ClearSpace получи първия в света договор за чистене на космически боклук

Илюстрация на навлизането на ClearSpace-1 в атмосферата

© ESA

Илюстрация на навлизането на ClearSpace-1 в атмосфератаЕвропейската космическа агенция (ESA) финализира договор за 86 млн. евро с швейцарския стартъп ClearSpace SA, за да завърши първата в света мисия за отстраняване на космически отломки, съобщиха от агенцията.


ClearSpace-1 ще бъде първото премахване на космически боклук, което не е демонстрационна мисия, заяви генералният директор на ESA Ян Вьорнер.


Отломките са горната степен на VESPA (Vega Secondary Payload Adapter) - адаптерът за полезен товар, използван на европейските ракети Vega. "Става дума за активен космически отломък, нещо, което е много по-предизвикателно за премахване, отколкото стабилна цел", обясни Вьорнер.
"При космически отломки такъв контрол по дефиниция не е възможен - вместо това обектите се движат, често доста произволно, каза Вьорнер. Така че първото улавяне и премахване на космически обект, който не е управляем, представлява изключително предизвикателно постижение."


Адаптерът е бил изстрелян на борда на втория полет на ракетата Vega на Arianespace през 2013 г.


За разлика от традиционните договори на ESA, при които агенцията координира мисията, ClearSpace-1 е договор за закупуване на услуга - безопасно отстраняване на парче космически отломки. Служители на ESA заявиха, че възнамеряват тази мисия да помогне за създаването на нов търговски сектор, воден от европейската индустрия.


86-те милиона евро, предоставени от ESA, ще бъдат допълнени с още 24 млн. евро, които ClearSpace набира от частни инвеститори. Приблизително 14 милиона евро от набраното частно финансиране ще бъдат използвани за мисията, докато останалите 10 милиона ще бъдат заделени за непредвидени обстоятелства, заявиха от ESA.


Адаптерът на ракетата Vega, който трябва да бъде прихванат

© ESA

Адаптерът на ракетата Vega, който трябва да бъде прихванат


ESA ще предостави ключова технология за мисията, разработена от инициативата на агенцията Clean Space за активно премахване на отломки/обслужване в орбита. Технологията включва усъвършенствани системи за насочване, навигация и контрол, както и роботизираните рамена за улавяне на целевия обект.


112-килограмовият адаптер, който трябва да бъде извлечен, се намира в орбита около Земята приблизително 801 км на 664 км. Обектът е избран, тъй като наподобява по размери и тегло малък сателит, които ще бъдат основният пазар на ClearSpace.


500-килограмовият космически кораб ClearSpace-1 трябва да бъде изстрелян на борда на ракета Vega-C през 2025 г. Космическият кораб разполага с камери, радар и LIDAR за навигация и четири рамена, предназначени да уловят отломките.


Веднъж изстрелян, ClearSpace-1 ще бъде разположен на 500-километрова орбита за въвеждане в експлоатация и тестване. След това ще бъде издигнат до целевата орбита за среща и улавяне на отломките - предвижда се голяма част от този процес да е напълно автоматизиран,


След като целевият обект бъде прихванат, ClearSpace-1 ще поеме по траектория към Земята, за да изгори в атмосферата.Изпълнителният директор на ClearSpace Люк Пиге заяви, че след завършването на ClearSpace-1 компанията планира да предприеме поредица от все по-амбициозни последващи мисии. Целта на компанията е един космически кораб да може да улови множество обекти, което би намалило разходите, като по този начин услугата ще стане по-достъпна.


ClearSpace е била в контакт с редица оператори на мрежи от спътници, включително OneWeb и Iridium, каза Пике. Въпреки това компанията все още не е получила поръчки за своята услуга.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK