На живо

Коронавирусът по света: Новозаразените в Турция нараснаха 4 пъти след добавянето на безсимптомните

Турският здравен министър Фахретин Коджа

© Associated Press

Турският здравен министър Фахретин КоджаДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук, положението в България следете тук.
Още 822-ма починали в Италия


В Италия са регистрирани 822 смъртни случая, свързани с COVID-19, за последното денонощие, при 722 ден по-рано. Новите заразени с коронавирус са 29 003, докато вчера те бяха 25 853-ма, съобщи здравното министерство, цитирано от "Ройтерс" и БТА.


За последните 24 ч. са направени 232 711 теста, при 230 007 за предходното денонощие. Починалите вследствие на COVID-19 в Италия са общо 52 850, което нарежда страната на второ място в Европа след Великобритания. Потвърдените случаи на коронавируса са 1.5 млн.


Макар равнището на смъртността, свързана с вируса, да е една от най-високите в Европа в последните дни, постъпващите в болница нови пациенти и болните в интензивни отделения намаляват, което означава, че новата вълна на епидемията отслабва. Според здравните власти пациентите с COVID-19 в болница днес са 34 038 - с 275 по-малко от вчера. След увеличение от 32-ма души вчера, днес броят на пациентите в интензивните отделения са с двама по-малко и са общо 3846.


Докато втората вълна в страната набираше сила в първата половина на ноември, в болница постъпваха по около 1000 души на ден, а числеността на болните в интензивни отделения се увеличава с около 100 дневно.

Случаите в Турция рязко се увеличиха

Втори пореден ден Турция обявява над четири пъти повече случаи, отколкото през предходните няколко дни, заради решението да започне да обявява случаите на заразени с коронавирус без симптоми.


Това сочат публикуваните преди малко данни на здравното министерство. След вчерашните над 28 хил. случая днес те са 29 132, от които 6876 със симптоми. Само второто число фигурираше в ежедневните данни на турското правителство от началото на пандемията, при това бе значително по-малко допреди месец и половина. Здравният министър Фахретин Коджа призна през септември, е Анкара обявява само заразените, които имат клинична картина - т.нар. пациенти - а не всички случаи, дали положителна проба с PCR тест.


След промяната точният брой потвърдени случаи в Турция остава неизвестен. С днешните над 29 хил. те достигат най-малко 474 606, като в тях влизат асимптоматичните от последните два дни, но не и другите от изминалите месеци.


Отбеляза се и рекордна смъртност - 174-ма заразени са починали за ден - и така общият брой достига 13 014 души.


Повече за спора колко са заразените в Турция четете тук, за разнопосочните данни от началото на пандемията - тук.

Туристическият сектор на Турция вероятно ще се свие със 70 процента тази година поради пандемията от коронавирус, съобщи министърът на културата и туризма на страната Нури Ерсой, цитиран от Анадолската агенция. "Изглежда ще приключим 2020 г. с приходи от туризъм малко над 11 млрд. долара и над 15 милиона посетители", каза Ерсой на онлайн проява, посветена на туризма.


Според Турския статистически институт миналата година приходите от туризъм на страната са възлизали на 34.5 млрд. долара.


През 2019 г. Турция посрещна 51.9 млн. туристи, увеличение с 13.7 процента в сравнение с предходната година. 86,2 процента от тях бяха чужденци. Данните на туристическото министерство показват, че посещенията от чужбина през миналата година са нараснали с 14.1 на сто на годишна база.

Англия се разделя на 3 района

Лондон ще бъде поставен във втората най-висока категория на риск, след като карантината в Англия приключи на 2 декември, обяви днес британският министър на здравеопазването Мат Ханкок, цитиран от "Ройтерс".


За пореден път Англия, с население от 56 млн. души, е разделена на райони от 1 до 3, като на първо ниво мерките са най-разхлабени. Решението беше очаквано с нетърпение от бизнеса в цяла Англия, тъй като ще се отрази на възможността му да работи в предколедния период. Ресторантьорската индустрия е сред големите сектори, които ще бъдат засегнати най-силно, отбелязва "Ройтерс".


Британският премиер Борис Джонсън обяви, че националните ограничителни мерки в Англия ще приключат след едномесечната карантина, за да бъдат заменени от система от регионални ограничения, в опит да бъде спряно разпространението на коронавируса в най-тежко засегнатите райони.


Ниво "2", в което е Лондон, означава "висока тревога". Членове на различни домакинства нямат право да се събират на закрито, а на открито могат максимум шест души. Пъбовете и ресторантите остават отворени, но алкохол ще се предлага само с основно ястие, а присъствието на спортни събития е силно ограничено.
Големи части от Англия, включително северният град Манчестър, бяха поставени в най-високото ниво "3", което е за райони с много високо или стремително повишаващо се равнище на разпространение на заразата.

Украйна поиска 100 млн. долара заем от Световната банка

Украйна поиска заем от 100 милиона долара от Световната банка, за да купи ваксини, съобщи днес заместник-министърът на здравеопазването Свитлана Шаталова на фона на рекордния брой новозаразени за ден в страната, предаде "Ройтерс".


Работим по пакет документи, много активно за окончателното оформяне на всички споразумения, каза тя на брифинг, предаван по телевизията. Средствата ще бъдат за покупка на ваксини срещу COVID-19, както и за диагностично и лабораторно оборудване, каза тя.


Министърът на здравеопазването Максим Степанов каза миналата седмица, че страната се надява да получи 8 милиона дози ваксина срещу COVID-19 през първото полугодие на 2021 година в рамките на инициативата за предоставяне на ваксини на по-бедните страни Ковакс.По-рано днес той съобщи, че Украйна е отчела рекордните 15 331 новозаразени за последните 24 часа.


Правителството наложи строги ограничителни мерки в цялата страна през уикендите.

Руският президент Владимир Путин откри днес фармацевтичен завод в Сибир за производство на лекарства срещу COVID-19, в момент, когато страната регистрира рекорден брой нови заразявания и смъртни случаи от коронавирус, предаде "Ройтерс".


При откриването Путин направи изявление по видеовръзка, като каза, че заводът ще произвежда лекарства срещу COVID-19, както и медикаменти за туберкулоза, диабет, хепатит и други заболявания. "Хората имат нужда от тези лекарства. Те се нуждаят от тях буквално всеки ден", заяви той.

Италия и Франция искат нов европейски инструмент за помощ

Италия и Франция искат нов инструмент на ЕС за подпомагане на секторите, които пострадаха най-тежко от коронавирусната пандемия. Това заяви италианският министър на икономиката Роберто Гуалтиери, цитиран от "Ройтерс". Той каза това на съвместна пресконференция в Рим с френския си колега Брюно Льо Мер.


Гуалтиери посочи също така, че е необходимо да се засили политиката на икономически стимули на глобално равнище и първата среща на Г-20 под италианско председателство, планирана за 26-27 февруари, ще бъде насочена към този въпрос. Льо Мер изрази надежда, че на следващото заседание на Еврогрупата ще бъде постигнато споразумение за реформа на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), което по думите му би било "застраховка живот".


Френското финансово министерство обяви днес, че разширяването на правителствената програма за бизнесите, пострадали от ограниченията, въведени заради пандемията, ще струва на хазната 3.5 млрд. евро. По-рано тази седмица Париж разшири обхвата на схемата, която от 1 декември вече ще включва всички компании независимо от размера им. Досега тя обхващаше само малките и средни фирми.

Ирландия очаква да похарчи общо 38 милиарда евро (45 милиарда долара) за мерки срещу COVID-19 до края на следващата година, като се има предвид правителственият план за постепенно оттегляне на подкрепата, съобщи днес министерството на финансите, цитирано от "Ройтерс".


Това е равно на 18.5 процента от брутния национален доход, който според ирландското правителство е най-точният измерител на реалната икономика, посочи министерството в доклад.

Полша обяви нова помощ от почти 9 млрд. евро за икономиката

Премиерът Матеуш Моравиецки обяви днес нова правителствена програма в помощ на ударената от пандемията икономика на Полша. Целта е в рецесията да се спасят най-тежко засегнатите сектори, а общият ѝ размер е 35-40 млрд. злоти (7.82 - 8.94 млрд. евро). Основната част (25-27 млрд. злоти) са предназначени за средно големи и едри предприятия, 5 млрд. са за дребния бизнес и останалите 3 млрд. - за микро фирми.


Според Павел Бориш, ръководител на Полския фонд за развитие икономиката, икономическият удар от втората вална на коронавируса е доста по-малък в сравнение с този от пролетта. "Данните ни сочат, че миналата седмица сме се отблъснали дъното на втората вълна", допълни той. Прогноата му за ръста догодина е 4.6% от БВП. Първата програма под формата на преки разходи, гаранции за заеми и мерки на централната банка за подобряване на ликвидността бе на стойност над 300 млрд. злоти. В началото на ноември Моравиецки обяви помощна програма за втората вълна в размер на 9-10 млрд. злоти.

Италия поиска Куба да прати лекари на помощ

Властите в Сицилия помолиха правителството на Куба да изпрати 60 здравни работници, сред които лекари и медицински сестри, пише в. "Република". Молбата е отправена през италианското посолство в Куба. Рим иска специалисти по интензивни грижа, анестезиолози и вирусолози.


Кубински екипи бяха в Италия през март и април, за да помогнат в претоварената здравна система


"Кубинското правителство има екипи от лекари и медицински сестри, готови да пътуват до други държави, и поискахме помощ от тях", заяви комисарят на Сицилия по извънредното положение с коронавируса Ренато Коста. "Знаем, че в последните седмици и други региони в Италия са поискали помощ от Куба. Надяваме се, че ще дойдат първо при нас".


Коронавирусът по света: Новозаразените в Турция нараснаха 4 пъти след добавянето на безсимптомните

© Associated Press


Германия иска ски курортите в цяла Европа да останат затворени

Германия ще се опита да убеди партньорите си в Европа да не отварят ски курортите до началото на януари. Целта е да не се повтори ситуацията с австрийския курорт Ишгъл, превърнал се в едно от първите огнища на заразата заради бавна реакция и търговски интереси. Но точно Австрия веднага заяви, че не е съгласна с общоевропейско отлагане на ски сезона за след Коледа и Нова година.


"Заявявам го открито, че няма да е лесно, но ще се опитаме", заяви канцлерът Ангела Меркел след продължилите близо 7 часа преговори с премиерите на федералните провинции за това как да бъдат удължени антиепидемичните мерки в страната.

"Дисни" ще съкрати 32 хил. души

Компанията "Уолт Дисни" (Walt Disney) съобщи, че ще освободи от работа 32 000 души, предимно в развлекателните си паркове, което е повече от обявените през септември съкращения на 28 000 позиции, предаде "Ройтерс".


Причината е затрудненият бизнес заради намалелите клиенти в резултат на пандемията от COVID-19.


Съкращенията ще бъдат направени през първото полугодие на 2021-ва, посочи компанията в документи до Комисията за ценните книжа и борсите на САЩ.


По-рано този месец "Дисни" обяви, че пуска в принудителен отпуск още работници от тематичния парк в Южна Калифорния, тъй като не е ясно дали щатът ще позволи на развлекателните паркове да отворят отново. Тематичните паркове във Флорида и тези извън САЩ заработиха по-рано през годината при строга социална дистанция, тестове и носене на маски.


Дисниленд в Париж бе принуден отново да затвори по-рано този месец, когато Франция наложи нови строги ограничителни мерки, за да се справи с втората вълна на коронавируса.


Тематичните паркове в Шанхай, Хонконг и Токио остават отворени.

Шестима души заедно на Коледа в Испания

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че обмисля коледните празненства да бъдат ограничени до шестима души, съобщи агенция "Ройтерс". "Не сме си измислили това число. Здравните професионалисти и учените казват, че това е достатъчно строга мярка, която да предотврати нов скок на заразените".


Правителството все още преговаря с регионалните власти за това какви да бъдат следващите ограничения. Регистрирани в страната вчера бяха 10 222 нови заразени.

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън призова американците да се пазят на Деня на благодарността, тъй като случаите на COVID-19 в страната се увеличават, предаде "Ройтерс".


"Зная, че страната е все по-уморена от битката. Трябва да помним - ние сме във война с вируса, а не едни с други."


Джо Байдън,

избран за президент на САЩ


Той призова американците да не организират традиционните за днешния празник големи семейни събирания, да носят маски и да спазват дистанция.

Германия удължи ограниченията до 20 декември

Германия ще удължи до 20 декември ограничителните мерки, наложени по-рано този месец с цел забавяне на разпространението на коронавируса, заяви канцлерът Ангела Меркел, цитирана от "Ройтерс".


"Експоненциалното нарастване на броя на инфекциите бе спряно, стръмната крива бе изравнена", каза Меркел след преговори с премиерите на федералните провинции на Германия. "Но броят на инфекциите остава на равнище, което е твърде високо. Ситуацията не ни позволява да отменим мерките."


На срещата е било взето решение за задължително носене на маски във всички пешеходни зони, където има висока концентрация на хора, както и в центровете на градовете. Обявените на 2 ноември мерки включват затваряне на барове и ресторанти, но училищата и магазините остават отворени.


От 1 декември влиза в сила забрана за събирания на повече от пет души. По коледните празници ще могат да се събират до 10 души, без да се броят децата.


Коронавирусът по света: Новозаразените в Турция нараснаха 4 пъти след добавянето на безсимптомните

© Associated Press

Над 60 милиона случая на заразяване с новия коронавирус са официално регистрирани по света от началото на пандемията, показва преброяване на "Франс прес" към 18.30 ч. по Гринуич.


Общо 60 014 291 случая на заразяване, в това число 1 415 258 със смъртен изход, са регистрирани в света от появата на пандемията в Китай през декември 2019 г. Повишаването на броя на заразените се дължи само отчасти на увеличения брой тестове, а в Европа и САЩ се наблюдава нова вълна на заразявания.


Европа е районът с най-много случаи в момента - 17.1 милиона заразени, в това число близо 388 000 починали, но темпото на разпространение на вируса се забавя. През последните 7 дни в 52-те европейски страни са регистрирани 1.7 милион новозаразени, с 10 процента по-малко от предишната седмица.

СЗО: Спортувайте поне 150 минути седмично

Всички възрастни имат нужда от най-малко 150 минути физическа активност на седмица. Това е особено важно за физическото и психическо здраве в ерата на COVID-19, заяви вчера Световната здравна организация, цитирана от агенция "Ройтерс".


За децата и юношите се препоръчва средно по един час упражнения дневно и ограничаване на времето, прекарвано пред екраните на електронни устройства.


Всички хора на всички възрасти трябва да компенсират все по-заседналия начин на живот с физически дейности, за да се предпазят от болести и да си осигурят по-дълъг живот. Това ще ги предпази от сърдечни болести, диабет тип 2 и рак, а също така ще намали симптомите на депресия и тревожност, каза на брифинг директорът на СЗО за насърчаване на здравето Рюдигер Крех.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  "От 1 декември влиза в сила забрана за събирания на повече от пет души. По коледните празници ще могат да се събират до 10 души, без да се броят децата."

  И как германските власти могат да контролират това условие? Примерно имаш рожден ден и каниш у вас 6-ма приятели. Коледа е и каниш в своята къща 11 роднини за семейния празник.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 2. 2 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  Но в Германия училищата не са затваряни никога, Меркел не се страхува от образовани хора.

 3. 3 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иво":

  Комшиите уведомяват властите и полицията пристига на минутата.

 4. 4 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тsonkooo":

  Меркел не, но Хер Зйодер затвори баварските училища на 16ти Март за един месец.

 5. 5 Профил на asen_g
  asen_g
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Това с препоръката на СЗО е форма на гавра. Докараха ни до ситуация на каторжници - работа, сън и пазаруване. Без семейни приятели, без ресторанти и заведения и без да може да пътуваш нормално и да си починеш. И целия този фарс продължава с пълна сила вече близо година за което време смъртоносната пандемия в силно глобализиран свят прибра 1.5М души. А чакахме десетки милиони и пляскахме по балконите като маймуни през Март.

 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  "От 1 декември влиза в сила забрана за събирания на повече от пет души. По коледните празници ще могат да се събират до 10 души, без да се броят децата."И как германските власти могат да контролират това условие? Примерно имаш рожден ден и каниш у вас 6-ма приятели. Коледа е и каниш в своята къща 11 роднини за семейния празник.
  —цитат от коментар 1 на Иво


  Разчита се на съзнанието. Не е нормално да влизат по къщите и да броят.

  "Зная, че страната е все по-уморена от битката. Трябва да помним - ние сме във война с вируса, а не едни с други."

  Разумно изказване, дано го приемат повече хора навсякъде по света.

  Еретик
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#3] от "Тsonkooo":

  Дали обаче там комшиите се дебнат един друг за подобно нещо? И още по-лошо.... сигнализират властите (клепат) при подобни случаи?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#6] от "Костадин Иванов":

  И според мен се разчита на съзнанието на всеки един германец да спазва това правило. Защото да се контролира на практика ми се струва невъзможно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Е как ще колят прасе само 5 човека, че това е събитието на седмицата...

 10. 10 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Докога ще го играем това танго? Въвеждаме мерки. Разбираме, че хората не са готови да търпят повече. и отпускаме мерките. После пак въвеждаме. И така до края на света... И нито хипохондриците, нито другите хора са доволни...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 11. 11 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Положението в целия свят към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  43.513.786 приключени случая
  42.085.764 оздравели (97%)
  1.428.022 починали (3%)

 12. 12 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Специалистите още през март обясниха кога ще свирши този вирус. Дали ще е за една гонина, или ще се проточи с векове - резултатът ще е същият. С правителствени разрешения не могат да се отменят прородни закони.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  Испанците са решили по-правилно.
  Семейство с две деца и баба, и дядо.
  Германските семейства ще карат без баба и дядо тази Коледа.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Весело

  Специалистите още през март обясниха кога ще свирши този вирус. Дали ще е за една гонина, или ще се проточи с векове - резултатът ще е същият. С правителствени разрешения не могат да се отменят прородни закони.
  —цитат от коментар 12 на Nil satis nisi optimum


  Браво бе умчо!
  Според теб ако си в Африка и те подгони лъв или носорог, ти клякаш и оставяш на природата да приложи закона си!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 422 Весело

  До коментар [#14] от "Храбър":

  Браво бе умчо!
  Според теб ако си в Африка и те подгони лъв или носорог, ти клякаш и оставяш на природата да приложи закона си!
  —цитат от коментар 14 на Храбър


  Ще пренебргна липсата при теб за улично възпитание, да не гпворим за домашно...

  И да, ако ме в Африка ме нападне лъв или носорог ще се борим. Той със своята сила и ловкост. Аз със своите занания, опит и предимства, които ми е дала цивилизацията. Така природата ще приложи закон си!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 16. 16 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  Коронавирус, пандемия, мерки...... А къде е Бенатова? Скри се? Но Бенатовщината продължава да вилнее в медиите!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 17. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Дневник, не ни адвокатствайте с какво било в Германия, какво било във Франция!
  Ние се интересуваме от нещата в България.
  Защо тези тотални некадърници допуснаха хора да умират по стълбите на болниците!
  Къде е оня джипкаджия, къде се е скрил?

 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Дневник, имате ли мнение, или знаете ли, че мерките и ограниченията по локдауна са незаконни?

 19. 19 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 46 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иво":

  Ми те хората показаха, че "Съзнание" нямат защото щяха да Мислят а сега Телевизора мисли вместо тях. Ако имаш съзнание не повтаряш като Клюкарка чутото а го осъзнаваш и Статистиките който гледате ги разбирате а не Българите били първи по Смъртност да от 10 гидони точно. А сега за първи път не сме първи по този показател доста в ЕС са ни изпреварили и Вие Пак се излагате пак не можете да смятате само Чувате без да Мислите. Абе здраве да е ма то и това е въпрос на Мислене и Действие а не седене на Компа цъкане и лелечене. То Здравето от Вас зависи а и от "Пазене" няма Оживял има Психясал..

 20. 20 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  До коментар [#14] от "Храбър":

  Ами определено няма смисъл да бягаш, както правим ние. Абсурдното е, че ни настига , хапе ни и ние продължаваме да се опитваме да избягаме

 21. 21 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#15] от "Nil satis nisi optimum": Аз със своите занания, опит и предимства, които ми е дала цивилизацията

  И с пушката, и с пушката.!

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Ние как не сме се сетили да се обърнем към Куба.

 23. 23 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Странно е когато държава, която на практика няма ски курорти инициира затварянето на всички ски курорти в Европа. Но с тоя затъпен разум последните месеци, хората вече приемат послушно всякаква дивотия

 24. 24 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  А СЗО най накрая се сети че трябва да влезе в ролята си на организация промотираща здравословния начин на живот и почна да говори за спортуване, физическа активност и по малко висене пред електронните устройства за децата. Интересно че това е точно обратното на резултата от локдауна към който неистово се прехласват много хора. На практика СЗО казва че локдауна е вреден за здравето на хората.

 25. 25 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иво":

  От познати живеещи в Германия знам че там положението е трагично. Постоянно се разхожда полиция по улиците и дебне дали си сложил маската до веждите, ако не си те грози абсурдна и непосилна дори за немците глоба. Да, можеш да се събереш незаконно вкъщи, но не дай си боже те хванат глобите са нещо от рода на 25 хиляди евро. Плашат хората и ги манипулират както на всякъде в Европа.

 26. 26 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 304 Неутрално

  "Дисниленд в Париж бе принуден отново да затвори по-рано този месец, когато Франция наложи нови строги ограничителни мерки, за да се справи с втората вълна на коронавируса. Тематичните паркове в Шанхай, Хонконг и Токио остават отворени."

  Ама чакайте сега! Шанхай, Хонгконг, Токио .. това не са ли Азиатски градове? Има нещо сбъркано. Великата Европа да не може да се справи и да и се налага да затваря увеселителни паркове.

  До онзи ден Китай ни беше виновен за всичко. Сега кой ще е? Вече не остана кого да обвиним. Може би е време да се обърнем към себе си.

 27. 27 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#22] от "Роси":

  И всичките кубински лекари да дойдат пак нищо няма да се промени с нашата порочна "здравна" система. Клиничнин пътеки, търговски дружества, стремеж за печеливши болници (колко абсурдно звучи), нечовешко доплащане от гражданите, точене на здравна каса, всичкото е такава каша че колкото и лекари да налееш в тази система тя ще продължава да е в клинична смърт.

 28. 28 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#23] от "Billy Pilgrim":Странно е когато държава, която на практика няма ски курорти инициира затварянето на всички ски курорти в Европа.

  Ти Винету не си ли чел? Е, там са изброени германските ски курорти. В Гармиш - Пантекирхен провеждаха зимни олимпийски игри преди ти да се родиш

 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3989 Неутрално

  Стига бе! Една от най - развитите капиталистически държави, търси помощ /лекари от изостанала комунистическа Куба! Майтап бе Уили! (сарказъм)

 30. 30 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Кубинските лекари са като сили за бързо региране, военизирани са и държавата ги отдава под наем. Така Куба си връзва бюджета и приходите на валута. Сега ще се изсипят 2-3 хиляди с раници и зелени униформи в Италия. Между другото са доста добри, универсални са, не специализират, но придобиват огромен опит, защото работят все по разни горещи медицински точки по света. Един интересен подход към медиците като наемници.

  O sancta simplicita!
 31. 31 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#30] от "тракиец":

  Кубинците като истински комунисти им прибират наеми за работата в чужбина по 10-15000 евра на месец ,а на докторите дават по 100 долара държавна заплата и право да си купят ютия или телевизор веднъж в годината .

 32. 32 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Абе, компетенти компютризирани... Нали до скоро ругаехте системата "Семашко"!? А сега отново виждате, че се чака помощ, както някога, от Куба и бившия СССР. Айде казвайте, коя здравна система има по-голяма якост, издръжливост и ефикасност - социалистическата или капиталистическата.

 33. 33 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#31] от "edin drugii":

  Веле не си на кислород,гледам:))
  Слагай правилно запетайките,щото ся ща емнат:))

 34. 34 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  А-ха--йха Италианската комунистическа партия още има такива вярващи на мита за кубинската здравна система. А клипове от Хавана показват порутени болници, пациенти лежащи на балатум в леглото без чаршафи , а болницата със счупени прозорци и фасада като от филм на Хичкок. Евала на кубинската пропаганда обаче -50 години устойчиви бетонни лъжи в които и наши червени потници вярват още....Само онези със самоделни лодки от дъски не повярваха и предпочетоха 90 мили плаване сред акули до Флорида ха-хаха

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 35. 35 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  Защо ли здравнта система на Куба действа ??? Те имали лекари и медицински сестри !? В никакъв случай , ще влязат и комустически вируси ...!! Да има демокрация е най- важно ! Пояснение - за демокрация се приема онова което се управлява от демократи ! Кои са демократите ?? Има едни хора които непрекъснато го повтарят ..

 36. 36 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Властите в Сицилия помолиха правителството на Куба да изпрати 60 здравни работници, сред които лекари и медицински сестри, пише в. "Република". Молбата е отправена през италианското посолство в Куба. Рим иска специалисти по интензивни грижа, анестезиолози и вирусолози.

  Кубински екипи бяха в Италия през март и април, за да помогнат в претоварената здравна система..
  —цитат от коментар 0 на статията


  Верно ли съм разбрал, че комунистическа Куба толкова добре се е справила с ковидлата, и има толкова много, че чак излишни лекари, специалисти по интензивни грижа, анестезиолози и вирусолози и ще помага на високоразвитите и напреднали с много айфони и мобилни връзки от Н-то поколение и 5Г западни страни? А защо високоразвитите и напреднали с много айфони и мобилни връзки от Н-то поколение и 5Г западни страни не вземат многото си айфони и мобилни връзки от Н-то поколение и 5Г и не си разтоварят с тях здравната система, че да не е претоварена?

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 37. 37 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Това, което съм писал по-горе за кубинските лекари не са размишления ,а реален факт. Познавах едно семейство кубински лекари, които бяха наети да работят по времето на Кадафи в Либия. Получаваха заплатите си в долари ( около 1500 тогава)и към 40% им прибираше държавата, получаваха другите 40% на ръка, а останалите 20% им седяха във банков влог в държавната банка на Куба и си ги получаваха като се приберат там. Наемащата страна им осигуряваше евтини жилища, а с храната се оправяха сами. Разправяха,че е масова практика да създават семейства помежду си, защото така е било по -добре ! Тези бяха работили в ЮАР, Малайзия и Мароко преди Либия. Много интелигентни хора, говореха на 5 езика и много обичаха да четат художествена литература :)

  O sancta simplicita!
 38. 38 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Ето я ситуацията в Ухан в момента. Много добро документално видео. Дано политиците по света се вгледат в това как Китай реши проблема и си дадат сметка какво значи лидерство и отговорност.

  https://youtu.be/clrRRWge8Kg

 39. 39 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Дневник, имате ли мнение, или знаете ли, че мерките и ограниченията по локдауна са незаконни?
  —цитат от коментар 18 на historama


  +++

 40. 40 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#37] от "тракиец": В Тошова България нашите специалисти в чужбина се развеждаха, защото по ония правила , вторият човек получаваше половината на заплатата на първия член на семейството. Като знаеш,че и заплата на първия беше хуйова.
  Абе , циркаджии сме си отдавна. Аз получавах 500 долара за висше образование, един сръбски техник получаваше 1500, да не говоря за западногермански строители на мост ! Свикнали сме да ни ебават, затова и Бойко още е на власт!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK