Според британски съд под 16 години човек няма правилна преценка за спиране на пубертета

Според британски съд под 16 години човек няма правилна преценка за спиране на пубертета

© tavistockandportman.nhs.ukБритански съд постави тази седмица под съмнение способността на момчета и момичета до 16 години да направят правилен избор, когато искат да започнат да взимат медикаменти, блокиращи пубертета. Случаят, както и подобни на него съдебни казуси, се следи с внимание в цял свят заради дебата за това коя е възрастта, на която човек може информирано да поиска да смени половата си идентичност, съобщи Фондация "Томсън Ройтерс".


Според съдия Виктория Шарп е "много малко вероятно" дете на 13 години или по-малко "да е компетентно, за да даде съгласие за прилагане на блокери на пубертета". Освен това е "съмнително", че 14-15-годишни са способни "да преценят дългосрочните рискове и последици" от приемането на тези вещества.


Фонд от системата на общественото здравеопазване на Великобритания, който управлява единствената в Англия клиника за полова идентичност на млади хора, обяви, че ще обжалва решението.
Това е частична победа за ищеца - 23-годишната Кийра Бел, която е започнала да приема блокери на 16 години. Но после тя размислила, след като навършила 20 години, и сега живее като жена, т.е. с идентичността на пола, с който се е родила.


Бел съди Tavistock & Portman NHS Foundation Trust, защото се опасява, че терапията може да е ѝ попречи да има деца. Според нея блокерите на половото съзряване трябва да се изписват след съдебно решение, когато става дума за хора под 18 години. Съдът не утовлетвори това искане.


Тя е доволна и на постигнатото дотук: "Удовлетворена съм от днешното решение на съда, което ще защити уязвими хора. Бих искала такова решение да беше взето за мен, когато започнах разрушителния експеримент с блокери на пубертета". Адвокатът ѝ Пол Конрат твърди, че съдът е "отворил вратите за вълна от скъпи съдебни искове за проява на клинична небрежност" и призова правителството да започне обществено разследване.


Фондът изрази разочарованието си от решението и ще обжалва пред Върховния съд. "Разбираме, че резултатът може да предизвика тревога у пациентите и техните семейства", заявиха от организацията и допълниха, че ендокринолози спират да изписват блокери, докато "няма повече яснота".


Дебат отново набира скорост


Случаят идва в момент, когато се съобщава за увеличаващи се случаи по света на тийнейджъри, искащи за сменят пола си. Явлението предизвика спор, в която едната страна се опасява, че лекари твърде лесно изписват блокери на пубертета и хормони за смяна на пола, а другата - че се ограничава достъпът до медикаменти, които може да спасяват живота на хора, които не понасят биологичния пол на тялото си.


Съдии и депутати от Канада и САЩ до Мексико и Бразилия се занимават с родителски права и възрастта, на която някой може да взима решения за медицински процедури. Решението от вторник засили този дебат.


"Практическият ефект от решението на съда е, че блокери ще се изписват много рядко на хора под 16 години", казва Джолиън Моам, директор на Good Law Project - неправителствена организация за правна помощ, работеща и по случаи за правата на транссексуалните. Той напомня, че въпросните медикаменти се изписват единствено на пациенти, преминаващи през пубертета. Организацията му скоро ще публикува съвети "за това дали семействата, водещи децата си в чужбина за такава процедура, рискуват те да им бъдат отнети и поставени под социална грижа".


Но майката на 14-годишно дете, която съди Tavistock по противоположни причини - че трябва твърде дълго да чакат да бъде прието в клиника за промяна на половата идентичност, смята, че съдебното решение е "доста съсипващо". "Има толкова много доказателства, че хората не разбират какво е да си транс... Това не е избор", заяви тя пред Фондация "Томсън Ройтерс".


"Това е предателство към транс децата", каза за съдебното решение Луи Аскуит, директор по правните въпроси в Mermaids, благотворителна организация в помощ на транс деца и техните семейства.

 • Втори ищец, известна само като Госпожа А, майка на изчакващо начало на процедурите 15-годишно момиче с аутизъм, казва за Би Би Си, че "опасенията ми не са за това, е тя ще сменя половата си идентичност, а че схваща погрешно ситуацията". Според нея е "плашещо", че преди да се изпишат блокери толкова малко се изследва защо едно дете може да усеща, че се е родило с неподходящ за него пол. "Стресиращо е да трябва да чакаш и да се опитваш да убеждаваш някого, че идентичността ти изисква медицинска интервенция. Но мисля, че другата страна на това е да се допусне грешка и последиците от такава грешка да са катастрофални".


Какъв е проблемът


Казусът във Великобритания фокусира върху себе си дебата за почти 30 пъти увеличение за последните 10 години на дезата, които се обръщат към подобни клиники. Миналата година те са достигнали 2560.


Световната професионална асоциация за здраве на сменящите половата си идентичност казва, че блокерите на пубертет могат да предотвратят отрицателния психически ефект от т.нар. дисфория на половата идентичност по време на пубертета. Организацията, събрала лекари, специализирани в терапии за транс хора, описва тази процедура като "напълно обратима", но и потвърждава, че има притеснения за развитието на костната структура и ръста.


Според британските съдии блокерите на пубертета могат да водят до частично необратима хормонална процедура от 16 години и необратима хирургична намеса от 18 години, като децата трябва да разбират последиците преди да започнат.


От Службата за развитие на половата идентичност към Tavistock описват процедурите като "поетапни", като блокерите дават на децата "време да обмислят възможностите пред тях".


В момента във Великобритания съгласно съдебно решение от 1985 г. деца под 16 години могат да дават съгласието си за медицинска терапия, ако се смята, че разбират и напълно осъзнават последиците. Това е известно като Тест на Гилик за компетентност.

  • На 1 декември правителството на Нидерландия прие да изплати обезщетение от по 5 хил. евро заради това, че е трябвало да бъдат подложени на стерилизация, за да сменят половата си идентичност. До 2014 г. законът определя транс хората, искаши да променят какво е вписано в свидетелството им за раждане, да се стерилизират и да променят телата си чрез хормонна терапия и хиррургически операции, които да доведат до това физически да приличат на мъж или жена. Сандер Дерек, министър п овъпросите на правната защита, поднесе извиненията на правителството за причинените страдания.
  • Швеция първа в света обезщети през 2018 г. транс хората, принудително подложени на стерилизация, но сумата бе 5 пъти по-голяма от тази в Нидерландия. Стерилизация и днес се изисква в страни като България, Финландия и Чехия,припомня Фондация "Томсън Ройтерс".

Случаят от Австралия


Австралия привлече тези дни вниманието със съдебен казус, в който бе наредено да бъде отнето правото на родителите на 15-годишно момиче, искащо да започне проедура за смяна на половата идентичност, да взимат решения вместо нея и да нареди извеждането му в дом за социална защита. Според съдията детето е било обект на обиди и вербален тормоз, на каквито ще продължи да е изложено, ако остане у дома.


Случаят бе подет от консервативни християнски и руски медии като пример за "края на родителството". Австралийски юристи коментираха, че казусът вероятно е първият в страната и навлиза в непознати за правото територии.


Едно от основанията на съда е, че момичето от една година пише в интернет форуми, че мисли за смоубийство. Родителите, които са имигрилали преди 10 години (съдът не разкрива от коя страна са пристигнали), твърдят, че тя е в депресия, защото трудно преживява пубертета и развитието си, както и че са се преместили преди 2 години на ново място и я изгубила всичките си приятели. Те настояват за нова независима експертиза от психолог, както и да се използва неинвазивен метод, а не такъв с тестостерон.


Съдът прие това да е междинно решение, както и да се срещне момичето с психолог преди да се произнесе окончателно.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 745 Неутрално

  За сметка на това пък в САЩ Байдън обеща 8-годишните да нямат никакви пречки да си сменят пола.

  "Регулирането на словото е опасна идея, която не е съвместима с принципите на свободното общество." - Рон Пол
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  Поне 18 години трябва да имат, преди да им се разреши да си съсипват живота.

 6. 6 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#2] от "tqh42306221":

  Гледам че твоята - и на още няколко други тролове - смяна за писане под статиите в Дневник е започнала днес към 19:30. По-смислена работа нямате ли?

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4342 Любопитно

  Имената на лекарите разрешили прием на тези блокери, няма ли да ги уповестим?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 10. 10 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Аз съм консервативен човек , но според мен всеки има право да прави каквото си иска съ ссексуалния си живот и наклоности СТИГА САМО ДА НЕ СИ НАТРАПВА ОТКЛОНЕНИЯТА НА ДРУГИТЕ.

  И да 18 години е минимума за възраст на която може да се вземе решение за промяна на пола, въпреки че и на тази възраст е спорно колко нещата са озъзнати

 11. 11 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  И на 30 години ако някой иска да си смени пола не бих му имал много доверие в способността си да вземе правилно решение.

  На 16 е повече от сигурно.

  Но никакъв закон няма да промени това - тези, които го искат достатъчно силно ще го направят.

  За повечето няма да има никакво значение.

  Точно като с дригата и проституцията,

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  "ограничава достъпът до медикаменти, които може да спасяват живота на хора, които не понасят биологичния пол на тялото си.", ко каза, ко?
  Аз не понасям да ходя на работа, каквото и да е, някой не иска ли да ми спаси живота, като ми даде едни 10млн?

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  До коментар [#10] от "Quo Vadis?":

  Съгласен съм, всичко си е ок стига да са пълнолетни и да не са инкогнито на публични и корпоративни длъжности за да не ги манипулират и шантажират както става с повечето гей похотливи!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  Айде да не се караме, но ако човек на 18 може да избира партньор или правителство, защо ще си избира пола на 16 или по-рано?
  Ако си отрежеш маркучлето на 14, дали като ти дойде акъла, можеш да си го залепиш? Тогава, без избор, ще доказваш на всички /и на себе си/, че така е най-правилно.
  Вече няма да имаш избор.

  Еретик
 16. 16 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1485 Весело

  Всяко дете трябва да бъде задължено да смени пола си след навършване на 8 години! Това е прогреса.
  —цитат от коментар 12 на moreee


  Поне 3 пъти в рамките на 5 години. Така ще сме лидери в Новата икономика!

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Смяната на пола не е нищо повече от осакатяване. Толкова са се съсредоточили в половите си органи, че са забравили да бъдат хора. А на децата винаги им е интересно какво е да си от другата страна. И едно филмче, за това че е "възможно", е достатъчно да ги подтикне да мъркат на родителите си. После влизат във филма, завърта ги живота, порноиндустрията и един ден се събуждат и си казват "Какво направих?". Ако въобще се събудят.

 19. 19 Профил на ButtHead
  ButtHead
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#6] от "Малко повече разум":

  А ти си нощна смяна и те притеснява конкуренцията или?
  Но да оставим трола да работи. По темата, всеки е свободен да прави с живота си, каквото поиска. НО. Щом за цял куп неща има възрастово ограничение то е съвсем нормално да има и за нещо, толкова важно.

 20. 20 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Спиране на пубертета?! WTF?!?!^%$E%[email protected]#^%

  Радвам се, че много, много отдавна съм го минал. Радвам се, защото това означава, че няма да доживея новото прекрасно общество.

 21. 21 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Мисля, че 18г. е по-подходяща възраст за вземане на подобни решения, но и 16 е добро начало.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 22. 22 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  Цитат:
  Според британски съд под 16 години човек няма правилна преценка за спиране на пубертета

  --
  Въпросът е прост като фасуль...

  Едно лице да има право да си сменя пола като навърши 100 (сто) години при мъжете и 105 (сто и пет) при жените, но задължително със съгласието на родителите си (ако са починали - на дядовците и бабите), което трябвада се закрепи и законодателно, след като въпросът е толкова животрептящ...

 23. 23 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  "....се ограничава достъпът до медикаменти, които може да спасяват живота на хора, които не понасят биологичния пол на тялото си...."

  И как се спасява живота им?
  Ако става въпрос за самоубийство, колко пък са тези, които пораснали разбират че в пубертета са се прецакали за цял живот променяйки пола си и също посягат на живота си.

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4038 Весело

  До коментар [#12] от "moreee":

  А така, аби....!
  Само прогрес и нищо друго.... В перьод....!

  Bukalemun
 25. 25 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  "Лицето" под 16г. ако има право на решение за смяна на пола си, то съвсем естествено е и да се съвукоплява свободно без законни пречки , за партньора му включително. Що пък ,46 годишен пич да не се въргсля с 14годишно момче, което съвсем законно и по собствена воля е на транс терапия. Пълна идилия .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 26. 26 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1604 Любопитно

  Според британски съд под 16 години човек няма правилна преценка за спиране на пубертета
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Я, тия взели да загряват бе!!!!
  Да не говорим, че много "национални програми
  за сексуално образование" учат обратното!!!
  От много по-малка възраст децата да вземат решение ,
  какъв "джендър - пол" да си изберат ?!?

 27. 27 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1604 Любопитно

  Според британски съд под 16 години човек няма правилна преценка за спиране на пубертета
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Я, тия взели да загряват бе!!!!
  Да не говорим, че много "национални програми
  за сексуално образование" учат обратното!!!
  От много по-малка възраст децата да вземат решение ,
  какъв "джендър - пол" да си изберат ?!?

 28. 28 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1604 Любопитно

  Според британски съд под 16 години човек няма правилна преценка за спиране на пубертета
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  Я, тия взели да загряват бе!!!!
  Да не говорим, че много "национални програми
  за сексуално образование" учат обратното!!!
  От много по-малка възраст децата да вземат решение ,
  какъв "джендър - пол" да си изберат ?!?

 29. 29 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  един призрак броди из европа

 30. 30 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Друго общество, други проблеми.

 31. 31 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  За сметка на това пък в САЩ Байдън обеща 8-годишните да нямат никакви пречки да си сменят пола.
  —цитат от коментар 1 на Дисидент в ЕССР


  Това е част от политиката за намаляване населението на света. Само, че намаляват качествената част а чалмите и шалварите ще си раждат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 32. 32 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Вижте го това нещастно момиче, което искало да стане момче, а сега иска пак да стане момиче.
  https://www.dailymail.co.uk/news/article-7926675/Witness-court-battle-against-gender-clinic-reveals-happened-cry-help.html

 33. 33 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 866 Любопитно

  А нема ли некакви блокери ,за да си смениш политическите убеждения?Например от комунист да се превърнеш в пламенен либерал демократ?
  🐵🐷🐵🐷🐵

  Много съм прост
 34. 34 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 982 Неутрално

  един призрак броди из европа
  —цитат от коментар 29 на blondofil


  Не е един. Нещо почнаха да се размножават, но този е един от най-страшните, защото руши самата основа на човешкия род - размножаването. Само да не си помислите, че много съжалявам за човечеството. Обичам всичко да си върви по естествения път.

  без подпис!
 35. 35 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3748 Разстроено

  До коментар [#32] от "Nedyalko Lazarov":

  "Вижте го това нещастно момиче, което искало да стане момче, а сега иска пак да стане момиче.
  https://www.dailymail.co.uk/news/article-7926675/Witness-court-battle-against-gender-clinic-reveals-happened-cry-help.html "
  ===============
  Това нещо е инвалид отвсякъде.

  Еретик
 36. 36 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3748 Весело

  До коментар [#33] от "Шакир Зулов":

  "А нема ли некакви блокери ,за да си смениш политическите убеждения?Например от комунист да се превърнеш в пламенен либерал демократ?"
  ============
  Има. Четеш ДВ и вярваш. Ако не вярваш не помага.

  Еретик
 37. 37 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4283 Весело

  До коментар [#31] от "lz2":

  А Вие защо съдите, че ония с чалмите и шалварите не са по-качествената част от световното население?
  Само защото баба Ви е носила пола, а дядо Ви - калпак?

 38. 38 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Да им дадат да изучат една камара книги по психология, сексология и др. логии, да се явят на изпит след 1-2-3 год. пред някоя бюрократизирана комисия, която пък накрая да отсича: "Да, той вече осъзнато може да е тя". Дотогава може и да им дойде акълот...

 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4547 Любопитно

  "Случаят, както и подобни на него съдебни казуси, се следи с внимание в цял свят заради дебата за това коя е възрастта, на която човек може информирано да поиска да смени половата си идентичност, съобщи Фондация "Томсън Ройтерс".

  Най-добрата възраст според мен при която това би могло да бъде позволено е когато въпросното дете стане пълнолетно, в някой държави това е 18 г. възраст, в други 16 г. След този момент нататък всеки човек има правото и свободата как да живее и какво да прави с тялото си.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Да, някои въртят отвратителен бизнес за сметка на деца и родители. И либерастията поддържа и подпомага тази извратеност. Днес съм момченце, утре момиченце, вдруги ден кученце...

 41. 41 Профил на Кака Пенка
  Кака Пенка
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#37] от "Patsis":

  Щот бият жени и насилват деца

 42. 42 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  "Според съдия Виктория Шарп е "много малко вероятно" дете на 13 години или по-малко "да е компетентно, за да даде съгласие за прилагане на блокери на пубертета". Освен това е "съмнително", че 14-15-годишни са способни "да преценят дългосрочните рискове и последици" от приемането на тези вещества."
  *
  Правилно и разумно решение, но защо доводите са изписани в кавички? Пубертетът е трудна възраст и много деца не се чувстват комфортно в кожата си не поради пола си, а поради съвсем други причини.
  Ето статия за Норвегия:
  https://webcafe.bg/svyat/591440669-kogato-dashteri-na-natsiyata-iskat-da-stanat-neyni-sinove.html
  Оказва се, че за проблемите на подрастващите са съвсем други, а те смятат, че смяната на пола ще ги разреши.
  Не трябва да се позволява на малолетни и непълнолетни да се осакатяват и лишават от възможността да имат някога деца.

 43. 43 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  До коментар [#32] от "Nedyalko Lazarov":

  Тази горката или горкият, не знае какво иска.
  Ако не им дадат право да си сменят пола на 12 години, съдят държавата, ако им разрешат - тогава пък съдят някой друг. За компенсации, разбира се. Хайде те ако нямат акъл, родителите им не са ли отговорни?

 44. 44 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Най-добрата възраст според мен при която това би могло да бъде позволено е когато въпросното дете стане пълнолетно, в някой държави това е 18 г. възраст, в други 16 г. След този момент нататък всеки човек има правото и свободата как да живее и какво да прави с тялото си.
  —цитат от коментар 39 на Иво

  Абе свободата нека си я има, ама да си плаща за нея. Ето в статията по-горе пише, че в УК държавата платила за операциите на това момиче, дето искало да стане момче, после размислило и пак ще става момиче - и познай кой ще плати? Отделно всички формалности, съдии, терапевти, психолози, бюрократщини покрай смяна на документите - и за всички тези прищевки да плащат данъкоплатците?
  Който си мисли, че ще му е по-добре като си отреже пениса и си присади вагина (от какво ли ги правят, ми е чудно) - ОК, ама нека си го заплати.

 45. 45 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  От твърде много либерастия вървим срещу природата и побъркаха и децата. Стига сте им мътили главите, нека да се съсредоточат в уроците, а не в гениталиите си. От това няма да излезе нищо добро.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK