"Локдаун" - правилно ли се използва тази дума по време на пандемия

"Локдаун" - правилно ли се използва тази дума по време на пандемия

© ReutersТрябва незабавно да въведем локдаун" - този израз в комбинация със "за да не рухне здравната система" или "за да прекъснем веригата на заразата", се чува от месеци из Европа. Но думата "локдаун" бързо се превръща в клише, а се употребява неправилно и предизвиква спорове, понякога разгорещени, дали е подходяща.


Причината е, че lockdown е достатъчно аморфен по смисъла си термин, но съдържа доза драматизъм и е удобен за употреба при обяснения от политици, медии и специалисти. Понеже е един от начините за овладяване и контрол над пандемията, понякога се бърка с "карантина", която има доста по-различен смисъл.


Буквалното значение на локдаун е "заключване" и през първата половина на 70-те години на ХХ век започва да навлиза масово, когато се говори за затворите. Той е използван за ситуация, когато затворниците са блокирани в килиите си през целия или по-голяма част от деня заради инцидент, заплашващ живота и здравето им или този на охранителите. Същото важи и за протокол за сигурност в психиатрични клиники.

 • Думата идва от немската lock - катинар или някакъв друг затварящ/заключващ механизъм, както и пространството, блокирано с такъв механизъм. В съвременния английски, например, преграда в канал се нарича "лок". Още от 15-16 век се употребява в изрази, описващи да заключиш някого в помещение (to lock in) или да заключиш самото помещение/врата (to lock up). В САЩ през XIX lock-down се употребява за парче дърво за задържане заедно на трупите на сал, когато отсечена дървесина е била спускана по течението на река.

Напоследък локдаун започна често да се употребява в английския (предимно в американския му вариант) за извънредна мярка, в която временно се забранява на хората да напускат или да влизат в определен район или сграда по време на заплаха. Причината са инцидентите с масови стрелби и убийства в училища, офис сгради или църкви. В Европа започнаха да го използват при терористични нападения, заради които се нарежда на хората в района да не напускат домовете си или местата, където ги е сварила ситуацията.
Няма клиенти в магазините в Кьолн.

© Reuters

Няма клиенти в магазините в Кьолн.


В САЩ се наложи медиите да обясняват каква е разликата между локаут (lockout ) и локдаун (lockdown) в тези случаи. Първото е, когато има потенциална или реална заплаха извън сградата и не се позволява никой да влиза или излиза от нея, но вътре дейността си продължава нормално или почти нормално. Второто е, когато такава заплаха има вътре в сградата (или ясно е насочена срещу нея) и на хората вътре се нарежда да се заключат в помещенията и да стоят далеч от врати и прозорци, докато премине външната опасност или полицията претърси цялата сграда.


Когато се използва "локдаун" за здравна криза, смисълът е сходен, но е важно да се уточни, че има различни степени на подобно затваряне, докато в описаните ситуации със заплаха за живота не се прави компромис - блокирането е пълно и безапелационно.

 • Разликата с "карантина" е, че този термин прави разлика при отделянето и ограничаване движението на хора, които не са болни, но би могло да са имали контакт със заразно заболяване на други и се наблюдава при изолирането им дали ще се разболеят. В този смисъл карантината при пандемията е само част от "локдаун".

Друг важен елемент при употребата на думата по време на сегашната пандемия е, че има различни степени на локдаун. Какви са те, къде и кога се въвеждат, действат и премахват, зависи от конкретните решения във всяка страна.


Опразнен мол в Торонто.

© Reuters

Опразнен мол в Торонто.


Ето два примера:


След "национален локдаун" във Франция от края на октомври насам във вторник президентът Еманюел Макрон обяви новата система, която влиза в сила от 28 ноември и може да продължи до пролетта. Става дума за 3 фази и това не е бързо и масово премахване на забраните. Преминаването от фаза във фаза ще става в зависимост от това дали темпото на предаване на коронавируса продължава да намалява, добави той.


Фаза 1 - от 28 ноември - блокадата остава в сила, но хората ще могат да се разхождат или спортуват навън до 3 часа на ден (в момента е 1 час) и не по-далеч от 20 км от дома си (в момента е 1 км); отварят магазини за стоки, които не са от първа необходимост, като облекла, обувки и играчки; подновяват се на закрито религиозните служби, но с не повече от 30 вярващи.


Фаза 2 - от 15 декември - отменя се строгата блокада; остава вечерният час от 21 до 7 часа; кина и театри ще отворят отново


Фаза 3 - от 20 януари - барове, ресторанти и кафенета ще заработят; в университетите ще се подновят присъствени занимания; отварят врати фитнес залите


Макрон обясни, че може да има пътувания по Коледа и Нова година, но не и публични тържества, остава в сила и вечерният час. Президентът посочи какви са показателите, при които ще се преминава от фаза във фаза. Един от тях е броят на новите случаи да намалее от сегашните над 9 хиляди на около 5 хиляди на ден. Във вторник във Франция броят на починалите от причинени от коронавируса усложнения надхвърли 50 хиляди.


"Локдаун" - правилно ли се използва тази дума по време на пандемия

© Reuters


Великобритания преминава в полунощ на 2 декември от национален към тристепенен местен локдаун, който всъщност автоматично поставя в най-строгата степен около 23 милиона британци и по-голяма част от територията на Обединеното кралство. Като цяло за 55 милиона души остава в сила забраната да се събират по домовете си или навън с членове на други домакинства (т.нар. правило на шестимата позволява да се срещат у дома до 6 души от 2 домакинства). За зоните с втора степен до шестима могат да се събират, но само навън, а за трета степен - единствено в открити пространства като паркове, но не и в градините на заведения.


Подробно е описано в коя степен работят фитнес зали, фризьорски и козметични салони, кой може да ходи на работа и кой да я върши дистанционно, както и как работят пъбове и ресторанти във всяка от тях.


Ясни са и параметрите за преминаване от една степен в друга: общият брой на Covid случая в района, броят при хората над 60 години, темпото на увеличаване или намаляване на случаите, какъв дял от тестовете са позитивни и колко силен е натискът над здравната система. Ревизия се прави на всеки 14 дни, като първата е на 16 декември. Така всички знаят, че усилията им могат да подобрят или влошат ситуацията само за две седмици.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  Под ключ...

  Ма ний сме тръгнали да се мазним и все на чуждици караме.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Че то си е заключване...за някои.

 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Бех, какво стилистично изящество и прецизност.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5962 Неутрално

  Като в затворите, заключване на всички врати Тъжно, но друг начин няма.

 5. 5 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2457 Весело

  Написаното е упражнение по араламбене. Бърза справка в Кембридж, или merriam-webster показва това:
  https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/lockdown
  https://www.merriam-webster.com/dictionary/lockdown
  Казано на пиджин инглиш bull.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  В нормални страни се пише...............lockdown !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 579 Неутрално

  "Локдаун! Локдаун!" - викаше баба Пена, докато затваряше овцете в кошарата.

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  Под ключ...Ма ний сме тръгнали да се мазним и все на чуждици караме.
  —цитат от коментар 1 на Аскет


  Който пише с над 30% български думи могат да го помислят за антисоросоиден българист и да го уволнят!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Големи обяснения, Ей!
  Локдаун е да затвориш, Локаут е да заключиш.
  И ми е абсолютно непонятно защо не използват “затваряне” вместо чуждицата?
  За да изглеждат по-учени ли?
  Едно време беше същата глупост с чуждиците и съкращенията от руски.
  Понякога се получава доста комично като говоря с приятел/роднина в България и намирам български термин за популярен английски. И го намирам, и много точен термин, и оттам ми отговарят с английския.

 10. 10 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  Много пъти казвах, че покрай тази истерия се взеха сума идиотски решения.

  Примерно - надуха ни ушите, че много важно било срещу короната да преливаме от витамин Д. А как основно се снабдява с витамин Д човекът!?
  Ми, от Слънцето, т.е. да си някъде на въздух.

  А като си под ключ, за какво Слънце иде реч!?

  Да не говорим как ПРЕДИ короната сме чели трилиони дописка за Бича на Нашето Време, водеш до безброй заболявания!? Спомняте ли си кое беше този Бич!?
  Сетихне се - о-без-движ-ва-не-то!
  А като си под ключ - какво правиш!? О-без-движ-ваш се!

  Такива работи...
  Всеки говори каквото му дойде, разум - никакъв!

 11. 11 Профил на zkm24533265
  zkm24533265
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нема протести за които да се пишат дълги умозрения, а празници идват и подаръци трябва да се пазарувата, така че и за локдоун и за опенуп ша пишеме само и само кинти да идват .

 12. 12 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Това не е дума, която принадлежи на българския език (но благодарение на вас журналята това се променя), а в английския да му мислят те с (не)правилната употреба.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 13. 13 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 497 Неутрално

  В българския език няма дума "локдаун", а почти цялата статията манипулативно твърди, че едва ли не сме я ползвали през целия 20 век. Цялото това лекомислено изкривяване на езика ще ни излезе скъпо.
  Тъпанари!

 14. 14 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Поздравявам автора за статията! В днешно време кой ли не "с експертиза" без "мандат" се упражнява да изкорубва езика ни за да си придава тежест, че взехме да го забравяме. Пренебрегва се основно правило да се изказваме правилно и разбираемо, иди обясни на хората какво искаш да кажеш с това "локдаун" - вероятно не знаеш българската дума или смисъла на чуждицата. Очаквам и други книги, освен "Под игото" да се издадат в съвременни преводи.
  Ще си позволя малка бележка, думата "lock" не е немска, по правопис и значение си е английска, но е навлязла в немския заедно с много други английски заемки. Немският език, подобно на българския, вече е непреводим без английски речник. Лайфстайл.

 15. 15 Профил на m G
  m G
  Рейтинг: 8 Неутрално

  хубаво е да се включват повече чужди думи в езика тъй като славянските езици са доста бедни в сравнение със западноевропейски .. за съжаление кирилицата е огромна пречка езика да се развива и да е богат айде да не е като английския но поне като испански италиански итн.

 16. 16 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Едно време в едно квартално магазинче на стената над продавача имаше една табелка, "Ако няма какво да правиш, не го прави тук". Та по аналогия с този текст бих искал да кажа на пишещия тази статия, че когато толкова много хора страдат, а други се опитват да направят нещо, според силите си, не е чак толкова важно колко точно е едно понятие и да си упражняваш правописа върху него.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 17. 17 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  До коментар [#9] от "Таралеж":

  Има и друго...
  Колкото някой по-малко знае английски, толкоз повече се напъва да плещи чуждици.
  И обратното е вярно, даже в по-голяма степен - паназнайващите в напреднала степен си говорят изчистено от чуждици.
  -----

  Покрай тая корона се принудих да търся инфо и от вражескота инфо-територия. РУСКА вражеска инфо-територия.

  Ние сме нищо пред руснаците - отписах ги езиково!
  Даже най-отявлените им кремълски пропагандатори направо са обезумели. Преди, пише по книгите, едно време руските чорбаджии залитали по немския, след това по френския.

  Сега половината го карат на англо-саксонски, който уж за тях е вражески.
  Инфото трябвало да се верифицира и пр. идиотщини, които у нас даже най-задръстените не използват.

  И друго ми направи впечатление на вражеската руска инфо-територия.
  Бившите съветски граждани - евреи, напуснали СССР преди 30-40 и повече години, живеещи в Израел и САЩ си говорят на чист руски - без никакви чуждици.
  Вкл. и тези, които са напуснали СССР с родителите си и са били на по 10-15 години.

  Знаят си израелски :), знаят си английски, но си говорят на чист руски, без никакви превземки и лигавщини.

 18. 18 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1058 Весело

  До коментар [#17] от "Аскет":

  Е, доста пресилваш обстановката в руските сайтове.

 19. 19 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Боле ме фара правилно ли се ползва

 20. 20 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 515 Весело

  "Локдаун! Локдаун!" - викаше баба Пена, докато затваряше овцете в кошарата.
  —цитат от коментар 7 на Reggie


  Браво пич...Имаше един виц от соца- Баба ми иде от двора и носи под мишка вестник" Таймс"- очевидно е срала...

 21. 21 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Локдаун
  Митинг
  Хепънинг
  Хейтър
  Принтиране
  Кънектвъне
  Апп
  Логване
  Лайкване

  Абе се е осiране...

  Дс перифразирам: klet ba6tin balgarski ezik

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 22. 22 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Същото като с "джендъризма". Неправилно разбрани думи и понятия, които се вкарват в обращение от примитивно-пишещи медии и от калинки с костюми "по телевизора".

  Lockdown означава рестрикции на излизането от вкъщи и на свободното придвижване, а не това, че ще си заключиш ресторанта, фитнеса или чалготеката.

 23. 23 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  До коментар [#17] от "Аскет":Е, доста пресилваш обстановката в руските сайтове.
  —цитат от коментар 18 на Араламбене му е майката

  Нямам общ поглед. Говорих за това, което ми направи впечатление от езика на водещите агитатори.

  Откак се разсъхна НАЙ-ДОБРИЯТ в света шахматен руски** сайт, където бях АКТИВЕН участник (вкл. и в английската му секция!) и двама-трима тамошни буквояди (единият бе украинец) ме съсипваха колко непростимо невеж съм бил с руския, щото го карах малко на българо-руски, не съм стъпвал всред Широките Руски Форумни Маси. То, освен на шахматния, не съм влизал на други руски форуме, де.

  Голяма мъка ми е...
  Допреди събития в Украйна всичко бе чудесно* - Шахматистите са весели, закачливи, остроумни, всезнаещи, ХАПЛИВИ...
  Като се натопорчи полит-положението започнаха да прехвърчат искри, лека-полека отношенията започнаха да се изострят и накрая огънят бе зарит...

  -----
  заб.* - пр. един руснак, който беше явно доста заможен (и изключително активен!) дари 10,000 (десет хиляди) долара на собственика на сайта - украинец, когато му се наложи да лекува детето си в САЩ. Напълно непознати - единствената връзка бе Форумът. Но това бе ПРЕДИ събитията.

  заб.** - за да се предпазя от укорите на тукашните жълтопаветници - бях и много активен (и успешен!) ИГРАЧ на най-многолюдния игрови сайт - АНГЛО-ЕЗИЧЕН. Там, признавам си, никой не ме е хокал за незнание на английски.

 24. 24 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Напълно безсмислена статия!

 25. 25 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  До коментар [#21] от "Антикомунист антиГЕРП и парламентарно непредствен тъмносин седесар":

  Едно време, кагото Хубавото Наде бе в политическия си апогей (като министерка) се скъсах от смях.
  Нали обичаше да се големее и на някаква пресконференция нещо я запитаха журналята и тя ги сряза, че преди да задават въпроси трябвало да чекират информацията...

  Пази, Боже...
  Пази, Боже...

 26. 26 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  До коментар [#9] от "Таралеж":Има и друго...Колкото някой по-малко знае английски, толкоз повече се напъва да плещи чуждици.И обратното е вярно, даже в по-голяма степен - паназнайващите в напреднала степен си говорят изчистено от чуждици.-----Покрай тая корона се принудих да търся инфо и от вражескота инфо-територия. РУСКА вражеска инфо-територия.Ние сме нищо пред руснаците - отписах ги езиково!Даже най-отявлените им кремълски пропагандатори направо са обезумели. Преди, пише по книгите, едно време руските чорбаджии залитали по немския, след това по френския.Сега половината го карат на англо-саксонски, който уж за тях е вражески.Инфото трябвало да се верифицира и пр. идиотщини, които у нас даже най-задръстените не използват.И друго ми направи впечатление на вражеската руска инфо-територия.Бившите съветски граждани - евреи, напуснали СССР преди 30-40 и повече години, живеещи в Израел и САЩ си говорят на чист руски - без никакви чуждици.Вкл. и тези, които са напуснали СССР с родителите си и са били на по 10-15 години.Знаят си израелски :), знаят си английски, но си говорят на чист руски, без никакви превземки и лигавщини.
  —цитат от коментар 17 на Аскет


  Мога само да добавя един куриоз към написаното за "руснаците" в Израел, но потвърждавам написаното.

  Куриозът е че по възрастните (тези който пристигнаха през 90те вече на 50++ години) се обръщаха един към с име и бащино: Сара Аврамовна, Сергей Изидорович, и т.п., и на "Вие".

  В началото бая се шашнах и помислих че ми разиграват театър. 'Ми не, децата им ми обясниха-в къщи от както се помним по възрастните така се обръщат един към друг, като знак на уважение, така са говорили и тяхните родители. Това важи предимно за руснаците от европейската част на бившия ссср. Тези от разните республики бая по рядко говорят така.
  До коментар [#17] от "Аскет":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 27. 27 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1058 Весело

  До коментар [#23] от "Аскет":

  Е, ако сайтовете са специализирани, там май си имат жаргон, който се мени според развитието на съответната област и всъщност това подпомага общуването и разбирането.
  Аз пък, за да науча какво става по света, разгръщам руските сайтове, щото наште напоследък тотално са заебали всичко. И езикът им си е съвсем нормален руски език. Виж - коментарите отдолу направо са си евали мамата, той е някакъв друг руски. А на англо-саксите им нямам за пет пари вяра.
  Обаче такива полети на поетичната мисъл като наште "случване на ремонт", "компрометирана тангента", "устойчива дивечова експонента", "редукция на бюджетните очаквания"... А! Да! Счупена държава, счупване на икономиката, счупване на преговорите...
  Както каза "една колега" - шибаняци.

 28. 28 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 756 Неутрално

  В България подобни ограничения няма:
  Могат да се разхождат или спортуват навън до 1 час и не по-далеч от 1 км.
  Правилото на шестимата - да се срещат у дома до 6 души от 2 домакинства.

 29. 29 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 756 Неутрално

  В България подобни ограничения няма:
  Могат да се разхождат или спортуват навън до 1 час и не по-далеч от 1 км.
  Правилото на шестимата - да се срещат у дома до 6 души от 2 домакинства.

 30. 30 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1141 Весело

  ...заб.* - пр. един руснак, който беше явно доста заможен (и изключително активен!) дари 10,000 (десет хиляди) долара на собственика на сайта - украинец, когато му се наложи да лекува детето си в САЩ. Напълно непознати - единствената връзка бе Форумът. Но това бе ПРЕДИ събитията...
  —цитат от коментар 23 на Аскет


  Е, и тук това се случва: На няколко пъти съфорумниците, които се познават в 99% от случаите само виртуално, събрахме не малки суми за Чардо😃 Предполагам това се случва и в други форуми/фейс'бук групи...или както там се наричат😃


  До коментар [#23] от "Аскет":

  П.С. Нещо за разликата между българските и англоезичните форуми:

  1. Ако попиташ за съвет или обяснение в български форуми, 49% ти обясняват колко си тъп, други 49% обясняват на първите 49% колко ТЕ са тъпи, и само 2 % ти отговарят по същество.

  В англоезичните форуми се надпреварват да ти помагат със съвети, на най различни нива на английски. И НИКОЙ не ти се надсмива на английския, дори те коригират-а може би имаш "ТОВА" в предвид, а не к'ото си написал.😃

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  За това чуждопоклонничество имам Теория...

  Преди 12-13 повече години тукана четох Лекция за Чалгата...
  Че Чалгата, от която ми се драйфа, е всъщност ЕСТЕСТВЕН отпор на мнозинството хора - т.е. Широките Народни Маси, на които им е писнало да ги заливат с песни, от които бъкел не фащат, защото нашата Песен практически изчезна.

  Накефих се, когато след няколко години Недялко Йорданов сподели почти 1 към 1 същото в едно предаване.

  Сега е малко по-различно, защото младите се юрнаха поголовно да казват "тенкю"...

  Изнасял съм и друга Лекция, от по-ново време, че младите вече пишат на Брега на Морето - Ай лъв ю, което е отчайващо.

  ----
  Да се върнем на днешната тема...

  Доста време дме били под чуждо робство (присъствие и пр. новоговори)...
  У някои нашенци сякаш генетично, през поколенията, се е вбило почитанието, бих казал дори страхопочитанието, към Господаря...
  Затова и тези, с някакви по-робски (да го наречем) нагласи, обичат да угаждат на по-силния - т.е. употребяват думи от господарския език, за да се харесат на Господаря, да не предизвикат гнева му... Дори може да е наистина подсъзнателно, а не някакъв умишлен стремеж...

  Това обяснява донякъде и наличието на твърде много кадри от предишния режим в редиците на жълтопаветниците. Техните баби, дядовци, родители са се прекланяли, те правят същото...

  -----
  Обръщал съм, Колеги, внимание и на приемствеността, че и в Библията е отразено - пр. в главите, където се проследява родословието.
  Кой от кой произхожда и така назад-назад-назад във Времето...

  Та, струва ми се, може да се търси у некои нашеи Съграждани и Съселяни сенки от миналото в робската им обща нагласа, препредадена през вековете.

  Благодаря за вниманието!

 34. 34 Профил на xyi25666099
  xyi25666099
  Рейтинг: 86 Неутрално

  пуснете си David Gilmour - Rattle That Lock https://www.youtube.com/watch?v=L1v7hXEQhsQ

  и барайте фара.

  "Дневник" следи в реално време събитията около сблъсъците между институциите и протестите срещу правителството и главния прокурор, които навлизат в 266-cтия си ден
 35. 35 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 468 Неутрално

  дневнишки безсмислици, епизод N'ти.

  ... с двеста...
 36. 36 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3530 Весело

  А аз си мислех че идва от John Locke а то гледй какво било!

  klimentm
 37. 37 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#36] от "klimentm":

  И либерализма го разбираме на ниво "ти леберал ли си или консерватор". Много вносни понятия в българския имат грешна конотация заради слабата ни връзка със западния свят и езиковата бариера при достъпа до съответната чуждоезична литература.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  и кво стана, селски? таа лекциа дучети ли а?
  —цитат от коментар 40 на Моа Преател Тайпи

  В Мойта Практика много често едно междуметие, една дума, един жест, са ме карали за определени лица хонорарът да ПОДСКОЧИ 2-3 и повече пъти...
  Ти, виж се, ква реч си изнесъл...
  Смятай колко ще ти струва Отговорът...

 44. 44 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3574 Неутрално


  "Локдаун" - правилно ли се използва тази дума по време на пандемия
  Дневник

  ,,...Трябва незабавно да въведем локдаун"....,,

  Кой пък умник го измисли тоа лаф ,,локдаун,, и ,,трябва да въведем локдаун,,

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на m G
  m G
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "Аскет":

  приятел говориш за чуждопоклонничество но истината е че българския е изключително беден език и заа това повечето ни думи са чуждици. ти не можеш да напправиш едно изречение на чист коренен български съжалявам да ти го кажа.
  просто не можеш да се изразиш на български без английски думи от типа на шопинг кетъринг дилър брокер и тн и тн стотици и стотици.
  а ако премехнем френските и турските ти трябва да говориш със знаци.
  нека да ти дам малко примери за да не съм голословен.
  панталон как е на български? гащи май, звучна хубава българска дума.
  ами думи като гардероб, диван, канапе, фотьойл,камион, шофьор,сутиен, сак, бонбон, плаж,гара, каса, билет, етикет,абонамент, клиент,портмоне,портфейл,мода, веранда, само малка част френски думи които ми хрумват в момента..
  а турски думи като маса, тава,чорба, тухла, чанта, чувал. или германски като кухня яке. стол...
  даже скоро се чудех защо имаме претенции към макетата а на нас франция ни разрешава да наричаме езика български и не ни блокира за ес

 49. 49 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  До коментар [#48] от "Em G":
  Доколкото знам в нашия език най-много са ГРЪЦКИТЕ думи.
  То и доста думи в т.нар. западни езици са също с гръцки корен, ако трябва да сме точни.
  Използват гръцките думи, защото техните езици са прекалено бедни. :)
  ----------

  Аз говоря за случаите, когато за нещо си имаме точна дума, употребявана векове (независимо от произхода), разбираема за всеки и се използва друга чужда дума, която означава същото.

 50. 50 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#48] от "Em G":

  Всички "цивилизовани" думи в българския, най-вече съществителните са с латински, френски, немски или руски корени. Славянската база на езика е изключително бедна за да обозначава адекватно и еднозначно технически, обществени, правни, политически и медицински понятия.

  Английският също е много богат език, ако не ползваш речника от нискобюджетните холивудски филми, а този от документалните филми на BBC или научната литература.

 51. 51 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  До коментар [#48] от "Em G":
  До коментар [#49] от "Аскет":

  Имаше едно време един американски комедиен сериал.
  За семество гърци, поколения живеещи Н-години в САЩ - горе долу от създаването им.

  Старият Грък бе мърморлив и един път, когато младите гърци (деца, зетьове, снахи) нещо започнаха да говорят колко богат бил английският (т.е. англосаксончеха се) той възкликна:

  Кажете ми която и да е английска дума и аз ще ви посоча нейния гръцки корен!

 52. 52 Профил на m G
  m G
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "irobot":

  много точно казано, в английския който се води най богатия език 80 процента от думите идват от други езици, но не знам да има думи със славянски произход може и да има но поне аз не знам.. повечетоидват от латински и гръцки които са родителите на всички европейски езици и останалите са от всички други народи които използват латиница

 53. 53 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  До коментар [#48] от "Em G":Всички "цивилизовани" думи в българския, най-вече съществителните са с латински, френски, немски или руски корени. Славянската база на езика е изключително бедна за да обозначава адекватно и еднозначно технически, обществени, правни, политически и медицински понятия.Английският също е много богат език, ако не ползваш речника от нискобюджетните холивудски филми, а този от документалните филми на BBC или научната литература.
  —цитат от коментар 50 на irobot


  Френският, немският и английският тръгват от латинския, а латинският тръгва от гръцкия.

 54. 54 Профил на m G
  m G
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "Аскет":

  красотоата на английския се състои според мен в това колко лесно адаптират о открадват дума от друг език. за това в английския има доста над 200 000 думи докато в българския са 20 000. нашия е специфичен и не е лесно да адаптираш дума

 55. 55 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  До коментар [#50] от "irobot":много точно казано, в английския който се води най богатия език 80 процента от думите идват от други езици, но не знам да има думи със славянски произход може и да има но поне аз не знам.. повечетоидват от латински и гръцки които са родителите на всички европейски езици и останалите са от всички други народи които използват латиница
  —цитат от коментар 52 на Em G


  https://en.wikipedia.org/wiki/Tsar

  То цар си е цар, но идва от цезар, а някой грък тука начаса ще каже гръцкия корен!

  -------
  Скоро го четох в някаква статия (в НЮТ или нещо такова) - употребяват си го и като значение извън титлата - като голям (тънък, вещ) специалист в нещо си - както ние казваме "цар е на моторите" и пр.

 56. 56 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  До коментар [#55] от "Аскет":

  Беше за някакъв тамошен действащ политик (не го бях чувал и не си спомням името му) - че бил цар да урежда благоприятно споровете с противниците си.

 57. 57 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  До коментар [#56] от "Аскет":
  и като
  a person appointed by government to advise on and coordinate policy in a particular area.
  "the former British drugs czar"

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  Да обобщим дискусията...

  След като стигнахме до пълно ЕДИНОДУШИЕ, че европейските езици са тръгнали от Гръцкия, с изключение май на угро-финските, редно е да приклещим някой Грък от форума, който да си признае откъде тръгва Гръцкият...

  Дали ще си признае откъде тръгва Гръцкият - друг въпрос! :)

 60. 60 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  До коментар [#58] от "Моа Преател Тайпи":

  Бахти дръгливото пърле...

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на m G
  m G
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да обобщим дискусията...След като стигнахме до пълно ЕДИНОДУШИЕ, че европейските езици са тръгнали от Гръцкия, с изключение май на угро-финските, редно е да приклещим някой Грък от форума, който да си признае откъде тръгва Гръцкият...Дали ще си признае откъде тръгва Гръцкият - друг въпрос! :)
  —цитат от коментар 59 на Аскет


  грешка, македонския е първия език познат на хората

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  То няма пандемия ние разискаваме дали локдаун е правилната дума!

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 1020 Весело

  До коментар [#52] от "Em G":

  Има повече от достатъчно славянски думи в английския. Един прост сърч "slavic words used in english" ще Ви зарине с информация.
  Но тъй като виждам, че обвинявате българския език в бедност- може би е по-добре да се концентрирате в тази насока и да попълните пропуските в своите знания.  До коментар [#55] от "Аскет":

  Καίσαρας, което май е станало цезар в латинския, а от там-цар.
  До коментар [#59] от "Аскет":

  Ма вие не знаете ли? Ми Зевс лично е разпоредил на Атина да напише азбуката, т.е. гръцкия е спуснат директно от боговете! :):):):)
  Тия там стари истории с финикийците ги забравете- МАНИ откри, покрай търсенето на свидетелството за раждане на македонската нация, че Александър си е водил два дневника- на гръцки и на македонски, а в гръцкия дневник има бележка на Аристотел, която свидетелства за споменатия от мен произход на гръцкия. Мдам...


  По темата:

  Ма нека учат чужди езици децата,нищо, че не може да не са точни. Ма ми е много ясно с тая функционална неграмотност, дето се шири, как ще я разберат статията, че да научат думата...


 67. 67 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 610 Неутрално

  На който му е беден родния език или иска да покаже че и той поназнайва чужди езици ще пише локдаун дори без да го разбира. Обикновено пжурналисти или олитици.

 68. 68 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Големи обяснения, Ей!Локдаун е да затвориш, Локаут е да заключиш.И ми е абсолютно непонятно защо не използват “затваряне” вместо чуждицата?За да изглеждат по-учени ли?Едно време беше същата глупост с чуждиците и съкращенията от руски.Понякога се получава доста комично като говоря с приятел/роднина в България и намирам български термин за популярен английски. И го намирам, и много точен термин, и оттам ми отговарят с английския.
  —цитат от коментар 9 на Таралеж


  Така е, ежко-бежко. Още от преди Възраждането гръкоманите кокетничат с ябанджийски думи, белким ги вземат за много учени. По време на Възраждането това се превръща в своего рода мания. Помните "Криворазбраната цивилизация". Установяването на държавата налага въвеждането на чуждици за нуждите на управлението, правосъдието, науката и техниката и военното дело. Все пак до Освобождението земите ни се управляват на турски език и българският се развива 500 години само на битово равнище.

  Днешните майстори на словото просто кокетничат пред нас, простите, със езикови знания, главно американски. Не локдаун или локаут, не локнамсикво. Имаме си прекрасен изек, но имаме и българи, които се срамят от него.

  без подпис!
 69. 69 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  хубаво е да се включват повече чужди думи в езика тъй като ...
  —цитат от коментар 15 на Em G


  Разбира се! Всичко тече, всичко се променя в посока глобализъм! Променят се и езиците! Например, "глобален" и "ваксина" са френски думи! А "имунизация" е с латински произход. Огромната част от думите които използваме в ежедневието са чуждици. Затова добрите речници на чуждите думи в българския език са по хиляда страници! Ако послушаме националистите и започнем да използваме единствено чисти български думи, ще трябва само да мучим...

  Хората са "обречени" да живеят заедно! Заедно се борят със заразата, заедно търсят ваксина, заедно ще започнат ваксиниране!
  Е, има и противници на този процес, но от тях нищо не зависи, защото живота налага сам това което е нужно на хората, и отхвърля ненужното.
  Така че дали са малко или много чуждиците в българския език, няма никакво същесъвено значение, след като те навлизат непрекъснато и то по съвсем естествен и логичен начин от глобалния свят, за който казвам - да е жив и здрав!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 70. 70 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Нарича се епидемия, а не пандемия. Молете се да не стане пандемия ситуацята с вируса!!! Нарича се физическа дистанция, а не социална. Социална дистанция е ти да имаш Ферари, а аз да нямам даже и обувки и в този случай, ние сме от различна социална класа. Тази разлика се нарича социална дистанция. А да отнемеш основни права на хората и да им наложиш "локдаун" всъщност се нарича робство. И всичко това е изкривено благодарение на медиите по света, търсещи сензацията, този шок и ужас, с който да си вдигат рейтинга.

 71. 71 Профил на БС2003
  БС2003
  Рейтинг: 290 Гневно

  Правилно е да се казва "карантина", а не "локдаун". Не знаем нито чуждия, нито родния си език. Това е отвратително.

 72. 72 Профил на БС2003
  БС2003
  Рейтинг: 290 Гневно

  Правилно е да се казва "карантина", а не "локдаун". Не знаем нито чуждия, нито родния си език. Това е отвратително.

 73. 73 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 799 Весело

  Големи обяснения, Ей!Локдаун е да затвориш, Локаут е да заключиш.И ми е абсолютно непонятно защо не използват “затваряне” вместо чуждицата?За да изглеждат по-учени ли?Едно време беше същата глупост с чуждиците и съкращенията от руски.Понякога се получава доста комично като говоря с приятел/роднина в България и намирам български термин за популярен английски. И го намирам, и много точен термин, и оттам ми отговарят с английския.
  —цитат от коментар 9 на Таралеж


  Бе едно време баба ми викаше: Купешки думи.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 74. 74 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 799 Весело

  Да обобщим дискусията...След като стигнахме до пълно ЕДИНОДУШИЕ, че европейските езици са тръгнали от Гръцкия, с изключение май на угро-финските, редно е да приклещим някой Грък от форума, който да си признае откъде тръгва Гръцкият...Дали ще си признае откъде тръгва Гръцкият - друг въпрос! :)
  —цитат от коментар 59 на Аскет


  Как от къде?
  В течение пятидесяти лет Дмитрий Ираклидис, составлял новый этимологический словарь русского языка, который по-другому трактует происхождение языков Европы. Он доказывает, что в греческом языке большинство слов происходят из русского и немецкого языков.

  Так вот о работе Дмитрия Ираклидиса – она, естественно, о языках. Автор доказывает, что все европейские языки произошли от русского, который является древнейшим мировым языком, а другие значительно его моложе, в том числе и греческий.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK