ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
37.8%активност

Източник: Резултатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник", активността - на "Алфа Рисърч"

Шотландия първа в света ще раздава безплатни дамски превръзки

Шотландия първа в света ще раздава безплатни дамски превръзки

© Associated PressС одобряването на специален закон във вторник Шотландия стана първата в света, където продукти като дамски превръзки и тампони са безплатни. Текстът бе одобрен единодушно от местния парламент и вече властите ще бъдат задължени да ги предоставят "на всеки, който се нуждае от тях".


Всяка община ще реши в срок до 2 години от влизането в сила на закона как да изпълни това, но трябва да достигне до всяка нуждаеща се жена, предлаганите продукти да са разнообразни, достъпът до тях да е относително лесен и "без да създава притеснение за самочувствието".


Инициативата е на депутата Моника Ленън, която води от 2016 г. кампания срещу т.нар. "бедност на цикъла". С този термин се описват домакинства, в които ниските доходи не позволяват на жените да си купят походящи санитарни продукти за месечния цикъл или нямат достъп до такива.
Изчисленията показват, че става дума за около 8 паунда за тампони и превръзки на месец, но проучване сред повече от 2 хиляди души показа, че всяко четвърто момиче в училищна или университетска възраст в Шотландия трудно намира нужните продукти. Според Би Би Си за цяла Великобритания около 10% не могат да си позволят такъв разход, той създава затруднение за 15%, а 19% са били принудени да си купят по-неподходящ продукт заради цената.


Освен това законът се опитва да се бори с това, че все още мнозина смятат менструацията при жените за нещо срамно - 71% от момичетата на 14-21 години казват, че се чустват засрамени или унизени да си купуват превръзки и тампони.


Друг проблем е да се намали пропускането на уроци, защото изследователите са установили, че почти на половината от момичетата се е случвало да не ходят на училище заради цикъл.


Предложената схема опитва да копира в значителна степен - но идеята се оказа непрактична и бе отхвърлена - вече действащ механизъм за раздаване на безплатни презервативи. Всеки нуждаещ се може да поиска такива от личния си лекар, в аптеките, в колежи и университети или да попълни формуляр, за да не му се налага лично да иска, ако се притеснява.


В закона се позволява на министрите в бъдеще да възложат отговорността за прилагането му на "специални структури за обществени услуги". В текста също така е въведено задължение продуктите да се предоставят безплатно в училища, колежи и университети - нещо, което и сега се прави на много места, просто вече е фиксирано в закон.

 • От януари в Англия раздават безплатно продукти за месечния цикъл в училище, няколко щата в САЩ също имат такива закони за учебните заведения.

Разходите за това се поемат от учебните заведения, а с новия закон правителството ще им помага с 5.2 млн. паунда. Половин милион паунда отиват за благотворителната организация FareShare, която ще доставя продуктите на домакинства с ниски доходи. Други 4 млн. паунда трябва да помогнат на общините да започне реализирането на схемата. С 50 хиляди паунда и спортните клубове ще се включат в местата, където да се дамски превръзки и тампони могаг да се намерят безплатно. В Шотландия и в момента такива продукти се подаряват в някои ресторанти и пъбове, но това е жест от собствениците, които поемат разхода.


От 2001 г. във Великобритания ДДС за тези продукти е свален на 5%, но членството в ЕС не позволяваше на страната да мине под този праг и напълно да ги освободи от данъка. Събраните по този начин средства отиваха в подкрепа на женски и благотворителни организации. Търговската верига Tesco предлага продуктите с 5% отстъпка, като компанията поема разхода за ДДС. По-ниско или нулево облагане има в дузина щата в САЩ, както и в Кения, Канада, Австралия, Индия, Колумбия, Малайзия, Никарагуа, Ямайка, Нигерия, Уганда, Ливан и Тринидат и Тобого.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK