ВМРО-ДПМНЕ готви нови протести в 16 града срещу компромиса с България

Снимката е от 26 ноември

© Associated Press

Снимката е от 26 ноемвриМакедонската опозиция продължава днес с опитите да събере гражданите на масови протести срещу политиката на правителството и срещу опитите за намиране на компромис с България. Премиерът Зоран Заев предупреди, че всякакви опити за блокада, особено в условията на пандемия, са безотговорни и дори опасни.


След вчерашните блокади пред външното министерство и правителството тази акция ще се повтори няколко часа след момента, за който бяха насрочени вчера (днес от 16 ч. българско време). На протести са призовани жителите на Куманово, Македонска Каменица, Пробищип, Делчево, Пехчево, Берово, Виница, Радовиш, Валадново, Дойран, Велес, Кавадарци, Прилеп, Битоля и Охрид.


Това са общини, в които ВМРО-ДПМНЕ или имат кмет, или се ползваше с широка подкрепа на последните избори.
Партията настоява, че така "продължава заедно с народа в битка за отбрана на честта и достойнството на македонския народ" и че "няма да позволи унижаване и разпродажба на националните и държавни интереси". Целта е да се изпрати масово "послание, че Заев и СДСМ трябва да заминат час по-бързо, тъй като донесоха на (Северна) Македония само поражения и неуспехи".


ВМРО-ДПМНЕ твърди, че в спора с България, която блокира началото на преговорите на Северна Македония с ЕС, Скопие е поставено пред ултиматум да жертва идентичността и езика си. Без доказателства лидерът ѝ Християн Мицкоски разпространяваше през почивните дни новината, че Северна Македония се "разпарчетосва", и искаше да се обяви какво отстъпва Заев за езика пред София, която иска понятието "македонски език" да отсъства от преговорите с блока. Друг повод за критики даде тълкуване на историята от Втората световна война в полза на България, което не се прие добре нито в Скопие, нито в Белград.


И днес посланиците на страните от ЕС заседават в Брюксел с идеята да обявят заключенията си за преговорите. За момента българската позиция за преговорната рамка не е променяна според същесгвуващата информация. Има държави, които все пак виждат надежда преговорите да започнат до края на годината и да се вземе положително решение на 8 декември, сред тях е и германският канцлер Ангела Меркел.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK