Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Отгледано в лаборатория месо излиза на пазара за първи път в света

Отгледано в лаборатория месо излиза на пазара за първи път в света

© ReutersСингапур разреши на американския стартъп Eat Just да продава изработено в лаборатория пилешко месо, предаде "Ройтерс". Това е първото в света одобрение от регулаторните органи за така нареченото "чисто месо", което не идва от заклани животни.


Месото ще бъде на цената на първокласно традиционно пилешко месо, когато започне да бъде предлагано в ресторант в Сингапур "в най-близко бъдеще", каза съоснователят и главен изпълнителен директор на компанията Джош Тетрик.


Търсенето на алтернативи на обикновеното месо нараства поради опасения за здравето, хуманното отношение към животните и околната среда. Заместители на растителна основа, популяризирани от компании като Beyond Meat, Impossible Foods и Quorn, все повече се появяват на рафтовете на супермаркетите и в менютата на ресторантите.
Но така нареченото чисто или култивирано месо, което се отглежда от животински мускулни клетки в лаборатория, все още е в зараждаща се фаза предвид високите производствени разходи.


Сингапур, град с население от 5.7 милиона души, в момента произвежда само около 10% от храната си, но има амбициозни планове да повиши това през следващото десетилетие, като подкрепя високотехнологичното земеделие и нови средства за хранителна продукция.


Отгледано в лаборатория месо излиза на пазара за първи път в света

© Reuters


Джош Тетрик каза, че базираната в Сан Франциско фирма също води разговори с регулаторните органи в САЩ, но че Сингапур е "доста по-напред" от Съединените щати.


"Предполагам, че това, което ще се случи, е, че САЩ, Западна Европа и други ще видят какво е успял да направи Сингапур като регулаторни мерки. И ще се опитат да го използват като шаблон за собствените си законодателства", каза той пред "Ройтерс".


Агенцията по храните на Сингапур заяви, че е прегледала данните, свързани с процеса, производствения контрол и тестовете за безопасност, преди да даде одобрение.


Eat Just заяви, че ще произвежда продукта в Сингапур, където също така планира да започне да произвежда заместител на яйца на основата на азиатски фасул (mung bean), който вече продава в търговската мрежа в Съединените щати.


Отгледано в лаборатория месо излиза на пазара за първи път в света

© Reuters


Основана през 2011 г., Eat Just е подкрепяна от хонгконгския магнат Ли Ка-шинг и сингапурския държавен инвеститор "Темасек". Компанията е набрала повече от 300 млн. долара от създаването си, каза Тетрик, и се оценява на около 1.2 млрд. долара. Компанията се надява да стане печеливша на ниво оперативен доход преди края на 2021 г. и да стане публична скоро след това.


В световен мащаб повече от две дузини фирми тестват лабораторно отглеждана риба, говеждо и пилешко месо, надявайки се да навлязат във все още недоказалия се сегмент на алтернативния пазар на месо, който според Barclays може да възлиза на 140 млрд. долара до 2029 г., около 10% от световната месна индустрия на стойност 1.4 трлн. долара.


Отгледано в лаборатория месо излиза на пазара за първи път в света

© Reuters


Базираната в САЩ Memphis Meats набра средства тази година в сделка, водена от японската SoftBank Group и Temasek, а също така включва Бил Гейтс и Ричард Брансън сред своите поддръжници.


Сингапурската Shiok Meats, която има за цел да стане първата компания, която продава отгледани в лаборатория скариди, е подкрепена от Хенри Соесанто от филипинската Monde Nissin Corp, която също притежава Quorn.


Отгледано в лаборатория месо излиза на пазара за първи път в света

© Reuters


Клетките за продукта на Eat Just се отглеждат в 1200-литров биореактор и след това се комбинират с растителни съставки. Първоначалната наличност ще бъде ограничена, казаха от компанията. Продуктът ще бъде значително по-скъп от конвенционалното пиле, докато производството не бъде увеличено, но компанията е убедена, че в крайна сметка ще бъде по-евтино.


Отгледано в лаборатория месо излиза на пазара за първи път в света

© Reuters


Клетките, използвани за стартиране на процеса, идват от клетъчна банка и не изискват смъртта на пиле, тъй като клетките могат да бъдат взети от биопсии на живи животни. Хранителните вещества, доставяни на растящите клетки, идват от растения.


Средата на растеж на производствената линия в Сингапур включва фетален говежди серум, който се извлича от фетална кръв, но той се отстранява до голяма степен преди консумация. В следващата производствена линия ще бъде използван растителен серум, каза компанията, но той не е бил наличен, когато процесът на одобрение в Сингапур е започнал преди две години.


В процеса не са използвани антибиотици и пилето има по-ниско микробиологично съдържание от конвенционалното пиле.


Малкият мащаб на сегашното производство на култивирано месо изисква относително високо използване на енергия и следователно емисии на въглерод. Но след като се увеличат мащабите, производителите смятат, че ще произвеждат много по-малко емисии и ще използват много по-малко вода и земя, отколкото конвенционалното месо.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK