Бежанци от 30 г. - хиляди азербайджанци искат да се върнат в Карабах, но няма да е лесно

Бежанци от 30 г. - хиляди азербайджанци искат да се върнат в Карабах, но няма да е лесно

© Associated PressВ последните седмици хиляди арменци напуснаха Нагорни Карабах заради ескалацията на напрежението между Баку и Ереван за намиращия се на азербайджанска територия анклав, обявил едностранно независимост. Зад този поток, кадрите с горящи къщи и съмненията дали арменците могат да вярват на Азербайджан обаче се крие още един проблем, останал в сянка покрай изострянето на карабахския конфликт.


Над 600 хил. азери, живеещи в Нагорни Карабах, избягаха по време на първата война между двете постсъветски републики, завършила с над 30 хил. убити. Според Баку броят им е по-голям и може да достига до 750 хил. В писмо, изпратено до "Дневник" в отговор на публикация за арменците, избягали от последния конфликт, посолството на Азербайджан говори за до 1 млн. души, "изгонени със сила от своите родни места" в опит на Армения "да се промени демографският състав" и това включва както Нагорни Караба, така и 7 околни региона, които също бяха под арменски контрол. С последното споразумение Ереван е принуден да върне голяма част от Нагорни Карабах и околните територии на Баку; месец и половина двете страни разстространяваха данни за атаки на противника срещу цивилно население в района.


Властите се надяват голяма част от бежанците сега да се върнат след почти 3 десетилетия далеч от родния дом, време, в което някои от тях са създали семейства, планинският район, от азерска гледна точка окупиран от арменски сили, е непознат за децата им, а цели райони трябва да се изградят наново.
Въпросът колко точно ще се върнат и колко време ще отнеме това е отворен, след като за три десетилетия мнозина са изградили нов живот другаде в Азербайджан, е отворен, но според медийни публикации мнозина биха го направили. Някои не успяват да си вземат вещите, нито дори паспортите - бягат панически през 90-те, когато идват арменските сили."Когато напуснахме Шуша, мислехме, че нещата ще се успокоят и ще се върнем," разказва за "Гардиън" Хагигат Хаджиева. Обяснява, че смятала само за временно бягството от града - културно-исторически център на Нагорни Карабах в очите и на двата народа, известен на арменски като Шуши и овладян от Азербайджан в началото на месеца. "Дори след арменската окупация на града семейството ми се установи в (азербайджанската столиц) Баку, но все още мислехме: "Скоро ще се върнем." Така и не стана." Внукът ѝ Сюлейман е роден след бягството - наблюдава семейния дом със сателитни карти и видеоклипове от града и установява, че къщата е "оцеляла след окупацията". Всички негови приятели, работата му и всичко останало е в Баку, но е подготвен, че след връщането в Шуша ще трябва да започне отначало.


Хаджиева, която е на 72 години, си спомня, че арменците в Нагорни Карабах започнали да протестират, докато СССР се разпадал. "Попитах съседката си, арменка, за какво протестират, а тя ми каза, че искат повече театри и кина. По-късно научихме, че е за обединение с Армения." Макар след свалянето на оръжията през 1994 г. съдбата на разселените азери да става национална кауза за Азербайджан, тя обяснява, че така и не изчезнало усещането у бежанците, че не са на място; чували въпроса защо не са останали в градовете си. "Обвиняваха ни. Чувствахме се изолирани, унизени, притеснени, че бяхме принудени да напуснем града си."


Възстановяването ще излезе скъпо


Азербайджан се заричаше, че някой ден ще си върне контрола върху Нагорни Карабах. След споразумението, издействано от Русия с Армения, не цялата територия на района е под азербайджански контрол, но Баку контролира голяма част от него.


Бежанци се готвят да се върнат и в Келбаджарския район, който се връща в ръцете на Баку съгласно договореностите с Ереван и Москва. Според азербайджанската агенция "Тренд" бежанци от района има в 707 населени места в 56 района на страната, повечето - в Баку и втория по големина град Гянджа.


"Скъпи келбаджарци, поздравявам ви! Родният ви район е освободен от окупация," каза в обръщение президентът Илхам Алиев. "Азербайджанският народ в продължение на много години чакаше този ден. Келбаджар е наша азербайджанска земя. Келбаджар е един от най-големите ни райони!"


За руската обществена телевизия азербайджанецът Низами Мусаев благодари на Алиев - без него "едва ли щеше да се получи така", но "добре, че... навреме спря войната, така се избегнаха жертви". Шафига Амирова разказва за същата медия, че загубила съпруга си в първия конфликт през 90-те и напуснала Карабах с пеленаче на ръце. Днес внуците я молят да разказва за живота там и очите ѝ се насълзяват.


Азербайджанските власти уверяват, че първите бежанци скоро ще могат да се върнат у дома; ще бъдат разменени пленници, ще започне възстановяването на инфраструктурата, в ход е разминирането на територията. Възстановяването на районите, върнали се под азербайджански контрол, обаче ще излезе скъпо - не само заради физическата инфраструктура, а и заради нуждата върнатите райони на Нагорни Карабах да се интегрират в икономиката на Азербайджан.Оценки в азербайджански медии допускат разходи до 10 млрд. долара в следващите пет години. Градове ще се планират наново и ще бъдат построени; трябват не само условия, за да желаят да се върнат семейства на избягали, но и да се привлекат други семейства, усилия ще се търсят от азербайджанците в чужбина, от тюркоезичните страни, от компании от Русия, Великобритания или Пакистан.


В писмото до "Дневник" се говори за "достатъчно количество доказателства, потвърждаващи продължителна дейност в окупираните територии" от арменците, включително "незаконно заселване, варварска експлоатация, грабежи и незаконна търговия с имущество, природни и други ресурси", унищожаване на "древното и богато материалн и културно наследство" (последното се отнася за Келбаджар).


Всички тези обвинения предполагат, че на Баку предстои много работа, преди избягалите преди 30 години да могат да се върнат.

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Би трябвало да може всеки, независимо дали е Арменец или Азер да може да си живее където желае и на първо място да се спазва собствеността на хората по нотариални регистри, също без значение какви са, както и сигурността им. Но за това е необходимо съвсем друго ниво на мислене.

 2. 2 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  "...трябват не само условия, за да желаят да се върнат семейства на избягали, но и да се привлекат други семейства, усилия ще се търсят от азербайджанците в чужбина, от тюркоезичните страни, от компании от Русия, Великобритания или Пакистан."

  Това е същността на статията! Ясно че в тези изоставени райони ще се разчита да се разселват тюркоезични от Сирия които са в по-тежко материално състояние от азерите избягали навремето! Тези бомбастични цифри за милион бежанци са само де се драпа за помощи от донори!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Разстроено

  Тоя с вдигнатият юмрук от видеото скоро вече няма да има какво да празнува а ще трябва да обясни на народа си защо трябваше да загинат десетки хиляди за тези пущиняци без никаква стойност които ще си останат такива дълго време защото никой няма да иска да се връща там освен ако не ги подкарат насила!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Авторът следва последователна проазерска позиция. Позиция, очевидно платена за серия статии от комунистическо-ислямската семейна династия Алиеви.

 5. 5 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Известно е, че азербайджански правителствени агенции плащат добре и много добре на български журналисти, културтрегери, на представители на местната и на централната власт; на щерката на доказания патологичен убиец Г. Боков - по специална тарифа. Затова материал като горния не е изненада. /Не поставям под съмнение страданието на отделните хора, превърнали се в косвени жертви на война и в бежанци./
  Сега, Дневник, след като е ясно, че няма да получите плащане от държавни служби на разпердушинената Армения, да очакваме ли материал, репортаж или нещо друго отразяващи безумните кланета на арменци в Баку, погромите в арменските райони на Азербайджан; пристрастната намеса на страната на азерските бандити на разлагащите се служби на разлагащият се СССР в края на осемдесетте. За въздигането на клана Алиеви и свързаните с това престъпления няма и да питам.

 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  Турската разведка МИТ вече се е заела със задачата да набира тюркомани от Сирия за заселване в Карабах. На тях ще се разчита да вършат същото което вършеха в Сирия този път срещу Армения!
  https://colonelcassad.livejournal.com/6351325.html

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Тоя с вдигнатият юмрук от видеото скоро вече няма да има какво да празнува а ще трябва да обясни на народа си защо трябваше да загинат десетки хиляди за тези пущиняци без никаква стойност които ще си останат такива дълго време защото никой няма да иска да се връща там освен ако не ги подкарат насила!
  —цитат от коментар 3 на Julian Mall


  наистина така ли мислиш -пущинаци ли са тези земи
  Армения се готви да плаща над 50 млд долара на Азербайдзан
  тези земи бяха жестоко експлоатирани ,руска фирма от 30 г насам добиваше злато
  и други метали ,

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Весело

  До коментар [#7] от "pixel":

  Ха-ха-ха! Ще има много до чакате милиарди от Армения! Ако трябва да ги сравняваме тези са по-зле и от нашите Източни Родопи! Ако не знаеш там също се добиват полезни изкопаеми че и злато напоследък! Само че ако си въобразяваш че щом се добива злато това ги прави много ценни дълбоко се лъжеш. Златото е в такива количества колкото да покрие разходите за добива и да остане за минимална печалба!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 10. 10 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#3] от "Julian Mall":

  Абе то и от Кърджали надолу са пущинаци, ама от "Дънди Прешъс металс" напъват ли, напъват!

 11. 11 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Всъщност Армения губи не само мините. Оказва се, че лишавайки се от азерските територии, Армения ще трябва да внася между 20 до 25% от нужният и хляб...
  Доколкото до репарациите..Армения обяви, че няма как да ги изплати (освен ако някой богат покровител не се смили- Франция, Кардашиан и пр.) и се обмисля преотстъпване (продаване) на територии...

  "More Majorum"
 12. 12 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#9] от "Julian Mall"

  за такива неща ,като обещетения си има
  международни ,подаваш си жалбата ,
  и чакаш,
  в Карабах арменците са окупатори ,30 г експлоатираха ,
  сега се изтеглят ,като горят всичко ,
  в историята има примери ,например
  Германия СССР

 13. 13 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Любопитно

  До коментар [#3] от "Julian Mall":Абе то и от Кърджали надолу са пущинаци, ама от "Дънди Прешъс металс" напъват ли, напъват!
  —цитат от коментар 10 на Тони КОСТОВ


  Повечето от находищата са известни от времето на бай Тошо! Защо не са били разработени ако са били толкова ценни?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 14. 14 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  В Нагорний Карабах преди войните са живеели 45 000 азери и около 140 000 арменци. В Областите около Нагорний Карабах, за които реално се водеше последната война са живели над 700 000 азери и почти никакви арменци. Нагорний Карабах е само част от Карабах, както е ясно и от името му. През последните 209тина години. Армения се опита да засели арменци в окупираните области около Нагорний Карабах, но мащаба на това не е бил сериозен. Много повече арменци са емигрирали от Нагорний Карабах за периода, от колкото Армения е успяла да засели в областите около него. До края на лятото в Нагорний Карабах бяха останали по-малко от 100 000 арменци мнозинството от които в доста зряла и попрезряла възраст. Също така в Армения са живели между 200-300 000 азери, които са били прогонени, а пък в останалата част на Азербайджан около 100 000 арменци, които също са били прогонени. Но това е войната. Мръсно нещо, с тежки последствия за мирните жители. Националистите винаги са били най-голямото зло, което живее между нас.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Любопитно

  До коментар [#12] от "pixel":

  Ще чакаме Турция да плати обезщетинията на прогонените кипърски гърци! Как мислиш дали могат да се сравняват хотелите във Фамагуста със селските къщи в "освободеният Карабах"?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  пак се смесват круши с крушки и роми с ромеи :-) Армения по договора върна без война огромни територии на Азербайджан, които не бяха завладени от азерската армия ... освен това Нагорни Карабах да остане в състава на Азербайджан и да бъде под азерски контрол са две много, ама много различни неща !
  Относно бежанците - бежанците не са само азери, но и арменци от завладените части (около 1/3) на самия Нагорни Карабах за което трябва по договор да бъде под егида на ООН за бежанците.
  Хубавото е , че ВОЙНАТА СВЪРШИ = Азербайджан си взе максимума ! Другото е въпрос на договорки за статут, където думата имат дипломатите на великите сили .

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Любопитно

  "Азербайджан се заричаше, че някой ден ще си върне контрола върху Нагорни Карабах. След споразумението, издействано от Русия с Армения, не цялата територия на района е под азербайджански контрол, но Баку контролира голяма част от него."

  Според мирното споразумение, 1/3 от територията на НК ще остане под арменски контрол и 2/3 от същата територия под азерски контрол.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4056 Любопитно

  "Оценки в азербайджански медии допускат разходи до 10 млрд. долара в следващите пет години. Градове ще се планират наново и ще бъдат построени; трябват не само условия, за да желаят да се върнат семейства на избягали, но и да се привлекат други семейства, усилия ще се търсят от азербайджанците в чужбина, от тюркоезичните страни, от компании от Русия, Великобритания или Пакистан."

  Най-важното което Азербайджан трябва да осигури на своите бежанци, които смята да върне в НК е дом и работа. Ако нямат тези неща, хората ще се върнат обратно в останалата по-развита част на Азербайджан.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Авторът следва последователна проазерска позиция. Позиция, очевидно платена за серия статии от комунистическо-ислямската семейна династия Алиеви.
  —цитат от коментар 4 на Lazarus  Тоя с вдигнатият юмрук от видеото скоро вече няма да има какво да празнува а ще трябва да обясни на народа си защо трябваше да загинат десетки хиляди за тези пущиняци без никаква стойност които ще си останат такива дълго време защото никой няма да иска да се връща там освен ако не ги подкарат насила!
  —цитат от коментар 3 на Julian Mall


  Малките селца, които са стотици са напълно разрушени от арменците и в тях едва ли ще се върне някой. Градчетта обаче ще ги възстановят и голямата част от хората ще се върнат в тях. Те сега живеят в държавни жилища на помощи от правителството. Не е лесно да се осигури дом и поминък на почти милион бежанци в страна с 10 милиона население. Арменският фашизъм остави прекалено много хора без дом и потопи и самата Армения в бедност и нищета.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 20. 20 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#15] от "Julian Mall":

  не виждаш разликата ,Турция е една от трите страни гарант
  по Кипър, и си изпълни задълженията като такава

 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  "Азербайджан се заричаше, че някой ден ще си върне контрола върху Нагорни Карабах. След споразумението, издействано от Русия с Армения, не цялата територия на района е под азербайджански контрол, но Баку контролира голяма част от него."Според мирното споразумение, 1/3 от територията на НК ще остане под арменски контрол и 2/3 от същата територия под азерски контрол.
  —цитат от коментар 17 на Иво


  Азербайджан взема 1/3 от Нагорни Карабах (компенсация за прогонените азери от самия Нагорни Карабах) - останалите 2/3 не са вече под арменски, а сега под карабахски котрол. Миротворците само следят за линията на съприкосновения за избягване на провокации и гарантират коридор от Нагорни Карабах до Армения. Коридора от Азербайджан до Нахичеванска област го гарантира Армения. :-) Отварянето на коридорите е част от договора.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на bvc51648644
  bvc51648644
  Рейтинг: 5 Неутрално

  И за какво му беше тая война на дебила Алиев ? Бежанците от предишния конфлист отдавна са се бяха установили и започнали нов живот в Азербаджан. Колко от тях ще се върнат в тези пущинаци след 30 години ? Заслужаваше ли си смъртта на толкова много хора , разрушенията и отровените отношения със съседния народ за поне 50 години напред ? Заслужаваше ли си огромните пари дадени за въоръжение и практическото предеване на азерската армия на Ердоган ? Ако тези пари бяха дадени за лобиране и дипломатически натиск статута на района щеше да е уреден отдавна без една пушка да гръмне.

 24. 24 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  И за какво му беше тая война на дебила Алиев ? Бежанците от предишния конфлист отдавна са се бяха установили и започнали нов живот в Азербаджан. Колко от тях ще се върнат в тези пущинаци след 30 години ? Заслужаваше ли си смъртта на толкова много хора , разрушенията и отровените отношения със съседния народ за поне 50 години напред ? Заслужаваше ли си огромните пари дадени за въоръжение и практическото предеване на азерската армия на Ердоган ? Ако тези пари бяха дадени за лобиране и дипломатически натиск статута на района щеше да е уреден отдавна без една пушка да гръмне.
  —цитат от коментар 23 на bvc51648644


  Подценявате арменското лоби. Преди 2 дни френският сенат, с абсолютно мнозинство призова за признаване на НКР, като независима държава. Представяте ли си колка са пийнали мозъка на франсетата, за да гласуват толкова налудничава декларация. А Франция, заедно със САЩ е съпредседател на "Минската група", чиито решения са утвърдени и подписани от всичките страни в нея, включително и Армения и сегашното урегулиране на конфликта е на практика почти 1х1 на тези съглашения. 25 г. арменците отказваха да изпълнят съглашенията, които самите те са подписали, но активно са обработвали общественото мнение на запад, да се изкарат не агресор, а жертва в тази война. По всички международни правила и закони, съдът в Хага трябваше да е пълен с арменски политици и военни с дълги присъде за военни престъпления, етническо прочисване и въобще престъпления срещу човечеството! Вместо това, светът даже не се научи да прави разлика между Нагорний Карабах и окупираните от арменците 7 изцяло азерски области около него, за които се водеше последната война.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#23] от "bvc51648644":

  Моментът на азерското нападение бе изключително добре подбран - разпад на държавността в Армения и изборите в САЩ. Азерите превзеха територии които са си техни и никой не отбраняваше, реални боеве имаше само за територията на Нагорни Карабах. Армения винаги е предлагала да върне на Азербайджан тези територии срещу мир и коридор до Нагорни Карабах. Сегашното ново ниво на равновесие е относително справеливо и за двете страни ... стига Азербайджан подстрекаван от Турция да не се смозабрави в опиянението от победата си.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Още едно наследство от съветите , въобще на всякъде където е минал руснак и е изтърсил своята перверзна идеология са унищожени вековни отношения и е нарушен етнически баланс изграждан векове . Сега го играят миротворци защото в Сирия не се получава 😁

 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1449 Весело

  “ Оценки в азербайджански медии допускат разходи до 10 млрд. долара в следващите пет години.”

  Катар ще ги напазарува и тях.

 28. 28 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#23] от "bvc51648644":Моментът на азерското нападение бе изключително добре подбран - разпад на държавността в Армения и изборите в САЩ. Азерите превзеха територии които са си техни и никой не отбраняваше, реални боеве имаше само за територията на Нагорни Карабах. Армения винаги е предлагала да върне на Азербайджан тези територии срещу мир и коридор до Нагорни Карабах. Сегашното ново ниво на равновесие е относително справеливо и за двете страни ... стига Азербайджан подстрекаван от Турция да не се смозабрави в опиянението от победата си.
  —цитат от коментар 25 на dark'star


  Няма една вярна дума в целият Ви пост. В Армения се води от повече от 2 г. политическа война между предните власти и Пашинян. Предните са известно повече, като "Карабахският клан", защото произхождат от там. Те държаха Армения на най-късата възможна каишка за Русия. 25 г. строяха фортификационни съоръжения из областите около Нагорний Карабах, минираха всички подстъпи към Азербайджан и докараха не руски, а основно френски компании, които да добиват ценни метали в окупираните територии. Та преди 2 г. в Армения осъзнаха, че до като се борят за руските интереси са се превърнали в една от най-бедните страни на Земята. Свалиха с дълги протести Карабахският клан и на негово място на власт дойде проевропейският Пашинян. Естествено Карабахският клан не се примири с това, а и така или иначе контролираше цяла Армения. Мога да се обзаложа, че точно този клан от месеци целенасочено обстрелва Азербайджан и се опитваше да запали война, която Аремия беше ясно, че ще загуби, но идеята беше да се върнат на власт. Също така се очакваше арменците да изядат малко бой, колкото да разклатят властта на Пашинян, а Алиев след като руснаците му тропнат по масата, да спре контраатаката. Обаче сметките им излязоха криви. Азербайджан получи мощна политическа подкрепа от Турция, а въоръжението му позволяваше абсолютна доминация на бойното поле. Представям си на какъв натиск е бил подложен Алиев да спре войната буквално часове, преди пълната му победа! От "великата" НКР беше останал само Степанакяр /Ханкенди/, за който бяха останали да се бият има-няма 300 опълченеца. Арменската армия я нямаше! Останките и бяха разбити, обградени и с отрязан път за бягство към родината им.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 29. 29 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Трудна работа... 30 г. са живели на друго място, вече имат дом, работа, нова среда, приятели, познати... Не знам. И то не е да отидат някъде, където всичко е уредено, а тепърва ще трябва да се урежда.

  ДБ=БКП
 30. 30 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#27] от "half truth":

  Азерите имат природен газ. Пари имат.

  ДБ=БКП
 31. 31 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Авторът следва последователна проазерска позиция. Позиция, очевидно платена за серия статии от комунистическо-ислямската семейна династия Алиеви.
  —цитат от коментар 4 на Lazarus


  Ами то всеки нормален човек с чувство за справедливост е на азерска страна! Окупацията на Нагорни Карабах от арменците не се различава много от окупацията на Крим от Русия.

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 32. 32 Профил на Случаен минувач
  Случаен минувач
  Рейтинг: 88 Разстроено

  На няколко места в тази статия се лансират манипулативни тези, които смея да твърдя не кореспондират с фактите. И особено на фона на всичките документирани зверства и погроми над арменци и арменски културни символи в региона просто звучат нагло. Още от преди 1915 има системно усилие на заличаване на арменския етнос и култура в този регион. Вече над 100 години. Сега видяхме отново такова усилие. В Арцах има над 400 арменски църкви, манастири и крепости на над 1400-2000 години. Аз бих искал да попитам, кво постриха тия там, в последните 700 години, откакто ги има?... Какво има в тоя регион, което да символизира културата на турските народи в същия мащаб? Защото арменски църкви и крепости на хиляди години има в целия регион около Армения, само дето се ползват за обори, с очупени кръстове и изкъртени стенописи. Миналата година в Арцах отвориха реновирана джамия в Шуша. Тази година гледхаме как азерите бомбардират църкви там, как се сипе бял фосфор от небето, за да подпали горите, как се пращат разни муджахидини, с обещания за бонуси, ако носят отдязани арменски глави.
  Но най-страшното е, че и от двете страни се налива толкова много омраза, че още децата от малки започват да попвиат от нея. А това да се оправи - ще трябват още поне 100 години... Ама ето, да протестират хората "за повече театри и кина" и може би ще стане.

 33. 33 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  На няколко места в тази статия се лансират манипулативни тези, които смея да твърдя не кореспондират с фактите. И особено на фона на всичките документирани зверства и погроми над арменци и арменски културни символи в региона просто звучат нагло. Още от преди 1915 има системно усилие на заличаване на арменския етнос и култура в този регион. Вече над 100 години. Сега видяхме отново такова усилие. В Арцах има над 400 арменски църкви, манастири и крепости на над 1400-2000 години. Аз бих искал да попитам, кво постриха тия там, в последните 700 години, откакто ги има?... Какво има в тоя регион, което да символизира културата на турските народи в същия мащаб? Защото арменски църкви и крепости на хиляди години има в целия регион около Армения, само дето се ползват за обори, с очупени кръстове и изкъртени стенописи. Миналата година в Арцах отвориха реновирана джамия в Шуша. Тази година гледхаме как азерите бомбардират църкви там, как се сипе бял фосфор от небето, за да подпали горите, как се пращат разни муджахидини, с обещания за бонуси, ако носят отдязани арменски глави.Но най-страшното е, че и от двете страни се налива толкова много омраза, че още децата от малки започват да попвиат от нея. А това да се оправи - ще трябват още поне 100 години... Ама ето, да протестират хората "за повече театри и кина" и може би ще стане.
  —цитат от коментар 32 на rafi


  Като оставим настрана пълните глупости, които сте написали, напишете в Гугъл Баку и сърчнете за картинки. А сега направете същото, като смените думата с Ереван. Разликата е, като между Ню Йорк и Дамаск.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 34. 34 Профил на Случаен минувач
  Случаен минувач
  Рейтинг: 88 Неутрално

  [quote#33:"Viva la Evolution"][/quote]

  Изобщо не говоря за Баку и Ереван. Говоря глобално и за регионите, в които има спор. Иначе аз съм си попатувал достатъчно и съм добре осведомен човек, и на картинки и на живо.

 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Ами то всеки нормален човек с чувство за справедливост е на азерска страна! Окупацията на Нагорни Карабах от арменците не се различава много от окупацията на Крим от Русия.
  —цитат от коментар 31 на Kahles


  .... само нормалните джихадисти са на азерска страна ...
  Цивилизованите страни начело с Франция са на арменска страна.
  :-) а окупацита на Крим свърши на 13 май 1944 и Ервин фон Еерле загуби 17-та армия на Вермахта

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 16 Любопитно

  Тоя с вдигнатият юмрук от видеото скоро вече няма да има какво да празнува а ще трябва да обясни на народа си защо трябваше да загинат десетки хиляди за тези пущиняци без никаква стойност които ще си останат такива дълго време защото никой няма да иска да се връща там освен ако не ги подкарат насила!
  —цитат от коментар 3 на Julian Mall


  Вчера на едно предаване чух, че и там били замесени ресурси, а оттам и (чужди) интереси. В частност- нефт. Наскоро(преди войната), в РНК били открили няколко находища, около които се навъртали обичайните чакали(петролни компании)...

 37. 37 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Азерите имат природен газ. Пари имат.
  До коментар [#30] от "anonim440":

  Aко имаха пари, щяха да ги сложат в Турция. По примера на голямият турски приятел емирът на Катар. Алиев нямаше да остане назад.

  Азерският газ не е много. Нямат пари. Ако намерят, Ердо веднага ще прати мютаитите да им построят каквото си искат.

 38. 38 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Руснаците предадоха за пореден път поредния си малък брат и в резултат на това и турска помощ азерите победиха.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 39. 39 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Руснаците предадоха за пореден път поредния си малък брат и в резултат на това и турска помощ азерите победиха.
  —цитат от коментар 38 на andreas_hofer


  Ми къде е НАТО и великите САЩ????

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 40. 40 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изобщо не става въпрос за Нагорни Карабах, който продължава да е автономен, а за териториите около него, които бяха окупирани от Армения през 1994 г. Горе-долу една трета от Азербайджан. И руснаците никак не искат да се мешат защото по онова време арменци и азербайджанци убиваха руските миротворци с еднакво старание.

 41. 41 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Ми къде е НАТО и великите САЩ????
  —цитат от коментар 39 на Тиква загубена


  Нещо много сте се объркали. Армения е част от ОДКС /ОДКБ/, което е съюз от Русия и няколко от васалните и страни, като Армения и за което НАТО е враг! Но дори руснаците, нямаше как да защитят арменците в този конфликт, защото те бяха агресора и те бяха виновните за него. Пък и арменците, понеже са много гяволи, искаха не те, а руснаците да воюват за тях.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 42. 42 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Изобщо не става въпрос за Нагорни Карабах, който продължава да е автономен, а за териториите около него, които бяха окупирани от Армения през 1994 г. Горе-долу една трета от Азербайджан. И руснаците никак не искат да се мешат защото по онова време арменци и азербайджанци убиваха руските миротворци с еднакво старание.
  —цитат от коментар 40 на varna_moreto81


  С малко уточнение. Окупираните 7 области около Нагорний Карабах, тоест целият Карабах, съставляват заедно сумарно с НК около 20% от територията на Азербайджан. Също така в Карабах руски миротворци не е имало до сега. От няколко години има руска военна база в самата Армения, но не и в Карабах. Имаше слухове, че руснаците от тази военна база са влезли в конфликт с местни арменци и са изклали цяло село или градче, но така и не помня вече, за какво точно ставаше дума.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 43. 43 Профил на pixel
  pixel
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Руснаците предадоха за пореден път поредния си малък брат и в резултат на това и турска помощ азерите победиха.
  —цитат от коментар 38 на andreas_hofer


  не съм проруски настроен , но истината не е такава
  Русия не е предавала арменците , новото правитлство начело с пашинян
  обърна гръб на Русия , тоя пашинян е про америкаско настроен и разчиташе на запада,
  но Азебайджан бе напълно права във военният конфликт , за това западните сили не можаха да намерят повод за намесване , руснаците имат споразумение за помощ с арменците ,но заявиха ,че бойните действия не се водят на арменска територия , напашинян сметките му излязоха криви

 44. 44 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Ето едно актуално видео от независимите руски коментатори. Там обективността и познаването на материя е на високо ниво.:

  https://www.youtube.com/watch?v=pnc5I5y_r2g

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 45. 45 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Дано не рушат църкви. Че знаем където стъпи ислямски крак какво става.

  ДБ=БКП
 46. 46 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Би трябвало да може всеки, независимо дали е Арменец или Азер да може да си живее където желае и на първо място да се спазва собствеността на хората по нотариални регистри, също без значение какви са, както и сигурността им. Но за това е необходимо съвсем друго ниво на мислене.
  —цитат от коментар 1 на transvaal


  Така е, още повече, че те на практика винаги са живели, както живеят хората в пограничните райони по света. Няма такъв район, където да не живеят хора от двете националности и/или държави, самите граници не са били нещо непоклатимо и хората са се омешвали.
  Вместо мирно и по човешки да си живеят и да си гледат работата, семействата и живота, те се поддават на пропагандата на "патриотите" от двете страни и сиб губят живота в битките и имуществото с преселване.
  Но сте прав, за подобно нещо се иска друг тип мислене.
  То ако се замислим и ние с македонците ( както и да се самоопределят) нямаме какво да делим, ама ако е така, хора като шкембе войвода и дажамбаза, ще трябва да отидт на борсата за безработни.

 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  До коментар [#45] от "anonim440":

  Това да не са арменците.....да палят и рушат всичко след себе си.....

  Bukalemun
 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  До коментар [#7] от "pixel":

  Казват че по отвоюваните земи е имало поне 50 тона злато.

  Bukalemun
 49. 49 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#13] от "Julian Mall":

  Разработвани са, но е в такъв мащаб. Златото е с нисък карат, но все пак е злато, а нашите "приватизатори" дадоха на чужди фирми всички мини за ценни метали.

 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  До коментар [#37] от "half truth":

  Азерският газ не е много. Нямат пари
  =======
  Личи си....
  За 30 години, докато Азербайджан просперира и се замогва.... Армения все повече се смалява.....
  Именно това подтиква арменците на всевъзможни военни провокации и гео политически инат.....
  Те просто няма какво да губят.... И без война изчезваха от картата на Кавказ.

  Bukalemun
 51. 51 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1063 Любопитно

  Аааааа.... много са си "6" азерите....... Сега си спомних , че и се държат достойно и приятелски с нас......==== Родът Пашаеви е един от най-влиятелните в богата на петрол бивша съветска република и от него произлиза Мехрибан Алиева, съпругата на президента Илхам Алиев.....Като председател на фондация, тя е дарила 1.2 млн. евро за реставрираната крепост "Трапезица" във Велико Търново Алиева получи титла "Почетен доктор" на Великотърновския университет и "Почетен гражданин на Велико Търново"......Алиева е президент на Фондация "Гейдар Алиев" (покойния ѝ свекър) ....Тя е родена през август 1964г. в Баку и идва от род, който днес контролира няколко от най-големите банки и застрахователни компании, строителни и туристически фирми, козметиката, както и единствения вносител на "Бентли" в страната. Личната й колекция от съвременно изкуство представлява основата за новия музей на модерното изкуство в Баку......

 52. 52 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "Viva la Evolution":

  Ето тук ще видиш хронология на конфликта. Но по-възрастните си спомняме че още в края на 80-те в новините говореха за боеве. Предвид че още бяха в съюз нерушимы явно наистина много се мразеха. Естествено пратиха там руски войски да ги усмиряват и да бъдат отстрелвани от двете страни.

  https://ru.wikipedia.org/wiki/Карабахский_конфликт

  https://lenta.ru/articles/2020/01/19/20jan/


 53. 53 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  За 30 години, докато Азербайджан просперира и се замогва.... Армения все повече се смалява.....
  До коментар [#50] от "eti mehter":

  Това е така. Парата клати феса.

 54. 54 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#50] от "eti mehter":

  Мислите ли че, напусналите преди 30г. азери ще се върнат по родните си места?
  Аз не вярвам, че хора които са се установили в Бакю
  и други модерни градове ще ги напуснат. В Н.Карабах няма да могат да им предложат равностойни алтернативи.
  Ако имаше изоставени годни жилища, можеха да заселят в тях други нуждаещи се (като в Кипър). Ама изглежда че там за да стане за живеене трябва да се изхарчат много пари.
  Много тъпа войни се води там.

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Сталин отдавна умря, но поразиите, които направи, още тегнат над много хора.

 56. 56 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Весело

  До коментар [#7] от "pixel":Казват че по отвоюваните земи е имало поне 50 тона злато.
  —цитат от коментар 48 на eti mehter


  Може и да има само че за да се добият трябва да се смели милион пъти повече скална маса на пясък за да се извлече златото! Нищо работа за вас които се падате по златото! Питай трансвалския в ЮАР бяха спецове в тази област с почерняването на властта не знам дали не са вече на вашето ниво!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 57. 57 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Любопитно

  До коментар [#37] от "half truth":Азерският газ не е много. Нямат пари=======Личи си.... За 30 години, докато Азербайджан просперира и се замогва.... Армения все повече се смалява.....Именно това подтиква арменците на всевъзможни военни провокации и гео политически инат..... Те просто няма какво да губят.... И без война изчезваха от картата на Кавказ.
  —цитат от коментар 50 на eti mehter


  "...И без война изчезваха от картата на Кавказ."

  Нещо взе да издаваш турските планове за Армения! За да има наистина коридор под турски контрол трябва да бъде окупирана частта от Армения между Нахичеван и Азербайджан и това е следващата цел на Турция!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 58. 58 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Сталин отдавна умря, но поразиите, които направи, още тегнат над много хора.
  —цитат от коментар 55 на Роси


  А ролята на Турция сега е на миротворец?

 59. 59 Профил на Случаен минувач
  Случаен минувач
  Рейтинг: 88 Разстроено

  [quote#41:"Viva la Evolution"][/quote]
  Аз обаче няма как да оставя пълните глупости, които вие пишете в несвявст с 300 в минута. Има около два самосвала книги по история, международни договори, мемоари и геопилитически аналичи да наваксвате от последните 200 години, за да се изказвате капацитетно кой бил агресор, кое парче земя на кого е разчертано и т.н.
  Щеше да е смешно, ако не беше жалко...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK