След 6 години и 6 млрд. км в космоса "Хаяабуса 2" върна проби от астероида Рюгу

След 6 години и 6 млрд. км в космоса "Хаяабуса 2" върна проби от астероида Рюгу

© ReutersКапсулата на "Хаяабуса 2" (Hayabusa2), съдържаща фрагменти от астероиди, които могат да дадат информация за формирането на Вселената, е била открита в южната част на Австралия, след безопасно се завърна обратно на Земята в неделя сутринта, съобщи космическата агенция на Япония JAXA.


През последните шест години японският космически кораб "Хаяабуса 2" проведе забележителна мисия, като измина близо 6 млрд. километра за извличането на първите по рода си проби от повърхността от астероида Рюгу (Ryugu), които учените се надяват да хвърлят светлина върху произхода на живота, и връщането им на Земята.


В събота вечер корабът премина покрай Земята и пусна капсулата, съдържаща ценната проба, с тегло по-малко от 0,1 грама, която трябваше да кацне в южната част на Австралия.
След 6 години и 6 млрд. км в космоса "Хаяабуса 2" върна проби от астероида Рюгу

© Reuters


Капсулата за кратко се превърна в огнена топка, докато преминаваше през земната атмосфера, преди да кацне в региона на Уумера, съобщиха от агенцията.


Екипите за издирване са открили капсулата с диаметър около 40 см и работата по извличането и транспортирането й е започнала в неделя сутринта.


Завръщането на "Хаяабуса 2" идва седмици след като космическият кораб Osiris-Rex на НАСА направи успешно кацане и събиране на повърхностни проби от астероида Бену. Междувременно Китай обяви тази седмица, че мисията до Луната на страната е взела успешно подземни проби и ги е пренесла до космическия кораб в лунна орбита за завръщането им на Земята - скачването е станало късно в събота вечер.


След 6 години и 6 млрд. км в космоса "Хаяабуса 2" върна проби от астероида Рюгу

© JAXA


Капсулата на "Хаяабуса 2" бе защитена от топлинен щит, когато навлезе в атмосферата на 120 км над Земята. На около 10 км над Земята се отвори отвори парашут, за да забави падането, и бяха активирани маяци, които да показват местоположението й.


Преминаването на капсулата през атмосферата на Земята

© JAXA

Преминаването на капсулата през атмосферата на Земята


Учените смятат, че пробите, особено тези, взети под повърхността на астероида, съдържат ценни данни, незасегнати от космическата радиация и други фактори на околната среда. Те се интересуват особено от анализа на органичните материали в пробите.


JAXA се надява да намери улики за това как тези материалите са разпределени в Слънчевата система и са свързани с живота на Земята. Макото Йошикава, ръководител на мисията, каза, че 0.1 грама прах от Рюгу биха били достатъчни за извършване на всички планирани изследвания.


"Органичните материали са началото на живота на Земята, но все още не знаем откъде са дошли", каза Йошикава на брифинг. "Надяваме се да намерим улики за произхода на живота на Земята като анализираме подробности за органичните материали, върнати от "Хаябуса2".


Това не е краят на мисията, започната през 2014 г. "Хаяабуса 2" сега се отправя към малък астероид, наречен 1998KY26, като пътуването е планирано да отнеме 10 години в едната посока, за да проведе нови изследвания, включително намиране на начини за предотвратяване на метеоритни удари по Земята.


Илюстрация на "Хаяабуса 2"

© JAXA

Илюстрация на "Хаяабуса 2"


До момента мисията се радва на успех. "Хаяабуса 2" докосна два пъти Рюгу въпреки изключително скалистата повърхност на астероида и успешно събра данни и проби през годината и половина, прекарани близо до Рюгу, след като пристигна там през юни 2018 г.


По време на първото докосване през февруари 2019 г., сондата събра проби от повърхностния прах. В по-предизвикателна мисия през юли същата година сондата събра подземни проби от астероида за първи път в космическата история след кацане в кратер, създаден по-рано чрез взрив на повърхността на астероида.


Астероидът Рюгу

© JAXA

Астероидът Рюгу


Астероидите, които обикалят около Слънцето, но са много по-малки от планетите, са сред най-старите обекти в Слънчевата система и следователно могат да помогнат да се обясни как еволюира Земята. Те са направени от същите материали, които са използвани за изграждането на светове като Земята, но са избегнали да бъдат включени в планети.


"Наличието на проби от астероид като Рюгу ще бъде наистина вълнуващо за нашата област. Смятаме, че Рюгу е съставен от изключително древни скали, които ще ни разкажат как се е образувала Слънчевата система", проф. Сара Ръсел, лидер на групата за планетарни материали в Природонаучния музей в Лондон пред Би Би Си.


Повърхността на астероида Рюгу, заснета от един от роувърите на "Хаяабуса 2"

© JAXA

Повърхността на астероида Рюгу, заснета от един от роувърите на "Хаяабуса 2"


Изучаването на пробите, взети от Рюгу, може да ни покаже как водата и съставките за живот са били доставени на ранната Земя.


Приема се, че кометите доставят голяма част от водата на Земята в ранните дни на Слънчевата система, но химическият профил на водата в кометите понякога се различава от профила на водата в океаните на нашата планета, обяснява проф. Алън Фицсимънс, астроном от Университета в Белфаст.


Съставът на водата на някои астероиди във външната Слънчева система обаче е много по-близък. Рюгу вероятно произхожда от тази студена зона, преди да мигрира навътре към сегашната си орбита, по-близо до Земята.


"Възможно е през цялото това време да сме гледали малко погрешно на кометите като единствен механизъм за доставяне на вода на Земята в ранната Слънчева система. Може би е трябвало да търсим малко по-близо до дома, в тези примитивни, но доста скалисти астероиди", смята Фицсимънс.След локализирането й 16-килограмовата капсула е била транспортирана за анализ и съхранение в центъра в Сагимхара, обявиха от JAXA, като се очаква агенцията да даде подробен брифинг по-късно в неделя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cinqueau
  cinqueau
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Междупланетната станция „ХАЯБУСА2“ е изстреляна преди 6 години, през декември 2016г., към астероид 1999JU3 наречен по-късно Рюгю Тя отчита опита на своя предшественик „ХАЯБУСА1“ и демонстрира следващия етап в изучаване на небесните тела от Слънчевата система Има маса около 600кг. Снабдена е с 4 йонни двигатели (единият е резервен) това са линейни ускорители на тежки йони които ускоряват и изхвърлят с огромно скорост непостижима за химическите реактивни двигатели. Те са изключително ефективни, имат малка тяга, около 1 грам, но могат да работят с дни и осигуряват огромни възможности за маневриране.
  В средата на 2018г. „ХАЯБУСА2“ достига Рюгю който има диаметър около 900 метра и влиза в основна орбита на височина 20 км. „ХАЯБУСА2“ носи със себе си четири малки спускаеми апарата, реактивен снаряд за обстрелване на астероида, устройство за вземане на проби и капсула за връщане на пробите на Земята. В продължение на година и половина провежда изследвания. Първо прави подробно картографиране, няколко пъти се спуска до височина стотици метри и прави подробни снимки за избор на площадки за изследване.

 2. 2 Профил на cinqueau
  cinqueau
  Рейтинг: 507 Неутрално

  След избор на площадки за изследване „ХАЯБУСА2“ спуска два малки ровъра „астероидоходи“ Просто спуска се до височина 60 метра и ги пуска да падат свободно. При слабата гравитация те достигат до повърхността с безопасна скорост. Те са с маса по 1 килограм, но имат датчици за положението в пространството, фотокамери, уреди за измерване на физически параметри ексцентрик който при завъртване ги кара да подскачат и се предвиждат. При крайно слабата гравитация силата на тежестта на ровърите е 0. 01 грама-сила и предвижването може да става само с подскоци. Един подскок с дължина 15м. и височина 10м. трае около 15 минути. Те предават подробни снимки от самата повърхност и определят плана на следващите изследвания. Снимката в статията е от първите ровъри

 3. 3 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Браво на Японците...Чест и почитания....Една от малкото нации в света , които дават нещо на човечеството , а не го конфронтират....между другото кукичките "Хаябуса" са перфектни за плевелни риби.....

 4. 4 Профил на cinqueau
  cinqueau
  Рейтинг: 507 Неутрално

  След успешно завършване на мисията на първите два малки ровъра е избрана площадка и е спуснат по същия начин третият,по-голям, ровър с маса 10г. Той се предвижва също с подскочи но има повече уреди включително магнитометър и микроскоп за разглеждане на повърхността. След успешното приключване на неговата дейност е избрано място за вземане на проби. Опасността от попадане на скали е премахната по следния начин. От „ХАЯБУСА2“ се спускат маяци, леки тела с диаметър около 12 см със силна отражателна повърхност. При спускането навигационните камери се привързват към тях и водят „ХАЯБУСА2“ точно към избраната точка като се избягва попадане на едри камъни. При допир с повърхността се изстрелва куршум и специално устройство улавя разлетелите се частици.

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  До коментар [#3] от "KRAFTWERK":

  Въпросът е защо Япония не конструира и произвежда пилотирани космически ракети? Има научният и технически потенциал,но не го прави. Защо?

 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  Много държави вече имат постижения в космически изследвания и наблюдения с прецизни апарати. Май изстрелването на апаратите в космоса е второстепенна задача - нещо като логистика.
  Апарати като този нямат алтернатива за изучаване на слънчевата система.
  Чрез космическият телескоп Хабъл натрупахме половината от познанията си за вселената.

  подпис
 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":
  "Въпросът е защо Япония не конструира и произвежда пилотирани космически ракети?"

  Отговорът е, че пилотираните мисии са за престиж, но Япония няма нужда от пропаганда.

  подпис
 8. 8 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 358 Неутрално

  До коментар [#3] от "KRAFTWERK":Въпросът е защо Япония не конструира и произвежда пилотирани космически ракети? Има научният и технически потенциал,но не го прави. Защо?
  —цитат от коментар 5 на deaf


  Имат ограничения за развитие на ракетна техника. Следствие от капитулацията 1945.
  Същото важи и за Германия.

 9. 9 Профил на cinqueau
  cinqueau
  Рейтинг: 507 Неутрално

  При второто кацане на „ХАЯБУСА2“ се вземат образци които са били под повърхността. За тази цел станцията отделя ракетен снаряд с маса 15кг. Тя изстрелва към астероида метална топка с маса 2кг и скорост 2 км/с . ( това е малко повече от скоростта на кинетичните бронебойни подкалибрени снаряди на съвременните танкове). Образува се кратер с диаметър около 12 метра и дълбочина 2 метра. Кратерът внимателно се оглежда и се избират образци за вземане които се били под повърхността преди взрива. Отново се пускат маяци, станцията се привързване към тях, бавно се спуска точно до избраната точка и прибира образците. Всички образци се опаковат и поставят в капсулата за връщане на Земята.

 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6009 Неутрално

  Браво на Япония!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 953 Весело

  Отлична новина! Така до края си 2020 може да ни зарадва и с Венъм.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 12. 12 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#1] от "cinqueau":
  До коментар [#2] от "cinqueau":
  До коментар [#4] от "cinqueau":
  До коментар [#9] от "cinqueau":

  Благодаря за информацията, чудесно допълни статията.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 13. 13 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Wow, чакаме резултатите сега.

 14. 14 Профил на cinqueau
  cinqueau
  Рейтинг: 507 Неутрално

  След второто кацане „ХАЯБУСА2“ пуска последният , четвърти ровър. Той също има камера за снимки от повърхността но има нова задача. Ровърът се пуска така, че да направи обиколка преди да достигне до повърхността. Отново с маяци се създава локална координатна система и траекторията на ровъра се следи точно. Тя съдържа информация за гравитационното поле и разпределение на масите във втрешността на астероида. Програмата се изпълни напълно и йонните двигатели на „ХАЯБУСА2“ я насочиха към Земята.

 15. 15 Профил на cinqueau
  cinqueau
  Рейтинг: 507 Неутрално

  При своя старт „ХАЯБУСА2“ беше снабдена с 66 кг. ксенон като работно вещество за йонните двигатели. Всички маневри бяха изпълнени прецизно, без допълнителни корекции и в края на мисията има останало значително количество ксенон. Това дава възможност след отделяне на капсулата за приземяване, „ХАЯБУСА2“ да се отклони от попадане на Земята, да остане в орбита около Слънцето и с маневри да се насочи към друг астероид.

 16. 16 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  Браво на Джапанетата

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 17. 17 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5182 Весело

  При допир с повърхността се изстрелва куршум и специално устройство улавя разлетелите се частици.
  —цитат от коментар 4 на cinqueau


  И специално устройство е космическа прахосмукачка? Да бе да, 0,1 грама!

  В събота вечер корабът премина покрай Земята и пусна капсулата, съдържаща ценната проба, с тегло по-малко от 0,1 грама ...

 18. 18 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  До коментар [#8] от "Dimiter Monev":

  Имат ограничения за развитие на ракетна техника. Следствие от капитулацията 1945.
  Същото важи и за Германия
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️

  За първи път чувам за това.
  Япония просто не вижда икономическия смисъл да прави това сама. Не чувате за Япония, защото всички нейни програми са тясно свързани с НАСА. Японската космическа програма представлява съвкупността от всички граждански и военни инициативи на Япония в космоса Стартирала в средата на 50-те години, тя постигна много успехи, превръщайки Япония в четвъртата по големина космическа държава. Със собствения си опит в разработването на ракети-носители Mю, японските инженери са постигнали голям напредък в създаването на ракети-носители H-II с най-модерните ракетни двигатели, базирани на течен водород. В същото време Япония постигна успехи в изследването на Слънчевата система, дори изпревари НАСА в областта на изследванията на астероиди. При изграждането на Международната космическа станция (общият принос е 12,8% срещу 8,3% за ESA) и създаването на товарен кораб HTV, както и висок дял японци в екипажа на станцията през последните години.
  https://ru.wikipedia.org/wiki/Космонавтика_Японии

  "Чуждестранен агент"
 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Японци - да
  китайци - не
  Без обжалване на присъдата.

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4604 Неутрално
 21. 21 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4604 Неутрално
 22. 22 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#14] от "cinqueau":

  ++++Много интересни и познавателни са коментарите Ви! И аз благодаря!
  Имам един въпрос! При плътност на 1 см3 скална(астероидна) маса D=3 до 5 g/cm3, посочените 0,1 g. и то на прах ми се струва твърде малко за анализ?

 23. 23 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1083 Весело

  Аз само да напомня, че това е като началото на Щамът Андромеда, пред който ковидата наистина ще е едно грипче:)

 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4538 Любопитно

  До коментар [#22] от "glaxo11":

  Коментарите-преводи на колегата ме заинтересуваха да прегледам част от публикуваната информация по темата. Направи ми впечатление и доста сериозният и критичен тон в коментарте на НАСА които не премълчават проблемите с експеримента.
  Реално, какво количество материал е събран ще стане известно след отварянето на капсулата, но отсега се знае, че поради повреда в системата за събиране на материал ще е по-малко от един грам. Изследванията ще са и на молекулярно ниво, ерго и 0.1 г. би трябвало да даде богат материал на учените. Съгласно споразумението, материалът ще бъде поделен между ЯАСА, НАСА и дори част ще бъде оставена като резерв за бъдещи изследвания при следващи по-високи технологии.

 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4457 Неутрално

  Средно 114 000 км./ч. в продължение на 6 години. Впечатляващо!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 26. 26 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Цяла Одисея! Много добре организирана и изпълнена. Японска му работа...

 27. 27 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  Супер! Чакаме с нетърпение резултатите от анализите на японците, а после и на китайците и американците. След като преди време европейската сонда откри органични съединения и много повече кислород, от очакваното, на комета, ще е много интересно какво са донесли тези сонди.

 28. 28 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#24] от "daskal1":

  +++++ Не съм компетентен, но такива количества от около 20-35 кубични милиметра, че и разделени на 3 части, ми се видяха твърде малко за различни видове анализ. Незнам ....?

 29. 29 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 473 Весело

  Какво ли вирусче са ни докарали за новата 21 :-)

 30. 30 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#8] от "Dimiter Monev":
  Японците, както са ограничени имат:
  2. Огромна научна школа и промишленост със множество заводи с водещи постижения в електрониката, машиностроенето, аеро космическите технологии.
  2. Ракета с характеристиките на MX
  3. Умението да правят капсули, които се връщат на земята, навлизайки в атмосферата с втора космическа скорост.
  4. И между другото, официално притежават, 10 тона плутоний, с който могат да направят поне 1000 бойни глави.

 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4538 Весело

  До коментар [#28] от "glaxo11":

  Остава и да кажеш :"За 100 милиона долара това ли събрахте?" :-)

 32. 32 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1072 Любопитно

  След 6 години и 6 млрд. км в космоса "Хаяабуса 2" върна проби от астероида Рюгу


  "върна".Значи първо ги е взела,а сега ги връща???

 33. 33 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 473 Весело

  До коментар [#18] от "putinxujlo":

  Има нещо вярно Кажи ми марка Германски или Японски самолети , от 45 до 95 дори пътнически ?. Не може да няма полза в това .

 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  Вземането на проби от астероиди отдалечени на стотици милиони километра и връщането им на Земята е технически много по-сложно , отколкото вземането на проби от Луната.

 35. 35 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  След 6 години и 6 млрд. км в космоса "Хаяабуса 2" върна проби от астероида Рюгу"върна".Значи първо ги е взела,а сега ги връща???
  —цитат от коментар 32 на Димитър Димитров


  Журналистическа неграмотност .

 36. 36 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3495 Неутрално

  До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия ...
  >>> Banzai!:)

 37. 37 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3495 Неутрално

  До коментар [#23] от "lil_alex":
  Щамът Андромеда
  .>>> Мерси, че ми напомнихте за един от любимите ми писатели-М.Крайтън. Тази книга беше първата негова, която прочетох преди ..половин век:)

 38. 38 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3495 Неутрално

  Японците още от 1989 с Akebono- спътника за изучаване на магнитосферата, бележат успехи:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Akebono _(satellite)
  Програмата Хаябуса(Сокол) за изучаване на астероидите започнала 2003:
  https://www.britannica.com/topic/Hayabusa-Japanese-spacecraft

 39. 39 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 51 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":"Въпросът е защо Япония не конструира и произвежда пилотирани космически ракети?"Отговорът е, че пилотираните мисии са за престиж, но Япония няма нужда от пропаганда.
  —цитат от коментар 7 на Иван K


  Престиж - друг път! Следващата голяма битка ще е за Космоса и ресурси от него. Първа стъпка колонизирането на Луната с военна и комуникационна цел. Следваща стъпка –Марс! Може би ще дожвиеем до тези събития.

 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4538 Весело

  До коментар [#38] от "тулса":

  Не че нещо, ама ми намирисва на плагиат със звездния кораб на Хан Соло "Милениъл Фалкон" :-)

 41. 41 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2729 Весело

  Малко по темата за космос, но путеландски:)))
  " НЛО, забелязани от МКС от астронавт, се оказаха капки урина от руснаци.."©️
  https://pbs.twimg.com/media/EoGfJO_WMAMUBWo?format=jpg&name=small

  "Чуждестранен агент"
 42. 42 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  Благодаря за интересната информация.
  Много ми е чудно що за индивид Ви е цапнал този минус и защо.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 43. 43 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3114 Неутрално

  Страхотна мисия, страхотно изпълнение, браво на JAXA!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 44. 44 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#42] от "kvasimodo":

  Според плоскоземниците всички такива новини са лъжи и манипулации.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 45. 45 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Браво на джапанките !!!

 46. 46 Профил на cinqueau
  cinqueau
  Рейтинг: 507 Неутрално

  В полета на Хаялуса2 има любопитен детайл. Станцията носи прибор който прави спектрален анализ на отразената светлина и по спекралните лини търси дали на астероида има молекули на вода. По пътя към Рюгю станциятя рави граветационна маневра около Земята. След една година орбитите на Земята и станцията се сближават и траекторията на Хаябусе2 се насочва така, че минавайки близо до Земята нейната скорост се променя по големина и посока така, че точно да се насочи към крайната цел Рюгю. И ето при наближаване на Земата на този пробира се дава команда да се активира и да изследва дали на Земата има вода! Разбира се той открива наличиеето на вода и предава параметри характрзиращи найнот околечесто. Но ние живеем на Земята и точно знаем колко вода има и как тя е разпределена и резултатите са сравнени. Кака този рибор, при едногодишен полет в космоса и работещ в реални космически условия се калибрира с възможно най-голямата точност.

 47. 47 Профил на STRATOR38
  STRATOR38
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Как става това?
  В Перник се борим с запушена канализация от 20 години и няма решение...
  След 10г пуснахме крушка пред входа, което е успех...
  Невероятни постижения.

 48. 48 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":


  До коментар [#3] от "KRAFTWERK":Въпросът е защо Япония не конструира и произвежда пилотирани космически ракети? Има научният и технически потенциал,но не го прави. Защо?
  —цитат от коментар 5 на deaf


  Защото пилотираните кораби, са много скъпи ( трябва да се осигури среда за екипажа, трябва да се съобразяват ускоренията, температурите, защитата от йонизиращи лъчения и т.н. с наличието на хора на кораба), а това води до доста ограничени възможности за научната работа. Общо взето пилотираните кораби са за фукня :-) . Всичко което може да направи човека на борда, могат да го направят автоматизираните системи и роботите, при това много по-точно и прецизно за практически неограничени време. За науката пилотираните кораби при ограничен бюджет ( а той винаги е ограничен ) са безмислени. Просто безмислено и неефективно пилеене на пари. А японците, както знаем са прагматични!

 49. 49 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2389 Неутрално
 50. 50 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#49] от "deaf":

  Благодаря !

 51. 51 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  До коментар [#50] от "_imi_":

  Все пак не трябва да се доверяваме напълно на техниката. Един интересен разказ на Станислав Лем озаглавен "Разследване" в този смисъл...:

  https://chitanka.info/book/470-prikljuchenijata-na-zvezdnija-navigator

 52. 52 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#51] от "deaf":

  "Техниката" не е нещо различно от човека. Тя е създадена от човека и борави с величини и понятия които са заложени от човека и разбираеми от него. Тя е функция и продължение на човешките сетива. Все пак тук говорим за наука. Разбира се когато стигнем до " космическата любов " и други понятия от този род :-) то разговора би бил съвсем друг. Може би филосовски :-), а може би не. Но това вече не е наука.

 53. 53 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  До коментар [#52] от "_imi_":

  Има мъдрост в народната приказка "Око да види,ръка да пипне". Един космонавт на борда на МКС е възможно да забележи нещо,което операторът долу в Хюстън да не може. Въпреки че уж виждат и усещат едно и също чрез техниката.

  Дали техниката е "функция и продължение на човешките сетива" е въпрос,който няма ясен отговор. Когато гледаме порно-филм,технически дали той е функция и продължение на човешките сетива или е нещо РАЗЛИЧНО сетивно и функционално? Човек,който НИКОГА не е гледал порно-филм,(като нашите предци от миналите векове),дали има същите сетива за еротиката като този,който е израснал с порно-филми и въобще с киното? Трудно е да се отговори.

 54. 54 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 382 Весело

  Какво ли вирусче са ни докарали за новата 21 :-)
  —цитат от коментар 29 на xyha


  Мъничка японка ще си взема... 🎎

  https://youtu.be/RdBv6CAGvKc?t=68

 55. 55 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#53] от "deaf":

  Ако с парите похарчени за пилотирани кораби бяха развивани мисии с автоматични и роботизирани сонди, сега познанията ни за космоса щяха да са поне 100 години напред и щеше да има много по-голяма възвращаемост на средствата.

 56. 56 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Впечатляващо научно постижение като се имат предвид само цифрите-разстояние, размери на астероида, точност на кацаннето и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK