За Брекзит пак се преговаря в последната минута. Но този път време наистина няма

За Брекзит пак се преговаря в последната минута. Но този път време наистина няма

© Associated PressПреди пет години тогавашният британски премиер Дейвид Камерън циркулираше из Европа, за да си издейства уговорки в отношенията между Лондон и Брюксел, които да предотвратят Брекзит. За референдума нямаше дори насрочена дата.


Преди четири години по това време премиерът Тереза Мей мълчеше упорито в отговор на въпросите кога ще задейства процедурата за напускане на ЕС и какво ще поиска.


Преди три години Мей се опитваше да прокара през враждебния парламент споразумението за "развода". За сделка за бъдещите отношения с ЕС дори не можеше да се говори.
Преди две години тя упорстваше отчаяно, а парламентът - макар да не одобряваше нищо от действията ѝ - не успя и да я свали въпреки няколкото вота на недоверие.


Преди година Борис Джонсън извоюва най-голямата изборна победа за торите от Маргарет Тачър насам, уреждайки Брекзит на 31 януари 2020 г. и преходен период...


... който ще приключи след точно един месец.


От 1 януари 2021 г. връзките между Обединеното кралство и ЕС ще бъдат отрязани в рамките на нощ. Обикновените граждани ще могат да пътуват с цел туризъм, да, но под въпрос ще бъдат уреждани в продължение на десетилетия безпрепятствени отношения в търговията, сигурността, авиацията, услугите... (Какво значи Брекзит без сделка вижте тук.)


Преговорните екипи работят буквално в последните минути - за да има споразумение навреме, то трябва да бъде одобрено от Европейския съвет (който се среща веднъж месечно), Европейския парламент и парламента в Уестминстър.


Ето кои са ябълките на раздора в преговорите:


Риболовът


Обединеното кралство напуска общата политика в областта на рибарството и поема контрола върху икономическата си зона: 200 морски мили от границата на териториалните си води или до половината линия в по-малки участъци.


Обединеното кралство се стреми към ежегодни преговори с ЕС по въпроса какво ще могат да ловят в своите води европейските риболовни флоти. Системата за "зонална привързаност" би разделила видовете между двете страни според местонахождението на рибите, а не по текущото разделение, основано на фиксирани риболовни модели.


ЕС се противопоставя както на "зоналната привързаност", така и на ежегодните преговори, защото те не дават сигурност на местните риболовни общности. ЕС също така иска да запази улова на Великобритания до нивото от около 15-18% от рибата, уловена в настоящето от европейските рибари. Обединеното кралство иска повече, но предложи тригодишен преходен период за поетапно въвеждане на промените. ЕС се стреми към по-дълъг преходен период.


Общите стандарти за какво ли не


В политическата декларация за бъдещите отношения двете страни се ангажираха да "поддържат общите високи стандарти" в Обединеното кралство и ЕС "в края на преходния период в областта на държавните помощи, конкуренцията, заетостта, околната среда, изменението на климата и съответните данъчни въпроси.


Обединеното кралство се съгласи да не ги намалява, но не иска законодателството на ЕС да бъде изходната точка Двете страни са блокирани по въпроси как да дефинират настоящите си общи високи стандарти.


ЕС също така иска да гарантира, че докато едната или другата страна разработва стандартите си с течение на времето, за другата ще има последствия, ако реши да не спазва еквивалентните разпоредби. Преговарящите работят по модел, при който ако едната страна повиши стандартите, другата трябва да обмисли приемането им. ЕС иска след това независима комисия да преценява дали отказът на едната страна да се съобрази ѝ създава конкурентно предимство.


Обединеното кралство е против всякакви мерки, които биха дали на Брюксел право на предварително одобрение на вътрешното законодателство.


Решаване на спорове


Великобритания едностранно се стреми да пренапише споразумението за оттегляне (повече за това четете тук) и да наруши международното право. ЕС иска да може бързо да отвърне, ако има нарушение на задълженията в която и да е част от договора. Обединеното кралство иска да запази риболова и сигурността извън обхвата на разпоредбите за разрешаване на спорове.


Какво значи Брекзит в Лондон и в Брюксел


Все още ли ЕС не разбира какво означаваше Брекзит поне от гледна точка на правителството? Този въпрос задава редакторът по европейски теми на Би Би Си Катя Адлър. Основното убеждение на ЕС е, че Обединеното кралство трябва да се присъедини към сделката за търговия и сигурност. Защото има "практически смисъл" и за двете страни. (А защо ЕС не желае "обикновено" споразумение с Лондон, четете тук.)


Но в петък главният преговарящ на Обединеното кралство Дейвид Фрост отново написа в "Туитър", че всяка сделка трябва да "напълно зачита суверенитета на Великобритания". Той каза, че това включва "контрол върху нашите граници, стабилна и принципна система за контрол на субсидиите; и контрол върху нашите риболовни води".


Дали приемането на общи принципи за конкуренция с ЕС относно държавните субсидии и трудовите разпоредби би запазило суверенитета на едно Обединено кралство, което решава какво е в неговия собствен дългосрочен интерес? Или би означавало "предателство" на Брекзит?


Много срокове за Брекзит вече минаха, но 31 декември е краят и на преходния период. След това ЕС и Обединеното кралство могат да продължат да водят преговори, ако искат, но двете страни ще трябва да търгуват съгласно тежките тарифи на правилата на Световната търговска организация (СТО). Обединеното кралство няма да има достъп до енергийния пазар на ЕС, няма да има споразумение за полицейско и съдебно сътрудничество, а отделното решение на ЕС, за което финансовите услуги на Обединеното кралство могат да работят на единния пазар, може да бъде увредено.


Ако споразумение бъде постигнато до края на годината, то също трябва да бъде подписано, макар и прибързано, от лидерите на ЕС и от парламента във Великобритания. Ако е необходимо, Европейският парламент може да гласува в първите дни на новата година, макар и със стиснати зъби, след като сделката е влязла в сила предварително.


Лидерите на ЕС провеждат следващата си среща на върха на 10 декември. Това поне в Брюксел се разглежда като последния срок, до който трябва да бъде постигната сделка. Не "почти", а наистина.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Весело

  Последен валс! Бай, бай, брити. Очакват ви въпроси откъм Северна Ирландия. Помните как питат, нали?

  без подпис!
 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Брекзит е губещ за Великобритания ,вярно е ,че европейците ще намират по трудно работа там ,ще показват паспорт на границата ,което нищо не променя пътуването спрямо сега ,а за британците това е свързано с много загуби , напр мита за произвежданите над 53 вида автомобили ,камиони ,машини ,на които основния пазар е ЕС ,да не говорим за другите икономически ,финансови и всякакви промени и ограничения от промяната отношенията с ЕС .

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2903 Весело

  Както я думат у нашенско - сетила се Мара да се побара ...

 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  Великобритания вън без сделка и толкова. После, да се оправят с Шотландия, Северна Ирландия и Уелс.

 5. 5 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4508 Любопитно

  Интересно как статията е написана с ударение на това какво иска ЕС? Искат да имат неограничен достъп до Британски териториални води за да ловят риба, искат ако има спорове да се разглеждат в Брксел? Общо взето искат да няма суверенна държава. Е това няма как да се получи....
  Няма 100% печеливши от това, но Великобритания след 3 до 5 години ще е много по добре отколкото е сега. ЕС не е манна небесна с всичките си "уеднаквявания". Европа на две, три и повече скорости е реалност и не допринася за това за което големите се опитват да убедят останалите. В основата всеки си гледа сам личните интереси.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3275 Весело

  Отношението ми към британците е реципрочно на тяхното - сещате се какво.

  Еретик
 7. 7 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Великобритания вън без сделка и толкова. ...
  —цитат от коментар 4 на Vlado Nikolov


  Нещо за което Британците от първият ден ВИНАГИ казваха, че нямат проблем за това, но ЕС продължава да драпа за "сделка" Защо? След като са толкова "силни" да оставят всичко и това е.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":

  Хайде да изчакаме пет години, а?

 9. 9 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Англичаните се спасиха от съвременния съветски съюз, който не си извади правилните изводи от Брекзит и продължава да мачка държавите, несъгласни с диктатурата. Полша, Унгария и Италия може да са следващите напуснали, а накрая в ЕС ще си останат Германия и Франция.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 10. 10 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":

  След 3 до 5, може да сте прав, но сигурни ли сте, че след 10 или 15 ще са по-добре?
  Инерцията от членството като се загуби - какво ще последва според вас?

  В статията са пропуснати много аспекти - границите например ще са най-големият проблем - между двете Ирландии, Гибралтар и Испания, както и връзките с Франция.

  Работната ръка не е проблем - ще върнат пак жълти и сини работни карти и пак ще си набавят сезонни работници, но цялото земеделие разчита на субсидии.

  Образованието - все още а и най-вероятно и за в бъдеще ще останат притегателен център за студенти от цял свят, но със сигурност ще настъпят множество промени.

  т.н. и т.н. аз лично не виждам област в която ще прокопсат и ще дръпнат рязко след 1.1.2021

 11. 11 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Интересно как статията е написана с ударение на това какво иска ЕС?
  —цитат от коментар 5 на padrino


  Падрино, естествено че е така, ако сме в Британия ще има дуг тип статии!

 12. 12 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Брекзит е губещ за Великобритания ,вярно е ,че европейците ще намират по трудно работа там , ....
  —цитат от коментар 2 на edin drugii


  Имаме приятелско семейство в Лондон, мъжът има собствен бизнес. Той се кълне, че извън ЕС щели да цъфнат само за няколко години!

  Такова промиване на мозъци не съм виждала другаде.

 13. 13 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":Хайде да изчакаме пет години, а?
  —цитат от коментар 8 на Vlado Nikolov


  Живи и здрави да сме само.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 14. 14 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4508 Любопитно

  Англичаните се спасиха от съвременния съветски съюз, който не си извади правилните изводи от Брекзит и продължава да мачка държавите, несъгласни с диктатурата. Полша, Унгария и Италия може да са следващите напуснали, а накрая в ЕС ще си останат Германия и Франция.
  —цитат от коментар 9 на Дисидент в ЕССР


  Много хора не го разбират това. Бг е член на ЕС от 2007....ама не беше пълен и равностоен член.После трябваше да чака още 7 години до 2014 за да могат Българите да работят без ограничение в "Обединена" Европа......сега 6 години по късно още няма Евро и още няма Шенген, още няма безвизово пътуване до Щатите например..... Та как точно няма няколко скорости в Европа?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  До коментар [#10] от "Аз":

  Интересно защо всички акцентират на това, че една държава не може да се развива самостоятелно??? Нима Япония да не се развива? Ами Австралия, Нова Зенландия, Канада да изброим само няколко. Защо Българина винаги разчита някой друг да се грижи за него (условно казано) Преди беше СИВ и Съветския Съюз, сега е ЕС...
  Защо всички са толкова настроени против Великобритания която иска сама да решава какво да прави и как да се развива? Защо са толкова "загрижени"? Аман от бавачки, всеки може сам да решава за себе си, не ни трябват управляващи за които никой не е гласувал. За кой от Българските депутати в ЕС Вие сте гласували??? Отговора е лесен, ЗА НИКОЙ, тях са ги избрали ПАРТИИТЕ а не народа. Е как може да се очаква, че тези същите ще се грижат за народа? И затова Британците напуснаха, защото сами искат да решават кое е добре или зле....правилно или не правилно, но сами да го решават.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на hhy51392250
  hhy51392250
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "padrino":
  За мен, проблема е че Великобритания иска да запази колкото се може от привилегиите си като член на ЕС без нищо от отговорностите. Което само по себе си няма лошо. Всеки си гони интереса.
  Какво толкова неразбираемо има и ЕС да гони неговия в тези преговори?

 17. 17 Профил на hhy51392250
  hhy51392250
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "padrino":
  За мен, проблема е че Великобритания иска да запази колкото се може от привилегиите си като член на ЕС без нищо от отговорностите. Което само по себе си няма лошо. Всеки си гони интереса.
  Какво толкова неразбираемо има и ЕС да гони неговия в тези преговори?

 18. 18 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "padrino":

  Падрино, нито една страна, дори Нова ЗеНландия не се развива самостоятелно. По един или друг начин сме навързани на верига и всяка страна влияе на развитието на останалите. Някои силно, други почти незабележимо, но в глобалния свят няма самостоятелно развиващи се страни. Ще те разбера, ако твърдиш, че споменатите държави слабо се влияят от политическите и икономически решения, вземани в останалия свят и имат суверенни права върху собствените се мерки. Разбира се, с изключение на Канада.

  без подпис!
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  За кого "време наистина няма"? Светът се е зародил без съюзи и няма се свърши без съюзи

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  Точно един месец остана, ако до тогава не се стигне до сделка, британците ще берат ядове.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иво":

  Какво конкретно очакваш да им се случи?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5923 Неутрално

  До коментар [#15] от "padrino":

  Какви са тези легенди за соло играчи? Всички тези държави участват в някакви групови споразумения за свободна търговия (CEFTA, CISFTA, COMESA, CPTPP, DCFTA, EFTA, GAFTA, USMCA, SAFTA, AANZFTA, PAFTA, SADCFTA)...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 23. 23 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Англичаните се спасиха от съвременния съветски съюз, който не си извади правилните изводи от Брекзит и продължава да мачка държавите, несъгласни с диктатурата. Полша, Унгария и Италия може да са следващите напуснали, а накрая в ЕС ще си останат Германия и Франция.
  —цитат от коментар 9 на Дисидент в ЕССР


  В СССР, трябваше да искаш специално разрешение от милицията, за да пътуваш от едно населено место в друго, в ЕС свобдното пътуване по цялата му територия е основно право. За да изляза от България до ЧЕХОСЛОВАКИЯ или Полша по онова време, трябваше да се моля на МВР да ми дадат ИЗХОДНА ВИЗА - демек да благоволят да ме пуснат да напусна най-прекрасния концентрационен лагер на света, обграден с 3 реда бодлива тел, кльонове и стрелба без предупреждение на месо. Да напомням ли за феодалното гражданство, не даващо право да работиш и живееш където искаш?
  Мога и много други разлики да изброя, ама няма смисъл...така както няма смисъл да водя спор с радиото!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Единствената опция за Брекзит е твърд. Много твърд.


  :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Купувам доста неща от Великобритания. Например подаръка за Коледа за приятелката ми е от там. След 1.1.2021 нямам никакво намерение да се занимавам с митници, нито ще спра да купувам от Великобритания. Затова Брекзит няма да има. Моето мнение е най-важното.

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Интересно как статията е написана с ударение на това какво иска ЕС?
  —цитат от коментар 5 на padrino


  Eх, padrino, padrino! Ако бе малко по-запознат, щеше да знаеш, че статията цитира най-отявленият, про-правителствен, про-брекзит журналист от ВВС- Катя Адлер(Не знам как Дневник решиха, че е фамилията и се пише АдлЪр?). Именно, споменатата Катя Адлер и нейните тези са описани в статията.
  Лошото на статията е, че не са засегнати изчерпателно темите: Иралндия- Северна Ирландия, Шотландия и най-важното- ПАСПОРТЪТ на Сити-то, да извършва финансови операции на територията на ЕС.
  Само вмятам, че ако изгубят паспорта на Финансовото Сити(онова, което се намира на Канари Уорф, а не в центъра на Лондон), ОК ще загуби почти 8% от БВП-то си!!! Докато риболовът, за който са се зачекнали, им носи 1-2,5%. Де факто, брекзитърите предпочетоха популизма, като подкрепят Риболова.
  SNP-Scottish National Party, вече казаха, че след изборите в средата на следващата година, ще обявят повторен референдум за независимост! Иралднците въобще не са "Ок" да има граници между Ирландиите. Данъците в ОК вече са 24%, бяха 20%, очаква се да скочат до 28%, това е оптимистичният вариант. Безработицата е 7,5%- 2,6 милиона човека, но без сделка с ЕС ще скочи и се очаква да е около 8,3-8,5%. Всички тези числа обаче са приблизителни, защото не се отчитат много фактори. Цените си се повишават от април-май тази година. Близките 5 години Англия не само няма да дръпне напред, ами ще се мъче да докара стандарт близък до този от преди 2008(Световната финансова криза). Това ви го пиша, като човек, който живее в Англия, в Лондон по-конкретно.
  Брекзит си е чиста доза популизъм от сорта на МАГА. Радостното е, че Оранжевият догодина едва ли ще остане на власт и сделка с ЕС, но подобна на тази на Норвегия и Швейцария, с ЕС ще има и всички глупости ще отекат в Темза. Англичаните най-накрая ще разберат, че са един малък, самотен остров, който не може да оцелее сам в този глобален свят!

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Весело

  До коментар [#9] от "Дисидент в ЕССР":

  Само много глупав човек може да сравнява СССР с ЕС.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Весело

  До коментар [#21] от "дерибеев":

  Отговорът на въпросът ти го има в статията: "Какво значи Брекзит без сделка, вижте тук."

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2019/10/11/3969210_shto_e_to_brekzit_bez_sdelka/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4508 Любопитно

  До коментар [#15] от "padrino":Какви са тези легенди за соло играчи? Всички тези държави участват в някакви групови споразумения за свободна търговия (CEFTA, CISFTA, COMESA, CPTPP, DCFTA, EFTA, GAFTA, USMCA, SAFTA, AANZFTA, PAFTA, SADCFTA)...
  —цитат от коментар 22 на Незнайко в Слънчевия град


  Така е, но няма едно от тези групови споразумения които да са политически нали? Те са базирани САМО на принципите на търговията. Когато ЕС беше основан това бе на основата на търговията което беше великолепно. Сега цялата идея се изроди в политически проект. Това е основната разлика между Европа преди и Европа сега.
  Затова Британците винаги са казвали, че те нямат проблем да няма сделка и да се търгува по правилата на Световната Търговия. ЕС са тези които не искат.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":

  Съвсем правилно е, че печеливши няма. И двете страни губят. Загадка си остава, как точно Великобритания ще бъде по-добре, след 3, 4 или 5 години след като сега губи? Опс-с-с-с...! Забравих, че щяха да спестяват по 300 милиона паунда на седмица! ;)
  Между другото, така и никой във Великобритания не каза, защо всъщност са влезли ЕС?! Май ги беше срам да признаят, че са били зле икономически и влизането в ЕС, просто ги е дръпнало напред?
  Не знам, кое точно накара британците да се вземат толкова насериозно, но в наши дни няма как да са самостоятелен световен център. Ролите са разпределени между САЩ, Китай, ЕС и Русия. Тепърва Великобритания няма как да се намести там, като самостоятелен играч. Мисля, че след 10-15 години, като едното нищо, току виж Великобритания я обземе носталгия по ЕС... ;)

  Бивш tww09306483.
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  " Много срокове за Брекзит вече минаха, но 31 декември е краят и на преходния период. След това ЕС и Обединеното кралство могат да продължат да водят преговори, ако искат, но двете страни ще трябва да търгуват съгласно тежките тарифи на правилата на Световната търговска организация (СТО). Обединеното кралство няма да има достъп до енергийния пазар на ЕС, няма да има споразумение за полицейско и съдебно сътрудничество, а отделното решение на ЕС, за което финансовите услуги на Обединеното кралство могат да работят на единния пазар, може да бъде увредено."

  Според мен е очевадно, че брекзита ще е твърд и това ще засегне и ЕС, и Кралството, но Джонсън просто иска да се отметне и от това, което вече е обещал дотук, мислейки си че така ще защити интересите на общността си по - добре ! Жалко.....

 34. 34 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 760 Любопитно

  Няма как Великобритания да не просперира, след като се откъсне от хорото на "орел, рак и щука" - съвременния вариант на Вавилонската кула... Май ви е трудно да проумеете, че ЕС е под 15% от БВП на света. Големите пари, иноватори, инвестиции и инвеститори отдавна са далеч извън ЕС. Европа става вече само за исторически туризъм, а както всички знаят, той няма да пострада и на милиметър от Брекзит (нито в едната, нито в другата посока).
  Вероятно повечето коментиращи са толкова заблудени и тесногръди, че си мислят, че след 1 януари десетки хиляди надуваеми лодки от Дувър с икономически бежанци ще поемат към спасителния бряг на Кале ;)

 35. 35 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Брекзит е проект на група привилвгировани богаташи, които искат да върнат острова във времената на Дикенс. След като се измъкнат от европейските правила, ще започнат да премахват всички защити на работещите, докато пак не управляват както си знаят аристократите, които така или иначе все още са собственици на 85% от земята и сградите. Същевременно, всичките имат европейски паспорти по някаква линия, бедните са оставени да плащат сметките.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 36. 36 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Няма как Великобритания да не просперира, след като се откъсне от хорото на "орел, рак и щука" - съвременния вариант на Вавилонската кула... Май ви е трудно да проумеете, че ЕС е под 15% от БВП на света. Големите пари, иноватори, инвестиции и инвеститори отдавна са далеч извън ЕС. Европа става вече само за исторически туризъм, а както всички знаят, той няма да пострада и на милиметър от Брекзит (нито в едната, нито в другата посока).Вероятно повечето коментиращи са толкова заблудени и тесногръди, че си мислят, че след 1 януари десетки хиляди надуваеми лодки от Дувър с икономически бежанци ще поемат към спасителния бряг на Кале ;)
  —цитат от коментар 34 на Kosta Delev


  Koста, занимавай се с теми, от които имаш идея. ЕС е 3-тата най-голяма икономика в света. БВП-то на ЕС, сравнено спрямо останалият свят е 16%, като САЩ и Китай са съответно с 16,3% и 16,4%. Други по-големи икономики няма. По твоите думи, ЕС печели тези 16% само от културен туризъм. Накратко, пак си издуднал един безсмислен пост, както винаги. Гледай си РФ-то, не се занимавай с това, от което не разбираш.

 37. 37 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#15] от "padrino":

  Като изключим Севрна Корея и още няколко подобни изолирани държави, няма държава, която да се развива сама - точно Япония и Австралия, които давата за пример са членки на 10-ки международни договори за сътрудничество, търговия, образование и т.н.
  ЕС е една огромна възможност - всеки един от нас може да се възползва от нея - дали ще е за работа, дали ще е за търговия, дали ще е за образование - никой не Ви кара на сила да пътувате, да учите и т.н. но като жител на страна членка имате такава възможност.
  Живял съм във Великобритания и не знам защо си мислите, че съм против тях - напротив - съжалявам, че излизат и лишават нашите деца от шансовете и възможностите, които ние имахме.

 38. 38 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 760 Весело

  До коментар [#36] от "Мизо":

  За да просперира в света, на Великобритания и е необходим ЕС точно толкова, колкото на британската музикална индустрия й трябва Евровизия, за да запази второ си глобално място по значимост.

 39. 39 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Интересно как статията е написана с ударение на това какво иска ЕС? Искат да имат неограничен достъп до Британски териториални води за да ловят риба, искат ако има спорове да се разглеждат в Брксел? Общо взето искат да няма суверенна държава. Е това няма как да се получи....Няма 100% печеливши от това, но Великобритания след 3 до 5 години ще е много по добре отколкото е сега. ЕС не е манна небесна с всичките си "уеднаквявания". Европа на две, три и повече скорости е реалност и не допринася за това за което големите се опитват да убедят останалите. В основата всеки си гледа сам личните интереси.
  —цитат от коментар 5 на padrino


  Единният пазар (свободното движение на хора, стоки и капитали) увеличава благоденствието на двете страни. Всяка пречка за функционирането да свободния пазар води до намаляване на богатството.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 40. 40 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 760 Весело

  Единният пазар (свободното движение на хора, стоки и капитали) увеличава благоденствието на двете страни...
  —цитат от коментар 39 на iak


  Всеки икономист ще ти каже, че за увеличаване на благоденствието е необходимо свободно движение на стоки и капитали, не и на хора.

 41. 41 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 803 Неутрално

  [quote#7:"padrino"][/quote]

  Нещо за което Британците от първият ден ВИНАГИ казваха, че нямат проблем за това, но ЕС продължава да драпа за "сделка" Защо? След като са толкова "силни" да оставят всичко и това е.

  Това е много елементарно разсъждение, което обаче е в главите на много английски политици.

  Това, че Европа е големият батко ("като са толкова силни") не значи, че трябва да накаже или набия по-малкия. Напротив европейците съзнават, че британците са ни най-близкия по манталитет и разбиране съюзник и наказването и шамаренето, само ще ги отблъсне от нас. Когато си преодолеят великоимперските комплекси пак ще се върнат в европейското семейство.

  Какво ще стане след 5 години никой не знае, но ................. има и ФАКТИ който можем да обмислим
  1. Ограничаването на свободния към момента европейски пазар с нормите на СТО ще намали благосъстоянието и на двете страни.
  2. С въвеждането на правилата на СТО - на 50 % от английския износ (към ЕС) ще бъдат наложени мита, докато същото ще важи за 9 % от европейския износ (към Великобритания)
  3. Великобритания ще загуби лиценза за най-доходния си бизнес - финансовите услуги към 14 трилионен пазар - европейския.
  4. Пресните храни и лекарствата са 60-80% внос от Европа - какво ще стане с тях? Импортозапрещение :)
  5. Великобритания влиза в ЕС защото е много зле икономически. След влизането и стандарта на живот чувствително се повишава.
  6. Великобритания ще загуби тежестта си на световната сцена. Едно е да агираш с огромен съюз зад гърба си с 500 милиона население и 18 трилиона БВП. Едно е да си просто една държава която е на 21 място по население и 5,6 или 7 ма икономика в света според изчисленията. Големите държави, като Китай, САЩ, Русия или съюзи като ЕС изобщо няма да ги интересува, какво мислят британците.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 42. 42 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 902 Весело

  Шотландия скоро ще се отцепи от тия търтеи и тогава свят ще им се извие!

 43. 43 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#10] от "Аз":Интересно защо всички акцентират на това, че една държава не може да се развива самостоятелно??? Нима Япония да не се развива? Ами Австралия, Нова Зенландия, Канада да изброим само няколко. Защо Българина винаги разчита някой друг да се грижи за него (условно казано) Преди беше СИВ и Съветския Съюз, сега е ЕС...Защо всички са толкова настроени против Великобритания която иска сама да решава какво да прави и как да се развива? Защо са толкова "загрижени"? Аман от бавачки, всеки може сам да решава за себе си, не ни трябват управляващи за които никой не е гласувал. За кой от Българските депутати в ЕС Вие сте гласували??? Отговора е лесен, ЗА НИКОЙ, тях са ги избрали ПАРТИИТЕ а не народа. Е как може да се очаква, че тези същите ще се грижат за народа? И затова Британците напуснаха, защото сами искат да решават кое е добре или зле....правилно или не правилно, но сами да го решават.
  —цитат от коментар 15 на padrino


  Много фактологически и образователни грешки.
  1. Евро депутатите ги избира директно народа.
  2. Европейския парламент и европейската комисия извършват оперативната работа в ЕС. (както е управителя или управителния съвет на една фирма) Действително важните решения ги взимат националните парламенти (собствениците).

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 44. 44 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 803 Неутрално

  За кого "време наистина няма"? Светът се е зародил без съюзи и няма се свърши без съюзи
  —цитат от коментар 19 на дерибеев


  Да ама тези в съюзите (умно красивите) ядат брашното. А тези навън ядат само триците.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 45. 45 Профил на ycg14581128
  ycg14581128
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо чак толкова сте се загрижили за Великобритания,щом иска да излиза.

 46. 46 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 803 Любопитно

  [quote#40:"Kosta Delev"][/quote]

  Като елементарен пример - Без свободно движение на хора няма да има кой да прибере земеделската продукция в Англия.
  Що не вземеш да пишеш по теми по които нещо отбираш?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 47. 47 Профил на ShakaZulu
  ShakaZulu
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#15] от "padrino":

  Хубаво манипулираш, по леката лайсна. Два въпроса - кой е гласувал за Къмингс та го туриха да е главен съветник? Кой по твоята логика е избрал Борис, та той е назначен. Спри се!

 48. 48 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4236 Неутрално

  Няма време и не вярвам , че ще се стигне до сделка!След Нова Година пак ще почнат преговори , но тогава вече нещата ще са много по-различни

 49. 49 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4236 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drugii":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  За това са си виновни самите британци/или по-точно ред-нековете/!По-интелигентните са за оставане или много близки отношения с ЕС

 50. 50 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Няма време и не вярвам , че ще се стигне до сделка!След Нова Година пак ще почнат преговори , но тогава вече нещата ще са много по-различни
  —цитат от коментар 48 на bat_plamen


  След Нова година ще се стигне до вариант сделка, но подобна на тези с Швейцария и Норвегия. А великите управници на острова ще си плащат и таксите за търговия с ЕС и ще въртят опашка от кеф. :)

 51. 51 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4236 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vlado Nikolov":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Твърде вероятен и заслужен сценарий!

 52. 52 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#25] от "EU defender":

  Точно твоето мнение, никой не го интересува!

 53. 53 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4236 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":

  Няма как Великобритания да е много по-добре от сега!Ключови производства на които основен пазар е ЕС може частично или напълно да бъдат пренесени на Континента!Освен това финансовата система на Великобритания също ще поне се тежък удар , защото една част от чуждите банки ще си изнесат дейността в ЕС!Това всичко е загуба на работни места и капитал!И най-вече се видя по курса на паунда , който реално се обезцени поне с 15 % след референдума накъде отиват нещата!

 54. 54 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 760 Весело

  Шотландия скоро ще се отцепи от тия търтеи и тогава свят ще им се извие!
  —цитат от коментар 42 на pinoccio


  Ако погледнеш грубата статистика, ще ти стане ясно, че най-доброто определение за шотландците е... "ТЪРТЕИ" - те от години имат такъв голям бюджетен дефицит и смучат така яко от бюджета на Великобритания, че не биха приети за преговори за включване в ЕС дори само заради това.

  Ако Шотландия се отцепи от ОК, ще се случи едно - англичаните ще станат по-богати от германците на глава от населението и няма да изхранват най-дрогираните пияници в Европа...

  Това е статистическата истина, дори и Мел Гибсън да си татуира целия задник с шотландски бодили ;)

 55. 55 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#29] от "padrino":

  Реториката ти е много близка до тази на крайните брекзитъри, изтъкваш недостатъците н ЕС, използваш кратки-лишени от съдържание фрази, като да си върнем обратно контрола и т.н., но най-важното нямаш ясен оттговор, какви са реалните облаги за обикновенните хора, за бизнеса от предстоящият твърд БРЕКЗИТ.

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Твърд Брекзит ще е най-подходящ за британците. С това високомерие , само това заслужават.

 57. 57 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4236 Любопитно

  До коментар [#26] от "Мизо":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Наглите ингилизи се правят , че не виждат това , което става в Шотландия , Северна Ирландия и от части в Уелс!Истината е , че след тъпотията Брекзит и ковид-пандемията Великобритания ще излезе много изтощена , а брекзитърите няма "силното рамо" на популиста Тръмп отвъд Океана!

 58. 58 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4236 Неутрално

  До коментар [#50] от "Мизо":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  След падането на Тръмп вече и Америка се обръща против лондонските глупаци!На САЩ им трябва силен и обединен ЕС за партньор , ама късогледите популисти не го виждат!Лондон рано или късно "ще клекне" на Брюксел и ще се стигне до сделка!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK