Британските телекоми не трябва да инсталират оборудване на "Хуауей" от септември

Британските телекоми не трябва да инсталират оборудване на "Хуауей" от септември

© Associated PressБританските телекомуникационни компании не трябва да инсталират ново оборудване за 5G от "Хуауей" (Huawei) след септември 2021 г., заяви правителството в понеделник. Това е част от плана за премахване на оборудването на китайската фирма от високоскоростни мобилни мрежи.


Великобритания вече е наредила цялото оборудване на Huawei да бъде премахнато от 5G мрежата ѝ до края на 2027 г.


На телекомуникационните компании също така им бе забранено да купуват ново оборудване от Huawei 5G от края на годината. Някои депутати се боят, че компаниите ще складират оборудване, което да бъде разположено до крайния срок през 2027 г. Операторите обаче заявиха, че вече ще въвеждат алтернативно оборудване през следващата година, което прави прекратяването на употребата през 2021 г. постижимо.
Китай критикува този ход, а "Хуауей" изрази разочарование, че Великобритания се стреми да я изключи от въвеждането на 5G. Фирмите са застрашени от 100 хил. паунда глоба, ако нарушат забраната.


Съобщението в понеделник идва преди дебат относно новото законодателство в областта на телекомуникациите в парламента и уточнява графика за премахване на оборудването. "Поставяме ясен път за пълно премахване на високорисковите доставчици от нашите 5G мрежи", заяви в изявление министърът по дигитализацията Оливър Даудън. "Това ще бъде направено чрез нови и безпрецедентни правомощия за идентифициране и забрана на телекомуникационното оборудване, което представлява заплаха за националната ни сигурност."


Правителството обяви и нова стратегия за диверсификация на веригата за доставки на 5G, състояща се от първоначална инвестиция от 250 милиона паунда, изпитания в сътрудничество с японската фирма NEC и създаване на нови изследователски съоръжения.


Британските мобилни оператори BT, Vodafone и Three пуснаха 5G, използвайки "Хуауей" в части от мрежите си. Те обаче вече са преминали към алтернативни доставчици като "Eриксон" и "Нокиа".


Правителството също така определи краен срок до 28 януари 2023 г. за вече обявеното ограничение от 35% оборудване на Huawei в оптичните мрежи и други гигабитови мрежи. Великобритания заяви, че нейното решение от юли е свързано с опасенията, че санкциите на САЩ срещу Китай могат да засегнат доставките. По това време "Хуауей" заяви, че решението е разочароващо и е по-скоро за търговската политика на САЩ, отколкото за сигурността.


Мерки и в Литва


Шведската компания "Телия" ще замени цялото 4G телекомуникационно оборудване от "Хуауей" в Литва и няма да го използва за 5G мрежи поради геополитическата ситуация, каза местният ръководител на новинарската агенция BNS.


Няколко европейски държави, включително Швеция, но не и Литва, също ограничиха ролята на китайските доставчици в 5G мрежи от съображения за сигурност, въпреки протестите на Китай.


"Причината, поради която се отказваме от "Хуауей", е геополитическата ситуация. Смятахме, че сега е подходящият момент да го направим, защото "Ериксон" е добър стратегически партньор", цитиран е Дан Стрьомберг, ръководител на дейностите на "Телия" в Дания, Литва и Естония.


"Телия" ще замени 4G оборудването на "Хуауей", използвано в 2000 излъчващи станции в Литва, с това на шведския "Ериксон" като част от надграждането на мрежата, за да включва 5G възможности, каза той.
"Бяхме много доволни от качеството и подкрепата на оборудването на Huawei, така че няма за какво да се оплакваме. Но е такова, каквото е", добави Стромберг.


Китай, който отрича твърденията за уязвимост на сигурността в оборудването на своите компании, заяви, че ще предприеме "всички необходими мерки", за да защити законните интереси на своите фирми.


През февруари литовските агенции за контраразузнаване публично заявиха, че оборудването на "Хуауей" не трябва да се допуска в жизненоважна инфраструктура, тъй като китайският законодател го задължава да споделя информация с китайското разузнаване.


През октомври Швеция забрани телекомуникационното оборудване от "Хуауей" и другия китайски производител ZTE в своята 5G мрежа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK