Политика срещу история - защо се скараха Сърбия и Черна гора

Президентите на Черна гора и Сърбия, Мило Джуканович и Александър Вучич

© Associated Press

Президентите на Черна гора и Сърбия, Мило Джуканович и Александър ВучичМонополът върху шумните исторически спорове на Балканите не е в ръцете на България и Северна Македония. За пореден път го доказаха Сърбия и Черна гора, след като думата "освобождение" нагнети напрежението между двете съседни държави.


Белград и Подгорица обявиха взаимно изгонване на посланици, след като сръбският Владимир Божович заяви, че през 1918 г. страната е "освободена", когато става част от Югославия. В действителност черногорската историография смята, че самостоятелната дотогава монархия, просъществувала като независима едва четири десетилетия след освобождението си от османска власт, на практика е била анексирана.


Часове по-късно сръбският премиер Ана Бърнабич се отметна от решението реципрочно да обяви черногорския посланик Тарзан Милошевич за персона нон грата. Това решение, взето след призив на президента Александър Вучич да се протегне "още веднъж" ръка за приятелство, бе приветствано от еврокомисаря за разширяването Оливер Вархей, въпреки че Бърнабич създаде предпоставки за разпалване на напрежението, като защити позицията на сръбския пратеник в Подгорица. Вархей предложи и Черна гора да върне жеста в името на "добросъседските отношения".
Защо в отделилата се мирно преди десетилетие и половина Черна гора, в която една трета от хората се определят като сърби, а започващото работа правителство се определя от експерти като "просръбско", се стигна дотук?


Напрежението расте от години


Между Сърбия и Черна гора възниква напрежение в последните години, откакто президентът - тогава премиер - Мило Джуканович направи стратегически завой и се отдалечи от Русия, за да стане страната му част от НАТО и да ускори евроинтеграцията си.


Към Джуканович има критики, че "смяната на лагерите" е с политическа цел, за да легитимира властта си, тъй като "прозападната" ориентация ще помогне да отклони вниманието от вътрешните проблеми. В опита за преврат по време на изборите през 2016 г. обаче прокуратурата в Подгорица откри и сръбска следа (освен руската).


Малки жестове между Вучич и Джуканович - които споделяха много интереси през годините, дори такива, свързани с Китай и Персийския залив - издаваха пропукването в последните години. Така например за стогодишнината, откакто Черна гора изгуби самостоятелността и името си, парламентът в Подгорица отмени като "нищожно" формалното решение на тогавашната Подгоричка скупщина за "анексията" - формално обединение с Кралство Сърбия, довело до формирането на Кралството на сърби, хървати и словенци - с аргумента, че страната е била лишена от суверенитет. Джуканович също така не се присъедини към Вучич и проекта му за т.нар. мини-Шенген със Северна Македония и Албания въпреки очакванията до последния момент това да се случи.


По-късно, в края на миналата и началото на тази година, двете страни влязоха в спор, след като с нов закон Черна гора посегна на интересите на най-влиятелната в страната Сръбска православна църква. Борба за власт и грабеж бяха определенията в Белград и историческа справедливост за Подгорица, която обръща внимание, че собствената ѝ православна църква е "задушена" след Първата световна война. Този спор раздели черногорците, които освен по симпатии към Запада или Русия се различават и в отношението си към Сърбия.


Напрежението, натрупало се покрай религиозния закон, намери израз и насред кризата с коронавируса, когато Черна гора затвори границата си за Сърбия, за да ограничи заразата - малката държава бе овладяла новите случаи до момента, когато хиляди нейни граждани отидоха на футболен мач в Белград. За кратко мерките, които двете страни предприеха една срещу друга, увредиха и транспортните им връзки. Същия месец, малко преди този епизод, от Сърбия се чуха предупреждения за възможна "братоубийствена война".


Проруско правителство или не съвсем


Преди три години и половина, когато черногорският парламент гласува за членството на страната в НАТО, Демократичният фронт на Здравко Кривокапич бе сред партиите, горили знамена на алианса.


Сега Кривокапич ще е премиер. Новото правителство встъпва в длъжност до дни и седмици преди вота тази година, когато някои балкански лидери разчитаха Демократичната партия на социалистите (ДПС) да остане на власт, от тях и от експерти в региона и в други държави се чуваха предупреждения за геополитическата ориентация на Черна гора, ако Кривокапич дойде на власт.


В действителност ДПС претърпя поражение (което Джуканович задочно свърза и със Сърбия) и часове след това Кривокапич представи програмата си, в която геополитическите точки първоначално изненадаха критиците - ще се работи да бъде продължен курсът на евроатлантическа интеграция. В резултат анализатори допуснаха, че заявката за "прозападно" правителство може да говори за по-прагматичен подход, който няма да подобри драматично отношенията със Сърбия.


Дали тази заявка ще се осъществи предстои времето да покаже. Кривокапич оглави коалиция, чийто състав ще бъде гласуван в парламента в сряда. Когато това стане, в Подгорица за пръв път в историята ѝ ще има правителство, което няма да е свързано с балканския политически ветеран Джуканович, макар самият той да остава президент.


Бъдещият премиер, който ще наследи Душко Маркович от партията на Джуканович, не спомена евроинтеграцията в списъка с приоритети, представен преди вота в парламента. Той обаче не включва и геополитически завой, а борба с корупцията, добросъседски отношения и намаляване на държавните разходи.


В следващите два дни обаче черногорското външно министерство - докато още го управлява екипът на Маркович - твърди, че няма да промени решението си. Топката ще остане в ръцете на новия кабинет, който още в началото на властта си ще трябва да даде заявка дали е "просръбски" или не.

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Каква изненада. Агресивната сръбска политика, подкрепяна и от Запад и от Изток, направи тази държава толкова влиятелна и командваща огромна територия.
  Но винаги идва време вересиите да се връщат...

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Шумадийците просто не са в състояние да живеят ако не са скарани или не са в открит конфликт с ВСИЧКИ!!!
  Точно по този причина са близки с хората от североизточната блатно- степна сатрапия- същите са!!!

 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  На снимката са се ухилили сякаш взаимно се проверяват за тестикуларен канцер.

 4. 4 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  В случая между Сърбия и Черна гора, по-големият брат е "лошият". Поне такова мнение се наслагва.
  А в случая между България и Македония, кой е?

 5. 5 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Балканците винаги все са прави, винаги всичко знаят, винаги нямат вина и винаги са единствените легални и най важни !

 6. 6 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1659 Любопитно

  С голяма вероятност , не са разделили някои бизнеси.......

 7. 7 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  "от Сърбия се чуха предупреждения за възможна "братоубийствена война""

  Тези ще нападнат страна член на НАТО ли?

  ДБ=БКП
 8. 8 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Сърбите са вечната язва на Балканите.

 9. 9 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 393 Неутрално

  "Днес етнонимът черногорец се тълкува и схваща различно от самите черногорци. Една част от тях се самоопределят като нация, различна от сръбската. Друга част от черногорците смятат себе си за етнос, който е част от сръбската нация. Това разколебаване на националното чувство доказват и данните от преброяването на населението през последните няколко години.

  Идеята за отделна черногорска нация за първи път се появява след края на Първата световна война в резултат от опитите на черногорския политически елит да оправдае съществуването на отделна черногорска държава и да се запази тронът на динстията на Петровичите. Тезата за черногорците като отделна нация се засилва след 1918 година."

  Черна Гора е сръбската Македония?

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#9] от "bulgarin.":

  Не е вярно. Имало си е Черна Гора и по-рано.
  Сърбетата винаги са си били дребни. Просто сега нещата си идват на мястото.

 11. 11 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 82 Неутрално

  Винаги има проблем, когато историята се политизира, нас ни учеха, че сърбите са ни братя, а турците врагове. Истината е, че след освобождението Сърбия винаги ни напада в гръб и във всички войни сме врагове. Турция или я нападаме ние, или нарушаваме договори, или сме съюзници.

 12. 12 Профил на dgapi
  dgapi
  Рейтинг: 525 Неутрално

  учениците винаги стават по добри от учители те си

  Когато всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно. Уолтър Липман
 13. 13 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#10] от "НеКой":

  Сигурно е имало и черногорски език, а? Тоест нещо като македонския? Или по-скоро като източногерманския език, нали?

  "На социолингвистично ниво езикът е класифициран като диалект на сърбохърватски . В момента конституцията на Черна гора определя черногорския като официален език. След кампанията за независимост, движение за признаване на черногорския езиккато изцяло отделен от сръбския и други стандартни варианти на сръбско-хърватски (босненски, хърватски) се появява, намирайки основата за отделна езикова идентичност най-вече в гореспоменатите диалектни специфики. При преброяването през 2011 г. 42,88% от черногорските граждани заявяват, че говорят сръбски език, докато 36,97% заявяват, че говорят черногорски."

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 14. 14 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#13] от "bulgarin.":

  Езикът е носител на нацията, но и сръбски език няма. Има сърбо-хърватски.
  А и какво да кажем за английският език, който е официален език в толкова много държави?

  ДБ=БКП
 15. 15 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  нашите патроете не се сърдят зз асвабаждението ни през 1944...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 16. 16 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#13] от "bulgarin.":

  американски или мексикански език има ли :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 17. 17 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#16] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Има, как... Има още аржентински, бразилски, колумбийски, канадски и т. н...

  ДБ=БКП
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 82 Неутрално

  Сърбите са долно племе, за 500 г. под турско робство българите в Македония, не забравиха, че са българи, а за 70г. под сръбска власт бяха настроени брат срещу брата.

 20. 20 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#16] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Има, разбира се. Точно както има видински, търновски, добруджански език. Това по повод твърдението на колегата, че е имало Черна Гора през средновековието. Да, имало е такава сръбска държава. Точно както е имало Видинско царство, Търновско царство, Добруджанско деспотство... И както е имало десетки италиански или германски княжества, херцогства... въобще държавици. Черногорците са сърби! Точно както македонците са българи! Точка по въпроса.

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7634 Неутрално

  Балкански синдром. Най-бедния район на Европа все нещо дели и не може да се оправи.

 22. 22 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2543 Неутрално

  В Югославия всички без сърбите са смятани за втора категория. Офицери в армия и полиция 99% са сърби. Всички без македонците отхвърлят всякакви севместни образувания със Сърбия. Братята македонци са дресирани безжалостно.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 23. 23 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Сърбите пък кво общо с черногорската история?

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3511 Неутрално

  До коментар [#14] от "anonim440":

  Ако си разговарял с черногорци, трябва да си го забелязал......
  Акцента им е много близък с този на българския език.
  Знам че не е по темата.

  Bukalemun
 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  До коментар [#9] от "bulgarin.":
  "Черна Гора е сръбската Македония?"

  Нищо общо няма между Черна гора и Македония като исторически генезис.
  Черна гора е съществувала през средните векове като държава когато по същото време Сърбия е била провинция на Османската империя. Македония никога не е съществувала като държава до 1944 година, когато става република в състава на Югославия.

 26. 26 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сърбите са долно племе, за 500 г. под турско робство българите в Македония, не забравиха, че са българи, а за 70г. под сръбска власт бяха настроени брат срещу брата.
  —цитат от коментар 19 на qid44693832


  Глупости! Преди руското "възраждане" на Балаканите никой не е знал че е българин.

 27. 27 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#24] от "eti mehter":

  Интересно е, че турският в България и турският в Кипър имат нещо общо общо. Говорят малко по-бавно и турците в България и турците в Кипър. Турците в Турция говорят страшно бързо.

  ДБ=БКП
 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  До коментар [#18] от "staro-nov dnevnik-ar":
  "Скараха се, ама друг път! Последен жалък опит на мафиота "президент" Джуканович да сложи прът в колелото на новото про - сръбско правителство на Черна Гора."

  Това "просръбско" правителство обяви програмата си и тя включва продължаване на интеграцията на Черна гора с евроатлантическите структури на НАТО и ЕС. Това правителство от три коалиционни партии има минимално мнозинство в черногорския парламент от един глас, което лесно може да се стопи , ако прекалено много залитне към Сърбия.

 29. 29 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#26] от "staro-nov dnevnik-ar":

  Какви са знаели че са?
  Паисий защо е писал "О неразумни юроде, поради ще се срамиш да се наречеш българин" (по памет)?

  ДБ=БКП
 30. 30 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Алоу.............товарищи дневникари!!!Нещо да напишете за поредните простотии на видното шумадийско прасе ивица дачич срещу България??? А???

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#31] от "staro-nov dnevnik-ar":

  Истината е, че в крайна сметка, заради ламтежа по българските земи (Македония, Поморавието) алчните сърби губят действителните сръбски земи (Черна Гора, Босна)

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 33. 33 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2856 Любопитно

  До коментар [#9] от "bulgarin.":"Черна Гора е сръбската Македония?"Нищо общо няма между Черна гора и Македония като исторически генезис.Черна гора е съществувала през средните векове като държава когато по същото време Сърбия е била провинция на Османската империя. Македония никога не е съществувала като държава до 1944 година, когато става република в състава на Югославия.
  —цитат от коментар 25 на tacheaux


  Няма нищо общо но Черногорска държава не имало никога докото не получават независимост заедно със Сърбия след Освободителната руско-турска война 1877-78г.
  Наистина се феномен на Балканите които въпреки че нямат държава не падат под турско робство и няма ислимизирани черногорци каквото е била османската практика към такива планински области!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  Сърбите са долно племе, за 500 г. под турско робство българите в Македония, не забравиха, че са българи, а за 70г. под сръбска власт бяха настроени брат срещу брата.
  —цитат от коментар 19 на qid44693832


  Изводът какъв е? Че 500 години българите не са били под турско робство ,а под османско владичество. Ако бяхме под робство , отдавна щяхме да сме заличени като народ и за българите щеше да има само спомен , че едно време е съществувало такова племе.
  Българите под сръбско управление попадат под сръбско робство , защото за кратко време насилствено се обезродяват и се превръщат в сърби и македонци.
  Българите от Поморавието с градовете Ниш, Пирот, Враня, които са предадени от руснаците към Сърбия след руско-турската война от 1877-1878 година, за две три поколения стават насилствено сърби , а българите от географската област Македония след балканските войни под сръбско управление стават македонци.

 35. 35 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  [quote#31:"staro-nov dnevnik-ar"][/quote]

  Сърбия не сме я нападали никога! Даже сърбите бомбардират Кюстендил с авиация!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 36. 36 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  [quote#34:"tacheaux"][/quote]

  Ташка те все обратни изводи правиш! Кой робовладелец убива роба си който му наси доход? Убива го само ако се разбунтува?! Анадъмно?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  До коментар [#33] от "Julian Mall":
  " Черногорска държава не имало никога "


  През по-голямата част от историята си Черна гора е независимо княжество, управлявано от няколко династии. До 14 век е назовавано като Зета, но след това е известно със сегашното си име.
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Черна_гора

 38. 38 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  До коментар [#37] от "tacheaux":

  Остави викито! Не са имали държава но са си избирали предводител който е бил и духовен водач.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3395 Неутрално

  ".....новия кабинет, който още в началото на властта си ще трябва да даде заявка дали е "просръбски" или не."

  Ми няма що да се спори. Новото правителство само ще се обяви какво е.
  Що се отнася до атлантическата ориентация, то опцията е само една. И самата Сърбия е кандидат за ЕС. За къде другаде да е кандидат? Такава е конюнктурата или както още се казва "Виновно е международното положение".

 40. 40 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Заради сръбската безкрайна наглост, и политическа алчност и подлост. Сръбските грехове на Балканите никак не са малко, нито изглежда да са изплатени.

  Зета си е малко средновековно княжество с основателни исторически претенции за независимост от сръбската кауза.

 41. 41 Профил на staro-nov dnevnik-ar
  staro-nov dnevnik-ar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Паисий защо е писал "О неразумни юроде, поради ще се срамиш да се наречеш българин" (по памет)?
  —цитат от коментар 29 на anonim440
  Ами помисли! Във въпроса е отговора - Паиси явно е първият руски пропагандист който се опитвал да убеждава шопи, торлаци, роми, гагаузи, власи, каракачани, евреи, гърци, помаци ... че са българи и естествено те отричали да са българи.

 42. 42 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  [quote#26:"staro-nov dnevnik-ar"][/quote]

  Ку ку, руско възраждане в България? Това някой русский историк ли си чел? Някой Иван Аксаков сигурно. А да, преди руското възраждане е имало само славяни, а благодарение на руснаците се появява наименованието българи?
  Кажи на дилъра да изхвърли този боклук който ти пробутва и искай нещо качествено

 43. 43 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#33] от "Julian Mall":" Черногорска държава не имало никога "През по-голямата част от историята си Черна гора е независимо княжество, управлявано от няколко династии. До 14 век е назовавано като Зета, но след това е известно със сегашното си име. https://bg.wikipedia.org/wiki/Черна_гора
  —цитат от коментар 37 на tacheaux  До коментар [#37] от "tacheaux":Остави викито! Не са имали държава но са си избирали предводител който е бил и духовен водач.
  —цитат от коментар 38 на Julian Mall


  Няма друга истина, освен истината на Юлий. Никакви историци не трябва да цитираш. Само класик Юлий Молович

 44. 44 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Защото в Белград отдавна не е валяло.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 45. 45 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  До коментар [#26] от "staro-nov dnevnik-ar":

  Хахаха....много точно !!!
  От разните славянски/руски комитети идват парите за безбройните преиздавания на "историята" на Паисий която няма никаква научна стойност !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 46. 46 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 28 Неутрално

  До коментар [#18] от "staro-nov dnevnik-ar":

  Джукановичч е по-дълго на пост президент от Лукашенко.
  Е да, ама Джуканович помага на нелегалния трафик от монтенегро към италия - нелегалният трафик по целия свят се държи от специализирани разузнавателни служби. Та, както унас се инсталира мутра за премиер, защото изби над 100 души, които не искаха да плащат дан на ДЕА за дрогата, така в Монтенегро, същите тея нови американски олигархо-корпорократия, перяща пари от нелегален трафик, държи Джуканович и мутрите около него на власт. Даже ги вкараха в нато - само Берлин още се дърпа и не иска да издържа поредната мутренска държава на балканите

 47. 47 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Агресивната сръбска политика, подкрепяна и от Запад и от Изток, направи тази държава толкова влиятелна и командваща огромна територия.
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Западната подкрепа за сръбския експанзионизъм приключи преди повече от четвърт век.

 48. 48 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 742 Весело

  До коментар [#45] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Плюеш ли отрова, гърчине?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 49. 49 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  Винаги има проблем, когато историята се политизира, нас ни учеха, че сърбите са ни братя, а турците врагове. Истината е, че след освобождението Сърбия винаги ни напада в гръб и във всички войни сме врагове. Турция или я нападаме ние, или нарушаваме договори, или сме съюзници.
  —цитат от коментар 11 на qid44693832


  Не си спомням сърби да са клали Батак или Стара Загора , дядо помни подпалването на селото и клането на селските първенци при илинденското въстание ... не са палили и клали сърби а турци .... никога нищо про-турско няма да мине в България , не че сърбите с много стока, но не ги сравнявайте с най-дивашката азиатска сган от изверги и главорези

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 50. 50 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  До коментар [#13] от "bulgarin.":

  Аз, като владеещ сръбски език, мога да ти кажа, че "черногорски" такъв не съществува, това си е чист сръбски с някои местни разлики, така както в Лудогорието и в Петричко има разлики в езика, но и в двете се говори категорично български. Разбирам перфектно когато гледам "црногорска" телевизия, така все едно гледам сръбска.

 51. 51 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  [quote#33:"Julian Mall"][/quote]

  Черна гора е участвала в Руско-турската освободителна война 1877-1878
  и са наши освободители наравно с Русия, Румъния, Сърбия и българското опълчение
  Руска армия (в началото на войната): 185 000 в Румъния и 100 000 в Кавказ[1]
  румънци: 60 000[1]
  сърби (от декември 1877): 56 000[1]
  черногорци: 30 000[1]
  българи: 7500 в Българското опълчение[

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 52. 52 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#49] от "dark'star":

  Всъщност в Батак българи колят българи. Убийците са от околните българомахамедански села.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 53. 53 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 937 Неутрално

  До коментар [#49] от "dark'star":

  Всъщност в Батак българи колят българи. Убийците са от околните българомахамедански села.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 54. 54 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#45] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Много сте смешни това гърците. Днешните.
  Една руска копейка няма в българското Възраждане.
  Отначало всички идеи на Априлов са щедро финансирано от габровските богаташи, а после от цялата нация . Включително от Солун и Солунско Искаш ли да ти снимам у да ти пратя пусна, разписки, дарения.
  Априлов пиле над 2000 пусна на заможни българи да финансират делото. Например на Евлоги у Христо Георгиеви. Та хубавото е, че имам документи на метри от у дома.

 55. 55 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Сърбия е синоним на шовинизъм, съседска омраза, национализъм. Сърбите никой не ги обича на Балканите. Факт. Сърбите са забивали нож на всеки свой съсед, с изключение на хитрите гърци.

  Какъвто и международен скандал да се случи в Сърбия и с участието на Сърбия, никога не ме учудва. Съседите ни са абонирани за подобни проблеми.

  Някой може ли да ми каже един съсед на Сърбия, с който сърбите да нямат дипломатически проблеми в последните 20 години?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 56. 56 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 28 Неутрално

  До коментар [#52] от "gripen":
  Поне не знаех нищо по този въпрос - реших да обърна нета и видях няколко статии по въпроса, но тези твърдения трябва да се подкрепени с архив.
  Турците са били безжалостни, ако сега от 1990 насам, да ги изкарваме по мили и от Господ бог. За клането на остров хиос - има много изследвания и много чуждестранни потвърждения на зверствата на турците. Та щом са успели да затриятнаселение многохилядно население от един цял остров, защо не им се доверяваме, че са способни да избият 500 души в Батак?
  На протурските коментарои винаги съм се чудил, кой ги пише - човек без род или турчин


 57. 57 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  До коментар [#55] от "Lou":

  Унгария, "Северна Македония", Румъния ....

 58. 58 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  До коментар [#48] от "Пипера е много лют":

  Факти !
  До коментар [#54] от "Да вярваме на истината":

  Смешно е да правиш от нуждата история !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на ditora
  ditora
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#26] от "staro-nov dnevnik-ar":

  Ахм... и на какъв език са говерели тия дето не са знаели, че са българи ?

 61. 61 Профил на ditora
  ditora
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#58] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Ето ти няколко факта, с малко исторически шанс и правилните покровители се разрастнахте много извън естествените си граници населени с гърци т.е. от Солун надолу и няколко острова около Атина.
  Но скоро ще започнете да връщате ресто , от към средиземноморието вече ви подхващат и това е само началото !

 62. 62 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Няма друга истина, освен истината на Юлий. Никакви историци не трябва да цитираш. Само класик Юлий Молович
  —цитат от коментар 43 на stanislavdi


  Саше знам че те е яд че не можеш да си пробутваш фалшивките за руско-турската дружба и не се набутвай отново там където не си компетентен! В уикито пише че имало някакво Черногорско княжество което било завладяно от турците. Никакво княжество не е имало по това време! Чети сериозни книги по балканска история!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 63. 63 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2139 Неутрално
 64. 64 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2272 Весело

  До коментар [#61] от "ditora":

  Имаш си надежда !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 65. 65 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 108 Неутрално

  До коментар [#22] от "Корки":

  Всеки българин знае за Югославия всичко а всъщност нищо не е разбрал пък и не е живял в нея - що се обаждате по тоя въпрос

 66. 66 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 108 Любопитно

  До коментар [#55] от "Lou":

  Същото което е България за Македония - чист националшовинизъм

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK