Как ме ваксинираха с руската ваксина

Сергей Сатановский от руската редакция на ДВ

Сергей Сатановский от руската редакция на ДВВ Русия масовите ваксинации срещу коронавирус ще започнат след броени дни. Наш колега се включи в изпитанията на "Спутник V". Защо реши да участва, каква е процедурата и какви са страничните въздействия? Ето разказа му, предаден от "Дойче веле".


Още през септември в интернет набираха кандидати: "Станете доброволец при изпитанията на нова ваксина срещу Ковид-19". По онова време още нямаше много информация за ваксината "Спутник V", а и инфекциите в Русия не бяха толкова много. В края на ноември обаче ситуацията коренно се промени - броят на новозаразените нарасна силно. И мои приятели се заразиха, а състоянието им беше тежко. Това ме накара да поема риска и да се включа в изпитанията.


Какво ми разказаха преди да ме ваксинират


На уебсайта на московските градски власти намерих формуляра, който трябваше да попълня, за да участвам в теста. В него се питаше дали вече съм се заразявал с новия коронавирус, дали през последните 2 седмици съм контактувал със заразен човек и дали имам хронични заболявания. Здравната служба оповести, че хора, които вече са прекарали Ковид-19, не бива да се ваксинират. Седмица по-късно по телефона ми казаха, че мога да отида в московската болница "Шадкевич" на предварителен преглед.
Там лекарката първо ме разпита дали в последно време съм приемал някакви медикаменти, искаше да разбере също дали имам алергии и какви операции са ми били правени до момента. Тя ми връчи 16 страници с информационен материал и накратко ми разясни съдържанието му.


В информацията се казваше например, че цел на изследването е да провери ефективността и сигурността на тестваната ваксина Gam-COVID-Vac, по-известна с търговското име "Спутник V", а също и да се установи какъв имунитет създава тя. В предклинични изпитания тя била тествана върху животни - като хамстери и морски свинчета. При тях била доказана както сигурност, така и ефективност, докато върху хора доказана била засега само сигурността.


Изпитанието на ваксината се провело в московската клиника "Шадкевич"

Изпитанието на ваксината се провело в московската клиника "Шадкевич"


Научих, че общо 40 000 души ще участват в изследването: на 30 000 души ще бъде инжектирана ваксината, а на 10 000 души - плацебо. Втората доза ваксина се инжектира 21 дни след първата. Доброволците са длъжни да водят дневник за състоянието си. Други изисквания няма. Има обаче и друго паралелно изследване, в което лекарката ми предложи да участвам. Тя ми обясни, че основното изследване не проверява един важен фактор - способността на ваксината да създава антитела, които да неутрализират вируса - т.е. имунитет. Тази проверка се извършва в допълнителния тест. За участието в него държавата плаща по 8500 рубли - около 93 евро. За целта всеки доброволец дава по 95 милилитра кръв. Аз реших да участвам и в това изследване.


Застрахователна полица за всеки участник


"Макар че участието в изследването не Ви застрашава, е предвидена специална застраховка за всеки участник", обясни ми още лекарката. В нея се казва, че в случай на смърт упоменатите от мен лица - в случая родителите ми - ще получат два милиона рубли, т.е. 22 000 евро. В случай че ваксинацията доведе до инвалидност, те ще получат - в зависимост от степента на увреждането - между 500 000 и 1.5 млн. рубли - т.е между 5500 и 16 500 евро. А ако се стигне само до влошаване на здравословното ми състояние без настъпване на инвалидност, обезщетението ще е от 300 000 рубли - т.е. 3300 евро.


След като подписах, че съм готов да участвам в изследването, ми направиха тест за СПИН, сифилис, Хепатит С и B, както и ПСР-тест и теста за антитела срещу коронавирус. Урината ми също беше изследвана - за да се порвери дали съдържа остатъци от медикаменти. След като се оказа, че всичките ми резултати са добри, бях допуснат до ваксиниране.


Седем дни по-късно дойде и моят ред за поставяне на ваксината. Първо ме регистрираха, после преминах през четирите етапа - даване на кръв за изследването за антитела, ваксиниране, лекарски преглед, почивка в специална стая.


Стаята за почивка след ваксинацията

Стаята за почивка след ваксинацията


Ваксината се съхраняваше в два хладилника на руската фирма "Pozis" при минус 28 градуса. Един такъв хладилник струва около 16 000 евро. А след като ми инжектираха ваксината, трябваше да полежа половин час в съседното помещение, защото след ваксинацията на някои от доброволците им спадало кръвното налягане. При мен обаче такъв ефект не се появи. Казаха ми също, че е възможно по-късно да вдигна температура. В този случай трябвало да взема парацетамол. Освен това ме помолиха да не създавам деца през следващите три месеца, защото действието на ваксината над сперматозоидите още не било проучено. Връчиха ми документ, че съм участвал в пробната ваксинация и ме изпратиха вкъщи.


Какво усетих след ваксината


Едва когато се прибрах у дома, прочетох какви други реакции е имало сред участниците в пробните ваксинации. В социалните мрежи бяха публикувани някои техни съобщения. В деня на инжектирането на ваксината или на следващия ден някои от хората имали температура и болки в мускулите.


В седем вечерта, след като си тръгнах от работа, аз също почувствах главоболие, леко втрисане и световъртеж, но реших, че си внушавам след всичките разкази на други участници, които бях изчел. Късно вечерта обаче вече нямаше никакво съмнение, че тялото ми реагира на ваксината. Температурата ми се повиши до 38,6, а болките в мускулите се усилиха - всичко това бе неприятно, но все пак означаваше, че съм получил именно ваксина, а не плацебо. Взех парацетамол, както ми бе препоръчано, записах симптомите в моя дигитален дневник и легнах да спя. На следващия ден температурата ми бе спаднала до 37 градуса, а още един ден по-късно бяха изчезнали и всички останали странични оплаквания.


След три седмици ще ми инжектират втората доза от "Спутник V", а около 42 дни след първата инжекция се очаква организмът ми да е създал антитела. На въпроса дали тези антитела могат ефективно да унищожат вируса засега обаче няма окончателен отговор.

Коментари (136)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2431 Неутрално
 2. 2 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Можеше поне да информирате, че от днес в Русия започна ваксинацията.

 3. 3 Профил на johngalt
  johngalt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "...В случай че ваксинацията доведе до инвалидност, те ще получат - в зависимост от степента на увреждането - между 500 000 и 1.5 млн. рубли - т.е между 5500 и 16 500 евро. ..."

  5000 евро ако се инвалидизираш до живот. Без коментар.

 4. 4 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Новата путенландска ваксина, е като нова национална идея, това е като заместител на космическата надпревара от 60-те, където и путенска Русия иска да бъде първата.
  Но, за съжаление, Королев от медицина – няма!

  "Чуждестранен агент"
 5. 5 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Хей твое месо, твое решение, но ваксини, които променят кода на клетката... Абе има потенциал от рак в бъдещето, а за тая болест..... Просто не си струва ако си млад и в добро здравословно състояние :))

  ДА тази ваксина е по нова технология, което автоматично значи, че не е изпипана и тъй като никои учен не е магьосник и екстрасенс, никои не знае какви странични ефекти има в дълъг план особено приложена на огромни населения :)))

 6. 6 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Значи става......
  —цитат от коментар 1 на Николай Бучков


  Нищо не значи. Значи само че са му поставили нещо наречено Спутник.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5150 Неутрално

  Само хипохондриците и неумните бързат в подобни случаи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Защо Дневник ни занимава как са поставили именно руска ваксина на някой си, след като ваксини са поставили на стотици хиляди хора и след като ние няма да се ваксинираме с руска ваксина?! Един професор вчера я нарече "ретроградна" като подход. Дневник, не се продавайте за копейки.

 9. 9 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2486 Весело

  Вицепремиерът на Путенланд Татяна Голикова на брифинг в Белия дом даде препоръки на руснаците, тъй като ваксината е двукомпонентна, а процесът на формиране на имунитет отнема 42 дни, през цялото това време гражданите трябва да се въздържат от посещение на места с голям брой хора, да носят маски и също да не пият алкохол и лекарства, които потискат имунната система. И е важно да не се заразите в рамките на 42 дни ... "
  😳😂
  Не мога да си представя сънародника ми да не пие 42 дни :)))))

  "Чуждестранен агент"
 10. 10 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2431 Любопитно

  ДО: "6".....и са нахитрели , щом я предложиха на всички , плюс на ООН.....

 11. 11 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  .... които променят кода на клетката... Абе има потенциал от рак в бъдещето, а за тая болест..... Просто не си струва ако си млад и в добро здравословно състояние :))ДА тази ваксина е по нова технология, което автоматично значи, че не е изпипана и тъй като никои учен не е магьосник и екстрасенс, никои не знае какви странични ефекти има в дълъг план особено приложена на огромни населения :)))
  —цитат от коментар 5 на Ramon Asvalda

  Кода на клетката се променя от ваксините на Pfizer и Moderna.
  При Спутник V и AstraZeneca се използват конвенционални методи.

 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  Добре написано.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1491 Любопитно

  Един професор вчера я нарече "ретроградна" като подход. Дневник, не се продавайте за копейки.
  —цитат от коментар 8 на авторът


  Кой е този професор и къде го е казал?

 14. 14 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Евала на Сергей за поста. Просто, ясно и информативно. Няма яснота дали работи изобщо, ама поне процедурата по тестване изглежда читава.
  Съвсем друг въпрос е колко добра идея е да се ваксинират големи групи от населението, оредвид, че не еизтествано като хората, ама при росияните това никога не е биоо от значение.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 15. 15 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Съвсем научен подход. Предполагам, че тестовете със западните ваксини са подобни.

 16. 16 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  До коментар [#10] от "Николай Бучков":

  нали има плацебо група - самите участници не знаят, дали са получили ваксина или плацебо, даже лекарите които са го инжектирали не знаят.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 17. 17 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dimiter Monev":

  Само дето Путун одобри Путник 5 преди да са направени тези тестове...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 18. 18 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 57 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dimiter Monev":Само дето Путун одобри Путник 5 преди да са направени тези тестове...
  —цитат от коментар 17 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Да, това беше изхвърляне за реклама. Реално не беше използвана извън тестовете.

 19. 19 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1720 Весело

  До коментар [#15] от "Dimiter Monev":

  Колкото и добра да е науката, слагаш нещо ново в непредвидима среда - организма, които е уникален за всеки индивид и реагира по различен начин на много неща :))))

  Затова и има смъртни случай дори при приемането на аспирин примерно - алергия, :))))

  Вие гледате на науката като фабрика за чудеса, но реално се правят грешки, докато не се намери нещо, което работи и пак не се знае какво ще излезе после :))) Науката се адаптира след грешките :)))

 20. 20 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dimiter Monev":
  От тази публикация не могат да се направят абсолютно никакви изводи за качествата на ваксината. Всяка ваксина се тества по подобен начин. Затова смятам, че това е статия с рекламна цел, за която са платили на Дневник.

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4111 Неутрално

  От всичко описано по ваксинирането на доброволеца и след това, не виждам нещо притеснително или което да поставя под съмнение новата ваксина в Русия ! Дано да няма сериозни странични последици и да сработи за мнозинството ваксиниращи се ! Успех и на другите ваксини, които вече се готвят да влязат в употреба след нова година !

 22. 22 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3082 Весело

  Лелей дойчовците на каква рискована мисия са пратили сътрудника си! Ако оцеелее ще е истинско чудо!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 23. 23 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 638 Весело

  Едва когато се прибрах у дома, прочетох какви други реакции е имало сред участниците в пробните ваксинации.
  ------------
  Страхотна логика.

 24. 24 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Имунитет евентуално след 42 дена!!!
  Ето затова ваксини се поставят ПРЕДИ а не в РАЗГАРА на епиделия.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 25. 25 Профил на johngalt
  johngalt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "авторът":

  Борба за пазарен дял. Тик става за десетки и стотици милиарди изкарани за месеци ако материала захапе кукичката.

 26. 26 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2473 Весело

  И на мен ми сложиха ваксината. Внезапно изпитах силна нужда да изчета всички трудове на Ленин и проведа световна пролетарска революция. И отидох да си взема поливнка водка.

 27. 27 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Борбата с болестите не бива да има националност

  Спечелихме битка, но не и войната!
 28. 28 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 57 Неутрално

  До коментар [#15] от "Dimiter Monev":От тази публикация не могат да се направят абсолютно никакви изводи за качествата на ваксината. Всяка ваксина се тества по подобен начин. Затова смятам, че това е статия с рекламна цел, за която са платили на Дневник.
  —цитат от коментар 20 на авторът


  Статията е само за начина на тестване. Подробностите са интересни. Никой не хвали качествата на ваксината.

 29. 29 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2685 Весело

  И на мен ми сложиха ваксината. Внезапно изпитах силна нужда да изчета всички трудове на Ленин и проведа световна пролетарска революция. И отидох да си взема поливнка водка.
  —цитат от коментар 26 на Doge


  Друже, за да четеш Ленин смислено е нужен поне един кашон еднолитровки, с половин шише можеш осмисли само Тодор Живков....

  Мараба, С-ДС доносници!
 30. 30 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Лелей дойчовците на каква рискована мисия са пратили сътрудника си! Ако оцеелее ще е истинско чудо!
  —цитат от коментар 22 на Julian Mall


  Няма страшно, вероятно е руснак, работещ в Москва за ДВ.

 31. 31 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 57 Неутрално

  До коментар [#20] от "авторът":Борба за пазарен дял. Тик става за десетки и стотици милиарди изкарани за месеци ако материала захапе кукичката.
  —цитат от коментар 25 на JohnGalt


  Да, пазарен дял основно извън ЕС. В ЕС е малко вероятно, освен може би в Унгария.

 32. 32 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2685 Весело

  Имунитет евентуално след 42 дена!!!Ето затова ваксини се поставят ПРЕДИ а не в РАЗГАРА на епиделия.
  —цитат от коментар 24 на dedoliben


  Това важи за профилактичните ваксини, терапевтичните са друга бира / а руснаците май с половин уста твърдят, че тяхната е и терапевтична/.

  Мараба, С-ДС доносници!
 33. 33 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Имунитет евентуално след 42 дена!!!Ето затова ваксини се поставят ПРЕДИ а не в РАЗГАРА на епиделия.
  —цитат от коментар 24 на dedoliben


  По принцип е така, но сутуацията е извънредна.

 34. 34 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Можеше поне да информирате, че от днес в Русия започна ваксинацията.
  —цитат от коментар 2 на Virgin


  Да, от днес започва масово ваксиниране в 70 болници в Москва.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  До коментар [#3] от "JohnGalt":

  Всеки си преценява рисковете, нали участието е доброволно!?

 37. 37 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2685 Весело

  Как ме ваксинираха с руската ваксина
  *****************************************************

  Отвратително нормално описана процедура, очаквах разказа да започне с правилното " в 3 часа сутринта зелени учтиви човечета разбиха входната врата и ме завлякоха да полицейска камионетка, там биха до безсъзнание, а на сутринта се събудих пиян и ваксинирсн в канавка до дома си..."
  Разочарован съм от стилистиката на инфото....

  Мараба, С-ДС доносници!
 38. 38 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#21] от "samoedin":
  Самоедин, от това как се слага ваксината не може да се направи абсолютно никакъв извод за нейните качества. По същшия начин от това, как си го сложил да една жена не могат да се направят никакщви изводи за щкачествата на детето, което ще се роди.

 39. 39 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2958 Весело

  Вече се ваксинирани 40 000 , лекари , учители , админстрация . Цялото правителство без да се раздува е ваксинирано. Руски министри вече рядко са с маски . До нова година ще са ваксинирани всички работещи в болници ,училища , и голяма част от публичната администрация. Вероятно към средата - каря на февруари в Русия ще спре да се занимават с темата КОВИД 19. Добра организация и планиране. Русия има 116 научни лаборатории , които се занимават с био технологии ( като се прибави и съветския научен опит ) Ваксините за ГРИП -това е !! Те не са световно откритие ..., а система и технология . Ще пуснат и втора, трета и това са пазарни продукти...Първият горе долу смислен коментар за руска ваксина. Тук инаè има дежурни ГЕРБ експерти , които веднага виждат как в кръвта на българите ще навлезе РУСОФИЛСТВО , а то и без ваксини е 85 %, какво ще се случи с руска ваксина...:))

 40. 40 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Руската ваксина е да ти инжектират истинския вирус и кто го изкараш да имаш имунитет. Затова и я разработиха толкова бързо.

 41. 41 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1491 Весело

  .... Жалка слугинска функция.
  —цитат от коментар 35 на авторът

  Да де, кой е професорът и кого обслужва?
  Чувам, че много лекари карат луксозни автомобили, след заигравка с представителите на западни фармацевтични компании.
  И професорът обясни ли, защо ваксината е "ретроградна"?

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 728 Неутрално

  "....късно вечерта обаче вече нямаше никакво съмнение, че тялото ми реагира на ваксината. Температурата ми се повиши до 38,6, а болките в мускулите се усилиха - всичко това бе неприятно, но все пак означаваше, че съм получил именно ваксина..."

  Пича зорлем го разболели, той взел ваксина за да се предпази от ковид. Няма ли да е по-евтино да се повозя в автобуса без маска?

 43. 43 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  Значи става......
  —цитат от коментар 1 на Николай Бучков


  Сергей , вие сте "герой нашего времени " ! Браво ! Желая висок титър на антитела ! колко ви платиха , за да пуснете това подробно описание , в което лиичи още веднъж "грижата за човека " в путинова Русия ! За Навални да не се връщаме - и за него се "погрижиха "!

 44. 44 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2295 Весело

  Как ме ваксинираха с руската ваксина
  ....
  Пак че не са му отнели най-милото!
  😃😅😅😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 45. 45 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  До коментар [#35] от "авторът":

  Засега удържаш, ама ще се наложи и Тайпи да се включва. Не ви ли омръзна от комично малоумна пропаганда? Дори тук все по малко ви се вързват.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 46. 46 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1006 Любопитно

  Ми така става, когато главата на раменете си я ползваш само за равновесие. А никой никъде по света не изтества ваксината си баш върху рисковите групи, заради които е големия страх от Ковид-а, всички тестове са върху млади и здрави хора. Хайде сега да си представим как използваме 40 000 възрастни (над 60 години примерно) за тестове... май няма желаещи, няма и да има...

 47. 47 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Руската ваксина е да ти инжектират истинския вирус и кто го изкараш да имаш имунитет. Затова и я разработиха толкова бързо.
  —цитат от коментар 40 на Big Muzzy


  Всички досегашни ваксини за различни болести са на този принцип.

 48. 48 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6326 Весело

  Със сигурност в Спутник V няма наночипове които се активират от 5G...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 49. 49 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2295 Весело

  До коментар [#37] от "Манчо":

  очаквах разказа да започне с правилното " в 3 часа сутринта зелени учтиви човечета разбиха входната врата и ме завлякоха да полицейска камионетка, там биха до безсъзнание, а на сутринта се събудих пиян и ваксинирсн в канавка до дома си..."
  ....
  И аз така очаквах! 😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 50. 50 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 950 Неутрално

  В началото на материала има противоречиви твърдения. Авторът първо казва, че изследването, в което се е включил, целяло да докаже сигурността и ефективността на ваксината. После твърди, че паралелно се провеждало и друго изследване, в което също му предложили да се включи, чиято цел била да се разбере дали ваксината създава антитела, т.е. имунитет.
  Нека някой да ми обясни какво в такъв случай се крие зад термина "ефективност", ако не създаването на имунитет?
  Или преводът куца, както обикновено, или авторът нещо греши.

 51. 51 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Лъжат, лъжат, лъжат. Те и за ЕБОЛА имаха ваксина, ама американците ги хванаха, че им нарушавала патента за болестта ЕБОЛА. Американците всичко патентоват. SARS-Cov-2 също. Дали ги произвеждат тия патенти? Ами за да са отдавна готови с ваксините, как мислите?

 52. 52 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3534 Весело

  "На въпроса дали тези антитела могат ефективно да унищожат вируса засега обаче няма окончателен отговор."?!  Въпроса е, дали въобще ще имаш антитела...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 53. 53 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  До коментар [#40] от "Big Muzzy":
  Ваксината е това :)) Вкарват ти вирус..., но къде либералния мозък да разбира токива неща..

 54. 54 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2685 Любопитно

  Как ме ваксинираха с руската ваксина....Пак че не са му отнели най-милото!😃😅😅😂
  —цитат от коментар 44 на Веселин Дечев


  Хмммм....хмммммм.....да не бъдем толкова категорични, КГБ е това, дебне, отнема, трови .....

  Мараба, С-ДС доносници!
 55. 55 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 57 Неутрално

  До коментар [#40] от "Big Muzzy":Ваксината е това :)) Вкарват ти вирус..., но къде либералния мозък да разбира токива неща..
  —цитат от коментар 53 на dejmos


  Хаха, добро.
  Има обаче и нелиберални мозъци, които не са го схванали още.

 56. 56 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 642 Неутрално

  За неразбралите - навсякъде ваксинирането започва с "най-уязвимите" - разбирай възрастните, върху които масово ще се тества ваксината БЕЗ да има опасност от проявата на евентуални странични ефекти върху евентуално създадено потомство...по разбираеми причини. След тях щели да бъдат ваксинирани лекарите и медицинският персонал. С идеята, че ако лекар се разболее, то той има по-пряк и бърз достъп до здравеопазване. Всички останали - след като видим как работи с опитните зайчета. Леко перверзно, но пък е в световен мащаб!

  Жизнь или Life - избор има.
 57. 57 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 484 Неутрално

  "...В случай че ваксинацията доведе до инвалидност, те ще получат - в зависимост от степента на увреждането - между 500 000 и 1.5 млн. рубли - т.е между 5500 и 16 500 евро. ..."

  5000 евро ако се инвалидизираш до живот. Без коментар.
  —цитат от коментар 3 на JohnGalt


  От 5000 Евро до 15000 зависи от процентите на инвалидизация!

  Разказ на "опитно зайче" от първа ръка, шашната съм!

 58. 58 Профил на stanishev
  stanishev
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Защо всички се подиграват с руснаците с какво са го заслужили?
  :))))))))))))))))

 59. 59 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Аре на бас, че рашата ваксинира с "новичок". Май Нахални беше изказал такова мнение. Те друго освен "новичок" не знаят. Нъл тъй, бре кавуни?

 60. 60 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Весело

  До коментар [#39] от "dejmos":
  "Русия има 116 научни лаборатории , които се занимават с био технологии ( като се прибави и съветския научен опит )%

  Русия има своя школа в биологията - школата на Лисенко и Мичурин. За тях генетиката е попска наука. Тези 116 лаборатории дето си ги преброил, дали са учили генетика.

  подпис
 61. 61 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 977 Весело

  Забавно е как умнокрасивитетът шокиран открива, че новите ваксини (и всякакви лекарства) се тестват от ДОБРОВОЛЦИ СРЕЩУ СКРОМНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ И СЛЕД ИНФОРМИРАНО СЪГЛАСИЕ ЗА РИСКОВЕТЕ преди да се одобрят.
  И то не само в Русия, ами и по всичките земни кълбета, представяте ли си?

  Знанието е сила, информацията - власт
 62. 62 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3191 Весело

  До коментар [#8] от "авторът": Дневник, не се продавайте за копейки.
  >>> Вие наистина ли вярвате, че този материал рекламира руска ваксина?:) Наивен човек сте, ако не ви е ясно, че това е поредния материал който ще ..раздвижи дискусията в почивните дни.

 63. 63 Профил на stanishev
  stanishev
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Аре на бас, че рашата ваксинира с "новичок". Май Нахални беше изказал такова мнение. Те друго освен "новичок" не знаят. Нъл тъй, бре кавуни?
  —цитат от коментар 59 на alexsilver


  С новичок на дали, ама с чист спирт би могло, там това е златен метод.

 64. 64 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2835 Любопитно

  Интересно защо член на "ДАБГ", често цитиран като инстанция тук, ваксиниран доброволец не разкаже "Как ме ваксинираха с .."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 65. 65 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1315 Весело  Хей твое месо, твое решение, но ваксини, които променят кода на клетката... Просто не си струва ако си млад и в добро здравословно състояние :))

  ДА тази ваксина е по нова технология, което автоматично значи, че не е изпипана и тъй като никои учен не е магьосник и екстрасенс, никои не знае какви странични ефекти има в дълъг план особено приложена на огромни населения :)))
  —цитат от коментар 5 на Ramon Asvalda


  Ако успееш да докажеш, че вирусно РНК може да промени ДНК на клетката със сигурност ще получиш Нобелова награда! Може и така да е, така че ти желая успех!
  Междувременно замисли се колко пъти до сега си боледувал от грип или друго вирусно заболяване. Всеки път когато си боледувал в клетките ти е влизало чуждо РНК или ДНК (това на вирусите) и ги е карало да произвеждат съставните части на вируса. По твоята логика до сега кода на клетките ти трябва да е коренно различен от това което е бил!

 66. 66 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4455 Неутрално

  До коментар [#8] от "авторът":
  "Защо Дневник ни занимава как са поставили именно руска ваксина на някой си,"

  По-точният въпрос е защо Дневник прави реклама на руската ваксина?

 67. 67 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4455 Неутрално

  Добре написано.
  —цитат от коментар 12 на DDR


  Добра реклама.

 68. 68 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  До коментар [#53] от "dejmos":

  а автомобилът е Москвич :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 69. 69 Профил на johngalt
  johngalt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В началото на материала има противоречиви твърдения. Авторът първо казва, че изследването, в което се е включил, целяло да докаже сигурността и ефективността на ваксината. После твърди, че паралелно се провеждало и друго изследване, в което също му предложили да се включи, чиято цел била да се разбере дали ваксината създава антитела, т.е. имунитет.Нека някой да ми обясни какво в такъв случай се крие зад термина "ефективност", ако не създаването на имунитет?Или преводът куца, както обикновено, или авторът нещо греши.
  —цитат от коментар 50 на murttle


  Това нещо което се опитвам да обясня от няколко дни, но получавам тонове минуси от хора незапознати с материята.

  А именно: Ваксината към настоящият момент няма за цел да създаде имунитет към вируса а по-скоро да намали страничните ефекти от заболяването.

  Всички настоящи изпитания са проектирани с цел потвърждаване на горното.

  Но реално, никой не е наясно дали изобщо ваксините ще спрат развитието на пандемията и всичко което четете по темата е плод на свободни съчинения на медиите. Това е всъщност трудната част, това е нещото което отнема десетки години за разработването на ваксина.

  Ваксините не са панацея. Ако бяха, отдавна да сме заличили всички заразни болести.

  Но продавачите им не искат да знаете това.

 70. 70 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4455 Неутрално

  Преди употреба , прочетете листовката , казват на всяка реклама на лекарство.
  А в листовката пишат възможни отрицателни прояви на лекарството и честотата на проявлението им. За тестването на ваксини и лекарства трябва технологично време, защото лекарствата или ваксините трябва да се приложат на достатъчен брой доброволци, за да се получи пълна картина на тяхното въздействие върху човешкия организъм. Това не е направено с ваксините , които се предлагат за ковид 19 и затова те са рискови и опасни.

 71. 71 Профил на johngalt
  johngalt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако успееш да докажеш, че вирусно РНК може да промени ДНК на клетката със сигурност ще получиш Нобелова награда! Може и така да е, така че ти желая успех!
  —цитат от коментар 65 на У Чен


  По-скоро ти трябва да докажеш, че не го променя. преди да тръгнеш да инжектираш 200-300 милиона човека.

 72. 72 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  "Тя ми обясни, че основното изследване не проверява един важен фактор - способността на ваксината да създава антитела"

  "На въпроса дали тези антитела могат ефективно да унищожат вируса засега обаче няма окончателен отговор."

  ХАХАХАХАХААА безалтернативно, като всичко руско. Дано оживеят завалийте ...

 73. 73 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2958 Неутрално

  До коментар [#60] от "Иван K":

  Докладват ми ! КГБ трябва всичко да знае ..

 74. 74 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  ДА тази ваксина е по нова технология
  —цитат от коментар 5 на Ramon Asvalda


  Мне , тая си е от аденовирус
  https://visual-science.com/ru/projects/adenovirus/illustrations/
  Използва се фактът, че аденовирусът ходи и по говедата. Всъщност туй дето сега ни го представят като чистак нов вирус е имало епидемия по говедата в Русия преди 130 години и като са ги клали е почнал и по хората. Същите симптоми като коронавируса, викали са му "руския грип". В самата Русия е бил известен като "китайската кашлица"
  https://www.focus.de/gesundheit/news/russische-grippe-gab-es-eine-coronavirus-pandemie-bereits-vor-130-jahren_id_12403350.html

 75. 75 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4455 Неутрално

  До коментар [#70] от "tacheaux":

  Да се допълня, от снимката на "ваксинирания" виждаме , че той е млад , здрав , прав човек и въпреки това е вдигнал висока температура , но после му минало. Ако бяха "ваксинирали" възрастен , страдащ от хронични други заболявания ,болен от други болести човек, дали щеше да му мине или щяха да го пратят преждевременно в гроба?

 76. 76 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  А именно: Ваксината към настоящият момент няма за цел да създаде имунитет към вируса а по-скоро да намали страничните ефекти от заболяването.
  —цитат от коментар 69 на JohnGalt


  Напротив, ваксините на тези които МОГАТ да правят ваксини изграждат имунитет. Това че руската "ваксина" има неясно действие и противодействие е норма за съвременната руска действеителност. В Русия всичко е пропаганда с цел паркинсона да поседи още някоя годинка на власт. Ватенките са в демографска криза, емиграция, сега и пандемията ... върви на спихване там по всички показатели.

 77. 77 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4230 Весело

  сПУТНИК V и лекарство от брезови кори ще спасят света от епидемията!

  klimentm
 78. 78 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3191 Весело

  До коментар [#66] от "tacheaux":
  По-точният въпрос е защо Дневник прави реклама на руската ваксина?
  >>> Аз точният отговор го дадох на друг колега преди малко- да се привлекат такива като вас и... мен, да си похортуваме сладко за рашъните от степно-блатната империйка. Налитаме на.. стръвни рояци, като мухи на мед.:)

 79. 79 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4230 Весело

  Защо всички се подиграват с руснаците с какво са го заслужили?:))))))))))))))))
  —цитат от коментар 58 на stanishev


  И аз това се чудя! В последните двайсе години нито са окупирали нито завземали чужди територии

  klimentm
 80. 80 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#66] от "tacheaux":

  Ами хайде разкажи как действа ваксината на Пфайзер или на Астра Зенека...
  Не знаеш, нали...?)))

 81. 81 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#31] от "Dimiter Monev":

  Монев...Димитре....стига с този ЕС, друже....))))
  Знаеш ли колко е малка разликата между ЕС....и Централноафринската република (ЦАР) например....В ЕС първо гласуваш и после започват заповедите....а в ЦАР просто не гласуваш и направо си вървят заповедите.....
  Ако ме разбра.....де...))))

 82. 82 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3191 Неутрално

  До коментар [#76] от "Гражданин":Ватенките са в демографска криза, емиграция, сега и пандемията
  >>>Така е. Ние поне сме добре- нито емиграция, нито демографска криза...А и пандемията определено ни подмина.

 83. 83 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4455 Весело

  Защо всички се подиграват с руснаците с какво са го заслужили?:))))))))))))))))
  —цитат от коментар 58 на stanishev


  И аз това се чудя! В последните двайсе години нито са окупирали нито завземали чужди територии
  —цитат от коментар 79 на klimentm


  Нещо бъркаш годините. Не са двайсе, на половина по-малко са.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 85. 85 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4455 Весело

  сПУТНИК V и лекарство от брезови кори ще спасят света от епидемията!
  —цитат от коментар 77 на klimentm


  Казват , брезовите кори били много лековити. Понякога служат и за храна , когато свърши хляба.

 86. 86 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дописката няма никаква информативна стойност. Спокйно можеше да напише - биха ми руска ваксина, първия ден всигнах температура, след това всичко беше ок, сега ще ми бият втора доза.

  Иначе за себе си нямам съмнения - никога и под никакъв предлог не бих си бил ваксина, разработена в Русия.

 87. 87 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2876 Неутрално

  До коментар [#82] от "тулса":

  ама ние не сме с амбиции за световна сила :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 88. 88 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4230 Весело

  До коментар [#83] от "tacheaux":

  Аааа, ами първата чеченска война и нея я слагам в списъка

  klimentm
 89. 89 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3191 Неутрално

  До коментар [#87] от "GMO VACCINES CHEMICALS":
  ама ние не сме с амбиции за световна сила
  >>>Така е. Имаме си определено някои плюсове. А ето и селкора на WSJ в Москоу-Жоро Канчев какви сърцераздирателни снимки слага за началото на поредния геноцид на руснаците:
  https://bit.ly/36LoE0M
  Мъчат я девойката:(

 90. 90 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#20] от "авторът":

  Смятам, че реклама на каквато и да е ваксина не би подлъгала здравомислещ и информиран човек точно в случая на тази зараза.
  Да, избора е личен и предпочитанията към информацията лични.
  По-скоро статията показва, че и зад тази ваксина, както всички останали стои наука и се следват съответните протоколи.
  Ще ги видим "великите" Файзър с над половината си авоари в офшорни зони и яки роднински връзки с Гейтс.
  Ще ни ваксинира офшорка.
  Рано е за бомбастични изказвания и сбъдване на очаквания.

 91. 91 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  И как знае “юнакът” че не са му инжектирали пласебо?
  Идеята на доброволците в изследването е точно това, да се сравни резултат при хора получили ваксина с тези получили нищо.
  И това е заслугата и риска да си доброволец. Да не знаеш какво са ти инжектирали.
  С нашето “юначе” било искало да се ваксинира доброволно?

 92. 92 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Можеше поне да информирате, че от днес в Русия започна ваксинацията.

  До коментар [#2] от "Virgin":

  Когато почне в Англия или САЩ - ще те информират на минутата.
  Ако падне самолет в Русия - също.
  Добрите новини от Русия не се съобщават.
  Целесъобразност.
  Модел на моделиране.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 93. 93 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Много хора са се срещали с вируса, но не знаят.
  Не са имали симптоми, не са се изследвали, или са се изследвали не когато трябва.
  Всъщност, това е мнозинството.
  А пише, че такива не трябва да се вкасинират.
  И сега кво правим?

 94. 94 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3191 Неутрално

  До коментар [#92] от "г-н Саранди Говедаров":
  След снимката в днешния репортаж на Канчев от Москва, още нещо и от статията му:...The jab is free and voluntary for Russian citizens. ...In Moscow, home to 12 million people, some 5,000 signed up for the shot in the first few hours after registration was opened on Friday, Moscow Mayor Sergei Sobyanin said. Officials have allocated nearly $130 million of the city’s budget to the vaccination effort....
  https://www.wsj.com/articles/russia-begins-rolling-out-sputnik-v-coronavirus-vaccine-11607174273
  п.п. Аз лично ако се ваксинирам, няма да е с руска ваксина.

 95. 95 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#93] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  Е как какво?

  ............Здравната служба оповести, че хора, които вече са прекарали Ковид-19, не бива да се ваксинират..............., както правилно си го прочел.

  Та предполагам, че ги тестват все пак.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 96. 96 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#92] от "г-н Саранди Говедаров":


  До коментар [#2] от "Virgin":

  А бе вие само в "Дневник" ли живеете?
  От снощи го говорят по телевизиите. Сега не ме питайте по коя, защото не помня.

  И ако се разровя сигурно ще намеря такава новина и в "Дневник".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 97. 97 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  А именно: Ваксината към настоящият момент няма за цел да създаде имунитет към вируса а по-скоро да намали страничните ефекти от заболяването.

  Напротив, ваксината кара клетките на човека да произвеждат протеин на вируса който се разпознава от имунната система като чуждо тяло и изгражда имунитет към него. Ако имаш различни данни как действа ваксината кажи ги!

  [quote#69:"JohnGalt"]Ваксините не са панацея. Ако бяха, отдавна да сме заличили всички заразни болести.
  —цитат от коментар 69 на JohnGalt


  Отново си в грешка! Ваксинирането може да заличи дадено заболяване! Справка - едрата шарка е напълно заличена като заболяване след повсеместна ваксинация!

  По-скоро ти трябва да докажеш, че не го променя. преди да тръгнеш да инжектираш 200-300 милиона човека.
  —цитат от коментар 69 на JohnGalt


  Да беше прочел и следващите изречения и нямаше да има нужда нищо да ти доказвам. Постоянно се сблъскваш с различни вируси никой от тях не е променил ДНК на клетките ти, сега обаче една малка част от РНК-то на коронавируса понеже е отделено като ваксина, е много страшно и ще промени кода на клетките ти, за това е по-добре да не се ваксинираме, а да се разболеем от коронавирус, който отново ще вкара това РНК само че с цялата информация за вируса и с всички останали последствия от това! Страшна логика!

 98. 98 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4230 Неутрално

  До коментар [#94] от "тулса":

  Нашият губернатор заяви вчера че първите 200 000 дози ваксина ще пристигнат следващата седмица, първо ще ваксинират здравните работници и старческите домове.

  klimentm
 99. 99 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 743 Любопитно

  Можеше поне да информирате, че от днес в Русия започна ваксинацията.
  —цитат от коментар 2 на Virgin


  А защо? Ние руснаци ли сме?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 100. 100 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 743 Весело

  "...В случай че ваксинацията доведе до инвалидност, те ще получат - в зависимост от степента на увреждането - между 500 000 и 1.5 млн. рубли - т.е между 5500 и 16 500 евро. ..."5000 евро ако се инвалидизираш до живот. Без коментар.
  —цитат от коментар 3 на JohnGalt


  А самият руски живот е оценен на 20 хиляди евро.

  Всъщност така като се замисля и това е много.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK