"Единение срещу самостоятелност" - тихата промяна в българо-македонската комисия

Противници на политиката към България протестират в Скопие, 26 ноември 2020 г.

© Associated Press

Противници на политиката към България протестират в Скопие, 26 ноември 2020 г.Доста напрегната работа", "едва доловим напредък", "поле за компромис", "няма да ни извият ръцете"... Много разнопосочни сигнали идват от София и Скопие за работата на съвместната историческа комисия между България и Северна Македония, създадена в опит да се постигне компромис за общи чествания на исторически личности и за промени в учебници по история.


Днес и утре видеоконферентна връзка ще събере историците от двете страни на границите, за да се обсъдят същите теми, които се обсъждаха и в Скопие преди два месеца, поне според македонската страна. Тя вижда обсъждане на бележките, направени от двете страни за учебниците за 7-и клас и Гоце Делчев. Българската, по думите на съпредседателя проф. Ангел Димитров пред БНТ, гледа по-амбициозно - "не само Първото българско царство, но и категорично за Второто и дори, ако успеем, да навлезем и в ранния османски период на Балканите. Никак не е малка задача."


На фона на сигналите, които правителството в Скопие и премиерът Зоран Заев дадоха за отстъпки в националното разбиране за историята, Димитров каза, че докато българската позиция за македонската история е единна (в интервю за македонско списание я нарече "монолитна") и споделяна от правителството, парламента и президента, в се вижда "разминаване между думите на ръководителя на правителството и членовете на комисията, която е назначена от това правителство".

Така въпросът е "какво ще се случи там с това разминаване между казаното на политическо ниво и тази игра на самостоятелност, която се опитват да демонстрират нашите колеги", заяви Димитров, имайки предвид самостоятелността от македонското правителство.

Нещо повече, в историческия спор София говори за едва забележим напредък, макар Скопие да го вижда като успех и от официалните коментари в комисията да се усеща или известен оптимизъм, или критики към реплики от българската страна заради протакане по теми като Гоце Делчев, а от вчера - и заради съпротивата срещу промяна в позицията на Северна Македония за ролята на България във Втората световна война.
Всъщност обсъждането на войната е много далеч, а по други теми има признаци на промяна. "Дневник" обобщава, в разговор с представители от двете страни на комисията, какво очакват двете страни и дали усещането за липса на напредък отговаря напълно на действителността - с думите си те потвърждават, че в диалога за историята има възможност за промяна, макар и бавна.


Умерен оптимизъм срещу притеснение


Трудната тема от двете страни е Гоце Делчев и тя, изглежда, отново ще присъства във вид на два отделни текста.


Предния път съпредседателите на комисията Ангел Димитров и Драги Георгиев заявиха, че са разменени от всяка страна версии на текстове за революционера. Това все още е далеч от общ текст, но има ли шанс за пробив? Разделителните линии за Гоце Делчев са видими отдавна. България настоява на българския произход на революционера и семейството му и обвинява македонската, че иска по-общ текст за революционната му дейност, без да се формулират конкретните причини да се чества от двете страни на границата и бяга от фактите.


Сходна позиция впрочем изрази вчера и бившият македонски премиер Любчо Георгиевски. За БГНЕС (но с поглед и към македонските медии, които активно го цитираха), той опита да обясни позицията на македонците за Втората световна война с това, че "не познават миналото".А за Гоце Делчев "може би през цялото време все още крием неща и не искаме да говорим за тях. Какво прави Гоце Делчев общ герой на Македония и България? Първо, Гоце Делчев е роден в българския вилает в Османската империя. Това показват документите, братята, родителите му. Израснал е в тази среда. Второ, учил в основтото си училище в екзархията. След това учил в солунското българско средно училище, където са учили всички революционери. Оттам отишъл да учи да е български революционер в българското военно училище. След това е станал учител в българската екзархия. Но защо крием тази част от македонската история?"


Това всъщност напомня за части от българската позиция, но са думи на Георгиевски, известен като неформален посредник между София и Скопие и български гражданин, а не на македонски член на комисията. Има ли шанс за общ текст между учените? Дали Георгиевски подготвя така общественото мнение в родината си за промяна? В телефонен разговор с "Дневник" доц. Даниел Вачков, който е част от комисията, нямаше еднозначен отговор на първия въпрос, а по втория бе предпазлив, защото "не се знае"


"Ако се стигне до решение, което да удовлетворява двете страни, не очакваме, че те ще приемат изцяло нашия вариант. Техният, ако се внесат сериозни добавки, може да се приеме, стига нашите бележки да бъдат приети. Другият вариант е да изготвим трети нов общ текст, но ще видим. Досега опитът показва, че специално за Гоце Делчев за всяко изречение се водят часове дебати."


Даниел Вачков,

историк


По думите му остава отворен въпросът дали ще се стигне до текст, в който се споменава ясно въпросът за българския произход, "което при тях (македонската страна - бел. ред.) се избягва". Същевременно е много важно да се види желание за напредък именно по тази тема - "това ще е най-ясният знак дали ще има желание да се напредне общо в преговорите и оттам да се търси знак, че договорът се изпълнява, т.е. да се търси промяна и в позицията за България... От друга страна съм наясно, че Гоце Делчев, с оглед на мястото, дадено му в цялостната конструкция на македонската държава, ще е трудно да се постигне формулировка, която да отговаря на адекватността на историческите личности."


Председалят от македонска страна проф. Драги Георгиев е умерен оптимист и вижда прозорец за решение, ако продължат дискусиите. "Има нещо, което ми дава доза оптимизъм," каза той в телефонен разговор с "Дневник", имайки предвид хода на разговорите от началото на работата на комисията. "Откакто започна дискусията, някои въпроси и позиции в началото изглеждаха много твърди, а сега се разговаря и за тях. Колкото повече се разговаря за проблема, може да се дойде до решение. Според мен са необходими още дискусии, за да се уточнят някои неща и да са приемливи и за двете страни."


Да се види постигнатото


Гоце Делчев е костелив орех между двете държави. Той обаче далеч не изчерпва разговорите, проведени в комисията в последните години, въпреки препятствията пред работата ѝ и принудителната пауза, за която българската страна обвинява македонската, а македонската - изборите, коронавируса и отказа на българската да се правят срещи онлайн (до каквито в крайна сметка се стига днес и утре).


Комисията е приела бележки към учебниците за 5 и 6 клас и общи текстове за честване на цар Самуил и светите братя Кирил и Методий. Още след миналата среща от българска страна, изразени от проф. Иван Илчев и други членове на комисията, имаше коментари, че от македонската не се прави нищо, за да може постигнатите текстове да намерят място в учебниците по история.


Помолен да коментира, проф. Георгиев не се съгласи. "Решенията, които взимаме ние, са реципрочни - както има препоръки за нашите учебници, така има и за българските. Текстовете, съгласувани за общо честване на определени личности важат и за нас, и за българската страна." Обясни, че комисията е изпратила текстове за учебниците за 6 клас в двете страни (а по-късно доц. Вачков допълни, че това е станало и със съгласуваните текстове за цар Самуил и Кирил и Методий) до властите в двете страни, а те трябва да ги утвърдят на междуправителствено заседание.


"Не съм виждал нито от българската, нито от македонската нещо да се прави за това, да се официализира. Не може вината да се хвърля само на македонската страна. Достигането на препоръките до учебниците е дълъг процес. Даваме препоръки на правителството и после е работа на министерството на образованието да покрие тези неща. Като комисия нямаме много какво да правим. В този аспект не е много направено, кажи-речи нищо да стигнат препоръките към учебниците. Не само от наша страна, но и от българската."


Драги Георгиев,

историк


По думите на доц. Вачков "формално сме представили общите си текстове на всяко отделно правителство с текста, който аргументира защо трябва да се отбелязват тези личности като част от тази обща история".


"Някои сериозни промени в официалните концепции"


Това означава, че по тази тема топката е в ръцете на двете правителства, които трябва да утвърдят постигнатото на съвместно заседание. Проблемът, каза българският историк, е друг: "всъщност се споменава, че постигнахме разбирателство, но изобщо не става ясно на широката общественост каква точно е формулировката. Ако се дават някакви интервюта, колегите от комисията често не казват точната формулировка, да покажат, че са намерени някакви компромисни формулировки, например че сме се спрели на твърдението, че Самуил е продължител на българското царство." Така "и малкото, което сме постигнали... остава за вътрешна употреба за правителството, без това да се представя в по-широк мащаб пред обществото в Северна Македония."


Защо е нужно това според учения? За "да се разбере, че сме постигнали нещо по отношение на историческите източници" и че "има някои сериозни промени в официалните концепции, които битуват в Република Северна Македония".


От думите му, впрочем споделяни от някои наблюдатели в Северна Македония, следва, че комисията, която политическият натиск от двете страни оформя като сблъсък на официални историографии, все пак дава известни резултати, въпреки че за тях в България се говори негативно, а в Северна Македония - малко.


За ролята на историка


Според проф. Димитров комисията трябва да участва по-активно в тази промяна. "Не може нашите колеги да чакат една нова обстановка", за да приемат самите те промяната. "Историкът трябва да подготвя обществото, а това не се случва." Последното мнение, за което "Дневник" го потърси, но нямаше възможност да получи отговор, не се споделя еднозначно в двете страни на комисията. Според проф. политическият натиск (на практика заложен в опита за промяна) "не може да влияе" на работата на комисията, "напротив, само създава повече напрежение". "Вярвам, че и по-нататък ще има изяви с ултиматуми и натиск," при това в момента повече са са коментарите от българска страна, отколкото от македонска.


Проф. Димитров същевременно смята, че "вниманието на обществеността е съсредоточено прекомерно върху комисията, а напрежението не е създадено от историците. Противоречието, заложено от югославско време, "е политическо, не историческо", и "всичко е последица от събитията след 1944 г. насам".


Вниманието на политиците към тях също е факт и то е заредено с очаквания. От едната страна позицията на масата за преговори получава пълна подкрепа, от другата напоследък се говори за "натиск". Същевременно, както и политическите елити от двете страни да търсят компромис за минало или идентичност като условие бързо да бъдат разблокирани преговорите на Скопие с ЕС, между историците постигането на съгласие, изглежда, предстои, но от думите им следва, че то не е невъзможно - както на днешната среща, така и на предстоящите.

Коментари (129)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Нелепо е работата на тази комисия да се разглежда като нещо абсолютно откъснато от политическия живот на съответните страни - както го правят от страна на СМ.

  Да, историците са експерти, а не политици. Но причината да я има тази комисия е политическа.

  Ето защо политиците от двете страни (и особено от страната на СМ) трябва да вземат по-дейно участие в тази дейност. Или поне да имат свой представител на заседанията на тази Комисия.

  Иначе се съдават предпоставки за измиване на ръцете - историците да си измият ръцете с политиците, и обратно. Не трябва да се стига до такъв театър.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 2. 2 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  И нещо друго - трябсва да има публичност за дебатите на тази Комисия. Протоколите и стенограмите от тези заседания трябва да са публично достояние. Не може няколко души да се договарят за нещо, които са от голяма важност за цялата страна. Защото рискуваме да се направят компромиси, които няма да бъдат лесно преглътнати.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  Проф. Ангел Димитров, между другото много фин, много интелигентен човек, въобще не беше оптимист, още повече предвид малкото време което остава на тази Комисия, общо 5 предстоят до края ѝ...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  Гърците постъпиха много по - умно от нас. Натиснаха македонците още в началото и те клекнаха. А ние все се надявахме на нещо, докато цялата македонска преса и политическа върхушка, плюеха и ругаеха България.

 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Неутрално

  "Професорот" Георгиев явно тупа топката, вместо да погледне семейните архиви, които ще му дадат отговор за дЕдо му, а оттам и за всички други дядовци.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 6. 6 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Комисията е натоварена с непосилна задача - да постигнат съгласие по един де факто политически спор. Такова няма да има поради обективни причини. Затова е по-добре да има нова комисия за бъдещето, в която да се реши какви общи проекти могат да доведат до общото европейско бъдеще, към което скопците твърдят, че се стремят.
  Чета в разни византийски медиУМИ, че "българският шовинизъм" създавал проблеми. Честно казано, гръцката наглост е неизкоренима...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 7. 7 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  От тази статия става ясно, че макетата още не са готови за влизане в ЕС!

  Какво имат да спорят за Гоце Делчев, чист българин, борец за свободата на географската област Македония и приобщаването и към България?

 8. 8 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 413 Неутрално

  А срещите на историците с преовдачи ли са? На какъв език си говорят?
  Между другото, има много грешки в статията, включително липсата на думи на места.

 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Няма нужда от среща на историци.
  Най-ефективно ше бъде да се срещнат българските и македонските националисти.
  Оргията в Брюксел ясно показва как националистите вършат полезни дела без много шум.
  И да внимават точно кого изпращат на срещата. Аз предлагам друг да отиде вместо военния министър, защото министърът няма подходяща физика за да се спусне по водосточната тръба.

  подпис
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  МАКЕДОНИЯ … ПОД РОБСТВО
  проф. Димитър Недялков

  Поводът за написването на тази статия е реалното състояние на човешките права в т. нар. наскоро Република Северна Македония. Тя е насочена в отговор на сръбските интелектуалци, защитаващи мракобесните теории и действия на своите предци, за някои български журналисти и неолиберални коментатори, така и неразбрали какви са опасностите за България от случващото се в тази измислена държава. Агресията в поведението и говоренето на овластени хора там, на базата на тотално изкривена фактология трябва да ни накара да забравим, че носи случаен характер. Отдавна изследван проблем с конкретни заключения с висока степен на достоверност доказва, че подобно състояние е война, водена срещу България повече от век и случващото се в Северна Македония е само видимия спектър на целенасочена политика и на други държави за обезбългаряването на Балканите.
  Когато споменем думата „война“ за болшинството от хората това са танкове, след които тича пехота, оръдия, бълващи огън, самолети, които „ръсят“ авиобомби, взривове, разкъсани тела и пр. Винаги е имало и други войни – войни в други дименсии. Те в голяма част от случаите са с по-страшни и крайни последствия от физическите примери за воденето им. Това са информационните и психотронни войни, водещи след себе си форматирането на менталното състояние на цели общности от хора, народи и нации. За съжаление, случилото се при създаването на българската нация и държава през стремежа на някои т. нар. „велики сили“ да защитят свои интереси в миналото е свързано с отделянето от нея на етнографски групи. Резултатът е приобщаване към съществуващи нации или формирането на нови етноси. Нека не забравяме, че Ниш е бил третият по големина български град. Едно от основните оръжия на подобни войни е производството на откровени фалшификати. Те задължително се базират на интерпретирана по неверен начин фактология, добре финансирана и разпространявана „кресливо“ под различни форми. Подобни примери „се бълват“ от Скопие в изобилие.
  Един от най-фрапиращите от тях е произведения в бившата югорепублика Македония през 2012 г. игрален филм „Трето полувреме“ – добре финансиран продукт, за чиято реклама се погрижиха както тогавашния президент Георги Иванов, така и министър-председателят Никола Груевски. Форматът на филма по своята философия много напомня съдържание на учебник по история в посоченото, последно в Европа болшевишко по своята същност държавно недоразумение.
  Не съм и очаквал началото на филма да покаже нещо въвеждащо за убийствата и репресиите срещу българите от Македония, наречена в Кралство Югославия Вардарска Бановина, и ентусиазмът, с който са посрещнати българските войски през април 1941 г. Нелепостта на сценария нахлува от екрана още в началото с качен на кон комендант на Скопие – български полковник под друго име. Объркването на председателя на футболния клуб „Македония“, за който и дума не се обелва как е създаден и включен веднага в българската първа лига, обърнал се към полковник Гарванов с несъответстващо звание и глуповатото поставяне на ударението на сигурно неслучайно подбраната фамилия на българския офицер. Така и не се разбира дали това е исторически реалния председател Димитър Чкатров (във филма е Димитър Павлов), който много добре е знаел как се произнася името на видния български деец на ВМРО с това име. Самият Чкатров е български революционер от Прилеп, деец на Македонската младежка тайна революционна организация, лежал 10 години по сръбските затвори, където освен опита за убийство с нож, получава при бягство и прострелна рана в гърдите. Оцелява и е върнат пак в затвора да доизлежи присъдата си. След освобождаването си участва в учредяването на Български акционен комитет в Прилеп. Продължава прекъснатото си следване за строителен инженер, което завършва с успех в навечерието на войната. И този изключително интелигентен за времето си човек глуповато бърка трите ромба на полковнишкия пагон с майорския с една звезда.
  Споменаването на майорското звание не знам защо неволно ми напомни за майора от югоармията Михаил Апостолов, освободен от германски плен чрез българските власти като чист българин по негово признание. Той работи в София до 1942 г., където му е предложено да поеме назначение като капитан от Трудови войски. Преценил личната си изгода, Апостолов приема генералското звание при Тито и се прекръства на Михайло Апостолски. Разбира се отпосле същия става един от водещите историци в СР Македония.
  Като кръпка е и някакъв разстрел. Кой кого разстрелва също за мен не е ясно като българин, при условие, че голяма част от българската войска и жандармерия в Македония е от местни мобилизирани младежи. Такива разстрели всъщност многократно са се случвали на посочените места, но на хиляди македонски българи след 1945 г. В сферата на фантазията са знамената по стадиона и тоя натрапчиво постоянно навиран като основен мотив поздрав с вдигната ръка. От снимките от онези времена личи, че играчите от отбора на „Македония“ като че ли са били по-старателни от българските футболисти. Конкретно за „Левски“ – София, те не са спазвали този ритуал и за един от показаните във филма мачове са отнесли глоба от 10 000 лв. при един от отказите.
  Потокът от абсурди следва без почивка за нормалните зрители. Депортацията на евреите от Вардарско е представена като българско дело, саботирано от местното население. Фактите са много различни. Въпреки, че имаме войска и администрация там, представлявана от немалка част местни хора, това е немска окупационна зона, в която крайните решения се вземат от немските власти. Това е факт в много архивни документи, който може лесно да се забележи от издадените от онова време немски карти, където тези земи не са част от българската държава. За разлика от настроенията в Царство България, където сме защитили и спасили над 50 000 свои евреи, населението във Вардарска Македония посреща с облекчение депортацията – така описват ситуацията немски доклади за случващото се там. Не само това. „Великата“ македонска съпротива, която по публикувани в Скопие съвременни данни наброява 10 000 бойци, не си мърда пръста да предприеме действия по спасяване на македонските евреи, чиито влакови ешелони са охранявани предимно от мобилизирани германци на пенсионна възраст. Македонските партизани явно тогава дебнат активно скрити в храсталака.
  Върхът на историята разбира се е спасяването на треньора унгарския евреин Илеш Шпиц. Във филма, може би също с цел превенциална защита на фалшификацията, той е също е под друго име – Рудолф. Пак ние българите искаме да го депортираме. Немци в тая история няма. Истината, че споменатият реален председател на футболния отбор „Македония“ - българинът Димитър Чкатров, който успява да спаси Илеш чрез българските власти, така и не е загатната. Със сигурност защото Чкатров е активен застъпник на идеята сръбските колонисти да напуснат Македония. Да не говорим за натрапчивото глуповато внушение, че едва ли не концлагерът в Треблинка е и български. Всъщност българските лекари, пътуващи да осигуряват медицински ешелоните са свалени много преди това и въпреки протестите им, под заплахата да бъдат събути за проверка дали са „чифути“, са изгонени обратно. Това разбира се за екипа на продукцията няма никакво значение. Важното е да бъдат намразени колкото се може повече българите.
  С тази цел историята продължава да се фалшифицира. Футболистите от „Македония“ хващат гората, което също е много далеч от историческата истина. Сигурно затова, пак с превенция за обвинения в лъжа, и там имената на героите не са реалните. Предизвиква смях сцената с „бранниците“, които под строй пеят химна на ВМОРО "Изгрей зора на свободата" - "окупаторът" пее химните на окупирания.
  Не трябва като българи в подобна пародия на филм да бъде доразказана реалната история. След войната Димитър Чкатров е изправен пред съд от новата власт заради пробългарските си убеждения. Той е обвиняем заедно с други видни македонски българи - Димитър Гюзелов и Спиро Китинчев, че възпитават населението на Македония в български национален дух и работи за присъединяването на Македония към България. Осъден е на смърт чрез разстрел. Убит е заедно с Димитър Гюзелов край Скопие. Китанчев умира след нечовешки изтезания в лагера в „Идризово“. Тримата са част от десетките хиляди избити и въдворени в югославските концлагери българи от Вардарска и Пиринска Македония, не се отрекли от националната си принадлежност.
  За този холокост на българите на родната им земя никой не споменава. Няма и мисъл за музей на подобен геноцид. Уместно е към последните болшевики в Европа, управници в Северна Македония да се обърнем с едни от последните думи на Димитър Гюзелов, казани пред югосъдиите, преди да го осъдят на смърт като „български фашист“: Кои сте вие, за да ме съдите за моята дейност. Аз служих на народа си, а вие на кого служите?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#9] от "Иван K":

  Волен да отиде, с руско знаме. За да е сигурно, че освен че ще го даралезгат, ще яде и бой.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 12. 12 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 847 Весело

  Ай да ги признаваме, че ми писна. Така ще мога и да изгърбя училището на синът ми! Набили втори "западен" език немски! Пълна простотия! Така ще мога да претендирам да учи македонски:) Пак е западен!

  Сега извън майтапа, помня как един техен журналя го отнесе преди години като ни биха 1:0 на футбол. Беше написал "Западна България 1 - Източна България 0"

 13. 13 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Весело

  Може би е крайно време в спора да се включи и Тирана, и то по покана от София. След като гръцки и сръбски официални лица се намесват, то албанците имат три пъти по-голямо право да се изкажат в този спор, още повече че са в пакет със Скопие, а Белград е едва след тях. Така че Албания може да подсили българската позиция за инфраструктурата, както и да принудят югославяните към малко здрав разум, който няма да им е излишен. Още повече, че доскоро титовистите оспорваха официално признатото българско малцинство в Голо бърдо с аргументи, директно излезли от учебниците по комунизъм. Сега ще могат да признаят и това.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 14. 14 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#12] от "rincewind":

  а пък на Македония запад и е Албания...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Нищо няма да направи комисията.
  Просто защото северните са си същите, нищо не признават.
  За Гоце Делчев щели да спорят, ми той си е учил в българско училище, бил е български офицер, определиил се е като българин. Какво искате повече.
  Всъъщност знам какво не искате.
  Европейски съюз...

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  " за Гоце Делчев "може би през цялото време все още крием неща и не искаме да говорим за тях. Какво прави Гоце Делчев общ герой на Македония и България? Първо, Гоце Делчев е роден в българския вилает в Османската империя. Това показват документите, братята, родителите му. Израснал е в тази среда. Второ, учил в основтото си училище в екзархията. След това учил в солунското българско средно училище, където са учили всички революционери. Оттам отишъл да учи да е български революционер в българското военно училище. След това е станал учител в българската екзархия. Но защо крием тази част от македонската история?"

  Любчо Георгиевски е казал предостатъчно за личността на Гоце Делчев, стига да има кой да го слуша, а в Скопие такива няма ! Но малко по малко всичко ще си дойде на мястото, просто трябва време и много нерви.....

 17. 17 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 214 Неутрално

  От режимските историци на Тодор Живков очакваме да ни сближат с македонците? Смях! Спомням си как по време на Възродителният процес (етническото прочистване на турците) същите ченгета от телевизора ,радиото и вестниците бълваха пропагандните лъжи за измисленият турски тероризам в България и оправдаваха насилственото сменяване на имената на турците. ГНУС!

 18. 18 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Какво означава "България настоява за българския произход на Гоце Делчев"? Това е все едно Илон Мъск да настоява, че Марс е четвъртата планета в Слънчевата система след Меркурий, Венера и Земята, а Гошо от Женския пазар в София да твърди, че това не е така!?!?!?

 19. 19 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#6] от "Пипера е много лют":

  Гърците като толкова много знаят, да признаят кипърски език! Иначе ще ги наричам шовинисти.

 20. 20 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 651 Любопитно

  До коментар [#17] от "novo-star dnevnik-ar":

  От режимските историци на Тодор Живков очакваме да ни сближат с македонците? Смях! Спомням си как по време на Възродителният процес (етническото прочистване на турците) същите ченгета от телевизора ,радиото и вестниците бълваха пропагандните лъжи за измисленият турски тероризам в България и оправдаваха насилственото сменяване на имената на турците. ГНУС!
  —цитат от коментар 17 на novo-star dnevnik-ar


  А кой от българските историци в тази комисия е от "режимските историци" на Тодор Живков?

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  " Историците" от СМ, ако наистина са историци, ще решат всеки спор за часове, за Гоце Делчев има достатъчно факти какъв е по народност, включително негови самоопределения ! Това го знаят и в Скопие ! Справка - Любчо Георгиевски в днешната статия ! Проблемът на тази комисия е, че от нея се очаква да се заобиколя фактите и реалностите в историята и да се вземат политически решения, което няма как да стане ! Историята точно ни сближава, а не разделя ! Това е история на един, а не на два народа.......

 22. 22 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#20] от "pavian":

  мани го тоя подсърбин, виж че и речникът му е "режимски"

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 23. 23 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Този спор няма бързо решение, а тва което ще направи впечатление в Брюксел и Вашингот е че целия регион осъди България и тва в прав текст. След словенския президент, сръбския президент на парламента, бившият хърватски президент Стипе Месич, вчера и бившият гръцки вънешен министър Кодзиас обвини България в дестабилизация на региона.

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  В момента целия проблем между двете страни са 2-те ВМРО-та. Нашия шкембе войвода, барабар с учени като джамбаза и македонското ВМРО се крепят на празни лозунги, от типа на "крадат ни историята" езика е такъв или онакъв и подобни, които хващат ясто сред доста от населението в двете държави.
  Ако погледнем по-внимателно какво "решават' т.н. комисии и прочее институции, които уж решават нещо, спокойно биха могли да включат и един възлов въпрос - "Колко дявола могат да се съберат на върха на една игла?".
  Като решим него, другото ще се оправи от само себе си.

 25. 25 Профил на M M
  M M
  Рейтинг: 8 Неутрално

  МАКЕДОНИЯ … ПОД РОБСТВО проф. Димитър Недялков ...
  —цитат от коментар 10 на hamiltonf


  Бях поразен от прочетеното!

  Хубаво е четящите този коментар да прочетат оригинала във вестник "Труд", защото там има и снимка. Намира се лесно с търсене в Гугъл: "МАКЕДОНИЯ … ПОД РОБСТВО проф. Димитър Недялков".

  И за такива неща трябва да се говори в комисията. Защо никой досега не е потърсил авторите и режисьора на филма да направи интервю?

 26. 26 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#17] от "novo-star dnevnik-ar":

  Подсърбине, Възродителния процес НЕ Е етническо прочистване. Етническо прочистване е това, което твоя идол Милошевич се опита да прави в Хърватска, Босна и Косово, преди да умре като куче в Хага.
  Етническо прочистване е това, което сервите вършеха в Македония през целия 20 век - прогонване, асимилиране и избиване на българи, вследствие на което българите от мнозинство през Балканските войни се превърнаха в малцинство.
  Сегашните югославски режими в Скопие трябва да признаят това и да реабилират жертвите.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 27. 27 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#23] от "novo-star dnevnik-ar":

  Да се спасяват! Гърците над 30 години налагат вето на турците:) айде у ляво!

 28. 28 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Весело

  Няма какво въобще да преговаряме и умуваме.... Догодина по това време едно одитче може да им направим на "напредъка", учебниците, паметниците и т.н..... и тогава ще му мислим....... за сега да постоят на трупчета "македоните".......

 29. 29 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 847 Весело

  До коментар [#13] от "Пипера е много лют":

  Тирана се включи ми се струва. Албанското "малцинство" в СМ е със сърбите. Ще го таковат и те!

 30. 30 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#23] от "novo-star dnevnik-ar":

  Когато гръцки министър говори за български шовинизъм, без да се изчерви от срам, това е просто наглост. Да признаят Северен Кипър и турските искания за легитимни, а не да занимават цяла Европа с простотиите си.
  Мали Слобо, вместо да е благодарен, че не гние в Хага, където му е мястото, говорел за български фашизъм. Крайно време е България да натири шумадийския посол, а след него и рашистанския, който подклажда всичко това...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 31. 31 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 214 Неутрално

  "Сериозен проблем възникна в нашия регион, поради шовинистичното разкопаване на македонския въпрос от радикални националисти от България, пише в статията си бившият гръцки външен министър Никос Кодзиас. Той коментира, че въпреки историческите решения и реалността, " шовинистите живеят извън времето и пространството и в ерата на Комунистическия интернационал". Пренебрегвайки историческата реалност, шовинизмът, който възниква от тъмните години на българската окупация в ВСВ, иска отново да нарече македонците българи. Те са останали в ерата на кръвно-генетичните определяния на нациите и не разбират, че нациите днес са културно-политически образувания. Не разбраха че македонците не биха приели да бъдат считани за българи. Относно "другото искане , т.е. езика, Козияс твърди, че "нашите български приятели са много назад. Езиците и народите се оформят и диференцират във времето. Днес никой не оспорва, че скандинавските нации (Дания, Швеция и Норвегия) днес имат три различни езика въпреки общия си скандинавски произход. Нещо, което е почти идентично за славянските езици. Той казва, че въпросът е, че някои в България, показвайки фалшиво величие "от средновековния тип, искат да създадат нови спорове на Балканите и по европейския път на Северна Македония", обяснява, че темите, които се решават от живота и с научните изследвания и консултации, не може да бъде решени с актове на политика. "

 32. 32 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Весело

  Много ми харесва това в заглавието...... "Единение срещу самостоятелност" т.е "автономия" ...... Да признават, че са българи всички както го направи Люпчо Георгиевски ....................... Бившият македонски премиер и лидер на ВМРО - Народна партия Люпчо Георгиевски получи българско гражданство още през юли 2006.....Адресната му регистрация, като български гражданин беше в Благоевград, а в молбата си до българското президентство той е посочил, че родителите му са с български произход и е дал за това документи, извадени от Агенцията за българите в чужбина. ........ да признаят всички българският си произход, като бившият си премиер и да се приключва.......

 33. 33 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 214 Неутрално

  А срещите на историците с преовдачи ли са? На какъв език си говорят?
  —цитат от коментар 8 на truly


  Тва е изтъркана опорка. Срещите на сърби/хървати, чехи/словаци, испанци/каталонци, французи/валонци, турци/азарбайджанци, норвежци/датчани .... да не би са с преводачи.

 34. 34 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Весело

  До коментар [#30] от "Пипера е много лют":

  " Когато гръцки министър говори за български шовинизъм, без да се изчерви от срам, това е просто наглост. Да признаят Северен Кипър и турските искания за легитимни, а не да занимават цяла Европа с простотиите си.
  Мали Слобо, вместо да е благодарен, че не гние в Хага, където му е мястото, говорел за български фашизъм. Крайно време е България да натири шумадийския посол, а след него и рашистанския, който подклажда всичко това..."

  Гърците, дето 30 години блокираха СМ, защото твърдяха, че Македония била тяхна, гръцка провинция, сега ще ми размахват пръст срещу нас ! Смях !!!

 35. 35 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Какъв компромис може да се направи за фактите от историята. Къде ще ги скриете тези факти и документи. И ние българите ли ще се задължени да пишем за книгата на братя Миладинов "Песни от Македония" (мисля че така беше), а не "Български песни от македонския край". И много други подобни факти.

 36. 36 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николов":

  Днес, в Сев. Македония, България сърба попарата , която дълго време сами дробихме. А съставките на попарата са:
  1/ Съобразяване със сръбския натиск в Македония : Един от малко известните примери: със съгласието на мин.председателя Данев , под силен натиск от Москва, в 1902 , в Скопие е въдровявен първи сръбски митрополит Фирмилиян, погребан с "македонския херой" Гоце Делчев /чиито кости са предадени от нас/ в черквицата Св.Спас...
  2/ Пълно неглижиране , липса на политика , самоизолиране на България 1944- 1989 от към Савезна Соц. Република Македония. Причината? Да да се опазим от "ревизионистичния" югославски комунизъм
  3/Объркана политика към БЮРМ , след 1989. Слабо българско влияние там, за сметка на сръбското. От наша страна: Липса на пропаганда/няма как да избягаме от тази дума/ , инвестиции, културни връзки , научни обмени. Липса на мека сила...

 37. 37 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#25] от "M M":

  Вижте "Македонския въпрос в буржоазна Югославия" Костадин Палешутски

 38. 38 Профил на M M
  M M
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "M M":Вижте "Македонския въпрос в буржоазна Югославия" Костадин Палешутски
  —цитат от коментар 37 на fkm26555709


  Ще проверя и това, но нека се върнем на "Трето полувреме".

  Най-хубавото в историята с филма е, че той е хубав и достигна почти до финалния кръг за чуждестраните Оскари!

  Можеш ли да си представиш какъв международен отзвук е това, че този хубав филм е направен на основа на изопачаване на фактите. Тук дори не говорим за скритите и не казаните, а само за фалшифицираните! Това е едно живо доказателство, че най-елементарни етични норми не се спазват в РСМ.

  Някой може ли да намери и имената на футболистите от снимката от Труд, други факти за тях? Защо някоя българска телевизия не направи документален филм "четвъртно полувреме"?

 39. 39 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 839 Неутрално
 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  "разминаване между думите на ръководителя на правителството и членовете на комисията, която е назначена от това правителство"

  Зайо, горкият е готов и пампаец да се запише, само за да се отвори пътя към Брюксел, ма сънародниците му са дънери.

 41. 41 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Вардарска Македония - откакто е населена с Куберови българи, винаги се е считала от политическата и църковната власт на България за част от България. Ето защо от времето на Борис Михаил, Симеон и Самуил там са се развивали български православни и книжовни школи. Няма как някакви политикани сега да си припишат тази история като някакви отделни от българския етнос постижения. Северна Македония - да не си на мястото на някакъв безличен "северомакедонец", е изкуствено създадена от разни комунистически и просръбски екземпляри формирование, което щом иска да се самоопределя за каквото иска не би имало проблем, стига да не краде от идентичността на българите - които и да са те и когато и да са живяли или живеят на тази територия!

 42. 42 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Весело

  Първо "пътните табели" да са на български ....ще е добро начало....

 43. 43 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1859 Разстроено

  Докато ние си чоплихме носа, сръбските македонисти от времето на Новакович и Гарашанин /1860/ водят във Вардарско, освен друго и пропагандна война , в която до сега , печелят убедително... Ние продължаваме да си чоплим носа...

 44. 44 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1215 Разстроено

  "Вземеш ли езика на хората, взимаш им и родината!"

  Литургия за Илинден от Свобода Бъчварова

 45. 45 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Какво имат да спорят за Гоце Делчев, чист българин, борец за свободата на географската област Македония и приобщаването и към България?
  —цитат от коментар 7 на Dariya Koleva


  Трябва много да се спори че фактите далеч не са както си ги написала! 1) Нито Гоце нито друг революционер от този период никъде не е заявил че се бори за приобщаване на Македония към България, а само за Македония на македонците ( македонска държава) 2) Гоце е от униатско семейство, тоест от жителите на Македония който не са се включили в българската екзархия, 3) Гоце беше отстранен от българската военната академия щото како член на таен кружок разпространявал социалистическа пропаганда и ням как сега да го изкараме за великобългарски деец.

 46. 46 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Единение и самостоятелност е нон-сенс , единение да и вътрешна самостоятелност би могло , но важна е " главата ".....така , че сме в очакване !

 47. 47 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#29] от "rincewind":

  Албанците в СМ са едно (те не са единни, Ахмети и Села се мразят повече отколкото Заев и Мицко), съвсем друго е официална Тирана. Време е Баце да звънне на приятеля Еди, и онзи да привика шиптарете на килимчето. По балкански...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 48. 48 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=HmoLIr1gq5Y
  ОТЛИЧНО интервю на Георгиевски и Бучковски!
  Изгледайте го, ако нямате време цялото, включете 30-тата минута и ги слушайте.
  Тримата с водещия са изключително революционно едва ли не звучащи по всичките щекотливи теми.
  И си го казват директно - "защо се крие тази част от историята у нас, знае се за Гоце къде е израстнал, учил, какво е казал за народността си... Защо са толкова закостенели нашите историци и боравят с историография отпреди 30 години, защо не се прави пътя, защо няма българска телевизия и вестници, и т.н.".
  Има малка надежда, защото такъв разговор дори преди 5 години нямаше как да бъде свободно провеждан по македонска телевизия.
  Дано.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 49. 49 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#45] от "novo-star dnevnik-ar":

  Дори и когато пишеш лъжи за Гоце, сръбския акцент си личи...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 50. 50 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#5] от "Пипера е много лют":

  Ами да тупат топката.... Още 10 - 15 години ще чакат за започване на преговори за ЕС! Те са на "чатала", а не ние!!!! И разните там соросоидви и либерасти в БГ да не се обаждат!!!!

 51. 51 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#45] от "novo-star dnevnik-ar":

  глупости!!!!!!

 52. 52 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  До коментар [#42] от "MPetr":

  и номерата на колите им!!!!

 53. 53 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  ... Проф. Димитров същевременно смята, че "вниманието на обществеността е съсредоточено прекомерно върху комисията, а напрежението не е създадено от историците. Противоречието, заложено от югославско време, "е политическо, не историческо", и "всичко е последица от събитията след 1944 г. насам" ...

  Кратко, точно и ясно!
  И това си се знае от кога, от кога.
  А толкова много излишни и замайващи думички покрай него изписани ...

  Та точно защото въпросът е политически - трябва да се реши политически и съобразно политическите реалности.
  Тъй като досега се нагледахме и насърбахме на северомАкедонските шменти-капели и шикалкавения - чрез Глава 35.

 54. 54 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  Хубаво е че статията е илюстрирана със звездата на Вергина, крадена от елинската история и забранена за използване в офиални прояви в СМ. Така трябва да се забранят темелите на омразата към България монголо-татарският фашизъм. Без тази опорка омразата ще изчезне от съзнанието на съседите. Затова Дачич реагира като ужилен на такава възможност. Развъдника на македонизма е в Белград.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 55. 55 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Весело

  Този спор няма бързо решение, а тва което ще направи впечатление в Брюксел и Вашингот е че целия регион осъди България и тва в прав текст. След словенския президент, сръбския президент на парламента, бившият хърватски президент Стипе Месич, вчера и бившият гръцки вънешен министър Кодзиас обвини България в дестабилизация на региона.
  —цитат от коментар 23 на novo-star dnevnik-ar


  Да ти имам аргументите в исторически спор!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 56. 56 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Тези напъни са напълно безмислени! Колкото и да има политическа воля за приемане на Западна България (с работно име северна македония), нито народопсихологиятята им, нито политическите нагласи, ще им позвлят да станат пълноценен член на общността, който да допринася за общото благо, а не само да консумира ресурси и да сее интриги и раздор. Членството им трябва да се отложи с поне 10г, през които да им се даде възможност да покажат, че са способни да се променят. Иначе рискуваме да повторим сценария на разпада на СССР и Югославия, но в рамките на ЕС, което ще е пагубно за всички народи от общността.

 57. 57 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Весело

  До коментар [#45] от "novo-star dnevnik-ar":

  Ми що не е отишъл да завърши македонската военна академия бе умчо?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 58. 58 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Интересно! Никъде не видяхме, чухме или прочетохме мнението на прочутите „софийски македонци“ Станишев, Пирински, Йончева и другите?! Може би се срамуват или се страхуват да си кажат? А къде са „съвестните и честни журналисти“, които засипваха ген. Мутафчийски с „умни въпроси“ за Ковид-а, да поразпитат председателя на европейските социалисти какво е неговото становище по въпроса?

 59. 59 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#36] от "fkm26555709":

  Това, за което говорите си е пълна утопия. България тотално е загубила битката за Македония след разгрома от първата световна война и присъединяването и към Югославия. Всичко българско там е било подложено на репресии и гонения. Освен това България по време на комунистическото ни робство си е вкарала два автогола, от които няма връщане назад. Първият е насилственото македонизиране на българите в пиринско и Македония от предателя Г. Димитров и комунистическите главорези. Вторият е определянето на режима в България преди 1944г. като фашистки. Е, след като 45г. комунягите твърдяха, че са се борили с "монархо-фашизма, сега се обиждаме на макетата. Това, което искаме от РСМ го е казал най-добре Каракачанов:
  "Без да се предолее говорът на омразата, без ясна ревизия на образователната система, която е изградена на база на неверни факти, без преодоляване на въпросите, които от страна на Скопие са въпрос на исторически спорове и отричане, няма как България да има друга позиция".

 60. 60 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Какви комисии, какви историци бе хора.
  Вето вето и само вето докато Българският трибагреник не се вее над всички градове в източната част на Вардарска Македония само ВЕТО.

 61. 61 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 422 Неутрално

  По въпроса за „оригиналния “ македонски“. На „специалистите“ от РСМ да им представят шопския диалект на българския - брат близнак на техния ! Ама кажи ,на „шопо“, дека е „македонец", „че (ке) те утрепе со сопата и че (ке) те удави во Искаро зощо от Искаро по длабоко нема“.

 62. 62 Профил на M M
  M M
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "novo-star dnevnik-ar":глупости!!!!!!
  —цитат от коментар 51 на Вели


  Не сте прав. Прочети и другите коментари от същия автор. Конят е добре подкован и готов за дълго препускане. Не знам дали ти направи впечатление, но другите редовни участници в този тип теми магически изчезнаха и най-вече стила коренно се промени: спокоен, ясен, точен и логичен.

 63. 63 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  Васка Зойчева и Мара Бунева заслужават да имат паметници в СМ, за да си спомнят хората за насилствената дебългаризация. Затова и паметната плоча на Мара Бунева е разрушавана няколко пъти. Българските комунисти сменят името на квартал Мара Бунева и я подлагат на забвение, за да угодят на сръбските екзекутори.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ами не (втората част).
  Спорът за името отне 25 години.

  През повечето време:
  Нови велики антички строежи в Скопие, байряци и др.

  В същото:
  умна търговия, да, от страна на Южна (Македония).

  В същото (дълго) време:
  ВМРО България дава пашпорти и брани културно наследство...
  и ЕС... против домогвания на ВМРО Македония Северна.

  Антички политики

  До коментар [#4] от "Vlado Nikolov":

  Гърците постъпиха много по - умно от нас.
  Натиснаха македонците още в началото и те клекнаха.

 65. 65 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4581 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Антички бранят и, т.е. лишават, спират,
  Македонската православна църква от полагаемо майчинство,
  на Българската православна...

 66. 66 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 50 Неутрално

  Целият проблем го правят хора като Каракачанката и колегите му от Македония, защото ако Македонския въпрос се реши, те стават излишни

  всичко е суета, Боку ни обра
 67. 67 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Това, което искаме от РСМ го е казал най-добре Каракачанов:"Без да се предолее говорът на омразата, без ясна ревизия на образователната система, която е изградена на база на неверни факти, без преодоляване на въпросите, които от страна на Скопие са въпрос на исторически спорове и отричане, няма как България да има друга позиция".
  —цитат от коментар 59 на Oggie Petkov


  Нищо не е казал Каракачанов. За пореден път се доказва, че София не знае какво конкретно иска от Скопие. Атина искаше държавата да не се казва "Македония". Ние какво точно искаме? И не е ли абсурдно, че за толкова дни, НИТО ЕДИН тук не може да отговори на въпроса ми?

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на M M
  M M
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#67:"Сенсей НАНАЙ"][/quote]

  :-)))

  Тъкмо казвам, че ни липсваш и хоп те активираха.

 70. 70 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#69] от "M M":

  А примерно, ако никой не ме е активирал, бихте ли допуснал някакво ниво на заблуденост у вашите представи за нещата, което евентуално би могло да се отнесе и до други казуси, примерно тази за С. Македония и днешния казус? Демек, ако си правиш изводите за нещата спрямо както на теб ти утърва, а не както са фактите, дали не е възмоцно да го прилагаш за всичко, как мислиш?

 71. 71 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#45] от "novo-star dnevnik-ar":

  Прочети какво пишат Даме/Дамян/Груев и Д-р Христо Татарчев-ОСНОВАТЕЛИТЕ на Организацията и спри да плющиш глупост връз глупост.Което между впрочем,мисля,че няма са направиш,защото принципа на сръбоманските мекерета е бил винаги един-чрез нахалство към прогрес.

 72. 72 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Весело

  До коментар [#52] от "Вели":
  ====Първо "пътните табели" да са на български ....ще е добро начало....=====
  ....и номерата на колите им!!!!.........абсолютно (+)

 73. 73 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  До коментар [#68] от "Сенсей НАНАЙ":


  Трябва много да се спори че фактите далеч не са както си ги написала! 1) Нито Гоце нито друг революционер от този период никъде не е заявил че се бори за приобщаване на Македония към България, а само за Македония на македонците ( македонска държава) 2) Гоце е от униатско семейство, тоест от жителите на Македония който не са се включили в българската екзархия, 3) Гоце беше отстранен от българската военната академия щото како член на таен кружок разпространявал социалистическа пропаганда и ням как сега да го изкараме за великобългарски деец.
  —цитат от коментар 45 на novo-star dnevnik-ar


  Истината е, че 99.99% от българите нямат хабер от историята. Те просто са програмирани от Слави Трифоновци и Божидар Димировци, че "македонците са българи" и толкоз...
  —цитат от коментар 68 на Сенсей НАНАЙ

  Така е, ти си живият пример. Цитираш пост съставен ИЗЦЯЛО от лъжи и ще ми говориш за история!?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 74. 74 Профил на Dimiter Karapetrov
  Dimiter Karapetrov
  Рейтинг: 155 Неутрално

  До коментар [#33] от "novo-star dnevnik-ar":
  я.
  Опитайте да си отговорите сам на въпроса, ако имате достатъчно знания.

 75. 75 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#67] от "Сенсей НАНАЙ":

  На глух с глас не може да се отговори.На сляп с написано не може да се отговори.

 76. 76 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#70] от "Сенсей НАНАЙ":

  Стюпид, днес късно те активираха и няма да има динари, подсърбине...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 77. 77 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#73] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Стюпидът компилира история от съчиненията на БХК и сайта Маргиналия.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  До коментар [#69] от "M M":А примерно, ако никой не ме е активирал, бихте ли допуснал някакво ниво на заблуденост у вашите представи за нещата, което евентуално би могло да се отнесе и до други казуси, примерно тази за С. Македония и днешния казус? Демек, ако си правиш изводите за нещата спрямо както на теб ти утърва, а не както са фактите, дали не е възмоцно да го прилагаш за всичко, как мислиш?
  —цитат от коментар 70 на Сенсей НАНАЙ


  Тук ежедневно ти бият тиквата с нови и нови, логически подковани доказателства за пълната абсурдност на тезата ти, а ти продължаваш да си знаеш своето.
  Счупиха ти главата от факти, а ти продължаваш да мърмориш безсмислиците си.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 79 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#78] от "Храбър":

  Подозирам, че това е профил на който се редуват различни дежурни от БХК, като съдя по малоумията му и в други теми. И горе-долу това е и обяснението за правилната ляво-либерална линия, която никакви аргументи не помръдват. Чилякът има норма за деня, не да води дискусии...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 80. 80 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#67] от "Сенсей НАНАЙ":

  Да си променят мисленето. Да си признаят. Иначе нямаме нищо против да има два български гласа в ЕС!

 81. 81 Профил на M M
  M M
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#69] от "M M":А примерно, ако никой не ме е активирал, бихте ли допуснал някакво ниво на заблуденост у вашите представи за нещата, което евентуално би могло да се отнесе и до други казуси, примерно тази за С. Македония и днешния казус? Демек, ако си правиш изводите за нещата спрямо както на теб ти утърва, а не както са фактите, дали не е възмоцно да го прилагаш за всичко, как мислиш?
  —цитат от коментар 70 на Сенсей НАНАЙ


  Прочетете от митологията историята на Сизиф. В живота има много сизифовци. Дори на много от тях "отгоре" най-активно им помагат в бутането на камъка "нагоре". След това знаете навярно историята. Така се научават някои житейски уроци.

  Има документи, че Александър Македонски е бил добре запознат с този мит.

  Едва ли сте разбрал защо написах този коментар като отговор на Вашия, но имам предчуствието, че ще мине много време и ще си спомните за него.

 82. 82 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#19] от "Чубрица":

  Кипърците са горди че са Гърци , можеш да чуеш само как пеят национален химн на Кипър които съвсем случаино е същя като на Гърция.
  България в криза на величие преди сто години опитвала след като нарекла българи като "македончи" да вземе целите земи на македония от разпадаща тогава отоманска империя ( независимо че там имало и други нации , кулмурата и исторята на тази земя). Но имал един по умен с име Тито които върнал всичко това като Бумеранг към България и още ревете.... Когато цяла Гърция викала от 90-те че те НЕ СА МАКЕДОНЦИ а Българи.... какво направихте , признавахте гордо първи... Остава само Българската армия да влезе там.... но за жалост (за вас) няма такава. сигурно ще го направят албанците рано или късмо

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 83. 83 Профил на de val
  de val
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#45] от "novo-star dnevnik-ar":
  Да Кукуш е бил униатски град приет с огромна радост в Рим като “завръщане на българите” в лоното на църквата. По това време обаче вече е част от Екзархията. Вярно е ,че Гоце се бири за автономия на Македония и Одрнско съгласно члена от Берлинския конгрес. За това се бори и Върховния комитет. Няма как да си със здрав разум и да искаш Великите сили да дадат Балканите на едно от четирите балкански княжества. Русия се обявява против Съединението с Узточна Румелия, Сърбите ни обявяват война по същия повод. Как някой си представя че всички ще стоят и чакат българите да влязат в една област с 50 % славянско население и това по наши статистики на Васил Кънчов? Единственият изход е борба за автономия на областта и съюз на всички недоволни елементи без разлика на народност, религия и класа. За това се бори Гоце Делчев и цялото ВМОРО. Като македонски българи.

 84. 84 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 952 Весело

  Тва е изтъркана опорка. Срещите на сърби/хървати, чехи/словаци, испанци/каталонци, французи/валонци, турци/азарбайджанци, норвежци/датчани .... да не би са с преводачи.
  —цитат от коментар 33 на novo-star dnevnik-ar


  Вярно е. Ето, ти пишеш на чист роден македонски, пък всичко ти се разбира.

 85. 85 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 952 Весело

  Трябва много да се спори че фактите далеч не са както си ги написала! 1) Нито Гоце нито друг революционер от този период никъде не е заявил че се бори за приобщаване на Македония към България, а само за Македония на македонците ( македонска държава) 2) Гоце е от униатско семейство, тоест от жителите на Македония който не са се включили в българската екзархия, 3) Гоце беше отстранен от българската военната академия щото како член на таен кружок разпространявал социалистическа пропаганда и ням как сега да го изкараме за великобългарски деец.
  —цитат от коментар 45 на novo-star dnevnik-ar


  А на югославенски доказ ще повярваш ли? Ето го доказот, че Даме е татарин:

  http://www.strumski.com/books/AdresaPitomaca_Sv_Save_D_Gruev_.pdf

 86. 86 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#82] от "odyssey6195":

  Не ти се разбира бе, момче, не пиши на славофонски гръчки.
  Гърция в безмерната си алчност за Македония и Тракия (населени от българи и турци и съвсем малко гърци и евреи) загуби Смирна и Мала Азия, както и Северен Кипър. Един еносис не можахте да направите като хората през 1974г., не като нашето Съединение през 1885-та.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 87. 87 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Едва ли сте разбрал защо написах този коментар като отговор на Вашия
  —цитат от коментар 81 на M M


  Мисля, че разбрах напълно. Защото нямате какво конкретно да напишете по поставените от мен въпроси.

 88. 88 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#82] от "odyssey6195":

  Българската армия е по-вероятно да влезе в Охрид, отколкото византийската (кипърска или гръчка) във Вароша.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 89. 89 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#78] от "Храбър":

  Тъкмо се бях затъжил, че днес няма да ме питат "Какво иска България от клетия СевМак???". Новото ми изискване, лично на мен е Горан Пандев да признае българския си произход и да играе за нашите. :)

 90. 90 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Нищо не е казал Каракачанов. За пореден път се доказва, че София не знае какво конкретно иска от Скопие. Атина искаше държавата да не се казва "Македония". Ние какво точно искаме? И не е ли абсурдно, че за толкова дни, НИТО ЕДИН тук не може да отговори на въпроса ми?
  —цитат от коментар 67 на Сенсей НАНАЙ


  Ето Декларацията на Народното събрание от 2019 г. 7 точки за Северна Македония и 3 точки за Албания: https://parliament.bg/bills/44/954-03-3.pdf

  Добро или лошо, това конкретно иска България.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Новото ми изискване
  —цитат от коментар 89 на encor3


  Сега остава и някой друг освен теб да разбере кой си.

 93. 93 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#90] от "razor":

  Доста безконкретно, а последната точка направо е смехотворна. Едва ли не, накарайте всеки един македонец да не ни мрази. Илюзорно.

  А между другото, това е някаква проекто-декларация, дето даже не знаем дали е приета. Смятай как сгрибаш да намериш нещо официално, приятелю. Оскъдицата е голяма, така е. Защото конкретни изисквания България няма, и неслучайно не можете да ми посочите нито едно официално изискване в официален документ.

 94. 94 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Действително не съм си представял, че българската нация е толкова изостанала. Очаквах, че около половината от населението ще се втурне да брани химерите за "трите морета" и тем подобни шовинистически дъвки. Оказа се, че са много повече. Но, всъщност, като се замисля, на голяма част от българите интелектуалните им дейности се изчерпват единствено в четене на изкривена история. Единственото условие е да звучи добре. По този начин, въпреки реално безславната българска история, изпъстрена най-вече с поражения и предателство, все още битува митът, че ние сме велика нация, дала нещо на света или Европа...
  —цитат от коментар 91 на Сенсей НАНАЙ


  Значи всеки, който не може да рецитира наизуст точките от Декларацията на НС за РСМ е шовинист, а на шовинистичната дъвка противопоставяме хибридно-нихилистична дъвка, така ли?

 95. 95 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Значи всеки, който не може да рецитира наизуст точките от Декларацията на НС за РСМ е шовинист
  —цитат от коментар 94 на razor


  Всеки, който не може да рецитира наизуст точките от деклатацията на НС за РСМ, не знае какво конкретно иска София от Скопие. Твърдя, че това са всички пишещи в този форум, защото досега никой не е успял да спомене нещо конкретно и официално. Ти я докара до проекто-резолюция. Не, че точките в нея са конкретни де.

 96. 96 Профил на M M
  M M
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мисля, че разбрах напълно. Защото нямате какво конкретно да напишете по поставените от мен въпроси.
  —цитат от коментар 87 на Сенсей НАНАЙ


  Нямам проблем да Ви отговоря и конкретно:

  1. за "активирането".

  Пишейки почти всички коментари се забавлявам. В дадения случай пишейки "активирал" съм отразил едно мигновенно интуитивно наблюдение, което съм се опитал да предам и на другите участници във форума, но то повече от очевидно може и да не е вярно.

  Когато обаче човекът към който е отправено се засегне, както в случая Вие това неминуемо му придава достоверност.

  2. "бихте ли допуснал някакво ниво на заблуденост у вашите представи за нещата":

  Абсолютно и затова винаги ми е приятно, когато те са поставени под съмнение и проверка.

 97. 97 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#90] от "razor":Доста безконкретно, а последната точка направо е смехотворна. Едва ли не, накарайте всеки един македонец да не ни мрази. Илюзорно. А между другото, това е някаква проекто-декларация, дето даже не знаем дали е приета. Смятай как сгрибаш да намериш нещо официално, приятелю. Оскъдицата е голяма, така е. Защото конкретни изисквания България няма, и неслучайно не можете да ми посочите нито едно официално изискване в официален документ.
  —цитат от коментар 93 на Сенсей НАНАЙ


  Прав си, разбира се. В приетата декларация е добавена още една точка:

  "- да съдействат за издирването, възстановяването и опазването на българските военни паметници и гробища на територията на Република Северна Македония в духа на европейските ценности"

  https://parliament.bg/bg/news/ID/4920

 98. 98 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#97] от "razor":

  Да де, нищо конкретно, на места и нищо изпълнимо. Или още тогава съвсем целенасочено се е заложила възможността правителството да злоупотребява с темата за лични партийни цели, или просто създателите на декларацията просто не са имали за цел да правят конкретни искания, защото не са предполагали докъде ще се стигне някой ден.

 99. 99 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Пренебрегвайки историческата реалност, шовинизмът, който възниква от тъмните години на българската окупация в ВСВ, иска отново да нарече македонците българи. Те са останали в ерата на кръвно-генетичните определяния на нациите и не разбират, че нациите днес са културно-политически образувания. Не разбраха че македонците не биха приели да бъдат считани за българи.
  —цитат от коментар 31 на novo-star dnevnik-ar


  Действително е забележителна тази органическа неприязън у македонците да приемат дори и хипотетично, дори за миг, идеята че са българи. Срещал съм я у всички македонци, с които съм общувал, обикновено интелигентни хора. Дали е свързана с това, че сме може би най-смотаната нация в Европа, с която никой не иска да се родее? Или пък е свързана с конкретни безчинства, които българите са вършили на македонска територия? Каквото и да е, ако българите наистина все още си правят сметка македонците да са българи, трябва да разгадаят тази загадка, и тя със сигурност няма да бъде разгадана с арогатното повтаряне на мантрата "вие сте българи, признайте си". Ако изобщо нещо е способно да обърне тенденцията поне частично, поне у някои, то със сигурност е меката сила, а не извиването на ръце по български, както се прави в момента.

 100. 100 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#97] от "razor":Да де, нищо конкретно, на места и нищо изпълнимо. Или още тогава съвсем целенасочено се е заложила възможността правителството да злоупотребява с темата за лични партийни цели, или просто създателите на декларацията просто не са имали за цел да правят конкретни искания, защото не са предполагали докъде ще се стигне някой ден.
  —цитат от коментар 98 на Сенсей НАНАЙ


  Доста са конкретни нещата. Какво не е конкретно в това например: "да бъдат реабилитирани жертвите и репресираните заради българското им самосъзнание"?

  Впрочем, досега опорката беше, че няма конкретни изисквания и никой не може да ти ги посочи, тоест и да ги има, все едно че ги няма. Каква е новата опорка: влизаме в сферата на субективната оценка за конкретика и изпълнимост ли? Тъй като изискванията според теб не са конкретни и не са изпълними, все едно че ги няма?!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK