Еврокомисията представи План за действие за европейската демокрация

Планът е една от основните инициативи на работната програма на Комисията за 2020 г., обявена от Урсула фон дер Лайен.

© Reuters

Планът е една от основните инициативи на работната програма на Комисията за 2020 г., обявена от Урсула фон дер Лайен.План за действие за европейската демокрация е поредният инструмент за защита и подсилване на демокрациите в Европейския съюз, който беше представен днес от Европейската комисия. В него са предвидени специални мерки в защита на журналистите и независимите медии, гарантиране свободата и честността на изборите (включително чрез повече прозрачност на политическата реклама и финансирането на партиите) и борба с дезинформацията.


Той се добавя към пакета от иницативи, включващ:


- нов европейски механизъм за върховенството на закона
- нова стратегия за укрепване на прилагането на Хартата на основните права


- план за действие в областта на медиите и аудио-визуалния сектор


- пакет от мерки за насърчаване и защита на равенството в целия ЕС.


Планът ще бъде изпълняван от Европейската комисия постепенно до 2023 г. и година преди следващите избори за Европейски парламент през 2024 г. ще се направи оценка на постигнатото и дали са нужни още стъпки.


Той ще действа за всички страни в съюза, както и по отношение на външната политика на ЕС и членовете му. Но в случая с България планът се добавя и към все още действащият Механизъм за сътрудничество и проверка и Европейския семестър, който по принцип координира икономическите политики в Европейския съюз, но започна да включва и препоръки към правителството в София за борба с корупцията и задълбочена съдебна реформа.


Планът за действие за европейската демокрация е една от основните инициативи на работната програма на Комисията за 2020 г., обявена в политическите насоки на председателя Урсула фон дер Лайен. В днешното съобщение тя е цитирана да казва:

"С развитието на цифровата революция гражданите трябва да могат да правят своя избор по начин, който им позволява да изразяват мнението си свободно. Фактите трябва да бъдат разграничавани от измислиците, а свободните медии и гражданското общество трябва да могат да участват в открит дебат без злонамерена намеса."

Европейската комисия представя като цел на плана "оправомощаване на гражданите и изграждане на по-устойчиви демокрации в целия ЕС".


По-конкретно Комисията ще предложи правни действия във връзка с политическата реклама, които ще бъдат насочени към спонсорите на платено съдържание и каналите за производство и разпространение, включително онлайн платформи, рекламодатели и политически консултанти с цел изясняване на съответните им отговорности.


Комисията също така ще препоръча мерки за справяне с проблема, свързан с безопасността на журналистите, и ще представи инициатива за тяхната защита от стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността (ССПНСУО или известни повече със съкращението си на английски SLAPP). (Подробностите за тях четете тук.)


Комисията ще насочи усилията си за преразглеждане на действащия Кодекс за поведение във връзка с дезинформацията, като засили изискванията за онлайн платформите и въведе строг мониторинг и надзор.


Заместник-председателят по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова заяви, че "демокрацията не може да се приема за даденост; тя трябва да бъде поддържана и защитавана". Тя също подчерта, че предложените действия ще защитават напълно свободата на изразяване (но фактите трябва да бъдат разграничавани от измислиците), а свободните медии и гражданското общество ще могат да участват в открит дебат (но без злонамерена намеса).

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4925 Неутрално

  Ще им повярвам когато погнат Шайката.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5372 Неутрално

  "- пакет от мерки за насърчаване и защита на равенството в целия ЕС."

  Ще си остане само на книга, равенството в целия ЕС.

 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Еврокитайската демокрация.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6084 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И тази след нея, нали?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Весело

  Планове, инициативи, стратегии, инструменти, механизми, мерки и т.н., любимото "меню" на евробюрократите, и хилядите експерти и съветници залягат, докато не изпишат поне по 300 страници за всеки подплан, план и т. н....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Шенгенското апоразумение има нужда от реформа. България и Румъния години наред не могат да влезнат, дори да са изпълнили условията за влизане. И се правят на велики със Словакия, откъдето Анис Амри купи оръжието, бежанеца-тунезиец, застреля поляка и уби много в Берлин. Аз бях тази година на Бретшелд Платц, има поставени понтони на немски, има светлини по тях вечерно време. В близост до Александерплатц, центъра на Берлин. За радост беше март, а не Коледа, трябваше да се оглеждам за нападанение

  Es muß Geld fließen!
 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Тримата шишковци, Орбан и Ко не харесват това:)

 8. 8 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 276 Весело

  Баце, тея пак ше ти докарват ядове на кухарата. Кво става с магистрала Хемус, няма ли да я "пущаш" веке...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 9. 9 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Промяната на етническия състав, много ще промени представите ни за "демокрация"

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 10. 10 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 377 Неутрално

  България и Румъния години наред не могат да влезнат, дори да са изпълнили условията за влизане.
  До коментар [#6] от "slan777":

  Глупости. Никакви условия не е изпълнила България
  Нито върховенство на закона , нито борба с корупцията, нито човешки права.
  Никой на запад не е толкова прост , да даде достъп до поверителна информация на путинските мекерета в БГ правителство и руските шпиони в ДАНС и т.нар. “служби” и ДС агенти от - БГ филиала на КГБ

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 11. 11 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Според така изложения план, излиза че европейската демокрация нещо не функционира както трябва. Въпросът е защо? Явно настъпващият нов комунизъм вече се усеща.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Весело

  Според така изложения план, излиза че европейската демокрация нещо не функционира както трябва. Въпросът е защо? Явно настъпващият нов комунизъм вече се усеща.
  —цитат от коментар 11 на Мизийски


  Ми как?
  След като начело и е Уши, която НИКОГА не се е явявала на избори, но понеже е ПОТОМСТВЕНА НОМЕНКЛАТУРА четири пъти е министър, при това на различни министерства, а пък това на Отбраната пък беше принципно различно като материя от предишните и министерски ресори в Германия, а сега оглави ЕК.

  Но не тъжи!
  Ся по Плана на Уши ша цъфне, та върже!

 13. 13 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  "в случая с България планът се добавя и..."
  Има ли план за кого да гласуваме и кого ще финансират те?

 14. 14 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Стратегии, планове, механизми, комисии и какво ли още не. Остава да въведат и петилетката за три години и сме си в новия СССР. Гледам и цензура искат да въвеждат, упс, не било цензура, ами политкоректно говорене...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Тая си представям какъв план е написала:
  1. Гей до лизбийка, мила моя майно ле,
  2. Лизбийка до гея!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Смешките на глобалистите.
  Вижте какво ни готвят:

  Ден след назначаването единствено на жени в екипа за комуникации на Белия дом американската компания притежател на фондовата борса NASDAQ предлага необичайно изискване към бордовете на директорите на повечето листвани компании. Nasdaq ще изисква в управлението им да има най-малко двама души, които не са бели мъже. Единият директор трябва да се самоопределя като жена, другият - като представител на малцинство (т.е. чернокож, латиноамериканец, гей, лесбийка, бисексуален, трансджендър). Ако дадено дружество не отговаря на изискванията, акциите на компанията може да бъдат премахнати от борсата.

  Само дето няма да им мине номерът. Поне у нас и в бовшите страни от соц. лагера.

 17. 17 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 298 Весело

  Нито ЕС действа забележимо, нито демокрацията в Европа, но-о-о - има план! Ура, другарки и другари!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Коги ЕС се наводнява с мигранти, правителствата в Южна Европа са задлъжнели до шия, пандемия върлува из целия континент, Турция и Русия правят каквото си искат в граничните държави на ЕС, но ти си се загрижил да укрепваш нещо дето работи. :)

 19. 19 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2425 Неутрално
 20. 20 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  Има страни в ЕС които са много далече от демокрацията.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 21. 21 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Има страни в ЕС които са много далече от демокрацията.
  —цитат от коментар 20 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Е, ние можем да сме спокойни, при нас всичко е наред. Или ЕС поне така казва. Виж, в Унгария и Полша е много зле, там няма върховенство на правото. За разлика от Италия да речем, където мафия няма, но затова пък се набълбукаха с мигранти...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 22. 22 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 497 Неутрално

  България и Румъния години наред не могат да влезнат, дори да са изпълнили условията за влизане. До коментар [#6] от "slan777":Глупости. Никакви условия не е изпълнила България Нито върховенство на закона , нито борба с корупцията, нито човешки права.Никой на запад не е толкова прост , да даде достъп до поверителна информация на путинските мекерета в БГ правителство и руските шпиони в ДАНС и т.нар. “служби” и ДС агенти от - БГ филиала на КГБ
  —цитат от коментар 10 на Kingpin


  Условията за влизане в Шенгенското споразумение беше контролиране на границите, да има камери на граничните пунктове, имаше го от дълго време на граничният пункт Калотина. Но много немци, аз също платих пред камерата подкупа на митничара през 2004 г. Пристигаме ние с колата от Сърбия, искаме да влезнем в България. Митничара ме пита, дали сме имали застраховка, и не искаше да признае договора за покупка-пробажба на немски, трябвало да е преведена на български. Посочи ми бюрото, където правели преводи на немски документи на български, отсреща на кабината му, но беше затворена, понеже беше вечер. Баща ми пъхкаше, беше с мен в колата,, оказа се по-късно че имал подагра и имал пикочна киселина в коляното, което го болеше, това го разбрах по-късно като бях в София в интензивното на военна болница. Трябваше да платя на митничара да ни пусне, евротата ги пъхнах в книгата, в която единият от двамата четеше. Не можех да чакам бюрата отсреща да отворят,баща ми можеше да е мъртъв дотогава. Много пъхкаше. Аз съм против да плащам подкуп, но тогава просто според обстоятелствата ми се наложи. И ни пуснаха през Калотина, оттам към военна болница, телефонирах със сестра ми и казах, къде отиваме. Тя пристигна посред нощ с мъжа си, той я караше. Тя има шофърска книжка, но не може да шофира.

  На баща ми му източиха пикочна киселина от коляното и той се пооправи. Страшно го болеше. Така можехме да си пръдължим пътя към Южна България, той искаше да се приберем, вместо да спим при сестра ми.

  Сега ще ходя при него в неделя, 14-дневната карантина му е минала. Надявам се да не заболея от Корона, понеже няма да мога да напусна България, ако съм болен. И здравната ми застраховка е немска, българска нямам, Немската служи само за спешни случаи, което ще е причина да ме държат в България.
  Ще остана с него до 20.12.2020, повече мога, седмица отгоре, но не повече.

  Сестра ми беше 10 дена при него и се чуства здрава.

  Es muß Geld fließen!
 23. 23 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Не, благодаря! Не искам двадесет пола! Всеки може да се чувства както си иска, но няма право да иска и аз да съм съгласен с това! Ако аз започна да се чувствам като Сталин и се обличам като Сталин, ще е нормално ли да го изисквам от всеки да го признава и ако не да мога да го съдя за дискриминация!
  Между другото, евреите, които с основание са най-големите противници на нацизма и заклеймяването му, са най-големите радетели и поддръжници на комунизма – зло в пъти по-голямо от нацизма по щетите, които е нанесло на човечеството – това е нонсенс и е несъстоятелно!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 24. 24 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Тримата шишковци, Орбан и Ко не харесват това:)
  —цитат от коментар 7 на tsvetko_51

  Не мисля.
  Те знаят че става въпрос само за лозунги и лицемерие.
  Най-много да се снишат за определен период и да чакат да отмине от дневният ред.
  Между другото, оглеждам се - Пеевски и Гешев са се снишили.

 25. 25 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6084 Весело

  До коментар [#22] от "slan777":

  Пич, а простата как е?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 26. 26 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 377 Весело

  До коментар [#16] от "НеКой":

  Ето ти един прекрасен коледен подарък! Предпазва и от чипирането на Бил Гейтс и от еврогейювите, които ти крадат децата...
  Предпазва и от трансформиране на хомофоб в гей! Ако клетият унгарски евродепутат беше я носил, нямаше да прави педе#aстките изпълненията с гол г@з по водосточна тръба!
  https://m.bazar.bg/obiava-29461920/ruska-mnogosloyna-lechebna-zhiletka-zashtita-ot-5g-mrezhi?fbclid=IwAR1BKIZDmWI5C1rYqPM9csVCMGT-kiQhP9F8h5p0VjX9L-9vcF1g5Ongx04

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 27. 27 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Според така изложения план, излиза че европейската демокрация нещо не функционира както трябва. Въпросът е защо? Явно настъпващият нов комунизъм вече се усеща.
  —цитат от коментар 11 на Мизийски


  Има смущения и те са причинени от едноличните режими на няколко европейски държави , които подмолно уронват принципи и идеи доказали през изминалите десетилетия своята правотаи ефективност!
  Затова днес има ЕС и затова гражданите се радват на всички придобивки като безвизово свободно движение, търговия,обща валута,свобода да се живее и работи където си иска и т.н.
  И това трябва да се пази и защитава от разрушителното действие на такива Орбановци и Борисовци.
  Източна Европа с нищо не е допринесла за всичко това и трябва да оцени създаденото от други — постижение на което се радват и техните граждани.

 28. 28 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1603 Любопитно

  Това е много интересно. Но кога ще прочетем в сайта за представения днес от българския президент План за България? Проведена е нарочна презентация с Пауър Пойнт и въпреки, че медийни въпроси не са допуснати, все пак Дневник, като новинарски сайт, вероятно не се нуждае от часове за кратък репортаж. А после може, каквато е обичайната практика не редакцията, да се публикуват още няколко пространни статии по темата. Идеята за следене с дронове е много интересна. Очакваме!! #мунчорулц

 29. 29 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Има страни в ЕС които са много далече от демокрацията.
  —цитат от коментар 20 на 'ΕΡΕΒΟΣ  Да , има и още как!
  За тях е най-лесно да тропат по масата без да приемат друго мнение.
  Няма борба на идеи , няма дебати — нищо подобно! За тях е меродавно само това в главите им , насадено от близо 50 години живот в тоталитарни системи. Няма как да знаят друго , няма визия за развитие и стремеж за общ просперитет .
  Умеят да манипулират , да се преструват и да мамят всички около тях , без да си дават сметка обаче , че едва ли глупави хора биха могли да осъществят такава огромна -каквато е ЕС структура от различни държави!

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  На нас трябва да ни се обърне специално внимание. Досега давахме празни обещания и номера минаваше. Това повече не трябва да продължава.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK