"Извънтериториална война, спечелена от турците", променя конфликтите през XXI век

"Извънтериториална война, спечелена от турците", променя конфликтите през XXI век

© Associated PressНе бойците, изпратени от Турция, а въздушното превъзходство, започнало с неутрализирането на военновъздушните сили на Либийската национална армия, бе решаващият момент, помогнал на международно признатото Правителство на националното съгласие да обърне хода на либийския конфликт.


Това отбелязват бившият военен аташе на Австрия в Либия Волфганг Пустай и изследователят Джейсън Пак в изследване за военните аспекти на битката, променила войната в Либия - сраженията за Триполи, започнали с 14-месечна обсада, но завършили с контранастъпление, подсигуряващо турските интереси в африканската държава.


Към факторите в доклада Turning the Tide: How Turkey Won the War for Tripoli двамата добавят и известното нежелание на арабските съюзници (Египет и Обединените арабски емирства) и Русия да се ангажират в подкрепа на Хафтар. Асиметричните интереси на Турция в региона я мотивират да усили подкрепата си по начин, който другите държави не биха искали да си позволят, в средства, които досега не са използвани в извънтериториална война.
Авторите изследват как вкарването на нови технологии, въоръжения, умения и способности за планиране от страна на Турция обърнаха хода на конфликта. Те поставят под въпрос изрази като "война с посредници", използвани за конфликта, и ролята на чуждестранните наемници и от двете страни, чиято роля бе акцент в много публикации в международни медии. "Либийци се сражаваха във всички значими наземни сблъсъци в територии, впоследствие спечелени или загубени. Войната обаче бе водена от чужденци и в общи линии спечелена от турците."


"Наскоро приключилата война за Триполи бе нов вид военен конфликт. Начинът, по който дронове и противосамолетни спосоности бяха разположени от Турция, със сигурност ще се изучават и вероятно ще се имитират на други полета полета на бойни действия. През последните месеци (турската бойна техника) остави отпечатък върху бъдещето на Либия и показа нови аспекти на това как ще бъде използвана вероятно въздушната сила в недържавни и извънтериториални войни в средата на десетилетието." Всичко това може да е свързано с изключително либийския начин на воюване от времето след свалянето на Муаммар Кадафи, но е от значение заради уроците и при други конфликти в 21 век. "Международните норми и дори резолюциите на ООН вече не могат да предотвратят неконтролираното вкарване на високотехнологични оръжейни системи и агенти в до момента нискоинтензивни и нискотехнологични граждански войни", казват Пустай и Пак. Освен това пустинният терен и слабата готовност на жертви и от двете страни правят въздужното превъзходство решаващо; в такива ситуации наемниците не могат да са решаващи, но успехите им могат да се превърнат добра пропаганда за противниците.

"Войната за Триполи показа, че изходът на конфликт може да са стане неизбежен, щом покровителите на една страна са готови на по-голяма ескалация от противниците си, а международната общност увърта или няма решителността да наказва ескалацията," продължават авторите.

Нещо повече, "ако важен глобален играч като ЕС остава извън конфликт в съседство - дали от законови или морални съображения - след това ще трябва да се научи да живее с какъвто изход се очертае." В либийския случай на ЕС ще се наложи да намери начин да се справи с отрицателното въздействие на постоянно турско и руско присъствие в Либия.


"Дневник" обобщава основните позиции в изложението на Пустай и Пак заради прогнозата им, че е възможно всичко това да се повтори и на други бойни полета.


Обрат


Пустай и Пак описват конфликта с основен фокус върху времето от миналата пролет до началото на офанзивата на Либийската национална армия (ЛНА) на Халифа Хафтар срещу столицата Триполи, където е базирано Правителството на националното съгласие, (ПНС) до осъществения с турска помощ обрат това лято. Сблъсъкът на Хафтар с трудната среда на гъсто населения град, създаващ голям риск от цивилни жертви, все пак е белязан от по-добрата организация на силите на ЛНА, от многочислеността и факта, че са по-добре снабдени и разполагат с артилерия, танкове, професионални чуждестранни съветници и системи за противовъздушна отбрана.


ЛНА опитва да въвлече противниците си в битки извън града в игра на "котка и мишка", при която за кратко заема позиции и ги ползва като примамка, за да обстрелва новопристигнали сили на ПНС или да им устройва засада. Важно за напредъка на Хафтар е и въздушното превъзходство - на базата на руски изтребители МиГ-21 и МиГ-23, хеликоптери Ми-24/35 и китайски дронове Wing Loong II, доставени (и вероятно управлявани) от Обединените арабски емирства.От 1040 регистрирани въздушни удара от април до ноември 2019 г. 800 се свързват с ЛНА. По това време 24 турски дрона (основно "Байрактар ТВ2") също действат на страната на ПНС, но те не са достатъчни за справяне със силите на Хафтар. ОАЕ междувременн са предоставили на ЛНА руски системи земя-въздух Панцир-С1, даващи на Хафтар превъзходство в противовъздушната отбрана. През египетска база ОАЕ създава "въздушен мост" за транспорт на военна техника, а понякога и за нанасяне на удари по цели на ПНС, докато самият Египет обучава силите на Хафтар и също предоставя оръжия. През есента на 2019 г. освен това руската помощ по суша започва да става все по-очевидна със съдействието на бойци от частната военна компания "Вагнер" в битката за Триполи (макар повечето да оказват само техническо съдействие и броят им да не надхврля 350-400 души и работата им да не може да "насочи битката в една или друга посока").


Сред тогавашните проблеми на правителството в Триполи е, че традиционните съюзници Италия, САЩ и Великобритания не разполагат оръжия и съветници в отговор на кампанията на Хафтар и макар да разполагат с нужните способности, за да обърнат конфликта в полза на ПНС. Липсват "политическа и военна воля" - отчасти заради резолюциите на ООН за оръжейното ембарго и заради опасенията от вътрешнополитически отпор, след като кампанията на Запада през 2011 г. даде спорни резултати. Снабдяването на ПНС се оказва в ръцете основно на Турция и Катар (който по-скоро осъществява финансова, дипломатическа и логистична подкрепа за турските действия, отколкото да поема собствен ангажимент на либийското бойно поле).


"Така единствената по-значима военна последица от оръжейното ембарго на ООН за траекторията на сраженията във войната за Триполи бе, че даде на незападните сили почти тотално надмощие в доставянето на оръжия, обучители и съветници на сражаващите се коалициии. Нещо повече, Брекзит, уникалната връзка на (президента на САЩ) Доналд Тръмп с Русия и сложната връзка на Италия с Франция вероятно също е повлияла за възпрепятстването на решителни многостранни действия."Към септември миналата година турските дронове са на практика унищожени от въздушното бойно поле.


Примирието и промяната


Към края на 2019 г. ЛНА властва в небето над Либия и контролира 90% от петролните инсталации, в нейни ръце пристигат и по-голямата част от военните подкрепления. Победата в Триполи изглежда близо за Хафтар, но подписването на споразумението за военно сътрудничество с Турция изиграва решаваща роля тененцията да се промени. До този момент през декември 2019 г. военни от Русия, Египет и ОАЕ все още застъпват възгледа, че падането на столицата в ръцете на Хафтар е близо.


Решаваща възможност отваря нуждата на ПНС от прекратяване на огъня, защото би дало възможност да се разположа ПВО комплекси за защита на основните летища, по които се снабдяват силите му - летището на Мисрата и "Митига" в Триполи - и пристинащите но Мисрата. Това отговаря и на интересите на Русия, която заради придобилата публичност информация за "Вагнер" и опасението от загуба на значението на посредник в Либия. През януари Хафтар приема и "може да не е съзнавал, че заради застоя около Триполи демаркационна линия между Сирт и Джуфра се обсъжда като бъдеща граница между руската и турска сфера на влияние," продължават авторите. Впоследствие ръководителят на ЛНА не подписа договорения документ, а примирието продължи едва 24 часа.


Анкара разбира добре, че промените в международната система и намаляващата вероятност САЩ или Европа да дадат единен отговор на либийската ситуация, ѝ дава възможност да действа, а поражение на ПНС в Триполи би наранило интересите ѝ. Увеличават се доставките на оръжия. На летището в Мисрата се изпращат ракетни комплекси земя-въздух HAWK XXI, малко по-късно - и на "Митига". Въздушното превъзходство на ЛНА изчезва за момент и това създава условия Турция да изпрати още техника (това прави и ОАЕ, но на тях им липсват кадрите и способностите, каквито членка на НАТО с богат боен опит може да притежава), а и ОАЕ се въздържа от директна намеса на собствените си сили в конфликта. Американските HAWK и турските зенитни установки Korkut и американските преносими зенитни комплекси "Стингър", използвани от турски специални сили, както и турски фрегати междувременно разширяват обсега на въздушната отбрана и с различни компоненти създават необичайна система срещу самолети и дронове:


"Тя е първа по рода си - използвана в разгара на гражданска война от извънтериториална армия, за да се победи "трета страна", покровител на противника.""Най-голямата промяна в ефективността на ПНС започна веднага щом опитни турски кадри поеха планирането... и структурираха кампанията на отделни фази с конкретни цели," се казва в доклада. В тази ситуация прави впечатление и въздържанието на ОАЕ и Египет да се намесят по-активно в полза на интересите си като регионални сили. Част от техниката им превъзхожда турската, макар да им липсват предимствата, придобити от турските сили при взаимодействието със съюзниците от НАТО. Поне в началото, докато имат поле за маневри, Кайро и Абу Даби се въздържат от това:


"Египтяните и емирците имаха способността да обърнат битката в полза на ЛНА, ако пожелаеха да отдадат заедно финансови и професионални военни ресурси. Те обаче решиха да не удрят новопостъпилите турски системи за противовъздушна отбрана, макар че със сигурност щяха да са способни да го направят."По-късно, когато противовъздушната система на ПНС е изградена от Турция, те избират да не се връщат над Триполи с по-старите си самолети и дроновете си, защото тя лесно би ги свалила. Същевременно готовността за ангажимент на Египет, ОАЕ и Русия по принцип има граници - Кайро не одобрява амбицията на Хафтар за овладяване на Триполи със сила, а и съзнава, че Алжир никога не би приел негов военен ангажимент близо до източната си граница, за Египет е по-важно да държи далеч либийски ислямистки групи. За Москва подкрепата за Хафтар никога не е била безусловна, а е по-скоро свързана с желанието ѝ да е арбитър в Либия, а ОАЕ опитват да защитят статуквото в Либия по собствени причини. Мотивацията на Турция е далеч по-екзистенциална.


Междувременно Анкара засили разузнавателния си капацитет, подсили артилерията, радиоелектронната борба и най-вече въздушното превъзходство със споменатите безпилотни апарати, оказали се решаващи в повечето въздушни операции. "Байрактар ТВ2", с по-малкия си обсег от 150 км, бяха подкрепяни от Anka-S на контролираната от министерството на отбраната TAI, издирващи логистични конвои на ЛНА. Смята се, че десетките дронове са управлявани изключително от турски специалисти и макар в началото руските системи "Панцир С-1" да свалят част от тях, Анкара успява да спре процеса с асиметрично заглушаване с помощта на системите "Корал" за радиоелектронна борба. Когато управляващите системите "Панцир" (някои от тях наемници от "Вагнер") успяват да блокират засичането им от "Корал" през май 2020 г., вече е късно това да промени динамиката на бойното поле.


Наемниците


Обрисуваната картина не отрежда главна роля на чуждите наемници.


"Вагнер", натоварена с технически задачи, така и не получиха "зелена светлина" от Кремъл за пълно разгръщане на силите в Либия, пишат Пустай и Пак. Междувременно ЛНА разчиташе и на наемници от Чад и Судан и от Либия за защита на петролната инфраструктура и пистите заедно с малък брой сирийци, сражавали се на страната на Башар ал Асад.


От турска страна, обратно, бойци от Сирийската национална армия, според доклада (и други публикации) разполагани поне от декември 2019 г., са основна част от наемниците, повечето от бригадата "Султан Мурад" (основно туркмени от района на Алепо) и ислямисти от "Ахрар аш Шам" от Идлиб, обозначени от САЩ като терористи, както и няколко други. Става въпрос за "добре обучени и натрупали опит при сътрудничеството" с турските сили. Основната идея е те да не влизат в големите операции за настъпление, а да се използват за задържане или повторно овладяване на терен, когато са подкрепяни от сериозно артилерийско и въздушно прикритие (така изкуствено се понижават и жертвите сред бойците на ПНС от либийски произход).

Към средата на януари бойците са едва около 1000, между април и май достигат 10-12 хил. и сред тях може би има калени в битки джихадисти, които Турция предпочита да изкара от Сирия и Турция. Убитите сирийци според оценките на авторите са 500 души, а ранените над 2000 до юни 2020 г., като повечето от тези случаи са в първите им месеци в Триполи. С времето започват да отговарят повече за защитата и прочистване на отвоювани райони от евентуално оставащи сили на противника и "други не особено бляскави операции, където от основно значение са дисциплината и надеждността, две характеристики, които либийските бойци традиционно не показват". Стига се и до напрежение между милиции в Триполи и сирийци "в началото заради либийски културни предразсъдъци срещу хората от изток, а по-късно - като резултат от случаи на тормоз на цивилни от сирийски наемници, по-късно разпространени и може би преувеличени в социалните мрежи".


"Сирийците не участват нито в светкавичния напредък по крайбрежието в посока към Тунис за завладяване на Сабрата и Сурман през април, нито за окупирането на базата "Ал Уатия" (преди това контролирана през май), нито в битката за Тархуна през юни (крепостта на най-важните съюзници на ЛНА в Западна Либия). Всички тези действия заедно сложиха край на войната за Триполи" - решаващо е въздушното превъзходство.

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Турция победила защото от страх пратила не хора а дронове. Това няма да се повтори и следващият път ще ядат бой, защото всички ще се подготвят. И във футбола с нов финт печелиш, ама само един мач! На следващият тебе финтират!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на cmapmep
  cmapmep
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Добре де, толкова ли е трудно да си прочетеш статията и да поправиш грешките преди да я публикуваш?

 3. 3 Профил на 4arly
  4arly
  Рейтинг: 11 Неутрално

  С дроновете Турция победи и в Нагорни Карабах. Явно става дума за нов, перспективен начин за водене на военни действия. И още нещо - Турция победи Русия на двете места... Да видим как ще се развият нещата и на трето място, където са заедно с Русия. В Сирия!

 4. 4 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  Тази рекламна статия за турските дронове няма общо с реалностите
  - войната в Либия не е свършила и големите играчи не са се включили.
  С изненада спечелиха една битка = толкоз и до там. Да видим дали Европа , САЩ и Русия ще отстъпят всичко в Либия на Турция или ще си гонят интересите.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4007 Неутрално

  Турция и Русия си пробват оръжията. Този път, полето е Либия. След идиотското сваляне на Кадафи, ЕС не знаеше какво иска, а на САЩ е от полза ново огнище на напрежение, толкова близо до Европа. Ордите бежанци (?!), раздрусаха Италия, Франция, Испания и Германия. Един икономически съперник (ЕС) в по - слаба ПОЗИЦИЯ.

 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2856 Любопитно

  ""Вагнер", натоварена с технически задачи, така и не получиха "зелена светлина" от Кремъл за пълно разгръщане на силите в Либия"

  Точна така е! Не измишльотините как турците били разгромили Вагнер в Либия. Докато съюзниците против Турция се ослушват и не предприемат решителни действия срещу нея ще има турски победи! Сисито го спря пред Сирт и Джуфра! Да видим Путя докъде ще ги пусне?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2856 Любопитно

  С дроновете Турция победи и в Нагорни Карабах. Явно става дума за нов, перспективен начин за водене на военни действия. И още нещо - Турция победи Русия на двете места... Да видим как ще се развият нещата и на трето място, където са заедно с Русия. В Сирия!
  —цитат от коментар 3 на 4arly


  Сериозно ли победи Русия на две места или Русия не се яви на войната! В първият случой както правилно пише ограничи Вагнер, а във вторият търгуваше с Турция за да си вкара миротворците в Карабах! В открит конфрикт Турция няма никакви шансове и Ердоган го днае много добре затова все вика НАТО на помощ! Като е толкова серебез да излиза от НАТО!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  С дроновете Турция победи и в Нагорни Карабах. Явно става дума за нов, перспективен начин за водене на военни действия. И още нещо - Турция победи Русия на двете места... Да видим как ще се развият нещата и на трето място, където са заедно с Русия. В Сирия!
  —цитат от коментар 3 на 4arly


  Не бих споменал Сирия на твое място - турските дронове падха на рояци и войските на Сирийската арабска република надиграха Турция тактически.
  Войната в Карабах пък бе с благословията на Русия и Русия я спря - Турция по-скоро бе употребена и изоставена.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2856 Любопитно

  "Да видим как ще се развият нещата и на трето място, където са заедно с Русия. В Сирия!"

  Третото място не е Сирия, а Донбас! Четвъртото може да е Крим!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 10. 10 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Спрете с това величаене на Ердоган, кога му станахте фенове?

 11. 11 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Някой май цъка много електр. игрички...

 12. 12 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Докладът в в линка на статията е доста интересен. Потвърждава че в Либия няма разположени С 300 и С 400 като определя че тези две системи са по ефикасни от Панцир , който свали американския и италианския дрон и че ще са ефективни срещу ТБ2. Любопитно защото арменците имаха и не направиха нищо съществено с тях. Въпреки че единия от двата свалени Байрактари беше ударен именно от С 300. Въпреки това през цялата война в НК ТБ2 си действаше относително безпрепятствено. Може ли причината да е само лошата подготовка? Сигурно има и друго.
  Интересно е също че от 13-ти този месец досега турските А 400 са осъществили шест полета до базата Ал Уатия като на сателитни снимки се вижда че пистата е удължена и вече има маркировка. Може и да видим Ф 16 там.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 13. 13 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Добре де, толкова ли е трудно да си прочетеш статията и да поправиш грешките преди да я публикуваш?
  —цитат от коментар 2 на cmapmep

  =======================
  Превъзбудени са от писането на поредната глупост, наредена им от пАсоля.

 14. 14 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  //И във футбола с нов финт печелиш, ама само един мач! На следващият тебе финтират!//
  ============
  Та кой ще финтира, Путя Бункерний....ще се супордиса с тия коблуки, за това са необходими яки бутонки!!!

 15. 15 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2839 Неутрално

  "Международните норми и дори резолюциите на ООН вече не могат да предотвратят неконтролираното вкарване на високотехнологични оръжейни системи и агенти "
  =============
  ООН реагира изключително бавно и не е предотвратила нито една касапница, стига участниците да са искали да се изтрепят.

  ПП: Другите сайтове вече писаха, че Байдън е със счупен крак.

  Еретик
 16. 16 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#6] от "Julian Mall":

  //Путя докъде ще ги пусне?!//
  --------------------------
  До къде, до къде, след като им беше даден ултиматум,вагнеровци с мръсна газ през пустинята се изтеглиха на 400 км.

 17. 17 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  До коментар [#12] от "Jalis Ironhammer":

  Знаеш ли коло струва една ракета С-400. Над 1 милион $. За един дрон да свалиш е неизгодно. Една ракета Патриот струва между 1 и 5 милиона долара в зависимост от оборудването, Основното предназначение на С300 и С400 са стратегическите бомбардировачи на САЩ, и то главно Б-52. Б-1 и Б-2 са много трудно откриваеми и не са много видими от локаторите. Крилатите ракети пък летят ниско и са много.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 18. 18 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Наближава денят в който, турците ще бъдат много здраво ошамарени затова , че се мешат там където не им е работата. Това ще е деня, в който мустакатият султан бъде свален и осъден за престъпленията си!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 19. 19 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#8] от "dark'star":

  //Не бих споменал Сирия на твое място - турските дронове падха на рояци и войските на Сирийската арабска република надиграха Турция тактически.//
  ==================
  Май от дезинфектант за бани, си минал на дезинфектант за ръце....парень, берегись!!!!!.....имаше рояци от дронове, ама не падаха, а отваряха рашенските тенекета като консервени кутии!!!

 20. 20 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 563 Разстроено

  До коментар [#17] от "Сатана Ликующий":

  Викош не е изгодно да свалиш един дрон дето изби сумати арменски войници и техника на стойност на 1,5 млрд долара? Останалите ти малоумни приказки въобще няма да ги коментирам.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 21. 21 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1454 Весело

  До коментар [#20] от "Jalis Ironhammer":

  Сваляй дронове, но не с със С300 и С400. За целта ще се използват евтини малко системи. Чел си поста ми, но не ти е стигнал капацитета да го разбереш.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 22. 22 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#3] от "4arly":

  //Турция победи Русия на двете места//
  ====================
  Нека да сме малко по-точни, на три места. Украинският "Мотор Сич", съвместно с Байрактар, разработват по-мощен двигател, турците дадоха 20_на Байрактара без въоръжение и управлението за "рояк" (за сега).....

 23. 23 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 563 Разстроено

  До коментар [#21] от "Сатана Ликующий":

  Така е , много е сложно. Много си умен. Разкажи ми колко трудно откриваем е Б 52 на локаторите. Знаеш ли колко е RCS на самолета? Знаеш ли какво е RCS?
  Кажи с какво да се свалят дронове. Не , по добри кажи на арменците.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 24. 24 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#7] от "Julian Mall":

  //Сериозно ли победи Русия на две места или Русия не се яви на войната! //
  ================
  Както във футбола, така и на войната на не явилият се страхливец се преписва служебна загуба!!!

 25. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2856 Любопитно

  До коментар [#6] от "Julian Mall"://Путя докъде ще ги пусне?!//--------------------------До къде, до къде, след като им беше даден ултиматум,вагнеровци с мръсна газ през пустинята се изтеглиха на 400 км.
  —цитат от коментар 16 на LudLustrator


  Кой им даде ултиматума?! Ердоган ли!? Затова ли орева орталъка от тях?! Добре че Путя пак се съобрази с него и ги изтегли!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 26. 26 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2856 Любопитно

  До коментар [#7] от "Julian Mall"://Сериозно ли победи Русия на две места или Русия не се яви на войната! //================Както във футбола, така и на войната на не явилият се страхливец се преписва служебна загуба!!!
  —цитат от коментар 24 на LudLustrator


  Служебната загуба не е като реална победа! Ердоган нали много искаше да остане "один на один с Асад"! Да напусне НАТО да видим колко ще струва "один на один" с Рассия?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Tурция и Русия си поделиха Либия и Сомалия, защото африканците си търсят покровители. Африка е огромна торта!

 28. 28 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  руските форумни дронове бият във форума на Дневник :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 29. 29 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Използването на дронове въобще не е ново нещо, САЩ ги използват от 20 години поне. Имат над 9,000 на въоръжение и избиха с тях хиляди талебани. Турция не е открила нищо ново а просто използва наученото от НАТО и произвежда дронове със части от страни на НАТО. Използването на С-300 или С-400 за свалпне на евтини дронове е най-тъпото нещо за което съм чувал, просто защото не е икономично. Има си начини за борба с дронове и тези начини и средства за различни за различните дронове по големина и предназначение.
  А за тези дето се подмокрят от умиление като чуят за Вагнер и Путьони, само да напомня че Турция не е САЩ. Не е и 10% от това което може САЩ да донесе в един конфликт. Нека не забравяме как само 16 човека Американски войници координираха контраатака срещу над 600 Вагнеровци въоръжени с танкове и артилерия. Тогава ги изпепелиха с ракети HIMARS от 250kм разстояние. После трябваше да събират Вагнеровците в кофи. Същото ще се случи и в Либия ако Американците решат.
  Следващия шамар на Путин ще бъде ударен в Донбас и Крим.

  California Über Alles
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  "Извънтериториална война, спечелена от турците", променя конфликтите през XXI век
  =======
  Че ги промененя.....в това няма спор....но има и нещо друго......
  Това не е само войната на турците, а на всички ония които не желаят да воюват, но са принудени да водят някакви войни.....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Турция победи Русия на двете места... Да видим как ще се развият нещата и на трето място, където са заедно с Русия. В Сирия!
  —цитат от коментар 3 на 4arly


  Не помня да е имало война между Русия и Турция ама троловето трябва да си искарват хляба.

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  "....важен глобален играч като ЕС остава извън конфликт в съседство - дали от законови или морални съображения....."

  "Парен каша духа"
  Горчи споменът от Арабската пролет.

 33. 33 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 30 Весело

  И още нещо - Турция победи Русия на двете места... Да видим как ще се развият нещата и на трето място, където са заедно с Русия. В Сирия!
  —цитат от коментар 3 на 4arly


  Къде е "победила", бре, Шарли(ЕБдо)? От 11 руско- турски войни, КОЛКО победи има Туркия?

  Прочети нящо, и пак ела!... 😉😏

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  До коментар [#27] от "half truth":

  Хабера чу ли го..... ❓
  През 3/4 на годината, икономическия ръст на Турция се е увеличил с 6,7%....

  Bukalemun
 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4642 Весело

  До коментар [#10] от "Dariya Koleva":

  Дария, не пиши глупости. От "Дневник" не са никакви фенове на Ердогановия режим в Турция.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Конфликта в Карабах (и не само там) показват на къде отиват нещата в модернaта война - инвестиции и използване на високотехнологични системи. Ние пък за министър на въпросния сектор имаме едно тъпо живковистичко ченге дето в 21 век ще завърща наборна служба и казарма от съветски тип от 60те.

 37. 37 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 30 Весело

  До коментар [#3] от "4arly"://Турция победи Русия на двете места//====================Нека да сме малко по-точни, на три места. Украинският "Мотор Сич", съвместно с Байрактар, разработват по-мощен двигател, турците дадоха 20_на Байрактара без въоръжение и управлението за "рояк" (за сега).....
  —цитат от коментар 22 на LudLustrator


  Ало, Лудия, известно ли ти е, че продаваха"Мотор Сич" на Китай, и в момента е една РАЗВАЛИНА, и по таа причина кинезите СЪДЯТ укропите, за пропуснати ползи? Луд- умора нема! 🙄

 38. 38 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 30 Весело

  До коментар [#27] от "half truth":Хабера чу ли го..... ❓През 3/4 на годината, икономическия ръст на Турция се е увеличил с 6,7%....
  —цитат от коментар 34 на eti mehter


  Хаирлия да е! 😏

 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  До коментар [#29] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Използването на дронове въобще не е ново нещо, САЩ ги използват от 20 години поне.
  =======
  Ако това е верно (а аз не го оспорвам).....защо през същите 20 години, САЩ не постигнаха същите тия резултати които Турция, за 3.....?
  Сащ имаха две десетилетия да намерят някакъв що годе по мирен консенсус, но такъв не видяхме.....!
  Моя акъл вижда само два логични отговора....!
  1.....или не можаха....
  2....или не поискаха....

  Ако имаш желание да ме обориш.....напиши трети вариант.... 👈

  Bukalemun
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  До коментар [#29] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Начинът, по който дронове и противосамолетни спосоности бяха разположени от Турция, със сигурност ще се изучават и вероятно ще се имитират на други полета полета на бойни действия. През последните месеци (турската бойна техника) остави отпечатък върху бъдещето на Либия и показа нови аспекти на това как ще бъде използвана вероятно въздушната
  ========
  Това прочете ли го?
  Този пасаж го запомни добре.....!!!

  И най накрая разбери, че колкото и да са важни предимствата на едно оръжие......много по важно е в чии ръце се намира то......

  Bukalemun
 41. 41 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Война срещу организирана армия и модерна ПВО, не е проста и лесна работа !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Неутрално

  До коментар [#41] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  А най добре е въобще да не се воюва.....
  Затова все ти припомням......
  "... Трябваше да седнете на масата за преговори....шанса който ви даде на времето Ердоан..... А не да изпълнявате това което ви нареждат франсетата....".....
  За съжаление.....вашата съдба вече не е във вашите ръце....

  Bukalemun
 43. 43 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  До коментар [#42] от "eti mehter":

  Не обсъждаме суверенитет !
  Разберете това !
  Само разликата за шелфа може да се обсъди.Но на базата на международното право !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 44. 44 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#39] от "eti mehter":

  Е ти май си пропуснал тия 10-12 000 башибозук къде прати Турция.
  Начи на Хафтар му помогна Вагнер. Тато стигна Триполи, Путин пак започна неговите ганкини хора , две напред и три назад. Тоя човек няма едно нещо да е докарал до край, за него създаването на батак си е правило. Тука разбира се има много интереси и тия на Русия не са големи в Либия.
  Египет, ОАЕ, Италия, Турция, Франция са по ангажирани даже.
  Та в Русия, Сочи щяха да подписват мир. Обаче Хафтар в последния момент отказа. Реши че може да вземе Триполи сам. Тогава Путин изтегли Вагнер от операцията, а Турция пращаше башибозук. Путин включи Вагнер отново чак кога стигнаха Сирт и после подписаха примирие.
  Та дронове в Триполи, в градски боеве са абсолютно безполезни. Ако Хафтар бе получил подкрепа щеше да вземе Триполи, но Хафтар играе тройна и четворна игра, най вероятно щеше да ритне "спонсорите" при победа. Все пак е американски гражданин и с тесни връзки с ЦРУ.

 45. 45 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1460 Любопитно

  И още нещо - Турция победи Русия на двете места... Да видим как ще се развият нещата и на трето място, където са заедно с Русия. В Сирия!
  —цитат от коментар 3 на 4arly

  Русия знае ли, че е воювала в Нагорни Карабах и Либия?

 46. 46 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Дълга статия, описваща с много думи нищо. Конфликта може да се опише общо-взето с няколко изречения. В Либия има две основни племена. Едното живее основно в Триполи, а другото в Бенгази. Двете племена са отколешни врагове по между си. Племето в Бенгази, получи помощ от Египет, ОАЕ и Русия, да нападне и подчини /пороби/ племето в Триполи, което имаше широка международна подкрепа и признание за "официална и легитимна власт" в Либия. Турция подкрепи племето в Триполи в решаващ момент, до като цялата страна беше овладяна а градът беше обсаден и падането му беше въпрос на дни. Благодарение на по-високите технологии и по-модерните оръжия и похвати, правителството в Триполи обърна хода на войната, изтласка силите на вражеското племе и се впусна в контраатака. Когато силите на официалната власт отвоюваха половината страна и обсадиха пристанищният град Сирт, през който се осъществява по-голямата част от износа на либийският нефт, Египет заплаши, че ще се включи във войната на страната на международно непризнатото "правителство" на техният "генерал" Хафтар. Тогава Египет и Турция седнаха на масата на преговорите и се разбраха. "Законното" правителство получи възможността да възобнови износа на петрол, в замяна на оставяне за момента на контрола на град Сирт в ръцете на "незаконното" правителство и спряха войната. Това постави началото на крехък мир, който за момента се задържа. Това е всичко.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 47. 47 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Май от дезинфектант за бани, си минал на дезинфектант за ръце....парень, берегись!!!!!.....имаше рояци от дронове, ама не падаха, а отваряха рашенските тенекета като консервени кутии!!!
  —цитат от коментар 19 на LudLustrator

  За последните години базата в Хмеймим десетки пъти бе неуспешно атакувана с дронове.

 48. 48 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Този пасаж го запомни добре.....!!!И най накрая разбери, че колкото и да са важни предимствата на едно оръжие......много по важно е в чии ръце се намира то......
  —цитат от коментар 40 на eti mehter


  Fes, не се превъбуждай много! Това прочете ли го - " предимствата, придобити от турските сили при взаимодействието със съюзниците от НАТО."
  Без НАТО сега щяхте да сте като всички потуранци в района. Без обучението, методите и техниката на НАТО и САЩ сте най-обикновен башибозук. До сега освен че използвате самоделни дронове, каквито САЩ имат и използват от 20 години друго не сте постигнали. Може да биете Кюрдите, които са въоръжени с пушки и тояги. Да се репчите на Руските експедиционни сили, които са различни от военните сили на Руснаците в Русия. Не че Русия е нещо сериозно като конвенционална сила но едно са експедиционни корпуси друго е редовна армия на място и на свой терен.
  В Либия използвате знания на НАТО и техника на САЩ срещу 400 Вагнеровци и мешавица от "съветници" от други потурански държави без обединено командване или единна подкрепа от силна държава.
  В Азербайджан освен че помагахте, Азерите си се бият за държавата, така че е малко несериозно да си мечтаеш за велики победи. И то победи срещу посраната Армения въоръжена с глупаво Руско-Съветско оръжие която се бие на територията на Азербайджан. Ако сте толкова големи отидете да се биете на територията на Армения да ви видим колко сте ербапи тогава. Има голяма разлика къде се биеш и за какво и на какво разстояние от базата си.
  Когато се научите да се биете на 10,000км от Турция срещу сила от калибъра на Чили или Южна Африка или дори Норвегия или Канада или Корея или Виетнам, тогава ела да се фукаш, манго.

  California Über Alles
 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  "Само разликата за шелфа може да се обсъди.Но на базата на международното право !"
  До коментар [#43] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Това положение е наложено от "победителите". За никакво международно право не може и да става дума. 99% от островите са едни скали, които стърчат от морето и нямат никакво друго значение, освен да лишат Турция от море и шелф. Не съм им фен на турците, просто съм честен. А ти не си.
  А когато нещата са решени от победителите и като победителите се сменят, кво става? Хич не сте за завиждане. Само мегаломаните-франсета ви подкрепят. На Брюксел не му пука за вас.

 50. 50 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#46] от "Viva la Evolution":
  Не 2 племена а 200 е поточно. Освен това още толкова банди, които се бият за кой плати по добре, за кой е по силен, а ако няма силен, за себе си. Че и от ИД имаше, какви ли не, судански наемници, сирийски башибозук, абе цвета на интелигенцията...

 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  До коментар [#43] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Дори и едностранчивото парижко споразумение нарушихте, бе човек.....
  А след като Италия ви подари островите.....успяхте да удържите на обещанието си, да не ги въоражавате....ЕДВА 3 години......!!!
  Кой ви заплашваше тогава.... ❓
  Още в средата на миналия век.....сте почнали да си трампите суверенитета срещу съблазнителни подаръци....

  Bukalemun
 52. 52 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  До коментар [#51] от "eti mehter":

  Думи...думи !
  Срещу гръцките острови е разположена цяла армия. Правото на самозащита не се обсъжда и е заложено в Хартата на ООН която е над всякакви договори и конвенции !!
  С човекоядци не минавате

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 53. 53 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  До коментар [#48] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Това прочете ли го - " предимствата, придобити от турските сили при взаимодействието със съюзниците от НАТО."
  ========
  :)..... Именно, и аз това казвам......

  Или тънката работа ще я дадеш на майстора.....
  Или желанието ти....из първоначално ще трябва да е добронамерено......
  Именно.....добронамерено....

  Помниш как влязохме в НАТО, нали.....!?
  Условието бе......ако обърнем хода на войната на корейския полуостров.....
  За една нощ .....трябваше да умрат над 250 турски войника....дали живота си да спасяват 570 американски......обкръжени от китайците, и чакащи почти гибелна смърт.....
  Виждаш ли.....какви ми ти работи....?!

  Излиза че.....ако не бяхте яли пердах от китайците..... Турция може би нямаше да е член на НАТО...... :).....
  Цел, желание, умисъл, добронамереност....... Кефа е твой....!
  Избирай от което и колкото щеш..... :)

  Bukalemun
 54. 54 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  С дроновете Турция победи и в Нагорни Карабах. Явно става дума за нов, перспективен начин за водене на военни действия. И още нещо - Турция победи Русия на двете места... Да видим как ще се развият нещата и на трето място, където са заедно с Русия. В Сирия!
  —цитат от коментар 3 на 4arly


  Те турците и в Сирия ги спряха руснаците, пак с Дронове - в Идлиб. Турската армия е доста по-добра от руската. Все пак е обучавана и оборудвана от НАТО.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 55. 55 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Само разликата за шелфа може да се обсъди.
  До коментар [#43] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Откога го искате това? Tова го иска Турция и заъова е цялата дандания в морето. Останалите приказки на турците са за сол и пипер. Целта е шелфа.

 56. 56 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#53] от "eti mehter":

  Е добре че е Туркито да спаси Америка от военно поражение. Ама и ти си един мечтател!

  California Über Alles
 57. 57 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Путин и Русия си поделят света. И после какво правят със завладените територии като и двамата нямат производство ( освен военно)

 58. 58 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#29] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Начинът, по който дронове и противосамолетни спосоности бяха разположени от Турция, със сигурност ще се изучават и вероятно ще се имитират на други полета полета на бойни действия. През последните месеци (турската бойна техника) остави отпечатък върху бъдещето на Либия и показа нови аспекти на това как ще бъде използвана вероятно въздушната ========Това прочете ли го?Този пасаж го запомни добре.....!!!И най накрая разбери, че колкото и да са важни предимствата на едно оръжие......много по важно е в чии ръце се намира то......
  —цитат от коментар 40 на eti mehter


  Метинчо, а ти разбра ли, че имате добра армия само защото ни бяхте нужни. НАТО ви обучи и въоръжи и продължава да ви доставя, критично важни елементи. Обаче глупака който ви управлява, започна на хапе ръката която го храни. И за момента загубихте достъпа до най-добрата технология - Ф35. Така като вървите, ще загубите и всичко останало.
  Ердоган ще превърне светска Турция в Иран или Пакистан. Кемал Ататюрк се върти в гроба си.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 59. 59 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":
  "Турция победила защото от страх пратила не хора а дронове. Това няма да се повтори "

  Вече се повтори в Нагорни Карабах

  подпис
 60. 60 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#7] от "Julian Mall":
  "Турция няма никакви шансове и Ердоган го днае много добре затова все вика НАТО на помощ!"

  Това се казва да гледаш човек в очите и да го лъжеш.
  След като Ердоган знае, че няма шансове, защо повтори в Нагорни Карабах.

  подпис
 61. 61 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#9] от "Julian Mall":
  "Третото място не е Сирия, а Донбас! "

  И аз на Донбас се надявам. Следващият президент след Зеленски трябва да се възползва от слабостта на Русия.

  подпис
 62. 62 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  До коментар [#44] от ".":
  "Тогава Путин изтегли Вагнер от операцията, а Турция пращаше башибозук. "

  Да разбирам ли , че Вагнер е руския башибозук?

 63. 63 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  До коментар [#56] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  За разлика от тебе.....аз все още имам шанса да разговарям с ветерани от корейската война.....
  Днес.....всички съжаляват че са си рискували живота там......
  А един дори каза..... "за какво сме им помагали.....за да ни съсипват по късно с военни преврати, ли...?".....

  Bukalemun
 64. 64 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dariya Koleva":Дария, не пиши глупости. От "Дневник" не са никакви фенове на Ердогановия режим в Турция.
  —цитат от коментар 35 на Иво


  Прав си. От"Дневник" са феновете на Путиновия режим в Русия.

 65. 65 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  Путин и Русия си поделят света. И после какво правят със завладените територии като и двамата нямат производство ( освен военно)
  —цитат от коментар 57 на half truth


  Ми що пък да нямат? Русия е първа по производство на зърно, газ, петрол, редки метали.

 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  До коментар [#52] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Думи...думи !
  ======
  Ами тук е форум..... Няма как.....!

  И пак питам..... Кое ви заплашваше в края на 50 те и началото на 60 те години?
  Чаааак след около десетина години.....почнахте да навивате бургиите на попа Макариус.....който в последствие започна гибелна кампания срещу турците живеещи в Кипър.....
  И в отговор какво чакахте.....?
  Анкара да ви каже... "браво уважаеми комшии....продължавайте да убивате"?

  Bukalemun
 67. 67 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  Война срещу организирана армия и модерна ПВО, не е проста и лесна работа !!!
  —цитат от коментар 41 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Израел има многодишен опит за борба с ракети, дронове, дори балони използвани за атаки от палестиците. С железен купол имат определени успехи и това е защото палестинците не разполагат с противорадарни ракети. Противорадарните ракети са първото оръжие при всяка въздушна операция, но ги имат само големите армии.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 68. 68 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  предимствата, придобити от турските сили при взаимодействието със съюзниците от НАТО."
  Без НАТО сега щяхте да сте като всички потуранци в района. Без обучението, методите и техниката на НАТО и САЩ сте най-обикновен башибозук.
  —цитат от коментар 48 на Pontif New Dnevnik SUCK


  Пропускаш че преди НАТО турската армия бе модернизирана от Ататюрк, който я направи гарант за светското развитие на Турция. С ислямиста Ердоган това вече не е актуално и скоро отново ще бъдат башибозук.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 69. 69 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Русия е първа по производство на зърно, газ, петрол, редки метали.
  До коментар [#65] от "Judjuk":

  Русия разчита само на енергийните източници и се опитва да контролира световните енергийни ресурси. В Сирия не успя, ама в Либия точно тях окупира.

  А Ердо според мен се бори за контрол на човешкия ресурс, на който ще се продават стоки. Затова Ердо е по-симпатичен на Запада, който пък ги произвежда. А Путин е заплаха защото контролира енергията от която има нужда.

  И така Африка е тортата, която самите африканци разпродават. Всеки купува чрез това с което сам разполага. Русия и Турция с войни, Западът с търговия.

 70. 70 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  До коментар [#55] от "half truth":

  От близо 35 години.
  До коментар [#67] от "Корки":

  Гърция разполага с такива и поръча и още.
  До коментар [#66] от "eti mehter":

  Бъркаш темите. Умишлено !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 71. 71
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  До коментар [#56] от "Pontif New Dnevnik SUCK":За разлика от тебе.....аз все още имам шанса да разговарям с ветерани от корейската война..... Днес.....всички съжаляват че са си рискували живота там...... А един дори каза..... "за какво сме им помагали.....за да ни съсипват по късно с военни преврати, ли...?".....
  —цитат от коментар 63 на eti mehter


  Рязан, в Корея се бият силите на ООН предвождани от САЩ под командването на ген. Дъглас Макартър срещу Северна Корея и нахлулите стотици хиляди Китайци и Руснаци. Основните сили като жива сила са 95% Американски, логистиката е 100% Американска, техниката 85% Американска, командването 100% Американско.
  Официално там се бие ООН срещу С. Корея, Китай и Русия.
  Ето ти е цифрите:
  САЩ 306,000 войници
  следват Британия с 14,000
  и Авсрталия,
  Канада
  Нова Зеландия
  Франция
  Белгия
  Холандия
  Люксенбург
  Тайланд
  Филипините
  Гърция
  Турция
  Етиопия
  Колумбия
  Южна Африка
  Кой са спасявали рязаните Турци бе кьопек? Ти освен че си прост ислямист и нямаш нужното образование, затова башибозуците са ти завъртели главата и вярваш че една шепа търци са спечелили войната в Корея. Не те ли е срам?!
  И срещу тази коалиция на ООН се изправят 1,450,000 Китайци, 266,000 Северно Корейци и 26,000 Руснаци.
  Можеш ли да кажеш да кой са се били турчулята а? И кой точно са спасили и с каква техника и въоръжение са били че да спрат някой и да решат изхода на тази война?
  Баси ислямския, самозабравил се смешник!

 72. 72 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 187 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  И в Нагорни Карабах спечелиха по същия начин

 73. 73 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 563 Неутрално


  Форумът се превърна в отровна яма. Не че е нещо ново , но е жалко.
  Дано 2021 е една по - успешна година.
  🥳

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 74. 74 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  [quote#68:"Корки"][/quote]

  Турция е регионална сила сега. Беше Европейска сила когато имаше СССР и САЩ им даваше оръжие и технологии. След 2003г САЩ не смятат Турция за близък съюзник. Затова и не им продадоха Пейтриът и Ердо се разсърди и реши да купи С-400. С това обаче загуби Ф-35. Голям политик, а! Даде кон за кокошка.
  Едно време Американците им бяха дали завод да произвеждат Ф-16. Сега обаче им отнеха лиценза и не им дават да продават, нито пък някога ще видят новия Ф-16 блок 70.
  В момента дразнят всички в НАТО затова и нищо няма да получат от Франция и въпреки че Германците и Италианците са мъстии и те няма да им дадат авангардна военна технология. Така Турците могат да бият Армения и Кюрдистан но ако зад тях застане някой силен ще си оберат крушите.
  Феса се е превъзбудил нещо и бърка ограничените успехи в Сирия с истинска победа. там Руснаците знаят че са далече и ако настъпят някой по опашката след 3 дни няма да има нито един Руснак или Иранец там. Затова пипат леко. А Сирия е задния двор на Турция така че условията не са равни. Всеки който малко поне разбира от тези неща ги вижда тези неща. В Азербайджан Руснаците също нямат полза да се карат с Азерите , най-малко заради газа който купуват и препродават от тях Арменците са бита карта за Путин. Това не значи че ако Турция нахлуе в същинска Армения, че Руснаците ще седят. Не че им пука за Армения но това ще отслаби значително престижа им в тази част на света и на тях не им трябват нови проблеми с Чечня, дагестан, ингушетия и другите републики които са пътници. И не че имат по-добро оръжие или подготовка от Турция. Не. Просто ще мобилизират всеки Арменец и ще залеят страната им с Руски части и оръжие и ще засипат всичко с артилерия и ГРАДове без да се притесняват за цивилни, за градове и села. На Турците ще им се пламнат шалварите. Те най-ппосле схванаха че в БИ има само две държави от които зависи нещо - Иран и СА. Турците никой не ги бръсне за нищо. Затова и взеха да се занимават с такива мравки държави като Либия и Армения.

  California Über Alles
 75. 75 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4642 Любопитно

  До коментар [#64] от "tacheaux":

  И това не е вярно. По скоро са фенове на ЕС и така трябва да бъде.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 76. 76 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4642 Любопитно

  До коментар [#71] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Понтифе, прав си че от страната на ООН тази война е изнесена на гърбът на САЩ.

  А, относно коментара на Ети, предполагам, че е гледал някакъв турски документален исторически филм за Корейката война, която явно е бил пълен с преувеличения за "огромната роля" на Турция в тази война. И сега той просто повтаря това което е видял там.

  Иначе, има и спасени цивилни от турските военни в Корея, преди 2-3 години гледах един турски филм за Корейската война базиран на действителен случай, спасяването на едно корейско момиченце от един турски войник по време на войната. За турски филм беше на едно добро ниво, ето повече подробности за самия филм:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Ayla:_The_Daughter_of_War

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  До коментар [#74] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Турция е регионална сила сега. Беше Европейска сила когато имаше СССР и САЩ им даваше оръжие и технологии. След 2003г САЩ не смятат Турция за близък съюзник. Затова и не им продадоха Пейтриът и Ердо се разсърди и реши да купи С-400.....
  =======
  Каква европейска сила е била Турция, бе дингил......?
  Ти чуваш ли се какви глупости редиш....?

  Дори през 80 те години, Турция бе икономически подвластна на едни български стоки..... КОМУНИСТИЧЕСКИ стоки......
  Помня как роднините ни от Истанбул отиваха в България.....и на връщане пълниха куфарите с български ютии......които после продаваха в Турция, и с парите купуваха земя за строеж на къща. После пак от България......купуваха мотор с кош.....и с парите от него си строяха домовете......
  Ти на това ли викаш "европейска сила"....бе мамул.....????? ❓
  Такива примери мога да ти редя до сутринта.....

  Ти знаеш ли.....докато си слушал в Европа, Биитълс, Модър Толкинг и Сиси Кеч.....какви кървави времена имаше в тогавашната СВЕТСКА Турция, бе умник?
  Въобще......чувал ли си за тия неща....?
  И всичко бе заради хатъра на задокеанските ни 'съюзници'....
  И докато Турция танцуваше по тяхната свирка.....те и се отблагодаряваха с периодични военни преврати.....
  Клечки за зъби неможеше да произвежда Турция, бе мозък......без да иска разрешение от Вашингтон......

  Европейска сила била Турция...на времето ..... Ха ха.... :).....
  Престани да лъжеш като аматьор..... Излагаш се.....

  До 1995 година......премиера на Турция заставаше в поза 'мирно'.....когато го посещаваха треторазрядни американски банкери.....
  На това ли викаш.... "европейска сила"....?

  Bukalemun
 78. 78 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#71] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Понтифе, прав си че от страната на ООН тази война е изнесена на гърбът на САЩ.А, относно коментара на Ети, предполагам, че е гледал някакъв турски документален исторически филм за Корейката война, която явно е бил пълен с преувеличения за "огромната роля" на Турция в тази война. И сега той просто повтаря това което е видял там.Иначе, има и спасени цивилни от турските военни в Корея, преди 2-3 години гледах един турски филм за Корейската война базиран на действителен случай, спасяването на едно корейско момиченце от един турски войник по време на войната. За турски филм беше на едно добро ниво, ето повече подробности за самия филм:https://en.wikipedia.org/wiki/Ayla:_The_Daughter_of_War
  —цитат от коментар 76 на Иво


  Филмите са филми, фактите са факти. Всеки който е участвал там вероятно е правил каквото може за да помогне. То това е била и мисията. Но да се каже че Гърците или Етиопците или тайванците са спасили или дали обрат на войната е толкова смешно колкото и да се каже че Турците са направили нещо значително там. Всеки един от участниците може да се гордее и да направи филм. Само див простак може да казе че неговата група голяма колкото училище е спечелила войната или е обърнала хода на събитията.
  Но национализма до това води. И сега Турците страдат от тази болест. То и за нея има лек. Германците го знаят много добре.

  California Über Alles
 79. 79 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Неутрално

  До коментар [#76] от "Иво":

  А, относно коментара на Ети, предполагам, че е гледал някакъв турски документален исторически филм за Корейката война, която явно е бил пълен с преувеличения за "огромната роля" на Турция в тази война.
  =========
  Преувеличения...?.... :)

  https://www.aa.com.tr/tr/dunya/turkiyenin-kore-savasindaki-yardimi-olmasaydi-guney-kore-olmazdi/1214293

  Щом не вярваш на Ети....има лесно.....
  Ето ти мнението на един кореец.....

  Bukalemun
 80. 80 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Весело

  До коментар [#71] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Ето ти е цифрите:
  САЩ 306,000 войници
  следват Британия с 14,000
  и Авсрталия,
  Канада
  Нова Зеландия
  Франция
  Белгия
  Холандия
  Люксенбург
  Тайланд
  Филипините
  Гърция
  Турция
  Етиопия
  Колумбия
  Южна Африка
  =======
  :).....да....
  И както си ги наредил по 'последователност'.....излиза, че Турция е на пред пред пред пред последно място.....

  Слагайки Люксембург на по почетно място в листата.....кажи да видим.....колко люксембургчани са дали живота си в нея война....?
  Аматьор....

  Bukalemun
 81. 81 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  До коментар [#74] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Едно време Американците им бяха дали завод да произвеждат Ф-16
  ========
  Така е.....
  Всъщност, САЩ са давали самолети на Турция.....още от 1950 година.....
  Но при какви условия....?

  Първо....янките поставиха коварното условие, Турция да си ликвидира цялата авио индустрия по онова време.....
  А тогава, Турция е продавала самолети на Европа......дълга тема.....
  По този начин....на практика е била занулена една от най големите цели на Ататюрк..... Турция да е държава с развита авио промишленост.....
  Всичко отива на кино......понеже за разлика от Ататюрк.....наследниците му са тотални майцепродавци и лакеи....
  Направените с десетилетия усърдия, народни пари и време.....са ликвидирани с един замах.....
  Така започва една 52 годишна драма......напоена с много кръв, мизерия и без перспективност.....
  Но етикета който е лепнат.....е крайно обнадеждаващ..... Турция е(била) светска държава.....

  Bukalemun
 82. 82 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4642 Любопитно

  До коментар [#78] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Абсолютно си прав за вредните страни на крайния национализъм. В Турция той определено съществува (имам в предвид крайния национализъм). И всеки който е бил там сигурно го е усетил това.

  Но, иначе турците като цяло имат доста добро и гостоприемно отношение към нас българите.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 83. 83 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Цифровизацията при управление на бойното поле и насищането му с роботи започна още през 20-ти век. Дано нашите войскари да са го забелязали навреме.

 84. 84 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  "Русия разчита само на енергийните източници....."
  До коментар [#69] от "half truth":

  Елементарната политкоректност го изисква така да се пише. И така да се мисли. Русия е кочина, там живеят прасета и там нищо не се произвежда! Но помисли! Какво значи шампион по зърно? Развито земеделие и една мащабна индустрия. Живков казваше "Зърното е стратегия и политика". Който държи зърното, държи властта. В Русия се произвежда....всичко! И Мерцедеси. Фабриките в далечния изток бачкат на поразия и бълват потребителски стоки за огромния китайски пазар. Хранителни най-вече. Газовите фабрики нямат чет. Там не се произвежда само газ а безброй компоненти. Ресурсът на действащите находища е 350 трлн куб. м. Но цензурата не спи, тя бди.

 85. 85 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Да водиш 3-4 , макар и локални войни на широк фронт и въпреки това
  https://money.bg/economics/iznenadvashto-turskata-ikonomika-shte-izprevari-po-rastezh-konkurentite-si-a-prez-2021-a-chaka-4-rast.html?utm_source=news.bg&utm_medium=article&utm_campaign=sidebar
  Падишаха май ще излезе по- стока от "евролидерите".

 86. 86 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  До коментар [#84] от "Judjuk":

  тя бди
  =======
  Междувременно от Пашинян отново идват признаци на политическа агресивност......
  Човека твърди че войната може и да продължи.....

  Не отдавна Путин го предупреди на два пъти.....че ако и този път премирието бъде нарушено, за Армения ще настъпят много тежки времена....

  Bukalemun
 87. 87 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  "Човека твърди че войната може и да продължи..... "
  До коментар [#86] от "eti mehter":

  Прави политика, за да се оправдава. Войната свърши, Карабах го окупираха руснаците. Реалният проблем е, че се предават на азерите територии населени изключително с арменци. И ще е много трудно съжителството. Даже невъзможно. Трябва да се преговаря мъдро и търпеливо.

 88. 88 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Голям праз, дали ще е единия диктатор или другия диктатор - кашата все ще остане.

 89. 89 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#78] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Абсолютно си прав за вредните страни на крайния национализъм. В Турция той определено съществува (имам в предвид крайния национализъм). И всеки който е бил там сигурно го е усетил това. Но, иначе турците като цяло имат доста добро и гостоприемно отношение към нас българите.
  —цитат от коментар 82 на Иво


  Аз където и да съм срещнал турчин по света винаги ме е приемал като брат. Нищо лошо не мога да кажа за хората. Това не значи че Ердо няма да насере доста неща и дори да създаде опасни инциденти. Ние не сме апетитна хапка за Турция и имаме добри отношения с тях но имат други съседи с които не са ОК.
  А и без Ердо имаме по-хубав шанс да се кооперираме с тях. Нека сме честни - ние по манталитет сме най-близо до Турците. Преди няколко години бях в Истамбул, ами гледаш хората по улиците същите като нас. В Гърция не е така, нито в Румъния, нито Сърбия. Нека да не забравяме че и Турция е икономика и държава във възход и с младо работливо население. Ердо ще ги поизмъчи малко но след него дано дойде някой нормален човек. България има по-голпм шанс за икономическо сътрудничество с Турция отколкото с Франция или Германия.

  California Über Alles
 90. 90 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 820 Любопитно

  турция и русия дали не играят в неква коалиция по интереси???

  хафтар нещо се опълчи на путин и сега е в небрано лозе,арменският президент и държава направиха нещо подобно и те

 91. 91 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Любопитно

  До коментар [#89] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Турция е икономика и държава във възход и с младо работливо население. Ердо ще ги поизмъчи малко но след него дано дойде някой нормален човек.
  ========
  Ти все още не можеш да превключиш, че тия две изречения са взаимно свързани.
  Ердоан е вече второ десетилетие на върха, понеже това е волята на една голяма част от 83 милионната турска нация......
  Дори и тези които не са гласували за него.....са напълно сдобрени с мисълта, че именно той е най оптималният вариант за турската държава.....
  Това са просто фактите....
  А ако се поразровиш в най новата история на Турция....сам ще достигнеш до извода.....защо и как се появява явлението 'ердоан'.....
  Имайки предвид окаяното състояние което бяха оставили миналите правителства и днешната визия на съвременна Турция......е може би най голямото доказателство, колко много направи за държавата си този човек...
  Който отрича или си затваря очите пред този очеваден факт.....е сляп във всичкия смисъл на думата....


  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK