Колко печелят медиците в Германия

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (154)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2896 Любопитно

  Олеле, на Германия й липсват медицински кадри при тези заплати. Ами то при нас съвсем ще изчезнат тогава.
  Не съм привърженик на намесата на държавата в каквито и да било дейности, но ако не направи някакви много решителни стъпки, ситуацията от трагична ще стане катастрофална. Орбан даде пример - конкурентни заплати, иначе - ей къде е Терминал 2.

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 456 Неутрално

  "След края на обучението им стартовата заплата в държавните здравни учреждения е между 2000 и 2400 евро бруто на месец."

  Обидно малко! На фона че в бойколандия шофьор на жипка получава повече, а след последния тур на ърляне на пари през прозореца на жипката си я увеличи до 10к каймета. Така че не се учудвам че и в немско има недостиг на медицински кадри както и в бойколандия!

 3. 3 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Заплатите на медицинските им сестри за огромния труд, нарастващата бройка работни часове и стандарта на живот в Германия са всъщност ниски. Както нашите мечтаят за работа в Германия, така немските мечтаят за работа в Швейцария или Австралия. Сериозно за пропищели от натоварването.

 4. 4 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Дали може с 2500 евро бруто да се живее нормално в Германия?? Струва ми се малко за мед сестра! Докторчетата със около 100к бруто на година ,изглеждат доста по за гладили косъма от сестричките!??? Нинофффф поясни?

 5. 5 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Е то, като им броите заплатите, пребройте им барем и данъците. Аз натраках набързо 100 бона за ориентировка и за семейни държавата прибира 1/4, на самотните повече от 1/3. Не че дори така, за оставащите по територията изборът е да не се разболяват. Ама просто от коректност
  https://www.expattax.de/german-income-tax-calculator/

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5340 Неутрално

  До коментар [#5] от "Gretel":

  Да добавим и цените на наемите, електроенергията, отоплението, застраховки...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2896 Любопитно

  До коментар [#5] от "Gretel":

  Една сестра в България получава да кажем средно бруто 900-1200 лв. месечно, каквото и да се смята, тези пари категорично не стигат да се води нормален живот. Категорично.
  Затова и бягат и ще продължат да бягат. Както и да го смятам - 3000 евро месечно в Германия е за предпочитане пред 500 евро в България.

 8. 8 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Дали може с 2500 евро бруто да се живее нормално в Германия?? Струва ми се малко за мед сестра! Докторчетата със около 100к бруто на година ,изглеждат доста по за гладили косъма от сестричките!??? Нинофффф поясни?
  —цитат от коментар 4 на angeles


  Това за заплатите, и че българските доктори бягат в чужина само заради тях, е до голяма степен мит.

  Много по-сложна е картината.

  При сестрите парите са основен фактор, но това е функция на по-дълбокия проблем, който не е свързан само с пари.

  Цената на живота в България е значително по-ниска от тази в Германия, много по-ниски са и данъците. Реално бедни доктори почти няма -- това се отнася за тези в реанимациите, спешните отделения и, най-вече, една съществена част от младите лекари, на които нито им се дава път за кариерно израстване, нито все още са допуснати до корупционните схеми.

  Но между работенето на няколко места (това официално, колко се вясват на всяко едно от тях е друг въпрос) в общинските болници и по частните кабинети, плюс директния рекет върху пациентите, една голяма част от лекарите в България изкарват реално по-високи заплати от тези в Германи като се отчете цената на живота, а често пъти и в абсолютни измерения. А за "каймака" на съсловието, който е по шефските места на болниците и е най-дълбоко в корупционните схеми, говорим за доходи, за каквито почти никой в Европа не може да и си мечтае. В САЩ е по-друго, но това е понеже нашия модел на безчовечно геноцидно издевателство над населението е заимстван иммено от там в много свои аспекти.

  Никой от тези хора няма рационална финансова причина да бяга.

  Бягат основно младите лекари, за които както казах по-горе, положението е наистина тежко. Било понеже са все още идеалисти, и са погнусени от това, което виждат, било понеже им е станало ясно, че няма скоро да бъдат вкарани в схемата, както и специалистите в областите, в които няма как да се правят пари (поради която причина и останахме без такива специалисти и отделения; само че какво се оказа като дойде пандемията? Че такива са жизненонеобходими).

  При сестрите е друго, за тях такова нещо като "кариерно израстване" няма, най-много една сестра да стане от обикновена старша, и това е. Там финансовият проблем е наистина сериозен, макар че и там го има моментът с отвращаването от гнусните престъпления, на които човек става свидетел всеки ден.

  Само че това е директна функция на това, че в България има доктори, изкарващи много повече отколкото биха могли да изкарват в една Германия.

  Здравната реформа навремето беше направена от определени елементи в лекарското съсловие с цел обслужване на користните интереси на това същото лекарско съсловие.

  Затова и се постави на "пазарни начала", тъй това беше най-лесния начин да се легализира източването на такива огромни суми от обществото към джобовете на тези елементи от лекарското съсловие.

  Но в допълнение, нещо, което обикновено се забравя/не се осъзнава/умишлено се пропуска, основна част от тези реформи беше това контролът върху системата да се премести от държавата в ръцете на лекарското съсловие. Това дори уж държавните болници да се самостоятелни търговски дружества (ако и после държавата много често да трябва да им покрива дълговете) имаше точно такъв ефект.

  И причината заплатите на сестрите да са толкова ниски следва да се търси именно там -- алчността на хората е едно от малкото безкрайни неща на този свят, и ако на едни хора се даде контрол върху дадена система без външни ограничение, на тях може да се разчита да заграбят колкото е възможно повече от нейните ресурси за себе си. Което и стана.

  Резултатът е, че в системата има достатъчно пари да се дадат прилични заплати на сестрите, но те отиват в друга посока, и вместо това сестрите са на съвсем малко над минималната заплата. За което основна вина носи лекарското съсловие, което първо, създаде тази система, второ, заграби парите, и трето, никога не е проявило толкова години каквато и да е солидарност със сестрите, когато те са се осмелявали да протестират.

  И по-общо, доста пъти се е коментирало как съсловията от преди 1989 г. по време на Прехода се опитаха да се превърнат в класи. В здравеопазването това е по-очевидно от където и да било другаде -- лекарите се превърнаха не само в класа, но направо и в каста, а сестрите в по-долна такава, на която се гледа с презрение като по-долна категория хора.

  Но за всичко това е табу да се говори.

  Само че в един момент идва криза, и всичките дефекти на системата, трупани десетилетия, лъсват в цялата си прелест.

  И когато става дума за животоподдържаща такава, това струва живота на много хора...

 9. 9 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 442 Весело

  Е то, като им броите заплатите, пребройте им барем и данъците. Аз натраках набързо 100 бона за ориентировка и за семейни държавата прибира 1/4, на самотните повече от 1/3. Не че дори така, за оставащите по територията изборът е да не се разболяват. Ама просто от коректностhttps://www.expattax.de/german-income-tax-calculator/
  —цитат от коментар 5 на Gretel


  При това не се броят осигуровките. На 114 000 заплата на главен лекар се падат чисто 64.361,24 нагодина или малко над 5300 на месец да си носи вкъщи. Линкът за хората на заплати е малко по-долу в ситните букви.
  https://www.expattax.de/german-wage-tax-calculator/

 10. 10 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град": Ми то и в БГ,ако си на свободен наем в София и заплатата на сестричката отиде! А за билове по апартамента,коли бензини,застраховки,няма да смятам! Като погледна,не виждам голяма разлика.

 11. 11 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#8] от "Georgi Marinov":

  ++++++++++++++++++++++

  и трябва да се добави условията на труд, възможностите за професионално и кариерно развитие и най-вече самата среда.

  Същото важи в пълна сила и за инженери, и учени (ограбени предприятия заграбени от комсомолец чорбаджия или ВУЗове обърнати на пашалъци)

  Народа така и не разбра, че последното нещо, което гони хората на интелектуалния труд от територията са парите.

 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#8] от "Georgi Marinov":

  "..Но в допълнение, нещо, което обикновено се забравя/не се осъзнава/умишлено се пропуска, основна част от тези реформи беше това контролът върху системата да се премести от държавата в ръцете на лекарското съсловие. Това дори уж държавните болници да се самостоятелни търговски дружества (ако и после държавата много често да трябва да им покрива дълговете) имаше точно такъв ефект. ..."

  Да, БЛС иззе от държавата контролът върху системата,
  а болниците станаха търговски дружества с директори-доктори (контролирани от БЛС), но дълговете ги поемаха данъкоплатците (държавата)

  И май ще излезе, че от незавършената реформа от 2000г. интерес има най-вече БЛС, и вече 20 години БЛС правят всичко възможно нищо да не се променя, и да източват ЗК към своите джобове.
  Между другото защо в НОЩ има само доктори (БЛС), един математик, и НИТО ЕДИН ФИНАНСИСТ!

 13. 13 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":
  Е тук да не би да не се плащат наеми ток и парно

  гошо
 14. 14 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 279 Неутрално

  любимото занятие на болшевиките е да метат око в чуждата паница и да броят парите на другия. Абе, Дв и за данъците на тия заплати да бяхте отворили дума... ех недоносени марксистчета...

 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "...И по-общо, доста пъти се е коментирало как съсловията от преди 1989 г. по време на Прехода се опитаха да се превърнат в класи. В здравеопазването това е по-очевидно от където и да било другаде -- лекарите се превърнаха не само в класа, но направо и в каста, а сестрите в по-долна такава, на която се гледа с презрение като по-долна категория хора..."

  Това се случи не само с докторите, но също и с юристите, не съм много сигурен, но май и с архитектите.

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":Е тук да не би да не се плащат наеми ток и парно
  —цитат от коментар 13 на гошо


  Да, и тук плащат ток и вода, но директорите-доктори първо осигуряват директорските заплати (своите), след това на началник отделенията, и като свършат парите искат от държавата за ток и вода. По някой път и за заплати.

 17. 17 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#8] от "Georgi Marinov":

  Точно казано +++++++++++++++++

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 18. 18 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Каквото и да си говорим заплатите на мед сестрите ,редовите доктори,лаборанти,акушерки и тн са смешно малки.Ако погледнете в нета дори процентно по света заплатите са им с около 20% над средната за страната
  тоест за БГ 1550+300 поне.Неприятното е ,че дори и тази пандемия не отвори очите на
  българина за важноста на медицинските кадри.Много ,ще си патим от главата още.

 19. 19 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  2/3 от нашите частници са с по-високи заплати от дойчовците!

  Русия е проказата на планетата Земя.
 20. 20 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Медицината и лекарският труд са много скъпи навсякъде по света, дори и в най- бедните държави. Абсолютната стойност на възнаграждението не е най- важна, а какво можеш да си купиш с тези пари. С цената на един преглед би трябвало да можеш да си купиш например 16 кг сирене х 10 лв средно в България - 160 лв; цената на една образна диагностика (ехографско изследване или рентген) трябва да 3 х по- скъпо от това на обикновен преглед; цената на една домашна визита трябва да е минимум 5х по- висока от цената на прегледа в кабинета на лекаря. Проблемът на България е, че много от медицинските дейности се обсебват чрез изкуствено създаване на привилегировано положение. Например за да получиш протокол за някое скъпо струващо лекарство трябва задължително да постъпваш (абсолютно ненужно)в университетска болница, където асистентите могат да бъдат дори лекари без специалности, т.е. делегирани са им права, привилегировано положение, по абсолютно изкуствен начин. От друга страна рецептата на лекаря (основното нещо, заради което пациентът посещава лекаря) пет пари не струва, тъй като продажбата на медикамента не е обвързана с отчитането на рецепти задържани в аптеките... и т.. и т.н.

 21. 21 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#8] от "Georgi Marinov":

  Твоите манипулации налети директно във вакуума на черепната кутия от мутрокомунистите доказва защо тъпото племе в гетото сега няма доктори. Никави аргументи как лекари тук печелили повече от лекари в Германия не обяснява заминаването на 14 000 лекари и над 50 000 медсестри за 30 години навън към нормални държави където няма галфонизация на най-примитивно ниво . Обяснявайте си го както си искате -дреме им на българите ,които работят в западните здравни системи и които ще се увеличават. Пропагандата надуваше бройките за лекари, легла и болници за да докаже през годините на тъпото племе гласуващо за мръсници ,че няма нужда от финансиране на нивото на Австрия или Португалия ,. а просто някакви пари каквото остане от кетъринга на мутрокомунистите. Това бяха фалшиви аргументи ,които днес им се завряха отзад. Ако няма разследвания (и то от прокурори на ЕС) и съд за виновните лъжите ще си продължават и след пандемията. Това са престъпления срещу националната сигурност все едно да оставиш една армия без боеприпаси с години. Министри,премиери ,депутати от здравната комисия, всички чички и лелки от Здравното министерство по отдели и дирекции всички тези назад 30 години днес трябва да са следствени за лъжите и манипулациите които извършиха и да отговарят за подритнатото здравеопазване. А вие си мрете с 'Дружна песен днес да екне' и комунистическите митове и легенди колко печелел доктор тук

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 22. 22 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Добре би било да се дадат и заплатите на полицайте в Германия и съотношението им спрямо лекарските в Германия и в България. И тогава ще се разбере защо нямаме лекари !

 23. 23 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#22] от "_imi_":

  Още по време на обучението си кандидат-полицаите получават заплата. През първата година - между 1050 евро и 1100 евро, в зависимост от специализацията. През втората - между 1100 и 1150. А през третата - между 1150 и 1200. След дипломирането началната заплата на полицаите варира между 1600 евро и 1800 евро. Към заплатата си полицаите получават надбавки - например за нощна или неделна смяна, за командировки и т.н. Освен това заплатата се покачва с възрастта.

  Средната месечна заплата на полицаите в Германия е 3531 евро. Млад полицай с тригодишен опит получава средно по 2500 евро на месец. А полицай с деветгодишен стаж - 4115 евро. Най-високата заплата, която бихте могли да получавате като полицай, е 5500 евро.

 24. 24 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Не бива да противопоставяме професиите всички са нужни.Въпроса е да са нормално заплатени спрямо стандарта на държавата.

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Олеле, на Германия й липсват медицински кадри при тези заплати. Ами то при нас съвсем ще изчезнат тогава.Не съм привърженик на намесата на държавата в каквито и да било дейности, но ако не направи някакви много решителни стъпки, ситуацията от трагична ще стане катастрофална. Орбан даде пример - конкурентни заплати, иначе - ей къде е Терминал 2.
  —цитат от коментар 1 на boevbisser


  Не знам какъв пример е дал Орбан и кой му пречи на него или на нашия баце, да плаща още по-големи заплати, но май основния проблем е, че за да плащаш големи заплати трябват пари, а не хартийки. А парите ги изкарва кой - икономиката на страната, при това се има предвид, че това не е държавна работа.
  Държавата трябва и успява или не, да осигури правила и ред ( включително толкова мразеното от някои "върховенство на закона"), при който бизнеса да върви напред и покрай собствените си печалби, да плаща заплати на своите служители и да оставя и в държавата. И с;ед това вече, богата държава може да плаща добри заплати на добрите лекари в убиверситетските болници, като това не пречи да съществуват и плащат също добри заплати, частни болници и индивидуално практикуващи лекари.
  И за тези, които познават немската ( и не само_ здравни системи знаят, че зад на пръв поглед големите заплати или доходи, стоят и доста сериозни разходи, включително данъчни такива, а там благодарение на добрия ред, вариантите "под масата" и подобни ( каквито има както навсякъде) са в много по-поносими размери, в сравнение с някои добре познати ни системи.

 26. 26 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Да се сравняват само заплати е безпредметно. Хората търсят реализация там, където имат шанс да се развиват и да бъдат справедливо оценени според труда, упоритостта и таланта си.

 27. 27 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Проблема с полицаите е ,че бройката им е два пъти повече от средното за ЕС.

 28. 28 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#4] от "angeles":

  с 2500 може да се живее добре извън големите градове.

  Затова толкоз хора пътуват всекидневно до работа, не само медицински сестри, но и полицаи, учители, всички видове бачкери.
  Извън големия град жилищата поевтиняват драматично. Много хора живеят в наследствени къщи. Има също доста биологични германци с ниски доходи, но със спестени стотици хиляди в спестовна каса, защото разходите са им още по-ниски.

  Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.
 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#21] от "Dr_Doolittle":

  Хм-м-м-м-м...! Пропускаш обаче, че здравната система се ръководи от лекари занимаващи се с политика. За съжаления тия лекари се оказват не по-малко алчни и крадливи от всички останали политици. Пак подчертавам, здравната ни система се ръководи от лекари, не от марсианци! Имаше доста статии за директори на болници със заплати на които и в Германия могат да завиждат. Тия пари откъде са? Сещаш ли се за един генерал Тонев във ВМА дето беше усукал няколко милиона и то доказани. Ами недоказаните колко са били? После следва любовницата му с още няколко милиона и наредени след тях цял отбор комисионери. И това е само в една болница...!
  Преди две години на майка ми трябваше да се прави дребна съдова операция. При първоначалните прегледи в една от варненските болници лекичко ни поискаха 2 хиляди лева, като за начало. Нещо се усъмних и отидохме в Бургас. Там ни казаха, че всичко с осигуровките е наред и всички манипулации, консумативи и престой в болницата се поемат от Здравната каса. Определиха дата и час и ни казаха да заповядаме. Всичко беше наред и лекарите там бяха много точни и любезни. Нищо общо с варненските хиени прибиращи по няколко хиляди лева на ден за сметка на болницата и пациентите. Във Варна си бяха точно организирана мафия!
  Сигурен съм, че една част от лекарите ни които заминават, заминават точно заради тази наша мафия в болниците, която им отрязва пътя за специализация и развитие. Но за това, май не е прието да се говори, а...?

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#24] от "стефан иванов":

  Да, всички професии са нужни! Но е много важно съотношението между заплатите им, респективно баланса между отделните професии като бройка в обществото. Страна в която, полицайте получават повече от лекарите и учителите е полицейска държава и е обречена на упадък. Все пак за да станеш лекар се иска доста повече да се потрудиш и не е нормално да получаваш обществена оценка наравно с един полицай, където изискванията са доста по-ниски, а и времето за обучение е доста по-малко. Ама за тези неща е "забранено" да се говори, да не би да обидим хората с пищовите......

 31. 31 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#25] от "tsvetko_51":

  Правилно си отбелязъл ,че парите в бюджета идват от икономиката.От лични наблюдения обаче мисля ,че батака и изкривяването на нормалноста в нашата икономика с огромно крими присъствие са по големи и от тези в здравеотказването.

 32. 32 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#28] от "Нинов":
  Както и очаквах Нинофф,мерси,имах някакви наблюдения от мои познати дето ми се хвалеха с 4К на месец,явно е добра заплата! А с 3 000 и тук в LA си живия умрял. Естествено в Уичита Канзас с тея пари можеш да си плащаш и къща и кола и билове,даже и за седмица на Канкун ще остане! Със здраве!

 33. 33 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#23] от "стефан иванов":

  На един мой приятел, сестра му стана полицай в Германия. Не знам кога и как кандидатства, нито на каква длъжност е, но в момента се води полицай. По негови думи се чувства много добре и съжалява, че не се е усетила по-рано.

  Бивш tww09306483.
 34. 34 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#29] от "Petleshev":

  Логиката ви е сбъркана. Ако работещи лекари определяха държавната политика дали биха приели за имунизация лекарят да получава едни 4 кирливи лева за преглед и имунизация ? Или 90% от прегледите на личния лекар никой да не заплаща нито пациента ,нито НЗОК. Или 80 % от пенсионерите да са освободени от такса за сметка на лекаря, а не са сметка на този който ги е освободил от такси? Политическите проститутки отишли въъв властта продадоха лекларското съсловие на мутри, комунисти и фалшиво десни. Нито една частица от здравната политика ,наредби и закони не е създадена от работещ лекар за да искате ние да носим отговорност за здравната система и (колко гротескно) за ниското заплащане на всички в нея и масовото и напускане.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 35. 34 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1968 Неутрално  Заради криминалните филми по герм. тв. в момента полицейската професия е най-желаната сред младите.... огромен наплив.
  При анкети сред учениците като любим работодател на първо място е полицията, следвана от Адидас.

  Армията (Бундесверът) пък е нежелан работодател заради негативния имидж на някогашния немски золдат, злодействал из Европа.
  Никой няма да ти каже "Thank you for your service!" както например засипват ветеран в американски форуми когато опише как е злодействал във Виетнам.
  Под неговия коментар хиляда поста с "thank you for your service, sir!"

  Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.
 36. 36 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 597 Неутрално

  https://www.brutto-netto-rechner.info/

  Някакви хора не са се примирили с агресор, който да потъпчи възможността на едни хора да правят собствения си избор - Просто Кире за Априлското въстание
 37. 37 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#32] от "angeles":

  За да живееш във Франкфурт си требе стотя бона годишно. Тогава може да трошиш и по хиляда на месец за кубински пури, като един мой авер.

  На 25 км. обаче бързо става евтино.
  Все едно на 25 км от Бевърли хилс да попаднеш в Сиукс сити (Айова).

  Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.
 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До 23 от "стефан иванов":

  А нашите полицаи като се пенсионират получават 20 заплати накуп. И до края на живота си ходят на почивка в почивните станции на ведомството им на социални цени, т.е. почти без пари.

 39. 39 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#32] от "angeles":
  Дуброь Утру Angeles,

  Ми то навсекъде е така. Как се вика с иляду марки всеки месец си кЪт капитан на Кораб в собствена къща на село което е на няколко километра от сити-то. Разстоянията в Западна Европа и хАмериките са огромни /туй си го вече знаеш де/. Трябва да се чувстваш лъки ако въртиш геврека всеки ден по 50-60 майлс ин уан дирекшън от прованса/кънтрисайд-а за да стигнеш до офиса на работното си място.

  Поздрав

 40. 40 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#30] от "_imi_":

  За лекарите е ясно ,че трябва да получават два, три пъти над полицаите.
  Аз говоря за средния ешалон мед кадри и редовите полицаи ,че трябва да взимат поне малко над средната за страната заплата.А за съотношението си прав като брой на 100 000 полицаите ни са двойно от средното за ЕС докато ,сестри ,лекари и учители са в остър дефицит. Четох от няколко места изследвания за връзката между дохода ,условията и склонноста за емигриране.Та при сегашната ситуация всеобщо мнение е ,че заплатата в БГ трябва да е поне две трети /70%/от средната за ЕС за да останат някакви кадри тука.Лично мнение ,че за лекари,сестри ,учители трябва да е даже 80-85% за да ги задържиме.

 41. 41 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 493 Неутрално

  От посочените числа, отнемате 40% и получавате прибличително нетното възнаграждение.
  И да, няма кадри, защото работата се върши както трябва, т.е. и тези пари са малко за положените часове труд и усилия.
  Да си лекар е призвание, а не въртиш зарзаватчийски тефтер с това колко ще изкараш на ден...
  В България е малко по-различно ...

 42. 42 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Пропагандата надуваше бройките за лекари, легла и болници за да докаже през годините на тъпото племе гласуващо за мръсници ,че няма нужда от финансиране на нивото на Австрия или Португалия ,.
  —цитат от коментар 21 на Dr_Doolittle


  Естествено, че трябва да има по-високо финансиране.

  Само че при сегашната система и да се удовят парите за здравеопазване, заплатите на сестрите едва ли ще мръднат. Това, което ще се случи, е че всички допълнителни пари ще се "усвоят" от същите хора, които и сега отклоняват по-голямата част от наличния ресурс.

  А защо "няма пари" за такова удовяване също не е зле да се спомене -- защото същите "аргументи" като твоите се използват за да се оправдае отклоняването на наличния за тази цел ресурси към джобовете на едни други хора. Които послед го изнасят извън страната под формата на офшорни сметки и луксозни вносни стоки, и пропиляват вътре в страната за строеж на имения и пр.

  А вие си мрете с 'Дружна песен днес да екне' и комунистическите митове и легенди колко печелел доктор тук
  —цитат от коментар 21 на Dr_Doolittle


  Колко печели един доктор наистина?

  Има ли доктори милионери? Публично известен, неоспорван от никого, факт е, че има:

  https://offnews.bg/obshtestvo/zaplatite-na-bolnichnite-shefove-minaha-1-milion-godishno-koi-sa-naj-735055.html

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/zdraveopazvane/2020/09/03/4109256_lekari_za_milioni/

  https://www.24chasa.bg/novini/article/8930582

  Това, разбира се, са тези най-отгоре, за които говорех като най-големи виновници.

  Само и че и при по-редовите доктори далеч не е лошо (за тях) положението.

  Дълбоко подвеждащо е да се цитират официалните заплати в държавните болници.

  Страшно много доктори работят на няколко места, включително и в частна болница, и да се отбележи, че е отдавна и много добре установена практика да се пренасочват пациенти от държавната в частната практика, често принудително, което е гигантски конфликт на интереси заради който никога не биваше да се разрешава на медицински лица да работят на повече от едно място.

  Много от тези в университетските болници се изявяват и като преподаватели.

  Всичко това увеличава реалните доходи няколко пъти.

  И след това идваме до въпроса за директния рекет.

  Колко точно изкарва един хирург, който взима по 1000 лева на ръка за операция и прави по 10-15-20 такива операции на седмица? Тези пари нито се декларират, нито някой ги следи. Но те са си съвсем реален доход.

  Да, докторите в спешните и реанимациите са тотално прецакани в цялата тази схема -- те нито могат да работят на няколко места (то няма и къде -- колко частни болници имат реанимации?), нито могат да си искат пари на ръка (от човек в безсъзнание какъв рекет да искаш?).

  Но това не е голяма част от лекарите.

  И да, има и честни и почтени лекари, които си гледат съвестно работата и не рекетират пациентите си.

  Това не променя факта, че много голям брой от колегите им го правят.

  И, разбира се, от всички тези дефекти на системата произтекоха и много от изкривяванията и, които сега лъснаха на показ като пагубни за живота на много хора по време на пандемията.

  Ако нямаше частни болници, може би щеше да има добре оборудвани държавни, с функциониращи интензивни, спешни, заразни и пр. отделения. Това, че такива няма, е директен резултат на печалбарството, което се отвори последните 25 години. И от което най-голяма ползва има кой точно? Затова и всеки път като отворя дума тук за нуждата от пълна забрана на частните болници, каква е реакцията от теб и още един куп хора, които или имат директен личен интерес от тяхното съществуване, или са с тотално промити мозъци от десетилетия неолиберална пропаганда?

  Ако болниците бяха изцяло държавни и се управляваха единствено и само с мисъл за здравето на населението, положението щеше да е съвсем различно.

  А изходната точка преди 30 години беше точно такава...

  И това няма нищо общо с комунизма или каквито и да било -изми, въпрос на чисто практически съображения е.

  Кой имаше материален интерес от въвеждането на безумната система с касата, личните лекари, пътеките, талоните и направленията, и всичко останало?

  Касата направи възможно легализирането на гигантски далавери, за които иначе трябваше да се ходи в затвора, и в които са замесени кои точно хора?

  И покрай пътеките, талоните, доплащането и пр. кой печели?

  Само че дойде пандемията и какво се оказа?

  Оказа се, че е било безумие да се преминава от поликлиники към лични лекари, тъй като като излезе личният лекар от строя, всичките му пациенти остават без достъп до здравна помощ, тъй като административно всичко минава през него. Но, разбира се, никой не е виновен за това, кой би могъл да предположи, че това ще е проблем? Само най-големите гении на този свят бяха в състояние да видят, че тази зависимост от една-единствена точка в системата може да се окаже огромна слабост, да не се допускат такива уязвимости абсолютно не е фундаментален принцип в управлението на сложни системи...

  Оказа се и, че като няма направления за тест, хората не могат да се тестват, което води както до безконтролно разпространение на заразата, така и до отказ на медицинска помощ на хора в остра нужда от такава.

  Отново, кой ли би могъл да предположи, че нещо такова ще се случи в система, в която изначално е заложено, че достъпът до лекарска помощ е ограничен?

  Оказа, се и че ако тестовете не са безплатни, хората ще ги избягват, и това ще води до масово заразяване. Но пак, кой ли би могъл да си представи нещо такова като последствие?

  И всичко това можеше да се поправи с един подпис -- правят се центрове за тестване, тестването е безплатно и няма нужда от никакви лични лекари, направления и идиотска бумащина, и хем щеше да ограничи заразата поне донякъде, хем нямаше да остави хора да умират по домовете си понеже не могат да докажат имат ли коронавирус или не.

  Само че и това толкова очевидно нещо не се направи. Защо ли?

  Дали не е понеже щеше да постави опасен прецедент, че нещата може да се правят и без сегашната система, а тя устройва достатъчно много хора с достатъчно много влияние?

  И не само това, то можеше да се направи много бързо дори още в началото на октомври, но времето за такива реорганизации всъщност беше още март -- още тогава беше ясно, че ще има остра нужда от тях, за всеки човек с два нормално фунцкиониращи неврона в главата му.

  Но дори не се допусна да се говори за такива неща, вместо това се ръсят глупости са "чисти" и "мръсни" болници, преливане на плазма и пр. отвличащи вниманието залъгалки...

  Отново, защо ли стана така?

 43. 43 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#37] от "Нинов": При нас няма как да стане,на 25 км (16 мили) от Бевърли Хилс мяма къде да попаднеш,за да ти е чипо! Това чудо тук е 250 км само град от запад океана до изток(Индио преди пустинята) и от Сан Диего до Валенсия (на север от LA) пак малко повече от толкоз! Варианта е под мостовете или Ингелууд с електората на демократите! Вече и химически тоалетни им поставиха,явно и там ще се плодят!)))) Абе цивилизоваме се се с бързи темпове!

 44. 44 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#34] от "Dr_Doolittle":

  Аз не разсъждавам логически. Просто излагам някакви факти. Държавната политика в здравеопазването се определя от лекари. Дали са работещи, неработещи, работещи на 2, 3, 4 или 5 места все са лекари членуващи в БЛС. Ако някой е продал лекарското съсловие, то това са пак лекари, които са отворили едни големи усти, за да налапат целия свят!
  Не знам дали 4 лева са кирливи и какво покриват в една имунизация, обаче е крайно време нашите лекари да разберат, че няма как да получават големи пари от бедни пациенти. И тия 4 лева не съм ги определил аз, ами пак някой лекар или лекари от системата. Ако някой смята, че имунизацията струва 40, 50 или 100 лева, да си прави кабинет и да имунизира срещу заплащане, каквото сметне за справедливо. Така ли е или бъркам?
  И съм напълно сигурен, че всичко сбъркано в здравната ни система е наложено и поддържано от лекари. Не ме вълнува, дали и доколко са работещи. По този въпрос се разбирайте на конгресите на БЛС!

  Бивш tww09306483.
 45. 45 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#40] от "стефан иванов":

  Много е просто. Лекари, квалифицирани програмисти , качествени инженери, масово емигрират на запад, а за масово изнасяне на полицаи към Германия не съм чул. Въпреки че са два пъти повече отколкото в ЕС на глава от населението. Защо ли ?.... Е за тоя баланс говоря и човек не трябва да е много умен за да си направи изводи.

 46. 46 Профил на Nikolay Kolev
  Nikolay Kolev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "Georgi Marinov":

  Тия корупционни схеми на лекарите по високите администрации са по подобие на руските не на американските в Америка ги съдят за най малката немарловост камоли за схеми! Здравеопазването не е мръдналонот от соца както и почти всичко друго в държавния апарат. Полиция, съд, прокуратура, образование, енергетика, здравеопазване навсякъде е същото престарели кадри назначени по партийна линия. Като най верна колония на СССР ги следваме плътно да не забравяме че и тато го махнах от Москва и следващите назначения са от там за тва и всичко ни е като там нищо че ЕС и НАТО. И понтатово хората бягаха на запад дори и да стрелят по тях и сега бягат пак на там. От друга страна в ссср2 никой не бяга натам освен политиците ни за назначения

 47. 47 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Нито една частица от здравната политика ,наредби и закони не е създадена от работещ лекар за да искате ние да носим отговорност за здравната система и (колко гротескно) за ниското заплащане на всички в нея и масовото и напускане.
  —цитат от коментар 34 на Dr_Doolittle


  Може ли да ми посочиш как точно нито един от тези хора от 1997-а насам:

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Министър_на_здравеопазването_на_България

  никога не е бил "работещ лекар" (с изключение на предпоследния)?

  Или от министъра на здравеопазването никога нищо не е зависело?

  Още един въпрос от този род -- на кои точно съществени по големина болници шефовете им не са лекари?

 48. 48 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 693 Весело

  До коментар [#39] от "svetlio26":


  Тнх гад ,въртял съм доста геврека,сега го въртят други ,даже ми доскучава понякога за трафиците! По забравих ги около тая пандемия! Тук училищата спрат ли ,трафика изчезва,същото е с еврейските празници😉!Поздрав

 49. 49 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#29] от "Petleshev":

  А по вашия случай мога да е досетя какво са направили .В Бургас са ви писали някоя измислена по-платена клинична пътека (където може да си позволят и да ви поемат консумативите с нея хем и да спечелят) и с радост са ви приели, за разлика от тези във Варна ,които са ви казали истината и тя е ,че НЗОК не поема значителни видове и количества консумативи ,като платна и сетове ,изследвания и т.н
  А вие си мислите ,че са лошите. А тези от Бургас също не мога да ги упрекна ,че измислят нещо с което да си покрият труда неплатен от други губещи дейности. Просто са се нагодили на комунистическата здравна система, която генерира идиотщини.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 50. 50 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#42] от "Georgi Marinov":
  Ако болниците бяха изцяло държавни и се управляваха единствено и само с мисъл за здравето на населението, положението щеше да е съвсем различно.

  А изходната точка преди 30 години беше точно такава...

  И това няма нищо общо с комунизма или каквито и да било -изми, въпрос на чисто практически съображения е.
  Айде стига ,нали бяха преди 30г болниците държавни /с грижа за човека/ имам преки наблюдения от тогава /майка,дядо и баба /работещи в една окръжна болница.
  Положението беше трагично ,но никой не смееше да шукне ,че ей де е Белене.
  Разберете ,че самоотвержена работа за обществото за без пари и други стимули
  е възможна за 1-2 месеца ,при големи бедствия ,аварии или войни.
  В пазарната икономика всеки работи за ПАРИ.А роля на държавата е да създаде среда за максимално добре функциониране на системите и без да нарушава пазарното начало.
  Как капиталистически държави в ЕС могат само Барба Ганьо не може.
  Проблеми винаги и във всички системи ,ще възникват въпроса е как се решават.

 51. 51 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1968 Неутрално

  До коментар [#43] от "angeles":

  В Европа има стара тузарска инфраструктура.

  Например испапците и португалците са бедни на пари, но живеят в жилища ум да ти зайде.
  Най-яко по този показател е в Сицилия, която е била нолер едно преди 300 години.
  В Люксембург пък са богати на пари, но живеят в бедни къщички, защото са се заимали едва в посл. 40 години.

  Аз Калифорния съм я обиколил от край до край и знам какво е там: мокава и пластмаса и всеки е паркирал пред къщата си пет автомобила, един кемпер и две лодки.
  Гледаш нещо като мрамор - пипаш, оказва се имитация от пластмаса.
  - Брей, как ги правят нещата тук! възкликвам
  - Има и от истински мрамор, но са ужасно скъпи. изяснява американецът

  В Дойчлапд много хора се радват на велосипед и възможността да го въртят. Пет коли няма къде да ги паркираш. Няма място.

  Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.
 52. 52 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#41] от "slon":

  "... Да си лекар е призвание, а не въртиш зарзаватчийски тефтер с това колко ще изкараш на ден...".

  Хм-м-м-м-м...! Да ти кажа, че изкарах няколко години в една квартира с двама студенти по медицина. Труно можеш да срещнеш толкова алчни, завистливи и крадливи хора. Та тия двамата още от 1-ви курс правеха сметка колко ще печелят като завършат. Знаеха ценоразписите за всичко, тоест колко и какви рушвети се искали и как се прибирали. Хипократовата клетва била за балъците...! И двамата с огромно самочувствие. Навсякъде се хвалеха, че ще стават лекари и как били от елита на обществото. Иначе не пропускаха да ми пребъркват джобовете, да откраднат някой буркан или да изядат нещо от хладилника. Абсолютни авантаджии...! И тия двамата са лекари в момента. Единият даже е началник на отделение в една от варненските болници...

  Бивш tww09306483.
 53. 53 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Весело

  До коментар [#45] от "_imi_":

  Значи ,сме на едно мнение.

 54. 54 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#8] от "Georgi Marinov":Тия корупционни схеми на лекарите по високите администрации са по подобие на руските не на американските в Америка ги съдят за най малката немарловост камоли за схеми! Здравеопазването не е мръдналонот от соца както и почти всичко друго в държавния апарат. Полиция, съд, прокуратура, образование, енергетика, здравеопазване навсякъде е същото престарели кадри назначени по партийна линия. Като най верна колония на СССР ги следваме плътно да не забравяме че и тато го махнах от Москва и следващите назначения са от там за тва и всичко ни е като там нищо че ЕС и НАТО. И понтатово хората бягаха на запад дори и да стрелят по тях и сега бягат пак на там. От друга страна в ссср2 никой не бяга натам освен политиците ни за назначения
  —цитат от коментар 46 на Nikolay Kolev


  Изобщо си нямаш представа как работят нещата.

  Корупцията в САЩ е "елиминирана" чрез легализацията и.

  И точно това имам предвид, когато казвам, че ние черпим от светлия чужд опит.

  То впрочем голяма част от т.нар "Преход" се състоеше именно в това. При старата система имаше много по-малко мегдан за крадене -- всеки крадеше, но до определен таван, след това държавата нямаше избор и трябваше да се намеси и да те спре. На много хора това явно не им е било удобно.

  В американската система не е така -- можеш да си крадеш и грабиш колкото искаш стига да подкупиш достатъчно много политици за да приемат закони, които правят твоите безчинства легални.

  Битката срещу това е основна част от историята на американската държава последните 150 години, но то е също така и част от историята, за която не е прието да се говори. А особено пък не е прието да се говори за това, че след период от около 40-45 години в средата на 20-и век, в който на хората с такива амбиции им е било понабито канчето поне малко за да се съхраните стабилността на системата, от края на 1970-те насам те печелят всички битки в тази война.

  Това, че не прието да се говори за тези неща, води и до трагичната грешка да се гледа погрешно на събитията от 1989 г. като несвързани с тези на Запад, докато на мен лично, като гледам сега от дистанцията на историята, не може да не ми направи впечатление, че те са по-скоро второ действие и следствие на случилото се на Запад през 1970-е. Просто една революция е явна и внезапна и за нея се говори постоянно, а другата е постепенна и скрита и за нея не е прието да се говори излишно много публично.

 55. 55 Профил на WD
  WD
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#8] от "Georgi Marinov": "Страшно много доктори работят на няколко места, включително и в частна болница, и да се отбележи, че е отдавна и много добре установена практика да се пренасочват пациенти от държавната в частната практика, често принудително, което е гигантски конфликт на интереси заради който никога не биваше да се разрешава на медицински лица да работят на повече от едно място."

  Като лекар мога да ти кажа, че няма никакъв смисъл да се работи на повече от две места - едно в болница и едно в извънболничната помощ (медицински център, частен кабинет). НЗОК не допуска (не заплаща) за работа на лекар на пивече от две места, с малки изключения (напр. патоанатоми). Лекар, който работи в държавна и частна болница може да има договор само за едното работно място. Няма как да пренасочиш пациент от едната болница в другата, просто защото НЗОК няма да плати.
  Няма как да задължиш лекарите да работят само на едно място - няма как хирург или ортопед да работи само в кабинет и да не оперира.

 56. 56 Профил на Stefan Guintchev
  Stefan Guintchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Gretel":Да добавим и цените на наемите, електроенергията, отоплението, застраховки...
  —цитат от коментар 6 на Незнайко в Слънчевия град


  И огромните дългове взети за оборудването на кабинетите и заплати за
  помощнички и поддържане. Много квалифицирани лекари пътуват всяка
  събота и неделя до Великобритания за дежурства за допълнителни доходи
  или се преместват нам.

 57. 57 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#49] от "Dr_Doolittle":

  Едва ли...! Ако нещо не достига по дадена пътека за лечение, предполагам е съвсем в реда на нещата да ти го кажат официално. Да ти направят една сметка кое колко струва, да ти напишат фактура и да я платиш на касата или по банков път. Плащайки едни 2 хиляди лева, какво щях да рабера? Ами едно голямо нищо...! Тия пари щяха да потънат и да бъдат разпределени между няколко лекари в отделението. Много се съмнявам, че с тия пари щяха да купуват лекарства и консумативи за операцията. Просто щяха да ги приберат и да изпишат каквото трябва от болницата. И ми се струват силно преувеличени приказките за губещи дейности в болниците. То няма и как да е по друг начин. Само разликите в цените на лекарствата са 2 или 3 пъти за едно и също нещо.

  Бивш tww09306483.
 58. 58 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#51] от "Нинов":

  Ех Нинов,

  Ма тя и морава-та (полянката) пред къщата и тя една такава истинска пласмасова същинска кът в Californication. Не трябва да се забравя. Трябва редовно да пръскаш с зелен бояджийски спрей че слънцето я яде и зеленият цвят избелява. И покрай таз трева или заръд тъз пуста Американ Дреам се напълни и там с тарамбуци. Ма ша ги цивилизоват как разправя бат "angeles". Де ша идат с тез химически тоалeтни.

  @ бай дъ уей бат angeles туриха ли им на вашите тарамбуци и GYM?

  Поздрав

 59. 59 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Забелязвам една прилика - доста шефове на клиники и болници в България печелят колклото тези в германия .. даже някои и повече. Обаче учудващо при останалия персонал не се забелязва такава прилика.

  От друга страна сравнението е смешно с германия. По същата логика - колко получават учителите, адвокатите, съдиите, полицаите ....

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 60. 60 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Айде стига ,нали бяха преди 30г болниците държавни /с грижа за човека/ имам преки наблюдения от тогава /майка,дядо и баба /работещи в една окръжна болница.Положението беше трагично ,но никой не смееше да шукне ,че ей де е Белене.Разберете ,че самоотвержена работа за обществото за без пари и други стимули е възможна за 1-2 месеца ,при големи бедствия ,аварии или войни.В пазарната икономика всеки работи за ПАРИ.А роля на държавата е да създаде среда за максимално добре функциониране на системите и без да нарушава пазарното начало.Как капиталистически държави в ЕС могат само Барба Ганьо не може.
  —цитат от коментар 50 на стефан иванов


  И аз имам богати директни наблюдения как беше преди системата да мине на пазарни начала, и такова разложение, каквото настана след това, беше немислимо тогава.

  А по света държавите, които се "справят", се борят на пръсти, и нито една от тях не е в ЕС.

  По някакво странно съвпадение, и четирите държави, начело на които са комунистически партии, са сред тях, а в другите няколко здравеопазването е безплатно.

  Което ми се струва твърде малко вероятно чисто статистически за да е съвпадение, и следва да се разсъждава сериозно върху това защо е така.

 61. 61 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#60] от "Georgi Marinov":

  И ти вярваш ,че тия четри държави се справят,и че данните преминали за одобрение от ЦК на партията Майка са действителни? Ми не знам то тогава по данни преди 30г бяхме цветушта държава с бумтяща бясно развиваща се икономика,със справедливо разпределение на благата,със едни от най добрите образования ,медицина,култура.
  Пък след половин една година обявихме предфалит а при Луканов и реален фалит.
  Що ли в главата ми се върти текста на доклада на Младенов като свалиха Тошо.
  Даже мисля ,че този доклад е бил мек в сравнение на истината.
  Илюзиите и носталгията са си твое право така ,че спирам спора.

 62. 62 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  И хайде вече спрете с тези безплатни неща.За да е за теб нещо безплатно значи е платено от някой друг или си си го платил през данъци от сорта на 60-70% от доходите и нагоре както при соца беше.

 63. 63 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#60] от "Georgi Marinov":И ти вярваш ,че тия четри държави се справят,и че данните преминали за одобрение от ЦК на партията Майка са действителни?
  —цитат от коментар 61 на стефан иванов


  Бушуваща епидемия от COVID не може да се скрие.

  Да не би в Китай да успяха да я потулят зимата? На местно ниво май са се опитали, но се видя какво стана.

  После имаме примери като Туркменистан, където официално нямат нито един случай, но лятото наредиха да се носят маски понеже имало "пясъчни бури" (все едно Туркменистан е пустиня от вчера).

  И други пример имаме -- в САЩ детекцията беше реално активно саботирана от властите в продължение на месец и половина. До какво доведе това?

  Просто няма как да се скрие нещо такова.

 64. 64 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  И хайде вече спрете с тези безплатни неща.За да е за теб нещо безплатно значи е платено от някой друг или си си го платил през данъци от сорта на 60-70% от доходите и нагоре както при соца беше.
  —цитат от коментар 62 на стефан иванов


  Именно, реалните данъци по соца са били такива, просто удържането е ставало преди въобще да се стигне до плащане на заплати, и не се е осъзнавало това.

  И затова имаше толкова безплатни неща и като цяло работещи социални услуги за обикновения човек.

  Както е и в малкото държави по света, където все още ги има, без значение каква точно им е системата.

  Въпрос на преразпределение.

 65. 65 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  Нивата на заплащане са свързани с БВП.
  Мен това, което ме дразни е, че с парите на бедните, които си плащат здравните вноски, се купува скъпа апаратура, до която те после нямат достъп.
  До качествено здравеопазване в България имат достъп определя социална прослойка.

  Любовта ще спаси света!!!
 66. 66 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Даа всички ,без партийците почти равни в мизерията и мизерни социални услуги за всички ,това ли ви е мечтата?

 67. 67 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Последните 20-30г /тоест през повечето време на съществуването си/ соца постоянно
  западаше ,изоставахме със всеки ден от развитите страни като технологии,и методи
  Успяваха разузнаването да откраднат някоя технология или плащахме с валута западни лицензи.То затова фалирахме ,щото трябваше да харчиме повече твърда валута отколкото изкарвахме за да съществува соца.Та хайде стига глупости.Що нямаше ,автомобили,телевизори,перални,касетофони печки и тн дрехи ,обувки ,мебели
  всичко с връзки или с валута в кореком.

 68. 68 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  И какво ни пречеше да произведем хладилници ,печки,телевизори и тн в достатъчни количества та да не са дефицит?
  Начин на организиране на производството.Вид обществен строй ! Ето това пречеше.

 69. 69 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Нивата на заплащане са свързани с БВП. Мен това, което ме дразни е, че с парите на бедните, които си плащат здравните вноски, се купува скъпа апаратура, до която те после нямат достъп.До качествено здравеопазване в България имат достъп определя социална прослойка.
  —цитат от коментар 65 на hope


  Да, на това му се казва регресивно облагане.

  И здравните вноски са иммено форма на такова.

  А здравните застраховки са още по-регресивни, и затова обществото трябва да е нащрек всеки път, когато някой тръгне да говори за минаване към застрахователен модел.

  Но не е съвсем вярно, че нивата на заплащане са свързани с БВП. Ако имаш шефове на болници с доходи от по един милион на година, докато сестрите са с доход от 12,000, това означава, че има едни парик които биха могли да отидат за удвояване на заплатите на околло сто сестри, и които в момента отиват в джоба на един човек, на когото иначе би могло да му се плаща повече от достатъчната заплата от около 10,000 на месец. Като това е само шефът. Висшата болнична администрацията се състои от още един куп хора на скандално високи заплати. И после ги има всичките доктори, които изкарват огормни суми по най-разни начини.

  Всичко това са проблеми на преразпределението, не на общата сума, от която става това преразпределение.

 70. 70 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  До коментар [#68] от "стефан иванов":

  Вижте, от десетилетие поне, българите започнаха да тъгуват по соца. Първо го свързвахме с тъгата по младостта.
  Когато обаче, все по-често започнаха да отказват направления за специалисти, когато намаляхме с близо 1/3, когато станахме първи в ЕС по смъртност, когато децата започнаха да се карат на учителите, а учителите бяха поставени под училищтната чистачка, когато 1/3 от седмокласниците изкарват двойки на матурите, тогава стана ясно, че соцът не бил толкова лош..
  Да, фалирал е, не един път, в сравнение със западът по онова време живеехме мизерно. Всички луксове обаче имат цена. Тази цена, която плащаме в момента е твърде висока, поне според мен.
  И все по-голям % хора гледат назад.. едно, че тези, на които им е нужен по-висок материален стандарт емигрираха, второ - застаряваме.

  Любовта ще спаси света!!!
 71. 71 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#57] от "Petleshev":

  Не за вас е добре и логично САМО КОГАТО НИЩО НЕ ПЛАЩАТЕ . Лекарите са добри само ако нищо не ви искат като заплащане. Иначе са скапаняци. Това пролетарски го наричате корупция ,рушвети , лекари търговци и т.н А на германския лекар м у дреме на патката ако се опитате да го дискредитирате по този начин и особено натяквайки му марксистки прочит на Хипократовата клетва ,в която никъде няма изразът 'безплатно за пациента' . Когато за едно глупаво гето плочкаджията е по-важен от лекаря ходете при плочкаджиите да ви лекуват. И това се случва днес и ще става още по-зле .

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 72. 72 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#68] от "стефан иванов":Вижте, от десетилетие поне, българите започнаха да тъгуват по соца. Първо го свързвахме с тъгата по младостта.Когато обаче, все по-често започнаха да отказват направления за специалисти, когато намаляхме с близо 1/3, когато станахме първи в ЕС по смъртност, когато децата започнаха да се карат на учителите, а учителите бяха поставени под училищтната чистачка, когато 1/3 от седмокласниците изкарват двойки на матурите, тогава стана ясно, че соцът не бил толкова лош..Да, фалирал е, не един път, в сравнение със западът по онова време живеехме мизерно. Всички луксове обаче имат цена. Тази цена, която плащаме в момента е твърде висока, поне според мен.И все по-голям % хора гледат назад.. едно, че тези, на които им е нужен по-висок материален стандарт емигрираха, второ - застаряваме.
  —цитат от коментар 70 на hope


  Вижте сега ,донякъде сте прав.Въпроса е решението на проблема дали да е връщане в соца или да направим БГ една що годе нормална държава с действаща поне на 95% пазарна икономика.
  Другият момент е ,че БГ е управлявана и сега от същите тези дето ни строиха социализма /и децата им/ та и затова капитализма ни е такъв.ДС и партийците са проникнали дълбоко във почти всички партии.Проблема на народа е ,че не ги отсява,че гласува за спасители и популисти а отхвърля всеки който предлага действаща реформа на системата . В момента има и от соц страните и от западните.Който иска емигрира в Северна Корея,Съюза,Китай,Куба,Венецуела и тн а който иска в САЩ ,ЕС -белите държави,Канада,Австралия и тн.Като гледам потоците на емиграция обаче соца губи катострофално.

 73. 73 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  тогава стана ясно, че соцът не бил толкова лош..Да, фалирал е, не един път, в сравнение със западът по онова време живеехме мизерно.
  —цитат от коментар 70 на hope


  Не е съвсем така.

  Възприятието на хората от онова време е било напълно изкривено от източниците на информация и от недоверието към собствената пропаганда (което е било основно оправдано).

  Ню Йорк в края на 1970-те и началото на 1980-те е изглеждал ето така само на два километра от Уол Стрийт:

  https://www.youtube.com/watch?v=AtI-En92Xso

  Кое място в България е изглеждало така по онова време?

  Проблемът се корени в това, че българинът и до ден-днешен си създава представа за живота на Запад основно от филмите. Само че филмите се правят от хора от горните класи на обществото, и по правило не представят живота на обикновения човек, да не говорим за бедните, тъй като тези хора нито имат никаква представа, нито се и замислят особено за света извън техния си привилигирован социален кръг. И ако човек се води от тях може да си създаде нереалната представа, че на запад всички са милионери. Дори и сега, 2020 г., могат да се намерят хора у нас, които не са се отърсили от тези си наивни представи.

  А истината е била съвсем различна.

  И оттогава насам става все по-различна. В момента във всички големи американски градове се редят гигантски опашки от хора, чакащи за хранителни помощи, тъй като са останали без никакви доходи, никакви спестявания и буквално ще гладуват без тях. Които кадри не виждам да се показват по българския видеообмен...

  У нас все още няма такова нещо (засега поне).

  А соцът по принцип не би могъл да фалира ако беше напълно изолирана система, тъй като при него не са надуват спекулативни дългови балони. Капитализмът може, и го прави редовно -- 1929, 2008, 2020, редица случаи през 19-и век, и т.н.

  Съответно проблемът следва да се търси в икономическите взаимоотношения между двете страни на завесата.

  Но и тук няма никаква логика соцът да е фалирал -- обективната физическа реалност е, че без внос на руски ресурси, Европа буквално ще умре от глад и студ, докато обратна такава зависимост не съществува. Така че силната страна в този обмен би трябвало да е била точно обратната на тази, която е фалирала. Това е парадокс, за който някак си не е прието да се говори.

  И който си има много разумно обяснение, и не, то не е това, с което най-вероятно разни хора ще възразят на този пост, но това е отделна дълга тема за някой друг път.

  П.С. Никой да не си помисли, че идеализирам онова време по някакъв начин. Съвсем не. Но смислените елементи от него трябваше да се запазят, а то стана точно обратното -- всичко хубаво беше разрушено, и то умишлено, повечето от най-лошите елементи реално си останаха...

 74. 74 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  И разберете ,соца като идея е една идилия ,една илюзия,на думи добре,звучи справедливо
  но практиката показва ,че всъщност се изражда във тоталитаризъм,подтисничество,мизерия и фалит.Колко пъти още да настъпваме мотиката.Трябва народа да се стреми и натиска управляващите да променят държавата към нормарен и по хуманен капитализъм не да се връщаме в соца.

 75. 75 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Като гледам потоците на емиграция обаче соца губи катострофално.
  —цитат от коментар 72 на стефан иванов


  Не е точно така.

  В момента има много сериозен брой висококвалифицирани хора на Запад, които ако имаха възможност, биха емигрирали в Китай, тъй като последните десетина месеца има показаха недвусмислено къде ще бъде центърът на цивилизацията в обозримото бъдеще.

  Само че Китай е много затворено общество и те не са добре дошли там. Но това е чисто културен фактор, не социоикономически. Ако това се промени, ще има масова емиграция натам. Засега са само отделни хора.

 76. 76 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  До коментар [#65] от "hope":

  Никой няма да ви чака да си вдигнете БВП за да сте плащали колкото трябва на лекари и медсестри. Светът е отворен , а след като купувате бензинът на 78% от германските цени, ще трябва да плащате и на медицинския персонал 78% от германските . Защото това с пандемията е нищо в сравнение с това което идва след няколко години ,когато медицинските практики започнат масово да затварят и /или да не работят със НЗОК. Няма ненормални ,млади лекари , които ще ви стоят тук с 15 пъти по-ниско възнаграждение. Негри доктори също няма да може да си купите, нито виетнамци , нито кубинци. Куба освободи ли се от комунизма ще заминат за Испания и Чили да лекуват. Просто ще си плащате при турски и австрийски лекари кеш +транспортните разходи ето това предстои. Хитрият пролетар Андрешко вече сам е в блатото ,Бай Ганя също. CTRL +D да си го запазите този коментар за след 5-6 години. Викайте ми Касандър
  През 2014 г ето какво писах в Дневник:
  Простия народ ще загуби първо лекарите си ,след това шофьорите на линейки ,след това на 112 никой няма да отговаря. Накрая на всички ще им е все едно, защото ще чакат някой просто да ги евтаназира за да не с мъчат търкаляйки се по улиците. Това е картината на комунистическия апокалипсис. Отсега виждам какво са искали да кажат със зомби-пандемията нашумяла във филми и книги. Имали са предвид България и лутащата се озверяла тълпа от прости социалисти останали без медицинска помощ след няколко години...
  коментар 14 Датата е 02-06-2014
  https://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/06/02/2313021_zdravniiat_ministur_triabva_da_obiavi_dnes_imeto_na/

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 77. 77 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  До коментар [#69] от "Georgi Marinov":

  Ние вече сме минали към застрахователен модел. Нямам познати, които да нямат допълнително застраховане.
  Застрахователните компании печелят отново на гърба на данъкоплатеца, за който няма направления, защото лекарите и болниците, където се извършва това обслужване, по допълнителната застраховка, отново е платено от него.
  Регресивно е, да. Бедните хранят богатите. Жалко, че не се знае каква част от бюджета на НОИ, от коя конкретно част от населението се плаща.
  А преразпределението на бюджета на НЗОК е съвсем направилно, съгласна съм.
  Любовта ще спаси света!!!
 78. 78 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  И разберете ,соца като идея е една идилия ,една илюзия,на думи добре,звучи справедливоно практиката показва ,че всъщност се изражда във тоталитаризъм,подтисничество,мизерия и фалит.Колко пъти още да настъпваме мотиката.Трябва народа да се стреми и натиска управляващите да променят държавата към нормарен и по хуманен капитализъм не да се връщаме в соца.
  —цитат от коментар 74 на стефан иванов


  Може и да е така, ама реално май не е.

  Траекторията на соца е от тежко подтисничество в началото към значително по-свободно и спокойно общество 60-те и 70-те. После идва сривът 1980-те, но той не е свързан с редуциране на свободите, точно обратното.

  Еволюцията на капитализма последните 40-50 години е точно обратната.

  The Road to Serfdom на Хайек ще се окаже може би най-дълбоко ироничното заглавие на книга в човешката история...

 79. 79 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#73] от "Georgi Marinov":

  Направо в главата ви е страшна каша относно икономиката и това как тя действа.
  Е то на доста хора е така ,малко са читавите икономисти .Дори и по света доста залитнаха наляво ,та дълговете скочиха до небето.А цикличноста на капитализма е открита от преди 200г Кой как си нарежда нещата си е негов проблем.Както се казва на Борсата"Алчноста и страха движат пазарите"

 80. 80 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#77] от "hope":

  Регресивно е, да. Бедните хранят богатите. Жалко, че не се знае каква част от бюджета на НОИ, от коя конкретно част от населението се плаща.
  И бедни и богати плащат 8% от облагаемия си доход за здраве.
  Само ,че един беден със700лв плаща 56лв месечно а" богат" с 3000 плаща 240лв месечно .
  Та как по точно бедния внасящ 56 лв храни богатия внасящ 240лв във общия кюп?
  Ей това залповете на аврора няма никога да отшумят в нечии глави.
  И що като е толкова на далавера бедният не стане богат и да го хранят бедните?

 81. 81 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Само ,че един беден със700лв плаща 56лв месечно а" богат" с 3000 плаща 240лв месечно .
  —цитат от коментар 80 на стефан иванов


  А колко внася един богат с 30,000 лева доход?

  И колко внасят корпорациите?

 82. 82 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#75] от "Georgi Marinov":


  До коментар [#78] от "Georgi Marinov":

  Виж сега висококвалифицирани искат да работят времеено в китай ,НО в западните фирми /заради заплащането,щото пък много не искат в китай и фирмите нямат кадри/
  В никакъв случей не искат да емигрират и станат китайски граждани .И глупостите дето се пишат ,че китай ще е водеща във всичко в света не почиват на здравият разум.Китайците най-добре си знаят.Всяка година огромен брой отскубнал се по някакъв начин от Партията емигрира по света /особено в САЩ/ Колко Европейци ,Американци и Канадци стават граждани на Китай.
  А 1988 е третият фалит на социализма за 40г ,не първият.И то толкова сериозен ,че соца се разпадна котж система в световен мащаб.А кризите при капитализма отшумяват за година две и виж какъв е напредъка на капитализма за 100г последните
  а соца е на път да замине съвсем в историята.

 83. 83 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#81] от "Georgi Marinov":

  Ето пак бъркаш двата щата.
  Ами този със 30 000 плаща пак 240 лв което пак е около четри пъти повече от бедния.
  След това бъди сегурен ,че тоя с 30 000 има и доброволно здавно и дори и мед застраховка.Та при проблем той си ползва тях щото качеството е по-високо.Тия 240 лв ги дава за солидарност.
  А глупоста за корпорациите няма аналог.Корпорациите не боледуват и не се лекуват.
  Но като екстра доста от тях осигуряват служителите си допълнително за здраве.
  лелелелеее

 84. 84 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#81] от "Georgi Marinov":Ето пак бъркаш двата щата.Ами този със 30 000 плаща пак 240 лв което пак е около четри пъти повече от бедния.След това бъди сегурен ,че тоя с 30 000 има и доброволно здавно и дори и мед застраховка.Та при проблем той си ползва тях щото качеството е по-високо.Тия 240 лв ги дава за солидарност.А глупоста за корпорациите няма аналог.Корпорациите не боледуват и не се лекуват.Но като екстра доста от тях осигуряват служителите си допълнително за здраве.лелелелеее
  —цитат от коментар 83 на стефан иванов


  Ами проблемът е, че от тези, които изкарват по 30,000, няма почти нито един, който реално да е заработил 30,000. От една граница нагоре, пари се изкарват само с взимане от и паразитизъм върху другите.

  Работата на държавата е да не позволи това да става и да няма твърде богати хора в нея (което впрочем е жизненоважно и за самото и съществуване в дългосрочен план) като налага преразпределение.

  Западът, който толкова се идеализира у нас, в краткия период когато след войната е бил в състояние, обективно заслужаващо такова идеализиране, е таксувал най-високите доходи на 90%.

  Само че това отдавна не се прави, от доста време насам свръхбогатите плащат по-малко данъци от бедните (понеже не е само подоходното облагане, има и акцизни такси, ДДС, и т.н.). Светъл пример, който ние взаимствахме.

  И конвергенцията наистина се получи -- и ние, и Западът конвергираме обратно към 19-и век/Третия свят, като директен резултат на тези политики...

 85. 85 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  И глупостите дето се пишат ,че китай ще е водеща във всичко в света не почиват на здравият разум
  —цитат от коментар 82 на стефан иванов


  Ами аз лично по една случайност работя във високотехнологична сфера, и то както се казва на острието на бръснача. И смея да твърдя, че имам достатъчно директни наблюдения за това накъде отиват нещата.

  Не ги пиша тези неща ей така изсмукани от пръстите.

 86. 86 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#12] от "historama":
  Абе и ние се чудим защо досега не са поканили в НОЩ поне Идин ИкскурзУвод,Идна картофУбелачка или Идин *кмет*!
  Някак липсват обяснения за ЗАДЪЛЖЕНИЯТА,ХАРАКТЕРА,КОЛИЧЕСТВОТО РАБОТА на медицинските специалисти в Германия!
  Както казва някой по-горе - направете си справка и за данъци,застраховки,разни федерални такси.
  Тогава смятайте и гледайте в кесията !

 87. 87 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  Много хора не плащат изобщо здравни застраховки, и ако се разболеят, плащат накуп и си връщат правата.
  Адвокати на свободна практика, оперна певица, художници - това са хората, които аз познавам. Емигрантите.
  В западна Европа плащат само осигуровка гарантираща им спешна помощ и ако има нещо по-сериозно, за около 1000€ идват тук.

  Любовта ще спаси света!!!
 88. 88 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#84] от "Georgi Marinov":

  Извинявай но продължаваш със комунистическите глупости.Не били заработени тия
  30 000.Бе това да не е ТКЗС ,че да заработваме.
  Я кажи изобретателя на ваксината за едра шарка дето милиони е спасил колко е заработил.В комунистическа държава ли я е създал, и редно ли е държавата да му прибере 90% от изкараното та да не бил прекалено богат.Ами Бил Гейтс,ами създателите на Гугал,Амазон ....и тях да обереме така ли? И как видя ,че запада отивал към третия свят и към миналият век?Айде спри да се излагаш.

 89. 89 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#85] от "Georgi Marinov":

  Поздравления щом това работиш.Само ,че самите технологии ,развитието им и тн и икономика са различни неща.Има сума ти суперинжинери и АйТи та дето семейния си бюджет не могат вържат.
  Какво ,ще стане ако Западните фирми си изнесат технологиите и оборудването от Китай.Ако спрат да му продават лицензи .И Китай не е соц отдавна той е някакъв торлюгювеч от тоталитаризъм,поттисничество,феодален капитализъм и тн.

 90. 90 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  То тука има шефове на болници в столицата, които са надминали германските заплати.

 91. 91 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#84] от "Georgi Marinov":Извинявай но продължаваш със комунистическите глупости.Не били заработени тия 30 000.Бе това да не е ТКЗС ,че да заработваме.Я кажи изобретателя на ваксината за едра шарка дето милиони е спасил колко е заработил.В комунистическа държава ли я е създал, и редно ли е държавата да му прибере 90% от изкараното та да не бил прекалено богат.Ами Бил Гейтс,ами създателите на Гугал,Амазон ....и тях да обереме така ли? И как видя ,че запада отивал към третия свят и към миналият век?Айде спри да се излагаш.
  —цитат от коментар 88 на стефан иванов


  Бил Гейтс, Гугъл, Амазон и пр, са точно примери на паразити, изсмукващи кръвта на обществото чрез установяване на монопол и после налагане на частен данък върху всички останали чрез този монопол. Това е единственият начин да се натрупат такива богатства.

  И точно това ни кара обратно към Третия свят. Но за да се разбере това се иска малко повече образования отколкото ти явно притежаваш за съжаление.

  По отношение на ваксинитие:

  Тази за едрата шарка няма "изобретател", т.нар. вариолация се е практикувала още от средните векове насам по разни места по света. Едуард Дженър работи в рамките на този вече съществуващ конткест. Но и той никакви пари не е направил от тази работа -- това е било края на 18-и век, патенти не е имало.

  Но в по-ново време можем да погледнем какво казва изобретателят на ваксината срещу детския паралич:

  "When asked who owned the patent on his vaccine against poliovirus, its inventor Jonas Salk famously responded: "The people, I would say. There is no patent. Could you patent the sun?""

  Истинският учен разсъждава така. Който не разсъждава така има намерение да паразитита върху всички останали, и обществото следва да намери начин да се отърве от него, в името на общото благо.

 92. 92 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#87] от "hope":

  Нещо съвсем си омешал ,осигуряване със застраховане и режимите в отделните държави.
  Но ,навсякъде по света ако има осигуряване и си пропуснал вноски ,можеш да ги внесеш накуп и да възстановиш осигурителните си права .А застраховка няма как да сключиш ако събитието е настъпило. Все едно да застраховаш къщата си след като е изгоряла.
  Как мислиш дали някой застраховател ще ти плати?Най много да те съди за опит за измама.

 93. 93 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#91] от "Georgi Marinov":

  Не спираш с простотиите.Какъв монопол .Някой кара ли те да ползваш РС ,таблет ,смартфон насила. А кара ли те да използваш задължително прозорците за ОС ,Ами има милиони интернет магазини ,кво те бърка Амазон.Разбери ,че тези хора са създали продукт който е харесал на повечето хора и те доброволно са решили да го купят и използват/и риска си е бил техен ,щото е можело и да фалират и да загубят спестяванията си както се случва ежедневно със доста фирми /

 94. 94 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  А фирмите за ваксини знаеш ли на колко учени дават заплати и условия да работят,и колко струва това.
  Ами щом богатите са експлоататори ,що бедните не си направят фирми и те да са си шефове и да си работят само за себе си ,така никой няма да ги експлоатира.Аз примерно съм такъв ,през живота си само 4г съм работил за друг и то двете бяха докато още следвах.След това продадох си къщата и със парите създадох фирма и тн.Айде да видя на колко им стиска и са уверени в себе си ,че да си продадат къщата или апартамента и да почнат бизнес!

 95. 95 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  До коментар [#76] от "Dr_Doolittle":

  Ако, беше икономист, щеше да знаеш, че виновен за цялата ситуация е глобализмът.
  Малък пазар, като нашия, беше съвсем ясно, че като махне митата, ще спрем да произвеждаме “яйчен шампоан” и от цялото потребление на шампоани, ще печелят “Нивеа”, “Гарние”, “Пантен”.
  Така се закриха над 500 000 работни места /точната цифра само можем да гадаем/.
  Понеже окрупняването на производствата бележи невиждани размери, /само се сети за обединенията в производството на коли/тези ефекти ще имат все по-ясен за хората причинител. За това спечели Тръмп, за това Великобритания напусна ЕС, за това Италия е на крачка от напускане, за това е цялата вълна от национализъм.
  В Италия стана преди няколко месеца огромен скандал, заради това, че семейната фирма “Нутела” е купила турски лешници...
  В този ред на мисли, това което казваш, няма да се случи.

  Няма как да продължаваме да осигуряваме милиарди печалби на западноевропейските концерни, а да няма кой да ни лекува.
  Началото на края, ще са президентските избори във Франция.

  Любовта ще спаси света!!!
 96. 96 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  До коментар [#87] от "hope":Нещо съвсем си омешал ,осигуряване със застраховане и режимите в отделните държави.Но ,навсякъде по света ако има осигуряване и си пропуснал вноски ,можеш да ги внесеш накуп и да възстановиш осигурителните си права .А застраховка няма как да сключиш ако събитието е настъпило. Все едно да застраховаш къщата си след като е изгоряла.Как мислиш дали някой застраховател ще ти плати?Най много да те съди за опит за измама.
  —цитат от коментар 92 на стефан иванов  —-

  Да, вместо здравни осигуровки съм написала здравни застраховки. Това не променя смисъла на заключението, че здравната система се “източва” съвсем легално.

  Любовта ще спаси света!!!
 97. 97 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#95] от "hope":

  Малък пазар, като нашия, беше съвсем ясно, че като махне митата, ще спрем да произвеждаме “яйчен шампоан” и от цялото потребление на шампоани, ще печелят “Нивеа”, “Гарние”, “Пантен”.
  Що откъде беше ясно.Имахме завода,имахме кадрите за смешни тогава заплати,имахме суровините какво ни пречеше? Знаеш ли какво нямахме? Нямахме бизнесмени/то и сега са кът/ със директор комунист,и партиен секретар ,без отдел маркетинг,без реклама,без развоен отдел ,без нормално счетоводство бизнес не се прави. Какво им пречеше да подобрят формулата на яйчния,пък да разработят и от коприва,или други билки,да осъвременят опаковката,да рекламират на пазарите където бяха стъпили вече ,ценово можеше да бият всички западни фирми /поне в началото при толкова ефтина работна ръка/Що освен шампоан не почнаха да разработват и лосиони ,тоалетни води ,течен сапун, дезинфектанти .
  Чугунените им комунистически кратуни им пречеха и това ,че бяха назначени по партийна линия без грам способности да управляват предприятие.

 98. 98 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#97] от "стефан иванов":

  Една радикална идея -- за такива неща като шампоани реклама не е н

 99. 99 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#96] от "hope":

  Че се точи точи се ! Но кой пише законите и създава правилата на играта и кой точи?
  А сметките показват ,че дори и да не се точеше ако заплатите на лекари и мед персонал станат /масовите не на 50-100 богопомазани/ наполовина от Германските тия 5 милярда лева няма да стигнат дори за заплатите им, да не говорим за медикаментите консумативите,режиини ,сграден фонд,апаратура за лекарствата и тн.
  За да е горе долу ситуацията ни трябва минимум два пъти и половина по-голям бюджет.
  Елементарна математика.

 100. 100 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#97] от "стефан иванов":

  Една радикална идея -- за такива неща като шампоани реклама не е нужна въобще, и това впрочем важи за повечето стоки. Не е като търсенето им да трябва да се стимулира чрез реклама.

  Тъй като капитализмът не може да съществува без непрекъснат растеж, това означава, че непрекъснато трябва да се създават нови "нужди" у хората за да расте потреблението.

  Дали обаче това е разумно?

  По никакъв начин, не само, че не е, но то ни води към колективно самоунищожение, тъй като нищо на този свят не може да расте до безкрай.

  Замислял ли си се някога дали и колко за последните 30 години ти се е увеличил обемът на боклука, който изхвърляш? Предполагам не си. Съветвам те да го направиш, както и да помислиш какво този факт означава в по-глобален контекст.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK