
© mfa.bg
Михаил Ашминов, популярен в Южна Корея готвач и участник в кулинарни телевизионни предавания и състезания, получи тази седмица титлата "Почетен гражданин на гр. Сеул 2020". Церемонията се състоя на 25 ноември в посолството на България с участието на Ким Хьонг-джин, посланик със специални поръчения в сферата на международните отношения в местното управление на корейската столица.
Почетно гражданство се връчва всяка година от 1958 г. насам на чуждестранни граждани със значителен принос за развитието на Сеул и превърнали се в пример за подражание за корейци и чужденци.
Наградата за Шеф Михал, както той е познат сред многобройните си фенове в страната, е за неговия принос за изграждането на града и представянето на България пред корейската публика, съобщи българското посолство в Сеул. Той е собственик на българския ресторант "Зелен" в район Итевон, където живеят много чужденци.
© KBS World
Освен че е известна телевизионна личност участва в в различни демонстрации, форуми и конференции, посветени на храната и здравословното хранене, където представя България и българската кухня, българското кисело мляко. Той работи с международни организации и участва в благотворителни акции в помощ на социално слаби.
Софиянецът Ашминов живее в Южна Корея от 2004 г. насам, като занимава за азиатската страна, когато е на 22 години и днес е женен за корейката Парк Юн-хе.
Корейската преса припомня, че той е завършил училище за кулиарни умения и управление на туризма, след което 4 години работи в софийския хотел "Шератон". Там получава предложение да работи като шеф в кухнята на сеулския хотел Westin Chosun, където започва и южнокорейската му кариера.
Михаил Ашминов показва как се пригогвят яйца по панагюрски:
daskal1
Рейтинг: 4516 НеутралноБраво, повече такива българи!
КМЕТ В СЯНКА
Рейтинг: 5758 НеутралноБраво. Имаме страхотни готвачи като повечето са от ТОХа в София и Банкя.
ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!angeles
Рейтинг: 1163 ВеселоДо коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":
Да,най-добрия е от Банкя,всички го знаем,но не е по благотворителността! Обича пачките,Имаче да сготви някой е незаменим!
Мусаши
Рейтинг: 1416 НеутралноМъничка японска ще си взема, всичко в моя дом ще е Хитачи. Тук се перефразира на мъничка корейска,всичко в моя дом ще е Самсунг.
selqnin
Рейтинг: 1864 НеутралноУважение за младежа!!!
Имаме необходимост от съотечественици, които представят България по този начин!
Nedyalko Lazarov
Рейтинг: 1137 НеутралноПрез 90 имах приятелка японка. Идва ми на гости два пъти. Трябваше детайлно да и пиша рецептите на майка ми за пълнени чушки с ориз, дроб сърма и още няколко. Интересно е да учиш японци как да готвят ориз, но не е невъзможно.
Go Go
Рейтинг: 885 ВеселоТъкмо се чудех какво да си сготвя утре и клипчето ме подсети за яйцата по панагюрски. Но моите ще са с биволско кисело мляко, снощи го подквасих.
73! Go GoJ2100
Рейтинг: 31 НеутралноТова е жестоко, браво на човека! А и владее корейския чудесно! Винаги трябва да се стремим към близост както с Корея, така и с Япония, защото само там ни уважават истински.
comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
Рейтинг: 2428 ВеселоТрадиционната кухня там е много сиромашка, трябва някой да ги светне какво е здрава храна за корейците с малки... меки каишки!
Libertarianism is just anarchy for rich peopleСтеф
Рейтинг: 450 НеутралноБил съм в “Зелен” и беше страхотно. Поздравления!
angeles
Рейтинг: 1163 НеутралноДо коментар [#6] от "Nedyalko Lazarov": За дроб сърмата сте прав,жълтурите обичат доста дреболиите,и агнешки и свински и телешки! Не се учудвам че им харесва дроб сърма.Само че истинската е с много малко ориз(ползвам около 80-100 гр ориз на голяма тава ),като се набляга на дреболиите и естествено заливката накрая!
В северозапада( доколкото съм запознат само там)червените чушки се връзват на повод и се сушат! Есента и зимата са чудесни за пълнене! Незаменим вкус,който ме връща в детските ми години!
angeles
Рейтинг: 1163 ВеселоДо коментар [#9] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи": Коменданте,ти кога си бил там,та се изпъшка така качествено,а за каишките не смея и да те питам!))))
bat_plamen
Рейтинг: 4377 НеутралноЧестито на Михаил Ашминов!
L Glassman
Рейтинг: 466 НеутралноМихаил го знаят в много голяма част от Азия, не само Южна Корея. Шоуто, в което участва е голям хит в Китай и доста китайки въздишат по него. Във въпросното шоу популярни в Южна Корея личности донасят хладилникът си (физически) и готвачите приготвят ястия от продуктите в него. Ястията се оценяват от звездата гост, а Михаил е сред най харесваните готвачи.
deaf
Рейтинг: 3246 НеутралноДо коментар [#8] от "J2100":
И във Виетнам ни уважават и даже харесват.
KRAFTWERK
Рейтинг: 1006 НеутралноБраво на Мишо ! Да професионалист е , но мен ме шашна корейсият му ...Свалям му шапка !!
pyn
Рейтинг: 505 НеутралноМного приятен ресторант, добра кухня. Малко е скъпичък...
А човекът е много симпатичен, поздравления.
hamiltonf
Рейтинг: 4307 НеутралноНе знам колко стотици хиляди азиатци са научили за Панагюрище, за това къде се намира, неговата история, и потенциала при нормални времена да го посетят. За съжаление, кухнята в това градче, от най-елитните, до средните в ценово ниво, както и малките ЗОХ е под всякаква критика, и ще бъдат разочаровани
Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.Роси
Рейтинг: 8246 НеутралноБраво! Сигурно трябва да имаш голяма воля и да положиш много труд, за да стигнеш, където е стигнал.
Jordan J
Рейтинг: 673 НеутралноИстински Посланик на България!
Аплодисменти, Шеф Михал!
aij05384551
Рейтинг: 8 Неутралноот 20 години живея в чужбина, обиколил съм повечето континенти. Рядко се среща добра българска общност. В Корея е една от най-малките, но и сплотени. Мишо определно има голям принос за това. Помага на българите с каквото може - работа, съвети, финансира събирания на нашата обшност. Може би е редно да получи официално признание и от България.
GMO VACCINES CHEMICALS
Рейтинг: 2780 НеутралноДо коментар [#12] от "angeles":
☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.такива са му интересите на човека...
GMO VACCINES CHEMICALS
Рейтинг: 2780 НеутралноДо коментар [#21] от "aij05384551":
☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.то в Българя нямаме, ти в чужбина искаш :)
Peni Nikol
Рейтинг: 7330 НеутралноБраво на Шеф Михаил, да е жив и здрав.
Dan Bob
Рейтинг: 435 НеутралноПоздравления за младежа.
nmq25555650
Рейтинг: 133 НеутралноДо коментар [#21] от "aij05384551": Напротив аз съм на обратното мнение! И аз обиколих много места на три континента и българите винаги са ми помагали. Даже мога кажа че аз съм в дълг на много хора защото не съм им отвърнал със същото.
andreas_hofer
Рейтинг: 1006 НеутралноБраво и от мен на шеф Михал! С такива българи човек наистина може да се гордее!
Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна Българияaij05384551
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#26] от "nmq25555650":
Браво! Има ли една или две български общности които би искал да похвалиш? Моля направи го....особенно като споделяш че си в дълг. Това е най-малкото което може да направиш.
lz2
Рейтинг: 2651 НеутралноЯйца по панагюрски. Явно корейците няма къде да ги хапнат, защото Панагюрище е далеч! Има много български манджи, които се харесват по света. Мусака, пълнени чушки, боб яхния и др!
ПравописА е поле за изява на неграмотните!tacheaux
Рейтинг: 4038 НеутралноДо коментар [#29] от "lz2":
" Има много български манджи, които се харесват по света. Мусака, пълнени чушки, боб яхния и др!"
Това е кухнята на всички народи ,които са били в състава на Османската империя.
lz2
Рейтинг: 2651 НеутралноИскаш да кажеш, Че боба, картофите и чушките са донесени от турците?! Много си зле брат! Много! Може да се каже, че червеното домати е започнало да се кансумира СЛЕД ТУРСКО! Моята баба разказваше, че като се е омъжила червеното домати се е смятало за отровно и се е готвело само зелено! ПравописА е поле за изява на неграмотните!
bombov_saruyar
Рейтинг: 745 НеутралноДа станеш почетен гражданин на 10 милионен Сеул, да рекламираш по такъв добър начин България и то в страна като Корея, браво на това момче! Нямам думи.
Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.tacheaux
Рейтинг: 4038 НеутралноДо коментар [#31] от "lz2":
"Искаш да кажеш, Че боба, картофите и чушките са донесени от турците?!"
Констатирам един факт, нищо повече. На една командировка в Париж , след кулинарния геноцид на който бяхме подложени с отвратителната френска кухня , един от предводители те ни , който беше арабин ни заведе в ливански ресторант. Там се отядохме на сърми , кебапи , мусаки. Имахме чувството , че се намираме в български ресторант.
nmq25555650
Рейтинг: 133 НеутралноВ Чикаго, Тампа и сега тук в Австралия където не познавам хората още много добре но ми се виждат свестни хора. Специално в Чикаго са ми помагали доста хора въпреки че българите там ги ги обвиняват че са прости селяни.Не че доста от тях не са такива но това не значи че няма да помогнат на други българи.