Северна Македония уволни директора от МИА, направил неприличен коментар за Захариева

Зоран Иванов в интервю за "Канал 5".

© Скрийншот, YouTube

Зоран Иванов в интервю за "Канал 5".Избори 2022

Председателят на Надзорния съвет на държавната Македонска информационна агенция (МИА) вече не заема длъжността след последното заседание на правителството. За намерението си кабинетът в Скопие съобщи още миналата седмица, ден след негов коментар за външния министър на България.


Зоран Иванов, който не бе журналист в държавната агенция, а бе назначен от правителството в борда ѝ, ще го напусне, след като нарече външния министър Екатерина Захариева и бившия ѝ гръцки колега Дора Бакояни "фригидни кучки". Той има предвид двете жени заради ветото срещу македонските преговори за ЕС в понеделник (обявено от Захариева) и това на Гърция за НАТО, обявено през 2008-а (от Бакояни). Затова в неприличния му израз, с който отправя обвинения към тях, се казва "Бакояни 2008-а, Захариева 2020-а".


Пред "Канал 5" Иванов опита да се защити и отрече да е извършил нещо нередно, но изрази подкрепата си за решението на кабинета. Той същевременно каза, че няма по-голям пример за слово на омразата от това "някой да отрича собственото ти съществуване", имайки предвид отношението на българските власти към македонските.
Заяви, че реагирал емоционално и вероятно е бил подведен от страстта, с която Захариева заявява на македонците: "Вие сте изкуствени." Гледайки ситуация, в която подобно отношение "спира бъдещето ни, седнах и пуснах (коментара - бел. ред.)". Същевременно "македонското правителство не сбърка" с решението за освобождаването му и уважава преценката, че е нарушен кодексът му на назначен от държавата служител в публично предприятие, обяви той в интервюто.


Иванов не управляваше агенцията, но постът му бе важен. В МИА правителството назначава и петимата души, формиращи Надзорния съвет. Управителният съвет, чийто ръководител е и генерален директор, и главен редактор на МИА, се избира - заедно със състава на Управителния съвет - от Надзорния.


Станалото повдигна отново темата за езика на омразата срещу България в македонски медии. Макар в действителност България да присъства по негативен начин основно в някои коментарни рубрики във водещите медии (а и думите на Иванов да са отправени в социалните мрежи), тонът срещу България се влошава, откакто България припомни поставените преди година условие за реално начало на преговорите на Северна Македония с ЕС.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK