Дачич нападна Заев и нарече България "окупатор", според сръбски историк до 20 в. няма македонци

Ивица Дачич

© Associated Press

Ивица Дачич"Нашите народи... дълго време ги държаха далеч един от друг. Предимно по времето на бивша Югославия, преди времето на бивша Югославия."


Тези думи, както и решението на македонския премиер Зоран Заев да говори за "администрация", а не "окупация" на Вардарска Македония във Втората световна война, предизвикаха гняв в Сърбия. Освен историци в страната гневно реагира и председателят на парламента, а до неотдавна - външен министър, Ивица Дачич, известен с не едно критично изказване към България.


Дачич определи коментарите на Заев като политически и свързани с нуждата да се получи подкрепа от България за членство в ЕС. Пред телевизия "Пинк" той каза:


"Не можете да обявявате българската окупация за администрация. Българите са били на страната на нацистка Германия на Хитлер, а ние знаем на юг колко тежки бяха българските злодеяния. С това те (Северна Македония) плюят върху антифашистката борба."

Ивица Дачич,
председател на парламента на СърбияРеакция, подобна на тази на Дачич, дойде и от голяма част от македонската общественост. В страната си премиерът бе критикуван за думите си, които София видя като крачка в правилната посока, но голяма част от македонския елит - като отстъпление от македонската идентичност. Те станаха и част от повода за протестите, организирани вчера и днес от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.


"Ето, Югославия я няма вече, какво чакате? Ако толкова искаха прегръдка, не биха чакали до 2020 г." По думите му Заев обаче не е политически незнайко, макар това да не означава, че изявите му са точни.


В. "Блиц" пише, че в Сърбия мнозина са били шокирани от коментарите на Заев. Изданието, претендиращо да разбули "фалшификациите" по темата, цитира историка Чедомир Антич, председател на Клуба за напредък (историческо дружество от началото на века), според когото македонците са "открити" през 20 в., а е истина и че "през 19 в. в Македония има много повече славяни, които се чувстват българи, отколкото сърби, но също така, че почти никой не се чувства като македонец." Освен това, ако Югославия е предложила на Македония специална националност и автономия, в Царство България тя никога нямаше да е най-западната провинция.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK