Какво е "спешно одобрение" на ваксина и гарантира ли безопасност

Какво е "спешно одобрение" на ваксина и гарантира ли безопасност

© ReutersКогато си купувате телевизор, просто отивате в близкия магазин, виждате качеството на картината, звука, гаранционния срок и ако цената ви устройва - купувате. С ваксините не е така. Особено, ако има спешна нужда. Нито лично потребителят, нито личният му лекар могат да кажат дали и доколко тя е ефективна и безопасна.


Този пример може да се срещне често през последните седмици из медиите, когато се обяснява как действат регулаторите, позволяващи използването на ваксините срещу коронавируса. Британците първи одобриха на пазара да излезе продуктът на Phizer/BionTech и вероятно от вторник първите дози вече ще са готови за инжектиране в няколко болници. Европейският съюз и САЩ още не са дали одобрение, защото имат различен подход.


За какво става дума?


Какво направиха британците
Регулаторната агенция за лекарства и продукти за здравеопазването (MHRA) на Обединеното кралство се възползва от правото, което всяка страна от ЕС има - при извънредни обстоятелства да даде временно разрешение за територията на Великобритания без да чака разрешението на Европейската агенция за лекарствата (ЕМА). Това става броени дни, след като Phizer/BionTech кандидатстваха, което предизвика критики, че има прибързване и че решението е взето единствено на основата на документацията на компанията производител.


Според MHRA това не е така и причината е, че нейни специалисти синхронно следят изработването и тестването на ваксината от юни насам. Или, както образно описа представител на регулатора, процесът е като изкачване на планина и "когато Phizer/BionTech се обърнаха към нас, ние не започвахме тепърва да събираме експедиция, а вече бяхме на базовия лагер под върха". Остава само да се щурмува.


Как е в Европа


Всички останали в Европейския съюз, включително България, изчакват решението на ЕМА, която насрочи заседание "до 29 декември", т.е. има, но много малка, вероятност то да бъде взето преди Коледа.


ЕМА прилага много от съществуващите процедури на MHRA, след като през 90-те години се установява в лондонския бизнес район Canary Wharf (бел.ред. - заради предстоящият на 1 януари окончателен Брекзит тя се премести в Нидерландия). Поради това от ЕМА побързаха да разяснят, че британците са дали само временно спешно одобрение за специфични пратки от ваксината. Това е различно от "условното разрешение за продажба" (conditional marketing authorisation или СМА), което ЕМА се подготвя да издаде.

 • Оценката на ваксината BNT162b2 ще стане в ускорена процедура, а срокът зависи от това дали предоставените от създателите данни са достатъчно изчерпателни и убедителни за качеството, безопасността и ефективността на продукта. Подобно на британците, и ЕМА не влиза в процеса "на сляпо" - началото на синхронния преглед на първата порция данни започна още на 6 октомври, но това беше информация от лабораторни проучвания, не от клиничните изпитания. За това много помага и Специалната група за COVID-19, създадена още през март с експерти от регулаторната европейска мрежа с цел да има бързи и координирани действия за ваксини и лекарства в пандемията.

Условното разрешение за продажба на ЕМА има за цел да се отговори на конкретна медицинска нужда на базата на данни, които са непълни в сравнение със стандартната и доста по-дълга процедура. "Това се прави, ако ползите от лекарство или ваксина, които веднага може да се предоставят на пациенти, са повече от рисковете, произтичащи от факта, е все още не са налични пълните данни", пише в обяснението на ЕМА. До СМА се прибягва при пандемия, но данните все пак трябва да докажат, че ползите са повече от рисковете.


Какво следва от разрешителното


След като се издаде СМА, компаниите производители остават задължени да допълват данните от продължаващи или нови проучвания при предварително определени срокове. Целта е да продължи доказването, че от ваксината или лекарството има повече ползи, отколкото вреда. Какви ще са тези срокове за BNT162b2 ще се разбере от конкретното разрешение.


След като то се издаде, трябва Европейската комисия в спешен порядък да даде разрешение за продажбата на тази ваксина на територията на Европейския съюз и страните от Европейската икономическа зона Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и с известни условности - Швейцария).


За разлика от обичайната ситуация, събирането на данните за ваксината срещу COVID-19 и мониторингът за ефекта и безопасността ѝ ще се правят по-често. Всеки месец компаниите ще трябва да изпращат допълнителни доклади освен изискваното по закон редовно отчитане, както и се задължават да продължат мониторинга за ефективност и сигурност. Така регулаторът би трябвало да получава данни от различни източници и да може бързо да реагира за защита на общественото здраве.


Какво правят в САЩ


В САЩ Федералната агенция за храните и лекарствата (FDA) насрочи заседанието си за ваксината на Phizer/BionTech за 10 декември (и на 17 декември за продукта на Moderna, основан на същия нов метод) Освен това тази институция - една от най-авторитетните в света - има различен подход и основният елемент в него е, че специалистите в нея искат първичните данни от лабораториите и тестовете върху животни и хора, а не преглеждат само обобщената документация на компанията.

 • Основната причина е, че FDA е създадена да защитава потребителя. Тя възниква преди повече от 80 години, когато Федералният закон за храните, лекарствата и козметиката от 1938 г. ѝ възлага да проверява не само ефективността, но и безопасността. Европейската правила има друга отправна точка - да се уеднаквят търговските регулации на единен пазар, сглобен от множество суверенни държави.

След като получи информацията (а за тестове с над 43 хиляди доброволци тя е внушителна) FDA не разчита единствено на служителите си, но и привлича консултанти, учени, съветници и специализирани организации да споделят дали има някакъв проблем, за който са чували. В конкретния случай това е много важно, защото Pfizer и Moderna предлагат ваксина на основата на технология, която никога досега не е използвана - основана на т.нар. информационна РНК.


Специфично изискване на FDA е, че данните след това се правят публично достояние, и те трябва да съдържат протоколите от тестовете, за да види какви цели са били заложени първоначално в тях и от кой точно етап е анализът на резултатите. Затова Astra Zeneca и Университетът "Оксфорд" не подадоха искане за разрешение - прецениха, че се нуждаят от още подробности и нов тест, за да покрият изискванията.


Това не означава, че FDA е най-добрата от трите агенции, а че те имат различен подход и ефектът върх общественото здраве е различен.Това се дължи донякъде на европейския модел за обществено и безплатно (до определена степен) здравеопазване. Във Великобритания, например, MHRA може да одобри ваксина или лекарство, но Националният институт за най-добро здраве и грижи (Nice) дава съвет на Националната здравна система (NHS) дали продуктът наистина си струва парите. В САЩ продуктът веднага излиза на пазара. Ако, да кажем, някакъв продукт на билкова основа се предложи в Европа, трябва да има доказателство, че от него има медицинска полза. В САЩ подходът е обърнат - достатъчно е да няма доказателства за вреда за здравето.


Подобно разминаване стана причина и за малко напрежение след като MHRA даде разрешението за първата ваксина. Антъни Фаучи, водещият американски експерт по заразни заболявания, коментира в интервю: "Знаете ли, обичам британците, страхотни са и са добри учени, но просто взеха данните от Pfizer и вместо да ги проучат сериозно, много сериозно и задълбочено, те каза ОК, нека го одобрим. Това е". Пред Fox News той добави: "ако бързаш и го правиш повърхностно, хората няма да искат да се ваксинират". Когато отсам Атлантика започна да се надига недоволство, той лично потърси Би Би Си, за да се извини и да поясни, че не е имал предвид, че британският подход е по-лош или небрежен, а че е само по-различен.


Ползите и капаните на "спешно разрешение за употреба"


Това, което вероятно още следващия четвъртък FD ще направи, е да издаде "спешно разрешение за употреба" (emergency use authorizations или ЕUA). Терминът - както и в европейския случай - не означава, че е доказана ефективността и безопасността на ваксината, а че има разумен баланс между ползите и рисковете.


Класическият за FDA принцип proof before profits (доказателството преди печалбата), разширен през 1962 г. с доказване на ефективността, обикновено изисква процедура, продължаваща над 5 години. Затова се появява ЕUA - за извънредни здравни ситуации, кризи и биотероризъм. За пръв път ЕUA е издадено през 2005 г. за ваксина срещу антракс, но то е само за служители на армията на САЩ. През 2009 г. последва ново ЕUA - първото за цивилно население, което позволяваше Tamiflu да се дава на деца по време на пандемията от грипа H1N1.

 • Но основният принцип, стоящ зад EUA, се оформя при появата на СПИН в началото на 80-те години на ХХ век. Първите одобрения за терапии, които не излекуват, но могат да поставят състоянието под контрол, идват чак в края на 90-те години. През тези близо две десетилетия ясно се вижда проблемът с острата нужда от одобрени лекарства и лечение и бавната процедура на FDA. Но също така и за някои слабости, произтичащи от натиска за ускоряването ѝ. Такъв е примерът с "паралелното" одобряване през 1991г. на дидеоксинозин (ddI, dideoxyinosine) за HIV-позитивните и болните от СПИН. Ускореното пускане в продажба на ddC (zalcitabine) се оказва по-скоро грешка и по думите на изследователя Марк Харингтън няма данни, че фактически спасява живот.

От 2009 г. насам FDA е издала десетки EUA за медикаменти, процедури за диагностика и медицинска апаратура на базата на наличната към момента информация. В действията си агенцията се позовава на обявяването на извънредна медицинска ситуация и 3 основни напътствия във федералните закони:


- "сборът от научни доказателства" трябва да "убеждават, че продуктът може да бъде ефективен"


- за това дали е безопасен трябва да се претеглят рисковете и ползите предвид "реалната заплаха", създавана от извънредната ситуация.


- EUA се издава, единствено ако "няма адекватен, одобрен или наличен алтернативен продукт".


Накрая, важен елемент от подхода на FDA е, че силната му страна не е да е "пазител на портите", а да е "знаменосец" - да си изгражда репутация, убеждаваща учени, лекари, производители и потребители, че решенията на агенцията стъпват на солидна научна основа.


Звучи добре, но си има и обратната страна.


Професорите Джеръми Грийн и Кристофър Робъртсън припомниха за изданието The Conversation как тази година FDA бързо одобри "любимият" на президента Доналд Тръмп хидроксихлорокин и оттегли одобрението няколко месеца по-късно, когато бяха опровергани повечето твърдения за ефективност и безопасност. През април бе дадено EUA за тест за антитела срещу коноравируса, но се оказа че резултатите му са с голяма грешка.

  • Сега около 40% от американците казват, че няма да си поставят ваксина, разрешена по бързата процедура, именно защото нямат доверие в EUA. За мнозина "спешно" означава и "рисковано, подозрително, отчаян ход".


Затова се очаква FDA да издаде разрешително, тясно фокусирано върху групите за ваксиниране, които са в най-висок риск - медици, служители на домове за възрастни хора и самите възрастни. След това може да се разшири обхватът на извънредното одобрение и с възрастни американци със сериозни здравни проблеми.


През това време тестовете ще продължават и в най-добрия случай към началото на лятото на 2021 г. може да има достатъчно научна информация и убедителни данни от изпитанията, за да се премине към позволение за масова употреба.

Ключови думи към статията:

Коментари (198)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  Всеки ще избере за себе си.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1455 Неутрално
 3. 3 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Спешно значи, че едни пари бързо, бързо ще си сменят собственика.

  мурзилка
 4. 4 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 96 Неутрално

  Великобритания демонстрира едно предимство да си извън ЕС.

 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3372 Неутрално

  Въпрос на проста целесъобразност а тя сочи че е по добре да се ваксинираш отколкото не!

  klimentm
 6. 6 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  50% защита защи ми е
  Кайта су хваща на реклама да оди

 7. 7 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1841 Любопитно

  въобще не разбирам. За спина вече повече от 30 години не откриха ваксина, а това също е вирус?!
  За лекарство чува ли се нещо?

 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 504 Неутрално

  За безопасността ще е ясно след широка продължителна практика

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  ''През това време тестовете ще продължават и в най-добрия случай към началото на лятото на 2021 г. може да има достатъчно научна информация и убедителни данни от изпитанията, за да се премине към позволение за масова употреба.''

  ДБ=БКП
 10. 10 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1689 Весело

  Нищо лично но получихя си разрешение от Роспотребнадзор или к8акто се казва в Русия или не кандидетстат защото нямат документи да минат надзора
  Документите са същите които се изискват за руските ваксини

 11. 11 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1689 Весело

  Нищо лично но получихя си разрешение от Роспотребнадзор или к8акто се казва в Русия или не кандидетстат защото нямат документи да минат надзора
  Документите са същите които се изискват за руските ваксини

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  Естествено, че не гарантира...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14 Профил на .
  .
  Рейтинг: 891 Неутрално

  FDA е изкараха най-сериозната .... А кога пуснаха над 100 теста за коронавирус без регистроция и стана куче влачи дира няма. Всеки кой не го мързи тича при китайците, поръчва най-евтините тестове и после ги продава по 60 долара... Кой от кой по калпави. Не че няма и добри, имаше даже супер, ма евтинджоса и рекламата просто помете всичко.
  То и при ваксините ще е така, малко ще се поопъват и прават на сериозни.

 15. 15 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 726 Неутрално
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#13] от "hamiltonf":

  Не гледаш ли формулата?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Няма да се ваксимирам.
  Защото, вече който е болнав е починал или позитивен...
  Все едно да си купиш LED телевизор през 2002г... За 5 бона взимаш cool продукт с лошо качество на висока цена.
  Ще изчакам до 2023г...

 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Весело

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Гледам, но нали имаше СК...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 19. 19 Профил на .
  .
  Рейтинг: 891 Неутрално

  А у нас такива проблеми няма - човека държава е казал на здравния министър да ваксинира и точка.
  Това национална, европейска агенция, за ББ не се отнасят, за него някой чиновник от Вашингтон му е дал команда да действа и толко. Агенцийте са за белите държави.

 20. 20 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 693 Неутрално

  въобще не разбирам. За спина вече повече от 30 години не откриха ваксина, а това също е вирус?!За лекарство чува ли се нещо?
  —цитат от коментар 7 на ju.li


  Ваксината срещу едра шарка (също причинявана от вирус) е на повече от 100 години. Oчевидно не разбираш

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 21. 21 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Дяволът е в детайлите.
  Има разлика мжду обществено здраве и лично здраве.
  Добавете и семейно здраве, и възелът ще се заплете още повече.
  Сега посолете възелът и с политическия натиск , икономическия натиск към агенциите.
  Ръснете и с факта че всеки всичко знае днес. Щото са го писали във Фейсбук или някой руски сайт, щото са го казали по някоя телевизия, някой “професор” го е казал.
  Достатъчно сложно ли стана за да си съставите мнение за сигурността на ваксините?

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2751 Неутрално

  Държавите ще поставят условие влизащите да са ваксинирани и шем не щем , ще станем опитни зайчета.

 23. 23 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Фаучи още пролетта каза, че това не става бързо , ама ясно става .

 24. 24 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2898 Весело

  "спешно одобрение" = "смешно одобрение" ...

 25. 25 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 479 Неутрално

  За безопасността ще е ясно след широка продължителна практика
  —цитат от коментар 8 на neut


  Опасността на вируса обаче е напълно ясна. От март месец до сега в България един на 1480 души е починал от коронавирус и до пролетта това съотношение ще стане около 1 на 700/800 души. От новите ваксини никой не е починал, вепреки че са ваксинирани общо стотици хиляди души.

 26. 26 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1607 Весело

  Меродавно е мнението на ЩАБА и Премиерът за......нас !

 27. 27 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  До коментар [#22] от "hodounski":

  ще станем опитни зайчета.

  Ами то ние сме си “опитни зайчета”.
  За сега сме опитни зайчета на вируса. Не се знае какви са дългосрочните пакости които прави. Дори и на тези които са го изкарали без симптоми?
  Сега ще станем и опитни зайчета на ваксините.
  Кое ли е по-голям риск за зайчетата?

 28. 28 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  Никой не говори за дългосрочни последствия и за колко месеци имат ефект !
  Също таке каква е ползата за хора със хронични заболяваня след като тестват ваксините само на здрави хора !??

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 29. 29 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1586 Весело

  До коментар [#25] от "Ал Бънди":

  Проблема не са само краткосрочните странични ефекти :)) Проблема е в това, че този тип ваксина прави промени в човешките клетки, а това е потенциален риск за бъдещи ракови образувания :)))

  Никои не може да ти гарантира, че няма да развиеш потенциално рак от подобни ваксини след 10 години, затова и е важно да се тестват по дълго и да не се рискува с масови ваксинации :)) Които иска да се ваксинира, които не иска да си поема риск ако иска :)) Какъв е проблема ? Нали вие истериците ще сте предпазени, нека "мрът" тея дет не се ваксинират, не е ваша работа кой какво слага и не иска да слага в тялото си :)))

 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Разтягане на локуми.

  Важното е ваксината да е по-безопасна от вируса.

  При 4% смъртност на хората с положителни ПСР тестове мисля ваксината е хиляди пъти по-безопасна.

  Иначе ако ви седи заключени още 5 години да чакаме 5 години изпитания дали някой няма да получи обриви. :)

 31. 31 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 639 Любопитно

  Какво се правят на утрепани, като до две седмици всички ще одобрят ваксините за ползване.

 32. 32 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  И малко весело настроение?
  Току Що някой е дал идея на FDA дистрибуцията на ваксината да става по пирамидална схема.
  Това щял да е единствения начин да се хареса на християнските домакини стоящи си в къщи.
  Как се казва на български “стояща в къщи домакиня”?
  Или няма нужда да е стояща в къщи за да обича конспиративни теории и клюки?

 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ramon Asvalda":

  Идеалният вариант би бил да тестваме ваксината върху 2-3 поколения.

  Ама не знам дали разполагаме с толкова време. :)

 34. 34 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Никой не говори за дългосрочни последствия и за колко месеци имат ефект !Също таке каква е ползата за хора със хронични заболяваня след като тестват ваксините само на здрави хора !??
  —цитат от коментар 28 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Нито една ваксина не се вгражда в организма. Тя просто предизвиква имумен отговор и след това се изправа от организма. Единственият въпрос е може ли при един на 500 000 или един на милион да предизвиква по тежки последици от до сега познатите слаби странични ефекти. Докато стигне обаче ваксината в България вериятно ще има ваксинирани милиони и ще имаме отговор на този въпрос.
  При хронично болните рискът от ваксината може да е малко по висок, но рискът от вируса там също е по висок.

 35. 35 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Не зная как е в САЩ, Англия, изобщо по света, но днес бойчето цял ден отваря едни празни хладилници, така и не разбрах какво търсят с министъра вътре.

 36. 36 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Не зная как е в САЩ, Англия, изобщо по света, но днес бойчето цял ден отваря едни празни хладилници, така и не разбрах какво търсят с министъра вътре.

 37. 37 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Задължителни са били едно време газовите камери за евреите в Аушвиц, Дахау и другите лагери. Аз съм свободен човек и никой не може да ме задължи да сложа в тялото си каквото и да е, което не желая.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 38. 38 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1586 Весело

  До коментар [#33] от "realguru":

  Еми ваксинирай се, няма да те спра, защо задължаваш и аз да го направя ? :))) Гледайте си работата, ценя свободата повече от смъртта :))

  Ако ще да ме убива вируса, поне е мое решение :))) Не е като да не си слагам ваксини, редовно си обновявам за тетанус след нараняване, тъй като ефективността на старата пада наполовина, но тези ваксини са тествани и сравнително натурални :)))

  Тази новата е нова технология, която е нетествана и прави промени на клетките ;)) НЕ слагам нищо, което прави промени на клетките, докато не минат поне 10 години или доброволно в името на науката срещу добро заплащане :)))

 39. 39 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#20] от "FourOhFive":

  Шарката ако я изкараш - не повтаря. Следователно е лесно да предвидиш резултата. Това чудо повтаря и потретя... , каква е логиката?

 40. 40 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Задължителни са били едно време газовите камери за евреите в Аушвиц, Дахау и другите лагери. Аз съм свободен човек и никой не може да ме задължи да сложа в тялото си каквото и да е, което не желая.
  —цитат от коментар 37 на Darcas


  За документите с биометрични данни ще коментираш ли???

 41. 41 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ал Бънди":Проблема не са само краткосрочните странични ефекти :)) Проблема е в това, че този тип ваксина прави промени в човешките клетки, а това е потенциален риск за бъдещи ракови образувания :))) Никои не може да ти гарантира, че няма да развиеш потенциално рак от подобни ваксини след 10 години, затова и е важно да се тестват по дълго и да не се рискува с масови ваксинации :)) Които иска да се ваксинира, които не иска да си поема риск ако иска :)) Какъв е проблема ? Нали вие истериците ще сте предпазени, нека "мрът" тея дет не се ваксинират, не е ваша работа кой какво слага и не иска да слага в тялото си :)))
  —цитат от коментар 29 на Ramon Asvalda


  Не съществува такъв риск и никаква промяна в човешките клетки няма! 100% от веществото на ваксината се разпада и изправа от организма! Ако те е страх от рак не яж преработено червено месо под формата на колбаси и т.н., защото те научно доказано увеличават риска от рак!

  Проблемът при ваксинирането е, не че ще измрът разни антиваксъри, а че мерките и искомическите проблеми ще останат доста дълго в сила ако не се ваксинират достатъчно хора! Няма да е добре ако още години ходим с маски, и полвината бизнес не може да работи...

 42. 42 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Задължителни са били едно време газовите камери за евреите в Аушвиц, Дахау и другите лагери. Аз съм свободен човек и никой не може да ме задължи да сложа в тялото си каквото и да е, което не желая.
  —цитат от коментар 37 на Darcas


  Като малък са ти сложили поне 6/7 задължителни ваксини :) Искаш или не искаш вече си в матрицата и си чипиран :D Когато ти кажат обаче, че не можеш да пътуваш, ходиш на концерт или да работиш без ваксина изведнъж ще разбереш какво е да не си свободен човек! Харесваме ли я или не ваксината е тази, която ще ни донесе отнетата свобода!

 43. 43 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1586 Весело

  До коментар [#42] от "Ал Бънди":

  Като си малък си собственост на родителите си :)) А и ваксините са за наистина сериозни болести... Не бил искал да хвана тетанус дори риска от рак да е 10% :)))

  Като вече не си малък вече, държават не бива та ти става сурогатна майка и да ти казва какво да правиш и какво не със собственото си тяло :))))))

 44. 44 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  До коментар [#41] от "Ал Бънди":

  Няма да е добре ако още години ходим с маски, и полвината бизнес не може да работи...

  Пародоксът е че противниците на ограниченията и затварянето на бизнесите, невярващите във вируса са и противници на ваксинирането.
  Което (масовото ваксиниране) ще затрудни отварянето на бизнесите и отпадане на ограниченията.
  Хем не искат да са ограничени, хем правят всичко възможно ограниченията да продължават по-дълго?
  Трудно е за проумяване какво става в някои мозъци?

 45. 45 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 31 Неутрално

  В THE LANCET /НАЙ-АВТОРИТЕТНОТО МЕДИЦИНСКО СПИСАНИЕ/ ИТАЛИАНСКИ УЧЕНИ СА НАПРАВИЛИ РУСКАТА ВАКСИНА НА БЪЗЕ И КОПРИВА.ИЗОБЛИЧАВАТ МАСА ТАРИКАТЛЪЦИ С ДАННИТЕ ЗА ВЪЗДЕЙСТВИЕ.
  ОТГОВОР НА РУСКИТЕ "УЧЕНИ": "НЕ СМЕ ПРАВИЛИ ВАКСИНАТА ЗА КЕФ НА ИТАЛИАНЦИТЕ". И ТОВА Е "НАУЧЕН АРГУМЕНТ".!!!
  И КОЙ ЩЕ СИ ВКАРА ДОБРОВОЛНА ТАЯ ШИТНЯ???

 46. 46 Профил на ТРАБАНТ
  ТРАБАНТ
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Основните ми възражения са специално към бързата РНА ваксина на БиоНТек-Пфайзър! Категорично смятам, че тази ваксина не бива да бъде узаконявана на територията на ЕС! Нямаме абсолютно никакви наблюдения във времето, на отражението което може да даде тази технология!
  Стандартните ваксини са приемливото решение и има достатъчно голям брой готови от тях за да се рискува с РНА!

 47. 47 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2750 Неутрално

  Бе, колеги, настоявам някой НЕЗАБАВНО да ми обясни....

  Влизам, значи, в Тубата да видя какво ново-вето на руската вражеска инфо-територия.
  И кво!? Путин отново обикаля Русия...
  Но това е нищо! Никой не носи маски!

  Обяснете ми - какво в края на краищата става с тая корона!?

  Прилагам следното доказателство!
  https://www.youtube.com/watch?v=q0Q7gYJpeYc

 48. 48 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Който не иска да се ваксинира доброволно, вируса ще го ваксинира без да го пита. Може и да изчакате и както казваше Кантраджиев преди време, с повече ракия, чесън и здрав сън и нека Дарвин да реши.

 49. 49 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#42] от "Ал Бънди":Като си малък си собственост на родителите си :)) А и ваксините са за наистина сериозни болести... Не бил искал да хвана тетанус дори риска от рак да е 10% :)))Като вече не си малък вече, държават не бива та ти става сурогатна майка и да ти казва какво да правиш и какво не със собственото си тяло :))))))
  —цитат от коментар 43 на Ramon Asvalda


  Докато си опасен само за себе си, няма проблем да правиш всякакви глупости, но когато застрашаваш живота, бизнеса и свободата на други хора няма как държавата да не се намеси в името на общото благо. Ако има вариант с ваксина да не разпространяваш вируса и да не натоварваш здравната система, но ти съзнателно го правиш, това е в категорията на умишления убиец.

 50. 50 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  До коментар [#43] от "Ramon Asvalda":

  държават не бива та ти става сурогатна майка и да ти казва какво да правиш

  Не е държавата която ще ти “казва”, не си разбрал.
  Доста държави вече казаха че ваксинирането ще е доброволно.
  Бизнесите са които вероятно ще въведат ограничения.
  Сигурно си виждал ресторанти с надпис “без риза/обувки няма услуга” , или забрана да си вземеш прасето с теб във влака, или кокошката в самолета, да пушиш където не може, да влезеш с оръжие в дадена сграда.
  Е, нещо подобно ще се случи и с отказващите ваксини.
  Дадена авиолиния ще иска да запази бизнеса си за клиенти които искат да са в безопасност и ще забрани на неваксинирани да се качват на самолетите. Както сега забраняват на хора без маски. После същото ще го направи верига ресторанти, магазини, хотели....
  Няма да те задължават да се ваксинираш, просто без обувки и риза ще имаш по-малък избор къде да си пиеш бирата.

 51. 51 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Ще се ваксинирам. Не виждам драма, а умуващите. Ами да си умуват , пък и нямам време да чета глупости.

  agent
 52. 52 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  До коментар [#51] от "Ronald Reagan":

  Не виждам драма, а умуващите


  Ех дз бяха само “умуващи”?

  Лошото е че са и лудуващи!

  Лудуват насам-натам без маски, без дистанция, разнасят вируса. Гледат да се налудуват!

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Държавите ще поставят условие влизащите да са ваксинирани и шем не щем , ще станем опитни зайчета.
  —цитат от коментар 22 на hodounski


  Никой не твърди, че международното пътуване не неотменимо човешко право.

  Всяка държава им право да въведе каквито си поиска изисквания.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 55. 55 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Добрата новина е, че болнавите преминаха в следващо ниво, а останаха здравите, младите и приспособимите...
  Нацията се подмлади и разтовари пенсионната с-ма.
  Не, трябва да се страхувам, че няма ваксина за всяка болка и вирус, понякога е по добре така.

 56. 56 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 693 Весело

  Проблема е в това, че този тип ваксина прави промени в човешките клетки
  —цитат от коментар 29 на Ramon Asvalda


  Някакъв линк да дадеш с научно обоснование?
  Линкове от гласове, поглед и бултаймс не важат.

  Дай нещо официално от някой изследователски институт. Даже и руски да е.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 57. 57 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  До коментар [#7] от "ju.li":

  От спин може да се пазиш, от ковид не.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 58. 58 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 693 Весело

  Аз съм свободен човек и никой не може да ме задължи да сложа в тялото си каквото и да е, което не желая.
  —цитат от коментар 37 на Darcas


  Каза човекът, който със сигурност пуши и яде кремвирши "от месо".

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 59. 59 Профил на naturist
  naturist
  Рейтинг: 181 Весело

  До коментар [#51] от "Ronald Reagan":
  Това е твое безспорно право, както е право и на определен кръг хора да мислят ,че ваксина, която не минала нормалния път за проектиране , изпълнение и одобрение не е безопасна и съответно да не желаят да се ваксинират, докато пътя не е извървян цялостно. Същата е причината и да не живеем в сгради , построени за два часа, да не летим със самолети на един ден и т.н. Въпрос на практическо прилагане на интелекта!

 60. 60 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 693 Весело

  До коментар [#20] от "FourOhFive":Шарката ако я изкараш - не повтаря. Следователно е лесно да предвидиш резултата. Това чудо повтаря и потретя... , каква е логиката?
  —цитат от коментар 39 на ju.li


  логиката е, че има вируси и вируси

  факт е, че ваксините са помогнали на човечеството да се избави от някои от най-смъртоносните болести

  факт е, че анти-ваксърите вярват сляпо на баба Ванга, Нострадамус, Кашпировски, бгмама и ЮТюб, но отричат целия научен и изследователски принос на стотици хиляди много по-умни от тях хора с първобитни аргументи

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 61. 61 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 693 Любопитно

  Основните ми възражения са специално към бързата РНА ваксина на БиоНТек-Пфайзър! Категорично смятам, че тази ваксина не бива да бъде узаконявана на територията на ЕС!
  —цитат от коментар 46 на ТРАБАНТ


  Някакъв научно обоснован аргумент да дадеш?

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 62. 62 Профил на naturist
  naturist
  Рейтинг: 181 Весело

  До коментар [#56] от "FourOhFive":

  Точно това означава "ваксина" с информационно РНК. Няма нужда от статии и научни обосновния на названието на "ваксината". Пиша "ваксина" , защото това не е ваксина, а генетична терапия.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на johngalt
  johngalt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "Ал Бънди":Как точно някой неваксиниран застрашава мизерния ти миши животец, ако ти си ваксиниран бе гном?
  —цитат от коментар 53 на Darcas


  Сега ще те ти каже за "стадният" имунитет, само чакай да намери инфо в PDF-а пратен му от АстраЗенека.

  Те са подготвени тия не си мисли.

 65. 65 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1689 Весело

  До коментар [#41] от "Ал Бънди":

  ти пък откъде гарантираш трол на заплата

 66. 66 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Може би пък не си струва да убеждаваме анти-ваксърите да се ваксинират?
  Първо няма да можем да ги убедим най-вероятно.
  И второ, вярно ще се забави затихването на пандемията, но представете си ваканция без анти-ваксъри наоколо.
  Или ресторант без антиваксъри!
  Самолет?
  Фитнес?
  Киносалон?
  Круиз?
  Плаж на тропически остров?
  Представете сте на едно от тези места, и наоколо няма шумни, дебели, нахални, миризливи човечета?
  А сме само умно-красиви, а?

 67. 67 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  В началото никакво ваксиниране, ще изчакаме няколко години, докато получим стаден имунитет!

 68. 68 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 693 Весело

  До коментар [#56] от "FourOhFive":Точно това означава "ваксина" с информационно РНК. Няма нужда от статии и научни обосновния на названието на "ваксината". Пиша "ваксина" , защото това не е ваксина, а генетична терапия.
  —цитат от коментар 62 на naturiST


  Може ли да споделиш в кой университет специализира генетика, след като очевидно си експерт в областта и нямаш нужда от допълнителни обоснования?

  Аз като човек лаик имам нужда да прочета мнението на някой, който е доказан експерт в областта си. С две думи - склонен съм да вярвам на официална публикация на някой от Института Пастьор, не съм склонен да вярвам на някой, който коментира във форума на бгмама.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 69. 69 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  Защо спорите?Ясно се каза,че у нас,както и в останалите страни от ЕС,ваксинирането ще е ДОБРОВОЛНО.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 693 Весело

  Може би пък не си струва да убеждаваме анти-ваксърите да се ваксинират?
  —цитат от коментар 66 на Таралеж


  Аз бих ги насърчавал да НЕ се ваксинират.

  Нека оставим естествения подбор да си свърши работата.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 72. 72 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  До коментар [#66] от "Таралеж":

  Аз едно не мога да разбера.Антиваксърите не щат да се ваксинират.тяхно право,но защо с пяна на уста се мъчат да убедят и останалите да не го правят?

 73. 73 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  Може би пък не си струва да убеждаваме анти-ваксърите да се ваксинират?Първо няма да можем да ги убедим най-вероятно.И второ, вярно ще се забави затихването на пандемията, но представете си ваканция без анти-ваксъри наоколо.Или ресторант без антиваксъри!Самолет?Фитнес?Киносалон?Круиз?Плаж на тропически остров?Представете сте на едно от тези места, и наоколо няма шумни, дебели, нахални, миризливи човечета?А сме само умно-красиви, а?
  —цитат от коментар 66 на Таралеж


  Само да стане обратното, ваксинираните да сте малцинство и тогава някакви страхливци като вас няма да имат възможност да се мешат с нас, истинските храбри човечи!

 74. 74 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Много се радвам. Така ев по-вероятно да има повече за тези, които искат да се ваксинират. Нарича се "естествен подбор".

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 75. 75 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  До коментар [#7] от "ju.li":От спин може да се пазиш, от ковид не.
  —цитат от коментар 57 на kaiser


  Е нали маските "пазят", за какво ги носим тия парцали на лицето?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 76. 76 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1689 Неутрално

  До коментар [#7] от "ju.li":

  виж сего за спина име лакарсто
  Аспирин вземаш едно хапче и го стискаш с двата крака в областа на колената - гаранция няма да хванеш спин докато го стискаш

 77. 77 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1483 Весело

  До коментар [#37] от "Darcas":

  Начи тапата за г@з може да ти седи ватре, що ти сам си си е сложил, па вакцина не може, щот не щеш?

  мурзилка
 78. 78 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Весело

  Антиваксърите не щат да се ваксинират.тяхно право,но защо с пяна на уста се мъчат да убедят и останалите да не го правят?
  —цитат от коментар 72 на uvtest


  Напротив, дори ви насърчаваме да станете безплатни опитни зайчета!

  Понеже ваксините са разработени бързо, а някои странични ефекти им трябват месеци за да се видят!

 79. 79 Профил на johngalt
  johngalt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#68] от "FourOhFive":

  склонен съм да вярвам на официална публикация на някой от Института Пастьор
  —цитат от коментар 68 на FourOhFive  Груйо института Пастьор ти казва че технологията е експериментална. и не е прилагана върху хора до момента.

  https://www.pasteur.fr/en/all-sars-cov-2-covid-19-institut-pasteur/research-projects/covid-19-dna-vaccine

  Гууд лък както казват в САЩ. На оцелелите късмет с усложненията.

 80. 80 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  [quote#71:"FourOhFive"][/quote]

  Естественият подбор ни е дал имунната система, която и най-ефективната защита от всяко едно заболяване. Естественият подбор е създал и разум, за да мислиш и да пазиш живота си, като надграждане над инстинктите. Ето защо, да си сложиш непроверено и неизтествано "лекарство", без да знаеш срока на ефекта му и дали след 10 години няма да ти причини някаква вреда също е част от естествения подбор. Съветвам те да си сложиш от всички видове ваксини по няколко пъти, за да си сигурен в ефекта.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 81. 81 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#49] от "Ал Бънди":Как точно някой неваксиниран застрашава мизерния ти миши животец, ако ти си ваксиниран бе гном?
  —цитат от коментар 53 на Darcas


  Първо мишка е някой който го е страх от една ваксина. Що се отнася до затрашаването, неваксинирания застрашава живота на останалите неваксинирани, а през натоварването на здравната система и на всички останали, които имат нужда от спешни операции и т.н., но нямат достъп до тях, защото болниците за заети от такива като теб!

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на naturist
  naturist
  Рейтинг: 181 Весело

  До коментар [#68] от "FourOhFive":

  Няма нужда да си експерт по генетика за да знаеш както е РНК, генетична терапия, ваксина и т.н. Това се нарича обща култура , която може да се разшири в този информационенен век в рамките на час-два. Опитай , преди да пишеш нелепици!

 84. 84 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1483 Весело

  До коментар [#78] от "Dariya Koleva":

  Страничен ефект няма, има само ползи. Боцкат те с едната вакцина, за една седмица от жена ставаш мъж, без тежки операции, без болки, без хормонални терапии за стотици хиляди долари. Като искаш пак да си жена се боцкаш с другата вакцина. Ако искаш да си няква междинка, мешаш дозите в съотношение. Ако искаш да си негър, биеш си третата вакцина. Ако не искаш да си негър, пиеш белина и ставаш тръмп. А ако си биеш четвъртата вакцина ставаш бай дън, ама сега баш не е много куул, че ще си с натъртен крак, та ако все пак искаш да си бай дън, изчакай да му мине първо. ЛоЛ!

  мурзилка
 85. 85 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  До коментар [#70] от "JohnGalt":  И как ще си плащаш наема на панелката бе? Вас заради това ви държат живи.

  Мисли какво пишеш

  Не понимаю, товарищ?
  Какво има общо панелката ми с ваксинирснето?

 86. 86 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  До коментар [#84] от "Маршалов":

  Страничен ефект няма, има само ползи. Боцкат те с едната вакцина, за една седмица от жена ставаш мъж, без тежки операции, без болки, без хормонални терапии за стотици хиляди долари. Като искаш пак да си жена се боцкаш с другата вакцина. Ако искаш да си няква междинка, мешаш дозите в съотношение. Ако искаш да си негър, биеш си третата вакцина. Ако не искаш да си негър, пиеш белина и ставаш тръмп. А ако си биеш четвъртата вакцина ставаш бай дън, ама сега баш не е много куул, че ще си с натъртен крак, та ако все пак искаш да си бай дън, изчакай да му мине първо. ЛоЛ!

  Велико!!!!
  ЛОЛ!!

 87. 87 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#80] от "Darcas":

  За съжаление, в днешно време естествения подбор е изваден от уравнението и е сложен на ниво държава.

  Държавата събира данъци и ги преразпределя и финансира лечение, пенсии, социални програми.

  Съответно тъпичките се плодят, щото държавата ги подпомага.

  Ако всички тези хора трябваше да си плащат лечението от джоба на пазарен принцип както е било преди 100 години. Мога да ти кажа че вируса нямаше да порази и 100 човека. :)

  Но сега понеже държавата го плаща, лекарите, министрите са длъжни да осигурят на сулю и на пулю лечение нищо че те не пазят никакви мерки затова се стига до тук.

 88. 88 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 746 Любопитно

  Във Великобритания "специалисти синхронно следят изработването и тестването на ваксината от юни насам..." или просто казано "...процесът е като изкачване на планина и когато Phizer/BionTech се обърнаха към нас, ние не започвахме тепърва да събираме експедиция, а вече бяхме на базовия лагер под върха..."

  Ще видим колко ли време ще мине преди и тук да стигнат до същия извод и да се получи одобрение на ваксината. През това време ще следим колко още хиляди хора ще загинат и колко още процента от брутния продукт ще се изпарят яко дим...

 89. 89 Профил на umbra_domini
  umbra_domini
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#38] от "Ramon Asvalda":

  Ще се потрудиш ли да обясниш как ваксината прави промени в клетките? Това е доста оригинално.

 90. 90 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#68] от "FourOhFive":Няма нужда да си експерт по генетика за да знаеш както е РНК, генетична терапия, ваксина и т.н. Това се нарича обща култура , която може да се разшири в този информационенен век в рамките на час-два. Опитай , преди да пишеш нелепици!
  —цитат от коментар 83 на naturiST


  Това обаче не е твоето РНК, а това на вируса! Тези ваксини не вкарват омаломощени вируси като старите, а просто част от генетичната информация за вируса която предизвиква имунния отговор на организма! Бъди спокоен твоето РНК никой няма да го пипа! :D

 91. 91 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1483 Весело

  До коментар [#90] от "Ал Бънди":

  Начи приемаш да ти вкарват мутаген?

  Подпис: на костурката нинджа, даскалът плъх

  мурзилка
 92. 92 Профил на umbra_domini
  umbra_domini
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#75:"Darcas"][/quote]

  Теб не, но другите от храчките и слюнките ти - със сигурност.

 93. 93 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1483 Весело

  Опс, въпроса за мутагена е за натуриста.

  мурзилка
 94. 94 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  На теория един анти ваксър има далавера целия Цвят да се ваксинира без него.

  Той се защитава от това всички да са ваксинирани без да понася страничните ефекти на ваксината (ако има такива). Няма от кой да се зарази, няма опасност да се прецака нещо като си сложи ваксина. Перфектна комбинация - всички са ваксинират без мен.

  И стигаме до въпроса защо анти-ваксърите си разпространяват теориите сред хората. Нали колкото по-малко хора се ваксинират толкова по-опасно става за самия анти-ваксър. Нали ако се ваксинират 10-20% - на практика все едно няма ваксина. Ще си продължим по стария начин. Няма логика сред анти-ваксърите да разпространяват идеите си.

  Отговорът е даден тук. Може да се разпознаете анти-ваксърите в коя категория сте :)

  https://webstage.bg/liubopitno/2292-pette-printsipa-na-choveshkata-glupost-karlo-chipola.html

 95. 95 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#90] от "Ал Бънди":Начи приемаш да ти вкарват мутаген? Подпис: на костурката нинджа, даскалът плъх
  —цитат от коментар 91 на Маршалов


  Какъв мутаген бе? Това реално е част от вируса, а някакъв мутаген! Това е такава част, която не може да те разболее, но може да предизвика имунен отговор от организма и след това да си защитен ако се срещнеш с вируса!

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на bulit
  bulit
  Рейтинг: 441 Гневно

  До коментар [#3] от "Маршалов":

  Да,ама колко ли хорица ще дадат фира???

 98. 98 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2075 Весело

  Великобритания демонстрира едно предимство да си извън ЕС.
  —цитат от коментар 4 на Dimiter Monev


  Така е - британците ще бъдат морските свинчета, върху които ще се изпробват новите ваксини, това си е една съществена разлика, както и да го гледаш!

  Мараба, С-ДС доносници!
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на umbra_domini
  umbra_domini
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ох, умилявам се като видя как останали без бакшиш келнери седят по цял ден пред мониторите и убеждават хората да не се страхуват. Какво пък, може някой да се върже. Така де, да си вземем ние бакшиша, пък другите да боледуват и мрат... ние сме безсмъртни, а и не ни пука.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK