Pandemic Motors - в Европа заменят обществения транспорт със стари коли

Амин Султани директор на Nawaie Motoring, на паркинга на автокъщата си в Хейс.

© Reuters

Амин Султани директор на Nawaie Motoring, на паркинга на автокъщата си в Хейс.Искате ли употребявана евтина кола, за да обикаляте града, без да поемате риска от заразяване с коронавирус в обществения транспорт? Добре дошли в Pandemic Motors, имаме точно това, от което се нуждаете.


В цяла Европа хората разграбват "стари трошки", "кречетала", понякога ръждясали и олющени, защото им писна да избягват автобуси и влакове, но се въздържат - или не могат да си позволят - да се пръскат пари за нова лъскава кола в сегашните несигурни икономически времена.


"Тук общественият транспорт е страхотен, но с COVID и цялата тази ситуация е по-добре да го избягвате", каза за "Ройтерс" Роберт Перес, който наскоро се е преместил от Аржентина в столицата на Испания.
Докато си търси работа, 33-годишният автомобилен инженер си купува червен Seat Toledo от 2001 г. за 2000 евро (2370 долара) от OcasionPlus - испанска фирма за употребявани автомобили, която след въвеждането на ограниченията е отворила четири нови представителства поради нарастващото търсене.


Данните, предоставени на "Ройтерс" от изследователската фирма IHS Markit, и това, което се вижда в онлайн автомобилния пазар AutoScout24, показват, че има забележителна промяна в регистрирането на по-стари автомобили в цяла Европа, както и скок в разглеждането в интернет на остаряващи коли.


Нарастването на интереса към употребяваните автомобили не е нито добра новина за борбата с мрежите за масово придвижване, нито за околната среда, тъй като мръсните стари автомобили, изглежда, са по-търсени от новите електрически превозни средства.


В дългосрочен план обаче преходът от обществения транспорт към "индивидуална мобилност" в ерата на пандемията се очаква да помогне на производителите на автомобили, засегнати от спад от 27% в продажбите на нови превозни средства в Европа през първите 10 месеца на 2020 г.


------------


На натъпкания паркинг на Nawaie Motoring в предградието на Хейс в Западен Лондон мениджърът Амин Султани посочва по-старите автомобили, които се търсят - продават се за по-малко от 3000 паунда (3985 долара).


Той казва, че цените на автомобилите (предимно на възраст повече от десетилетие) са скочили 25%, тъй като купувачите, които иначе са пътували с влакове и автобуси, сега търсят алтернативи на достъпни цени.


"Всичко под 3000 паунда се продава много бързо и е много трудно да се замени с нещо ново от същия тип, защото всички търсят едни и същи превозни средства", каза Султани пред "Ройтерс". "Повечето от тях купуват, защото искат да избегнат градския транспорт."


Кристиян Лопес с новата си употребявана кола.

© Reuters

Кристиян Лопес с новата си употребявана кола.


Евтини коли


По-силно от очакваното търсене на нови автомобили в САЩ, Европа и особено Китай през последните месеци помогна на големите автомобилни производители да се възстановят до известна степен от финансовите удари от пандемията, нанесени през пролетта.


Но анализът на данните за регистрация на автомобили във Франция, Германия, Италия, Испания, Швейцария и Великобритания, направен за Reuters от IHS Markit, показва, че има значителна промяна към търсене на по-стари, употребявани превозни средства.


Във Франция например анализът на IHS сочи, че регистрациите на употребявани автомобили са нараснали с близо 16% през третото тримесечие, докато продажбите на нови превозни средства са намалели с повече от 5%. Данните също така показват, че досега през 2020 г. превозните средства на възраст над 15 години са съставлявали по-голям дял от регистрациите на употребявани автомобили, отколкото през 2019 г.


"Може да се каже, че количеството превозни средства, по-стари от 15 години, се е увеличило по времето на коронапандемията спрямо предходните години", каза Бьорн Хютер, асоцииран продуктов директор в IHS.


Има още по-голям скок в Испания, като регистрациите на употребявани автомобили са се увеличили с близо 25% според анализа на IHS.


Pandemic Motors - в Европа заменят обществения транспорт със стари коли

© Reuters


34-годишният Кристиян Лопес е купувач в Испания, който избрира по-евтиния вариант с кола втора ръка отчасти заради това, че е спестил малко пари по време на най-стриктното блокиране на страната. "Достатъчно, за да си купите евтина кола в брой!" - каза Лопес.


Пуснат в неплатен отпуск от кетъринг компанията, в която работи, той се завръща към обучението, за да учи мениджмънт на туризма. Този месец той си купува сиво Renault Clio от 2005 г. за 3600 евро, за да стига до заниманията от дома си във Викалваро, предградие на Мадрид.


От портала за продажби на превозни средства Sumauto, част от испанската медийна компания Vocento SA, казват пред "Ройтерс", че продажбите на автомобили на възраст над 20 години са скочили с 25% в Испания от юни до октомври, докато тези над 15 години са нараснали с 16%.


Кристиян Лопес с новата си употребявана кола.

© Reuters

Кристиян Лопес с новата си употребявана кола.


"Индивидуална мобилност"


В анализ за "Ройтерс" е цитиран онлайн пазарът за коли AutoScout24, който обслужва Австрия, Белгия, Германия, Италия и Холандия. Оттам твърдят, че запитванията в интернет за по-стари автомобили са се увеличили от лятото.


Данните показват например, че от юли до септември онлайн търсенето на превозни средства на възраст над 20 години е скочило с 80% във Франция, 77% в Холандия и 59% в Белгия.


Изпълнителният директор на AutoScout24 Едгар Бергер каза, че макар поради пандемията "индивидуалната мобилност" да е станала по-важна за потребителите на тези пазари, хората там също са станали по-предпазливи поради икономическа несигурност.


Но купувачите все още отбягват употребяваните електрически превозни средства според дилъра на употребявани автомобили OcasionPlus. От 2800 превозни средства, които в момента се продават, само шест са електрически.


"Хората са предпазливи по отношение на ефективността на батериите в дългосрочен план и не са склонни да инвестират в станция за зареждане на кола втора ръка", каза шефът на маркетинга Фернандо Родригес.


Pandemic Motors - в Европа заменят обществения транспорт със стари коли

© Reuters


Въпреки потенциалното разочарование за постигане на амбициозните европейски цели за намаляване на въглеродните емисии в Европа има и други, по-дългосрочни последици от по-продължителното задържане на много стари автомобили на пътя.


По-старите превозни средства с по-малко функции за безопасност могат да причинят повече инциденти и да доведат до по-високи премии, казват застрахователите, въпреки че това ще отнеме време, за да се отрази в статистиката.


А преминаването към автомобили вече удря обществения транспорт.


Броят на хората, които използват обществения транспорт в Испания, е паднал с 92% през април от същия месец на 2019 г. и все още е бил с 44% по-нисък през септември, няколко месеца след облекчаване на националните ограничения.


Във Великобритания, преди да започне последното блокиране в страната в началото на ноември, използването на релсов транспорт беше около една трета от нивата от 2019 г., докато използването на лични автомобили беше близо 90%.


През септември кметът на Лондон Садик Кан призова за спасителен пакет от 5.7 милиарда паунда за транспортния оператор на града, тъй като броят на пътниците продължи да намалява.


Германия и Франция също са спасили с държавни средства своите държавни железници в кризата.


Политическият активист на "Грийнпийс" Сам Читън-Уелш казва, че отказът от обществен транспорт е по-голямо притеснение за ефекта върху околната среда, отколкото по-старите автомобили на пътя, тъй като по-високите продажби на нови по-големи SUV превозни средства оставят относително непроменени емисиите от коли.


"Правителствата трябва да направят всичко възможно, за да намалят трафика на пътя", казва Читън-Уелс. "Това включва убеждаване на хората, че могат безопасно да се върнат в обществения транспорт."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK