Отговорен ли е големият бизнес за правата на човека в чужбина? Швейцарците решават днес

Отговорен ли е големият бизнес за правата на човека в чужбина? Швейцарците решават днес

© Associated PressШвейцарците трябва да решат днес дали мултинационалните компании, базирани в алпийската страна, трябва да положат повече усилия, за да гарантират спазването на човешките права и защитата на околната среда в задграничните си дейности. Но също и в тези на доставчиците и дори на своите търговски партньори.


Инициативата за така наречените "отговорни мултинационални компании" ще ги задължи да проверяват и да взимат мерки, за да предотвратят нарушаването на права. Може и да бъдат принудени да отговарят за евентуални пропуски пред съдилищата в Швейцария.


Привържениците на тази инициатива започнаха огромна рекламна кампания в цялата страна, за да убедят избирателите да кажат "да" на предложението по време на вота в неделя. Един от емблематичните афиши на кампанията показва малко момиче пред мина в Перу, собственост на гиганта в областта на полезните изкопаеми "Гленкор".
Заради тежките метали около 2000 деца в района имат симптоми на хронично отравяне, страдат от анемия, от недъзи, от парализи, казват организаторите на кампанията. Защитниците на инициативата дават още много примери, като например използването на забранени отдавна в Швейцария пестициди, продавани от агрохимическата компания "Синжента" или за емисиите на фини частици от циментов завод на "ЛафаржХолсим" в Нигерия.


Допитване, извършено в средата на ноември от медийната група "Тамедия", показва, че


51 процента от швейцарските гласоподаватели ще одобрят тази инициатива.


Събрала 120 418 подписа, за да бъде предложена на референдум, тя е подкрепяна от голяма коалиция от народни избраници, университетски специалисти, един бивш прокурор, но същи и синдикати, компании, 130 неправителствени организации и религиозни организации, сред които Епископалната конференция.


Привържениците й смятат, че дори и спазването на човешките права да е нещо очевидно за огромно мнозинство от швейцарските компании, то доброволните мерки не стигат. Те настояват Швейцария да установи ясни правила за компаниите, които развиват активна дейност зад граница, за да може нарушителите да отговарят за нарушенията.


"Една компания с малко скрупули не трябва да има конкурентно предимство пред останалите, понеже не спазва човешките права", казва Шантал Пейер, представителка на протестантската благотворителна организация "Хляб за ближния", която извършва редовно разследвания на място.


Инициативата дава за пример закон за задължението за бдителност, приет във Франция през 2017 г., който принуждава големите френски компании да предотвратяват рисковете за обществото, за околната среда или за управлението, свързани с техните задгранични дейности, или пък


законодателство в Нидерландия срещу детския труд в дистрибуторските вериги.


Парламентът и Федералният съвет (правителството) смятат обаче, че тази инициатива стига твърде далеч и препоръчват на избирателите да я отхвърлят.


Нито една страна не предвижда толкова стриктни правила, казва правителството. Тя е насочена срещу "черните овце", но ще засегне всички швейцарски компании, в това число и тези, които "са коректни". Тя може дори да бъде контрапродуктивна, ако швейцарските компании пред увеличения риск от жалби напуснат страната, в която са инвестирали и създали работни места.


Парламентът следователно разработи контрапроект, който има същите цели, но с правила "координирани на международно ниво". Той ще бъде задействан, ако избирателите отхвърлят инициативата.


Няколко организации на работодателите се включиха в защитата на този контрапроект, твърдейки, че другата инициатива "няма да постигне целта си". Според тях намерението на другата инициатива е добро, но не и решението.


Икономическите среди са обезпокоени по-специално от една от последните алинеи, предвиждаща те да трябва да отговарят за вреди, причинени от компании, които те контролират, освен ако не докажат, че те са взели всички нужни мерки за усърдно спазване на правилата.


"Ще ни смятат за виновни, докато не докажем противното", притеснен е Пол Бюлк, шефът на Нестле, защитаващ контрапоректа в ефира на радио Ер Те Ес. "Дори жалбата да не даде резултат и компанията да покаже, че спазва правилата, може да има щети за имиджа й", предупреждава Жан-Даниел Паш, председател на Федерацията на часовникарите, подчертавайки, че е нужно дълго време за възстановяването на една опетнена репутация.


Повдигнат бе и въпросът дали мултинационалните компании като Гленкор няма просто да напуснат страната. В интервю за вестник "Нойе Цюрхер цайтунг" шефът на "Гленкор" Айвън Глазенберг все пак отхвърли тази идея. "В бъдеще обаче действащите в развиващите се страни компании може би ще помислят два пъти, преди да разположат централите си в Швейцария", предупреди обаче той. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Хората са си оправили собствената си страна, имат висок жизнен стандарт, но не са самоизолирани от света. Чудя се у нас, кога ли ще има енергия за подобно нещо. Тъй като ние нашата къща още не сме си я оправили.

 2. 2 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Швейцария не е построена от заплати. Нито мигрантите там носят пари изкарани от заплати. Ким Чен Готиния от северна Корея - нали в Швейцария беше образован :- )

  Иначе късмет.

 3. 3 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Истинската пряка демокрация.

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  И друг въпрос трябва да решават
  https://bnr.bg/post/101379437/referendum-v-shveicaria-za-zabrana-na-investicii-v-orajia

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Ако няма световен фронт срещу големия бизнес,който да ограничи произвола му, много скоро всички ще заживеем в кошмар.
  Големият бизнес е твърде голям, за да се контролира от частни интереси.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 6. 6 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#1] от "save_knforest":

  "Хората са си оправили собствената си страна, имат висок жизнен стандарт, но не са самоизолирани от света"

  Тоя висок стандарт се дължи децата които събират какаото за швейцарските шоколади, на децата които копаят в мините на Гленкор и т.н. Няма голямо богатство без престъпление.

 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Това е много полезен дебат в обществото. Той ще ни позволи да намерим общото между робството в Америка и строежа на заводи в чужбина.
  По време на робството робите бяха докарвани в Америка за да робуват в Америка. Днес инвестициите в бедните държави пренасят заводите при робите.
  За това едрият капитал изхранва милиони активисти на мулти-култи философията, и продава постиженията на запада под формата на строеж на заводи в държавите на робите.

  подпис
 8. 8 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#3] от "#ОСТАВКА":

  "Истинската пряка демокрация."

  Левичарите хвалите пряката демокрация само когато е ясно, че резултатите от даден референдум ще да в подкрепа на вашите възгледи. В противен случай я наричате "диктатура на мнозинството".

  Така един път когато стана въпрос за референдум за гей браковете в България, Радан Кънев се обяви против, защото пряката демокрация била диктатура на мнозинството.

  Лицемерие, сър.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 9. 9 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Иначе, що се касае до статията:

  "Най-голямата грешка е да съдим за политики и програми според техните намерения, а не според техните резултати" - Милтън Фридмън

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Швейцария не беше ли неутрална?

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Изнасянето на технологии в държави неуважаващи гражданите си е сърцевината на проблема.
  Този референдум е лицемерен, защото швейцарците могат да забранят да имат централи на своя земя и централите ще ги преместят в Африка или в Китай. Но швейцарците, които движат тези далавери ще си живеят в Швейцария.
  Идеите за глобална икономика, мулти-култи, сбободно движение на хора, идеи и технологии е новото робство .

  подпис
 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  Тея ги тресе сериозен социализъм/комунизъм.

  Няма да свършат добре.

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  Иначе, що се касае до статията:"Най-голямата грешка е да съдим за политики и програми според техните намерения, а не според техните резултати" - Милтън Фридмън
  —цитат от коментар 9 на Дисидент в ЕССР


  Ми то в Библията си е записано:

  "По плодовете им ще ги познаете" - демек по крайния резултат.

  Не пише по приказките или по намеренията им ще ги познаете.

 14. 14 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Швейцария не беше ли неутрална?
  —цитат от коментар 10 на deaf


  Е, и?

 15. 15 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  Усилията на една отделна страна не са достатъчни. Първо, трябва да се повдигне и реши този въпрос на международно равнище и второ, всяка държава трябва да изисква всички чужди компании да спазват законодателството.

 16. 16 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#6] от "moreee":

  Това с шоколада е най-голямото клише. Действително в голямата си част е селска страна с много висок стандарт, но истинският двигател на икономиката им са малки фамилни фабрики и заводчета с до 250 човека, пръснати равномерно из цялата територия. Имена на фирми които няма как да си чувал освен ако не си вътре в някаква индустрия. Всичко що изисква прецизна обработка на метал и хай-тек производствени процеси със сериозно R&D.

 17. 17 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  До коментар [#13] от "realguru":

  Е, както и сентенцията "Пътят към ада е постлан с добри намерения."

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Никакви инвестиции не трябва да се разрешават в държави, където не са постигнати някакви минимални стандарти за демокрация. А каквото е постигнато да бъде необратимо. След това не е нужно от Швейцария да се тревожат какво става с инвестичиите им примерно в Конго, но при условие, че в Конго имат утвърдена многопартийна политическа система със свободни медии и стабилни интитуции. Тогава в Конго ще има кой да контролират дали се нарушават правата на местните.

  подпис
 19. 19 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  Сравнете швейцарския манталитет с родното "Бате, бай Тошо мое ъ е прост, но не е глупав!!! Като продааше оръджие у нарушение ън ембаргото, ем тарамбуките це трепят и цтаат по-малко, ем дърджаата ъ дзАхлеби некой цвеж долар!"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 20. 20 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#18] от "Иван K":

  То на хартия и Русия е модерна демокрация, но Путин вече е спечелил и всички бъдещи избори, докато е жив.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 21. 21 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#16] от "irobot":

  Това с със семейните фирми е 100 пъти по-голямо клише от шоколада, Милка и подобни поне са международни корпорации.

  Като казах международни, да си чувал за Международната банка за разплащания?

  Макар че донякъде си прав, въпросните семейства вероятно съществуват, всичките са в оерялния бизнес.

 22. 22 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 789 Неутрално
 23. 23 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Разбира се, еврокомунистите не си задават ,въпроси като "Какво ще яде въпросното момиче от снимката в Перу, ако инвеститорите се оттеглят?", "Колко получава брат и, който работи за местен чорбаджия или за някой картел?", "Защо като е такава експлоатация, дори страни от Източна Европа ще се избият да докопат някое изнесено производство?". За пояснение, говорим за кола център, не за завод на Фолксваген.

 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  Популизъм в действие. Не може да вменяваш функции, които трябва да изпълнява държавата на частни търговски и производствени компании. Като са толкова загрижени швейцарците за експлоатацията, да почват да го играят като държава световен полицай и да създават условия за неексплоатиращ бизнес. Иначе ми прилича на държавен рекет спрямо бизнеса.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#23] от "klecho":

  Комунистите решения не дават, те знаят да плюят и да сочат с пръст. Те, ако им се даде властта, ще докарат всяка развита държава до просешка тояга. Много е хубаво да говориш нон-стоп за права, ама още по-хубаво е и да има какво да ядеш. Западът, ако си върне производствата в своите страни, хем ще обрече на глад милиони по света, на които им плаща сносни за местните стандарти пари, хем и ще оскъпи неколкократно продукцията си, защото ще трябва да плаща "западни" заплати за същото това производство, което пък ще вдигне ударно цените и значи и западният човек рязко да обеднее .... но комунистите не мислят за тези неща.

 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4606 Любопитно

  До коментар [#5] от "Боян Таксиров":

  За национализация на големия бизнес ли призовавате?

 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4606 Любопитно

  До коментар [#7] от "Иван K":

  Викаш всички заводи на чужди фирми в България да бъдат затворени веднага!? Дали работниците в тези заводи ще се съгласят с тази идея, която ги брани от робство?

 28. 28 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Ами как ви се струва дадена компания да купува примерно части, произведени буквално от роби? На мен не ми се струва никак ОК.
  50% от айфоните например се произвеждат точно от уйгурски роби в Китай. Правителството на САЩ от няколко години се бори с този проблем, като точно в момента са на път да приемат и нов закон.

 29. 29 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 4713 Неутрално

  Швейцария не беше ли неутрална?
  —цитат от коментар 10 на deaf


  Не само са неутрални, те са ЕДИНСТВЕНАТА ДЕМОКРАЦИЯ от ДИРЕКТЕН ТИП, каквато е била демокрацията в древна Елада! С нбяколко стотин подписа всяка политическа партия или група граждани могат да предизвикат референдум, резултатът от който е задължителен за правителството!

  В останалите уж демократични държави има дирижирана демокрация, партиите обещават, ние избираме, а избраната прави каквото си поиска 4 години!

 30. 30 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2267 Весело

  Силно се съмнявам швейцарците да направят подобна глупост. Иначе китайските компании с огромна надежда следят всякакви такива инициативи по света и протриват доволно ръчички. Това е като с борбата с климата - Запада да си сложи сам хомот, че и малкото индустрии дето останаха в Европа и Северна Америка да се преместят към Азия.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 31. 31 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#3] от "#ОСТАВКА":

  Как е пряката демокрация в кооперациите в България ? :)

 32. 32 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Човешките права трябва да се спазват навсякъде и от всички !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 33. 33 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Истинската пряка демокрация.
  —цитат от коментар 3 на #ОСТАВКА


  Пряката демокрация е по пряка когато в колониите където работят роби за тях се използва детски труд и им тровят въздуха,водите и почвата за да може в швейцария кравите да стават по красиви и доволни от зелената паша!

  Hoffmann–La Roche обичат Африка!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 34 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Не само са неутрални, те са ЕДИНСТВЕНАТА ДЕМОКРАЦИЯ от ДИРЕКТЕН ТИП, каквато е била демокрацията в древна Елада! С нбяколко стотин подписа всяка политическа партия или група граждани могат да предизвикат референдум, резултатът от който е задължителен за правителството!

  В останалите уж демократични държави има дирижирана демокрация, партиите обещават, ние избираме, а избраната прави каквото си поиска 4 години!
  —цитат от коментар 29 на Dariya Koleva


  Рускиня да говори за демокрация - все едно канибал да обсъжда вегетарианска диета.

 35. 35 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#26] от "vassilun":

  За регулирането му от национални и международни институции.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 36. 36 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Големият бизнес е твърде голям, за да се контролира от частни интереси.
  —цитат от коментар 5 на Боян Таксиров

  Големия бизнес е колос с глинени крака.Алчността заслепява и големия бизнес не научи нищо от уроците на 20ти век.Затова сега през този е въпрос на време да настъпи отново мотиката."Интересни времена" ще дойдат съвсем скоро,а с тях и нови каскети,остри бради,броненосци и т.н.20% спад в световен мащаб в БВП поради епидемия примерно е достатъчен,миграция от глад от Бл.Изток и Африка и след година властта в Европа вече е в ръцете на крайните леви или десни радикали...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 37. 37 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  Швейцария е една от държавите, които пряко се облагодетелстват от престъпността по света. Това си е живо лицемерие!

 38. 38 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1999 Любопитно

  Да очакваме ли Гленкор, Нестле, Новартис и т.н. да преместят седалищата си в Ирландия?

 39. 39 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1999 Любопитно

  Да очакваме ли Гленкор, Нестле, Новартис и т.н. да преместят седалищата си в Ирландия?

 40. 40 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1865 Весело

  До коментар [#7] от "Иван K":

  Нищо не си разбрал нито от историята, нито от икономиката. Робите са най-скъпите работници, независимо в коя точка на света и в коя епоха работят.
  Ма нормално де, то историята служи на българина, да не си взема поука от нея.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 41. 41 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1865 Весело

  Силно се съмнявам швейцарците да направят подобна глупост. Иначе китайските компании с огромна надежда следят всякакви такива инициативи по света и протриват доволно ръчички. Това е като с борбата с климата - Запада да си сложи сам хомот, че и малкото индустрии дето останаха в Европа и Северна Америка да се преместят към Азия.
  —цитат от коментар 30 на Тюфлекчия


  Интересно, ако на запад не останат индустрии, то на кого ще продават стоките си източните индустрии. Така де, нали без индустрия няма заплата, а без заплата няма как да пазаруваш... Абе кога ще почнете да я учите тази икономика и тези фананси, та да не пишете откровени глупости. Аре виж днес какъв е риболова на риба тон. Щото навремето ловили яко с мрежите и трепели делфините щото им ги късали, ама тези дето купували сандвичите с риба тон, взели че се загрижили за делфините и спрели да купуват и рибарите секе секе разкарали мрежите и оставили делфините на мира. Ха сега си го представи това, ама не в сандвичи, ами в цели индустрии.
  Аре жокер: навремето изловиха една фирма за спортни стоки, че ползва детски труд нейде из другите континенти, ама купувачите ги наритаха яко покрай едно световно спортно събитие и... абе я си намерете и четете, що да ви го давам наготово.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 42. 42 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 67 Весело

  До коментар [#6] от "moreee":Това с шоколада е най-голямото клише. Действително в голямата си част е селска страна с много висок стандарт, но истинският двигател на икономиката им са малки фамилни фабрики и заводчета с до 250 човека, пръснати равномерно из цялата територия. Имена на фирми които няма как да си чувал освен ако не си вътре в някаква индустрия. Всичко що изисква прецизна обработка на метал и хай-тек производствени процеси със сериозно R&D.
  —цитат от коментар 16 на irobot


  Забравили сте ОСНОВАТА- 💲индустрията💲 на Банките... 😉

 43. 43 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 941 Любопитно

  До коментар [#16] от "irobot":

  "Това с шоколада е най-голямото клише. Действително в голямата си част е селска страна с много висок стандарт, но истинският двигател на икономиката им са малки фамилни фабрики и заводчета с до 250 човека, пръснати равномерно из цялата територия. Имена на фирми които няма как да си чувал освен ако не си вътре в някаква индустрия. Всичко що изисква прецизна обработка на метал и хай-тек производствени процеси със сериозно R&D."

  Ако Щвейцария не събираше парите на диктатори и мафиоти знаеш ли кога щеше да е днешната Швейцария? Щеше да си е бедна селска кочина, с крави Милка.

  В Русия съм! В Русия съм!
 44. 44 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 941 Любопитно

  До коментар [#18] от "Иван K":

  "но при условие, че в Конго имат утвърдена многопартийна политическа система със свободни медии и стабилни интитуции."

  Защо реши, че това е Върховната, Вселенска истина? Многопартийна система???
  И какво значи точно свпбодни медии? Акопиша срещу евреите в Германия какво ще стане? Там има ли свободни медии?

  В Русия съм! В Русия съм!
 45. 45 Профил на dsz51679928
  dsz51679928
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Демагогия,Демагогия и швейцарски популизъм.
  Живях 11 ход. в тази диктаторска,капсулирана у себе си,ТИРАНИЯ/ДИКТАТУРА,която води Най-тъпата политика в света.Тъъъъъъъъъъпа държава,народ и политика.Магазините им са почти празни,в сравнение с членките на Е С.
  Тук говорят за ЧОВЕШКИ ПРАВА????!!!!!!!.
  Живях 11 ход.БЕЗ НИРО ЕДНО НАЙ-ЕЛЕМЕНТАРНО ЧОВЕШКО ПРАВО.Една държава,в която всичко е КРИВОРАЗБРАНО- човешки права,еманципация,ХУМАНИЗЪМ,РАВЕНСТВО,ДЕМОКРАЦИЯ,равенство между МЪЖА и ЖЕНАТА. Швейцария е ДЪРЖАВА-МУТРА и Е непоносимо за живеене. Всяка година между 20 и 23,000 млади, недоволни от ПРАВИТЕЛСТВОТО,швейцарски граждани напускат страната"Раят на света?".Правителството компенсира тези загуби на население, с около 40-45,000 човешка мърша и бълвоч-диваци от Африка и арабският свят. Въпреки всичко,населението намалява главоломно.Правителството твърди,че населението на Шв-я е 8.600.000. Аз наблюдавах и изучавах тези процеси и установих,че ЛЪЖАТ ООН,световни организации и целият свят. Днес населението на Шв-я е около 7.400.000.Лъжат с повече от милион,и с тези МЪРТВИ ДУШИ,и там,- "ги изливат..",и ПОЛОВИН ЧАС преди края на изборите-ЗАНТЕРИСОВАНИТЕ ПАРТИИ печелят избори и над 50 Референдума годишно.Извън страната,ЗА ПОСТОЯННО,живеят около 800.000 швейцарци,избягали от" Раят на света",както се самоопределят патриотите им. Болни мозъци,болно мислене, болно САМОЧУВСТВИЕ,БОЛНИ АМБИЦИИ. Абсолютна СКУКА и САМОТА.Разрешено и узаконено е КРЪВОСМЕШЕНИЕТО в семейството. От кръвосмешение до ЧЕТВЪРТО КОЛЯНО,се раждат около 40% от населението с генни деформации,недъзи и физически и психически недъзи,болести и недостатъци. Недъгави Бол.
  ГРОЗНА,като изцяло,ГРОЗНА НАЦИЯ.
  Животът им е уникално БЛУДКАВ,пропит с еднообразие,скука и самота.Работа,вкъщи,гледане в една точка-броене на пари,пресмятане,КОЙ КОГА ЩЕ СТАНЕ МИЛИОНЕР-МИЛИАРДЕР,тъпчене/ЯДЕНЕ с храна,и.....твърде млади ОТКАЧАТ и пълнят ПСИХИАТРИИТЕ. Буквално във всяко селище/селце има психодиспансер и ....по няколко старчески домове.
  И още,.......и още.......
  ЗА МЕН Е АБСОЛЮТНО НЕПОНОСИМО ДА СЕ ЖИВЕЕ В ТАЗИ КЛОАКА-близо ТРИ милиона,от 7,5 мил,са ЧОВЕШКА МЪРША и БЪЛВОЧ- ЧУЖДЕНЦИ/"от кол и въже",които са замърсили ОБЩЕСТВОТО,- властите не ги задължават да работят-ОТРУПВАТ ГИ ОБИЛНО С ПАРИ, ЧОВЕШКИ ПРАВА,а те изпращат парите в Африка-ДОЕЙКИ/доят СОЦИАЛНАТА СИСТЕМА -6-8 милиарда всяка година.ТЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪПА швейцарска ПОЛИТИКА.РАЗСИПИЯ,ГОЛЯМА безумна,лекомислена РАЗСИПИЯ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK