Ветеринарят, военните и милиардите - как за месеци се появи ваксина, изискваща години

Ветеринарят, военните и милиардите - как за месеци се появи ваксина, изискваща години

© Associated PressВ рамките на два дни миналата седмица два екипа обявиха междинни данни за над 95% ефективност на разработките си за ваксини срещу коронавируса. Зад усилията на Pfizer/BioNTech и Moderna Inc стоят милиарди долари, дръзки решения и неизпробвана досега технология, довели до невиждана скорост за изработване на такъв продукт. Няколко дни по-късно и AstraZeneca и Университета в Оксфорд обявиха изключително добри резултати, основани на различен подход.


Всички те залагат на идея, която преди години беше смятана за екзотична - че човешкото тяло може да действа като фабрика за производство на собствената си ваксина.


"Дневник" събра няколко описания на пътя до тези обнадеждаващи резултати, като днес представя надпреварата между гиганта Pfizer и малката фирма Moderna. Утре очаквате втората част - за това как оправяне на грешка се превръща в големия късмет за AstraZeneca и Университета в Оксфорд. В понеделник ще представим и какви съмнения и трудности съпровождат работата на трите проекта.
Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer=

© Associated Press

Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer=


Когато коронавирусът се появи в САЩ в средата на март, Алберт Бурла, изпълнителен директор на Pfizer, събира водещите експерти за ваксините във фармацевтичния гигант и им възлага задача. "Казано накратко, той заяви: Мисията ви е да създадате тази ваксина. И ако се нуждаете от ресурси, идвате, искате и ще получите", спомня си сега за "Ройтерс" Филип Дормитцер, водещият специалист по ваксините.

 • Задачата е едновременно вдъхновяваща и трудна. Изследователите трябва да се занимават с нещо, което не е правено преди - да изработят ваксина за спиране на пандемия за по-малко от година
  .

"Той не искаше да се фокусираме върху потенциалните пречки, които може да изскочат, а каза, че е много по-добре да опитаме да извършим нещо, което изглежда невъобразимо. И дори да не успеем, пак ще сме извършили нещо велико", допълва Дормитцер. Според него разходите за нова ваксина може да са в рамките на 1 милиард долара.


Филип Дормитцер, водещият специалист на Pfizer по ваксините.

© Reuters

Филип Дормитцер, водещият специалист на Pfizer по ваксините.

Следва пълномащабна кампания при строгите ограничения заради коронавируса с използване на елементи от провеждани в момента изследвания на грипа и рака.


Това описва "Ройтерс" след интервюта с няколко учени, участващи много активно в програмата за ваксина на Pfizer и германския партньор BioNTech SE.


На 9 ноември компаниите съобщиха първите си повече от обещаващи резултати от мащабно и строго научно клинично тестване на няколко места по света.


Потенциалните пречки все още съществуват и масовото разпространяване на продукта не се очаква по-рано от април 2021 г.


Сроковете за решения в партньорството Pfizer/BioNTech са съкратени от обичайните месеци на едва няколко дни.


Сред тях е и съдбоносното определяне коя версия на ваксината да бъде изпратена за тестване сред почти 44 хиляди души.

 • Но да не се залъгваме - това е едва началото на голямата работа. Pfizer, BioNTech, Moderna и AstraZeneka тепърва трябва да финализират данните си за ефикасност и безопасност и да ги споделят с научната общност и националните регулатори, които да решат дали да ги одобрят в спешна процедура. Тепърва компаниите трябва да увеличат до края на 2021 г. производството до 2 млрд. дози и да се справят с огромната задача за разпращането им по света.


Назаем от грипа и рака


Дормитцер е един от най-подготвените за подобни предизвикателства, тъй като е ръководил изследванията в Novartis AG за пандемията от птичи грип H1N1 през 2009 г. От този проект се появиха три лицензирани ваксини и това досега бе най-бързата реакция на появила се пандемична криза.


В Novartis той започва да тества нови методи за създаване на ваксини на базата на информационна рибоноклеунова киселина иРНК (или mRNA), съдържаща инструкции за клетките в човешкото тяло. В конкретния случай клетките биват "инструктирани" да създадат части от вируса, които имунната система разчита като заплаха и атакува, за да се защити.


Във всичко това не участва реален вирус.Това е различно от създаването на типична ваксина, в която учените използват части от мъртъв или отслабен вирус, който се инжектира, за да предизвика имунна реакция.


Привлекателното в mRNA ваксините - и това е тайната за успеха им - е, че те са така стандартизирани, че няма нужда да се променя носителя на тази РНК. Променят се само специфичните инструкции, които носи. Ако вирусът мутира или се промени, адаптират се и инструкциите.


Ветеринарят, военните и милиардите - как за месеци се появи ваксина, изискваща години

© Reuters


В Pfizer Джулия Ли - една от колегите на Дормитцер - от няколко години разучава кои би могло да са партньори за mRNA технологията. Така на радара ѝ попада малко известната германска биотехнологична компания BioNTech, използваща я за създаване на лечение на ракови заболявания Създатели са Угур Шахин и съпругата му Йозлем Тюречи, той е изпълнителен директор, а тя е главният медик.

 • "Първоначално не бях толкова заинтересован - защо бих се обърнал към онкологична компания", разказва сега Дормитцер. "Ние все пак се занимаваме с вирусни инфекциозни заболявания."

Но Ли видяла нещо повече от това. BioNTech има производствен капацитет за mRNA, солиден екип учени и желание да започне работа със заразни заболявания. "В крайна сметка отидохме в Германия и се срещнахме с колегите от BioNTech", казва Дормитцер. През август 2018 г. двете компании започват да работят за базирана на mRNA ваксина за грип.


Ветеринарят, който може да спаси света


През януари - вече притеснен от вероятността за пандемия от коронавируса - Шахин решава, че BioNTech трябва да започне разработване на ваксина, споделя унгарката Каталин Карико, старши вицепрезидент и един от пионерите зад mRNA технологията. Шахин лично изработил няколко от кандидатите за ваксина, допълва тя.


Отново се доказва, че двете компании могат да допълват уменията си. "BioNTech е по-малка и по-гъвкава. Фарма-гиганти като Pfizer имат инфраструктура, знаят как да разгърнат мащаба, как да ръководят нещата", казва още Карико.


Хладилници за съхраняване ваксините на двете компании при температури под минус 70 градуса са една от основните пречки за лесното прилагане на продуктите, ако бъдат одобрени.

© Reuters/NATIONAL POLICE OF UKRAINE

Хладилници за съхраняване ваксините на двете компании при температури под минус 70 градуса са една от основните пречки за лесното прилагане на продуктите, ако бъдат одобрени.


В началото на март партньорите решават да разширят сътрудничеството си и сключват сделка за ваксина за коронавируса на стойност почти 750 милиона долара. Всъщност, на 1 март Шахин пита Pfizer дали се интересуват от такъв проект и Бурла казва сега, че първоначално не е имал "впечатление, че това ще се превърне в голям световен проблем, изискващ огромна намеса от нас". Преди да оглави корпорацията през 2019 г. роденият в Солун грък от еврейски поризход и ветеринар по образование работи над 20 години във Pfizer, започвайки от поделението за животинско здраве. По това време приоритетът му е как да запази близо 90 хиляди служители по цял свят.

 • Шахин е достатъчно убедителен, за да изпрати Pfizer бизнес самолет до Германия и да донесе проби от ваксината на BioNTech в изпитателния център в Пърл Ривър. "За Pfizer всичко започва по-скоро като PR, а не като търсене на финансова възвращаемост - те повече искат светът да ги възприема като част от решението на пробема", казва за "Ню Йорк таймс" Джефри Порджис, анализатор в инвестиционната бостънска банка SVB Leerink. "За Moderna беше въпрос на доказване."

И двете компании осъзнават, че mRNA действат много различно при хора и при животни. Поради това след първоначалните тестове върху животни за безопасност те провеждат още един кръг изпитания, за да определят коя е най-добрата ваксина сред използваните. И преминават към тестове с хора, използвайки няколко прототипа на ваксини.


Виждам жената и децата само онлайн


През пролетта започват първите такива изпитания - първо Фаза 1 през април в Германия и после тестове в САЩ през май. Изпробвани са 4 версии. Целта е "да си изясним много бързо кое действа най-добре при хората", обяснява Дормитцер.


На 1 юли Pfizer/BioNTech представят междинните резултати от Фаза 1 с 45 пълнолетни американски доброволци. Една от версиите, наричана кратко B1, изглежда безопасна. Тогава учените забелязват, че тя изглежда предизвиква създаване на антитела в по-големи количества, отколкото при хората, възстановяващи се сами от COVID-19.


На 20 юли германските изпитания показват за пръв път, че ваксината предизвиква създаване на Т-клетки, смятани за важни за активирането на имунната реакция срещу коронавируса. Двете компании вече са убедени, че са готови да тестват най-добрия си продукт в клинична среда. За този етап по-късно ще бъдат привлечени 44 000 души в САЩ, Алжентина, Бразилия, Германия, Южна Африка и Турция.


Но на 24 юли - буквално дни преди началото на клиничните тестове - излизат данни от друга версия, наречена В2. И тя предизвиква същата имунна реакция като В1, но показва по-малко странични ефекти при възрастните хора. Изследователите бързо се пренасочват към В2.


Работата напредва с такова темпо, че някои от учените не виждат семействата си седмици наред. Дормитцер не е виждал съпругата и децата си от март. Освен в Zoom разговори.


Бързината, координацията, интензивността на работата бяха изключителни.


д-р Пей-Йон Ши,

University of Texas в Галвестън, щата Тексас


Д-р Ши разработва нов метод за тестване силата на антителата, създадени благодарение на ваксината. По същото време стотици служители на Pfizer в изследователския център в Пърл Ривър, щата Ню Йорк, работят при строги правила за защита от коронавируса. Забранено им е да докосват дръжките на вратите и затова всички врати са широко отворени. Всеки ден трябва да описват всеки, с когото са били в контакт, така че, ако някой се разболее да има карта на потенциалните заразени.


Докато се набират доброволци за последната фаза, Бурла обявява, че данните за ефективността може да се появят още през октомври. В действителност отне малка повече, но не много.


На 9 ноември Pfizer обявява, че ефективността на ваксината ѝ е над 90%. Дормитцер твърди, че е научил за това само няколко часа по-рано. "Не мисля, че който и да е от нас очакваше ефективност над 90%", казва той сега и напомня, че изискването на американския регулатор FDA е за поне 50%.


Карико обяснява, че никога не се е съмнявала в действието на ваксината: "Може да наблюдаваме висока степен на клетъчна имунна реакция. Не бях нервна. Бях много уверена".


Ветеринарят, военните и милиардите - как за месеци се появи ваксина, изискваща години

© Associated Press


Доста по-различно протичат нещата в Moderna


В 18 часа на 25 август в компанията идва съобщение от Монсеф Слауи - ръководителят на опита на администрацията на президента Дналд Тръмп за бързо създаване на ваксина. Той казва на младата биотехнологична компания, че трябва да забави финалната фаза на тестовете върху хора, разказва "Ню Йорк таймс".


Френският биохимик Стефан Бансел, изпълнителен директор на Moderna, знае какви са последиците: "В надпреварата да бъде потушена пандемията всеки ден има значение". А сега компанията му, която никога не е изкарвала на пазара такъв продукт, ще трябва да чака до 3 седмици, докато Pfizer вече напредва бързо. "Това бе най-трудното ми решение през тази година", споделя Бансел.


Причината е, че Слауи го информира, че компанията му не е привлякла достатъчно доброволци от малцинствата. Ако не докаже, че тя действа добре на много по-засегнатите от заразата чернокожи и латино американци, няма да могат да прекосят финалната линия. Това се случва в края на едно лято, изпълнено с бурни протести в САЩ срещу расизма и дискриминацията.


Президентът Тръмп, смятан от мнозина за отговорен за тези протести, разчита ваксина да му осигури преизбиране. Затова той започва кампании - публична и скрита - за натиск да се ускори процесът.

 • Pfizer също е принудена да маневрира по това минно поле, след като Алберт Бурла е говорил за пробив в месеца преди изборите на 3 ноември. Но той е принуден да премести обявяването на новината към края на октомври поради опасения, че ако прибърза, резултатът няма да е убедителен за федералните регулатори и одобрението им за спешна прилагане на ваксината. От самото начало Бурла опитва да държи Pfizer/BioNTech по-далеч от правителството и поради това отказва да приеме финансиране от специалната кампания на Вашингтон, наречена операция Warp Speed.
Бансел оглавява много по-малка компания и залага на парите от администрацията на президент, който обича да отхвърля научните твърдения. Moderna получава почти 2.5 млрд. долара за разработване, производство и продажба на ваксината си на федералното правителство. За научната работа тя си партнира с Националните здравни институти (NIH) и това помага да се заобиколи политическата намеса от Тръмп и съветниците му.


Джанифъп Холър, първата, получила доза с експерименталната ваксина на Moderna.

© Associated Press

Джанифъп Холър, първата, получила доза с експерименталната ваксина на Moderna.


Трите основни фактора са:


1. Също се разчита на mRNA технология и се възползват, че коронавирусът е идеална мишена тя да бъде тествана.


2. Заради темпото на заразата може да се ускорят тестовете, иначе поглъщащи най-много време.


3. Държавата е готова да плати каквото е нужно и това премахва финансови рискове и бюрократични пречки за започване на производството още преди края на тестовете.


Директорът на Moderna е в Швейцария на бизнес конференция, когато през януари научава за епидемията в китайския град Ухан. Той веднага се свързва с двама експерти на NIH по ваксините, с които от години разработват новата технология. Ако тя сработи, проектът на ваксината може да бъде изработен за няколко дни и остават изпитанията за ефективност и безопасност, които няма как да бъдат заобиколени и съкратени.


Воинът и военните


Готовност за прилагане на mRNA метода е имало и при епидемиите от SARS, MERS и Зика, но те са изчезвали твърде бързо, за да се стигне до клинични тестове. С COVID-19 нещата се очертават като продължителна пандемия. Бансел е казвал на съпругата си, че има само 5% шанс за успех с mRNA технология.


Колегите на 48-годишния французин казват, че той има "характер на воин". Той идва през 2011 г. от много по-голяма компания и трябва да е търпелив. Сега Бансел казва, че през 2019 г. с Центъра за изследване на ваксини към NIH са се договорили да проведат през пролетта на 2020 г. нещо като военно учение с имитиране на пандемия от непознат за Moderna вирус, за да видят колко бързо компанията ще създаде ваксина. COVID-19 превръща това в реалност и по думите му екипът в компанията реагирал в духа на "Хайде, пак се започва, този е откачен".

 • "Сигурен ли си, че трябва да се захващаме с това", пита през февруари д-р Стивън Ходж, председател на борда. В компанията работят само 800 души, ако броим и хората от производството. Разработвани са 20-ина ваксини, но никоя не е излизала на пазара поне от 2 години насам. Moderna никога не е стигала до Фаза 3 на клинични тестове.

Някои от ръководството предложили компанията да се пробва за няколко месеца и да се откаже, но следва предупреждение:


Съжалявам, но от тази магистрала няма изход. Ако поемаме по нея, край, няма слизане.


Хуан Андрес,

директор по техническите операции и качеството в Moderna


Когато д-р Антъни Фаучи, директорът на Националния институт за алергии и заразни заболявания, научава за възможното партньорство между Moderna и центъра за васините, той заявява: "Давайте, каквато и да е цената, не се притеснявайте".


Ветеринарят, военните и милиардите - как за месеци се появи ваксина, изискваща години

© Associated Press


Компанията си поставя за цел за 3 месеца да премине от проектиране на ваксината до изпитания върху хора.


"Този вирус не е сложен", коментира Бансел, особено след като и Китай разпространява генетичната му секвенция. Партньорите стигат до конкретен ген, вкарват данните в компютър и след 2 дни имат дизайна на mRNA ваксина.

 • Междувременно във Вашингтон измислят Operation Warp Speed и Тръмп е особено въодушевен от целта ѝ до октомври да има ваксина. Операцията е замисъл на д-р Питър Маркс, водещият регулатор за ваксините във FDA, а реализирането ѝ в подкрепа на фармацевтичните и биотехнологични компании е на мнистерствата на отбраната и здравеопазването. На 2 март в Бели дом Бансел и други негови колеги представят плановете си за ваксини, а Фаучи предупреждавата, че преди да стигнат до широкото население ще мине година или година и половина. "Повече ми харесва ми като чуя "няколко месеца", казва Тръмп.

Warp Speed има двама ръководители - за научната част отговаря Слауи, бивш дългогодишен шеф на изследванията и разработките в GlaxoSmithKline и бивш член на борда на директорите на Moderna, а за логистиката - ген. Густав Перна, командвал материалното снабдяване на сухопътните сили на САЩ. В щаба на операцията се усеща военен дух, а ръководството ѝ обсъждат как американската индустрия е въоръжавала армията по време на Втората световна война. На редовното сутрешно планиране за ваксините в 8 часа офицерите се появяват в униформи.


Най-трудното решение е коя от близо 50-те разработки да бъде одобрена, казва Слауи. Подходът е да има 3 типа ваксини, всяка разработвана от две компании като застраховка, ако едната от тях се провали.


Бурла не се интересува, а и неговата Pfizer не се нуждае от федерална помощ за нов продукт, след като има почти 52 милиарда долара годишни приходи. "Ако не успеем, ще трябва да поемем 2 млрд. долара разходи, което би прекършило повечето компании, но не и нас", обяснява той през ноември. Опасенията му са, че правителствената намеса няма да ускори, а ще забави, работата, както и че държавните средства обикновено идват под някакво политическа условие.


Със своите 2.5 млрд. долара Moderna купува суровини, разширява фабриката си и увеличава персонала с 50% с обещание да произведе за федералното правителство 100 милиона дози.

 • Надзорът се осъщестява от човек на Пентагона, когото ръководството описва само като "майорът". Той ръководи един от шестте екипа от по 15-ина спеициалисти и финансисти на Warp Speed, проверяващи всяка седмица напредъка. Но това са и екипи, които бързо уреждат критични ситуации - когато през лятото се оказва, че заради пандемични ограничения ще се забави с няколко дни доставката на важен агрегат, "майорът" се намесва и им осигурава полицейски ескорт, за да започне всичко веднага.
В началото на есента положението става много напрегнато заради конфликта между регулатора, настояващ да се спазват процедурите за оценка за безопасност, и Белият дом, който ги блокира, а Тръмп обвинява FDA, че саботира преизбирането му. Тогава Бурла преценява, че това повече не се търпи, обажда се на колегата си от Johnson & Johnson Алекс Горски, привлича и други корпоративни лидери. Те съставят изявление, че индустрията "застава зад науката" и ще следва инструкциите на FDA. Към 8 септември то е подписано от 8 компании, включително Moderna.


Ветеринарят, военните и милиардите - как за месеци се появи ваксина, изискваща години

© Associated Press


Това е и моментът, когато изнисва проблемът с малкото представители на малцинствата сред доброволците за тестове. Pfizer бръкват по-дълбоко в джобовете си (става дума за стотици милиони долари), Moderna трябва да обяви пауза.


На 8 ноември, Бурла отива сутринта в офиса в Кос Коб, щата Кънектикът, за да чуе най-дълго чаканата информация. "Не можах да спя", споделя той по-късно. "Имаме много добър резултат", казва специалистът по данните от екрана на видео конференния разговор, и препорърчва незабавно да се поиска спешно позволение от FDA за използването на ваксината. Залата избухва в аплодисменти и прегръдки напук на социалната дистанция.


След това за подробностите вътре остават само Бурла и главния юрист на Pfizer Дъг Ланклър. Ефективността е над 95%.


"Повторете. Казахте 19 или 90", настоява Бурла. "Бяхме шокирани, направо не беше за вярване."Първи научават новината ключови ръководители на FDA. Вечерта тя е съобщена на екипа на Джо Байдън. Здравните специалисти на Тръмп не знаят за нея до следващата сутрин, когато тя е обявена публично.


Бансел от Moderna казва на жена си, че "цял ден ще съм смачкан", но малко след обед на виртуално заседание той научава, че и техните резултати за ефективност са като на Pfizer.

Ключови думи към статията:

Коментари (159)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 99 Неутрално

  Освен наука, има и политически игри против Тръмп. Типично по американски. И почти не споменават немската компания Бионтех, която е разработила ваксината. Пфайзер реално организират само тестове и производство, но хвалебствията са политкоректни, за гръцки евреин.

 2. 2 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Това, ако се преведе добре, би могло да бъде много интересно четиво.

  Със сигурност ще излязат книги - трилъри по тази история.

  Че е имало игри - имало е, извън всяко съмнение.

  Но не знам защо си мислите, че само срещу Тръмп са били.

  В края на краищата всичко става под негово управление.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 3. 3 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Инвестиралият 55 млн. във ваксината на Бионтех-Пфайзер Бил Гейтс би се доверил само на второ поколение ваксина.

 4. 4 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 683 Неутрално

  „Привлекателното в mRNA ваксините - и това е тайната за успеха им - е, че те са така стандартизирани, че няма нужда да се променя носителя на тази РНК. Променят се само специфичните инструкции, които носи. Ако вирусът мутира или се промени, адаптират се и инструкциите.“
  А кой гарантира, че инструкциите няма да се използват в стил „Менгеле“?
  Интересен е адресът на Бионтек - В златната мина12.

  Sapere aude
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боби Колев":

  Това, ако се преведе добре,
  =======
  Да но правописните грешки почнаха отдавна.....като "Тюречи", например...

  Bukalemun
 6. 6 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti mehter": Етка,ще ви надупчи ли ердоганя с турецката ваксина??? Смятам да му се доверя специялно за ваксинирането???? Искам да чуя твоето мнение? Тръмпи е ясно че го извозиха!

 7. 7 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3051 Любопитно

  Поне е ясно откъде ще избират кандидатите за Нобел за медицина за 2020 г.

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  До коментар [#6] от "angeles":

  Не знам.
  Специално засега нямам намерение да се ваксинирам....
  Откак се помня.....стоя далеко от всякакъв тип инжектирания в човешкото тяло.... :)

  Bukalemun
 9. 9 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Колко ли българи ще искат да се ваксинират?
  Не е ли добре възрастните (над 50) да се ваксинират задължително?
  Коя ваксина е най-евтина, включително с логистичните разходи?
  Тези проценти, които компаниите ни обявяват, ми звучат като реклама на миеш препарат. Дали са реални или маркетингов трик? Ще тестват ли нашите лекари ваксините преди да им сипем милионите?
  Все такива въпроси си задавам.

 10. 10 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter": Да ти кажа и аз съм тъй,никога не съм си слагал противогрипни ваксини и Тнх гад не ме е свалял грип! Това чудо го довлече сина ми в къщи(те младите летят нали знаеш), минахме леко,е при мен беше само хрема ,но знае ли се! Не ми е от любимците твоя човек,но не знам защо за ваксината бих се съобразил с неговото решение!

 11. 11 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  А руснаците каква ваксина имат с 99.99% ефективност.
  И лекарство имат. Даже две и ги предложиха още през лятото.

  Ама никой не иска да се ваксинира и лекува с техните боклуци, нали?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 12. 12 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 804 Весело

  До коментар [#11] от "Чарли Мишкин": Да бе да,само във форума има поне десетина ушанки начело с Тайгата,които с удоволствие биха се надупчили със безаналоговата ваксина!

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#11] от "Чарли Мишкин":

  Поне на себе си не идваш ли в повечко понякога? Все пак разходите за теб едва ли са включени в себестойност на трите ваксини.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1625 Любопитно

  Как да направим своя избор.......при толкова голям избор , или ще го прави някой друг вместо нас......явно са взели решение......вече......на здраве !

 15. 15 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1476 Любопитно

  Ако не докаже, че тя действа добре на много по-засегнатите от заразата чернокожи и латино американци, няма да могат да прекосят финалната линия.

  Значи все пак някой са по зелени от други.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 16. 16 Профил на naturist
  naturist
  Рейтинг: 174 Неутрално

  хайку

  милиарди $
  ваксина
  лъжа

 17. 17 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  И тези изследвания показват как се работи в съвременната медицина - мултицентрично - т.е. включват се организации от цял свят и, ако има пари, стават нещата. А пари има.
  Има един проблем, който тактично е замълчан - човекът живее дълго и съответно хроничните и късните реакции се развиват бавно. Та там ще минат няколко години, докато разберем кое доколко е безопасно.
  Другото, което не се споменава е, дали става за деца - особено в първите си години децата имат доста различна имунна система и при тях много заболявания протичат доста различно. Например шарките - при деца са неприятни, с високи температури, могат да оставят последствия, но рядко умират. Същите вируси у възрастните са изключително опасни и с висока смъртност, независимо от лечението, като често оставят трайни последствия. И ваксините за тях са разработени за деца, при възрастните действенността им е различна и не толкова сигурна.

  Казаното от мен не омаловажава огромния успех на няколко компании до момента. Само се опиттвам да внеса допълнителни акценти от 25 годишната си лекарска практика.

  E PLVRIBVS VNVM
 18. 18 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  До коментар [#11] от "Чарли Мишкин":

  Основният проблем на руските препарати е недостатъчната тестуваност. Това иска ресурси, каквито нито една руска фармацефтична фирма няма. Освен товаруснаците не сътрудничат със Света, потайни са, както винаги и това им изиграва лоши шеги при изискване за мултицентричност - нямат на разположение достатъчно тестова на различни раси. Могат да работят само с потенциала си в къщи, а той не е много голям - 140 милиона народ, главно европеидни - славяни и угро-фини, малко германски примеси. Азиатските им народи са малобройни и като генетично разнообразие се изчерпват със сибирски племена и малко турко-татари и по малко от алтайски, персийски и други примеси.
  Сравнено със световните лидери в областта, които работят с генетичен материал от какви ли не народи, усещате, че това е слабо и неубедително. Руснаците не присъсттват реално на световната сцена на модерните здравни технологии. Казвам го и от опита си от немалко световни онкологични конференции, на които съм присъствал. Което прравят са неголямо количество фундаментални изследвания, но и там разработват по-скоро под-проблеми - т.е. решават проблеми, зададени от други по-големи изследвания. Както казах - много лоша шега им играе вечната им потайност и некоопериране.

  E PLVRIBVS VNVM
 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#18] от "PavelCZ":

  Това, че едната дъщеря на Путин се имунизира, не е ли достатъчен тест?

  А иначе, трябва да се спре с конспирациите. Много хора ще откажат ваксинации и ще се влачим с тази ваксина години.

  Любовта ще спаси света!!!
 20. 20 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  И Русия и Турция вече имат свои ваксини, но нито Путин иска да се ваксинира с руската, нито Ердоган иска да се ваксинира с турската...

  ДБ=БКП
 21. 21 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Първата работеща ваксина срещу Ковид 19 е изобретена в Русиа, казва се Спутник V. Западната пропаганда и фармацевтична мафия няма как да променят този факт.

 22. 22 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Нещо и с тези ваксини нещата не са у ред. Първо по турски медии казаха, че в Оксфорд имало вече тествани ваксини, но страничните ефекти са много опасни и ваксината не става. А сега вече изведнъж се появиха безопасни (без странични ефекти) ваксини от всякъде. Как става така?
  Сега ще се започне едно масово ваксиниране и хората даже ще се бият да са първи... А то... Да не се окаже, че ще започнат да умират от страничните ефекти на ваксината хора.

  ДБ=БКП
 23. 23 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#21] от "staro-nov dnevnik-ar":

  Кой я взима на сериозно тази ваксина? Защо Путин не се ваксинира с тази ваксина?

  ДБ=БКП
 24. 24 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1377 Весело

  А руснаците каква ваксина имат с 99.99% ефективност. И лекарство имат. Даже две и ги предложиха още през лятото.Ама никой не иска да се ваксинира и лекува с техните боклуци, нали?
  —цитат от коментар 11 на Чарли Мишкин


  Искаме, но чакаме Путин да се ваксинира с нея, а той не иска. Наложи се Песков да се чуди какви глупости да съчинява, за да обясни на крепостните защо царчето не иска да се ваксинира.
  А ефективността на руската ваксина е много над 100 %. За някакви си 99,99 % изобщо нямаше да си губят времето да я създават!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 25. 25 Профил на yii49648688
  yii49648688
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Освен наука, има и политически игри против Тръмп. Типично по американски. И почти не споменават немската компания Бионтех, която е разработила ваксината. Пфайзер реално организират само тестове и производство, но хвалебствията са политкоректни, за гръцки евреин.
  —цитат от коментар 1 на Dimiter Monev


  Точно така. Интелектуалната част идва от Бионтех, Файзър прави организацията и тестовете.

 26. 26 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 263 Неутрално

  До коментар [#11] от "Чарли Мишкин":

  Добро утро, малко тролче! Как разбра колко е хубава руската ваксина? Пробва ли я или прочете в листчето?
  Обаче оказа се, че китайската е най-добра. Там за три месеца не могат да съберат толкова заразени, колкото имаме за ден тука. А са 1,3 млрд души. И през трето тримесечие производството им е скочило с 4,9%, а през следващото се очакват още по-добри резултати.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#23] от "anonim440":

  теб па кои ти каза че се не е ваксинирал.а немаш дирекна връзка с него

 29. 29 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Първите ваксинирали се, ще са опитни зайчета.
  То не може в началото на пандемията да се говори, че срокът за създаване на ваксина е 2-5 г., а сега изведнъж за под една година ваксина. А тестване върху хора? А странични ефекти?

  ДБ=БКП
 30. 30 Профил на yii49648688
  yii49648688
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колко ли българи ще искат да се ваксинират? Не е ли добре възрастните (над 50) да се ваксинират задължително?Коя ваксина е най-евтина, включително с логистичните разходи?Тези проценти, които компаниите ни обявяват, ми звучат като реклама на миеш препарат. Дали са реални или маркетингов трик? Ще тестват ли нашите лекари ваксините преди да им сипем милионите?Все такива въпроси си задавам.
  —цитат от коментар 9 на tos_buratino


  То като живееш в гората всичко дето става в града ти изглежда страшно и съмнително.

 31. 31 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#18] от "PavelCZ":Това, че едната дъщеря на Путин се имунизира, не е ли достатъчен тест?А иначе, трябва да се спре с конспирациите. Много хора ще откажат ваксинации и ще се влачим с тази ваксина години.
  —цитат от коментар 19 на hope


  Достатъчен тест е, че нито Путин, нито някой от обкръжението му не са се ваксинирали с руската ваксина! Те най-добре я знаят каква е.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 32. 32 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  Я по-добре не се ваксинирай, защото ако се ваксинираш, ще те чипират.

 33. 33 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#18] от "PavelCZ":Това, че едната дъщеря на Путин се имунизира, не е ли достатъчен тест?А иначе, трябва да се спре с конспирациите. Много хора ще откажат ваксинации и ще се влачим с тази ваксина години.
  —цитат от коментар 19 на hope


  Просто ще се разделим на два вида хора, ваксинирани и не ваксинирани.
  Ваксинираните, трябва да бъдат „маркирани“, видими за останалите. Защото са потенциални разпространители на изкуствени създадени щамове.
  Врагът №1 на световната фармацевтична мафия е здравата имунна система на човека, а мечтата им той да бъде свързан венозно с техните складове от раждането си.
  Току що казаха за разработваните ваксини по БНР: „......... да покрият всяко кътче на планетата....“.

 34. 34 Профил на yii49648688
  yii49648688
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А руснаците каква ваксина имат с 99.99% ефективност. И лекарство имат. Даже две и ги предложиха още през лятото.Ама никой не иска да се ваксинира и лекува с техните боклуци, нали?
  —цитат от коментар 11 на Чарли Мишкин


  Това е долна империалистическа инсинуация. Всички знаят че руската ваксина има барем 120 процента ефективност. Таварищ Путя не я е пробвал само защото има по-нуждаещи се от него.

 35. 35 Профил на Down Tempos
  Down Tempos
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#29] от "anonim440":

  може, може... но вие всички сте слепци и наивници. не ви се иска да е истина "конспирацията", но е! ваксината е била готова преди да се пусне вируса. но е твърде просто за схващане, а вие искате нещо по-сложно, в което да вярвате.

 36. 36 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боби Колев":

  Филми, разбира се - може и игри... бизнес... ще "правят пари" американците :-) Само трябва да уточнят - кой пусна коварния вирус - китайците ли, корейците ли или някой друг "изяде прилепа/панголина". О, апропо, дали няма да се появи и версия, че самите американци направиха "контролиран експеримент" там, където има най-голяма популация за пробване? Може би са мислели, че след една-две години, ако вирусът стигне до САЩ, те направо ше скочат с готовите ваксини (защото статията загатва, как за месеци се направи нещо, за което всички казваха, че трябват поне две години, но избива на похвали, а повече не се споменава за тази особеност...)

  Теория на конспирациите, но ще се "правят пари"....

 37. 37 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  В Турция турската ваксина никой не я брои за жива. Отчетоха дейност, Ердоган излезе по телевизията да се похвали, че Турция е създала своя ваксина, и до там... В Турция са внесени няколко милиона броя китайска ваксина и вече за нея ще има търсене, и даже вече може човек да се ваксинира, но си има процедура, трябва заключение на лекар.
  Така че вече това с ваксинирането се почва. Но за мен това е доста опасно сега.
  Това е все едно да си инсталираш последната версия на някоя Линукс дистрибуция веднага след като излезе... Ще има страшно много бъгове в началото. И това е нормално.
  А тук става въпрос за човешки живот.

  ДБ=БКП
 38. 38 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#9] от "tos_buratino":
  "Не е ли добре възрастните (над 50) да се ваксинират задължително?"

  Не, не е добре. Възрастните хора сами отговарят за себе си.
  Ако антиваксърите ги ваксинират задължително, ще преживеят този китайския вирук и ще останат да мрънкат при следващия китайски вирус.

  подпис
 39. 39 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "PavelCZ":

  В момента да се говори за "достатъчна тестуваност" при която да е от ваксините е повече от смешно.

  Всичките до една са забъркани на бързо с цел големите финансови постъпления за първите финалисти.

  Последният пример е от понеделник и новините за доказано манипулирани тестове на АстраЗенека, чиито акции се сринаха след обявяване на новината.

  https://edition.cnn.com/2020/11/26/europe/astrazeneca-oxford-vaccine-data-concerns-intl/index.html

 40. 40 Профил на afz176481o2
  afz176481o2
  Рейтинг: 8 Неутрално
 41. 41 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#18] от "PavelCZ":
  "Основният проблем на руските препарати е недостатъчната тестуваност. "

  Проблемът на руската ваксина е, че никой не вярва на нещо идващо от Русия.
  Ако повярваш на руски сертификат или руска статистика може и да се посмееш, но да повярваш на руски медикамент може и да загинеш.

  подпис
 42. 42 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#19] от "hope":

  Едните не искат да чакат и да влачат вируса с години, затова гледат през пръсти на дългосрочните тестове на ваксините. Другите не искат да влачат евентуално цял живот някакво заболяване, причинено от страничните ефекти, защото на първите не им се чакат тестовете. Кои имат повече право? Не разбирате ли, че етиката изключва легитимността на този въпрос? Който иска, да се ваксинира веднага с която и от новите ваксини желае. Той нали ще е предпазен, да спре да се занимава с другите и да ги остави сами да решават кога и дали. Не схващаше ли, че това е лично и фундаментално право на всеки.
  Не искали да влачат вируса с години и затова бързали! Ами и аз не искам сума ти неща да се влачат и бих бързала, но знам, че си има природни закони и на тях не им пука дали аз искам нещата да стават по-бързо. Човекът започна да се вживява като същество, което е над природните закони, без да е в състояние да схване безумието на това си схващане. Ако на една болест и трябват няколко години, за да се прояви, то трябва да предвидиш няколкогодишно тестване на нови ваксини, които биха могли да го причинят. Точка. Другото са безумия.

 43. 43 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#9] от "tos_buratino":"Не е ли добре възрастните (над 50) да се ваксинират задължително?"Не, не е добре. Възрастните хора сами отговарят за себе си.Ако антиваксърите ги ваксинират задължително, ще преживеят този китайския вирук и ще останат да мрънкат при следващия китайски вирус.
  —цитат от коментар 38 на Иван K


  Вие, проваксърите сте два вида, страхливи и такива, които печелят пари.
  Антиваксър , проваксър, това не идва ли от вакса?

 44. 44 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 99 Неутрално

  И Русия и Турция вече имат свои ваксини, но нито Путин иска да се ваксинира с руската, нито Ердоган иска да се ваксинира с турската...
  —цитат от коментар 20 на anonim440


  Като гледам, и Тръмп и Байдън не искат все още с техните, така че....

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  На BioNTech и Moderna са mRNA ваксини, които до сега не са слагани на хора, освен на доброволците разбира се. Но преди това са извършвани доста опити върху други животни, включая шимпанзета.

  На AstraZeneca си е малко "по-традиционна" ваксина.

  Както и друг път съм казвал производството на ваксина не е проблем. Тестването им върху реални хора е бавното звено.

  Ваксините бяха готови още Май месец. От тогава до сега вървят изпитания върху групи хора. Първо върху малък на брой хора и последен етап върху 30 000+ народ.

 47. 47 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Весело

  Достатъчен тест е, че нито Путин, нито някой от обкръжението му не са се ваксинирали с руската ваксина! Те най-добре я знаят каква е....
  —цитат от коментар 31 на quatro_4x3  Ама верно ли бее? хахаха ... А от къде ти е идеята че държавното ръководство на Русия трябва да се ваксинира още преди официелното начало на ваксинирането? Да не би Меркел, Макрон и Тръмп първи ще тичат да вземат техните ваксини? Ама ти важно си драскаш в форума.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#41] от "Иван K":

  Разбира се те болшевиките в интернет ще хвалят "Москвич", че е най-гениалната кола, че по-хубава няма, но като им погледнеш личният автомобил... Мерцедес...

  ДБ=БКП
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на afz176481o2
  afz176481o2
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Китайците вече разработват нов щам на вируса, така че всички тия ваксини ще отидат в кошчето за боклук. Има ли как да спечелиш ако знаеш, че акциите на дадена компания ще се сринат?

 52. 52 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#17] от "PavelCZ":

  Не съм специалист, но имаше публикации, според които децата в контакт със заразени или болни възрастни придобиват антитела без да са боледували. Не се знае обаче дали тези антитела се запазват за цял живот.
  Може би е по-добре децата да не се ваксинират, защото ако се ваксинират само възрастните и се спре разпространението сред възрастното население, това ще реши и проблема с пандемията.

 53. 53 Профил на yii49648688
  yii49648688
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нещо и с тези ваксини нещата не са у ред. Първо по турски медии казаха, че в Оксфорд имало вече тествани ваксини, но страничните ефекти са много опасни и ваксината не става. А сега вече изведнъж се появиха безопасни (без странични ефекти) ваксини от всякъде. Как става така?Сега ще се започне едно масово ваксиниране и хората даже ще се бият да са първи... А то... Да не се окаже, че ще започнат да умират от страничните ефекти на ваксината хора.
  —цитат от коментар 22 на anonim440


  Има барем десет ваксини дето се тестват . Оксфордската даде дефект. Двете които се коментират в статията обаче са много добри и не показват някакви проблеми досега. Предполага се че тестовете ще завършат до няколко седмици.

 54. 54 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "crq18506084":

  +++++

  Също така който реши да експериметнира със здравето си инжектирайки се със зле тествани ваксини да бъде така добър да подпише декларация, че няма да има претенции нито към държавата нито към фирмата производител прие евентуални странични ефекти в дългосрочен аспект.

  Понеже до колкото стана ясно в момента ако ваксините дадат отклонения под формата на авто-имунни заболявания, нарколепсия и др., фирмите ще прехвърлят отговорността на държавата.

  Т.е. всички ние ще плащаме обезщетенията заради това, че шепа хипохондрици не могат да устоят на маркетинговите трикове на фарма-мафията и психозата на медиите..

 55. 55 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#21] от "staro-nov dnevnik-ar":Кой я взима на сериозно тази ваксина? Защо Путин не се ваксинира с тази ваксина?
  —цитат от коментар 23 на anonim440


  Повече от 90 страни заявиха че ще купат руската ваксина, между тях и няколко членки на ЕС/НАТО. Путин дали се е ваксинирал не знаеме. Ти ще чакаш ли Джо Байдън да се ваксинира преди тебе? Други въпроси имаш ли? Ама ако са тъпи няма да ти отговорам.

 56. 56 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 901 Неутрално

  На BioNTech и Moderna са mRNA ваксини, които до сега не са слагани на хора, освен на доброволците разбира се. Но преди това са извършвани доста опити върху други животни, включая шимпанзета.На AstraZeneca си е малко "по-традиционна" ваксина.Както и друг път съм казвал производството на ваксина не е проблем. Тестването им върху реални хора е бавното звено.Ваксините бяха готови още Май месец. От тогава до сега вървят изпитания върху групи хора. Първо върху малък на брой хора и последен етап върху 30 000+ народ.
  —цитат от коментар 46 на realguru


  Казваш, страничните ефекти, някои явяващи се след години, не са важни!
  Че може да ти падне ръка, на пример, не е страшно, важно е да не те хване вирус.

 57. 57 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  При ваксините има и друго, никой не казва, дали няма да стане като при ваксините против грип. Т. е. вируса мутира и ваксината не действа. Или пък как така има преболедували и пак разболели се? да не стане така, че хората да се ваксинират залудо?

  ДБ=БКП
 58. 58 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Весело

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  "Откак се помня.....стоя далеко от всякакъв тип инжектирания в човешкото тяло.... :)"

  Благодаря за информацията!
  Да знае ЦРУ как може да те утрепе ако се наложи!

  В Русия съм! В Русия съм!
 59. 59 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 913 Весело

  До коментар [#9] от "tos_buratino":

  "Не е ли добре възрастните (над 50) да се ваксинират задължително?"

  Викаш, да ги избирем? Още сега?

  В Русия съм! В Русия съм!
 60. 60 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#55] от "staro-nov dnevnik-ar":

  Вие си се ваксинирайте с руската ваксина...
  Само това ще кажа.

  ДБ=БКП
 61. 61 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Четете Декамерон бе хора, четете Декамерон..... там е дадено решението! И света е оцелял.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 62. 62 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#45] от "yii49648688":

  А да ти минава през ума, че на Мангъров може би evidence му се вижда много неубедителен в тази набързо скалъпена нова evidence based medicine, възникнала покрай короната . Все пак човекът се занимава именно с въпросното evidence при инфекциозните заболявания от десетилетия, доказал се е предостатъчно като един от най-добрите в специалността си и затова има много повече какво да каже от теб, а и от повечето хора на тази планета по въпроса.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  До коментар [#11] от "Чарли Мишкин":

  Защо тогава масово не ваксинират собствените си граждани,а имат толкова много заразени?

 65. 65 Профил на yii49648688
  yii49648688
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "PavelCZ":Не съм специалист, но имаше публикации, според които децата в контакт със заразени или болни възрастни придобиват антитела без да са боледували. Не се знае обаче дали тези антитела се запазват за цял живот.Може би е по-добре децата да не се ваксинират, защото ако се ваксинират само възрастните и се спре разпространението сред възрастното население, това ще реши и проблема с пандемията.
  —цитат от коментар 52 на pamela


  То най-вероятно и така ще стане. Първо ще се ваксинират най-рисковите групи, после възрастното население. На децата може и да не се наложи да се ваксинират защото са много ниско рискови и обикновено изкарват инфекцията безсимптомно.

 66. 66 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#33] от "crq18506084":

  Истината е, че хората живеят по-дълго благодарение на фармацевтичната "мафия".
  Хора с различни хронични заболявания, които преди са водели до инвалидизация и до смърт, днес се поддържат с медикаменти и качеството им на живот е много по-добро от преди.
  Спомням си преди много години за колко видове рак нямаше никакво лечение, а днес те се третират с различни препарати. Разбира се при рак винаги може да има рецидив с разсейки, но при някои хора той така и не се появява никога. Дори и при разсейки в някои случаи има начини за удължаване на живота дори и с години.
  Била съм свидетел как болни от рак се опитваха да го лекуват с нетрадиционни средства и без операции. Е, нещата приключиха фатално...

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 446 Весело

  90% от 3000 теста и то за кратък период .

  Реалните тестове ще са за сметка на първите опитни мишлета (дано са повече политици).

 69. 69 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Застаряването на нацията и ЕС, презастрояването, стреса и намалената детска смъртност, водят до нови болести и вируси, които са приемливи от здрав организъм...
  Еволюцията не търпи това и виждаме резултата.

 70. 70 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Двете които се коментират в статията обаче са много добри и не показват някакви проблеми досега.
  —цитат от коментар 53 на yii49648688


  - Вервай ми Гоше ракията на бай Гьорги е много добра и не показва някакви проблеми досега.

  Та така и вашата работа. Всичко са приказки, но когато трябва да се покажат данни от изследвания всички мълчат като пънове. Маркетинга не обича науката и фактите. А фактите са, че няма данни. Факт, е че нищо не е тествано достатъчно надеждно в момента.

  Факт е също, че производителите бягат от отговорност и подписват споразумения да не бъдат съдени при странични ефекти. Смятайте колко са убедени в качествата на продукта си.

  Ами благодаря, аз съм пас. Нито ракията нито "ваксините" ви ме интересуват.

 71. 71 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 901 Неутрално

  [quote#55:"staro-nov dnevnik-ar"][/quote]

  Корумпирани политици, харчещи държавни бюджети, това ли е важно за теб?
  Интересно ми е, какво и кога ще купят шведите. Ако изобщо го направят. При тях политикът обикновено е честен с хората.

 72. 72 Профил на yii49648688
  yii49648688
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "yii49648688":А да ти минава през ума, че на Мангъров може би evidence му се вижда много неубедителен в тази набързо скалъпена нова evidence based medicine, възникнала покрай короната . Все пак човекът се занимава именно с въпросното evidence при инфекциозните заболявания от десетилетия, доказал се е предостатъчно като един от най-добрите в специалността си и затова има много повече какво да каже от теб, а и от повечето хора на тази планета по въпроса.
  —цитат от коментар 62 на Хелиана


  И пред кого точно се е доказал Мангъров , драга ? Пред Боце, матрияла или комунистическия ВАК ? А откъде сте сигурна че не съм инфекционист или вирусолог ? Вие матриялните единици имате много интересен кръгозор на мислене.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1433 Неутрално


  До коментар [#42] от "Хелиана":

  Ше е доброзорно.
  Австралийските авиолинии вече са нагласили изискване за "Ковид паспорт" за служителите си и май за пътуващите .
  Тва ше се случи за повечето компании и фирми .
  Аз например имам задължителна жълта треска , обаче ми е ясна разликата между дългогодишно изследваната и тествана ваксина за жълта треска и набързо забъркана отвара срещу модификация на вирус, предизвикващ ОРВИ ,известен на човечеството отдавна.

 75. 75 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#33] от "crq18506084":Истината е, че хората живеят по-дълго благодарение на фармацевтичната "мафия". Хора с различни хронични заболявания, които преди са водели до инвалидизация и до смърт, днес се поддържат с медикаменти и качеството им на живот е много по-добро от преди. Спомням си преди много години за колко видове рак нямаше никакво лечение, а днес те се третират с различни препарати. Разбира се при рак винаги може да има рецидив с разсейки, но при някои хора той така и не се появява никога. Дори и при разсейки в някои случаи има начини за удължаване на живота дори и с години. Била съм свидетел как болни от рак се опитваха да го лекуват с нетрадиционни средства и без операции. Е, нещата приключиха фатално...
  —цитат от коментар 66 на pamela

  Права си, фармацевтичната "мафия" има сметка от живи трупове, не от здрави,пълноцени хора.
  Рекламния слоган е "по-висока възраст на живот". Евтаназията е разрешена само в по-развити общества.

 76. 76 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 901 Неутрално

  90% от 3000 теста и то за кратък период . Реалните тестове ще са за сметка на първите опитни мишлета (дано са повече политици).
  —цитат от коментар 68 на xyha


  Измерване на СТРАХ:
  Първите ще сложат руска ваксина, последните никаква.

 77. 77 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Разбира се, че нещо, чиято направа изисква около 10 години, не може да се стъкми за 10 месеца.
  И това го знае всеки човек.

  Съвсем отделен е въпросът дали истериците-ковидисти са човеци.
  Но пък ще имат възможността да се ваксинират многократно и обилно.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 78. 78 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#33] от "crq18506084":Истината е, че хората живеят по-дълго благодарение на фармацевтичната "мафия".
  —цитат от коментар 66 на pamela


  Пълни глупости и откровена лъжа. Продължителността на живота се дължи на подобрената хигиена, условия на труд и пълноценното хранене.

  Ако думите ви бяха истина Продължителността на живота в страни като куба щеше да бъде по-ниска отколкото в САЩ но се оказва точно обратно. В Куба, понеже са бедни се лекуват в главно с фитотерапия и някак си успяват да докарат продължителност на живота малко по-висока от тази на САЩ.

  Даже точно обратното, възрастни хора биват наблъсквани с препарати, от които нямат нужда но всеки със своите странични ефекти, водещи до нуждата от още лекарства и изследвания.

  Омагьосан кръг от финансови интереси при който пациентът е просто ходещ портфейл, който нито имат интерес да излекуват, нито да убият.

  И последно да имаш 4 стенда, артрит и диабет, да гълташ шепа хапчета на 70 години сутрин обед и вечер, и всеки вторник и четвъртък да си абониран за посещение в болницата НЕ е корелира със "живот" или поне не и добър.

 79. 79 Профил на npi
  npi
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Какво всъщност е „Ваксината“ на Pfizer?
  Първо нека наречем всичко с истинските им имена: a това не е ваксина и не е нищо повече от нечестно и подвеждащо наименование, ако не и лъжовно.
  Нормалната ваксина е: „Препарат от отслабен или убит патоген, като бактерия или вирус, или на част от структурата на патогена, която при прилагане на индивида стимулира производството на антитела или клетъчния имунитет срещу патогена, но не е в състояние да причини тежки инфекция."
  Това, което Pfizer ще прилепи върху мускулната тъкан на милиарди хора, е кратък генетичен код съдаден в лаборатория, който ще се свърже с ДНК - РНК механизмите на клетките, ефективно свързани с мускулната клетка и произвеждащи протеинова структура на covid19. В този случай това е сложният свързващ механизъм, който позволява на вируса да се прикрепи към АСЕ2 (ангиотензин-конвертиращия ензим 2) - порталът на повърхността на човешките клетки), така наречения S-шип.
  Телата ни реагират на това, като произвеждат антитела, които да атакуват „чуждите“ протеини, произвеждани от нашите собствени клетки.
  Това е непроверена, нетествана нова биотехнология. Тя няма предистория и няма как да разберем какви ще са средните, камо ли дългосрочните ефекти.
  Това се нарича евгеника на нормален език.
  Преди да очертая някои от възможните последици от това, смятам, че е важно да знаете, че това не е ваксина - това е генно инженерство!
  Това е най-големият масов експеримент в човешкото генно инженерство, който някога е провеждан. Резултатите от които ще бъдат оценени само от оцелелите. Историята ще бъде съдия.
  Първо, всеки активен вирусен генетичен материал в организма предизвиква системна промяна (в цялото тяло) в нашата ДНК. Това е начинът, по който работи еволюцията. Всеки въведен вирусен генетичен материал ще бъде подложен на процес по същия механизъм. Тази кРНК ще взаимодейства със собствената ДНК на тялото на системно ниво и ще доведе до промени. Естеството на тези промени е неизвестно.
  На второ място, мускулните клетки, произвеждащи вируса, ще бъдат идентифицирани от тялото като „заразени“ и ще бъдат атакувани, причинявайки автоимунен отговор. Не е известно какви ще са пораженията, дали изкуствената кРНК ще бъде копирана в други клетки и дали автоимунният отговор ще се разпространи в други органи, особено в нервната система, която свързва мускулите.
  На трето място, потокът от S-шиповидните протеини (свързващият механизъм на вируса covid19) ще се прикрепи към ACE2 порталите в клетките на тялото. Не е известно как това ще повлияе на тяхната роля в автоимунната система на организма и също така неизвестно дали телата ни ще идентифицират такива клетки като „заразени“ и ще ги атакуват.
  Накрая е напълно неизвестно колко дълго инжектирания генетичен материал ще остане активен или неактивен. Резултатът може да бъде свръхстимулация на имунния отговор на организма, причиняващ огромни поражение: алергии, автоимунни заболявания, психични проблеми, податливост към инфекции и заболявания - особено грипни заболявания.
  Накрая този тип генно инженерство ще бъде по-мощно при малките деца, които все още развиват имунната си система.
  На Pfizer не може да се вярва, честно казано, те имат ужасен опит в безопасността и прозрачността и вече са произвели 1,3 милиарда дози от това лекарство, готови за употреба. Това е огромна инвестиция и такава, която едва ли ще загубят заради няколко „опасения за безопасността“. Тъй като не е необходимо да публикуват своите „опити, методи или резултати“, може да се гарантира, че погребват всякакви „вредни резултати“ или опасни странични ефекти.
  Целите никога не оправдават средствата, Pfizer не прави изключение от това и нищо добро не може да се получи от този генно-инженерен експеримент.

 80. 80 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#74] от "pavur":

  За жалост на там отиват нещата. Тезата е, че за да има край на пандемията трябва целият Свят да се ваксинира. Така щяло да бъде възможно да се върнат международните превози и пътувания. Иначе имало опасност пак някой да прехвърля заразата от една страна в друга.
  Който иска да пътува ще трябва да се ваксинира. Сега всеки го е страх да пътува в автобус или самолет.
  Остава само да направят ваксинирането задължително... Някои странични ефекти на ваксините могат да се проявят след време...
  Не смятам засега да се ваксинирам.

  ДБ=БКП
 81. 81 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  Казваш, страничните ефекти, някои явяващи се след години, не са важни!
  Че може да ти падне ръка, на пример, не е страшно, важно е да не те хване вирус.
  —цитат от коментар 56 на crq18506084


  Нищо такова не казвам. Просто казвам как стоят нещата.

  Мисълта ми е, че в нормално време тестването и бюрокращината по одобрението и отнемат доста време. Но сега просто ваксината е необходима и затова тези процеси са сгъстени маскимално. И дано от това не пострадат хората, ползващи ваксините.


 82. 82 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Предполагам Дер Лайнен и Меркел първи ше се боднат по телевизора ,да дадат личен пример и кураж на ойропските пейзани ( следват реплики за Путя,бункера и що не се бил боднал заедно с Шойгу)

 83. 83 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 858 Неутрално
 84. 84 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Pfizer/BioNTech и Moderna Inc стоят милиарди долари, дръзки решения и неизпробвана досега технология, довели до невиждана скорост за изработване на такъв продукт. Няколко дни по-късно и AstraZeneca
  _______________
  Има признаци ,че милиардерскитя пънкарски кръг около Бил Гейтс се е готвил повече от 5 години за коронавируснното театро! Има видео : Лекцията му е озаглавена „Следващото огнище? Не сме готови.“

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  До коментар [#80] от "anonim440":

  Ти може и да имаш възможност за личен избор ,но милиони с вилица на врата нямат .
  Корумпираната измет от СЗО ше спретне една " препоръка" , която ше претастне в задължение.
  Хеле пък в црна Африка , където се чудят как да измъкнат някой лев и всеки с униформа и власт над белия човек ,гледа да те изтормози и да ти изпразни джобовете по всякакви поводи.
  Така беше няколко месеца ,след като СЗО обяви ваксината за жълта треска до живот,а не обновявана на десет години - правиха се на ударени половин година и заплашваха със санкции и затвор , докато не приберат няколко картона цигари , евтино уиски и пари на ръка.

 87. 87 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2351 Весело

  Надявам се, че за ваксината на AstraZeneca и Оксфордския ще публикувате дълъг трактат от съоснователката на ДайБългария, дукесата на Оксфорд - Мери ДъСпиър (Мария Спирова). Тя от позицията на един от хилядите доброволци за тестването, говори все едно че участва в разработката и бъдещата логистика на доставките на ваксината. Пък и Дневник си я обичат.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 88. 88 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 925 Неутрално

  А Ким-чи от Пхенян е пак няколко крачки напред и встрани!
  Хакерите от Северна Корея атакуват и Астра-Зенека и Пфайзер за ваксината!
  Интересно че заобикалят ваксина #1: Sputnik-V...🤣

 89. 89 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  За тебе ли добре, тов. Диктатор?

  Ултраевтина цена може най да не добра.
  Най-посредствена една: точно за най-средна класа.

  Тъй достъпна за багати - дози колкот искат могат.
  Субсидирано достъпна - за мизерния народец.

  Младите... не бива да локдаун изолираме от предполагаемото благо.

  Доброволно, логистично, и логично, практично.
  Доброволно.

  Инак популизма страда

  До коментар [#9] от "tos_buratino":

  Не е ли добре възрастните (над 50) да се ваксинират задължително?
  Коя ваксина е най-евтина, включително с логистичните разходи?

 90. 90 Профил на lelichka
  lelichka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Скъпи Дневник, редактори нямате ли?

 91. 91 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#79] от "npi":

  Също много интересно изследване за това как шиповидните протеини нарушават кръвно-мозъчната бариера.

  https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201029141941.htm

  За хората, които не са запознати пояснявам: кръвно-мозъчната бариера е тази, която предпазва нервната ви система от нахлуването на нежелани вещества циркулиращи в кръвта, нарушаването и автоматично води до куп неврологични усложнения от сорта на Паркинсон, Фибромиалгия, Множествена склероза и още други.

  Та представете си, сега ваксината на Пфайзер и Модерна как кара собственото ви тяло да произвежда тези протеини за неизвестно колко дълъг период от време и как това ще се отрази на интегритета на нервната ви система в дългосрочен аспект.

  Супер безотговорен експеримент.

 92. 92 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Бахти, само биохимици и генни инжинери у дневника, пуснете някоя ИТ новина, че и аз да мога да изкажа някакво мнение...

 93. 93 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 71 Неутрално

  До коментар [#17] от "PavelCZ":

  "Огромен успех" да се подчини Човешкият Мозък на една Илюзия разпространена през Медии, Социални мрежи, Телевизия и създадения "Вирус" в тях преувеличени от Драматизма. Подчиняват ежедневието на тази Глупост с бълване на огромно количество Новини. Но иначе Смъртност 0,3 % в Световен мащаб. А Мозъка на Човека рисува Драматични Картинки и се надпреварва сам да бъде Подчинен и вкаран в Клетката на собственото си съзнание от създадения Страх и Параноя. Жалко е защото става въпрос за Бъдещето на Нашите деца което за Жалост

 94. 94 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  До коментар [#73] от "yii49648688":

   "откъде сте сигурна че не съм инфекционист или вирусолог ? Вие матриялните единици имате много интересен кръгозор на мислене."

  Не съм сигурна. Но ако някой иска да се представи за инфекционист и ми пише за "кръгозор на мислене" веднага започват да ме гризат съмнения. За кръгозор ли ми говори, или за мислене?
  Но да оставим логиката на речта. Преди време работех в проект, който изследваше върху какви опции за "фиксиране на климата" се работи в момента. Опциите за геоинженерство ми изправиха косите. Заклеймяваните като "конспиративни теории" климатични оръжия на военните се оказаха реални и дори изпробвани /оттогава недолюбвам термина "конспиративни теории"/. Но още повече ме стресирани срещата ми с учените-геоинженери. Това не са демони. Това са брилянтни мозъци, за които никое предизвикателство не е достатъчно голямо. Без да им мигне окото, те искат да хвърлят стотици тонове желязо в морето или алуминиеви частички във въздуха , за да установят дали гениалната им хипотеза работи. И това е огромният проблем - тези блестящи мозъци изобщо не мислят за дългосрочните последствия, да не говорим за сложните взаимодействия и обратни връзки в една система. Те искат "evidence based" решение на проблема, над който работят, сега и веднага. Та не ми трябва да съм инфекционист или вирусолог, за да наблюдавам същото развитие при тези ваксини. И да не съм изобщо впечатлена, когато блестящи инфекционисти и вирусолози се опитват да ме убедят, че са намерили работещо решение за ковид за няколко месеца. Да има решение, но то е точно това -решение за няколко месеца, нищо че е evidence based. Тази матриялна единица иска обаче да знае какво ще стане след тези няколко месеца - дали желязото в океана няма да накара по веригата след време да колабират океанските екосистеми, дали частичките алуминий, освен да променят албедото на Земята няма да изтровят и живите организми, включително и човека, както и дали една ваксина е безопасна в рамките на моя живот, а не само два месеца след поставянето и. И това също да е evidence based, а не пожелания от типа "вервайте ни".

 95. 95 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Искам анкета, колко от работещите в Дневник ще си поставят ваксина?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 96. 96 Профил на .
  .
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Дълга и объркана статия от която общо взето се разбира, че хора нямащи си и представа и опит за ваксини са хукнали да усвояват едни пари.

 97. 97 Профил на naturist
  naturist
  Рейтинг: 174 Весело

  иРНК ваксината е просто Дарвинов експеримент - трябва да си доста тъп за да си я сложиш доброволно. Толкова тъп, колкото да не си нужен изобщо на еволюцията.

 98. 98 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 373 Весело

  Защо се морят тия, след като спотник 5 е с ефективнст 199.9%.

 99. 99 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2351 Весело

  Искам анкета, колко от работещите в Дневник ще си поставят ваксина?
  —цитат от коментар 95 на джендър NATO generals


  Всичките, щото те са умни и красиви. После е твърде вероятно "необразованите" и "конспираторите" да им плащаме лечението от страничните ефекти. Дано не става така, на никого не го пожелавам, но за мен е безотговорно да се правят масови ваксинации по такъв начин. За най-уязвимите и в риск групи може би има смисъл, но само доброволно. А противно на умнокрасивото разбиране, "доброволно" означава да не подлежиш на санкции ако не се ваксинираш (като да не те пускат в самолет или магазин), не просто да не ти бият ваксината насила под дулото на автомат.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 100. 100 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Първите ваксинирали се, ще са опитни зайчета.То не може в началото на пандемията да се говори, че срокът за създаване на ваксина е 2-5 г., а сега изведнъж за под една година ваксина. А тестване върху хора? А странични ефекти?
  —цитат от коментар 29 на anonim440


  Първо да се ваксинират политиците, после вирусолозите, дето ни натрапиха тази "пандемия" с 0,3 % починали стари и много болни от други болести хора!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK