Група от 13 държави в ЕС (без България) ще инвестира в чипове и цифрови технологии

Тиери Бертон

© Reuters

Тиери БертонПоловината страни от Европейския съюз, включително Германия и Франция, обединиха усилията си за инвестиране в полупроводникови компоненти и технологии, използвани за автономни автомобили, информационни центрове, изкуствен интелект и суперкомпютри. България не е сред 13-те държави, обявили днес новата група.


В декларацията им се посочва, че ще създадат индустриален алианс, която да промени статуквото.


И сега този сектор в Европа е значителен, но е малък в сравнение с тези на САЩ, Южна Корея или Тайван. Европейски компании контролират едва 10% от световния пазар за полупроводникови компоненти, възлизащ на 440 млрд. евро (530 млрд. долара) годишно.
Не за пръв път се появява и европейска инициатива за тласък в този сектор, от който зависят автомобили, смартфони, медицинска апаратура и сензори за околната среда. Германия и Франция, например, съвместно разработва европейска мрежа за облачни услуги като част от усилието за автономност на ЕС в дигиталната епоха.


Страните учредителки посочват, че компонентите "са определящи за характеристиките на продуктите, в които се влагат, включително за тяхната сигурност, поверителност, енергийна ефективност и безопасност, а това ще оформи как ще се развият зеленият и цифровият преход в Еворпа".


"Ройтерс" припомня, че в плана на ЕС за подпомагане излизането от икономическата криза, предизвикана от пандемията, една пета от средствата (или 145 млрд. евро) е предвидено да се вложат в проекти за цифровизация.

 • Всичките 27 страни са били поканени в инициативата, но засега подписите си са поставили Германия, Франция, Гърция, Белгия, Естония, Испания, Италия, Хърватия, Нидерландия, Малта, Португалия, Словения, Финландия и Румъния.

"Европа разполага с всичко необходимо, за да разнообрази и намали критично важни зависимости без да затваря икономиката си", коментира Тиери Бретон, еврокомисар за единния пазар. "Поради това трябва да създадем амбициозни планове - от дизайна на чипове до авангардни производства - с цел да разнообразим и да играем водеща роля в най-важните ни вериги за създаване на добавена стойност в електрониката и компонентите."


Средствата за съвместната инициатива ще идват и от националните фондове за възстановяване от пандемията. "Тази възможност да се инвестира в изследвания, дизайн и производствени възможности за процесори в Европа не бива да се пропусне", се казва в декларацията.


Поставената цел е към 2025 година да се даде тласък на производствените възможности на полупроводниковия сектор в ЕС и на по-бързото разработване на енергийно ефективни чипове. "Ще са нужни колективни усилия за обединяване на инвестициите и координиране на действията от обществените и частните участници", се обяснява в текста. Групата ще се обърне към компаниите за изграждането на индстриални съюзи, докато търси финансиране на подобни проекти.


Инициативата е да се създаде общоевропейска схема за т.нар. Важни проекти от общоевропейски интерес, според която за държавните инвестиции в такива проекти ще действат по-слаби ограничения при оценката им като държавна помощ. Част от общите усилия е също изграждането на общи стандарти и сертифициране в електрониката.

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Подкрепям!
  Преди време така беше и с гражданската авиация.
  Европа трябва да произвежда, а не да чака да и продават еФтинко.

  Еретик
 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Тази инициатива за иновации ми изглежда много разумна. Задължително е следвало да се включим.

 3. 3 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Разбираемо не участваме. Ако открият някоя инициатива за строеж на магистрали и хотели, преработка на тютюн и производство на кренвирши от месо, да се обадят.

 4. 4 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2373 Весело

  Е, не сте ли вече нация техническа ?!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 5. 5 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Добре ние защо липсваме ?

 6. 6 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 706 Гневно

  България ще инвестира в руски кюнци и самовари.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 7. 7 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#5] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Главния шофьор на държавата не разбира от такива сложни технологии, а и най-вероятно не смята, че участниците биха искали да пълнят чекмеджето. Т.е остава асфалта, хотелите и тютюна. Елементарно.

 8. 8 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 747 Весело

  Тази година полу-проводници, а от догодина - цели...!

  Коя водеща технологична фирма в САЩ, Япония или Южна Корея се е създала с укази, декларации или политически пленарни съвещания!?!?

  Не бих се учудил, ако след време в декларация на ЕС се вземе решение следващия световен шампион по шахмат да бъде представител от съюза... ;)

 9. 9 Профил на Michael JordanFriend4295
  Michael JordanFriend4295
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Мъчат се държавата да управляват,
  но не знаят на къде да я направляват.

 10. 10 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 678 Неутрално

  "Група от 13 държави в ЕС (без България) ще инвестира в чипове и цифрови технологии"

  Че за кво ни е да инвестираме в нови технологии, "ние" нали инвестирахме в "главен прокурор". Сега, след като си го избрахме, той може да ни осигури, който чужд бизнес си харесаме.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 11. 11 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Биби следва заветите на своя гуру бае тодор и ще инвестира когато започне инициатива за производство на цели проводници.

 12. 12 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ние пък имаме съвместна комисия с македонците дето изследва произхода на някой си от преди 10 векове. Ако не е трагично щеше да е смешно.

 13. 13 Профил на Michael JordanFriend4295
  Michael JordanFriend4295
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Затова в почти всичко добре си изоставаме,
  защото с умните страни не се приобщаваме.

 14. 14 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Всичките 27 страни са били поканени в инициативата, н озасега подписите си са поставили Германия, Франция, Гърция, Белгия, Естония, Испания, Италия, Хърватия, Нидерландия, Малта, Португалия, Словения, Финландия и Румъния..
  —цитат от коментар 0

  Забележете Австрия я няма, а там имат изпробване на автобуси с водородни клетки, собствено производство заедно с Русия
  Тоест някои държави съзнават тази група като конкурент.

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Весело

  Полша липса, и Унгария?! Странно...
  Иначе, България е много напред в технологии, използвани за автономни автомобили и изкуствен интелект. Един такъв развоен център е в София, в него работят над 300 супер специалисти, и фактически работят с всички най-големи автопроизводители в целия свят. Последното което почти завършват е, чрез множество камери и сензори контролират клепачите на шофьора и улавят в началната милисекунда идващото заспиване, след това, с разни звукови, светлинни и контактни сензори, се опитват да събудят шофьора, а ако не успеят или той не е в състояние да се справи, има опасност от ПТП, системата взима колата на автопилот, и дори от най-лява лента на магистрала, успешно я паркират в аварийната лента. Животите които тази технология в бъдеще ще спести се израяват в стотици хиляди... И други новинки има, отделно, много технологии в съвременните автомобили са разработени при тях.
  За такива неща обаче, не е прилично да се говори публично в България...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#8] от "Kosta Delev":

  И къде точно прочете, че ще се създават компании, като се казва, че съществуващи компании ще се обединяват в индустриални алианси? А вероятно и Еърбъс се е родил ей така от въздуха, а не от държавни инициативи (защото държавите в дузина страни са и акционери в предприятията за компоненти на самолетите)?

 17. 17 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2212 Весело

  В българското правителство не глупави хора работа работят:))) Те инвестират само в гарантирани неизгодни проекти. Например - "Балканския пАток"

  "Чуждестранен агент"
 18. 18 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 290 Неутрално

  В коя точно част от дигиталната икономика ще се впише Европa, след като малък Израел има повече високотехнологични патенти от ЕС взети заедно? Стойността на еврото от два месеца потъва и европейкото чиновник се опитва с всякакви пиар инициативи да спаси потъващия кораб на единната валута. Никой не споменава, че когато излезе от кризата е Европа ще има поне три държави, чиито дълг ще е надминал гръцкия - Франция, Испания и Италия.

 19. 19 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 290 Неутрално

  В коя точно част от дигиталната икономика ще се впише Европa, след като малък Израел има повече високотехнологични патенти от ЕС взети заедно? Стойността на еврото от два месеца потъва и европейкото чиновник се опитва с всякакви пиар инициативи да спаси потъващия кораб на единната валута. Никой не споменава, че когато излезе от кризата е Европа ще има поне три държави, чиито дълг ще е надминал гръцкия - Франция, Испания и Италия.

 20. 20 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Дневник, защо не отразявате преговорите за БРЕКЗИТ?

 21. 21 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 414 Весело

  България ще инвестира в по-обещаващи дейности, като производство на чекмеджета.

 22. 22 Профил на Martin Ivanov
  Martin Ivanov
  Рейтинг: 978 Весело

  Ние сме го минали този период. Както каза навремето Тато. "Днес откриваме завод за полупроводници, утре за цели". :)

 23. 23 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Полша липса, и Унгария?! Странно...Иначе, България е много напред в технологии, използвани за автономни автомобили и изкуствен интелект. Един такъв развоен център е в София, в него работят над 300 супер специалисти, и фактически работят с всички най-големи автопроизводители в целия свят. Последното което почти завършват е, чрез множество камери и сензори контролират клепачите на шофьора и улавят в началната милисекунда идващото заспиване, след това, с разни звукови, светлинни и контактни сензори, се опитват да събудят шофьора, а ако не успеят или той не е в състояние да се справи, има опасност от ПТП, системата взима колата на автопилот, и дори от най-лява лента на магистрала, успешно я паркират в аварийната лента. Животите които тази технология в бъдеще ще спести се израяват в стотици хиляди... И други новинки има, отделно, много технологии в съвременните автомобили са разработени при тях.За такива неща обаче, не е прилично да се говори публично в България...
  —цитат от коментар 15 на hamiltonf


  Трябва да призная , че сте майстор на ....късия разказ!
  У нас , след Правец и Стара Загора, няма и следа от това за което се говори в статията.

 24. 24 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 217 Неутрално

  А бе те не са и чували за такива неща!Познанията на Бащицата,екипът МУ,пък и всички,които ни управляваха 30 години,се свеждат до производство на врати,пластмаси за мигачи,маркучи...А-а-ах,Пиночет,Пиночет...

 25. 25 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 364 Весело

  Добре ние защо липсваме ?
  —цитат от коментар 5 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Защото са ни обещали на Турция.
  Германия иска по-лесни преговори след BulExit !

  До коментар [#5] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  България има ли обяснение, защо не се е включила?

 27. 27 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 538 Разстроено

  Вие луди ли сте да харчим пари за такива глупости, като чипове? Нашата стабиуност се гради на асфалт пичуе. Разберете го веднъж завинаги!

 28. 28 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#19] от "Nathan Cohen":

  абе целият свят е технологично пред европа, ама ковида ще го бориме с открития от майнц и оксфорд, а не от тел авив, сингапур или сан франциско

 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Неутрално

  "Група от 13 държави в ЕС (без България) ще инвестира в чипове и цифрови технологии"

  Боце не харесва това!Той признава само инвестиции в магистрали , щото може добре да се крадне оттам!

 30. 30 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3935 Любопитно

  До коментар [#2] от "Lazarus":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Така е , ама властта я интересува само магистрали и пътища!!!!

 31. 31 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Разстроено

  Пак сме зад борда на Четвъртата индустриална епоха...

 32. 32 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Що, що? Щото КОЙ не иска България да се развива добре в ЕС и да става все по-независима от КОЙ.

 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Е, не сте ли вече нация техническа ?!!
  —цитат от коментар 4 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Не сме. Нито техническа, нито комунистическа.

 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Добре ние защо липсваме ?
  —цитат от коментар 5 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Щото не произвеждаме полупроводници, а цели.

 35. 35 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Не са ни поканили, защото имаме Еднокнижник полиглот, т.е. те може и да са ни канили, ама той нали само "Захер" маа и е решил да не опита от това непознато ястие, да не се изложи.

 36. 36 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  До коментар [#8] от "Kosta Delev":

  Тайван е точно такъв пример. От една назадничава аграрна страна през 70те се трансформира в технологичен лидер в следствие на целенасочена държавна политика. Самата държава взема политическо решение да трансформира в икономика от нов тип. Например TSMC, един от лидерите в производството на полупроводници в света в момента, е създаден като джойнт венчър между тайванското правителство и Philips (тогавашния). Въобще в Азия примери за целенасочено държавно стартиране на технологични индустрии - бол. Въпроса е какво правиш след това, понеже ние си останахме на нивото на Правец и ДЗУто в Стара Загора, а тайванците станаха глобален лидер. До манталитет и разбиране на света опира работата според мен. Затова тука се очертава икономика откъм тютюн, хотели, тръби и кренвирши.

 37. 37 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Тия като са чули колко време въвеждаме електронната рецепта и са казали - Това не е за вас, да ама тулупий ще ги изненада той и Мария Габриел "строят" суперкомпютър! Първа копка му правиха даже!

 38. 38 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3136 Разстроено

  До коментар [#4] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  "Е, не сте ли вече нация техническа ?!!"
  ============
  Бяхме. Идеята, че всички ще станат шефчета ликвидира доброто техническо образование. Не го казвам като българофоб, а с разбираемата болка на човек, завършил средно техническо. В момента в България е трудно да намериш млад техник, такива магазини /МТ/имаше едно време при нас.
  Брат ми, човек съдружник в машиностроителна фирма отдавна предлагаше заплата на читав шлосер над тази, дето държавата даваше на млад учител.
  Хора като мен, технически грамотни, но на изживяване, взаимно си помагат в приятелски кръгове, но това ще е до време.
  Вече не ми се лепят плочки, не ми се шпакловат тавани, отдавна съм се отказал да поправям коли, макар че съм среден автомобилен техник. Колата ми я правят съученици. Скоро ще сме пенсионери, дай боже!

  Еретик
 39. 39 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2464 Неутрално

  До коментар [#26] от "Роси":

  щото ще се инвестира, няма да се усвоява.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 40. 40 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#8] от "Kosta Delev":Тайван е точно такъв пример. От една назадничава аграрна страна през 70те се трансформира в технологичен лидер в следствие на целенасочена държавна политика. Самата държава взема политическо решение да трансформира в икономика от нов тип. Например TSMC, един от лидерите в производството на полупроводници в света в момента, е създаден като джойнт венчър между тайванското правителство и Philips (тогавашния). Въобще в Азия примери за целенасочено държавно стартиране на технологични индустрии - бол. Въпроса е какво правиш след това, понеже ние си останахме на нивото на Правец и ДЗУто в Стара Загора, а тайванците станаха глобален лидер. До манталитет и разбиране на света опира работата според мен. Затова тука се очертава икономика откъм тютюн, хотели, тръби и кренвирши.
  —цитат от коментар 36 на Индиана


  НИЩО НЕ РЕШАВАТ ТАЙВАНЦИТЕ.ТАМ ВСИЧКО СТАВА С МОЩЕН АМЕРИКАНСКИ СЪПОРТ.И РЕЗУЛТАТЪТ Е ФАНТАСТИЧЕН...

 41. 41 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Весело

  До коментар [#23] от "Strymski":

  На това се казва неинформиран човек, човек с "капаци"...
  Жалка история...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 42. 42 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#7] от "Индиана":

  Е то за какво му е да разбира? Да няма той да работи това...

 43. 43 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Весело

  До коментар [#34] от "Judjuk":

  ..и още по-цели.. нали?

 44. 44 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  е суперкомпютъра бадева ли го плащАхме? нямахме ли секретарка на мегабайтите в брюксел?

 45. 45 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 581 Неутрално

  България не участва. Очаквано за баце. За това трябва да се дават пари, а не да се взимат (и раздават на приятелски фирми).

 46. 46 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 877 Неутрално

  България не може да се включи, защото с парите ни се строят руски газопроводи и ядрени самовари-бомби.
  Но това е основната цел - да не можем. За всичко.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 47. 47 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  Доста старичко е това, което представяте. Отделно приносът на българските участници не е съществен в развитието на проекта; както и реализацията на пилотните изделия е извън България, въпреки, че прототипът на хардуера е направен в София.

 48. 48 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  Доста старичко е това, което представяте. Отделно приносът на българските участници не е съществен в развитието на проекта; както и реализацията на пилотните изделия е извън България, въпреки, че прототипът на хардуера е направен в София.

 49. 49 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Европа на различни скорости

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 50. 50 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#23] от "Strymski":

  Ти къде живееш бе?!
  Преди две седмици в Габрово откриха нов технологичен парк. Нещо от рода да се събират умници от света и да измислят иновации в областта на мейатрониката.
  В габровските машини се слагат основно български хардуер. Не китайски и тайвански, не и корейски.
  В момента имаме поне пет софтуерни компании работещи със цял свят и строят усилено сградата на шеста за 420 човека дето я пуснах.
  Тези 13 страни като махнем Естония да далече зад българската ИТ индустрия.
  Последно като бях със собственика на едната водеха преговори с Норвежкият инвестиционен фонд. Дето има над трилион долара да му изпълняват нещо.
  Застинали в соца сте 99% тука във форума.
  А защо държавата не иска да участва не е проблем на бизнеса.

 51. 51 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Не се раздвайте много, щом Германия участва не е розово положението!

  Знаетели, че по бързина на нета Германия е след Румъния и България? Че има дупки в държавата, дето нито нет нито мобилфунк съществува!

 52. 52 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 877 Неутрално

  [quote#23:"Strymski"][/quote]

  Не позна.
  Новият 3Д модерен дисплей с контролните уреди на Пежо е разработен в България! Май друга автомобилна компания няма такъв.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 53. 53 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  До коментар [#51] от "Dariya Koleva":

  "Знаетели, че по бързина на нета Германия е след Румъния и България? Че има дупки в държавата, дето нито нет нито мобилфунк съществува"
  ===========
  Знаем.

  Еретик
 54. 54 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Какво да очакваме от политици пожарникари, юристи и хвърчила? пРезидента нали представи визията си, там имаше само общи приказки за управление и геотермална енергия.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 55. 55 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  Не се раздвайте много, щом Германия участва не е розово положението!Знаетели, че по бързина на нета Германия е след Румъния и България? Че има дупки в държавата, дето нито нет нито мобилфунк съществува!
  —цитат от коментар 51 на Dariya Koleva


  SAP како, SAP! кат почнете да се пъчите...

 56. 56 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 749 Неутрално

  България не участва, защото сме се насочили в производство на дронове, износ на акумулатори за Корея, автомобилен завод на wv и строим(ще) 3 кораба - стелт(не видими)..... :л
  Но пък имаме киноцентър и фабрика за светло бъдеще :х

 57. 57 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  До коментар [#5] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Понеже сме в етап цели проводници

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 58. 58 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  До коментар [#5] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  "Добре ние защо липсваме?"

  Защото ни управлява пожарникар!

 59. 59 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Съюз за чипове и стомана

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 60. 60 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#36] от "Индиана": " понеже ние си останахме на нивото на Правец и ДЗУто в Стара Загора"

  Това ниво го бяхме постигнали с брутално крадене на технологии и всичко до което успее да се докопа българския шпионаж. Това се правеше за СССР, защото му бяха наложили ембарго. България крадеше технологии и и произвеждаше за СССР и някои "братски" страни. Поради това, след краха на СССР-то и нашата електроника претърпя крах. Тя за друго не ставаше. Подобно беше положението във всички отрасли на българската промишлшност тогава.
  Прословутото изказване на Путин в онова интервю, където казва, че това което не можели сами да създадат, щели да го "цапцарап"-нат от запада, не е някаква негова идея, защото е прекалено глупав и смотан, а просто знае как са ставали нещата тогава. Всъщност в Русия това не го е спирала никога.
  Хвалбите на носталгиците по социализма към тогавашната българска промишленост, фактически са хвалби към западните постижения, КОИТО СМЕ УСПЕЛИ ДА ОТКРАДНЕМ. Когато изчезна пазарът в СССР за боклуците, които произвеждахме, българската промишленост също изчезна, защото нямаше на кого да продаваме боклуци, произведени с крадени и не винаги добре усвоени технологии.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 61. 61 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Ще ще ще...
  Не пречи.
  Ера на волеизлияния разни.

  От консервативна периспектива: if it ain't broke, don't fix it.
  Не ремонтирай, а рециклирай...... неточно.
  Използвай. Преизползвай. Докрай.

  Соц держави млади/стари с чипове солидно стари
  сделани в класически завод за полупроводници... Бетон.
  Немат грижи

  "Група от 13 държави в ЕС (без България) ще инвестира в чипове
  и цифрови технологии"

 62. 62 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Не се раздвайте много, щом Германия участва не е розово положението!Знаетели, че по бързина на нета Германия е след Румъния и България? Че има дупки в държавата, дето нито нет нито мобилфунк съществува!
  —цитат от коментар 51 на Dariya Koleva


  Това е вярно. Лошото е, че в България много мозъци са "дупки", в които също не съществуват. Другото се оправя с жици, а българското с еволюция.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 63. 63 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Дано са се сетили да патентоват направеното.
  Така се прави.

  След което авторът или автори на интелектуалната собственост
  привличат подизпълнители за другите работи

  До коментар [#48] от "ivangabrovo":
  До коментар [#15] от "hamiltonf":
  приносът на българските участници не е съществен в развитието на проекта;
  както и реализацията на пилотните изделия е извън България, въпреки, че

  прототипът на хардуера е направен в София.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  "на полупроводниковия сектор в ЕС"

  Сещам се за "тая година полупроводници, догодина цели" :)

  Нещата на там вървят :)

 66. 66 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Наследника на бай Тошо вече ни построи стотици заводи и то не за полупроводници , а за цели проводници. Шиши и Баце не са по инвестиранато , а най-добре владеят усвояването . Когато им потрябва някой завод или бизнес - пращат НАП , Каскета, Петьо €вото и Снежанка с патлака на баджака от Осемте джуджета.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 67. 67 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 763 Неутрално

  В тези времена на здравна и социална криза не ни е работа с такива инициативи. На първа линия са държавни служители и полицаи които е редно да подкрепим в борбата с вируса.

 68. 68 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 559 Разстроено

  Ако ставаше с декрети и ЩЕ, отдавна Русия да задминала всички по млеконадоя. За съжаление и това начинание е мъртвородено. За да се случи нещо от това, което са начертали, то трябва да премахнат пречките от частната инициатива и да оставят хората сами да решават къде да си вложат парите, а не някои чиновници (безмозъчни най-често).
  Настроение: Тъжно

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 69. 69 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Разстроено

  UNITED EU UNION

  за Банкя Булбанк Роснадзор...

  А Европа... пълни ли пълни

  До коментар [#21] от "danubian.whale":

  България ще инвестира в по-обещаващи дейности, като производство на чекмеджета.

 70. 70 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  До коментар [#36] от "Индиана":

  Това не е баш така, но карай.

  В момента Япония има и тя доста сериозна целенасочена държавна политика, но не и се получават нещата. Получавала ли са се навремето. Но явно е имало и други фактори, не само целенасочената държавна политика.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 72 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1393 Весело

  До коментар [#2] от "Lazarus":

  ...със завода в Ботевград дето го няма

 73. 73 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#5] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Защото произвеждаме (или вече само внасяме) единствено цели проводници.
  Полупроводниците ги правеше бай Тодар :)

 74. 74 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#50] от "Да вярваме на истината":

  Ти под тех-парк производство на чипове ли разбираш?
  Архитектурата на един чип може да бъде разработена навсякъде, където има екипи подготвени за това.
  Само, че може да бъде произведена в някои заводи и те обикновено са с капацитета на Лукойл, като база и персонал, "бели" производства, rd, qc отдели и тн. Сериозна машина.
  Това, за което се говори в статията предполага съществуваща база в страната ни, която да може да го изпълни.
  Посочи такава, а не говори за кадърни софтуеърни човечета на незапознатите.

 75. 75 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  нещо бая си се объркал.
  това са частни компании,
  като вистеон и други. не е нито
  наша технологията, нито компаниите.
  не ми се четат глупости.
  тея селяци комуноидни да земат да си земат милионите
  от магистрли и да се наврат н а кучето в гъза.
  пизна ми от комуноудни глупаци, които преебават
  целия ни потенциял за да правят свирки на джуджи.
  я земи гледай филма курск. е сега го даваха.
  направо не съм бесен, ами на бесен бесния
  ня тея руски боклуци. убиват си хората на кусрск,
  щото запада да не припари. ебати човещиниата, ебати боклуците.
  ей руски подлоги, боклуци сте, и боклуци ще бъдете.

 76. 76 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#4] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Точно на нация техническа прилича, ама в европейски мащаб. Някъде като се излее държавна пара.... тя ще се окраде - факт. Нищо няма да излезе, както не излезе нищо от ИТ инкубаторитв и от супер компютрите и от нам си какво.

 77. 77 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#74] от "Enter_K":

  Съгласен съм. Производството на съвременни суперчипиве е сложен процес
  Например тука в Цератуцит постигат чистота ниво четири. Много по-високо от това на космически кораб. Например. Смятай каква среда за малко производство

 78. 78 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#74] от "Enter_K":

  я ти па не ми се прави не мнаого отворен.
  имаме си специалисти, имаме си всичко.
  я кажи кат сио толко ербап, що не сме в ИТЕР.
  не ми при казвай общи приказки за чипове, щото и аз мога да ти обяснявам
  ТТЛ интегрални схеми. това инвестиция в хората.
  нищо не ти рзбира манерката.

 79. 79 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#60] от "quatro_4x3":

  Съгласен, но тази промишленост имаше капацитет да стартира някаква работа "на ишлеме" с поръчки за по-прости компоненти от западни компании. Цената би била конкурентна при силно подценената тогава стойност на разходи и заплати. Впоследствие можеше да се инвестира и в съвременни линии ако има поръчки за големи компании.
  Само, че имаше рязане на скраб, продажба на дори неизползвани машини, парцелиране на базите и продан на парче, продажба на готова нереализирана продукция на десетократно занижени цени.
  Беше изиграно от неспециалисти в тези области и по простата схема.

 80. 80 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#60] от "quatro_4x3":

  е тук не си прав. имаме специалсити и
  добри специалности в софийския и меито.
  просто тези специалисти отиват на запад.
  питай оня боко що така. що имам е топ специалист
  в искуствения интелект и то жена, която е в германия.
  мога доста да ти изреждам такива. имаме потенциал, но този
  потенциал или се пропива или изчезва. пак питай боко що.
  за коком е ясно. аз ти говоря за сега.

 81. 81 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#46] от "quatro_4x3":

  да.
  за съжаление е точно така.
  много ми е мъка за това.

 82. 82 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#36] от "Индиана":

  Нама "разбиране на света".
  Разбирането е до възможността да откраднеш или спечелиш с цената на всичко (ликвидация, приватизация, национализация..според случая).
  В такива случаи за неспециалист винпрома може да е нещо повече от завод за чипове, кръчмата повече от магазин Млад Техник.
  Търсенето определя предлагането, комисионните му, реинвестициите му и тн..
  Какви чипове, какви 5лв 90-те когато ДДС беше непозната дума, фактури се издаваха устно, CE маркировката на уредите се смяташе за China export.
  Е сега вече си дойдоха на фокус нещата ама заводи нема, техничарите бягат за заплата в евро а кръчмите и цялото ДДС да им махнат пак ще си реват.
  Тупан-техно електроник сме.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Добре ние защо липсваме ?
  —цитат от коментар 5 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Защото нямате икономика. Имате соц бутафория плюс Еврофондове. Затова.

 89. 89 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Дневник, защо не отразявате преговорите за БРЕКЗИТ?
  —цитат от коментар 20 на space35


  Ами защото соросоидите на Евро-естаблишмента са губещите. Британия, както винаги има много повече политически гений от целия останал свят взет заедно, какво остава до лигавата Европа в сегашния си формат. Затова не отразяват. Британия знае по-добре от всяка друга страна как да скрои шапка за всекиго. И с абсолютно основание напуснаха ЕС. Защото не може подскоците на Макрончо или разни лгбт като ККК и прочее деградирали елементи да дават наклон на една световна империя като Британия.

 90. 90 Профил на Divaka
  Divaka
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Задължително трябва да участваме. Това е възможност за България дс излезе лт калта.

  一期一会
 91. 91 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Това са безнадеждни начинания с пропагандна цел. Европа за последен път се изравни с Щатите по времето на чиповете 64 К памет, някъде около 1988. Оттогава Европа безнадеждно изостава по отношение на елементна база. Изоставането от Щатите е горе-долу 20 години, а такава разлика никой не може да компенсира. Освен това, с държавни мерки и декрети нищо не става. Елон Маск е момче от Претория. В момента води целия свят в космическата надпревара. Следват го Боинг, Ричард Брансон, Джеф Безос и още няколко АМЕРИКАНСКИ компании... май други държави са далеч надолу в списъка на водещите в космоса ЛИЧНОСТИ. Което показва защо Америка е абсолютният световен лидер - защото има правилната система, при която способният ИНДИВИД просперира. Европа няма такава система и няма как да дели мегдан с Америка. Сега хората правят технология 3-7 нанометра - канавка широка 3 и дълбока 7 нанометра. Не следя напоследък нещата, но преди 3-4 години в Америка изкараха 128 гиг. памет на един чип. Превод - 128 милиарда елементи памет, всеки от които е един МОС транзистор с един капаситор. Това на един чип от порядъка на стотина квадратни милиметра. Китай се опита, но Тръмп им отряза тотално достъпа до патерн-генераторите (генератори на изображение, грубо казано чертеж на слой в чипа) в Силициевата долина. И Хуавей почна да вехне - вече са в критичен недостиг на ключови чипове. Много добър удар. Европа има някои високотехнологични сектори на високо ниво. Но чипове и елементна база - могат само в някои ниши да се наместят. Европа няма капацитета да прави плазмените реактори или електронно-лъчевата фотолитография за тия нива на 3-7 нанометра. Интел имат огромна чиста стая в Ирландия, но Интел е Американски и няма нищо общо с Европа. Ще повярвам, че Европа е тръгнала нагоре, ако в Европа се появят индивиди като Маск, Дийн Камен, Бърт Рутан, Кели Джонсон (сканк-уоркс, Локхийд през 50-те), имена като Джак Нортроп, Хауард Хюз и пр. които са естествено продължение на Едисон, Тесла, Белл, Зворикин и пр. велики изобретатели и движители на техническия прогрес. Без да споменавам абсолютното лидерство на Щатите във ВСИЧКИ фундаментални науки - всеки може да направи справка за Нобелистите и да види сам, колко са Американци и колко - целият останал свят. Най-добрите учени на Европа израстват, образоват се и някое време работят в Европа, след което повечето се изнасят в Америка, защото там им предлагат това, което Европа не може да предложи - най-добрите университети, най добрите лаборатории, най-добро финансиране и не на последно място - най-добри условия за живот и заплащане.

 92. 92 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Тази инициатива за иновации ми изглежда много разумна. Задължително е следвало да се включим.
  —цитат от коментар 2 на Lazarus


  Ако си забелязал не са се подписали и Полша, и Унгария.
  Очевидно герберята продължават да водят политика и тук ми е дообре, но ще си запазя и мястото от другата страна.
  Разбира се, че и ние трябва да подпишем.
  Това е началото на кооперираното производство в Европа, от което силно ще зависят поръчките за по-малките предприятия в по-малките страни.
  Нашият бизнес би трябвало да натиска управляващите за да се подпишем.
  Особено след като имаме сравнително добри постижения в областта на електрониката и електрическите табла, и схеми за автомобили.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 93. 93 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#50] от "Да вярваме на истината":Ти под тех-парк производство на чипове ли разбираш? Архитектурата на един чип може да бъде разработена навсякъде, където има екипи подготвени за това.Само, че може да бъде произведена в някои заводи и те обикновено са с капацитета на Лукойл, като база и персонал, "бели" производства, rd, qc отдели и тн. Сериозна машина.Това, за което се говори в статията предполага съществуваща база в страната ни, която да може да го изпълни. Посочи такава, а не говори за кадърни софтуеърни човечета на незапознатите.
  —цитат от коментар 74 на Enter_K


  Може да нямаме капацитет за основно производство, но за полуфабрикати
  за същото това основно производство имаме.
  Поръчката за производството на такива полуфабрикати може да стане само ако сме подписали горното споразумение и в последствие се кооперираме с други предприятия.
  Всичко може българинът само трябва да му се създадат условия и перспектива за развитие.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 94. 94 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Полша липса, и Унгария?! Странно...Иначе, България е много напред в технологии, използвани за автономни автомобили и изкуствен интелект. Един такъв развоен център е в София, в него работят над 300 супер специалисти, и фактически работят с всички най-големи автопроизводители в целия свят. Последното което почти завършват е, чрез множество камери и сензори контролират клепачите на шофьора и улавят в началната милисекунда идващото заспиване, след това, с разни звукови, светлинни и контактни сензори, се опитват да събудят шофьора, а ако не успеят или той не е в състояние да се справи, има опасност от ПТП, системата взима колата на автопилот, и дори от най-лява лента на магистрала, успешно я паркират в аварийната лента. Животите които тази технология в бъдеще ще спести се израяват в стотици хиляди... И други новинки има, отделно, много технологии в съвременните автомобили са разработени при тях.За такива неща обаче, не е прилично да се говори публично в България...
  —цитат от коментар 15 на hamiltonf


  Това е така и се реализира въпреки правителството, да не си помисли някой, че ББ раздава пари и там... Единствено си забравил да напишеш, че става въпрос за софтуер, който контролира и управлява датчици и изпълнителни механизми.

 95. 95 Профил на Glock
  Glock
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Южна Корея и Тайван има да ги гоните докато свят светува. С този манталитет западния , че и ориенталския, чиито ценности се въртят около егото на човека, тъпченето на тумбака и воденето на безсмислени разговори, както и на това да се присмиват на сериозни теми и да не обръщат внимание на малките проблеми, ще ги гоните и никога няма да ги стигнете. Просто там е един друг свят и не се чудете, защо Япония, Ю. Корея и Тайван, пък и Сингапур са толкова напред, за Китай да не говорим. Там хората имат визия какво да правят в следващите 200 години и го следват, разбират какво означава думата народ и кога един народ може да е силен, само когато е единен и има цел , която да следва.

  “In the Kamigata area, they have a sort of tiered lunchbox they use for a single day when flower viewing. Upon returning, they throw them away, trampling them underfoot. The end is important in all things.” ― Yamamoto Tsunetomo, Hagakure: The Book of the Samurai
 96. 96 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  бла-бла, да гепим едни пачки. Хай-тека се пеави от млади пичлемета в гаражи и мазета, а не от чичковци с меринджейски титли

 97. 97 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#91] от "transvaal":

  това с условията на живот е вече в минало време. САЩ имат сериозни социални проблеми и това е само началото. За последното десетилетие във физиката европа има 14 нобелови лауреати, а САЩ 8 . В някои години има по няколко печеливши затова са повече от 10. При химията са 13 на 15 в полза на САЩ. Като разбира се много американски печеливши не са родени там. Все още САЩ са най-добри в привличането на таланти, а Европа пък може сама да създава достатъчно такива.

 98. 98 Профил на fua07571515
  fua07571515
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Още ТомиСлавна добавена стойност!

 99. 99 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Весело

  До коментар [#75] от "mihail_p":

  Ами измислено е от българи, имената стоят в патентите, до това на фирмата собственик, така че, по-спокойно. Отделно ИТ сме на ниво, което дори не може да се осмисли от обикновените граждани...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 100. 100 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Весело

  До коментар [#47] от "ivangabrovo":

  Ей такива, с "много старичко е това" са ми най-смешни. Като е "много старичко" в кой модел е вложен, че като гледам моя Урус, който има всичко, дори не зная и какво има, но това го няма, проверих специАлно...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK