Корабът "Орион" на НАСА се повреди и ремонтът може да отнеме месеци

Капсулата за екипаж "Орион"

© NASA

Капсулата за екипаж "Орион"Инженерите се надпреварват да поправят повредено оборудване на бъдещата капсула за екипаж на НАСА "Орион" преди първия й полет в Космоса - може да са необходими месеци работа за подмяна или поправка. В момента инженерите от НАСА и основният изпълнител на капсулата - "Локхийд Мартин", се опитват да изберат най-добрия начин за поправка на компонента и колко време ще отнемат ремонтите, съобщи тази седмица технологичното издание The Verge.


В началото на ноември инженерите от "Локхийд Мартин", работещи върху "Орион", забелязаха, че захранващ компонент в капсулата е отказал, според вътрешен имейл и презентация на PowerPoint, видяна от The Verge. Компонентът е в рамките на един от осемте блока за мощност и данни на космическия кораб, или PDU (power and data unit). PDU са "основните кутии за захранване/данни" на "Орион" според имейла, отговорни за активирането на ключови системи, от които капсулата се нуждае по време на полет.


"Орион" е критична част от програмата Artemis на НАСА, която има за цел да върне американски астронавти на Луната до 2024 г. Конусовидната капсула е проектирана да бъде изстрелвана върху ракетата Space Launch System, или SLS, която НАСА изгражда през последното десетилетие. За да изпробва възможностите на двете системи, НАСА планира да изстреля капсулата "Орион" без екипаж при първия полет на ракетата в края на 2021 г. - мисия, наречена Artemis I.
Докато пред SLS все още има много ключови тестове, които трябва да премине преди този полет, капсулата "Орион" е почти готова и стои сглобена в съоръжението за експлоатация и проверка на НАСА в космическия център "Кенеди" във Флорида. НАСА планираше да прехвърли капсулата в съоръжението за обработка на полезни товари (Multi-Payload Processing Facility) на 7 декември, въпреки че това може да бъде отложено. Помолена за коментар, НАСА е посочила кратка публикация в блога си, публикувана тази седмица, описваща проблема.


Корабът "Орион" на НАСА се повреди и ремонтът може да отнеме месеци

© NASA


"Въпреки че PDU все още е напълно работещ без този допълнителен компонент, ние бързо разглеждаме проблема, като същевременно продължаваме с последните дейности по "Орион", каза представител на "Локхийд Мартин" в изявление пред The Verge. Изцяло се ангажираме да видим как "Орион" стартира догодина с историческата си мисия Artemis I до Луната."


Смяната на PDU не е лесна. Компонентът е труден за достигане: той се намира вътре в адаптер, който свързва "Орион" със сервизния му модул - цилиндрично отделение, което осигурява поддръжка, задвижване и мощност за капсулата по време на пътуването й в Космоса. За да стигнат до PDU, инженерите може да извадят капсулата за екипажа от нейния сервизен модул, но това е дълъг процес, който може да отнеме до една година. Според презентацията ще са необходими цели девет месеца, за да се разглобят капсулата и модулът и след това да се съединят обратно, в допълнение към три месеца за последващо тестване.


Капсулата за екипаж "Орион"

© NASA

Капсулата за екипаж "Орион"


Пред "Локхийд Мартин" има и друг вариант - нещо, което никога преди това не е правено и може да крие допълнителни рискове, признават в презентацията си инженерите. Те може да преминат през външната страна на адаптера, като премахнат някои от външните му панели, за да стигнат до PDU. Панелите не са проектирани да бъдат премахвани по този начин, но този сценарий може да отнеме само до четири месеца, ако инженерите измислят начин да го направят.


Трети вариант е капсулата да излети с повреден компонент. PDU се е повредил по такъв начин, че все още може да функционира, макар да е загубил резервните си системи. Но като агенция, която ненавижда рисковете, НАСА едва ли ще излети без резервен план, коментира The Verge.


Все още не е ясно какво се е объркало в устройството, което е било тествано, преди да бъде инсталирано на космическия кораб, според човек, запознат с въпроса.


Илюстрация на "Орион" в полет

© NASA

Илюстрация на "Орион" в полет


Ако инженерите изберат да разкачат "Орион" от сервизния модул, първият полет на капсулата на SLS може да бъде отложен след ноември 2021 г.


SLS си има собствени проблеми: ракетата трябваше да лети за пръв път през 2017 г., но все още не го е направила и не е ясно дали ще бъде готова за полета през ноември - ключов тест на ракетата, предстоящ в края на годината, бе изместен, без да е зададена нова целева дата. Така че е възможно "Локхийд Мартин" и НАСА да поправят "Орион", преди SLS да е готова за полет.


Всяко по-нататъшно забавяне по Artemis може да промени плановете на НАСА за завръщане на Луната през 2024 г. - много експерти са скептични, че подобна мисия може да бъде изпълнена навреме.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK