Как ще върви ваксинирането във Великобритания

Здравният министър Мат Ханкок

© Associated Press

Здравният министър Мат ХанкокВеликобритания стана първата западна страна, която разреши ваксина срещу новия коронавирус и от следващата седмица започва масова кампания за ваксинация. Как ще протече тя?


Как ваксината беше одобрена толкова бързо?


Извършените от Агенцията за регламентиране на лекарствата и здравните продукти (АРЛЗП) проверки са "отговарят на всички международни норми", заяви генералният директор на агенцията Джун Рейн, стремейки се да успокои британците, че ваксината е безопасна.


Тя обясни, че "различни екипи са работили паралелно" "денонощно", включително през уикендите, по различните аспекти, без да чакат да приключат с единия, преди да се захванат със следващия.
Доктор Пени Уорд от Лондонския кралски колеж обясни, че бързото разрешаване на ваксината във Великобритания може да се обясни с разликата в процедурите на АРЛЗП и на Европейската агенция за лекарствата (ЕАЛ).


"За разлика от ЕАЛ, АРЛЗП може да задава въпроси на всеки етап и да получава отговори по-бързо, защото е една агенция", каза тя в изявление.


Министърът на здравеопазването Мат Ханкок увери, че Брекзитът е позволил на Великобритания първа да одобри ваксината, но АРЛЗП внесе известен нюанс, като увери, че следва същите процедури като европейците.


Кой ще бъде ваксиниран?


Ваксинациите ще са доброволни и започват от началото а следващата седмица в девет приоритетни групи. На първо място са обитателите на старческите домове, следвани от лекуващия персонал и хората над 80-годишна възраст, а хората над 50 години са последни.


Ваксинирането на бременни жени и на деца не се препоръчва, освен по изключение.


От следващата седмица ще са налични 800 000 дози от тази ваксина, което ще позволи на първо време да бъдат ваксинирани 400 000 души от приоритетни групи. Те ще бъдат директно потърсени от здравните служби и ще получат по две дози ваксина в интервал от 21 дни.


Това ще е "най-голямата ваксинационна кампания в историята на страната ни", заяви шефът на английската служба за обществено здравеопазване Саймън Стивънс.


Какви са техническите предизвикателства?


Ваксината на Пфайзер и Бионтех трябва да се съхранява при много ниски температури, между минус 70 и минус 80 градуса. Дозите ще се доставят от завода на Пфайзер в белгийското селище Пюрс.


Председателят на експертната група на Комисията за хуманна медицина професор Мунир Пирмохамед обясни на пресконференция, че ваксината е "стабилна за кратко време при 2 - 8 градуса, което позволява транспортирането й към местата за ваксинация".


Пфайзер впоследствие уточни на пресконференция, че ваксината може да се съхранява в продължение на пет дни при температури между 2 и 8 градуса.


"Ваксината ще бъде в правителствените складове най-късно до уикенда", каза директорът на британския клон на Пфайзер Бен Озбърн и уточни, че достъп до ваксината ще се получава само чрез държавната здравна служба, а не чрез частни фирми.


Според здравния министър Мат Ханкок 50 болници в цялата страна са готови да получат ваксината. Освен в болници хората ще могат да се ваксинират във ваксинационни центрове, аптеки или поликлиники.


Според в. "Дейли телеграф" армията ще е натоварена със създаването на 10 големи ваксинационни центъра в големите градове. Някои от тях ще са в конферентни зали или стадиони.


Колко време ще е нужно за ваксиниране на населението?


Великобритания е поръчала общо 40 милиона дози от ваксината на Пфайзер и Бионтех за 2020 и 2021 г., което ще позволи да се ваксинират 20 милиона души, или малко под една трета от населението.


"Няколко милиона" дози ще пристигнат този месец, съобщи здравният министър Мат Ханкок.


Страната с население от 66 милиона души е поръчала ваксини и от други лаборатории, включително 100 милиона дози от ваксината на учените от Оксфордския университет и британската лаборатория АстраЗенека и 60 милиона дози от ваксината Новавакс.


Ще са необходими няколко месеца за ваксиниране на най-уязвимите към вируса групи от населението.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4259 Неутрално

  Американската агенция (FDA) също обяви вчера, че ще одобри ваксината до края на другата седмица. Имат всички резултати, но процедурата им е по-бавна. Така, че всички които мрънкаха и критикуваха Британците, че одобрявали много бързо могат да продължават да плачат 😂.
  В статията съвсем ясно е написано защо резултата е такъв:
  "За разлика от ЕАЛ, АРЛЗП може да задава въпроси на всеки етап и да получава отговори по-бързо, защото е една агенция"
  Брюксел за пореден път доказва, че е само една бюрократична система създадена, за да пречи а не да помага.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1091 Любопитно

  С любопитство наблюдавам експеримента и дано след започването му, същата тази агенция, одобрила ползването на ваксините, започне да води и статистика на случващото се с/сред населението...

 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4259 Любопитно

  С любопитство наблюдавам експеримента и дано след започването му, същата тази агенция, одобрила ползването на ваксините, започне да води и статистика на случващото се с/сред населението...
  —цитат от коментар 2 на geordgeo


  Защото явно обичате статистиките и наблюденията само да Ви напомня, че НАЙ-ДОБРАТА противогрипна ваксина има 61% успех.....при останалите 39% се очаква негативен или никакъв ефект. При тази ваксина се очакват между 70 и 75% положителен ефект. Така, че можете да се приготвите да критикувате факта, че ще има хора на които няма да помогне и да не забравите да обвините агенцията и Британското правителство за това, за да поддържате опорките 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Ще КрЕтА , при тия "космически"условия за съхранение .

 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До брекзита да сте приключили!

  хихихи

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  Всяка вакса със игла.

 7. 7 Профил на Viper_c
  Viper_c
  Рейтинг: 251 Весело

  От към острова се чува църкане... на опитните мишчици. Борето е готов на всичко, само да отърве кожата.

  Комунист и на некролог да го видиш - пак му удари шамар!
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  "различни екипи са работили паралелно" "денонощно", включително през уикендите, по различните аспекти, без да чакат да приключат с единия, преди да се захванат със следващия.

  Така трябва да рабоят всички държавни институции - денонощно и паралелно.
  Когато държавните институции пренебрегват неотложността на това, което правят се подиграват със своите задължения.
  Днес се развам, че Британия напусна ЕС. Защото ако беше останала в ЕС сега щеше да чака брюкселските мекотели.

  подпис
 9. 9 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Аз вярвам на ваксини, ОБАЧЕ тези, които се ползват от +5 години, тогава има статистика както става. А при тези срокове на одобрение сигурното е че нямат странични ефекти КОИТО СЕ ПРОЯВЯВАТ за месеци. Ама ефекти след години - ще се разбере след години (и ще е късно).

  Аз ваксина няма да си слагам .

 10. 10 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 746 Неутрално

  "...бързото разрешаване на ваксината във Великобритания може да се обясни с разликата в процедурите на АРЛЗП и на Европейската агенция за лекарствата..."

  Брекзит в действие... В ЕС бюрократщината ще стигне до същия извод чак (евентуално) след половин година когато измрат още стотици хиляди хора...

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  "...бързото разрешаване на ваксината във Великобритания може да се обясни с разликата в процедурите на АРЛЗП и на Европейската агенция за лекарствата..."

  Бързото разрешаване на ваксината във Великобритания ни показва неефективността на ЕС.
  Каквито и да са процедурите дейността е една и съща - преглеждане на купища документи. В съвременните общества по хиляди поводи се преглеждат купища документи. Излиза, че в ЕС не умеем да преглеждаме купища документи или пък
  в ЕС не можем да накараме чиновниците да работят денонощно без почивни дни.
  Общество, което не може да принуди чиновници и политици да се трудят усърдно няма добро бъдеще.

  подпис
 12. 12 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Ако Британия не беше напуснала ЕС, сега нямаше да имаме толкова очевидно доказателство, че ЕС не се управлява ефективно.
  Снощи в новините имаше изявление на органи на ЕС, които упрекват бринатските органи за тяхното бързане.
  Но не споменаха дали нашите контролиращи са работили денонощно без почивни дни, така както са работили преди тях лаборатории, лекари и всички създатели на ваксините.

  подпис
 13. 13 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 746 Весело

  Аз вярвам на ваксини, ОБАЧЕ тези, които се ползват от +5 години, тогава има статистика както става...
  —цитат от коментар 9 на guentchovelev


  ОК - стой си още 5 години в къщи и ще си супер!

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Въпреки бодряшките изказвания на здравните власти във Великобритания според моето скромно мнение това е малко прибързан ход!Трябваше да мине по-дълъг период на изпитания върху доброволците!

 15. 15 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1216 Весело

  Аз вярвам на ваксини, ОБАЧЕ тези, които се ползват от +5 години, тогава има статистика както става. А при тези срокове на одобрение сигурното е че нямат странични ефекти КОИТО СЕ ПРОЯВЯВАТ за месеци. Ама ефекти след години - ще се разбере след години (и ще е късно).Аз ваксина няма да си слагам .
  —цитат от коментар 9 на guentchovelev


  Във вашето семейство, ваксината бита на прадядо ти по време на първата Световна война явно е проявила страничните си ефекти при теб! Така че за по-сигурно изчакайте да минат 5-6 поколения ваксинирани, за да сте сигурни, че ваксината няма странични ефекти!

 16. 16 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 746 Весело

  Откъде-накъде някакви си професори с Оксфорд с 30-40 годишен опит в световните зарази ще са по-компетентни от бай Ганя, който тия неща ги разбира къде-къде по-интуитивно...!?
  ;)

 17. 17 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 86 Весело

  [quote#15:"У Чен"][/quote]

  "Във вашето семейство, ваксината бита на прадядо ти по време на първата Световна война явно е проявила страничните си ефекти при теб! Така че за по-сигурно изчакайте да минат 5-6 поколения ваксинирани, за да сте сигурни, че ваксината няма странични ефекти!"

  :-)
  Мерси за съвета, това и ще направя! Т.е - няма да се ваксинирам.
  Освен мнение, някакъв аргумент да дадеш? Мнение всеки има право, то няма какво да се обсъжда, право ти е. Ама ако искаш да има шанс другите да се съгласят с теб, давай с аргументи! Какви са ти? ВИж моите по-долу.

  Инженер съм и работя на високо ниво международно в системи 24/7. Виждам колко грешки има, в 100 пъти по-предвидима среда, отколкото е човешки организъм. 80% е сигурно, че ваксини одобрени за 3-4 месеца ЩЕ имат лоши последици - от незначителни - до значителни. И ефекта им може да е по-значим от ядрена бомба! Вкасини от 100 години се правят, за да е стандартния им срок 3-5 години - ИМА ЗАЩО! Ще ти го обясня - казва се - минимизиране на щетите! ИМа случаи на неуспешни ваксини (т.е вредни), ама едно е да си ваксинирал 1% от населението, друго 30-40% както се канят сега .

 18. 18 Профил на guentchovelev
  guentchovelev
  Рейтинг: 86 Весело

  [quote#13:"Kosta Delev"][/quote]

  Аз вярвам на ваксини, ОБАЧЕ тези, които се ползват от +5 години, тогава има статистика както става...

  —цитат от коментар 9 на guentchovelev


  ОК - стой си още 5 години в къщи и ще си супер!

  44 години съм, не си стоя в къщи! Виж - в спорт, пиене на чай, плодове и други подсилващи имунната система правя! Те и без ковид са полезни ...

 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#14] от "bat_plamen":
  "Трябваше да мине по-дълъг период на изпитания върху доброволците!"

  За изпитанията всички работят по световни стандарти. Там трябва да са указани и броя хора и времето. Никой не казва, че са нарушени стандартите. Разликите вежду Британия и ЕС е само във времето пред което държавните експерти са проверявали и оценявали документацията.
  Фирмите производители се представили копия от една и съща документация и в САЩ и в ЕС и в Британия и навсякъде.

  подпис
 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Весело

  До брекзита да сте приключили!хихихи
  —цитат от коментар 5 на EU defender


  Брекзит ще има ли?

 21. 21 Профил на johngalt
  johngalt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тея са откачени, ако ваксинират 20 милиона с не тествана ваксина сготвена набързо в микровълновата. Решили са да задминат доктор Менгеле.

  Не ми се мисли ако се обърка нещо след година две.

 22. 22 Профил на johngalt
  johngalt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ОК - стой си още 5 години в къщи и ще си супер!
  —цитат от коментар 13 на Kosta Delev


  И що да си стои в къщи? Не всички са хипохондрици и виждат вирус навсякъде.

 23. 23 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1091 Любопитно

  "Бързата кучка, слепи ги ражда" - тая поговорка е повече от вярна в случая с бързото ваксиниране. И няма защо някои хора тук, във форума (и не само) да се заяждат с тези, които мислят за здравето си и не биха рискували с ваксина, НЕдоказано работеща. В повечето случаи ваксината е изпробвана върху здрави и млади доброволци, а не върху рискови групи, заради които е цялата истерия. Дано не се окаже, че точно върху по-възрастните тази ваксина има отрицателен ефект, за който никой дори и не предполага....

 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4259 Любопитно

  "Бързата кучка, слепи ги ражда" - тая поговорка е повече от вярна в случая с бързото ваксиниране. И няма защо някои хора тук, във форума (и не само) да се заяждат с тези, които мислят за здравето си и не биха рискували с ваксина, НЕдоказано работеща. В повечето случаи ваксината е изпробвана върху здрави и млади доброволци, а не върху рискови групи, заради които е цялата истерия. Дано не се окаже, че точно върху по-възрастните тази ваксина има отрицателен ефект, за който никой дори и не предполага....
  —цитат от коментар 23 на geordgeo


  Ти явно нямаш никакво, ама абсолютно никакво понятие какъв е протокола за клинични изследвания.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1216 Любопитно

  До коментар [#17] от "guentchovelev":

  Кои точно клинични изпитания не е преминала ваксината, че си сигурен, че ваксинацията ще има лоши последици? Кои от тези клинични изпитания които е преминала до сега ваксината според теб не са достатъчни за да се твърди, че ваксината ще е безопасна? Какви точно клинични изпитания според теб трябва да премине една ваксина за да се каже че е безопасна? Отговори ми на тези въпроси и може да ме убедиш, че ваксината ще е опасна!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK