Една грешка и много пари навреме - как AstraZeneca и "Оксфорд" създадоха ваксина за COVID-19

Една грешка и много пари навреме - как AstraZeneca и "Оксфорд" създадоха ваксина за COVID-19

© astrazeneca.comПоправяне на грешка с дозата се превръща в големия късмет за AstraZeneca и Университета в Оксфорд, разказва "Ройтерс" за третия екип, достигнал до готова за одобрение ваксина срещу коронавируса. Преди дни той обяви, че продуктът им е с близо 90% ефективност, когато се поставя първо половин доза, а месец по-късно - цяла доза.


Как бяха създадени ваксините на Pfizer/BionTech и Moderna можете да прочетете тук.


Кой разработва и докъде е стигнал можете да прочетете тук.
"Причината да направим половин доза е чиста случайност", споделя пред агенцията Менелас "Мене" Пангалос, ръководител на изследванията и разработките в AstraZeneca, които не засягат ракови заболявания. По-голяма група доброволци, получила според планираното две цели дози, показва ефективност от 62%. Така общата ефективност става 70% за двете пътеки.


По времето, когато компанията започва партньорството си с "Оксфорд" в края на април, университетските изследователи поставят инжекциите във Великобритния. Те първи забелязват, че в една от групите са по-слаби от очакваното странични ефекти като отпадналост, главоболие или болки в ръката.


"Затова се върнахме и проверихме... и открихме, че на тези доброволци е поставена половина от първата доза", обяснява Пангалос. Тогава AstraZeneca решава да продължи по този вариант на тестовете с втора цяла доза в определеното по имунизационен календар време. Резултатът е 90% ефективност.


Общо взето така забелязахме групата с половината доза. Да, това стана благодарение на грешка.


Мене Пангалос,

ръководител на R&D в AstraZeneca


Но този "пръст на съдбата" се намесва на неслучайно място.


В "Оксфорд" от десетилетия работят някои от най-добрите специалисти с нужната експертиза да разработят ваксина за COVID-19. "Това може да се случи само ако е предоставена изключителна подкрепа. Почти целият Jenner Institute работеше по тази ваксина", споделя Ейдриън Хил, директор на института.

 • Ваксината използва обезопасен аденовирус като преносител на генетичния материал, предизвикващ имунната система на хората да започне производство на протеини, защитаващи срещу коронавируса. Според Пангалос ще е нужен допълнителен анализ, за да има убедително обяснение защо се е оказала по-ефективна "грешната" дозировка.


Менелас Пангалос

© astrazeneca.com

Менелас Пангалос


От 1991 г. до наши дни


Случайността зад толкова добрия резултат за изработване на "ваксина за света" не омаловажава 30 години непрекъсната работа, тестове и усъвършенстване на използваните методи.


Вирусната векторна платформа, използвана в този случай, е позната от 1991 г., казва Хил от Jenner Institute.


Той е работил със специалисти за ваксини като Сара Джилбърт, за да се усъвършенства технологията. В нея се използва вирус на настинката при шимпанзета като вектор за разнасяне на инструкциите по време на изпитания за ваксини срещу грип, MERS и ебола през последните 10 години. Учените се надявали, че един ден подходът ще докаже потенциала си срещу едно или няколко смъртоносни заболявания.


Вниманието им се насочва към SARS-CoV-2 през януари. Проф. Луиз Ричардсън, която от 2016 г. е във висшето ръководство на "Оксфорд", казва, че ѝ съобщили за работата на Джилбърт и че тя изглежда обещаваща, но екипът ѝ работи с минимални средства и ресурси. Университетът веднага предлага 1 милион паунда за развиване на изследванията, докато се привлекат още финанси. Парите идват, когато се включват през май британското правителство и AstraZeneca, допълва Ричардсън пред репортери.

 • Показателно за това какво означават добрите мениджърски качества в един университет, независимо от специалността, е, че самата Ричардсън е далеч не просто от вирусологията или медицината, а изобщо от естествените науки. Ирландката е завършила история в дъблинския Trinity College, магистър е по политически науки от американския UCLA, има магистратура и докторска степен по правителствено управление от "Харвард". Тя специализира международна сигурност и в частност тероризъм, отбранителна политика, институции за сигурност и международни отношения.


Безпрецедентно бързата реакция и отпуснатите на "Оксфорд" ресурси за доказване ефективността на платформата срещу COVID-19 означават, че разработката минава на преден план и партньорите получават предимство пред онези, които все още са в ранни фази на COVID-ваксина.


Професор Ричардсън (с розовата тога) при връчването на почетна докторска титла в нейната Алма матер - дъблинският "Тринити колидж".

© ox.ac.uk

Професор Ричардсън (с розовата тога) при връчването на почетна докторска титла в нейната Алма матер - дъблинският "Тринити колидж".


Сега Джилбърт споделя, че опитът с Близкоизточния респираторен синдром (MERS), предизвикван от различен тип коронавирус, се е оказал особено полезен. "Той ни показа, че можем да създадем ваксина с технология, която предизвиква добра имунна реакция срещу протеини от шипчетата на коронавируса. Освен това мислехме как да се задействаме бързо, когато се появи нов патоген и е нужно да създадем ваксина срещу него. Поработили сме, за да се подготвим за такава ситуация."


Много дългата 2020 г.


Андрю Полард, ръководител на Oxford Vaccine Group и професор с две десетилетия опит в клинични изпитания, допълва, че това му дало увереност за перспективите пред новата ваксина, първоначално наречена ChAdOx1 nCoV-19.


"Мисля, че от самото начало на годината знаехме, че ако успеем да развием този процес, може да получим нещо, което ще е наистина отличаващо се", казва той за "Ройтерс".


Но има проблем.


Андрю Полард, ръководител на Oxford Vaccine Group

© ox.ac.uk

Андрю Полард, ръководител на Oxford Vaccine Group


Ограниченият интерес в миналото към ваксините на "Оксфорд" за други патогени означава, че университетът не разполага с достатъчно средства да докаже ефективността на платформата.


"Трябват ти или огромни пари, или пандемия, която да ги донесе. Затова е изключително, че имахме тази възможност, за да докаже приложимостта за коронавируса на технологията ни с аденовирус за шимпанзета", казва Хил. "Ако ми бяхте казали преди година, че през 2020 г. някой ще направи ваксина за глобална пандемия - и то за няколко месеца, а не за години - сигурно бих си помислил, че това е огромно предизвикателство."


Паскал Сорио, главен изпълнителен директор на AstraZeneca.

© Associated Press

Паскал Сорио, главен изпълнителен директор на AstraZeneca.


Според Полард скоростта на създаване на ваксини за COVID-19 в известен смисъл е изключителна, но и 2020 г. се оказа "много дълга година", предвид това, че работата е започнала още през януари. Кулминацията е достигната в края на октомври и началото на ноември, когато е трябвало "буквално да изкачим огромна планина, за да съберем и сглобим в обща картина цялата информация".


За "Ройтерс" той потвърждава, че "последните няколко седмици бяха доста изтощителни. Усещането е за изключителна умора и отпадналост", допълва Полард малко преди да информира премиера Борис Джонсън за откритието."Ако резултатите не покриваха регулаторните изисквания, просто щяха да ни кажат да продължаваме с тестовете. Затова сега изпитваме огромно облекчение."


И все пак това не е краят.

 • Разработчиците на руската ваксина "Спутник V", основана на същата векторна технология, предложиха на AstraZeneca да комбинира продукта си с техния в експериментални тестове, за да увеличи ефективността му. Русия твърди, че нейната разработка според междинни данни е с 92% ефективност. Сега екипът зад "Спутник V" смята, че комбинирането с британската ваксина "може да се окаже важно за реваксинирането".

Правителството веднага задейства процедура за преглед и спешно одобрение от националния регулатор. Според "Файненшъл таймс" то може да дойде още следващата седмица и първото поставяне на ваксини да започне на 7 декември.


Междувременно AstraZeneca обяви, че ще прави допълнителни тестове по света за ефективността на комбинацията от половин и цяла доза ваксина. "След като установихме по-добрата ефективност на тази комбинация, трябва да имаме потвърждение и се налага допълнително проучване", обясни Паскал Сорио, главен изпълнителен директор.


Това проучване вероятно ще е доста по-бързо, защото значителна част от информацията е вече налична и затова ще са необходими по-малък брой доброволци.


Една грешка и много пари навреме - как AstraZeneca и "Оксфорд" създадоха ваксина за COVID-19

© Reuters


Причината е, че веднага след съобщението за ваксината на AstraZeneca и "Оксфорд" се появиха въпроси за тестовете. Ако създателите нямат убедителни отговори, намаляват шансовете в САЩ и ЕС регулаторите да дадат съгласието си за извънредна употреба. Сорио казва пред "Блумбърг", че не очаква допълнителните изпитания да забавят одобрението във Великобритания и Европа.


AstraZeneca очаква да достави само във Великобритания 4 милиона дози до края на 2020 г.Хелън Флетчър, професор по имунология в Лондонското училище за хигиена и тропическа медицина, също смята, че нов тест не е задължително да предизвика забавяне. Причината е, че и при изпитанията с две пълни дози ефективността от 62% покрива изискванията на СЗО. Не е необичайно при вече одобрени ваксини да продължават тестовете, допълва тя, цитирана от "Ройтерс".


Преди дни от AstraZeneca обясниха, че прилагането на по-ефективната комбинация от дози е било прегледано и одобрено от независими наблюдатели за сигурността на данните, както и от британския регулатор, който публично заяви, че "не е загрижен" от ситуацията.


Лаборатория на Oxford Vaccine Group в болница "Чърчхил" в Оксфорд.

© Reuters

Лаборатория на Oxford Vaccine Group в болница "Чърчхил" в Оксфорд.


Одобрение от американската FDA може да изисква повече време, защото този регулатор почти никога не дава съгласието си на базата на проучвания, проведени на друго място, особено като се имат предвид и възникналите въпроси около резултатите, обясни Сорио. Мене Пангалос каза преди дни, че компанията ще започне диалог с FDA за промяна във формата на тестовете си, за да включи по-ефективната дозировка.


Британската Astrazeneca има предварителни споразумения с няколко държави за доставка на ваксината си, включително 120 милиона дози за Япония и 85 милиона дози за Австралия. Компанията твърди, че може да произведе до 200 милиона дози до края на годината. Голямо предимство на разработката е, че дозата е много евтина (около 2.5 евро), може да се съхранява и превозва при температура като в обикновен хладилник (2-8 градуса по Целзий) и е устойчива достатъчно дълго при стайна температура.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Ще видим още следващите месеци ефекта на двете основни ваксини ,на Астра и на Пфайзер , дано дойдат още декември ,за да може да бъде имунизиран първо медицинския персонал ,който изпо капа в тази буря .

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3394 Неутрално

  Интересни са резултатите при руските доброволци...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  На Оксфорд вярвам. На путинови, ердоганови и китайски ваксини не вярвам.
  Но пак трябва да мине време за да се видят страничните ефекти.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 4. 4 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  Пишат, че са започнали да доставят ваксината в клиники в Европа и САЩ.
  Надявам се този ад да свърши скоро

  "Чуждестранен агент"
 5. 5 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Интересни са резултатите при руските доброволци...
  ▪️▪️▪️▪️
  Не много обнадеждаващо ... Вече ваксинирани доброволци, разболяват се с корона...

  "Чуждестранен агент"
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3394 Неутрално

  До коментар [#5] от "putinxujlo":

  Нормално, след като ваксината е ветеринарна.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Браво, има вроятност да се започне ваксинация от декември. Организирано е дистрибутирането. Очаквам да се ваксинирам до към март.

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Веднага фармацевтичните гиганти си приберат няколко стотин милиарда ще се кротне психозата! Дано да е до няколко седмици!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Самият ти неколкократно си ги обявявал резултатите, а и са интересни единствено за зависими държави които могат да избират от кого какво да купуват.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3394 Весело

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  Пак не мога да ти хвана мисълта, но както и да е...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 8 Весело

  "Продуктът им е с близо 90% ефективност, когато се поставя първо половин доза, а месец по-късно - цяла доза."

  Карабобев, забравил си да добавиш, че е "с близо 90% ефективност", НО за ДО 55 годишни! 🙄

  https://youtu.be/yTzJ8moAUv8?t=1178

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#12] от "jord bond":

  След като физическия пол не е определящ (доказано), а е важно кой/как се усещал защо 55 години да са фактор. Ми усещаш се на 20 и ваксината си работи

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 51 Неутрално

  Нещо шикалкавят с процентите. Явно тази ваксина ще е за по-бедните страни от третия свят. Или корумпирани като България.

 15. 15 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  На Оксфорд вярвам. На путинови, ердоганови и китайски ваксини не вярвам.Но пак трябва да мине време за да се видят страничните ефекти.
  —цитат от коментар 3 на anonim440


  Пич - ти и на хора като Тиквата вярваш...... За теб нищо добро не мога да си мисля, нито нещо положително за нивото на IQ то ти.

 16. 16 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#2] от "hamiltonf":Интересни са резултатите при руските доброволци...▪️▪️▪️▪️Не много обнадеждаващо ... Вече ваксинирани доброволци, разболяват се с корона...
  —цитат от коментар 5 на putinxujlo


  Поздрав, моковец(410): https://youtu.be/iy6Kc0q7bwY

 17. 17 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Няма как 1 ден след блокадата да спадат заразените и Позитивните...
  Всичко е Стъкмистика и здравни пътеки...

 18. 18 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  ОК звучи . Като информация дадена за медиите и ползвателите. Има едно голямо НО....
  Както и друг колега писа по- горе- страничните ефекти.
  Освен това като лекар не съм убеден, че ще бъде ефикасна в такъв висок процент. Вирусите са подли душички . За справка противогрипната ваксина и грипните пандемии.
  Не очаквайте чудеса.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 19. 19 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Да се надяваме, че в скоро време разнообразието от ваксини срещу короната ще се доближи до разнообразието на бирите - за всеки вкус и политически пристрастия.

  ---
  Има друга ВАЖНА новина, която неоснователно се пренебрегва!

  Отлично се прояви ЗА ПЪРВИ ПЪТ агитката на Навални в Нижний Новгород, насочвайки нашето и световно внимание към командировката на Путин из Русия, където той и лицата около него бяха до един БЕЗ маски.

  Не е зле Редакцията да публикува дописка по въпроса, за да обсъдим този факт и изложим всевъзможни тълкувания!
  Предварително благодаря!

  https://youtu.be/0avF7xtY5MI?t=42

 20. 20 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 280 Неутрално

  В събота преди обяд по радио Хоризонт имаше обширно предаване за различните ваксини. Проблемите са много, но се вижда светлина в тунела. Един от важните проблеми е какво ще се прави с тези държави, които не могат да платят за ваксините, ще се оставят ли техните граждани да разпространяват вируса? А само логистиката на ефективните ваксини се очаква да струва милиони. И не бива да се подценяват разработки извън Европа и САЩ. Оставам с впечатление, че дори Европа изостава и от Китай, и от Русия.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 21. 21 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  Ти, хамилтончо....дето си на всяко гърне похлупак....)))).....руската ваксина може да не става, но ветеринарните медикаменти са много по-яки от тези за хората....!

 22. 22 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#13] от "дерибеев":

  Вечният дълбокоумник...)))))....развесели ме....)))))

 23. 23 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ваксината използва обезопасен аденовирус като преносител на генетичния материал, предизвикващ имунната система на хората да започне производство на протеини, защитаващи срещу коронавируса. Според Пангалос ще е нужен допълнителен анализ, за да има убедително обяснение защо се е оказала по-ефективна "грешната" дозировка.

  --------------

  АстраЗенака продължава с лъжите. Грешката се превръща в преднамерено действие. Дефекта в ефект.

  Обяснение някакво? Няма нужда важното е да се продава продукта, час по-скоро.

  А факта, че важни подробности от тестването липсват. Като например каква част от разболелите се са с плацебо и каква с ваксина, информация липсва. Също интересно е защо се използва два вида плацебо. Например за част от участниците като плацебо се използва физиологичен разтвор, за другата част ваксини за други вируси, което автоматично води до замаскиране на страничните ефекти от ваксината по този начин.

  https://edition.cnn.com/2020/11/26/europe/astrazeneca-oxford-vaccine-data-concerns-intl/index.html

  Много въпроси, никакви отговори и планина от прочувствени ПР материали.

  Не благодаря. Ползвайте си я.

 24. 24 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3394 Весело

  До коментар [#21] от "Chedeuvre":

  Така е, и ивермектин-а1 който е в разни протоколи, и се търси от сульо и пульо по аптеките ми, също е ветеринарен. Но май наистина вършел работа.
  А "похлупак" съм, защото съм супер интелигентен, и не търпя неграмотници да обливат Форума с фалшиви новини и глупости.
  Жив и здрав! Започва повторния старт в Бахрейн и скоро няма да мога да отговарям, интелигентно....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 25. 25 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 8 Весело

  На Оксфорд вярвам. На путинови, ердоганови и китайски ваксини не вярвам.Но пак трябва да мине време за да се видят страничните ефекти.
  —цитат от коментар 3 на anonim440


  Ми вервай си! Блажени са верующите, защото тяхно е царството небесно... Амин! ☦ https://youtu.be/fDafvnSwPGE

  П.П. Имаш ли 55 лета? 😷

 26. 26 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#21] от "Chedeuvre":


  До коментар [#6] от "hamiltonf":Ти, хамилтончо....дето си на всяко гърне похлупак....)))).....руската ваксина може да не става, но ветеринарните медикаменти са много по-яки от тези за хората....!
  —цитат от коментар 21 на Chedeuvre


  Целта на ветеринарните ваксини е да спре разпространението на епидемия или пандемия , дори с риск да убие животното.....та явно в русията не държат много на косвените жертви......

 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2664 Весело

  До коментар [#19] от "Аскет":

  Путин естествено под прикритие е бил един доброволците с правилната доза и половина.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Руската ваксина, доколкото съм чел, е също векторна - "използва обезопасен аденовирус като преносител на генетичния материал, предизвикващ имунната система на хората да започне производство на протеини, защитаващи срещу коронавируса." За разлика от британската, използва човешки аденовирус (това е обикновената настинка). Понеже много народ си боледува настинката и организмът бързо се справя с нея, тя е по-слабо ефективна - организмът не успява да изработи имунитет за корона при хора, които лесно преборват аденовируса. Русите избягват неприятния ефект с използване на две разновидности на аденовируса, а британците използват непознат за човека вирус - на шимпанзето. Не знам нищо за китайската ваксина.

 29. 29 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 8 Весело

  Нещо шикалкавят с процентите. Явно тази ваксина ще е за по-бедните страни от третия свят. Или корумпирани като България.
  —цитат от коментар 14 на Dimiter Monev


  Разбира се, те вече обявиха, че ваксината им била "за целия Свят": https://youtu.be/PlfJYhDMAyQ

  Маркетинга муй мамата. Не случайно Пешо е изтипосал такъв РЕКЛАМЕН ферман тука. А и Блумбърг ги слага на 1- во място, макар и скромните им 70%, по ефективност... 😏

 30. 30 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#9] от "дерибеев":Пак не мога да ти хвана мисълта, но както и да е...
  —цитат от коментар 10 на hamiltonf


  Не се хаби, та той самия не си я разбира горкия!

 31. 31 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 8 Любопитно

  В събота преди обяд по радио Хоризонт имаше обширно предаване за различните ваксини. Проблемите са много, но се вижда светлина в тунела. Един от важните проблеми е какво ще се прави с тези държави, които не могат да платят за ваксините, ще се оставят ли техните граждани да разпространяват вируса? А само логистиката на ефективните ваксини се очаква да струва милиони. И не бива да се подценяват разработки извън Европа и САЩ. Оставам с впечатление, че дори Европа изостава и от Китай, и от Русия.
  —цитат от коментар 20 на PisnaMi


  Основният въпрос е, че няма достатъчно производствени мощности. За цената си прав. Руската е ДВА пъти по- евтина, от най- евтината западна, но...има търговска война. 🤷‍♂️

  Нормално е при Капитализма, където всичко се "оптимизира". Затова и Короната свари неподготвени и най- демократичните граждани на Земята...

 32. 32 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Не знам нищо за китайската ваксина.
  —цитат от коментар 28 на puknatastotinka


  Научих, че Китай разработва 7 различни. Руските са 2 в изпитание и една нова, комбинирана и срещу морбили, което дава надежда да защитава по-дълго време.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 33. 33 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  50% е достатъчно ниво на ефективност. Като се прибави и качеството, че няма нужда да се съхранява при -70 градуса, т.е. трябва специална инфраструктура за да се реализира, става съвсем прилично конкурентна ваксина. Още повече, че постига 90% ефективност.
  Има други две неизвестни:
  1. Британската ваксина не покрива стандартите на Щатите за тестване - не знам дали е умишлено. В Щатите ще върлуват Пфайзер и Модерна.
  2. На Пфайзер и Модерна използват иРНК технология, която е нова...

 34. 34 Профил на jamal
  jamal
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Най-забавно е като чета негативни коментари на някои хора. Значи ти можеш да се наливаш с всякакви видове лекарства и не ти е проблем, дори не си правиш труда да разбереш кой ги произвежда или дали са на пазара от скоро, но ако е вакисна всички са експерти и чакат реакции, странични ефекти и говорят за заговор на фарма индустриите.

 35. 35 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Благодарности на хората разработили ваксините в толкова малко време!
  И двойни благодарности на доброволците взели участие в тестването!!!

 36. 36 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Научих, че Китай разработва 7 различни. Руските са 2 в изпитание и една нова, комбинирана и срещу морбили, което дава надежда да защитава по-дълго време.
  —цитат от коментар 32 на PisnaMi


  Аз научих от приятел пилот в Арабския свят, че вече се е записал за китайската ваксина доброволно и с отвращение... Гладът винаги е бил по-силен от страха.

 37. 37 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1565 Весело

  До коментар [#33] от "puknatastotinka":

  Тука предполагаме и че няма странични ефекти :))) А ваксина приложена на такова масово ниво няма как да няма ужасни странични ефекти при някои, които по принцип биха се справили с болестта и без ваксината :))))

  А и инцидентно не се е отделило нужното време за тестване и изчистване на дефектите, което отнема години :))

  Но хей, нека бъдем оптимисти и ще се преструваме после, че тези, които инцидентно са били стерилизирани, получили парализа, умряли от алергични реакции, инвалидизирани не съществуват :))) Говоря, като човек, които е за ваксините, срещу сериозни болести, като тетанус, туберколоза и прочие :))) Това са страшни болести и като цяло ваксините са изчистени, но дори и при тях има фалове :)) Но рисковете си струват, пред това да рискуваш тея сериозни болести :))

 38. 38 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 8 Весело

  Да се надяваме, че в скоро време разнообразието от ваксини срещу короната ще се доближи до разнообразието на бирите - за всеки вкус и политически пристрастия.---Има друга ВАЖНА новина, която неоснователно се пренебрегва!Отлично се прояви ЗА ПЪРВИ ПЪТ агитката на Навални в Нижний Новгород, насочвайки нашето и световно внимание към командировката на Путин из Русия, където той и лицата около него бяха до един БЕЗ маски.Не е зле Редакцията да публикува дописка по въпроса, за да обсъдим този факт и изложим всевъзможни тълкувания!Предварително благодаря!https://youtu.be/0avF7xtY5MI?t=42
  —цитат от коментар 19 на Аскет


  Путя откри и нов цех, за производство на ваксина: https://youtu.be/Efk0vneX-os

  Колкото до нахалния берлински пациент: "И сега се оказва, че няма доказателства за отравяне, самият Навални е жив и здрав и е в Германия на издръжка на германския бюджет по отношение на сигурността и настаняването" https://t.ly/SAWB

 39. 39 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#28] от "puknatastotinka":

  За китайската ваксина просто се мълчи, но очевидно там не стоят със скръстени ръце, имайки предвид статистическите данни

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 40. 40 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 8 Неутрално

  50% е достатъчно ниво на ефективност.
  —цитат от коментар 33 на puknatastotinka


  Ами там е работата, че не е. Минимума по спецификация е 60%

  На АстраЗенека ваксината едва го покрива и затова са и тези шашми с данните от тестванията. Плюс това този процент е докаран в "заводски условия" в реални условия ще падне до 30% т.е. нищо, кръгла нула

  Само баламите разчитат на ваксините да ги спасят. Ако беше толкова лесно на света да не бяха останали заразни болести.

 41. 41 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 434 Весело

  Аз затова сложих многоточие след "нова" по-горе. Щото процесът кара клетките ти сами да произвеждат чуждо РНК, което имунната ти система да познае и да се научи да унищожава...

 42. 42 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Абе много интересни неща се пишат то фенове Ковидисти, Антиваксъри, Хора с неутрални пристрастия и всички Разбирачи в тази наша България. Обсъждат, обиждат кой от кой по голям "Мъдрец" ма все едно Гащи си Купувате за 2 лева не Ви харесват и ще ги Изхвърлите така и с Вашето здраве и прословутите "Ваксини". За жалост няма "Ваксина" против Глупуст та да прогледнете да Видите реално числата и да се Кротнете защото някой се Заблуждава, че ще го направят Безсмъртен. Това е Вашия живот и никой не Ви го е платил не Живеете безплатно и не сте собственост на Държавата та Всеки да реши за себс си. Бъдете възпитани и Уважавайте мнението на другите и тяхното право да Вземат решение за Себе си и Живота си. Живота е един и го ЖИВЕЙТЕ а не го Драматизирайте.

 43. 43 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 754 Весело

  Веднага фармацевтичните гиганти си приберат няколко стотин милиарда ще се кротне психозата! Дано да е до няколко седмици!
  —цитат от коментар 8 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Да да, надявай се да се кротне! Акулите тъкмо надушиха кръв във водата, вече няма отърване. Всяка година ще е така, населението трябва да се държи в постоянен страх за да може нереализираните фашисто-демокради да си реализират бляновете за тотален контрол, а корпорациите да си приберат едни трилиони (тука не става въпрос за милиарди). Клаус Шваб и Бил Гейтс си казват в прав текст, никога няма да се върне предишното положение, това сега е само първата стъпка. Бил Гейтс в интервю си казва в прав текст, следващата пандемия ще е много по сериозна и всички ще я вземат насериозно, докато жена му го гледа с кравешки поглед и се хили като пача.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 44. 44 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 959 Весело

  До коментар [#12] от "jord bond":След като физическия пол не е определящ (доказано), а е важно кой/как се усещал защо 55 години да са фактор. Ми усещаш се на 20 и ваксината си работи
  —цитат от коментар 13 на дерибеев


  Дерибейка, я обясни на форума сложното словосъчетание, "физическия пол"?

  Имало едно време ссср...
 45. 45 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И двойни благодарности на доброволците взели участие в тестването!!!
  —цитат от коментар 35 на Таралеж


  Ха! Много интересно защо няма доброволци сред учените които разработват ваксините, нещо което на времето е било масова практика. 46. 46 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2339 Весело

  До коментар [#16] от "jord bond":

  Поздрав, моковец(410): https://youtu.be/iy6Kc0q7bwY
  ▪️▪️▪️▪️

  Точно за дебили тази программа :))
  Поздрав:))))

  "Чуждестранен агент"
 47. 47 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#34] от "jamal": да, бе...
  Народ устоял на Чернобилски дъждове и марули, герберунгелски фпч-та и здравна каса, ежедневно поема килограми консерванти и оцветители под формата на шпек, който му го набиват с 200 де що дупка има....от една ваксина се плаши.... ебати цирка честно)))

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#44] от "citoplast":

  "физически пол" очевидно е противоположното на "джендър". Ако не знаеш що е туй "джендър", няма как да разбереш какво е "физически пол"

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 50. 50 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 565 Весело

  От снимката се разбира, че и на Мауринио вече са дали тога :)

  Stupid people make me sick
 51. 51 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "cavenn":

  Яж си там филиите с маргарин и захар и не се обаждай. Не ти влиза в работата кой от какво се "плаши?

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  До коментар [#45] от "pxn28694177":

  Може би има доброволци и сред учените?
  Може би не си чул но едно от изискванията да си част от тестовете е да си изложен на опасност от заразяване. Да имаш професия в която контактуваш с много хора.
  Разбирам че “задната” ти мисъл е ваксина скептик.
  Няма лошо, всеки може да е скептик, да преценява опасности, да взема решения. Но не е добре да разпространява страхове.
  Обаче абсолютен трепач беше коментарът който наричаше хората пазещи себе си и другите “ковид фенове”.

 54. 54 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 8 Весело

  Най-забавно е като чета негативни коментари на някои хора. Значи ти можеш да се наливаш с всякакви видове лекарства и не ти е проблем, дори не си правиш труда да разбереш кой ги произвежда или дали са на пазара от скоро, но ако е вакисна всички са експерти и чакат реакции, странични ефекти и говорят за заговор на фарма индустриите.
  —цитат от коментар 34 на jamal


  Те се наливат и с всякакви видове храни, на които дори етикетите им лъжат, какво реално съдържат, ти говориш за лекарства... 🙄https://youtu.be/qGc9i15l3rg

 55. 55 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 384 Весело

  До коментар [#51] от "pxn28694177":

  На теб кат ти влиза в "работата" и какво? Всички трябва да знаем, че ти харесва. Добре, де...Лошо няма)))

 56. 56 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 8 Весело

  Важното е, че Зпада най- накрая ПРИЗНА руската ваксина, макар и със стиснати зъби: https://youtu.be/kIw90NKq5jM 😏

 57. 57 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#53] от "Таралеж":

  Ми няма иначе щеше да чуеш. Подобен ПР е безценен. Забъркали са някакъв буламач, покрили са се като мишки и правят сметка на коледните бонуси тая година.

  Всичко е купено на зелено като нова кооперация в Лозенец. Естествено, че е страхотна ваксината, няма да връщат пари я.

  А колко са сигурни в качеството на продукта, ами толкова сигурни, че подписват споразумение с държавите да не бъдат съдени при евентуални странични ефекти.

  Нищо лично, просто едни пари има за усвояване.

 58. 58 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Не искам да звуча негативно, но не ми излиза математиката. Ваксината има 90% ефективност (т.е. 10% неефективност). Вирусът има усложнения при 1 до 5 % от заразените. Колкото от тези 1 до 5 % ще попаднат в 90-те процента при ефективна защита на ваксината и колко в 10-те процента на неефективната защита. Да не се окаже че тези две групи се припокриват и хората, при коите не работи ваксината (10-те %), да са същите тези, при които вирусът развива усложнения (1-5%).

 59. 59 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#44] от "citoplast":

  Да пробвам аз...? Физически пол се нарича Сех.

  Sex: noun

  1. пол
  2. секс

  По- подробно: https://www.dictionary.com/browse/sex

 60. 60 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 384 Весело

  До коментар [#40] от "pxn28694177":

  Брей и сега искаш да кажеш, че ваксините не са ефективно средство за борба със заразни болести.))) Например, ти кат малък си изкарал едра шарка и полио едновременно, което обяснява и дрънканиците ти тук, де)))

 61. 61 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "Густав":

  Според последните данни които имахме от Дневник (според CNN дори такива данни липсват и най-вероятно е така)

  Тествали са 20 хиляди човека разделени 50%/50% плацебо/ваксина

  При плацебо са заболели 100 човека от 10 хиляди - т.е. 1%
  При ваксина са заболели 35 човека от 10 хиляди - т.е. 0.3%

  Липсват данни за странични ефекти, усложнения при контрола и вакисна, смъртни случаи и хоспитализации при двете групи и куп други. Най вероятно липсват подобни.

  Супер нелеп тест (ако не е измислица на дневник) Чисто статистически тези стойности са толкова ниски, че изобщо не могат да бъдат представителни.

  Така погледнато излиза, че плацебото е доста работещ вариант за ваксинация срещу корона вирус.

 62. 62 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 754 Весело

  Статията моментално извиква асоциации със spin doctoring. Що е то "spin job"?

  "Spin-job" или "spin doctoring" е това, което журналисти, ПР-и и политически говорители правят, когато "плетат/предат" позитивна версия на някаква отрицателна или противоречива информация или новина.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 63. 63 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2339 Весело

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  Нормално, след като ваксината е ветеринарна.
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️
  За чистотата на експеримента, трябва да ми кажеш името на българската ваксина и аз ще ти призная за победител в спора :)

  "Чуждестранен агент"
 64. 64 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 754 Разстроено

  До коментар [#58] от "Густав":

  Точно това ще стане вероятно. Вече и в немската преса се появиха статии, че ваксината не се препоръчвала за рисковите групи - възрастни и с други заболявания. Затуй ще трябва да се имунизират здрави и прави хора, дето имат 99,9% устойчивост, с ваксина дето е 90% ефективна... Скоро ще е и задължителна ваксинацията, било "солидарно" видите ли

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 65. 65 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#64] от "DareDebil":

  Ваксините не са препоръчителни при рисковите групи защото те просто не работят при тях.

  Някои хора така и не разбраха, че дори и 100 ваксини да си ударят при една капитулирала имунна система ефекта винаги ще клони към нула.

  В крайна сметка дори и чисто теоретически ваксината не предпазва в смисъла който масата хора влагат, тя просто намеква на имунната система да се мобилизира за атака и описва как изглежда врага. Но на практика почти цялата работа се износва от имунната система.

  Затова са и тези финтове с демографията и "стадният" имунитет.

 66. 66 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#64] от "DareDebil":

  Доколкото знам ваксините срещу добрия стар познат грип са нейде 55-60-65% ефективни.
  Като там се работи много време, знаят му кътните зъби на грипа, но всяка година идват нови щамове и ако не се улучи ваксината (която се прави предварително, също доколкото знам) нещата са по-зле. Не знам, де, но сякаш има някаква игра на тото преди всеки грипен сезон.

  Сега с този грип корона, понеже е наистина може би нов, колкото и да е напреднала науката, нещата вероятно са по-сложни. Но от друга страна разбрах, че не само руснаците (които си го признаха), но и останалите са ползвали предишни разработки за други подобни неща - т.е. първо - всички не тръгват от гола поляна, второ - наляха се много средства, натрупан е опит и покрай работата с други подобни грипове (свински, птичи), водещи до атипични пневмонии (както май е с короната)...

  Да видим, но ми се струва, че на този етап има рекламно-пропагандни изхвъргания от типа 90-95-99% ефективност на ваксината срещу короната.
  По мои виждания ефектът ще е значително по-нисък, но да се надяваме, че учените глави ще надделеят и разумът ще победи, като журналистическите истерии ще останат в миналото.

 67. 67 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2664 Весело

  До коментар [#44] от "citoplast":

  Ама и затова ли ви трябва "грешен" превод? Толкова отдавна ли е било като се погледнеш под кръста да видиш що е то физически/истински пол?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 68. 68 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  В тази напрегната атмосфера ще се опитам да налея малко истерия и Ази с ОПИТ за черен хумор...

  Тамън да се сдобием с колективен (стаден) имунитет и се появиха ваксините...*

  -----
  заб.* - смислова заемка от: "Войната вървеше добре и за двете страни, докато не се намеси Генералният щаб"... (цитирам по памет!)

 69. 69 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#64] от "DareDebil":Доколкото знам ваксините срещу добрия стар познат грип са нейде 55-60-65% ефективни.
  —цитат от коментар 66 на Аскет


  Доста, доста по-малко са ефективни ето данни на CDC:

  https://www.cdc.gov/flu/vaccines-work/vaccineeffect.htm

  During seasons when the flu vaccine viruses are similar to circulating flu viruses, flu vaccine has been shown to reduce the risk of having to go to the doctor with flu by 40 percent to 60 percent.

  Забележете как е завоалирано и какви условия се поставят.

  1. Необходимо е да уцелят щамовете за годината.
  2. Ваксината не ви предпазва от заразяване с грип, просто ви предпазва от "усложнения" изискващи посещение при доктор в 40-60% от случаите.

  Та колко наистина е ефективна една такава ваксина? За мен лично е нула.

  А като добавим страничните дефекти нещата отиват към минус.

 70. 70 Профил на Martin Pavlov
  Martin Pavlov
  Рейтинг: 44 Весело

  Пиарите сериозно са се заели да оправят бакиите на AstraZeneca! :):)

 71. 71 Профил на tlr33621309
  tlr33621309
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Вапцай здраво , че остават петна ! Отваряй всичко навътре

  Всичко, което може да се яде е обект на властта
 72. 72 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Справедливостта изисква да кажем че ваксината на AstraZeneca беше най-напред. Обаче тестовете и бяха спрени заради смъртен случай в Бразилия и случай на много сериозно възпаление на гръбначния мозък, с възможна пълна парализа в Англия. После мълчание около месец, и сега няма много шум по тия случаи.

 73. 73 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Интересни са резултатите при руските доброволци...
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf

  Дано най-накрая научим резултатите и при доброволците на Astra Zeneca, че настана голяма обърквация.

  До коментар [#5] от "putinxujlo":Нормално, след като ваксината е ветеринарна.
  —цитат от коментар 6 на hamiltonf

  Какво означава ветеринарна?
  На Astra Zeneca каква е?

 74. 74 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  сериозна издънка на астра зенека.

 75. 75 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 754 Любопитно

  До коментар [#65] от "pxn28694177":

  А едни други хора пък от година насам игнорират въпроси от рода на "след като няма ваксина срещу обикновената настинка, и от 50 години няма истинска ваксина против грип, има някакви дето се бият всяка година и се опитват да налучкат правилните щамове, често със странични ефекти и хора които никога не са боледували от грип изведнъж се разболяват тежко няколко месеца след като са се ваксинирали , откъде по дяволите се появи тая вяра, че за 1 година ще се създаде ефективна ваксина срещу корона вирус, затова трябва 1 година всички да си стоят по къщите и да не пътуват, а правителствата по света развързаха кесиите за стотици милиони дози предварително"? Умните и красивите повтарят като папагали че тия които не искат да се ваксинират са ковидиоти щото не било за тях, било за останалите дето са уязвими, и било доказано че даже и без абсолютно никакви симптоми можело да се предава заразата, затва трябвало да се носят маски... След няколко месеца ще стане пределно ясно, че и ваксинирани хора без симптоми са потенциални преносители и могат да заразят други. Затуй маските ще станат като втори чифт гащи, всеки ще ги носи постоянно, от бебешка възраст до гроба. И нищо няма да се промени, само едни пари ще си заминат безвъзвратно.

  Може би пък представата на хората за действието и ефекта на ваксините идва от туберкулозата и дребната шарка, както и естественият имунитет срещу едра шарка веднъж след като се преболедува? Според СЗО дребната шарка е изкоренена, не просто преминава по-леко или смъртността е по-ниска. И се създава впечатлението че с тия нови РНК и др. вълшебни ваксини, същото ще се случи и с ковида. Нищо че смъртността при дребната шарка е към 30%, при деца дори по-висока, нищо че при заразя няма как да не разбереш че си болен, за разлика от ковида, дето специално трябва да се тестващ да видиш имаш ли го или не... Не съм чул от баба ми през войната да са се чудили на село дали има плъзнала туберкулоза или не. Може да не са имали достатъчно PCR тестове точно в нейното село, затова да не са знаели...

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 76. 76 Профил на Просто денег нет
  Просто денег нет
  Рейтинг: 473 Весело

  До коментар [#44] от "citoplast":Ама и затова ли ви трябва "грешен" превод? Толкова отдавна ли е било като се погледнеш под кръста да видиш що е то физически/истински пол?
  —цитат от коментар 67 на дерибеев  Дерибеев, ако при поглед под кръста си го виждал а след време не...кво правим с "физическия пол" в последствие?

 77. 77 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1053 Весело

  [quote#31:"jord bond"][/quote]
  Нормално е при Капитализма, където всичко се "оптимизира". Затова и Короната свари неподготвени и най- демократичните граждани на Земята...

  А другите подготвени ли бяха ве,комсомолец?

 78. 78 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Обаче тестовете и бяха спрени заради смъртен случай в Бразилия и случай на много сериозно възпаление на гръбначния мозък, с възможна пълна парализа в Англия. После мълчание около месец, и сега няма много шум по тия случаи.
  —цитат от коментар 72 на .


  Замели са ги под чергата?

  Ето затова никакви ваксинации!

 79. 79 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Браво, има вроятност да се започне ваксинация от декември. Организирано е дистрибутирането. Очаквам да се ваксинирам до към март.
  —цитат от коментар 7 на kaiser


  Що март, пиши се доброволец, ще получиш медал за храброст!

 80. 80 Профил на luu19694697
  luu19694697
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тази статия а класически пример за това как с безочлив PR се замазва един пълен провал и как заради пари се играе със здравето на хората.

  В света днес има две ваксини които с клинични изпитания са показани че са ефективни срещу COVID19: на moderna и на pfizer. Ваксината на AstraZeneka не показана че работи. Освен това тя както и руската Спутник имат проблем с принципа на който работят.

  Първо за клиничните изпитания. Pfizer и Moderna имат големи клинични изпитания с по 30000 -40000 участника тествани при едни и същи условия. Такива изпитания дават ясни отговори дали ваксината работи. AstraZeneka има няколко клинични изпитания с по 4000 - 6000 човека всяко от които има различни параметри: възраст на участниците, плацебо, и както става ясно различна доза заради грешка в производството. Нито едно от тези изследвания само по себе си не дава ясен резултат заради малкия брой участници. За да имат достатъчно участници те събират резултатите от всички изследвания на куп. Това е подвеждащо защото тези изследвания са различни и няма как в резултатите да се контролират всичките разлики. Например групата която е получила ниската доза, също е по млада (само един участник над 55 години), и има различно плацебо (физиологичен разтвор вместо менингококова ваксина). Кажете ми сега по-високата ефективност на какво се дължи: на дозата, на това че младите хора имат по-силна имунна система, или на това че физиологичният разтвор не активира в контролната група вроденият имунитет така както правят съставките на менингококовата ваксина?

  Принципа на който се прави ваксината е също проблем. Ваксината използва аденовирус който носи копие от S-гена на COVID19. Вируса инфектира човешки клетки които започват да правят S-белтъка на COVID19 и това предизвика имунен отговор. Подобно на много ваксини и тази ваксина трябва да се сложи на два пъти. Първата инжекция предизвиква първичен имунен отговор който често не е достатъчно силен и имунитета от него не трае дълго. За това трябва втора инжекция която усилва имунния отговор и паметта на имунната система. Проблема на AstraZeneka е че самият аденовирус който използват за транспорт е силно имуногенен. Така след първата инжекция се развива имунитет не само срещу COVID19 но и срещу аденовируса в който ваксината е "опакована". Когато се сложи втората доза имунната система неутрализира аденовируса преди да инфектира клетките и усилване на имунния отговор не работи толкова добре колкото се очаква. За това руснаците искат де се комбинират с AstraZeneka. Тяхната ваксина сигурно има същият проблем. Ако втората доза се даде с ваксина която използва различен аденовирус, тогава проблема с имунитет отговор срещу аденовируса се заобикаля, освен ако не трябва трета инжекция. Като цяло идеята за използване на аденовирус а малко глуповата. Първо трябва да се намери аденовирус способен да инфектира човешки клетки който никога не е инфектирал хора, иначе те ще имат имунитет срещу ваксината и тя няма да работи. Затова те използват вирус от маймуна. Дори и в този случай има популации в Африка които имат някакъв имунитет срещу този вирус. Второ, веднъж използван за ваксинация този вирус става безполезен и трябва да се търси нов за следващата ваксина.

  При РНК ваксините на Moderna и Pfizer такива проблем няма. РНК не предизвиква имунен отговор, няма потенциал за умножаване и не изисква да е опакована с допълнителен генетичен материал от вирус. Това прави тези ваксини по-безопасни по принцип.

  Вместо да се пробутва този провал по-добре ще е парите да се насочат към производството и дистрибуцията на ваксините които работят. По този повод, някой журналист ще се сети ли да попита как българската държава се подготвя за масова имунизация с две дози на цялото население, как ще се приоритизира ваксината, от къде ще се събере персонал, и каква част от логистичната верига е готова?

  За тези които ще се обадят, знам че вируса е SATS-Cov-2, ама COVID19 се пише по лесно като си на телефон.

 81. 81 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#75] от "DareDebil":

  Точно ваксините срещу грип са "смях в залата"

  Миналият месец умряха 59 човека в Южна Корея след ваксинация против грип.

  https://www.cdc.gov/flu/spotlights/2020-2021/death-south-korea-following-flu-vaccination.htm

  И забележете става дума за ваксини разработвани и тествани десетилетия.

  Не искам да си мисля каква беля може да се случи с тези експериментални ковид бъркочи приложени на десетки милиони хора едновременно.

  И то за заболяване със смътност 0.2%. Чиста проба лудост.

 82. 82 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 608 Весело

  Интересни са резултатите при руските доброволци...
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  Руските болни - най-здравите болни в света!!!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 83. 83 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#46] от "putinxujlo":

  Специален поздрав, за русофобите: https://bit.ly/3o3ZaSg 🛸

 84. 84 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 959 Весело

  До коментар [#44] от "citoplast":Ама и затова ли ви трябва "грешен" превод? Толкова отдавна ли е било като се погледнеш под кръста да видиш що е то физически/истински пол?
  —цитат от коментар 67 на дерибеев


  Супер елементарно обяснение, но и напълно очаквано!!!

  Имало едно време ссср...
 85. 85 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#76] от "Просто денег нет":

  "Дерибеев, ако при поглед под кръста си го виждал а след време не...кво правим с "физическия пол" в последствие?"

  Земай пример от Бате си: https://t.ly/wC3p

 86. 86 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#66] от "Аскет":

  Щедър сте с процентите за ефективността на противогрипните ваксини. Усредненият процент ефективност е 40. След като в САЩ CDC започва да следи този въпрос през 2003 г., се оказва, че ефективността варира всяка година: през 2004-2005 г. тя е била 10%, а максималната ефективност от 60% е през сезона 2010-2011. Имайте предвид, че това е същото CDC (Център за контрол на болестите) в САЩ, което е и основният поддръжник на противогрипните ваксини, тъй като извлича огромни печалби от тяхната продажба. Всяка година това CDC има 4,6 милиарда долара печалба от 20-те ваксини, чиито патенти притежава.

  https://www.webmd.com/lung/news/20200902/how-effective-is-the-flu-vaccine

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 87. 87 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#80] от "luu19694697":

  mRNA ваксините далеч не са безпроблемни. Наскоро излезе изследване, че шиповидния протеин на SARS-CoV-2, нарушава работата на кръвно-мозъчната бариера.

  https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201029141941.htm

  От там са и неврологичните проблеми свързани с COVID 19 т.е. определено не е добра идея да превръщаме тялото си във фабрика за тези протеини чрез ваксините на Модерна и Пфайзър.

  И това е само една от куп други причини поради, които mRNA ваксините са под въпрос.

 88. 88 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#82] от "ТНТ":

  "Руските болни - най-здравите болни в света!!!"

  Бъркаш... Не руските, а съветските! 😉

 89. 89 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 444 Весело

  Да се надяваме, че в скоро време разнообразието от ваксини срещу короната ще се доближи до разнообразието на бирите - за всеки вкус и политически пристрастия.---Има друга ВАЖНА новина, която неоснователно се пренебрегва!Отлично се прояви ЗА ПЪРВИ ПЪТ агитката на Навални в Нижний Новгород, насочвайки нашето и световно внимание към командировката на Путин из Русия, където той и лицата около него бяха до един БЕЗ маски.Не е зле Редакцията да публикува дописка по въпроса, за да обсъдим този факт и изложим всевъзможни тълкувания!Предварително благодаря!https://youtu.be/0avF7xtY5MI?t=42
  —цитат от коментар 19 на Аскет


  горките домакини

 90. 90 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Ваксината на AstraZeneca вероятно ще е най-разпространетната заради цената - 4 -5 долара. Руската Спътник-5 е 10 долара, за продан, за Русия безплатна. И тя ще е втора или трета щото Индия ще прави от нея 100 милиона, Бразилия и Ю.Корея -150 милиона. Pfizer-BioNTech е първа за сега но едва ли ще задържи първенството,

 91. 91 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 444 Весело

  Тази статия а класически пример за това как с безочлив PR се замазва един пълен провал и как заради пари се играе със здравето на хората. В света днес има две ваксини които с клинични изпитания са показани че са ефективни срещу COVID19: на moderna и на pfizer. Ваксината на AstraZeneka не показана че работи. Освен това тя както и руската Спутник имат проблем с принципа на който работят. Първо за клиничните изпитания. Pfizer и Moderna имат големи клинични изпитания с по 30000 -40000 участника тествани при едни и същи условия. Такива изпитания дават ясни отговори дали ваксината работи. AstraZeneka има няколко клинични изпитания с по 4000 - 6000 човека всяко от които има различни параметри: възраст на участниците, плацебо, и както става ясно различна доза заради грешка в производството. Нито едно от тези изследвания само по себе си не дава ясен резултат заради малкия брой участници. За да имат достатъчно участници те събират резултатите от всички изследвания на куп. Това е подвеждащо защото тези изследвания са различни и няма как в резултатите да се контролират всичките разлики. Например групата която е получила ниската доза, също е по млада (само един участник над 55 години), и има различно плацебо (физиологичен разтвор вместо менингококова ваксина). Кажете ми сега по-високата ефективност на какво се дължи: на дозата, на това че младите хора имат по-силна имунна система, или на това че физиологичният разтвор не активира в контролната група вроденият имунитет така както правят съставките на менингококовата ваксина? Принципа на който се прави ваксината е също проблем. Ваксината използва аденовирус който носи копие от S-гена на COVID19. Вируса инфектира човешки клетки които започват да правят S-белтъка на COVID19 и това предизвика имунен отговор. Подобно на много ваксини и тази ваксина трябва да се сложи на два пъти. Първата инжекция предизвиква първичен имунен отговор който често не е достатъчно силен и имунитета от него не трае дълго. За това трябва втора инжекция която усилва имунния отговор и паметта на имунната система. Проблема на AstraZeneka е че самият аденовирус който използват за транспорт е силно имуногенен. Така след първата инжекция се развива имунитет не само срещу COVID19 но и срещу аденовируса в който ваксината е "опакована". Когато се сложи втората доза имунната система неутрализира аденовируса преди да инфектира клетките и усилване на имунния отговор не работи толкова добре колкото се очаква. За това руснаците искат де се комбинират с AstraZeneka. Тяхната ваксина сигурно има същият проблем. Ако втората доза се даде с ваксина която използва различен аденовирус, тогава проблема с имунитет отговор срещу аденовируса се заобикаля, освен ако не трябва трета инжекция. Като цяло идеята за използване на аденовирус а малко глуповата. Първо трябва да се намери аденовирус способен да инфектира човешки клетки който никога не е инфектирал хора, иначе те ще имат имунитет срещу ваксината и тя няма да работи. Затова те използват вирус от маймуна. Дори и в този случай има популации в Африка които имат някакъв имунитет срещу този вирус. Второ, веднъж използван за ваксинация този вирус става безполезен и трябва да се търси нов за следващата ваксина.При РНК ваксините на Moderna и Pfizer такива проблем няма. РНК не предизвиква имунен отговор, няма потенциал за умножаване и не изисква да е опакована с допълнителен генетичен материал от вирус. Това прави тези ваксини по-безопасни по принцип. Вместо да се пробутва този провал по-добре ще е парите да се насочат към производството и дистрибуцията на ваксините които работят. По този повод, някой журналист ще се сети ли да попита как българската държава се подготвя за масова имунизация с две дози на цялото население, как ще се приоритизира ваксината, от къде ще се събере персонал, и каква част от логистичната верига е готова?За тези които ще се обадят, знам че вируса е SATS-Cov-2, ама COVID19 се пише по лесно като си на телефон.
  —цитат от коментар 80 на luu19694697


  бааах го тоя твой телефон, един роман написа та да сбъркаш накрай

 92. 92 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 444 Весело

  До коментар [#65] от "pxn28694177":А едни други хора пък от година насам игнорират въпроси от рода на "след като няма ваксина срещу обикновената настинка, и от 50 години няма истинска ваксина против грип, има някакви дето се бият всяка година и се опитват да налучкат правилните щамове, често със странични ефекти и хора които никога не са боледували от грип изведнъж се разболяват тежко няколко месеца след като са се ваксинирали , откъде по дяволите се появи тая вяра, че за 1 година ще се създаде ефективна ваксина срещу корона вирус, затова трябва 1 година всички да си стоят по къщите и да не пътуват, а правителствата по света развързаха кесиите за стотици милиони дози предварително"? Умните и красивите повтарят като папагали че тия които не искат да се ваксинират са ковидиоти щото не било за тях, било за останалите дето са уязвими, и било доказано че даже и без абсолютно никакви симптоми можело да се предава заразата, затва трябвало да се носят маски... След няколко месеца ще стане пределно ясно, че и ваксинирани хора без симптоми са потенциални преносители и могат да заразят други. Затуй маските ще станат като втори чифт гащи, всеки ще ги носи постоянно, от бебешка възраст до гроба. И нищо няма да се промени, само едни пари ще си заминат безвъзвратно.Може би пък представата на хората за действието и ефекта на ваксините идва от туберкулозата и дребната шарка, както и естественият имунитет срещу едра шарка веднъж след като се преболедува? Според СЗО дребната шарка е изкоренена, не просто преминава по-леко или смъртността е по-ниска. И се създава впечатлението че с тия нови РНК и др. вълшебни ваксини, същото ще се случи и с ковида. Нищо че смъртността при дребната шарка е към 30%, при деца дори по-висока, нищо че при заразя няма как да не разбереш че си болен, за разлика от ковида, дето специално трябва да се тестващ да видиш имаш ли го или не... Не съм чул от баба ми през войната да са се чудили на село дали има плъзнала туберкулоза или не. Може да не са имали достатъчно PCR тестове точно в нейното село, затова да не са знаели...
  —цитат от коментар 75 на DareDebil


  оправете си преставите кое е едра и кое дребна шарка и тогава опитайте отново

 93. 93 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  До коментар [#83] от "jord bond":

  Много смешен мултик :)) Но реалността е малко (меко казано) различна. В момента висши служители са се разболели от коронавирус:
  117 от 450 депутатии:
  23 от 85 губернатори,
  министър-председател, 3 негови заместници и 12 министри
  42 служитела от администрацията на Путен
  Говорител на Путен...
  Още?
  Защо ваксината не им помогна?
  По факта - в цял Путенланд повече от 240 хил. човека е починало.
  А ти гледай мулики и Соловьёв....
  Судьба- злодейка путиноида:))

  "Чуждестранен агент"
 94. 94 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1450 Любопитно

  И двойни благодарности на доброволците взели участие в тестването!!!
  —цитат от коментар 35 на Таралеж


  Бе нали и наща Мара беше доброволец да земе 3 бона? Отдавна не се е появявала. Тая ваксина я правят от вирус на шимпанзета. Да не е избягала в гората?

 95. 95 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 384 Неутрално

  [quote#87#81 и тн "pxn28694177"]


  това е ин витро изследване и само загатва, че това би могло да бъде обяснение. не говори глупости и праскай заключения, базирани на изследване в петри, д-р ПхН)))

  До коментар [#86] от "баби цоц" и тн светила в имунологията и вирусологията)))

  на фона на всички вариации на грипни вируси, каква ефективност от 99% гоните пък вие. 40-60% си е супер. а като вземеш предвид с каква честота мутират, нормално е не винаги да можем да нацелим точната рецепта.


  ---""Точно ваксините срещу грип са "смях в залата""

  Смях в залата е като не четете какво праскате: ""The KDCA has investigated 46 of these deaths and has reported it did not find evidence of a causal association with flu vaccination. Autopsies were performed on most of these 46 people, and all had serious health conditions that could account for the cause of death. Of note, among the total deaths reported so far, there has been no association with anaphylactic shock, a serious allergic reaction that can follow immunization, according to the KDCA. The KDCA has not suspended its flu vaccination program and is continuing its investigation. CDC will continue to monitor this situation closely."


  ся, разбира се, това ще е заговор на сорос, гейц и риптилити.

 96. 96 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 444 Весело

  Не искам да звуча негативно, но не ми излиза математиката. Ваксината има 90% ефективност (т.е. 10% неефективност). Вирусът има усложнения при 1 до 5 % от заразените. Колкото от тези 1 до 5 % ще попаднат в 90-те процента при ефективна защита на ваксината и колко в 10-те процента на неефективната защита. Да не се окаже че тези две групи се припокриват и хората, при коите не работи ваксината (10-те %), да са същите тези, при които вирусът развива усложнения (1-5%).
  —цитат от коментар 58 на Густав


  още един лауреат на Нобелова награда за математика

 97. 97 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  Аз да си питам пак:
  КАКВО СТАНА С КЮРЕВАК, НА КОЙТО БЯХА ПРЕВЕДИНИ 350МЛН ЕВРА ПЛЮС ГАРАНЦИЯ ОТ 75МЛН ПО КРЕДИТ ПО ИНЦИАТИВА НА УРСУЛА ФОН ЛАЙДЕН НА НЕМСКА ФАМИЛНА, НЕПУБЛИЧНА КОМПАНИЯ?
  ЩЕ ВРЪЩАТ ЛИ ПАРИТЕ ИЛИ НЕ?

 98. 98 Профил на Vladislav Sotirov
  Vladislav Sotirov
  Рейтинг: 35 Неутрално

  До коментар [#18] от "kvasimodo":

  И аз така си мисля, въпреки че не съм лекар. Вече има случай на мутирал коронавирус във визони и нищо чудно тоя вирус просто да става все повече и повече разтушителен.

 99. 99 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#83] от "jord bond":Много смешен мултик :)) Но реалността е малко (меко казано) различна. В момента висши служители са се разболели от коронавирус: 117 от 450 депутатии: 23 от 85 губернатори, министър-председател, 3 негови заместници и 12 министри42 служитела от администрацията на Путен Говорител на Путен... Още? Защо ваксината не им помогна? По факта - в цял Путенланд повече от 240 хил. човека е починало. А ти гледай мулики и Соловьёв....Судьба- злодейка путиноида:))
  —цитат от коментар 93 на putinxujlo


  Ок, ето ти нещо по- истинско: https://youtu.be/NJ_9_VizUQQ

  Колкото до тиа 240 000 починали, да нямаш предвид СГА?

  Щото ако не лъжеш, би предоставил линк... Тука ги дават 39 527: https://t.ly/ev7L Така не се закръгля, като теб! 🙄

  П.П. Да си нямал предвид броя на НПОтата у РФ? https://snipboard.io/5gdZSj.jpg 😝

 100. 100 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#82] от "ТНТ":

  П.П. И на теб ша ти ареса видеото: https://youtu.be/NJ_9_VizUQQ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK