Нови укрепления, самолети, патрули - примирието в Либия е в постоянен риск

Нови укрепления, самолети, патрули - примирието в Либия е в постоянен риск

© Associated PressВъв фронтовия либийски град Сирт, части от който все още са в руини, комисията, създадена, за да наблюдава неотдавнашното споразумение за прекратяване на огъня между воюващите сили, е поставила банер с названието си на голям конферентен център в централната част на града - външен знак на ангажираността й с мира.


Засега споразумението се спазва, а някои елементи от него са изпълнени: полетите между враждуващите градове Триполи и Бенгази са подновени и чуждестранните бойци са напуснали петролните съоръжения - ключови за либийската икономика.


Но заседанията на Съвместната военна комисия в Северна Либия, в които участват по петима офицери от двете страни, все още не са постигнали напредък по други ключови изисквания на постигнатото с посредничеството на ООН споразумение - покзателно за това колко е крехко. Враждуващите лагери в гражданската война, която отне живота на хиляди души и хвърли страната в хаос, все още не са се изтеглили от фронтовите си позиции, не са отворили крайбрежния път, свързващ Сирт с Мисрата, и не са изчистили редиците си от чуждестранни наемници.
"Опасността няма да отмине, осен ако процесът на национално помирение не бъде завършен", каза 33-годишният Мохамед Мофте, ръководител на благотворителна организация в Сирт, обобщавайки широко разпространения скептицизъм относно трайния мир. Откакто международно признатото Правителство на националното съгласие (ПНС) отблъсна Либийската национална армия (ЛНА) от подстъпите към столицата Триполи през юни, военните действия отстъпиха място на политическото съперничество.


Водените от ООН дипломатически усилия доведоха до приемане на пътна карта за произвеждане на избори в края на идната година и до прилагането на финансов одит на централната банка, чието извършване е поделено между двете страни.


Групата от 75 участници във водения под егидата на ООН политически диалог, чиято работа е отделена от тази на военната комисия, насрочи също датата за избори - 24 декември 2021 г. Но участниците в нея


не успяха да се споразумеят за обединено преходно правителство,


необходимо за осигуряване на наблюдение върху произвеждането на вота. Напредъкът в тези политически разговори се забави, когато се стигна до въпроса кой ще влезе в новия президентски съвет и кой ще стане премиер, каза Хамад ал Бандак, член на парламента, базиран в Източна Либия, взел участие в преговорите. "Стигнахме до препъникамък, който е свързан с избора за това кой ще влезе в президентския съвет и в правителството", добави той.


Отвъд ангажирането на ПНС и ЛНА в мирния процес техните чуждестранни поддръжници - Турция, подрепяща ПНС, и Русия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Египет, заставащи на страната на ЛНА,


също подкрепят процеса, макар че те също са инвестирали много


в конфликта. Някои техните военни и икономически интереси може да бъдат загубени или заличени при едно ново обединено правителство.


Разположен близо до основните либийски петролни терминали и смятан за портата към "петролния полумесец" на членуващата в ОПЕК страна, Сирт, който сега е под контрола на ЛНА, бе важна цел в гражданската война. Неговият покрит с купол Конферентен център "Уагадугу", в неповредената частна който сега е централата на Съвместната военна комисия, служи като напомняне за това, което е заложено на карта.


Най-голямата сграда, която Муамар Кадафи подари на родния си град, центърът стана домакин на срещата на Африканския съюз през 2009 г. Но той е осеян със следи от куршуми и шрапнели, от битка по време на бунта през 2011 г., който свали бившия лидер.


След като групировката "Ислямска държава" завладя Сирт през 2015 г. черното ѝ знаме бе изрисувано върху сградата на центъра. Днес новият банер на комисията е на фасадата на сградата, в която преговарящите от ПНС и ЛНА договориха условията на октомврийското примирие. Те се задължиха да изведат чуждестранните наемници от Либия до края на януари, на изтеглят силите от предни позиции и да отворят пътищата по фронтовите линии.


Но и.д. пратеник на ООН за Либия Стефани Уилямс миналата седмица заяви пред Съвета за сигурност, че ПНС все още патрулира по фронта, а ЛНА изгражда нови укрепления, като и двете страни приемат товарни самолети в бази, използвани от тях за снабдяване. Западен дипломат, занимаващ се с Либия, каза, че и двете страни са поискали само ограничено външно наблюдение на примирието - знак, че те може би няма да планират ново изтегляне, докато политическата ситуация не се изясни.


В Сирт опашките от по 50 коли на бензиностанциите показват несгодите на живота близо до фронтовата линия. Лошите условия на живот в Триполи и в центъра на Източна Либия - Бенгази това лято доведоха до широко разпространени протести.


Уилямс каза, че това обществено недоволство ще спомогне на усилията да постигане на сделка. Мирният процес под егидата на ООН помогна да бъде вдигната 8-месечната блокада от ЛНА на петролния износ, която влоши икономическите проблеми както в източната, така и в западната част на Либия. Третото направление на разговорите, освен военната комисия и политическия процес, са икономическите преговори. В тях продължават също споровете за Националната петролна компания и Централната банка на Либия. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK