Прилагателното "македонски" спъна историческата комисия

Снимката е архивна

© Анелия Николова

Снимката е архивнаНулева" среща, в която българската страна говори за отстъпление от поети ангажименти и "релативизиране" на историята от македонска, а колегите от другата страна на границата говорят за опит да се наложи една единствена визия за миналото. Така обрисуваха експертите от Съвместната българо-македонска експертна комисия за исторически и образователни въпроси, които дадоха брифинг в след виртуалната си среща днес.


"Дистанционната работа на комисията... създаде проблем в работата за образованието. Единайсетата среща е нулева. Няма и една направена стъпчица в нашата работа," каза председателят от българска страна проф. Ангел Димитров. Той обясни проблема с няколко пречки. "Колегите отказаха да подписват протоколите с искането да фигурира прилагателното "македонски" навсякъде," каза Димитров. По думите му това противоречи на правилата и на ангажимента на Северна Македония към Организацията на обединените нации, а наличието на две срещи с протоколи създава проблем с работата. "Нещата изглеждат несигурни и показват нежелание да се работи интензивно и с резултат."


Според Димитров, освен заради опита за дискредитиране на българската позиция, има и проблем с твърденията, че комисията е отхвърлила три периода - ранното и късно Средновековие и ранното начало на османския период на Балканите, а това е далеч от истината. "Нашите бележки бяха с 14 точки, ние сме едва на четвъртата, за цар Самуил. Тя бе изцяло безрезултатна и се вижда отстъпление от съвместен текст, подготвен от двете правителства. "Движим се толкова бавно с едно костенурско темпо. Животът на един договор съвсем не се брои с дълголетието на костенурките и много ми се иска, ако работим пълноценно, да не работим по този начин, защото той няма място в Договора за добросъседство".
Досега бе известен проблем на българските власти с понятието "македонски" по отношение на езика. Тъй като България не признава съществуването на македонски език, тя иска това понятие да не фигурира в преговорната рамка за членство в ЕС. Освен това договор с "Фронтекс" не бе подписан от България заради използването на същия израз.


Срещу понятието "македонски", свързано с атрибути на държавността, е и Гърция - това е указано в Преспанския договор, но не е известно да се отнася за исторически въпроси.


"Говорим на различни езици"


"Срещата премина в академична атмосфера, плод на многослойна дискусия, която за съжаление не донесе никакви резултати. Мога да се съглася, че няма резултати, но понякога, като няма резултати от определена среща, и това показва нещо. Голяма част от срещата бе в частта с бележките (от предишните срещи) и тук голям проблем е употребата на прилагателното "македонски".


Георгиев обяснява проблема с Преспанския договор и различното му тълкуване. "За съжаление трябва да кажа, че това беше внесено в работата на комисията" и се говори за договора с Гърция, съгласно който Скопие се съгласи да смени името от Република Македония на Република Северна Македония. "За съжаление трябва да кажа, че това беше внесено в работата на комисията след шестата среща и нашата страна не беше информирана за това, но нашите български колеги започнаха да практикуват."


Българската страна отхвърля твърденията за връзка с Преспанския договор, а говори за формула за употребата на "македонски", залегнала в редица споразумения. Тя цитира документ на македонското външно министерство, който изрично указва да не се използва за атрибути на държавността прилагателното "македонски", но той не обхваща въпроси от историята и културата (които не са засегнати и в цитирания от македонската Преспански договор). Попитан за прилагателното, той каза, че според насоките на македонското МВнР официалните органи и публични институции, както и частни субекти, не може да се назовават с "македонски", е правилно да се използва "на/от Северна Македония".


След това Димитров не представи конкретика къде в протоколите прилагателното "македонски" е проблем в отговор на уточняващ въпрос на "Дневник", но Георгиев продължи с фокуса върху договора с Гърция. "Не се съгласяваме в кой контекст може и в кой не може да се употребява съгласно Преспанския договор. Ако става дума за македонска културна традиция, македонски език, македонски народ... Трябва да кажа, че имаме неразбирателство."

Всъщност насоките на македонското МВнР съдържат недвусмисленото уточнение, че прилагателното "македонски" се използва, когато става дума за етническа и културна идентичност на народа, "езика, исорията, културата, наследството, територията и други атрибути". В този контекст "тези термини са отчетливо различни от използваните по отношение на региона Македония в Гърция".

По думите на Георгиев няма консултация с колегите от българска страна за надминаване на този проблем. Остава проблемът с прилагателното "македонски", ще се говори на по-високо ниво. "Говорим на различни езици," каза по-рано Георгиев, имайки предвид спорове за представянето на Самуиловата държава в учебниците по история. По думите му се избягва използването на различни перспективи в учебниците и опит да се наложи "само едно виждане за тази държава" и то да е единственото, което ще получат учениците.


"Релативизираме всичко и нежеланието да се върви напред е крайно непродуктивно," каза Димитров, критикувайки македонската страна.


Какво всъщност е направено


Димитров определи като "странен" и "информационен" опита на "Дневник" да разбере означава ли спорът за протоколите, че нито една препоръка за учебниците не е изпратена на властите в двете страни като продукт на работата на комисията, както и какви точно са стъпките, които превръщат работата на комисията в реална промяна за образователната система и възможност за общо честване на исторически личности, каквато всъщност е целта ѝ.


Въпреки спора за протоколите от срещите Георгиев повтори вече заявеното пред "Дневник" тази седмица, че са изпратени забележките за пети и шести глас за българските учебници и за шести клас за македонските, спорът е за учебници за седми клас.


Какво обаче трябва да се направи след получаването им от правителствата? Георгиев каза в разговора с "Дневник" тази седмица, че те трябва да бъдат утвърдени на междуправителствено заседание, но институциите в София и Скопие не потвърдиха това, нито дали такова заседание не се провежда само заради коронавирусната пандемия.

Ключови думи към статията:

Коментари (203)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Начало на преговори за ЕС тази година няма да има.

  ВЕТО на историчарите и политичарите от Република Северна Македония!

  Югославската комунистическа пропаганда и анти-българска идеология нямат място в ЕС!

 2. 2 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  В крайна сметка нека се наричат македонци, или както там искат. Не разбирам какъв ни е проблема, че им правим сечено.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4808 Гневно

  Не става въпрос ЗА ТЯХ , а за НАС ......

 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Историческият и морален релативизъм е отличителна черта на всички югославяни.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3367 Неутрално

  Освен при културната революция на хунвейбините в Китай, не се сещам професор да е бил принуден да прави компромиси с "истините" на кандидатстудента.

 7. 7
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5946 Любопитно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 8. 8 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 839 Неутрално

  "Македонски" има много значения, едно от които е в чисто географски смисъл.

  Историчарите от РСМ искат да присвоят и наложат само едно значение при употребата на прилагателното "македонски" и то е в смисъла на сърбо-македонистката идентичност наложена след ВСВ на територията на днешна РСМ.

  Този въпрос обаче въобще не е основната причина за липсата на резултати в работата на комисията.

  Основната пречка е това, че тези историчари са изграждали професионалната си кариера на базата на манипулиране, релативизиране, фалшифициране на историята на българския народ в Македония и признаването на историческите факти е равносилно на това да плюят на цялата си "научна" дейност.

  Друга пречка е, че ще бъдат линчувани в РСМ.

 9. 9 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1440 Весело

  До коментар [#2] от "moreee":

  Явно не си в час, потърси си друга тема и толкова. Ако ще се наричат както си искат, нека да е микимауси.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 10. 10 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Не разбирам защо очакваме от хора като Драги Георгиев, изградили целия си работен стаж повтаряйки една лъжа, да си сменят мнението. И да признаят че всички заплати, бонуси, нАучни титли и признания са всъщност за нищо.

  Трябва да разтърсиш такива хора за да преживеят катарзис. Примерно този Драги си има дядовци и баби нали? Да им издирят в българските архиви какви са били и какво са вършели.

 11. 11 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 877 Неутрално

  С вардарските крадци на история, трябва да разговарят специалисти от Карлуково, свикнали да се оправят хора, въобразяващи се, че са Наполеон, Исус Христос, Юлий Цезар и или други известни личности.

 12. 12 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Иначе обяснението за това отстъпление на скопците е в изявленията на Заев и Бучковски от последните дни, и в позициите на Мицковски, който го удари на антички национал-шовинизъм - щял да търси малцинства, нямало да признава договори и прочее.
  Скопските "историчари" имат пряко участие в югославските измишльотини и те явно очакват след ветото да се прекъснат всички отношения и те да излязат герои, защитили античките достижения на идентитетот. Т.е. казано накратко - защитават създадената от тях марка "античка югославия" и бизнеса покрай нея.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 13. 13 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":

  "Ако наричат Самуил и синовете му "македонци", а самите те се наричат Българи в Битолския надпис, който е строго секретен в Скопие, пак ли не виждате проблем?"

  Нито ще са първите, нито последните. Цяла Украйна говори на руски, а се наричат украинци и не искат да ги причисляват към руснаците. Абсолютно същата история като с Македония. На сила хубост не става.

 14. 14 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Заглавието е манипушативно и подвеждащо.

  Проблемът с използването на прилагателното "македонски" е най-вече във връзка с подписването на протоколите, а не със същинската работа по съгласуване на текстове за съответните исторически личности, събития и т.н.

  От пресконференцията на комисията днес стана ясно, че няма никакъв напредък за българския цар Самуил, за когото уж беше посстигното някакво съгласие на предишните срещи.

  Тоест, не само че няма напредък, но се забелязва и регрес.

  България няма никакви гаранции, че ще има положителна промяна в следващите години. В тази ситуация, България няма друга опция освен налагането на ВЕТО!

 15. 15 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#2] от "moreee":

  Ние не им правим сечено, нито пък имаме претенции как ще се наричат. Такива претенции имаше Гърция.
  Ние просто казваме, че те трябва официално да признаят, че корените на нацията и езика им са български.

 16. 16 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#13] от "moreee":

  Спрете с лъжите.

 17. 17 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  В крайна сметка нека се наричат македонци, или както там искат. Не разбирам какъв ни е проблема, че им правим сечено.
  —цитат от коментар 2 на moreee


  Проблемът е, че Гоце Делчев се е определял като българин, завършил е българска гимназия, после българско военно училище, а вироглавите Фиромци напук го наричат македонец и борец за македонска държава.

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3888 Весело

  "Колегите отказаха да подписват протоколите с искането да фигурира прилагателното "македонски" навсякъде," каза Димитров. По думите му това противоречи на правилата и на ангажимента на Северна Македония към Организацията на обединените нации, а наличието на две срещи с протоколи създава проблем с работата. "Нещата изглеждат несигурни и показват нежелание да се работи интензивно и с резултат."

  Що не ги оставите колегите да поразмислят след поредното второ вето с прилагателното " македонски" ? Ще видите, че станат далеч по - сговорливи......

 19. 19 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  До коментар [#9] от "Пипера е много лют":

  "Явно не си в час, потърси си друга тема и толкова. Ако ще се наричат както си искат, нека да е микимауси."

  Е като не искат да признаят, че са българи, значи не искат. С изнудване ли ще ги принудим? Само ще посеем омраза и разделение. Виж отношението на Турция към Азербайджан. Ердоган казва, азерите са наши братя, а не азерите са турци. Така се прави, а не със спънки и изнудване.

 20. 20 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1477 Весело

  Представителят на България на срещата:
  - Мога ли да започна отдалече?
  - Може, само че кратко.
  - Когато българския цар Самуил с цялата войска се върна в Охрид след битката с византийците край Скопие през 1004 г. Ние си свалихме дрехите и се хвърлихме във водата, за да отмием натрупалия се прах от дългия поход. Когато излязохме от водата, видяхме, че македонците са ни свили всичките дрехи!
  Скача представителят на Северна Македония:
  - Протестирам! Нас тогава изобщо ни е нямало там!
  - Благодаря, ето това исках да докажа...

 21. 21 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#13] от "moreee":

  И руснаците и украинците, както и всички т. н. славяни говорят различни диалекти на българския език от IX - X век...

 22. 22 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 747 Весело

  Така се решават исторически спорове... с комисии... и всички ще се съгласят накрая...

  Като решим проблемът с Македония с комисия, трябва да се прехвърлим и на други ширини. Имаме какво да делим с гърци, сърби и турци там също са живели българи. Румъния също има огромен потенциал да е българска. Имали са български владетели, и там са говорили български, пишели са на кирилица... само трябва да създадем комисии... след това може да се прехвърлим и към Монголия и да искаме суверенитет над южен Сибир...

 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3367 Неутрално

  " колегите от другата страна на границата говорят за опит да се наложи една единствена визия за миналото"

  Джебчийките в трамвая също са против да има една единствена визия кой кого е обрал.

 24. 24 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#2] от "moreee":

  Проблемът е, че българите в РСМ не могат свободно да изразят своята българска идентичност, защото българската идентичност в РСМ е стигматизирана.

  Проблемът е в отричането, манипулирането и фалшифицирането на историята, паметта и наследството на българския народ в Македония.

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3888 Весело

  " Попитан за прилагателното, той каза, че според насоките на македонското МВнР официалните органи и публични институции, както и частни субекти, не може да се назовават с "македонски", е правилно да се използва "на/от Северна Македония"."

  Трябва да се окаже на комшиите, че свободно могат да използват епитета " български" вместо да се мъчат с " македонски", който е съмнителен от международноправна гледна точка......

 26. 26 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Няма как и сърбомакедонският вълк да е сит и агентео на българската идентичност да е цяло.

 27. 27 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#19] от "moreee":

  Азерите не са турци, а тюрки... Знаете ли каква е разликата?
  Знаете ли колко тюркски държави има по Света (включително и Унгария)?

 28. 28
  moreee
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 29. 29 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 692 Неутрално

  [quote#17:"мики маус"][/quote]

  Проблемът е, че преговаряме с историци, които ако кажат истината, ще бъдат линчувани от зомбирана от шовинизъм и комунизъм тълпа още на първите стълбове след Деве баир. Те знаят отлично докумените и фактите, но щели да търсят "мултиплеарност" в тълкуването на българската и севмак история - тоест старата песен на нов глас. Отказаха се дори от договореното за Самуил, не подписват съвместните протоколи, дори Заев каза повече истини от тези прошляци с титли. Само ако ги сритат в Скопие нещата ще потръгнат, но май ситуацията отива към изритване на самия Заев и тези академични плъхове го усещат и шикалкавят все по-усърдно.

 30. 30 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#28] от "moreee":

  Ами ето сам доказахте, че лъжете.

 31. 31 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 747 Любопитно

  До коментар [#27] от "anonim440":

  Унгария тюркска държава ли е?

 32. 32 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#19] от "moreee":

  Изразявате много погрешно мнение!
  Никой не ги натиска да признават, че са българи!
  Натискът е, че в миналото са били част от българската история и народност и са говорили вариант на българския език, но днес вече са македонци. Фиромците твърдят, че нямат български корени и нямат нищо общо с България, което е категорично невярно.

  До преди 3 години твърдяха, че са потомци на Алекдандър и Филип Македонски, но гърците им свиха сармите.

 33. 33 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  По въпроса с учебниците:
  Очевидно Скопие трябва да получи учебници по история и БЕЛ. Иначе ще релативизират до безкрайност.
  Вчера някакъв антички сайт написал, че Желязната църква в Цариград била построена от македонци. Изброили имената на хора, които дали пари за тая църква и ги нарекли македонци, като спестили факта, че това са българи от Македония. Никакъв контекст, нищо не се пише за църковните борби на българите, за Великденската акция, писали Иларион Макариополски и някакси пропуснали да упоменат кой и какъв е той. Някакви си македонци взели и построили някаква си църква в Цариград.
  Цялата им история е такава югославска - където не могат да изопачат фактите, просто ги орязват или направо лъжат като възрастни роми.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 34. 34 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Мнозина тук се чудят къде е проблема. Нека ви представя таткото на македонска историческа "наука" - българчето ренегат и виден сърбоман, другарят генерал Михајло Апостолски.

  Михаил Митев Апостолов на 8 ноември 1906 г. в щипската махала Ново село, тогава в Османската империя. Завършва основното си образование в Щип и след това гимназия през 1924 г. През 1927 г. завършва средно военно образование във Военната академия в Белград, през 1933 г. завършва там Висша военна академия, а през 1938 г. Генералщабната академия на Кралство Югославия.
  През април 1941 г. Михаил Митев е действащ майор и командва планинските единици на югославската армия. Пленен е от италианците и отведен в пленнически лагер близо до град Милано, Италия.

  На 23 юни 1941 г. бащата на Михаил, Мите Апостолов Матовски, моли българския военен министър Теодоси Даскалов да бъдат направени постъпки пред италианците за освобождаването на сина му, на базата на това, че Михаил е българин, роден от български родители в Щип. Също така, че синът му е постъпил на служба в сръбската армия единствено за препитание и е „единствената надежда и утеха“ за семейството си, което живее в голяма оскъдица. Бащата се позовава и на факта, че през Първата световна война самият той е бил доброволец в българската армия и е ранен, вследствие на което остава инвалид, а при завръщането си у дома намира имота си унищожен и разграбен. Молбата е удовлетворена на 2 юли 1941 г.

  http://promacedonia.com/mpr/documents/apostolski.html

  През ноември Апостолов, който тогава се подвизава под името Михайло Митич, а по-късно приема името Михайло Апостолски, подава молба да постъпи като офицер в българската армия.[2] С оглед на миналото му на югославски офицер, му е предложено по-ниско от дотогавашнато му военно звание, а именно – капитан, а също и работа в строителни войски. Той не е удовлетворен и отказва.[3] През зимата на 1941 – 1942 година Апостолов се мести в София и започва работа в СУ, където влиза в контакт с нелегални леви дейци.[4] През пролетта на 1942 година прекъсва работа и се включва в югославското комунистическо партизанско движение. През май 1943 Тито му дава званието генерал-майор. Избран е за делегат от Македония за Второто заседание на АВНОЮ

  След пенсионирането си започава да се занимава с различни въпроси от историята на балканските народи. Между 1965 и 1970 г. става първия доктор по военни науки на Балканите и е директор на Института по националния история в Скопие[7]. С основаването на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) през август 1967 г. Апостолски става първият неин редовен член. През 1969 г. под негово ръководство се издава първата „История на македонския народ“, която е пример за многобройни неистини и манипулации в македонската историография. В тази връзка става известен сред българските си колеги с фразата си: „Немам доказ, али тврдам“. Президент е на МАНИ от 1976 до 1983 г.


  Те такива са им историците, неграмотни българчета - комунистически ренегати.
  Какво разбиране с тия, какви комисии, кви 5 лева?

 35. 35 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3367 Неутрално

  До коментар [#28] от "moreee":

  Е и? И ирландците говорят английски. И в България 20 години след освобождението всички които са имали бизнес с турците са говорели турски.

 36. 36 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6025 Неутрално

  "Говорим на различни езици"

  Докато макетата не проговорят на езика на истината - ВЕТО

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 37. 37 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#2] от "moreee":

  Ако Вас не ви интересува семейство, род, родина, защо не напишете имена, адрес и телефонен номер на Вашите роднини, така че всеки да може да разпространява за тях и техния етнически произход, каквото си поиска?

  Естествено с уговорката, че Вашето семейство като автентичен представител на нихилизма в България се задължава да не предявява никакви съдебни претенции по повод твърденията, които се разпространяват за Вас и Вашето семейство.

 38. 38 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3888 Неутрално

  " Какво е това, днес в Скопие да не може да се наречеш свободно Българин ? "
  https://www.youtube.com/watch?v=ADdBxVzKupc
  Ванче Михайлов

 39. 39 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#27] от "anonim440":Унгария тюркска държава ли е?
  —цитат от коментар 31 на ilinko


  Хуните не са били тюрки - попрочети нещичко преди тъпите въпроси. Чувал ли си за угро-фини?

 40. 40 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#31] от "ilinko":

  Унгарците признаха официално, че са от тюркски произход. Май са единствената тюркска християнска държава (католици). Гагузите са православни, но те имат автономия. Азерите са шиити. В Турция са предимно сунити (20 % шиити).

 41. 41 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  До коментар [#29] от "David Moyseev":

  Така е!
  Всичко опира до запазването на собствената кожа!

 42. 42 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  До коментар [#17] от "мики маус":

  "Проблемът е, че Гоце Делчев се е определял като българин, завършил е българска гимназия, после българско военно училище, а вироглавите Фиромци напук го наричат македонец и борец за македонска държава."

  И ние дълго време наричахме Кирил и Методий славяни, а те са си били гърци. Всеки народ си има някакви митове и преиначава историята в своя полза. Претендираме, че от нас е тръгнала славянската азбука а те никога не са работили в България.

 43. 43 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#31] от "ilinko":

  Прабългарите също са тюркско племе, но след 1984 г. в НРБ комунистите започнаха политик на отричане на това.

 44. 44 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#13] от "moreee":

  Точно опитът да пришиеш Украйна към Македония показва какво е това релативизъм, съчетан с откровена глупост. Това, че Украйна е била подложена на брутална русификация не е унищожило украинския език. Македония е била подложена на брутална сърбизация, впоследствие изродила се в измишльотината "македонски язик".
  Потърси имената на Павел Шатев и Венко Марковски, за да научиш как се измисля език и ако има несъгласни със Сърбия, какво им се случва.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 45. 45 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#19] от "moreee":

  Азербайджанците не си градят националната идентичност на база на манипулирането и фалшифицирането на историята на турците.

  Дали можеш да проумееш разликата с България и РСМ?

 46. 46 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  В крайна сметка нека се наричат македонци, или както там искат. Не разбирам какъв ни е проблема, че им правим сечено.
  —цитат от коментар 2 на moreee


  Проблемът е, че се отрича на насилственото налагане на "македонската" идентичност и език на българския народ във Вардарска Македония. Съответно се отказва реаблитиране на репресираните заради съпротивата им да стават първо сърби, а след 1945 г. и "македонци" българи във Вардарска Македония. И на тази основа се говори за българска "окупация", вместо за освобждение, в периода 1941-1944 г., както и не се осъждат насилията и тормоза срещу българите във Вардарска Македония, включително и досега.

 47. 47 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  До коментар [#28] от "moreee":

  В Украйна съм бил повече от тебе и мога да те уверя, че в Лвив на руски ще се разбереш по-трудно, отколкото на английски. А ако много настояваш с руския, могат и да те разходят по вулиця Джохар Дудаев :)
  Въобще опорката, че Украйна била руската Македония първи я опита Костя Копейкин, та не я пробутвай в този форум. В поглед.инфо може и да мине.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 48. 48 Профил на Лъчезар Григоров
  Лъчезар Григоров
  Рейтинг: 8 Гневно

  Докато Северния канцер съществува като държава , винаги ще имаме проблеми

 49. 49 Профил на nij50393132
  nij50393132
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Пълен провал на Външно и цялата дипломация. Това са постиженията на ГЕРБ за 14 г, които другите партии сборно не можели да постигнат. Да няма друга партия с такива некадърници, която би ни хем скарала с комшиите, хем поставила под критика от европартньорите, че пречим на развитието на ЕС.

 50. 50 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#17] от "мики маус":"Проблемът е, че Гоце Делчев се е определял като българин, завършил е българска гимназия, после българско военно училище, а вироглавите Фиромци напук го наричат македонец и борец за македонска държава."И ние дълго време наричахме Кирил и Методий славяни, а те са си били гърци. Всеки народ си има някакви митове и преиначава историята в своя полза. Претендираме, че от нас е тръгнала славянската азбука а те никога не са работили в България.
  —цитат от коментар 42 на moreee


  Лъжеш - дори при комунизма учехме, че Кирил и Методий са синове на византийски патриций, които за да помогнат на славяните около Солун да приемат християнството са се нагърбили да направят славянска писменост отчасти с гръцки букви. Никога не съм чул глупостта, че светите братя били славяни.

 51. 51 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1440 Весело

  До коментар [#22] от "ilinko":

  Иво Инджев, ти ли си бе, момче....

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 52. 52 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  До коментар [#32] от "мики маус":

  Добре де,защо вместо да решите проблема,го задълбочавате още повече?! ДНЕШНИТЕ македонци НЯМАТ български корени и език,защото са РОДЕНИ и СЪЗДАДЕНИ като НАЦИЯ след 1945г.

 53. 53 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1348 Любопитно

  До коментар [#27] от "anonim440":

  "Азерите не са турци, а тюрки... Знаете ли каква е разликата?
  Знаете ли колко тюркски държави има по Света (включително и Унгария)?"

  ОК, ти говориш турски. Кажи, кои езици са по-близки и имат по-голямо сходстви. Азерски и турски или български и македонски?

 54. 54 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#13] от "moreee":

  Пак лъжа.

  Украинският език е бил забраняван с официални декрети в Руската империя още през 18-ти век.

  Кога България е забранявала несъществуващия преди 1944 г. т.нар. "македонски" език?

  Или сте изключително невеж, или умишлено се опитвате да преиначавате и манипулирате.

 55. 55 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Някои тук още разправят врели-некипели, че не се пишели исторически книги на английски, щото тия в Скопие да разберат, че историята им е фалшива.😂
  Абе, хора, тия край Вардар не искат да прочетат написаното от уж техните войводи, вие ще ги карате да четат на английски. 😂😂😂
  Ето ви пример със знамената и печатите:

  http://store.picbg.net/pubpic/8E/15/71f3961b35bb8e15.jpg
  http://www.strumski.com/books/George_Milkovich_Ilindenski_znamena_i_Pechati.pdf

  За знамето от корицата с бяло-зелено-червено, на автора му хрумвало за близост с Лакроа?! 😂😂
  "Свобода или смъртъ" и "Македония" от знамето, дори не могат да ги напишат титовчерата на сръбските си пишещи машини и пишат "сЛобода", "смрт" и "Македониjа" , ама знамето било на македонците, които се борели с великобългарските шовинисти. 😂😂 Лъвът пък бил символ на Македония и е дошъл от книгата на Жефарович?! 😂😂
  Да не говорим за другата страна на знамето, където Ботевия стих " Тоз който падне в бой за свобода..." направо си е преведен на македонски, все едно македонците не разбират езика на илинденските въстаници. 😂
  Само надписа "С НАМИ БОГ НАПРЕДЪ МОМЧЕТА! ПОБЕДАТА Е НАША. ОХРИДЪ. 1903 год."
  не е преведен и няма коментар. Може да им звучи като антично македонски, от Александър, знам ли. 😂😂

 56. 56 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Пълен провал на Външно и цялата дипломация. Това са постиженията на ГЕРБ за 14 г, които другите партии сборно не можели да постигнат. Да няма друга партия с такива некадърници, която би ни хем скарала с комшиите, хем поставила под критика от европартньорите, че пречим на развитието на ЕС.
  —цитат от коментар 49 на nij50393132


  Ало, майцепродавеца - я изплющи още глупости какви идиоти сме че не пускаме скопските пунгаши в ЕС.

 57. 57 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Братята ни в Скопие за съжаление очевидно още дълго време ще използват кривият макарон в опита си да видят ЕС!!!

 58. 58 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1348 Любопитно

  До коментар [#47] от "Пипера е много лют":

  "В Украйна съм бил повече от тебе и мога да те уверя, че в Лвив на руски ще се разбереш по-трудно, отколкото на английски. А ако много настояваш с руския, могат и да те разходят по вулиця Джохар Дудаев :)
  Въобще опорката, че Украйна била руската Македония първи я опита Костя Копейкин"

  Лвов са поляци и католици. А например съм бил в Киев и Одеса и навсякъде се говори само руски. Що така бе МИМЕ?

 59. 59 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 616 Весело

  И какво точно историци са тия фиромски пл@шипутар@рници???Това са едни хумористи които цял живот са писали свободни съчинения за едната заплата!

 60. 60 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1440 Весело

  До коментар [#19] от "moreee":

  Има нещо повече от "непризнаването", че са потомци на българи. Цялата им държавна идеология е изградена върху отрицанието на всичко българско. Омразата към българите е държавна идеология, както нацистите мразят евреите и това е в ранг на държавна идеология за Третия райх. Нахалството им стига дотам, че всъщност наричат всички македонски бежанци и техните наследници днес (над два милиона души) изроди и одроди. А твърдението (подсказано им от сърбите, щото това е сръбска лъжа) че българите били татари и нямали място на Балканите е расизъм в чист вид.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 61. 61 Профил на meruduja
  meruduja
  Рейтинг: 281 Гневно

  Пр0зрачна е езуитската позиция на Дневник

 62. 62 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  До коментар [#28] от "moreee":
  " всички образовани украинци, живеещи в градовете говорят помежду си на руски. На украинска мова говорят само по селата в западна Украйна."

  Ако бяхме станали руска провинциа , каквито са били целите на руския царизъм , образованите българи също щяха да говорят на руски и нямаше да знаят родния си език. Българинът щеше да бъде русифициран тотално.
  Благозарение на Батенберг и Стамболов това не е станало.

 63. 63 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#53] от "moreee":

  Е, така сега как да направя сравнение? Те и азерският и турският са тюркски езици, и са много близки. Има разлики, но поне 50 % са почти идентични двата езика. Разбира се общо взето какво говорят, поне контекстът се разбира.
  Българският и "македонският" (македонският диалект) са славянски езици и са много близки. Съвременният "македонски" е далеч вече от съвременният български, но като чета книга на "македонски" от началото на създаване на езика им то разбирам много повече отколкото сега, което значи че езикът им е бил отдалечаван от българският и посръбчван (защото сега прилича на сръбски). Но то зависи и с какви македонци говориш Тези в Скопие са с най-посърбен език.

 64. 64 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3363 Неутрално

  В крайна сметка нека се наричат македонци, или както там искат. Не разбирам какъв ни е проблема, че им правим сечено.
  —цитат от коментар 2 на moreee


  Те така или иначе се наричат както си искат и правят каквото си искат. Въпросът е дали можем да подкрепяме дивашките им приумици?
  И от какъв зор? Да си намерят начин да се оправят без нас. Те искат да цъфнат в ЕС с цялата си бутафорна, антична уредба, а ние да ги аплодираме. Ние не щем, как не го разбираш?

 65. 65 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  До коментар [#54] от "terorio":

  "Украинският език е бил забраняван с официални декрети в Руската империя още през 18-ти век."

  Я дай някой от тия декрети да го видим.

 66. 66 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#42] от "moreee":

  Може, само дето са измислили Глаголицата. 🤣🤣🤣🤣

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 67. 67 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Големият проблем на севмак историчарите е, че те можеха с лекота да се откажат от абсолютно малоумните бълнувания на Грую и ДПМНЕ за античките корени на смехотворната вардарска бановина. Но откажат ли се от фалшификациите на българската история цялото кекаво скеле на индентитетот и язикот на СевМак рухва а с него и претенциите, че са нация. Единственото, което им остава да пледират че през 1945 г. светата троица Сталин-Тито-Тарабата ги тласнала со доста кютек да се събудят като нови хора - един от митовите на болшевизма.

 68. 68 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1440 Весело

  До коментар [#49] от "nij50393132":

  Ето това мнение също е морален релативизъм. Целият проблем със скопските микимауси е наличен далеч преди Баце да реши да се прави на политик. Дефицитите в отношенията София - Скопие се трупат с десетилетия, ние трябва да отстъпим заради щастието на югославяните ли?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 69. 69 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Наивно е да се смята, че чрез преговори могат да бъдат накарани сърбомакедоностите доброволно да се разкаят, да си посипят главата с пепел и да признаят, че са лъгали, като така фактически се откажат от столетните си усилия за откъсване на българския народ във Вардарска Македония от България. Затова, на ако продължаваме “преговорите” остава само другата възможност - ние да се откажем от българската идентичност. След интервюто на Заев, с намеци за разкаяние, от Белград веднага изръмжаха заканително по повод възможни отстъпления от каноните на сърбомакедонската идентичност, така, че не е ясно на какво точно се надяваме като продължаваме срещите, с които само фактически легитимираме претенциите на сърбомакедонистите към българската идентичност?

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8209 Неутрално

  От македонците произхождат всички хора на земята.

 72. 72 Профил на de val
  de val
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#19] от "moreee":
  Проблемът е огромното количество лъжи и фалшификации залегнали в учебниците им: сменят заглавия на книги, подправят документи, измислят цитати от исторически фигури. Примерите са безброй. Напоследък в Сборник Струмски внимателно ги събират и класифицират: https://sbornikstrumski.com/category/македонистки-фалшификации/?fbclid=IwAR2arzFY2DjWDjQ7sV2yycfaXL7tCIIZUHQeVw6R0c9YEKyx9Oiugsh7obM
  Честно казано е странно, че човек може да стигне до такива абсурди, но те са факт.

 73. 73 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#53] от "moreee":

  Има разлика между стандартни езици и диалекти.

  Кои са по-близки помежду си:

  1. Книжовен немски (хохдойч) и швейцарски немски
  2. Датски и норвежки
  3. Книжовен български и книжовната норма на българския в РСМ

  Дали става въпрос за език или за диалект не се решава единствено и само с това, до каква дтепен са близки и разбираеми помежду си!

  Т.нар. "македонски" език е кодифициран на базата на БЪЛГАРСКИ югозападни наречия, част от историята и развотието на българския диалектен континуум.

 74. 74 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Нещата са много ясни
  Сърбия до средата на ХХ век и Гърция имаха проблем с това че съществуват македонци и македонски език (че не са сърби/славофони гърци говорейки сърбски/славянски).
  България днес е враждебната страна но морални победители са македонците и Европа и Америка винаги има симпатии към тези който са борят за основни човешки права в случая македонците.
  България е нахалната държава коята порано или покъсно ще ги признае както днес така и в миналото поне последните векове.
  Гърция го направи България няма да има избор.

 75. 75 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Нещата са много ясни
  Сърбия до средата на ХХ век и Гърция имаха проблем с това че съществуват македонци и македонски език (че не са сърби/славофони гърци говорейки сърбски/славянски).
  България днес е враждебната страна но морални победители са македонците и Европа и Америка винаги има симпатии към тези който са борят за основни човешки права в случая македонците.
  България е нахалната държава коята порано или покъсно ще ги признае както днес така и в миналото поне последните векове.
  Гърция го направи България няма да има избор.

 76. 76 Профил на kah48576898
  kah48576898
  Рейтинг: 312 Неутрално

  Нещата са много ясни
  Сърбия до средата на ХХ век и Гърция имаха проблем с това че съществуват македонци и македонски език (че не са сърби/славофони гърци говорейки сърбски/славянски).
  България днес е враждебната страна но морални победители са македонците и Европа и Америка винаги има симпатии към тези който са борят за основни човешки права в случая македонците.
  България е нахалната държава коята порано или покъсно ще ги признае както днес така и в миналото поне последните векове.
  Гърция го направи България няма да има избор.

 77. 77 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  До коментар [#70] от "moreee":

  Защо въобще се намесват украинците?
  Какво общо имат те с Македония?
  Те всички знаят, че руската нация се състои от малоруси (украинци), белоруси и великоруси (руснаци), но в днешно време те са в три отделни държави и има и разлики в езиците им. Даже има и междинна форма на език между украински и руски - суржик. Украинският не го чаткам, но суржик разбирам.

 78. 78 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Нека да не притесняваме северо-македонците! Щом имаме несъгласия - нека ги уточняваме. Десет - двадесет години... колкото се налага. Ние не бързаме за никъде.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 79. 79 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  Няма как и сърбомакедонският вълк да е сит и агентео на българската идентичност да е цяло.
  —цитат от коментар 26 на Борис


  Българският нихилизъм е стигнал до там българската идентичност да я оприличаваме като жертвено агне , а лъжливата сърбомакедонска идентичност като ненаситен вълк.
  Позицията на България оттук насетне трябва да бъде търсене на отговорност от тези , които подложиха българите на геноцид от 1013 година до сега като насилствено го отродиха и превърнаха в сърби и македонци и реабиитация на десетките хиляди жертви на насилствената македонизация на българското население от географската област Македония.

 80. 80 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Ай сиктир! Като не искаш мира, на ти секира!
  ВЕТО!

 81. 81 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#65] от "moreee":
  Я дай някой от тия декрети да го видим."" "" "

  По времето на Петър I Москва се обявява за наследница на Киевска Рус и започва да се нарича Русия или Велика Русия. А Украйна пък става Малоросия. През 1720 г. с указ Петър окачествява украинския език като "наречие" и забранява на територията на "Малоросия" да се издават украински книги и да се ползва украински правопис. Подобни укази се появяват и през 1727-1728 г. През 1735 г. властите изземват украинските букви от църковните печатници, заповядват по време на литургиите да се ползва само руски език. През втората половина на ХVIII в. Киево-Могилянската академия - първото висше учебно заведения в славянския свят, както и училищата в Украйна преминават на руски език.

 82. 82 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#57] от "selqnin":

  Братята?!?!
  Те въобще не ни чувстват братя. Не го ли разбрахте? Живеят си с тяхната Югославия в главите и с антибългарските клишета /крадливи, татари, фашисти/

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 83. 83 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1440 Весело

  До коментар [#70] от "moreee":

  Прокарването на опорката "руснаци и украинци един народ" показва нищо повече от тъпота, съчетана с нахалство. Заприличваш на Стюпида, и това не е комплимент.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#42] от "moreee":

  Славяните не са етнос, народ или група с еднакви гени...
  По-скоро са група от хора, водени от една религия и идеология. Славяните славят Бог на православния език... Българският...

 86. 86 Профил на rxa16566952
  rxa16566952
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#7] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Напълно правилно.

  Право на всеки е да се самоопредели какъв е.

  Няма проблем да се наричат както си искат само трябва да кажат, че всичко което е Македония днес започва след 1945 год.

 87. 87 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  До коментар [#62] от "tacheaux":

  "Ако бяхме станали руска провинциа , каквито са били целите на руския царизъм , образованите българи също щяха да говорят на руски и нямаше да знаят родния си език. "

  Това за руската провинция от "историците" на Дедо Шори от НБУ ли го научи?

  Чети бе момче, чети. То е написано още през 1878 г. Кратко и ясно. Няма смисъл някои да ти го тълкува.

  "България ще образува автономно, трибутарно княжество, с християнско правителство и народна милиция."

  3 март, 1878 г. Сан Стефано

 88. 88 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3367 Неутрално

  До коментар [#31] от "ilinko":Унгарците признаха официално, че са от тюркски произход. Май са единствената тюркска християнска държава (католици). Гагузите са православни, но те имат автономия. Азерите са шиити. В Турция са предимно сунити (20 % шиити).
  —цитат от коментар 40 на anonim440


  Унгарците са католици сега, По време на тяхното само 150 годишно турско робство, повечето са си направили сюнет, не като терсене българите

 89. 89 Профил на de val
  de val
  Рейтинг: 91 Неутрално

  До коментар [#43] от "anonim440":

  Ами не са тюрки и не са племе. Идват си с държавна организация и изграждат крепости и градове. Имат администрация, граници и данъци. Напоследък с се направиха подробни генеалогични проучвания - прабългарите са стопроцентови европейци с генетика близка до останалите европейски народи с общ кавказки тип гени. Никакви тюрки, монголи и прочие. И със сравнително слабо славянско присъствие

 90. 90 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#10] от "johnniewalker":

  "Примерно този Драги си има дядовци и баби нали? Да им издирят в българските архиви какви са били и какво са вършели"

  Да беше жив Божидар Димитров досега щеше да напише поне пет документи дето дедите и бабите на този Драги се самоопрделят като българи и пряки потомци на Аспарух - хан. АХАХАХАХАА

 91. 91 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Конвенцията на ООН, приета и от България, дава право на тародите за самоопределение. Стига да имат територия, език и функционираща държавна администрация. Македония ги има тези атрибути, а езиците там са дори повече от един. Каквото иска България от миналата обща история е вече неприемливо за македонците, а европейците се чудят на нашенския инат. И още десет договора за добросъседство да се подпишат, макетата ще ни мразят още по-люто, хеле пък след като ги приемат в ЕС. Дотам с нашия консолидиран догматичен патриотизъм. Абна работа...

 92. 92 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  До коментар [#76] от "kah48576898":
  "Нещата са много ясни"

  Никак не ти са ясни нещата.

 93. 93 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  Гледах част от пресконференцията им, братята продължават да въртят и да сучат и явно да чакат некой голем брат да ги подпре...
  И като са си харесали малоумщината МУЛТИПЕРСПЕКТИВНОСТ... Всеки, демек, да си пише историята, както си знае, демек те да продължа, просто казано, да лъжат.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 94. 94 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1440 Весело

  До коментар [#74] от "kah48576898":

  отново морален релативизъм (победители и прочее) и откровени глупости. Скопската тема ще е на дневен ред до Брекзит. После никой няма да се сети за тях.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 95. 95 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Сравннията с Украйна и Русия са абсолютно неадекватни.

  Украинската идентичност в Украйна не бива налагана с терор и репресии над хората с руско самосъзнание, точно обратното - от XVII век насам Русия се опитва да наложи руския език и идентичност в Украйна и тотално да русифицира украинското население.

  В РСМ българската идентичност е подложена на брутално преслдване и унищожение от сръсбкия и последващите югославски режими.

  Тази анти-българска идеология няма юясто в ЕС.

 96. 96 Профил на rxa16566952
  rxa16566952
  Рейтинг: 24 Неутрално

  До коментар [#19] от "moreee":

  Ние и да кажем, че македонците са наши братя полза няма.

  Как да сме братя, като според тях те произхождат он Александър Македонски, а ние сме татари.

 97. 97 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1348 Любопитно

  До коментар [#83] от "Пипера е много лют":

  "Прокарването на опорката "руснаци и украинци един народ" показва нищо повече от тъпота, съчетана с нахалство."

  Добре бе умния, кажи тогава как да ги различавам руснаците и украинците? Еднакви имена, еднакви фамилии, говорят на руски, абсолютно еднакви са на външен вид. Как да ги различавам кой какъв е?

 98. 98 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#34] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Само да допълня, че съм ползвал wikipedia за Михайло Апостолски просто за улеснение, че ме мързи да пиша дълго. Иначе, не съм копи-пейст, диван историк. Чел съм дори и няколко негови работи - пълни измислици, лъжи и фантастика.
  От Спомените му като партизанин например научих, че македонските партизани сами разгромили в Македония, оттеглящите се от Гърция германска група армии Е. 😂😂
  Тоест, шепа дрипави македонски партизани, с петдесетина пушки от дядовците си разбили 130 000 елитна германска войска на Райха. 😂😂 Как ви се струва, а? Те така се пише история! 😂 При това, другарят Апостолски изрично подчертава, изобщо не е забелязал българите в боевете срещу германците. Някак си цяла една българска армия от 100 000 души, му се губи в боевете край Страцин, Куманово и при Скопие. Хихи...
  Всъщност, споменава, че веднъж срещнал една българска моторизирана колона, начело с ген. Стойчев и им заповядал да се връщат в България и те се изтеглили уплашено. 😂😂 Дали е верно, как мислите? Само се чудя що македонскиот нАрод не е отблъснал германци, българи и италианци с такава сила като партизаните на другаря Апостолов? 😂😂

 99. 99 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 740 Разстроено

  Скопяните са развили тежка форма на юго-шизофрения, съчетана със Стокхолмски синдром спрямо сръбските си поробители...

 100. 100 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3367 Неутрално

  В РСМ българската идентичност е подложена на брутално преслдване и унищожение от сръсбкия и последващите югославски режими.
  —цитат от коментар 95 на terorio

  Ще дойде ред и за отваряне на сръбските архиви, когато почукат в Брюксел. Тогава ще се върнем и на македонската молбичка. В пакет с ненаглдната им Сърбия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK