Китайската мисия за извличане на проби е кацнала успешно на Луната

Илюстрация на мисията Chang'e 5

© CNSA

Илюстрация на мисията Chang'e 5Космически кораб на Китай извърши успешно кацане на повърхността на Луната във вторник в историческа мисия за извличане на лунни повърхностни проби, съобщиха китайските държавни медии.


Безпилотната сонда Chang'e-5, кръстена на китайската богиня на Луната, излетя на 24 ноември. Мисията има за цел да събере лунен материал, за да помогне на учените да научат повече за произхода на спътника.


Мисията ще се опита да събере до 2 кг проби от непосещаван до момента район на Монс Румкер в огромния Oceanus Procellarum ("Океан на бурите"), обширна вулканична равнина, която е била изследвана от редица други лунни мисии, включително "Аполо 12" на НАСА през 1969 г.
Ако мисията бъде изпълнена по план, това ще направи Китай третата страна, която е взела лунни проби след САЩ и Съветския съюз.


Сондата, която е кацнала на повърхността на Луната, е само един от няколкото космически кораба, участващи в мисията Chang'e-5.


Колекторът за проби на Chang'e 5 ще използва роботизирана ръка и бормашина, за да събере около 2 кг проби, включително материал, който ще се добива от до 2 метра под земята. Пробите ще бъдат издигнати в лунна орбита, където носителят ще се скачи с един от орбиталните модули, който след това ще бъде интегриран в другия, за да извърши транспорта до Земята.


Държавната телевизия CCTV заяви, че сондата ще започне да събира проби през следващите два дни, като връщането им на Земята се очаква в средата на декември.


Китайската мисия за извличане на проби е кацнала успешно на Луната

© Reuters


8.2-тонният космически кораб Chang'e-5 бе изстрелян от космодрума в Уенчан в Южен Китай на 24 ноември (местно време). Той достигна Луната през уикенда и след като стабилизира орбитата си се раздели на две.


Едната половина - обслужващо превозно средство и модул за връщане - остана в орбита, докато другата се приготви за кацане.


Китайските власти съобщават, че модулът за събиране на проби е кацнал на повърхността на Луната около 23:15 часа китайско стандартно време (17:15 часа българско време), след 15-минутно автоматизирано спускане.


Китай вече има сериозни успехи в изследването на Луната, като осъществи първото си кацане там през 2013 г. След няколко успешни мисии с орбитални спътници и кацане на повърхността през последното десетилетие, предната мисия Chang'e-4 кацна на далечната страна на Луната, което не бе постигано от нито една друга дръжава.


Смята се, че скалите в района на Монс Румкер са много млади в сравнение с тези, взети от американските астронавти от "Аполо" и съветските роботи "Луна" - около 1.3 млрд. години спрямо скалите на 3-4 милиарда години, събрани от предишните мисии.


Това ще даде на учените повече информация за методите, който те използват за датиране на събитията във вътрешната Слънчева система. Ако анализът покаже, че пробите са наистина толкова млади - 2 милиарда години или по-млади - това би разкрило какво се е случвало на Луната в момент, когато тя се охлажда и също така изгубва своето магнитно поле


Излитането на мисията на 24 ноември

© Reuters

Излитането на мисията на 24 ноември


По същество изследователите броят кратерите, за да определят възрастта на даден район - колкото по-стара е повърхността, толкова повече кратери има; колкото по-млада е повърхността, толкова по-малко кратери има.


Възходът на китайската космическа програма - която включва сателити, мисии с екипаж и космическа станция, планирана за 2022 г. - е особено бърз и успешен през последните години, като на Луната ще се състезава с програмата Artemis на САЩ.


Европейската космическа агенция (ESA) също има свои собствени планове за Луната, включително European Large Logistics Lander EL3, който има за цел да достави 1.3-тонен роувър с нови научни експерименти в края на десетилетието. Плановете на Китай за Луната са по-амбициозни от европейските. Нова група от 18 китайски астронавти (тайконавти) наскоро започна обучението си с дългосрочната цел да формират екипажа на новата космическа станция, да пътуват по Луната и в крайна сметка да достигнат Марс.


Човечеството не е връщало никакъв материал от Луната, откакто роботизираната мисия "Луна 24" на Съветския съюз го е направи през 1976 г. (Проби от комети и астероиди са били връщани на Земята и още космически скален материал ще бъде доставен в близко бъдеще от японските мисии Hayabusa2 и OSIRIS-REx на НАСА.)


Последователността на различните етапи на Chang'e 5 напомнят на мисия с екипаж и това може да бъде тест за софтуер и системи, които Китай ще използва за бъдещи кацания на хора.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK