Дърветата губят листата си по-рано и съхраняват по-малко въглерод заради климата

Дърветата губят листата си по-рано и съхраняват по-малко въглерод заради климата

© Pixabay.com



Глобалното затопляне кара дърветата да губят листата си по-рано според ново изследване, което опровергава идеята, че по-високите температури ще отлагат началото на есента.


Констатацията е важна, тъй като дърветата черпят огромни количества въглероден диоксид от въздуха и следователно играят ключова роля в управлението на климата.


Повишаването на температурите също означава, че пролетта пристига по-рано и като цяло вегетационният сезон на дърветата (период от годината, през който е възможен растежът и развитието на растенията) в умерените зони на планетата се удължава. По-ранните есени обаче означават, че значително по-малко въглерод може да се съхранява в дърветата, отколкото се смяташе досега, което само ще засили глобалното затопляне според учените от Федералния технологичен университет в Цюрих (ETH Zurich).




Учените все още се опитват да установят колко голям ще е ефектът, но може да достигне 1 млрд. тона CO2 годишно.


Новото изследване, публикувано в списание Science, се основава на огромен набор от данни от наблюдения на европейски дървета, експерименти с различни нива на светлина и CO2 и математически модели. То показа, че освен температурата и продължителността на деня количеството въглерод, което едно дърво е усвоило през сезона, е ключов фактор при определянето кога то вече не се нуждае от листата си.


Константин Зонер от ETH Zurich и колегите му са изследвали данните за есенните периоди от 1948 г. до 2015 г. за шест умерени дървесни вида в близо 4000 обекта в Централна Европа. След това те провеждат два експеримента, за да видят каква роля играят CO2 и слънчевата светлина за определяне на времето на падането на листата. Първият сравнява дървета в камери с близко до днешните атмосферни нива на CO2 с такива в камери с двойно по-голямо количество, докато вторият тества въздействието на сянката.


Дърветата губят листата си по-рано и съхраняват по-малко въглерод заради климата


Обединявайки резултатите, учените моделират какво ще се случи до 2100 г., ако въглеродните емисии на човечеството останат високи. Вместо установеното очакване, че по-топлите есени ще донесат по-дълъг вегетационен сезон с падане на листата около 2 до 3 седмици по-късно, екипът на Зонер установява, че това вероятно ще се случи 3 до 6 дни по-рано от сега.


"Ключовата констатация е тази огромна разлика в това кога започва есента в сравнение с предишните модели, които не включват количеството въглерод, което едно дърво поглъща през сезона", казва Зонер.


От десетилетия предполагаме, че вегетационните сезони се увеличават, и че загубата на листата през есента става по-късно. Това изследване обаче предполага, че с увеличаване на "производителността" на дърветата листата всъщност падат по-рано. Така че увеличението в съхранението на въглерод няма да е толкова голямо, колкото очаквахме.


Томас Кроутер,

профeсор по екология в ETH Zurich


Фотосинтезата в листата превръща CO2 от атмосферата във въглеродни съединения, които дървото използва, за да живее и расте. Ако дървото вече не може да използва въглерода, то спира да поддържа листата си и те падат.


Това изследване показва, че широколистните дървета могат да абсорбират само определено количество въглерод всяка година и след като тази граница бъде достигната, дървото не може да абсорбира повече. В този момент листата започват да променят цвета си. Тази граница се определя от наличието на хранителни вещества, особено азот, и физическата структура на самото растение, особено вътрешните съдове, през които се предвижват вода и разтворени хранителни вещества. Азотът е основно хранително вещество, от което растенията се нуждаят, за да растат, и често количеството наличен азот ограничава общия растеж. Ето защо фермерите и градинарите използват азотни торове, за да преодолеят това ограничение.


Дърветата губят листата си по-рано и съхраняват по-малко въглерод заради климата


Заедно тези ограничения означават, че усвояването на въглерод през вегетационния период е саморегулиращ се механизъм при дърветата и тревистите растения.


Не е известно кой конкретен фактор или комбинация от фактори предизвиква това спиране на растежа, но може да е наличието на азот. Около 94% от широколистните дървета не могат да си доставят собствен азот, така че изследователите смятат, че техните открития вероятно ще се отнасят до повечето дървета в умерените зони по света.


Данните показват, че по-високите нива на CO2, температурите или нивата на осветеност карат листата да бъдат по-продуктивни през пролетта и лятото, което ускорява тяхната смърт през есента. "Това, което смятаме, че се случва, е, че растенията, изглежда, имат тази вътрешна граница доколко продуктивни могат да бъдат", казва Зонер.



Макар да няма точни изчисления, според Зонер разликата между по-късното и по-ранното падане на листата може да възлиза на около 1 гигатон по-малко въглерод, съхраняван в световен мащаб всяка година от умерените гори, приблизително една десета от това, което човечеството отделя годишно.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  Всеки е длъжен да посади поне 2 дръвчета в живота си и да се погрижи да се захванат.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 694 Весело

  Айдее, днес се почна се рано-рано със затоплистката пропаганда.

 3. 3 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 345 Неутрално

  тез измекяри дето само усвояват пари вече започнаха да говорят абсолютни глупости, съмнявам се даже, че са и учени, по-скоро са актьори. Листата от мнгоо години падат все по-късно, тази година в началото на ноември повечето дървета бяха зелени

 4. 4 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2067 Неутрално
 5. 5 Профил на pxn28694177
  pxn28694177
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Макар да няма точни изчисления, според Зонер разликата между по-късното и по-ранното падане на листата може да възлиза на около 1 гигатон по-малко въглерод, съхраняван в световен мащаб всяка година от умерените гори, приблизително една десета от това, което човечеството отделя годишно.

  --------

  Т.е. не знаем какво и дали изобщо се случва, нямаме доказателства за НИЩО, но със сигурност е СТРАШНО!

  Моля?!?!? И това го пробутвате като "наука". В странни времена живеем, човек да се смее ли да плаче ли...

 6. 6 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Читавите еколози са много малко. И не пишат в "Дневник" 😀

 7. 7 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  Вероятно бъркам, но си спомням че в детството ми листата на дърветата опадаха най-късно в началото на ноември.
  Сега - значително по-късно.

  Panta rhei....
 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  Гледам през прозореца, листата още си стоят, а утре е декември.

 9. 9 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 694 Весело

  Кмете, не знам кой от червения екип е на смяна ама много философства.
  Вместо да кара по същество и да наклепа общинарите, че не събират листата по градинките или да плювне нещо по адрес на Юрдечка за листата по тротоарите, той ни кани дървета да садим.
  Смех!

 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3412 Неутрално

  Дърти мошеници. Никога листата не са се задържали толкова, колкото тази година, имам спомени от половин век. Орехът отсреща окапа преди пет дни, някои още държат листа.
  Късна зима, късна есен, късен листопад.

  Еретик
 11. 11 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  "Повишаването на температурите също означава, че пролетта пристига по-рано и като цяло вегетационният сезон на дърветата (период от годината, през който е възможен растежът и развитието на растенията) в умерените зони на планетата се удължава. По-ранните есени обаче означават, че значително по-малко въглерод може да се съхранява в дърветата"

  Вегетационният период се удължавал, поради по-ранната пролет, тоест листатата се задържали повече, но падали по-рано и това означавало, че се задържат по-малко?! Леле! Тия зелени учЕни, ако го бяха го написали тоя извод на северно македонски, тоест на югозападен български, щеше да звучи така: "Сакам да кажам дека не знам што сакам да кажам". 😂😂

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  До коментар [#9] от "nhh18551388":

  Ако посадиш дръвче имаш шанс да компенсираш част от дефицитите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 638 Весело

  Това не е добре(суеверие).

 14. 14 Профил на Ралица Лозанова
  Ралица Лозанова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "dlh48570945":

  Актьорите рядко получават нещо различно от тройки в училище, та затова няма как с едната си мозъчна клетка да изчислят количество въглерод в толкова сложна формула.....

 15. 15 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  "Констатацията е важна, тъй като дърветата черпят огромни количества въглероден диоксид от въздуха и следователно играят ключова роля в управлението на климата."

  Ох, милите! Не дърветата, а фитопланктона в океаните играе ключова роля в усвояването на въглероден диоксид от въздуха и произвежда 80% от кислорода, който дишаме. А на всичкото отгоре, в резултат на повечето въглероден диоксид и масово залесяване, дърветата растат по-буйно и изследванията на НАСА доказаха, че планетата се раззеленява.

  „Увеличаването на зелените площи на планетата през последните две десетилетия представлява увеличение на листната площта на растенията и дърветата, еквивалентно на площта, покрита с всички тропически гори на Амазонка. Сега има повече от пет милиона квадратни километра допълнителна зелена площ годишно, в сравнение с началото на 2000 г – увеличение с 5%“, съобщава NASA.

  Chen et al. 2019 China and India lead in greening of the world through land-use. Nature Sustainability 2, 122–129;

 16. 16 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#10] от "Костадин Иванов":

  Дърти мошеници. Никога листата не са се задържали толкова, колкото тази година, имам спомени от половин век. Орехът отсреща окапа преди пет дни, някои още държат листа. Късна зима, късна есен, късен листопад.
  —цитат от коментар 10 на Костадин Иванов


  Може би не е лошо да питат хора, които имат дървета в двора. Като мен. Листата не се задържат дълго след първата слана. Безоблачно и тихо време , и сутринта става под нулата. Тогава им слана. Случвало се е, да е през краят на септември. най често е през октомври. Тази година беше към средата на ноември Листата опадаха доста по-късно от обикновенно. Точно затова. А след сланата , каквото и циганско лято да има /най-често има/ листата си жълтеят , кафенеят и окапват.


 17. 17 Профил на www
  www
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това са казва манипулатори. В първоизточника, научната публикация, се казва че повишаването на температурата увеличава!!!, а не намалява вегетацията с 3 седмици. Там се обсъждат разни теории които журналистите захапват като ефект от климатични промени и коренно променят проучването. Дърветата всъщност еволюционно се чувстват много по-добре на топло и с повече въглероден диоксид защото климата на земята през огромната част от историята е бил такъв.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  А на нашата улица повечето дървета още са със зелени листа.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  "Това изследване показва, че широколистните дървета могат да абсорбират само определено количество въглерод всяка година и след като тази граница бъде достигната, дървото не може да абсорбира повече."

  Ъъъ, а догодина като пораснат пак ли толкоз ще абсорбират или повече?

  Или дърветата не растат?

  Щото аз всяка година чистя оградата на вилата от обрасли храсти и дървета.

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Гледам през прозореца, листата още си стоят, а утре е декември.
  —цитат от коментар 8 на Judjuk


  Е то в САЩ гледаш как палят, грабят и рушат, но протестите били мирни. :)

 21. 21 Профил на laskovf
  laskovf
  Рейтинг: 382 Неутрално
 22. 22 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Тази година много закъсня листопада. Други години към 1-ви декември почти няма листа, а сега повече от половината са още зелени.
  Снимка направена преди 5 мин:

  https://i.postimg.cc/1XmZmXfW/P01130-122018.jpg

 23. 23 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  До коментар [#22] от "dma12587967":

  Проблемът е, че вярваш на очите си! Трябва да вярваш на компютърните модели на учЕните затоплисти. Те доказват, че въглеродният диоксид е вреден за растенията, така както водата е вредна за рибите. 😂😂 Нищо, че сме учили обратното. Науката се променяла, ръиш ли. И трябва да сме в крак с времето и да вярваме в светлото либерастко бъдеще.

 24. 24 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#23] от "Котаракът на Шрьодингер":

  До коментар [#22] от "dma12587967":Проблемът е, че вярваш на очите си! Трябва да вярваш на компютърните модели на учЕните затоплисти. Те доказват, че въглеродният диоксид е вреден за растенията, така както водата е вредна за рибите. 😂😂 Нищо, че сме учили обратното. Науката се променяла, ръиш ли. И трябва да сме в крак с времето и да вярваме в светлото либерастко бъдеще.
  —цитат от коментар 23 на Котаракът на Шрьодингер


  Наистина не знам защо тези идиоти нарочиха въглеродния диоксид. Яко е как повтарят като папагали, че нараствал и това било вредно за "климата".

 25. 25 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  листата, ледниците, белите мечки...и всичко се свежда до "Дайте много пари, иначе...."!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 26. 26 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#3] от "dlh48570945":

  Тамън това щях да казвам и аз - тези хора като си измислят теориите си и пр., поне през прозореца поглеждат ли от време на време?

 27. 27 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2261 Весело

  До коментар [#22] от "dma12587967":Проблемът е, че вярваш на очите си! Трябва да вярваш на компютърните модели на учЕните затоплисти. Те доказват, че въглеродният диоксид е вреден за растенията, така както водата е вредна за рибите. 😂😂 Нищо, че сме учили обратното. Науката се променяла, ръиш ли. И трябва да сме в крак с времето и да вярваме в светлото либерастко бъдеще.
  —цитат от коментар 23 на Котаракът на Шрьодингер


  И да и не. Примерно за водата и рибите, що не пуснеш сладководни риби в морето? Нали все е вода... Или на тебе да ти повиша нивото на кислорода във въздуха, дето дишаш. Кво толкоз бе, нали ти трябва кислород за да живееш, кво се оплакваш като ти е в повече... или май "дозата прави отровата", както го знаят в един бранш...
  В тази посока, по-дългото задържане на листата вдига риска ранно паднал сняг да претовари и изпочупи дърветата, което догодина води до по-малко листна маса в засегнатите области.
  Много трудно се оценява посоката на общата промяна, ако се промени едно нещо в една сложна система. Отделно, че дали знаеш кой е виновен или не, накрая трябва да се справяш с променената околна среда. Аха, пука ми дали затоплистите са прави или не, обаче вече съжителствам с кофти видове комари, дето са тук щото имаме къси и меки зими.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 28. 28 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1049 Любопитно

  До коментар [#27] от "gost22":

  Човек може да живее при концентация на
  кислород м/у 19 и 37%
  въглероден диоксид 0.01 и 2%

 29. 29 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  листата, ледниците, белите мечки...и всичко се свежда до "Дайте много пари, иначе...."!
  —цитат от коментар 25 на lz2


  Тези затоплисти вече се чудят с каква по-измислена история да ни убедят, че имало промяна на климата в резултат на човешката дейност.

  Преди няколко месеца пуснаха псевдонаучен докуфилм, където за измирането на динозаврите обвиниха живеещите тогава хора, били им изяли храната и освен това убивали динозаври за да се хранят с тях! Смях ....

 30. 30 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Е то в САЩ гледаш как палят, грабят и рушат, но протестите били мирни. :)
  —цитат от коментар 20 на realguru


  През прозореца ли гледаш?

 31. 31 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#3] от "dlh48570945":

  3 дървета на улицата пред зида и едно в двора олесяваха още през октомври. Вече е декември и са още зелени в листопад. Едногодишни цветя в градината дето отдавна трябваше да са заминали са още живи и с остатъчни цветове.
  Каня великите учени да видят (но само в градината, в хола и един чай няма им сипя).





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK