Вдъхновение от Полша, копиране на социалдемократите - крайнодесните в Румъния изненадаха всички

Джордже Симион

© Скрийншот, YouTube

Джордже СимионНеобичаен протест на оживена улица пред сградата на правителството в центъра на Букурещ продължи поне две седмици тази есен, с млади хора пред палатки и автобус с надпис "Справедливост за Румъния". Каква справедливост ще търсят те в страна, която е в мир със съседите си и всички останали? Отговорът предстои, след като вдъхновена от управляващите в Полша партия спечели близо 8% от вота на изборите в неделя и за пръв път се оказа в парламента, пише Балканската мрежа за разследваща журналистика.


Успехът изненада анализаторите, след като резултатът значително надвиши прага от 5% и стана втората най-предпочитана от румънците в чужбина (26%) след центристкия Съюз за спасение на румънците, събрал 29% от емигрантския вот.


Независимо дали ще успее с антисистемния си дневен ред и дали действително известният продуцент Боби Паунеску, видян до ръководството при празнуването на триумфа, е помогнал във финансирането на кампанията, новата крайнодясна организация вече постигна едно - унижи старата политическа класа. Партиите на бившите премиери Калин Попеску-Таричану и Виктор Понта, ветерани в политиката, получиха по-слаби резултати.
Сдружението за единствено на румънците (AUR; иначе думата означава "злато" на румънски) бе основана едва преди година от 34-годишния Джордже Симион. В основата на платформата му е защита на румънския "суверенитет". В парламента тя смята първо да работи за осигуряване на подкрепа на дребния бизнес, предприемачите и производителите на храни срещу влиятелните "чужди компании, които изнасят печалбата си от Румъния" и се "защитават" от местния политически елит.


Такива листовки са разпространявани на улиците преди вота и вероятно са били повече, отколкото тези на другите партии. Някои, отбелязва авторът Марсел Гаскон Барбера, са отпечатани на хартия с отлично качество и се разпределят на (или близо до) демонстрации срещу мерките за коронавируса, в които са се включили активисти срещу ваксините и религиозни консерватори и някои от които бяха подкрепяни от AUR. Партията разчиташе и на протести срещу "корумпираната" политическа класа, наричана от нея "мафия", из цялата страна.


От мерки за бизнеса до атаки срещу "екстремистки организации"


Затварянето на покритите пазари, разгневило румънците, бе сред мерките, срещу които AUR силно се съпротивяваше. За бизнеса партията предлагаше стимули, включително с пари от ЕС, и регулации на мултинационалните корпорации. Това напомня на платформата на изпратения в затвора социалист Ливиу Драгня; партията дори повтори едно от любимите му твърдения - според нея мултинационалните корпорации продават на румънците храна под нужните стандарти и така някои потребители се отравят.


"В известен смисъл AUR предложи националистическа алтернатива на избиратели, които останаха без политическа платформа след излизането на Драгня от политиката, след което социалдемократите - които бяха първи (на изборите) в неделя - се дистанцираха от възгледите на бившия си лидер." Енергийна самодостатъчност и наказателно преследване на отговорни за злополучни приватизационни сделки през 90-те години, както и по-строги правила срещу незаконната сеч, също влязоха в програмата. AUR се застъпва още за икономически политики срещу емиграцията и такива за съживяване на провинцията. Тя иска и да спре употребата на разузнавателните служби срещу която и да било партия в опозиция в момента.


Семейството е основен стълб на обществата и трябва да има облекчения за родители с много деца, смята партията. Демократичният съюз на унгарците в Румъния, който получи 6% от гласовете, е смятан от AUR за "екстремистка" група. Освен това националистите твърдят, че културните права на румънците в райони с етническо унгарско мнозинство се нарушават. Миналата година самият Симион участва в сблъсъци на румънски националисти с етнически унгарци на гробище в Трансилвания, където румънските власти бяха поставили православни кръстове. В една от листовките Симион обяснява, е "екстремисти" едва не го убили.


(Почти) като в Полша


В интервю преди изборите Симион е назовал управляващата в Полша "Право и справедливост" като един от моделите си. През 2017 г. подкрепя референдума против еднополовите бракове. Букурещкият в. "Либертатя" пише, че друг лидер на партията, Клаудиу Тарзиу е правил хомофобски коментари и е споделял съдържание, възхваляващо фашистката Желязна гвардия, крайнодясна организация от междувоенния период. Трети е известен с атките си срещу коронавирусните мерки.


Все пак Симион не би посегнал на правото на аборт, за каквото по време на ПиС наскоро се въведе почти пълна забрана - смята аборта за въпрос на "свободен избор", въпреки че "животът е свещен" от момента, в който е зачетан.


Не на последно място Симион е сред най-ревностните привърженици на съюза между Румъния и Молдова.

Ключови думи към статията:

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  Румънците отново ни изпревариха, като си намериха лидер, на който да възложат надеждите си за промяна на статуквото.
  Дано скоро да се случи и у нас.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  И сега какво, да чакат предсрочни избори ли?

 3. 3 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Весело

  Малей, тоя дали ще подръчка власите във Видинско да викат Траяска Романиа Маре?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 4. 4 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Румънците отново ни изпревариха, като си намериха лидер, на който да възложат надеждите си за промяна на статуквото.
  —цитат от коментар 1 на atmanpg


  Глупости, при нас Волен отдавна се появи и вече е на изчезване.

 5. 5 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  В Румъния политиката е реална.
  Докато в България не е реална.
  В България всичко е измислено... Менте... Като се започне от парламентето и се продължи нататък... Бизнесмени... куфарчета, партии, политици, журналя и т. н.
  Държава менте. Без декомунизация и лустрация толкоз.

  ДБ=БКП
 6. 6 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Румънците отново ни изпревариха, като си намериха лидер, на който да възложат надеждите си за промяна на статуквото.Дано скоро да се случи и у нас.
  —цитат от коментар 1 на atmanpg


  Чакай бащицата да дойде да те оправи... за 180 дни. Вервай.

 7. 7 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  "През 2017 г. подкрепя референдума против еднополовите бракове."

  Ау, зли нацисти и фашисти ..... още като отварях статията с етикет "крайнодесни" бях сигурен за какво ще прочета ......

 8. 8 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "През 2017 г. подкрепя референдума против еднополовите бракове."Ау, зли нацисти и фашисти
  —цитат от коментар 7 на Alex Ivanov


  Ами какви да са? Само нацитата си врете гагата в личния живот на хората и изпитвате удоволствие да ги потискате и да им забранявате неща, достъпни иначе за вас, като това да сключиш брак с партньора си.

 9. 9 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  Чакай бащицата да дойде да те оправи... за 180 дни. Вервай.
  —цитат от коментар 6 на Doge


  Ще чакам и ще се надявам.
  Плитиците са като памперсите. Трябва да се сменят често.

 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  В основата на платформата му е защита на румънския "суверенитет". В парламента тя смята първо да работи за осигуряване на подкрепа на дребния бизнес, предприемачите и производителите на храни срещу влиятелните "чужди компании, които изнасят печалбата си от Румъния" и се "защитават" от местния политически елит.

  -----------------------------

  отчаяно се нуждаем от такава партия. браво на румънците.

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  Не на последно място Симион е сред най-ревностните привърженици на съюза между Румъния и Молдова.
  През 2017 г. подкрепя референдума против еднополовите бракове.
  ---------

  предвещавам му бляскава политическа кариера.

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5659 Весело

  Дано техният Симион не е като нашия Симеон

 13. 13 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Тея румънци яхнаха вълната баш когато се разби, и тяхната не е лесна.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 14. 14 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  В основата на платформата му е защита на румънския "суверенитет". В парламента тя смята първо да работи за осигуряване на подкрепа на дребния бизнес, предприемачите и производителите на храни срещу влиятелните "чужди компании, които изнасят печалбата си от Румъния" и се "защитават" от местния политически елит.-----------------------------отчаяно се нуждаем от такава партия. браво на румънците.
  —цитат от коментар 10 на hope


  Имаме къде 4-5 такива.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 15. 15 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Дневник одавна изпразни от смисъл квалификацията "крайнодесен"

 16. 16 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Дневник одавна изпразни от смисъл квалификацията "крайнодесен"

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4508 Неутрално

  Този вече е заклеймен като "крайно десен" , ще рече лош. Левичарите са майстори да слагат етикати. Непримирими са към тези , който не мислят като тях. Уж са демократи, но дълбоко в тяхната същност те имат тоталитарни диктаторски наклонности. Вълци в овчи кожи са.

 18. 18 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  Болшевиките пак привидяха някой за крайно десен! Вече никой не им се свръзва на глупотевиците!

 19. 19 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1206 Любопитно

  И кое по- точно е крайно дясното?

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 20. 20 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  Има къде, къде по-важни разделителни линии от леви/десни.

  Например глобалисти/антиглобалисти, либерали/консерватори, националисти/чуждопоклонници.


  До коментар [#14] от "Свинчуга":

  Имаме дръжки.

  Любовта ще спаси света!!!
 21. 21 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Болшевиките пак привидяха някой за крайно десен! Вече никой не им се свръзва на глупотевиците!
  —цитат от коментар 18 на Stargate


  Да, затва твоя любимец Тръмп го изритаха от Белия дом...

 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  Разглеждах сайта на НСИ, работните места, които носят големи печалби за България - в промишлеността, значително са намалели, откакто влязохме в ЕС. За сметка на това са се увеличили ресторантите и салоните за красота.
  И още нещо, живородени деца:
  2000г. - 73 679
  .........
  2007г. - 75 349
  .........
  2019г. - 61 538

  Всичко останало е стъкмистика. За смъртността да не пиша, по-добре.

  Любовта ще спаси света!!!
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  И кое по- точно е крайно дясното?
  —цитат от коментар 19 на С Стоянов


  Е как кое ??! ..... точно както навремето комунистите лепяха етикета "фашист" на всеки инакомислещ, така и днешните комунисти, т. нар. либерасти, клеймят всяко различно мнение от тяхното като крайнодясно и нацистко ....

 25. 25 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3383 Неутрално

  Ако тези са против закриването на покритите пазари, където има дребни частници, значи са социалдемократи, а не десни. Поне по старата ориентация.
  Откъде започва дясното, "Дневник"?
  Ако някой каже нещо за семейни и християнски ценности, вече е крайнодесен. А ако каже нещо за ислямски ценности какъв е?
  Вероятно и аз, наемният служител, съм крайнодесен, защото съм бял, образован, работещ и живея с жена на моята възраст.
  Леле, колко съм упадъчен.

  Еретик
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  стремежи за специални закони само за вас
  —цитат от коментар 23 на Alex Ivanov


  Например?

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  стремежи за специални закони само за вас
  —цитат от коментар 23 на Alex Ivanov


  Например?
  —цитат от коментар 27 на Сенсей НАНАЙ


  Например опитите за прокарване на специални законови наказания за "език на омразата" и "дискриминация" срещу вас .... като "език на омразата" и "дискриминация" в случая са доста разтегливо понятие.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Например опитите за прокарване на специални законови наказания за "език на омразата" и "дискриминация" срещу вас .... като "език на омразата" и "дискриминация" в случая са доста разтегливо понятие.
  —цитат от коментар 29 на Alex Ivanov


  Това не е закон за хомосексуални. Засяга всички хора, гений.

 32. 32 Профил на gedat21
  gedat21
  Рейтинг: 72 Неутрално

  До коментар [#1] от "atmanpg":

  Както Волен, Валерката и Каракачана ли? Или предполагам е ред на Копейкин 😁

 33. 33 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Природата е дала възможност само на мъж и жена да създават живот.
  —цитат от коментар 28 на Alex Ivanov


  И какво от това? Никой не е длъжен да създава деца, за да е пълноправен гражданин.
  —цитат от коментар 30 на Сенсей НАНАЙ


  Нищо, просто отчелязвам, че и природата е хомофоб и нацист .... по вашите "разбирания".

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Стига си извъртал, никой не иска да ви се бърка в извратените животи
  —цитат от коментар 34 на Alex Ivanov


  Ти искаш хомосексуалните да не могат да сключат брак с партньора си в живота, следователно се месиш в личния живот на хората.

 37. 37 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Балканската мрежа за разследваща журналистика.

  Тези са много интересни. Фокусът е в ареала на австрийската банка ERSTE, който минава през Унгария, обхваща Западните Балкани и Румъния, но спира пред България. Партньорите им в крайна сметка опират до всичко що е сороско в Унгария, Чехия и Словакия, както и то Газета Виборшча в Полша.

  Ето ви и две хубави уеб-страници. Първата разкрива бизнес мрежата на европейското лево и крайно лево, а втората -- медийната им мрежа, с Дневник гордо начело.

  https://www.euractiv.com/communication-services/euractiv-membership/euractors-list/

  https://www.euractiv.com/about-euractiv/euractiv-s-partners/content-partners/

  Гордост и вдъхновение.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 38. 38 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#30] от "Сенсей НАНАЙ":

  Баце, ти може да си пълноправен индивид, ама популацията /обществото/ има нужда от възпроизводство, поддържане на определена средна възраст и т.н. Демек, не си "пълноправен гражданин" от гледна точка на обществото, ами си "пълноправен индивид" от своя си гледна точка. В развитие на този пример - ако дойдат двама пича със сопи /бухалки/ и те убият от бой, за да ти вземат собствеността, и ти си само "индивид", никой друг /обществото/ не ти е длъжен да те спасява, освен ако няма "обществени" нагласи /закони, морал ит.н./. Има нюанси докъде индивидуалност се преплита със социалност и винаги в човешките отношение е имало спорове.
  Схващаш ли разликата?

 39. 39 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Напротив. Природата създава хомосексуалните, следователно не е хомофоб.
  —цитат от коментар 35 на Сенсей НАНАЙ


  Пак либерастки лъжи и усуквания ..... природата не ви е създала хомосексуални, тя ви е дала органи за хетеросексуално интимно общуване. Ако природата смяташе за нормално това, вашето, щеше да ви позволи и да създавате деца.

 40. 40 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Наричам те хомофоб заради хомофобията ти, и фашист заради фашизма ти, а не защото много държа да ти лепя етикети
  —цитат от коментар 35 на Сенсей НАНАЙ


  Аха .... а би ли ми обяснил и защо съм фашист ?? Или лепиш етикетите просто по инерция ?!

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  До коментар [#5] от "anonim440":

  "В България всичко е измислено ... Менте ..."

  Дори и anonim440 е менте!

 43. 43 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#30] от "Сенсей НАНАЙ":Баце, ти може да си пълноправен индивид, ама популацията /обществото/ има нужда от възпроизводство, поддържане на определена средна възраст и т.н. Демек, не си "пълноправен гражданин" от гледна точка на обществото, ами си "пълноправен индивид" от своя си гледна точка. В развитие на този пример - ако дойдат двама пича със сопи /бухалки/ и те убият от бой, за да ти вземат собствеността, и ти си само "индивид", никой друг /обществото/ не ти е длъжен да те спасява, освен ако няма "обществени" нагласи /закони, морал ит.н./. Има нюанси докъде индивидуалност се преплита със социалност и винаги в човешките отношение е имало спорове.Схващаш ли разликата?
  —цитат от коментар 38 на mirohero


  Според мен ти самият нямаш идея за какво говориш. Що се отнася до възпроизводството, хомосексуалните имат деца, и то собствени. Примерно, Елтън Джон.

 44. 44 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  До коментар [#30] от "Сенсей НАНАЙ":Баце, ти може да си пълноправен индивид, ама популацията /обществото/ има нужда от възпроизводство, поддържане на определена средна възраст и т.н. Демек, не си "пълноправен гражданин" от гледна точка на обществото, ами си "пълноправен индивид" от своя си гледна точка. В развитие на този пример - ако дойдат двама пича със сопи /бухалки/ и те убият от бой, за да ти вземат собствеността, и ти си само "индивид", никой друг /обществото/ не ти е длъжен да те спасява, освен ако няма "обществени" нагласи /закони, морал ит.н./. Има нюанси докъде индивидуалност се преплита със социалност и винаги в човешките отношение е имало спорове.Схващаш ли разликата?
  —цитат от коментар 38 на mirohero


  Намерили са решение и на това, внасят емигранти на възраст 30-
  Така борят демографията и извратените им “бракове”.

  Любовта ще спаси света!!!
 45. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Любопитно

  До коментар [#7] от "Alex Ivanov":

  Колега, бихте ли споделил с какво Ви пречат еднополовите бракове и хомосексуалистите?

  Благодаря!

 46. 46 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Аха .... а би ли ми обяснил и защо съм фашист ??
  —цитат от коментар 40 на Alex Ivanov


  Че хомофобията не е ли част от фашистката идеология? А ти далеч не си само хомофоб, разбира се. Ти си и расист, което също е дълбоко залегнало във фашистката идеология.

 47. 47 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Пак либерастки лъжи и усуквания ..... природата не ви е създала хомосексуални, тя ви е дала органи за хетеросексуално интимно общуване. Ако природата смяташе за нормално това, вашето, щеше да ви позволи и да създавате деца.
  —цитат от коментар 41 на Alex Ivanov


  Отново залиташ в примитивното и отживяло схващане, че репродукцията е основната човешка цел и фунция.

 48. 48 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Аха .... а би ли ми обяснил и защо съм фашист ??
  —цитат от коментар 40 на Alex Ivanov


  Че хомофобията не е ли част от фашистката идеология? А ти далеч не си само хомофоб, разбира се. Ти си и расист, което също е дълбоко залегнало във фашистката идеология.
  —цитат от коментар 46 на Сенсей НАНАЙ


  "Хомофобията" е залегнала и в исляма ..... да разбирам, че съм и мюсюлманин, хм ??!

 49. 49 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Хомофобията" е залегнала и в исляма ..... да разбирам, че съм и мюсюлманин, хм ??!
  —цитат от коментар 48 на Alex Ivanov


  Религията е свързана с много повече ритуали от политическите убеждения.

 50. 50 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  , хомосексуалните имат деца, и то собствени. Примерно, Елтън Джон.
  —цитат от коментар 43 на Сенсей НАНАЙ


  Да, мъжът му, Дейвид Фърниш, неотдавна роди плода на тяхната "любов", нали ??! ......

 51. 51 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Пак либерастки лъжи и усуквания ..... природата не ви е създала хомосексуални, тя ви е дала органи за хетеросексуално интимно общуване. Ако природата смяташе за нормално това, вашето, щеше да ви позволи и да създавате деца.
  —цитат от коментар 41 на Alex Ivanov


  Отново залиташ в примитивното и отживяло схващане, че репродукцията е основната човешка цел и фунция.
  —цитат от коментар 47 на Сенсей НАНАЙ


  Не знам дали осъзнаваш, че ти съществуваш на този свят именно благодарение на тази "примитивно и отживяло схващане" ...... щото "възвишеното и прогресивно схващане" за любовта между мъж и мъж, жена и жена, и т.н., човешки живот НЕ МОЖЕ ДА СЪЗДАДЕ.

 52. 52 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Да, мъжът му, Дейвид Фърниш, неотдавна роди плода на тяхната "любов", нали ??! ......
  —цитат от коментар 50 на Alex Ivanov


  Знаеш много добре кой и какво е родил. Ако си гледал филма за Елтън Джон случайно, там описват нещастието, в което живее почти цял живот именно заради отношението към него породено от хомосексуалността му. Едва преди няколко години намира щастие, и то е свързано със семейството, което успява да създаде - партньора и децата си. Елтън е щастлив, децата му са щастливи, докато разни балкански фашизирани изроди като теб на другия край на Европа искат неистово да им отнемат това щастие, чунким жалкия им живот зависи от това.

 53. 53 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не знам дали осъзнаваш, че ти съществуваш на този свят именно благодарение на тази "примитивно и отживяло схващане" ...... щото "възвишеното и прогресивно схващане" за любовта между мъж и мъж, жена и жена, и т.н., човешки живот НЕ МОЖЕ ДА СЪЗДАДЕ
  —цитат от коментар 51 на Alex Ivanov


  Напротив, може. Просто този живот няма да бъде създаден диреткно от двамата партньори. Но тяхната любов създава желанието за деца и те биват създадени, както е случаят с Елтън Джон.

 54. 54 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Знаеш много добре кой и какво е родил. Ако си гледал филма за Елтън Джон случайно, там описват нещастието, в което живее почти цял живот именно заради отношението към него породено от хомосексуалността му. Едва преди няколко години намира щастие, и то е свързано със семейството, което успява да създаде - партньора и децата си. Елтън е щастлив, децата му са щастливи, докато разни балкански фашизирани изроди като теб на другия край на Европа искат неистово да им отнемат това щастие, чунким жалкия им живот зависи от това.
  —цитат от коментар 52 на Сенсей НАНАЙ


  Благодаря за изчерпателното резюме на това хомощастие, но така и не разбрах, децата на Елтън Джон плод на "любовта" му с Дейвид Фърниш ли са или има намесен/и и друг/и човек/ци ?!?!

 55. 55 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Не знам дали осъзнаваш, че ти съществуваш на този свят именно благодарение на тази "примитивно и отживяло схващане" ...... щото "възвишеното и прогресивно схващане" за любовта между мъж и мъж, жена и жена, и т.н., човешки живот НЕ МОЖЕ ДА СЪЗДАДЕ
  —цитат от коментар 51 на Alex Ivanov


  Напротив, може. Просто този живот няма да бъде създаден диреткно от двамата партньори. Но тяхната любов създава желанието за деца и те биват създадени, както е случаят с Елтън Джон.
  —цитат от коментар 53 на Сенсей НАНАЙ


  Е, значи този плод не е плод на тяхната "любов". Защото при любовта между мъж и жена, не са нужни трети хора, за да се получи дете .....

  Природата е решила, че Петър и Гергана могат да създадат дете ..... но Петър и Михаил, или пък Гергана и Милена, не могат ..... а както знаем, на света няма нищо по-мъдро от самата природа.

 56. 56 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Е, значи този плод не е плод на тяхната "любов". Защото при любовта между мъж и жена, не са нужни трети хора, за да се получи дете .....
  —цитат от коментар 55 на Alex Ivanov


  Има и такива случаи, всъщност.

 57. 57 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  а както знаем, на света няма нищо по-мъдро от самата природа.
  —цитат от коментар 55 на Alex Ivanov


  Глупости. Ако беше така, хората щяха да живеят по 30 години, както са го правили във времето, когато са били абсолютно безпомощни пред природата.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Е, значи този плод не е плод на тяхната "любов". Защото при любовта между мъж и жена, не са нужни трети хора, за да се получи дете .....
  —цитат от коментар 55 на Alex Ivanov


  Има и такива случаи, всъщност.
  —цитат от коментар 56 на Сенсей НАНАЙ


  Това са изключения поради някои физически проблеми, няма нищо общо с връзките мъж/мъж и жена/жена, от които и до ден-днешен не се е родило дори и едно дете.

 60. 60 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Това са изключения поради някои физически проблеми, няма нищо общо с връзките мъж/мъж и жена/жена, от които и до ден-днешен не се е родило дори и едно дете.
  —цитат от коментар 59 на Alex Ivanov


  Никой не е длъжен да има деца, а възможността да сключваш брак по никакъв начин не е обвързана с това дали ще имаш деца или не.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Никой не е длъжен и да се съобразява с извратениите ви
  —цитат от коментар 61 на Alex Ivanov


  Напротив - длъжен си да се съобразяваш с всеки един гражданин, пък бил той и хомосексуален.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Благодаря за изчерпателното резюме на това хомощастие, но така и не разбрах, децата на Елтън Джон плод на "любовта" му с Дейвид Фърниш ли са или има намесен/и и друг/и човек/ци ?!?!
  —цитат от коментар 54 на Alex Ivanov


  Хайде сега да не ставаме наивни. Децата са ги изписали по Амазон, естествено.

  А сър Джон, когато още се казвал Реджи, замалко щял да се ожени за жена. Обаче идеята го направила толкова нещастен, че решил да се самоубие. Сложил си главата във фурната и пуснал газта, но преди това за всеки случай широко отворил прозореца и си постлал една възглавничка -- да не му убива.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 65. 65 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#47] от "Сенсей НАНАЙ":

  Байно! Стига разводнява темата де! Все пак става дума за Румъния и партия мислеща за обикновения румънец. Иначе:

  “Отново залиташ в примитивното и отживяло схващане, че репродукцията е основната човешка цел и фунция.”
  Мнението ти не е правилно. Изхождайки от посланието на Създателя към Адам и Ева “ Плодете се и се множете”, бягството ти от божия завет ще се разгледа свише!

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 66. 66 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 938 Весело

  До коментар [#52] от "Сенсей НАНАЙ":

  “Ако си гледал филма за Елтън Джон ...”
  Ако си гледал рекламата с Елтън Джон, то “Хапни Сникърс, не си ти, когато си гладен!”

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 67. 67 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Та това е, драги ми Смехурко. От едната страна -- великата савецка страна с Путя, руската канцлерка, дупесе, спинкащият с пищова, от другата -- Серж, Моника, филантропинът, австрийски банки, наследниците на Хонекер, бизнеси разни. И само Корни не я виждам къде се вмества.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 68. 68 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Платформата им е малко торлю гювеч, скалъпена от целия спектър. Но не виждам от така изразените позиции в статията кое точно е "крайнодясно". Някой може ли да посочи конкретна крайнодясна политика, че аз поне сериозно се затруднявам да открия такава в текста по-горе.

 69. 69 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Платформата им е малко торлю гювеч, скалъпена от целия спектър. Но не виждам от така изразените позиции в статията кое точно е "крайнодясно". Някой може ли да посочи конкретна крайнодясна политика, че аз поне сериозно се затруднявам да открия такава в текста по-горе.
  —цитат от коментар 68 на dzenlandia


  Мисля, че съм дал всички ключове. Смисълът не е в думите, а в това кой ги казва и с каква цел.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 70. 70 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2941 Весело

  До коментар [#35] от "Сенсей НАНАЙ":

  "Природата създава хомосексуалните"

  Така е, но само при низшите организми, които вместо мозък имат максимум ганглийна нервна система. А хомосексуалността е най-разпространена при вирусите и другите паразити - опоскването на обществените блага и привилегии е по-важно от създаването на "наследство".

 71. 71 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  [quote#33:"Alex Ivanov"][/quote]

  Природата повелява женската богомолка да изплюска мъжкия след зачеване. Жалко че при теб не се е получило ( а може би все пак донякъде се е получило?)

  Обичам да грухтя и плюскам.
 72. 72 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#4] от "Сенсей НАНАЙ":

  То при нас воленовци колкото искаш. Беше Бареков, сега щс влиза Слави Трифонов... Пък и Мая Манолова... Само че техните партии са антибългарски...

 73. 73 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  В Румъния политиката е реална.Докато в България не е реална.В България всичко е измислено... Менте... Като се започне от парламентето и се продължи нататък... Бизнесмени... куфарчета, партии, политици, журналя и т. н.Държава менте. Без декомунизация и лустрация толкоз.
  —цитат от коментар 5 на anonim440


  Точно така е, и никога няма да се оправим, поради липсата на ЛУСТРАЦИЯ!

  В Румъния бяха радикални с Чаушеско.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#30] от "Сенсей НАНАЙ":

  И какво от това? Никой не е длъжен да създава деца, за да е пълноправен гражданин.
  —цитат от коментар 30 на Сенсей НАНАЙ

  Така е. Но защо тогава иска да ги отглежда.
  / А що се отнася до задължението за създаване на деца , то това може да се промени. Законодателство , в края на краищата, променя се.
 76. 76 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Такова следва и тука. Просто няма такава партия, но Корни и Слави в коалиция са способни на чудеса. Старата върхушка се самозастреля с ограниченията, с които не реши нищо, но съсипа хиляди съдби.
  После Ангел Кунчев няма да те спасява, Каракачанов, или Бойко!
  Валери Симеонову тоя питекантроп, дори не трябва да го споменавам. Нека си направи коалицийката с онова провалено докторче на Ема Москова, дето не може и да си напазарува само в Браделев, а тръгнало консерватор да става, и да се видят колко струват и двамата.

 77. 77 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Отново залиташ в примитивното и отживяло схващане, че репродукцията е основната човешка цел и фунция.
  —цитат от коментар 8 на Сенсей НАНАЙ  До коментар [#47] от "Сенсей НАНАЙ":

  А какво е тогава?

  'progressives' is the politically correct word for communists
 78. 78 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Явно Вишеградската четворка ще става петица. А когато партията за европейско натаковане бъде изметена, ние бихме оформили мечтаната "шестица".
  А защо това е нужно?
  Погледнете евроатлантиците. Едва ли се понасят лесно помежду си. Имат си всякакви проблеми и безброй исторически наслоения. Но са в монолитно единство, щом се изправят срещу конкурент. А нас докато сме разделени и самотни, ще ни подритват като крастави котета.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK