Москва твърди, че НАТО разполага в България настъпателни оръжия с цел Русия

Мария Захарова

© МВнР на Русия

Мария ЗахароваГоворителят на Министерството на външните работи Мария Захарова заяви, че НАТО разполага в България и Румъния настъпателни оръжия, които могат да бъдат използвани срещу Русия.


По време на редовния си седмичен брифинг вчера Захарова изрази в отговор на въпрос безпокойството на Москва от увеличената военна активност на НАТО в района на Черно море.


"Модернизира се инфраструктурата на България и Румъния. На тяхна територия се разгръщат настъпателни оръжия. По време на учения се отработват сценарии, които предвиждат нанасянето на удари включително по територията на Русия чрез американски стратегически бомбардировачи, които могат да носят ядрено оръжие", каза Захарова, се вижда от сайта на руското ведомство.
Говорителката допълни, че въвличайки в дейността си страни като Украйна и Грузия, НАТО ги подтиква към противопоставяне срещу Русия. Без да назовава пряко Съединените щати, Захарова намекна, че те са отговорни за дестабилизирането на обстановката в Черноморския регион: "Също така бих искала да кажа, че в Черноморския регион има натрупан опит в поддържането на сигурността чрез силите на крайбрежните държави. Появата тук на нов играч, пристигнал явно не с най-добри намерения, разклаща регионалната стабилност и вбива клин между съседните страни".


България не участва в никакви сценарии за нападение срещу която и да е държава, отговори българското Министерство на външните работи, цитирано от Би Ти Ви. .


"Всички мерки в рамките на Алианса целят засилване на отбранителния и възпиращия потенциал на източния фланг на НАТО, в защита на населението и територията на страните членки", се казва в позицията на българското ведомство. Добавя се, че мерките са отбранителни, пропорционални и в съответствие с международноправните норми. "Сигурността в Черноморския регион е от приоритетно значение за националната ни сигурност. Загриженост от дейностите на Русия и нарастващата милитаризация в региона бе споделена от съюзниците на последната среща на външните министри на НАТО на 1-2 декември", пише още в българската позиция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK