Нови укрепления, самолети, патрули - примирието в Либия е в постоянен риск

Нови укрепления, самолети, патрули - примирието в Либия е в постоянен риск

© Associated PressВъв фронтовия либийски град Сирт, части от който все още са в руини, комисията, създадена, за да наблюдава неотдавнашното споразумение за прекратяване на огъня между воюващите сили, е поставила банер с названието си на голям конферентен център в централната част на града - външен знак на ангажираността й с мира.


Засега споразумението се спазва, а някои елементи от него са изпълнени: полетите между враждуващите градове Триполи и Бенгази са подновени и чуждестранните бойци са напуснали петролните съоръжения - ключови за либийската икономика.


Но заседанията на Съвместната военна комисия в Северна Либия, в които участват по петима офицери от двете страни, все още не са постигнали напредък по други ключови изисквания на постигнатото с посредничеството на ООН споразумение - покзателно за това колко е крехко. Враждуващите лагери в гражданската война, която отне живота на хиляди души и хвърли страната в хаос, все още не са се изтеглили от фронтовите си позиции, не са отворили крайбрежния път, свързващ Сирт с Мисрата, и не са изчистили редиците си от чуждестранни наемници.
"Опасността няма да отмине, осен ако процесът на национално помирение не бъде завършен", каза 33-годишният Мохамед Мофте, ръководител на благотворителна организация в Сирт, обобщавайки широко разпространения скептицизъм относно трайния мир. Откакто международно признатото Правителство на националното съгласие (ПНС) отблъсна Либийската национална армия (ЛНА) от подстъпите към столицата Триполи през юни, военните действия отстъпиха място на политическото съперничество.


Водените от ООН дипломатически усилия доведоха до приемане на пътна карта за произвеждане на избори в края на идната година и до прилагането на финансов одит на централната банка, чието извършване е поделено между двете страни.


Групата от 75 участници във водения под егидата на ООН политически диалог, чиято работа е отделена от тази на военната комисия, насрочи също датата за избори - 24 декември 2021 г. Но участниците в нея


не успяха да се споразумеят за обединено преходно правителство,


необходимо за осигуряване на наблюдение върху произвеждането на вота. Напредъкът в тези политически разговори се забави, когато се стигна до въпроса кой ще влезе в новия президентски съвет и кой ще стане премиер, каза Хамад ал Бандак, член на парламента, базиран в Източна Либия, взел участие в преговорите. "Стигнахме до препъникамък, който е свързан с избора за това кой ще влезе в президентския съвет и в правителството", добави той.


Отвъд ангажирането на ПНС и ЛНА в мирния процес техните чуждестранни поддръжници - Турция, подрепяща ПНС, и Русия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Египет, заставащи на страната на ЛНА,


също подкрепят процеса, макар че те също са инвестирали много


в конфликта. Някои техните военни и икономически интереси може да бъдат загубени или заличени при едно ново обединено правителство.


Разположен близо до основните либийски петролни терминали и смятан за портата към "петролния полумесец" на членуващата в ОПЕК страна, Сирт, който сега е под контрола на ЛНА, бе важна цел в гражданската война. Неговият покрит с купол Конферентен център "Уагадугу", в неповредената частна който сега е централата на Съвместната военна комисия, служи като напомняне за това, което е заложено на карта.


Най-голямата сграда, която Муамар Кадафи подари на родния си град, центърът стана домакин на срещата на Африканския съюз през 2009 г. Но той е осеян със следи от куршуми и шрапнели, от битка по време на бунта през 2011 г., който свали бившия лидер.


След като групировката "Ислямска държава" завладя Сирт през 2015 г. черното ѝ знаме бе изрисувано върху сградата на центъра. Днес новият банер на комисията е на фасадата на сградата, в която преговарящите от ПНС и ЛНА договориха условията на октомврийското примирие. Те се задължиха да изведат чуждестранните наемници от Либия до края на януари, на изтеглят силите от предни позиции и да отворят пътищата по фронтовите линии.


Но и.д. пратеник на ООН за Либия Стефани Уилямс миналата седмица заяви пред Съвета за сигурност, че ПНС все още патрулира по фронта, а ЛНА изгражда нови укрепления, като и двете страни приемат товарни самолети в бази, използвани от тях за снабдяване. Западен дипломат, занимаващ се с Либия, каза, че и двете страни са поискали само ограничено външно наблюдение на примирието - знак, че те може би няма да планират ново изтегляне, докато политическата ситуация не се изясни.


В Сирт опашките от по 50 коли на бензиностанциите показват несгодите на живота близо до фронтовата линия. Лошите условия на живот в Триполи и в центъра на Източна Либия - Бенгази това лято доведоха до широко разпространени протести.


Уилямс каза, че това обществено недоволство ще спомогне на усилията да постигане на сделка. Мирният процес под егидата на ООН помогна да бъде вдигната 8-месечната блокада от ЛНА на петролния износ, която влоши икономическите проблеми както в източната, така и в западната част на Либия. Третото направление на разговорите, освен военната комисия и политическия процес, са икономическите преговори. В тях продължават също споровете за Националната петролна компания и Централната банка на Либия. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  " В Сирт опашките от по 50 коли на бензиностанциите показват несгодите на живота близо до фронтовата линия. Лошите условия на живот в Триполи и в центъра на Източна Либия - Бенгази това лято доведоха до широко разпространени протести."

  Тъжно е да видиш докъде води края на всяка диктатура - Кадафи беше свален след избухнала гражданска война, която унищожи високия стандарт на либийците, за които бензина никога не е представлявал някакъв проблем, където почти всяко младо семейство получаваше подаръци от държавата, позволяващи му да си купи изцяло обзаведена къща, да придобие нов автомобил, с висока заплата и жизнен стандарт....всичко това отдавна е тъжен спомен ! Битката е за либийския петрол, който според мнозина специалисти е най - качествения в света, без никакви серни примеси в състава му, което, обаче, се превръща и в проклетия за тази страна !

 2. 2 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Тъжно е да видиш докъде води края на всяка диктатура - Кадафи беше свален след избухнала гражданска война, която унищожи високия стандарт на либийците
  —цитат от коментар 1 на samoedin


  Беше операция режим чейндж, успешна, в Сирия удариха на камък!

 3. 3 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Наскоро LNA публикува кадри от учение което са провели в което участваха СУ 24 които Русия им предаде. Засега ги експлоатират без проблем за разлика от миговете. Според AFRICOM поне два МИГ 29 са се разбили до момента. Кой знае какви наемници летят на тях.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 4. 4 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 51 Неутрално

  " В Сирт опашките от по 50 коли на бензиностанциите показват несгодите на живота близо до фронтовата линия. Лошите условия на живот в Триполи и в центъра на Източна Либия - Бенгази това лято доведоха до широко разпространени протести." Тъжно е да видиш докъде води края на всяка диктатура - Кадафи беше свален след избухнала гражданска война, която унищожи високия стандарт на либийците, за които бензина никога не е представлявал някакъв проблем, където почти всяко младо семейство получаваше подаръци от държавата, позволяващи му да си купи изцяло обзаведена къща, да придобие нов автомобил, с висока заплата и жизнен стандарт....всичко това отдавна е тъжен спомен ! Битката е за либийския петрол, който според мнозина специалисти е най - качествения в света, без никакви серни примеси в състава му, което, обаче, се превръща и в проклетия за тази страна !
  —цитат от коментар 1 на samoedin


  Кадафи го свалиха с външна намеса. Гражданската война започна след това, получи се ваккум във властта.
  До това води износът на демокрация.

 5. 5 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Щом Турция и Русия са замесени...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  До коментар [#3] от "Jalis Ironhammer":

  Интересното в конфликта в Либия е, че Франция подкрепя Хафтар, а не правителството, признато от ООН. Франция и Турция (врагове по много въпроси) тук са на страната на LNA, а Русия (уж съюзник на Турция) подкрепя другата страна. Интересно ми е (но нямам инфо) кого подкрепя Италия.

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4409 Неутрално

  До коментар [#5] от "PisnaMi":

  "Щом Турция и Русия са замесени..."

  И то на две противоречащи си страни!

 8. 8 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1620 Весело

  До коментар [#6] от "vassilun":

  Остави другото .... аз се чудя тея "натовски либийци" 6,000- 8,000 души дето са обучени в Ново село в България за някакви 600 милиона долара сега на коя страна са ?????? ...... 
  httpss://dsca.mil/major-arms-sales/libya-general-purpose-force-training

 9. 10 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 625 Весело

  Както им обеща предшественика на макарон демокрация , свобода и т.н.

 10. 11 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  Красива Либия :)) Някой да поиска пари от САЩ за нансени вреди на Европейския съюз...

 11. 12 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 800 Весело

  До коментар [#8] от "MPetr":

  обучени в Ново село...какво пиете и с какво го смесвате..много сериозна работа ще е....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 12. 13 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#12] от "не на безразличието":
  """""обучени в Ново село...какво пиете и с какво го смесвате..много сериозна работа ще е...."""" И аз така си помислих (какво съм пил)... като го прочетох .... https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/libya-general-purpose-force-training

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK