Китайската мисия напусна Луната след успешно събиране на проби

Китайската мисия напусна Луната след успешно събиране на проби

© CNSAКитайската космическа сонда е напуснала повърхността на Луната, за да се върне на Земята, след като успешно събра проби от лунни скали.


Сондата излетя от равнината Oceanus Procellarum в 10:10 EST в четвъртък (17:10 българско време), носейки със себе си първите лунни проби от 1976 г. насам.


Шест минути по-късно космическият кораб е достигнал стабилна лунна орбита. Предстои сондата да се срещне с орбитъра на мисията Chang'e 5 и след това да прехвърли товара си в капсула за връщане към Земята.
Двата космически кораба ще започнат финален подход един към друг някъде в събота (5 ноември) и ще завършат скачването 3.5 часа по-късно.


Лунните проби обаче няма да се приберат веднага у дома. Космическият кораб Chang'e 5 ще трябва да чака в лунна орбита няколко дни за тесен прозорец, в който да задейства двигателите си и да се насочи към Земята.


Китайската мисия напусна Луната след успешно събиране на проби

© CNSA


Пътуването обратно до Земята ще продължи 112 часа - малко повече от четири дни и половина - преди опита за повторно влизане в атмосферата.


Тъй като космическите кораби, които се връщат от Луната, пътуват по-бързо от тези, които се връщат от ниска земна орбита, като например пътувания от Международната космическа станция, модулът за повторно влизане на Chang'e 5 ще отскочи от атмосферата веднъж, за да забави скоростта си, преди да започне окончателното си спускане към повърхността.


Мисията на Chang'e 5 започна на 23 ноември с изстрелване на ракета Long March 5 от Южен Китай. Космическият кораб навлезе в орбита около Луната четири дни и половина по-късно.


Китайската мисия напусна Луната след успешно събиране на проби

© CNSA


Сондата кацна на Луната на 1 декември, а вземането на проби беше завършено в рамките на 19 часа след кацането.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK