"Дистанционна" атака на Израел и опозицията - какво е известно за убийството на иранския учен

Погребението на Мохсен Фахризаде

© Reuters

Погребението на Мохсен ФахризадеИран видя следи и от израелска намеса, и от тази на базирания в Париж Национален съвет за съпротива на Иран - опозиционна коалиция, известна и с военното си крило "Моджахедин е-Халк" - в убийството на смятания за основна фигура в иранската ядрена програма учен Мохсен Фахризаде.


Това стана в момент, когато лидери в мюсюлманския свят осъждат убийството от миналата седмица, а експерти предупреждават за риск от ответен удар срещу Израел и се появяват съобщения за операции срещу командири от Революционната гвардия на Иран по границата между Сирия и Ирак.


В Близкия изток и на Запад се появиха множество спекулации за евентуално американско участие в операцията, която може да ограничи полето на маневри на избрания за президент Джо Байдън в разведряването с ислямската република и за връщане към ядреното споразумение, тъй като убийството ще подтикне Техеран да се отдалечи от него.
Друга хипотеза е, че Израел е поискал да се възползва максимално от оставащото време, за да намали заплахите за сигурността си, произтичащи от ислямската република, преди съюзникът му в Белия дом Доналд Тръмп, споделящ почти същата визия за Иран, да напусне президентството през януари.


Как точно ще реагира Иран обаче - дали ще "отмъсти за врага", както обещава, или няма да рискува регионална конфронтация - както и подробностите за операцията срещу Фахризаде все още са въпроси без отговор.


Променящи се версии


Дори публично известната информация, включително потвърдената от властите в Иран, остава ограничена. Начело на Организацията за научноизследователска и развойна дейност към министерството на отбраната, която той ръководеше, по признание на ресорния министър Фахризаде е свършил "сериозна работа" в областта на "ядрената отбрана". В доклади на ООН и Международната агенция за атомна енергия, в твърдения на Израел и в медийни публикации той се появява като "гуру" или "архитект" на ядрената програма на ислямската република.


Оръжието, използвано за убийството, според Иран е дистанционно контролирано и затова охраната (под която постоянно се намираше Фахризаде) е била безпомощна при атаката срещу автомобила му източно от столицата Техеран. Макар версиите на ислямската република да се промениха в последните няколко дни, основната информация без промяна е, че колата е била надупчена от куршуми, изстреляни от картечница, разположена върху син пикап "Нисан" (според полуофициалната агенция "Фарс"), който по-късно е експлодирал. Фахризаде излязъл от автомобила при звука от удари, прозвучали като изстрели, и картечницата на автомобила на около 150 м в този момент открила огън, а ученият бил прострелян три пъти.


В началото се говореше за въоръжени нападатели. По-късно се появи информация за "дистанционно" или "сателитно" контролирано оръжие - тази версия се потвърди от Али Шамхани, ръководителя на Върховния национален съвет за сигурност на Иран, който нарече операцията "много сложна мисия" без вражески агенти на терен.


Всъщност оръжия, контролирани от разстояние, се използват активно из Близкия изток - както от професионални армии, така и от бойци, се казва в публикация на "Форбс" по темата.

Чуват се и критични към тази версия гласове. Логистиката на подобна операция е сложна, както и монтирането на тежащите над 100 кг картечници от подобна категория; няма възможност за грешка или комуникационна засечка; остават без обяснение въпрос кой е докарал пикапа (ако няма "агенти на терен") и защо Фахризаде е излязъл от автомобила си заедно с охраната, след като е нейна работа да провери откъде идва звукът и дали се стреля по колата, още повече ако - както твърди "Фарс" - е пътувал със съпругата си.

Кой е отговорен


И Шамхани посочи Израел и "Муджахидините" като евентуални извършители. Министърът за разузнаването Ели Коен обаче каза вчера, че не знае кой стои зад убийството; това заяви и министърът по въпросите на селищата Цахи Ханегби, според когото инцидентът е "голям срам за Иран". "Ню Йорк таймс" същевременно цитира - и с това даде повод на Иран и проирански гласове в арабския свят - неназован високопоставен израелец, който участва в проследяването на иранската ядрена активност, с думите, че "светът трябва да благодари на Израел", защото амбициите за ядрени оръжия на Техеран са "такава заплаха", а той работеше, за да ги осъществи.


В израелски медии се появи интерпретацията, че с удара се изпраща сигнал към Байдън - Израел няма да стои със скръстени ръце, докато САЩ се връщат към ядрената сделка между шестте сили и Иран (ограничила ядрената програма) три години след като Тръмп се отказа от нея.


Към Израел същевременно са отправяни поне няколко пъти обвинения за убийства на ирански ядрени учени между 2010 и 2012 г.


Споменатата организация "Моджахедин е-Халк" ("Народните бойци") на практика е военното крило на опозиционната групировка Национален съвет за съпротива на Иран, базиран в Париж. Бойците, които се преместиха от Ирак в Европа с помощта на Съединените щати, целят да свалят режима на аятоласите, но също са известни с крайна дисциплина, репресивни практики спрямо членовете и с живота си в почти пълна изолация от околните.


Мариам Раджави

© Associated Press

Мариам Раджави


Според някои изследователи различията между двете организации понякога се размиват, доколкото и двете са с едно и също ръководство - Мариам Раджави и (формално) изчезналият от 2003 г. неин съпруг Масуд Раджави. Националният съвет за съпротива вече отхвърли да има каквито и да било връзки с убийството, след като Шамхани каза, че съпротивата е действала в сговор с израелската разузнавателна служба "Мосад".


Израел не е коментирал официално тези обвинения.


Какво ще направи Иран


Иран междувременно даде сигнал, че ще продължи делото на Фахризаде, като увеличи степента на обогатяване на уран. Откакто САЩ напуснаха ядреното споразумение, Техеран обяви множество стъпки, с които нарушава текста. Европейските сили Германия, Франция и Великобритания, които са страни по него, настояват, че се опитват да го спасят, но от Иран чуват критики, че работата им остава без никакви резултати, а от САЩ - че са на страната на аятоласите.


Има и призиви към страната да стигне по-далеч в отговора на нападението. В. "Кайхан", известен с подкрепата за по-твърд подход към Запада и Израел, призова за атака срещу пристанището Хайфа, а още преди дни Израел увеличи степента на тревога в мисиите си по света. "Ройтерс" пише, че след приемането на новия ядрен закон депутати са скандирали "Смърт за Америка" и "Смърт за Израел". Радикални позиции обаче едва ли ще се приемат във външното министерство и бизнес средите.


Различни са мненията дали Техеран би рискувал остра реакция от САЩ или регионална конфронтация в труден икономически момент заради възстановените американски санкции и кризата с коронавируса. Би Би Си очертава четири сценария - ускоряване на ядрената програма за създаване на оръжие; активизиране на посредниците като "Хизбула" в Ливан и Сирия, "Хашд аш Шааби" и други милиции в Ирак или бунтовниците хути в Йемен; рискован опит за убийство на израелски учен, който може да доведе до нова атака срещу Иран; или да не направи нищо.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK