Когато хиляди белогвардейци дойдоха в България

Руски белогвардейци на борда на транспортния кораб "Саратов" напускат Крим.

Руски белогвардейци на борда на транспортния кораб "Саратов" напускат Крим.След разгрома им в Гражданската война руските белогвардейци се спасяват с бягство от надигащия се комунизъм. Хиляди идват в България, където са приети като бежанци. Това е историята на бялата емиграция в България, разказва "Дойче веле".


Руснаци в България идват още след първата революция в Русия през 1905 година. Първи след Великата октомврийска революция през 1917 година пристигат богати руски фамилии, повечето от които продължават на Запад, а големият наплив е след разгрома на Бялата армия, когато ген. Врангел и ген. Деникин акостират със сто кораба и около 100 000 войници. Стамболийски ги посреща, те са настанени в казарми и военни училища, като първоначално остават въоръжени. След избухнали вълнения оръжията им се изземват, а те се пръсват из цялата страна.


В София и Варна са най-големите общности


С тъй наречения Нансенов паспорт (лична карта за бежанци, гарантираща им убежище) те могат да пътуват из страната, но с писмено разрешение от полицията. През трийсетте години на 20-и век в България има около 20 000 руснаци. До 1944 година те живеят в сплотени общности и допринасят за културното развитие на населените места. Най- многобройните общности са в София и Варна, но на практика техни представители има в цялата страна - както в градовете, така и в селата. Много от тях са образовани, интелигентни хора. Носталгията по родината е силна, но по-голям е страхът от комунистическата разправа.
Втората световна война, нападението на фашистка Германия над Съветския съюз и обявяването на България за съюзник на Германия поставя тези хора в много сложна ситуация. Дребен детайл от тяхната повратна съдба е например закриването през 1944 г. на началното училище за деца на белогвардейци във Варна. Подобна съдба имат и други учебни заведения, създадени от общността.


От личния архив на авторката: свидетелство за завършен клас от Руското училище във Варна

От личния архив на авторката: свидетелство за завършен клас от Руското училище във Варна


Във фокуса на Държавна сигурност бялата емиграция попада през 1946 година след нареждане на Съюзната контролна комисия, съставена от представители на СССР, Великобритания и САЩ, но доминирана от съветските представители. С това нареждане се издирват белогвардейци, участвали в окупационния корпус в Югославия. През 1941 година в Югославия се формира Руски корпус от белогвардейски емигранти от Сърбия, Румъния, България и други страни от Балканите, който се сражава с партизаните на Тито.


Той наброява общо 17 000 войници, а Трети полк е сформиран от около 3000 белогвардейци от България, призовани за доброволци от Руския общовойскови съюз. След войната те се връщат в България - една част са арестувани от съветското разузнаване и осъдени в София от Военния трибунал на Трети украински фронт. Изпратени са в ГУЛаг. Оцелелите в лагерите са амнистирани и се връщат в България.


Трагедията на таврийските българи


Има още една група с корени в СССР, но с българско самосъзнание, която попада във фокуса на интереса на ДС - т.нар. таврийски българи. По време на войната те са били на страната на германците, идват в България с отстъпващите германски части и, понеже имат български имена, остават в България, но със сменени документи. Държавна сигурност е успяла да установи 60 такива лица, 13 от които са били обект на разработка, а двама са вербувани успешно. Проблемът с тях е, че Съветският съюз не ги иска обратно, макар да са живели там, а България не може да ги съди за престъпления, извършени на територията на СССР. Така че тези хора в голямата си част се разпръскват из страната и се покриват.


1921: интернирани в Западна Монголия белогвардейци след Гражданската война в Русия.

1921: интернирани в Западна Монголия белогвардейци след Гражданската война в Русия.


През 1946 година се случват две важни събития - Тито се обръща срещу Сталин и изселва всички белоемигранти от Югославия. Над 700 идват в България. Част от архива на ДС съдържа проучване колко от тях са сътрудничили на Управлението на държавна сигурност там. Съветският съюз, от друга страна, дава възможност на белоемигрантите да придобият съветско гражданство. Повече от половината от тях се възползват. Не и тези от тях с българско гражданство, които са създали семейства и са пуснали български корени.


Десетки изселнически организации


В документите, извлечени от над 150 архивни единици, някои от които многотомни, личат трудностите пред българските оперативни работници да се справят - на много места с това се е занимавал един човек, нерядко с основно образование и без да владее руски език. Агенти в тези среди са се намирали трудно, а и далеч не всички от вербуваните заслужавали доверие. В началото интересът е насочен предимно към емигрантските организации, които през 1920-те години са били 69 на брой. Най- големите сред тях са РОСВ - Руски общовойскови съюз ,и НТС - Народен трудов съюз. След 1944-а обаче, и когато Държавна сигурност започва да ги следи, са останали само Съюзът на руските военноинвалиди и Клубът на съветските граждани.


Вълнения има сред бялата емиграция в началото на петдесетте години, когато Сталин решава да неутрализира силните центрове на организациите зад граница и да прибере тези хора обратно - на контролирани територии. 7 000 от емигрантите вече имат съветско гражданство и близо половината (3200) се решават да заминат. Все пак те предварително са се разбрали за кодов език - за да могат да предупредят останалите за евентуални измами. И съобщенията не закъсняват: Сталин им разрешава да се върнат, но не в родните краища, а в Алтайския край и при изключително лоши условия. Макар периметърът впоследствие да е разширен с още няколко територии, много от заминалите се връщат обратно в България.


Офицер Корбин и агент "Наташа"


С изключение на няколко интересни задълбочени анализа
повечето документи в сборника са недотам грамотно написани милиционерски справки. На този фон оживяват интересни образи. Като тези на Алексей Архипович Корбин и агент "Наташа".


Според агент Наташа, Корбин е споделил, че е родом от Харков и е бил началник на Политическата полиция в дореволюционна Русия. Участвал е като офицер в Първата световна война и е носител на Георгиевския кръст за храброст. Когато започва революцията, неговата глава е една от най- високо оценените от Червената армия. Пред очите му са заклани родителите му, а той успява да избяга в България с армията на ген. Деникин и се установява в Габрово. Там става шофьор на личния автомобил на полицейския началник Никола Килифарев. На практика е участвал наравно с него във всички важни операции.


Заедно с Килифарев си купуват американски камион "Додж", а когато след 1944 началникът на полицията е убит, Корбин се грижи за семейството му до 1950-а. Тогава съпругата и дъщерите на Килифарев се местят в Русе, а той се заселва в Пещера. Там той среща фаталната "Наташа", описвана от един оперативен работник като "красива и хитра". Младата пловдивчанка очевидно е играела двойна игра: контактувала е (без нареждане) с всички чужденци, които са идвали в Пловдив и Велинград, където често е отсядала при леля си. Нещо повече - подпалила е доста велинградски семейства.


Впрочем Корбин също не е стоял мирен. В Пещера той се сближава с чехкинята Елена Домус и когато жена му заплашва, че ще го издаде, изхвърля оръжието, което съхранява под моста в реката. Според "Наташа" той е говорел за евентуално нападение над Антон Югов, който обичал да ловува в този край. До края на живота си Корбин остава в Пещера, а коя е "Наташа" - пловдивчанката, родена през 1922 г., красива, владееща чужди езици и свободна да разиграва службите, си остава тайна. В руските архиви Корбин се споменава като дроздовец - елитната част на Доброволческата армия на ген. Деникин и ген. Врангел по време на Гражданската война. Те са се отличавали с перфектна организация, висок войнски дух и устойчивост в най-тежките боеве.

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Малко е известна историята на капитана от армията на Врангел - Юрий Захарчук, и какво той е направил за България:
  https://bulgarianhistory.org/yuri-zaharchuk-ogneborets/?fbclid=IwAR2jZwsg1yPoFeUv3iaUEVYFM5X9LJLDzWY95GCmENFzbXxkgxNjRM0CnjQ

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 830 Неутрално

  сто кораба и сто иляди воиници.теа ни зеха за мезе.пхахахаааааа

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Истината винаги излиза накрая...

 4. 4 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  За съжаление комунизма ги настигна и у нас.

 5. 5 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  Единият ми дядо успява да се завърне у нас точно с кораб на белогвардейци, благодарение на един от тях. Дядо ми е българин, но е търгувал в Русия и там го сварва гражданската война, затварянето на границата и целия водовъртеж от събития. Успява да се качи на кораба, благодарение на дядо Герасим, после дядо ми му помага да се установи тук.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 6. 6 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 308 Неутрално

  България е имала огромна полза от белогвардейците.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Любопитно

  Аз само не разбрах защо със снимка на руснаци в Западна Монголия се илюстрира материал за ''Когато хиляди белогвардейци дойдоха в България'' ????

  [email protected]
 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  "По време на войната те са били на страната на германците, идват в България с отстъпващите германски части и, понеже имат български имена, остават в България, но със сменени документи."

  Държавна сигурност написала тази глупост през 1959. През 2017 комисията за досиетата я повтаря в предговора към сокументалното си издание, а през 2020 Дойче веле я потретва.

  От таврийските българи в България пристигат не 60, а 2000 души. Те са водени от Мишо Хаджийски, който пише писмо на Царя да бъдат приети българите от Таврия. Никакви сътрудници на немците не са. Техните синове са мобилизирани от немците, както и руските синове. Тук таврийските българи молят правителството да се застъпи пред немците синовете им да бъдат освободени. Тези нещастни хора са преживели Голодомора и насилствената колективизация, а сега войната между Хитлер и Сталин е унищожила всичко, което са имали.

  Тук те получават земя и се установяват. Но когато руснаците окупират България, таврийските бългри са депортирани обратно в СССР и са изпратени в Таджикистан да измират. Царят не позволи депортация на българските евреи в Полша, но комунистите сътрудничеха на руснаците за депортацията на българи. Въпреки протестите на Петко Стайнов, например. Очевидно 60 души сауспели да се укрият из България и към 1959 ДС ги е установила.

  Така че да не повтаряме глупостите и лъжите на Държавна сигурност.

 9. 9 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#8] от "spiegel":

  Да не забравя - Мишо Хаджийски е арестуван от комунистите и се самоубива.

 10. 10 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1750 Неутрално
 11. 11 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Голяма грешка са направили. Нямало е как да знает, че само 20-25 години след идването им България ще бъде окупирана именно от техния преследвач Сталин. Много белогвардейци са били върнати в СССР след 1945 г. от тези, които са били живи все още. Какво се е случило с тях след това - всички знаем. Парадоксално е, че съдбата на белогвардейците е последвала и комунистите, избягали от остров Св. Анастасия в Бургас. Те пък избягали в СССР и почти всички станали жертви на чистките на Сталин. Само трима оцелели да се върнат в България. Но за тази епизод от историята едно време другите избягваха да говорят, подминавайки причината за смъртта на "героите".

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 12. 12 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Приемането на бялата емиграция е едно от многото добри дела на българския народ. Но донакъде това ни е наложено от великите сили. Изтощената ни от войната, победена родина е била принудена да приеме и издържа белоемигрантите. Но го е направила достойно. Към 1935 се отпуска държавна помощ по около 45 лева на 1 милион нуждаещи се българи. По същото време на руснаците се отпускат по 3000 лв. Въпреки това голяма част от белоевигрантите заминават на Запад. България отпуска и месечни пенсии на ветераните от Руско-турската война и ги изплаща, дори когато те са заминали да живеят в чужбина. На това решение на Народното събрание се противопоставят ... кои мислите? Комунистите. Те казват, че белоемигрантите водят война против Съветска Русия. Такова е тяхното "русофилство" и до ден днешен.

 13. 13 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2263 Неутрално  Текстът за Корбин и Наташа е тотален шит. Все едно да пишат за Графа и Гошо Кръста.

 14. 14 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  В интернет съм гледал снимките на Бялата армия и снимки на "червената армия". Белогвардейците едни с интелигентни лица, а "червеноармейците" едни пияници.

  ДБ=БКП
 15. 15 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#12] от "spiegel":

  Такова е и "русофилството" на тези в СССР, и на тези дето в момента управляват РФ.
  Даже тук има един руснак дето пише в темите и той е уж против червените, но е просмукан от лъжите им.

  ДБ=БКП
 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5929 Любопитно

  Имаше един наш актьор, Владимир Смирнов, мисля че той беше от белогвардейски род.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Никой не пише за това какво се случва с роднините (деца, жени и старци) на воюващите в РОА руснаци. Те са затворени в лагери във Великобритания след войната и англичаните отварят вратите на тези лагери на ЧК-исти пратени от СССР. Всички в лагерите са избити.

  ДБ=БКП
 18. 18 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  За жалост това се вижда и при българите днес, ако ги сравним с българите преди 1944 г.
  Сега българите са просто една карикатура. Има в ютуб една огромна опашка за поклонение пред тленните останки на НВ Борис III. Там вижте как са облечени софиянци как изглеждат.
  Комунизмът навсякъде е пагубен.

  ДБ=БКП
 19. 19 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  '''нападението на фашистка Германия над Съветския съюз'''

  Защо не го напишете правилно, както е било - националсоциалистическа Германия?

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 20. 20 Профил на sqw14570660
  sqw14570660
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Bсъщност след евакуацията на Крим и престоя в Галиполи белогвардейската армия е разделена на две : половината отиват в Югославия с Врангел, а другата половина (20 000 души) са разквартировани в България с генерал Кутепов. Няколко хиляди са установени на работа в пернишките мини - тогава близо една четвърт от населението на Перник е руско, като белогвардейците разполагат със собствен свещеник, отделна служба в църквата, собствено училище...
  Правителството на БЗНС бързо се заиграва със СССР и допуска в България съветски агенти чрез "мисия" на съветския червен кръст (тогава СССР още не е признат официално от Обществото на нациите и не разполага с дипломатическо представителство). Стамболийски открито започва да тормози белогвардейците, разоръжава ги, пропагандира завръщане в Русия, където ги чака съответно почти сигурна смърт, а те пък му го връщат, съставяйки плановете за деветоюнския преврат. Малко по-късно войскови части на белогвардейци, участват в потушаването на Септемврийското въстание. Например марковците на генерал Пешня премазват метежниците в северозападна България.
  Сайт на белогвардейски потомци :
  http://www.gallipoli.fr/index.php?option=com_content&view=article&id=65:2010-04-09-11-18-49&catid=26:2010-03-11-13-12-39&Itemid=77

 21. 21 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#19] от "kaiser":

  Направо да го напишат нападението на Германия над съюзникът им с който си поделят Полша. Междусъюзническа война.

  ДБ=БКП
 22. 22 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Приемали сме ги и пак ще ги приемаме, когато Путин пак ги докара до "Ради Бога помогите"
  Как се познава русофил от путинофил?
  Русофилът би помогнал на руснаци бягащи от Путин. Путинофилът не.

 23. 23 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Дневник, пак разпространявате измишльотините на Дойче Веле, които изобщо не познават българската история!

  Никакви вълнения е нямало с белогвардейците. По него време – в началото на 20-те силно се активизират съветските агенти в чужбина (което малко по-късно довежда до атентата в "Св. Неделя"). Съответно у нас работят и против белогвардейците, които са запазили организираността на войските си. Това съвпада със срещи между опозицията и белогвардейските водачи, заради което Стамболийски започва да се опасява от преврат. По време на претърсванията и арестите съветските агенти успяват да подхвърлят фалшиви документи, които уж потвърждават опасенията. Затова са разоръжени.
  И не се пръсват сами, ами са разселени насила.

  * * *
  И за таврийските българи пишете огромни глупости, както вече казa коментар 8.
  Първо, няма как да са били на страната на немците, защото няколко десетки хиляди от тях са откарани на работа в Германия като остарбайтери.
  Второ, изобщо не са дошли с отстъпващите германци. Онова писмо, което пращат до цар Борис III е още от пролетта на 1942, когато немската загуба още не се вижда. Започват да се изселват през 1943-1944 защото междувременно върви дипломатическа борба – от една страна германците създават спънки, а от друга България не иска да приеме всички желаещи.
  Трето, изобщо не става дума за хора извършили престъпления в СССР. Може няколко от тях да са сътрудничили на немците, но болшинството са обикновени селяни изстрадали и от съветската и от нацистката власт.
  И е силно съмнително Държавна сигурност да е намерила само 60 от тях. Дори в момента се знае на колко групи са идвали и в кои села са били настанени. Не знаем точния брой, но при всяко положение са били поне 2500. Е, няма как толкова хора да се изпокрият и то на село, където на всеки нов човек и след 20 години го смятат за "преселника".

  Направо се излагате с глупостите, които преписвате! Не ви ли е срам поне малко?

 24. 24 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#16] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Футболистът Юри Джоркаеф от шампионския отбор на Франция 98 е потомък на белогвардейци.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 25. 25 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Какво се е случило с тях след това - всички знаем.
  —цитат от коментар 11 на Lou


  "Съветският съюз, от друга страна, дава възможност на белоемигрантите да придобият съветско гражданство. Повече от половината от тях се възползват

  7 000 от емигрантите вече имат съветско гражданство и близо половината (3200) се решават да заминат. ...много от заминалите се връщат обратно в България."

  Когато намекваш кой знае какъв УЖОС се е случил след това, трябва да внимаваш да няма ей такива подводни камъни директно в материала който коментираш. Та, значи, отиват, после се връщат, това е което се е случило с тях, да?

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 26. 26 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#12] от "spiegel":

  Приемането на бялата емиграция е едно от многото добри дела на българския народ. Но донакъде това ни е наложено от великите сили. Изтощената ни от войната, победена родина е била принудена да приеме и издържа белоемигрантите.
  —цитат от коментар 12 на spiegel


  Е, не съвсем. Основната причина е, че Стамболийски изтъргува приемането на белогвардейците срещу приемането на България в Обществото на народите.
  Освен това руските емигранти във Франция помагат доста с издръжката им.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  Интересен и добре написан материал. Благодаря.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  До коментар [#26] от "tamada":

  Някъде четох, че издръжката на белоемигрантите идва от пари които сме имали да ги даваме на Русия, май още от Руско Турската война, и които правилно сме предпочели да дадем на белоемигрантите отколкото на болшевиките.

 30. 30 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#28] от "DDR":

  Интересен и добре написан материал. Благодаря.
  —цитат от коментар 28 на DDR


  Ама направо е майсторски написан. Особено като прочетеш изрази като "повечето документи в сборника". Какъв сборник, кой го е съставил, ново издание или ровим стари книжки... По-горе се говори за някакви документи извлечени от архивни единици, ама кой ги е извлякъл... Пълна мъгла.
  Като добавим и грешните факти – материалът е на нивото на онази изцепка, че Юстиниан бил видял как империята му загива. :)
  https://www.dnevnik.bg/evropa/2020/03/30/4047973_bakteriiata_udarila_vizantiia/

  Такава статия, която не покрива дори основите на журналистическия занаят не става и за студентска курсова работа.

 31. 31 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Прочетох матеряла видях снимка на Пожарната и разбрах най после защо старите коперацйи в София са били задължени да имат проход към вътрешният двор с размери да влезе Пожарна.
  На мене ми се виждаха малки но и пожарните са били такива.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 32. 32 Профил на love_rage
  love_rage
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Добре е да се знае, че армията на Деникин е разбита от опълчението на Нестор Махно, а не от болшевиките. След битката при Перегоновка, Махно преследва белогрвардейците до Ростов на Дон, а червената армия го удря в гърба. От тогава произлиза знаменитата фраза: " Бий белите докато почервенеят - бий червените, докато побелеят"!

 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  Невероятна история има генерал Деникин.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 34. 34 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Човешки трагедии

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 35. 35 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Учителката ми по английски беше дъщеря на белогвардеец - лекар. След 5 години в Париж и 5 в Лондон, се установяват в България, като страна най-близка до имперска Русия като бит и култура. След 1944 година и тя, и сестра и са били репресирани, изселени и нямаха право да работят, освен да дават частни уроци. Зинаида Ивановна беше прекрасен педагог и научи на много и мен и малкия ми брат.

 36. 36 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#29] от "blondofil":
  Болшевиките се отказват веднага след като вземат властта, от държавните дългове на Русия, главно към Франция най-вече, но и от държавните вземания на Русия, много по-малко, разбира се./Едно от тях е от България/.

 37. 37 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Учителката ми по английски беше дъщеря на белогвардеец - лекар. След 5 години в Париж и 5 в Лондон, се установяват в България, като страна най-близка до имперска Русия като бит и култура. След 1944 година и тя, и сестра и са били репресирани, изселени и нямаха право да работят, освен да дават частни уроци. Зинаида Ивановна беше прекрасен педагог и научи на много и мен и малкия ми брат.
  —цитат от коментар 35 на pinoccio


  поучителна история. никога не бягай на изток

 38. 38 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 774 Неутрално

  "По време на войната те са били на страната на германците, идват в България с отстъпващите германски части и, понеже имат български имена, остават в България, но със сменени документи."Държавна сигурност написала тази глупост през 1959. През 2017 комисията за досиетата я повтаря в предговора към сокументалното си издание, а през 2020 Дойче веле я потретва. От таврийските българи в България пристигат не 60, а 2000 души. Те са водени от Мишо Хаджийски, който пише писмо на Царя да бъдат приети българите от Таврия. Никакви сътрудници на немците не са. Техните синове са мобилизирани от немците, както и руските синове. Тук таврийските българи молят правителството да се застъпи пред немците синовете им да бъдат освободени. Тези нещастни хора са преживели Голодомора и насилствената колективизация, а сега войната между Хитлер и Сталин е унищожила всичко, което са имали. Тук те получават земя и се установяват. Но когато руснаците окупират България, таврийските бългри са депортирани обратно в СССР и са изпратени в Таджикистан да измират. Царят не позволи депортация на българските евреи в Полша, но комунистите сътрудничеха на руснаците за депортацията на българи. Въпреки протестите на Петко Стайнов, например. Очевидно 60 души сауспели да се укрият из България и към 1959 ДС ги е установила.Така че да не повтаряме глупостите и лъжите на Държавна сигурност.
  —цитат от коментар 8 на spiegel


  Що за идиоти са нащракали минуси за това...

 39. 39 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Дойдоха, живяха, плодиха се, хранихме ги, после казаха че жените у нас били "магарици" и отпрашиха за Америка където хукнаха за нов мъж.

 40. 40 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Похвално е, че Дневник публикува нещо по тази тема. Дано да продължи и с други, по-скопосни материали.
  Моите преки впечатления от присъствието на белогвардейците в България започват с дядо Захари, през три къщи от нашата. Женен за българка, собственичката на къщата. Почти не говореше. Винаги перфектно сресан и избръснат /за село в седемдесетте години на миналия век, от когато са ми спомените това беше повече от странно; дядо ми и баща ми се бръснеха веднъж седмично; веднъж месечно - на бръснарница/. Носеше халат над изгладен панталон и бяла риза. Вечер седеше на пейката пред къщата и гледаше с часове някъде напред. Когато в края на седемдесетте той и жена му умряха /нямаха деца/, новите собственици на къщата са намерили офицерска униформа, медали и офицерски кортик. Предали ги на музея и от там са изчезнали. В началото на осемдесетте на миналия век срещнах няколко от останалите преки наследници на белогвардейци в Търново заедно с техните съседи. Бях удивен от поведението им, от широтата на познанията им и заниманията им. Разказваха ми за клубовете в Търново през двадесетте и тридесетте на миналия век, за благотворителните акции заедно с български организации. До голяма степен благодарение на тези хора започнах да проумявам сатанизма на болшевиката държава.

 41. 41 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":Когато имаше по-голям пожар към Враждабна, след пожарниканските автомобили, минаваше една открита кола с пожарникарски началници. Каските им блестяха, а дечурлигата викахме в с възторг :" Захарчук !"

 42. 42 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":Когато имаше по-голям пожар към Враждабна, след пожарниканските автомобили, минаваше една открита кола с пожарникарски началници. Каските им блестяха, а дечурлигата викахме в с възторг :" Захарчук !"

 43. 43 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  До коментар [#40] от "ivangabrovo":

  Да бе да, един на милион. Не случайно в Египет "фараоните" викат на жените им "цоца"че са се юрнали с пеленачетата.

 44. 44 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Една велика песен за заминаването на белогвардейците от Крим:
  https://www.youtube.com/watch?v=KjYVA3cqTB4

 45. 45 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Весело

  До коментар [#41] от "ahasver":

  Красиво, нали?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 46. 46 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#31] от "dedoliben": разбрах най после защо старите коперацйи в София
  Не си разбрал много. Старите пожарни коли големи бяха колкото новите. Само пожарникарите не седяха в кабина,а стояха прави на съпала отстрани на колите. А това за вход в кооперациите си е измислица.

 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#13] от "Нинов":

  Ами така е, г-жа Божилова продава материала си на парче, и в Дойче Веле също, оригиналният по-дълъг текст е от "архиви" на https://www.actualno.com/plovdiv/bjalata-emigracija-v-arhivite-na-dyrjavna-sigurnost-news_717044.html

 48. 48 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2999 Любопитно

  До коментар [#8] от "spiegel": Но когато руснаците окупират България, таврийските българи са депортирани обратно в СССР
  >>> Нещо май сте сбъркали,колега..Руснаците били окупирали България, следователно не са депортирали таврийските българи обратно в СССР, а в Русия...Или пък не са руснаците?

 49. 49 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2999 Любопитно

  Един доста дълъг фрагмент от спомените на един такъв белогвардеец, който си изкарвал хляба като много други с физически труд:
  "......Солнышко припекало уже изрядно, а потому мы, русские, снимали с себя рубахи и работали по пояс голыми, что вначале сильно возмущало “братушек”. В Южной Болгарии в ту пору еще весьма заметны были следы турецкого влияния. Так, например, в селах ели не за столами, а на полу, усаживаясь в кружок, со скрещенными ногами, причем женщины только прислуживали мужчинам, а насыщались потом отдельно; ничего похожего на какие-нибудь ухаживания, посиделки или совместное времяпровождение парней и девушек не допускалось, — даже при случайных встречах на улице они не могли обменяться несколькими словами и старались не глядеть друг на друга.
  В разговорную речь вплетали много турецких слов, и одевались мужчины тоже по-турецки, только вместо фесок носили черные барашковые шапки. Их костюм, сделанный из очень толстой шерстяной материи темно-коричневого цвета, состоял из суживающихся книзу штанов с широченной мотней, жилета и куртки, — все это надевалось на толстое шерстяное белье, сверх того на брюхо наматывался черный шерстяной шарф в несколько метров длиной, а на ноги, до колен, белые суконные онучи. Так болгары одевались зимой и летом, в таком же облачении и работали, в жару позволяя себе сбросить лишь куртку. Наиболее передовые снимали иной раз и жилет, но снять рубаху считалось уже вопиющим неприличием. Справедливость требует отметить, что это не была только лишь внешняя, показная целомудренность: как нравы, так и общий моральный облик простого болгарина были несомненно чище, чем у других славян. Здесь, например, совершенно немыслимо было услышать ту мерзкую ругань, которая буквально не сходит с языка югославов, даже в присутствии собственных жен и дочерей. Поэтому не удивительно, что наши облегченные туалеты шокировали болгар, и первое время они нас считали явными развратниками (“развалена хора”). Потом попривыкли и только не переставали удивляться: как у нас на солнцепеке не облазят спины? Буквально ни один болгарин не мог пройти мимо, не задав осточертевшего нам вопроса:

  — Братушка, неужели у тебя не обгорает спина?

  Если спрошенному этот вопрос еще не набил оскомину и он отвечал благодушно, болгарин, в порядке продолжения беседы, задавал ему второй, столь же непременный вопрос, примерно такого рода:

  — Братушка, а есть ли у вас в России лопаты? — Вместо лопаты тут могли фигурировать кирка, вагонетка, бутылка, сигарета, кирпич, даже дерево или пробегавшая мимо курица, вообще любой предмет, который в этот момент попадался на глаза спрашивающему.

  И наконец, следовал третий традиционный вопрос:

  — Братушка, а почему ты не возвращаешься к себе, в Россию?

  Когда к кому-нибудь из нас на работе приближался незнакомый болгарин, человек уже знал, что ему не миновать этих сакраментальных вопросов, от которых он — в зависимости от темперамента и настроения — или отшучивался, или отругивался. Впрочем, эти приставания носили добродушный характер, о чем свидетельствовало само обращение — “братушка”. Значительно реже применялось к нам и другое — “русский”. Оно сразу позволяло понять, что вы имеете дело или с коммунистом, или с человеком немецкой ориентации. Такие состоянием наших спин не интересовались и о наличии в России лопат и кирпичей не спрашивали, но зато третий вопрос задавали особенно прочувственно...."
  http://www.dk1868.ru/history/Karateev2.htm

 50. 50 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  В нашия дом имахме руски емигранти в 4 стаи по неколко човека работеха в рудниците в Перник.Когато започна строежа на язовир Студена ни изселиха от Крапец в Перник.Имахме право само на една стая от нашия дом строен от дедо ми.Това било достатъчно за тримата.Такав беше закона при кумунетата.После се освободи другата стая на втория етаж и имахме две стаи до 1963година го събориха и построиха блок с 48 апартамента на ул Паиси-3 на пазара до гарата.

 51. 51 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Спомням си само Гриша които повтараше непрекъснато.В Моксва носил пагони а в бълхария бутал вагони...

 52. 52 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  АВТОРКАТА Веселинка

  мрънка и лъже най-безогледно. Когато съвенските войски окупират България, повечето белогвардейци и потомците им са ОТВЛЕЧЕВИ в СССР. Никой не ги е "убеждавал" . И това при положение, че са имали българско поданство. Чак при ХРушчов некои, оцелеле са се завърнали. бИЛО Е СТРАШНО. вСИЧКИ "ТАВРИЙСКИ БЪЛГАРИ", НЯКОЛКО ХИЛЯДИ СА ВЪРНАТИ В ссср И МАЛЦИНА СА ОЦЕЛЕЛИ. ТИЯ НЕЩА СА МИ ИЗВЕСТНИ ОТ ПЪРВА РЪКА...

 53. 53 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1131 Весело

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Не е само това, и други работи ти убягват понякога :)

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 54. 54 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4137 Неутрално

  АВТОРКАТА Веселинкамрънка и лъже най-безогледно. Когато съвенските войски окупират България, повечето белогвардейци и потомците им са ОТВЛЕЧЕВИ в СССР. Никой не ги е "убеждавал" . И това при положение, че са имали българско поданство. Чак при ХРушчов некои, оцелеле са се завърнали. бИЛО Е СТРАШНО. вСИЧКИ "ТАВРИЙСКИ БЪЛГАРИ", НЯКОЛКО ХИЛЯДИ СА ВЪРНАТИ В ссср И МАЛЦИНА СА ОЦЕЛЕЛИ. ТИЯ НЕЩА СА МИ ИЗВЕСТНИ ОТ ПЪРВА РЪКА...
  —цитат от коментар 52 на ogp03622986


  Същото щях да напиша и аз. Срам ипозор за авторката на този материал, пълен с лъжи, неточности и тенденциозни внушения.
  Жалко и за Дневник , че публикува този исторически буламач.
  Истината за съдбата на белогвардейците и таврийските българи след фаталната за България 1944 година продължава да се премълчава или изкривява.

 55. 55 Профил на Добрият войник Швейк
  Добрият войник Швейк
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#40] от "ivangabrovo":

  Ако не е тайна, за кое село става дума? В села в павликенско, от които имам свидетелства от първа ръка, още се разказват със страхопочитание историите за белогвардейски сватби, кръщенета и други събития.

  За войната ний нехаем, на война се ние шляем.
 56. 56 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Това “Великата” си от Дневник. DW я наричат преврат.

 57. 57 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#44] от "nigel":


  Благодаря,, наистина велика песен!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK