След сатира за Орбан: Будапеща обвини Германия в "нацистки похвати"

След сатира за Орбан: Будапеща обвини Германия в "нацистки похвати"

© Associated PressЗа Европейски съюз "без смахнатите Унгария и Полша" - това послание в едно сатирично шоу по германската телевизия вбеси Орбан и неговите съмишленици. И те не останаха длъжници на Германия, разказва Кено Ферзек за "Дойче веле".


Орбан напада критичните медии, Орбан се гушка с Русия, Орбан прокарва извънредно законодателство: унгарският премиер често е обект на закачки в сатиричното предаване Heute Show по германската обществена телевизия ZDF. След такива предавания представители на унгарското правителство често се пенят и пишат обидено коментари.


За Орбан стана дума в шоуто и през миналата седмица. Комедиантката Каролин Кебекус на висок глас се възмути от ветото на Унгария и Полша срещу бюджета на ЕС. Тя нарече Орбан "унгарски гулаш с уши" и предложи всички държави - без Унгария и Полша - да напуснат Евросъюза, след което да основат нов съюз на име EUODBUUP - зад това съкращение на немски се крие името "Европейски съюз без смахнатите Унгария и Полша".
Нямаше как да се мине без коментар от страна на унгарското правителство. Този път обаче правителственият говорител и държавен секретар Золтан Ковач направо откачи. В понеделник той публикува становище на официалния правителствен сайт на английски език, където обикновено излизат само декларациите на Орбан и на кабинета му.


Според Ковач, за хумор и сатира в политиката имало място, но всичко си имало граници. Той твърди, че германското сатирично предаване за пореден път е прекрачило червената линия и е нарушило всякакво приличие, наричайки Орбан "идиот", а Унгария и Полша "паразити". Всъщност обаче нито Каролин Кебекус, нито водещият Оливер Велке използват думи като "идиот" или "паразити".


"Германците се смятат за по-висши"


Ала това не беше всичко. Ковач заяви, че германската обществена телевизия била "изцяло индоктринирана" и разпространявала "по арогантен и зложелателен начин една унизителна карикатура на унгарския министър-председател". Накрая правителственият говорител извади от цилиндъра и нацисткото минало: "Спомням си за едни други времена, когато германците се смятаха за по-висши и гледаха на нас изотгоре. Но това май не завърши много добре."


Ковач тъй и не обясни обаче какво точно свързва 4-минутната сатира с безумната мания за величие на нацистите. От неговите думи не се разбира и друго нещо: Как точно би изглеждала една сатира за Виктор Орбан, която унгарското правителство ще сметне за приемлива? А и още нещо. Тъкмо унгарският правителствен говорител, който толкова често настоява да не се разпространяват лъжи за страната му, приписва на телевизионната сатира определения, които изобщо не са били използвани в нея. На този въпрос на ДВ Ковач досега не е реагирал.


"Пропагандно видео"


Унгарският държавен секретар Тамаш Менцер, който отговаря във външното министерство за комуникацията и образа на Унгария в чужбина, също отправи срещу сатиричното шоу повече или по-малко ясни обвинения в нацистки възгледи. По унгарската телевизия М1 той заяви, че уважавал германците, но те "били готови на всичко", само и само "да разрушат" имиджа на Унгария зад граница. Излъчената сатира не била нищо друго освен едно "пропагандно видео". "А германците винаги са били силни в пропагандата," каза държавният секретар.


Унгарското правителство не за пръв път отправя срещу Германия обвинения в нацистки нагласи. През октомври правителственият говорител Ковач заяви, че бившият германски министър на правосъдието и сегашен заместник-председател на Европарламента Катарина Барли използвала нацистки методи по отношение на Унгария и Полша. Поводът беше едно интервю, в което Барли казва, че Унгария и Полша трябвало на изгладуват упоритостта си. Тогава Ковач написа в "Туитър": "Коя точно част от своето ноу-хау по отношение на гладуването искате да използвате, госпожо Барли? На Сталинград, на Ленинград или на Варшава?"


Виктор Орбан също е обвинявал Германия, и по-специално канцлерката Ангела Меркел, в нацистки похвати. В отговор на една реплика на Меркел, която всъщност искаше да свали напрежението, той каза: "Германците вече веднъж са пращали кавалерията - тогава под формата на танкове. Нашата молба е да не я пращат втори път. То още тогава не беше добра идея. И не сработи."


Орбан намекваше за германската окупация на Унгария през март 1944 година. Преди това в една дискусия Меркел каза, че Германия се опитва да склони Унгария към спазване на принципите на демокрацията и правовата държава, но няма намерение "начаса да изпраща кавалерията". Тогава репликата на Орбан произведе скандал между Берлин и Будапеща.


Бъркат сатирата с истински новини


Сега едва ли ще се стигне чак до междуправителствен скандал, макар че в същото това време унгарският обществен телевизионен канал М1, който е рупор на правителството и е изцяло свободен от политическа сатира, редовно и съвсем сериозно разпространява фалшиви новини за Германия. Например: че в страната е в пълен ход ислямизацията и дехристиянизацията. Този канал понякога дори излъчва германска политическа сатира, представена обаче като сериозни новини. През 2018 година например в централна новинарска емисия беше съобщено, че от уважение към мюсюлманите, по повод на Рамадана, германският град Есен (на немски думата означава "храна", "хранене") бил прекръстен във Фастен ("постене"). Което всъщност беше шега от едно сатирично онлайн списание.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK