Българин стана почетен гражданин на Сеул

Българин стана почетен гражданин на Сеул

© mfa.bg



Михаил Ашминов, популярен в Южна Корея готвач и участник в кулинарни телевизионни предавания и състезания, получи тази седмица титлата "Почетен гражданин на гр. Сеул 2020". Церемонията се състоя на 25 ноември в посолството на България с участието на Ким Хьонг-джин, посланик със специални поръчения в сферата на международните отношения в местното управление на корейската столица.


Почетно гражданство се връчва всяка година от 1958 г. насам на чуждестранни граждани със значителен принос за развитието на Сеул и превърнали се в пример за подражание за корейци и чужденци.


Наградата за Шеф Михал, както той е познат сред многобройните си фенове в страната, е за неговия принос за изграждането на града и представянето на България пред корейската публика, съобщи българското посолство в Сеул. Той е собственик на българския ресторант "Зелен" в район Итевон, където живеят много чужденци.




Българин стана почетен гражданин на Сеул

© KBS World


Освен че е известна телевизионна личност участва в в различни демонстрации, форуми и конференции, посветени на храната и здравословното хранене, където представя България и българската кухня, българското кисело мляко. Той работи с международни организации и участва в благотворителни акции в помощ на социално слаби.


Софиянецът Ашминов живее в Южна Корея от 2004 г. насам, като занимава за азиатската страна, когато е на 22 години и днес е женен за корейката Парк Юн-хе.


Корейската преса припомня, че той е завършил училище за кулиарни умения и управление на туризма, след което 4 години работи в софийския хотел "Шератон". Там получава предложение да работи като шеф в кухнята на сеулския хотел Westin Chosun, където започва и южнокорейската му кариера.


Михаил Ашминов показва как се пригогвят яйца по панагюрски:

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4480 Неутрално

    Браво, повече такива българи!

  2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5786 Неутрално

    Браво. Имаме страхотни готвачи като повечето са от ТОХа в София и Банкя.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  3. 3 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1224 Весело

    До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":
    Да,най-добрия е от Банкя,всички го знаем,но не е по благотворителността! Обича пачките,Имаче да сготви някой е незаменим!

  4. 4 Профил на Мусаши
    Мусаши
    Рейтинг: 1475 Неутрално

    Мъничка японска ще си взема, всичко в моя дом ще е Хитачи. Тук се перефразира на мъничка корейска,всичко в моя дом ще е Самсунг.

  5. 5 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 2111 Неутрално

    Уважение за младежа!!!
    Имаме необходимост от съотечественици, които представят България по този начин!

  6. 6 Профил на Nedyalko Lazarov
    Nedyalko Lazarov
    Рейтинг: 1204 Неутрално

    През 90 имах приятелка японка. Идва ми на гости два пъти. Трябваше детайлно да и пиша рецептите на майка ми за пълнени чушки с ориз, дроб сърма и още няколко. Интересно е да учиш японци как да готвят ориз, но не е невъзможно.

  7. 7 Профил на Go Go
    Go Go
    Рейтинг: 798 Весело

    Тъкмо се чудех какво да си сготвя утре и клипчето ме подсети за яйцата по панагюрски. Но моите ще са с биволско кисело мляко, снощи го подквасих.

    73! Go Go
  8. 8 Профил на J2100
    J2100
    Рейтинг: 35 Неутрално

    Това е жестоко, браво на човека! А и владее корейския чудесно! Винаги трябва да се стремим към близост както с Корея, така и с Япония, защото само там ни уважават истински.

  9. 9 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2396 Весело

    Традиционната кухня там е много сиромашка, трябва някой да ги светне какво е здрава храна за корейците с малки... меки каишки!


    Libertarianism is just anarchy for rich people
  10. 10 Профил на Стеф
    Стеф
    Рейтинг: 450 Неутрално

    Бил съм в “Зелен” и беше страхотно. Поздравления!

  11. 11 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1224 Неутрално




    До коментар [#6] от "Nedyalko Lazarov": За дроб сърмата сте прав,жълтурите обичат доста дреболиите,и агнешки и свински и телешки! Не се учудвам че им харесва дроб сърма.Само че истинската е с много малко ориз(ползвам около 80-100 гр ориз на голяма тава ),като се набляга на дреболиите и естествено заливката накрая!
    В северозапада( доколкото съм запознат само там)червените чушки се връзват на повод и се сушат! Есента и зимата са чудесни за пълнене! Незаменим вкус,който ме връща в детските ми години!

  12. 12 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1224 Весело

    До коментар [#9] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи": Коменданте,ти кога си бил там,та се изпъшка така качествено,а за каишките не смея и да те питам!))))

  13. 13 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 4345 Неутрално

    Честито на Михаил Ашминов!

  14. 14 Профил на L Glassman
    L Glassman
    Рейтинг: 491 Неутрално

    Михаил го знаят в много голяма част от Азия, не само Южна Корея. Шоуто, в което участва е голям хит в Китай и доста китайки въздишат по него. Във въпросното шоу популярни в Южна Корея личности донасят хладилникът си (физически) и готвачите приготвят ястия от продуктите в него. Ястията се оценяват от звездата гост, а Михаил е сред най харесваните готвачи.

  15. 15 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3260 Неутрално

    Това е жестоко, браво на човека! А и владее корейския чудесно! Винаги трябва да се стремим към близост както с Корея, така и с Япония, защото само там ни уважават истински.
    —цитат от коментар 8 на J2100



    До коментар [#8] от "J2100":

    И във Виетнам ни уважават и даже харесват.

  16. 16 Профил на KRAFTWERK
    KRAFTWERK
    Рейтинг: 1034 Неутрално

    Браво на Мишо ! Да професионалист е , но мен ме шашна корейсият му ...Свалям му шапка !!

  17. 17 Профил на pyn
    pyn
    Рейтинг: 507 Неутрално

    Бил съм в “Зелен” и беше страхотно. Поздравления!
    —цитат от коментар 10 на Стеф


    Много приятен ресторант, добра кухня. Малко е скъпичък...
    А човекът е много симпатичен, поздравления.

  18. 18 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4236 Неутрално

    Не знам колко стотици хиляди азиатци са научили за Панагюрище, за това къде се намира, неговата история, и потенциала при нормални времена да го посетят. За съжаление, кухнята в това градче, от най-елитните, до средните в ценово ниво, както и малките ЗОХ е под всякаква критика, и ще бъдат разочаровани

    Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
  19. 19 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8209 Неутрално

    Браво! Сигурно трябва да имаш голяма воля и да положиш много труд, за да стигнеш, където е стигнал.

  20. 20 Профил на Jordan J
    Jordan J
    Рейтинг: 726 Неутрално

    Истински Посланик на България!
    Аплодисменти, Шеф Михал!

  21. 21 Профил на aij05384551
    aij05384551
    Рейтинг: 8 Неутрално

    от 20 години живея в чужбина, обиколил съм повечето континенти. Рядко се среща добра българска общност. В Корея е една от най-малките, но и сплотени. Мишо определно има голям принос за това. Помага на българите с каквото може - работа, съвети, финансира събирания на нашата обшност. Може би е редно да получи официално признание и от България.

  22. 22 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
    GMO VACCINES CHEMICALS
    Рейтинг: 2846 Неутрално

    До коментар [#12] от "angeles":

    такива са му интересите на човека...

    ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
  23. 23 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
    GMO VACCINES CHEMICALS
    Рейтинг: 2846 Неутрално

    До коментар [#21] от "aij05384551":

    то в Българя нямаме, ти в чужбина искаш :)

    ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
  24. 24 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 7364 Неутрално

    Браво на Шеф Михаил, да е жив и здрав.

  25. 25 Профил на Dan Bob
    Dan Bob
    Рейтинг: 418 Неутрално

    Поздравления за младежа.

  26. 26 Профил на nmq25555650
    nmq25555650
    Рейтинг: 128 Неутрално

    До коментар [#21] от "aij05384551": Напротив аз съм на обратното мнение! И аз обиколих много места на три континента и българите винаги са ми помагали. Даже мога кажа че аз съм в дълг на много хора защото не съм им отвърнал със същото.

  27. 27 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 1043 Неутрално

    Браво и от мен на шеф Михал! С такива българи човек наистина може да се гордее!

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
  28. 28 Профил на aij05384551
    aij05384551
    Рейтинг: 8 Неутрално

    До коментар [#26] от "nmq25555650":

    Браво! Има ли една или две български общности които би искал да похвалиш? Моля направи го....особенно като споделяш че си в дълг. Това е най-малкото което може да направиш.

  29. 29 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2790 Неутрално

    Яйца по панагюрски. Явно корейците няма къде да ги хапнат, защото Панагюрище е далеч! Има много български манджи, които се харесват по света. Мусака, пълнени чушки, боб яхния и др!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  30. 30 Профил на tacheaux
    tacheaux
    Рейтинг: 4118 Неутрално

    До коментар [#29] от "lz2":
    " Има много български манджи, които се харесват по света. Мусака, пълнени чушки, боб яхния и др!"

    Това е кухнята на всички народи ,които са били в състава на Османската империя.

  31. 31 Профил на lz2
    lz2
    Рейтинг: 2790 Неутрално

    До коментар [#29] от "lz2":" Има много български манджи, които се харесват по света. Мусака, пълнени чушки, боб яхния и др!"Това е кухнята на всички народи ,които са били в състава на Османската империя.
    —цитат от коментар 30 на tacheaux


    Искаш да кажеш, Че боба, картофите и чушките са донесени от турците?! Много си зле брат! Много! Може да се каже, че червеното домати е започнало да се кансумира СЛЕД ТУРСКО! Моята баба разказваше, че като се е омъжила червеното домати се е смятало за отровно и се е готвело само зелено!

    ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  32. 32 Профил на bombov_saruyar
    bombov_saruyar
    Рейтинг: 742 Неутрално

    Да станеш почетен гражданин на 10 милионен Сеул, да рекламираш по такъв добър начин България и то в страна като Корея, браво на това момче! Нямам думи.

    Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
  33. 33 Профил на tacheaux
    tacheaux
    Рейтинг: 4118 Неутрално

    До коментар [#31] от "lz2":
    "Искаш да кажеш, Че боба, картофите и чушките са донесени от турците?!"

    Констатирам един факт, нищо повече. На една командировка в Париж , след кулинарния геноцид на който бяхме подложени с отвратителната френска кухня , един от предводители те ни , който беше арабин ни заведе в ливански ресторант. Там се отядохме на сърми , кебапи , мусаки. Имахме чувството , че се намираме в български ресторант.

  34. 34 Профил на nmq25555650
    nmq25555650
    Рейтинг: 128 Неутрално

    До коментар [#26] от "nmq25555650":Браво! Има ли една или две български общности които би искал да похвалиш? Моля направи го....особенно като споделяш че си в дълг. Това е най-малкото което може да направиш.
    —цитат от коментар 28 на aij05384551


    В Чикаго, Тампа и сега тук в Австралия където не познавам хората още много добре но ми се виждат свестни хора. Специално в Чикаго са ми помагали доста хора въпреки че българите там ги ги обвиняват че са прости селяни.Не че доста от тях не са такива но това не значи че няма да помогнат на други българи.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK