Как постъпва Германия с бързите тестове за COVID-19

Как постъпва Германия с бързите тестове за COVID-19


Бързите антигенни тестове за коронавирус имат някои предимства пред PCR тестовете, но имат и недостатъци. Как функционират те, колко надеждни са и какво трябва да се спазва? Отговорите за това как постъпва Германия дава "Дойче веле".


Бързите тестове за коронавирус са от полза в редица ситуации, но далеч не са панацея. Ето някои от по-важните информации, свързани с тях:


Как функционират бързите антигенни тестове?
За тези тестове се взима проба от лигавицата на носа или фаринкса. Ако се установи наличие на някои от антигените на вируса, тестът е положителен.


Заразата с COVID-19 преминава през три фази: най-напред е самата инфекция. След това човек става силно заразен за останалите, но без непременно да има симптоми. Накрая може да прояви симптоми и почти да не образува нови вируси, но все още може да заразява други хора.


Бързите тестове установяват вирусите във фазата, която е най-важна за разпространението на заболяването. Положителният резултат би трябвало да се провери с PCR тест, а негативният не е гаранция, че изследваният не разпространява инфекцията.


Кои са предимствата на бързите тестове?


Бързите тестове са значително по-евтини от PCR тестовете. Те не се изпращат в лаборатория, а показват резултата само в рамките на няколко минути. Така отпадат рисковете от грешки по време на транспортирането или от подмяната на проби, а и се облекчават лабораториите.


Кой може да прави бързи тестове?


На детските градини и училищата в Германия бе дадено правото да получат бързи тестове, които досега бяха на разположение само на лекарите и на болниците. По отношение на въпроса дали тестовете могат да се правят и от непрофесионалисти засега няма единодушие: допускането на грешки при взимането на пробата или при нейната обработка биха могли да повлияят на резултата. Поради това лекарите са против използването на тези тестове от неспециалисти. Експертите настояват освен това тестовете да се правят при стерилни условия, каквито на повечето места не съществуват.


Институтът "Роберт Кох" от своя страна съветва в детските градини и училищата да се назначат отговорници по хигиената, които да бъдат обучени да правят тестовете. Здравното министерство в Тюрингия и Камарата на лекарите в Долна Саксония препоръчват бързите тестове да се правят само от квалифициран медицински персонал или от хора, преминали съответното обучение. Докато от учителските и пациентските обединения настояват за използването на тестовете и от външни кадри.


Има ли достатъчно тестове?


По думите на федералния здравен министър Йенс Шпан Германия си е осигурила с договори над 60 милиона бързи теста за коронавирус. Въпреки това той попари надеждите, че тези тестове ще бъдат на разположение на домовете за възрастни хора и на социалните домове до Коледа: засега просто няма достатъчно доставки, но това ще се подобри.


Колко надеждни са бързите тестове?


Точността на бързите тестове не е толкова висока, колкото на PCR тестовете. Нещо повече - според института "Паул Ерлих", Федералния институт за ваксини и биомедицински лекарствени средства, те са далеч по-ненадеждни. Вирусологът Кристиан Дростен от берлинската клиника "Шарите" предупреждава, че при масовите тестове може да се стигне до много погрешно положителни резултати. Досега са направени само седем независими проверки за точността на предлаганите в Германия бързи тестове, които са общо двеста вида.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Постъпва по-разумно от България.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4254 Неутрално

  " По отношение на въпроса дали тестовете могат да се правят и от непрофесионалисти, засега няма единодушие: допускането на грешки при взимането на пробата или при нейната обработка биха могли да повлияят на резултата. Поради това лекарите са против използването на тези тестове от неспециалисти."  Естествено, отделно на качествените бързи тестове най-отгоре пише: "for professional use". Това че, много аптеки продаваха бързи тестове, без да обясняват на клиентите/пациентите за какво става дума, бе меко казано нелоялна търговска практика.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3507 Любопитно

  " Точността на бързите тестове не е толкова висока, колкото на PCR тестовете. Нещо повече - според института "Паул Ерлих", Федералния институт за ваксини и биомедицински лекарствени средства, те са далеч по-ненадеждни. Вирусологът Кристиан Дростен от берлинската клиника "Шарите" предупреждава, че при масовите тестове може да се стигне до много погрешно положителни резултати. Досега са направени само седем независими проверки за точността на предлаганите в Германия бързи тестове, които са общо двеста вида."

  У нас скоро имаше изказване, и то на официално ниво, че ако се вземат предвид резултатите и от бързите тестове, новозаразените ще бъдат над 6 000 на денонощие, а не около 4 000, както са сега !

 4. 4 Профил на JohnGalt
  JohnGalt
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Какво имаш предвид има си инструкции към всеки тест. Не е по-сложно от тест за бременност.

 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Хората си правят всичко възможно за запазване здравето на гражданите си , бързата им диагностика и правилно и навременно лечение ,тук всички държавни институции ,начело с НЗОК правят всичко възможно да саботират всякакси процеса на организация и лечение ,на диагностика , на облекчаване на работата на лекарите и стимулирането на всички медици да работят и да бъдат защитени и да се чувстват удовлетворени .

 6. 6 Профил на JohnGalt
  JohnGalt
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#3] от "samoedin":

  Нормално, милиони са срещали вече вируса.

 7. 7 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Добра инициатива. Отиваш на работа, правят ти бърз тест, оказва се положителен и те връщат от работа. Отиваш при сертифициран лекар/в моя случай УНГ/, прави CPR тест и чакаш резултата. Не заразяваш колеги, деца или пациенти. Теглиш си апликацията, скенираш си QR кода и чакаш резултата.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 8. 8 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  PCR, още спя.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 9. 9 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 88 Неутрално

  Германия създаде Измамата на Века с Партньор Китай. Това е Хибридно Сдружение. А Българина се прехласва по "Велика" Германия Която ни ползва за Зайчета и ни Вкарва в Калта. Може да прочетете малко История ма сигурно някой Умник ще се изцепи, че е "Конспиративна теория" щото така ги Научиха от Телевизора. Така е като смятат, че Интернет е "Панацея" и няма смисъл да Мислят .

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4254 Любопитно

  До коментар [#4] от "JohnGalt":

  Назофарингеална проба, на 10 см. навътре, кога за последно си взимал?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 11. 11 Профил на JohnGalt
  JohnGalt
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  Първо имах предвид кръвните тестве, които са повече от елементарни.

  Второ щом лелките в градините ги цанят да стават лаборантки значи всеки със средна доза интелигентност би могъл да се справи.

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4254 Весело

  До коментар [#11] от "JohnGalt":

  Не знам с каква доза интелигентност си, но ако си го направиш, сподели впечатленията...
  В България често се случва, "знайковци" да пренебрегват задължителните препоръки на производители на медицински изделия...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 13. 13 Профил на JohnGalt
  JohnGalt
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#7] от "proventuss":

  Напротив супер глупава идея.

  Отиваш на работи доволно си закъснял имаш среща след 10 минути а на входа има 40-50 човека опашка чакащи за резултати от "бързите" тестове и обменящи клюки и вируси междувременно. Теста ти излиза положителен отиваш при личния правиш PCR цялата фирма е контактна. Затваряй за 14 дни.

  И така 22 дни в месеца 12 месеца в годината.

  Губите си ума с тези тестове.

 14. 14 Профил на JohnGalt
  JohnGalt
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#11] от "JohnGalt":Не знам с каква доза интелигентност си, но ако си го направиш, сподели впечатленията...В България често се случва, "знайковци" да пренебрегват задължителните препоръки на производители на медицински изделия...
  —цитат от коментар 12 на hamiltonf


  Това си е за тяхна сметка. Ако си купя ново Порше съм в правото си да го разбия още първата седмица.

  Всеки си преценя.

 15. 15 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 619 Неутрално

  има кръвни бързи тестове

  BG e мини империя на злото.
 16. 16 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#13] от "JohnGalt":

  Твоята фирма може да се затвори, но ако работиш с деца или болни хора е живо престъпление да влезеш просто през входа и да ръсиш зараза. А здравето не е Порше, че да го правиш каквото си искаш, ще го разбереш, когато го загубиш. Тогава даваш мило и драго, за да мине болката или за глътка въздух.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 17. 17 Профил на mutant
  mutant
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Направиха ми го този тест при личния лекар в Германия. Леко неприятен е, защото бъркат в носа, но нищо страшно. Струваше 45€, резултата излезе негативен след 15 мин чакане. Здраве на всички.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7503 Неутрално

  Как нищо не научихме от другите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK