За България с омраза или не съвсем - поглед към македонските медии

Един от най-известните примери за македонци, разпалвали омраза към България - журналистът Миленко Неделковски, станал известен с <a href="http://tatkovina.info/2020/03/16/%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE-%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%BE-%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B7"> посегателствата</a> срещу паметници <a href="https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/23/2831892_vunshno_ministerstvo_osudi_provokaciia_sreshtu/1607290559096d1dbca958775651e4f1d4271ecbc3">през 2016 г.</a>, с обиди срещу българите и срещу македонците с български паспорти, но със стряскащи коментари за гърците, <a href="https://sdk.mk/index.php/makedonija/obvinenie-za-novinarot-milenko-nedelkovski-za-govor-na-omraza-i-ksenofobija/"> дори в миг на трагедия</a>.

© Скрийншот от видеото

Един от най-известните примери за македонци, разпалвали омраза към България - журналистът Миленко Неделковски, станал известен с посегателствата срещу паметници през 2016 г., с обиди срещу българите и срещу македонците с български паспорти, но със стряскащи коментари за гърците, дори в миг на трагедия.Запалено българско знаме, обиди към българския външен министър, постоянни нападки от опозицията, осквернен паметник и над 10 хил. публикации на омраза за 3 месеца биха влезли в списъка на оскърбителните деяния срещу България, извършени от Северна Македония...


Това е, ако човек чете заглавията в медиите. И макар за всеки от инцидентите да имаше разумно обяснение (или реакция) от македонските власти, преброените от външното министерство в София 10 хил. случая на език на омраза повдигат въпроси.


"Дневник" опита да разбере какво се крие зад представените от външното министерство данни, които често и безкритично биват изтъквани от София като проблем, създаван от Скопие за изпълнението на Договора за добросъседство, а и отпреди това.
Отговорите бяха потърсени в съществуващите изследвания по темата (повечето се оказаха стари), в разговор с автора на най-пълното от тях, в международни доклади, в контакт с институции и в самите медии. Проблемът бе открит на друго място - в социалните мрежи - но е трудно доказуемо, че той не съществува и в България, а и отстъпва на напрежението към другите етнически групи в самата Северна Македония.


Език на омразата или негативни публикации


Преди месец външният министър Екатерина Захариева обяви, че са открити поне 10 хил. негативни македонски публикации и ги приравни с език на омразата:


"Само от последните няколко месеца, ние спряхме да ги броим след 10 хил., меко казано, негативни публикации, аз бих ги определила като език на омразата. Не бива това да продължава."


Екатерина Захариева,

министър на външните работи на България


"Дневник" се обърна към Министерството на външните работи за уточнение какъв е изследваният период, колко са публикациите и как се съотнася броят им с предходни периоди, както и дали данните са от доклад, до който е възможен достъп. Само медии ли са обхванати или и социални мрежи? Какви определения за "негативни публикации" и "език на омразата" са използвани?


Полученият отговор показва следната картина: от 1 септември до 1 декември са отчетени "близо 14 700 негативни публикации", събрани от дипломати, наблюдаващи и медиите, и социалните мрежи. "Със сигурност те не са изчерпателни... За целите на този мониторинг приемаме всякакви негативни квалификации, насочени към българската нация и българската държава", пише още пресцентърът на МВнР.


Каква част от публикациите - за които в отговора не се споменава понятието "език на омразата" - са в социалните мрежи и каква - в медиите? От македонска страна също няма официални данни. Няма и изчерпателни научни изследвания по въпроса. Последните са отпреди десет години, а най-пълното, защитено в Русенския университет "Ангел Кънчев", изобщо не обхваща социалните мрежи, нито новинарските сайтове, които, пише по това време (2011 г.) авторът Ненад Живановски, са "без собствени редакции и професионално ангажирани журналисти" и действат само като посредници на традиционните медии.


Изследователят, специалист по езика на омразата и политическата лингвистика и дългогодишен журналист, Живановски мисли за необходимостта от ново изследване, което да сравни промените за десетилетието, откакто излезе "Езикът на омразата". На въпросите на "Дневник" може да отговори само с наблюдения.


Според него не всяка негативна публикация е реч на омразата. "Езикът на омразата винаги се цели в индивид или група, които спадат към определена обществена съвкупност. Ако нападам човек и ползвам език на омразата, не го ценя като индивид, а го квалифицирам като член на определена обществена група - дали по етническа, религиозна или полова принадлежност." Ако се каже, че някой е глупав, посланието е негативно, но ако се каже, че е глупав, защото е македонец или българин, това е омраза, продължава той.


Понятието "реч (също "език" или "слово") на омразата" получава от различни речници и организации определения, които се свеждат до едно и също - публично изразена реч, насърчаваща омраза или насилие към дадена група, била тя расова, религиозна, полова или сексуална. Дали и колко подобни действия в медиите се наказват, в страната отдавна тече дебат. Професионални сдружения на журналистите и международни организации в страната предупреждават, че институциите често са безучастни пред случаите на омраза. Междуетническа омраза (но към албанците) и заплахи към журналист изпъкнаха около мача с Грузия, класирал Северна Македония на европейското първенство.

© Associated Press

Понятието "реч (също "език" или "слово") на омразата" получава от различни речници и организации определения, които се свеждат до едно и също - публично изразена реч, насърчаваща омраза или насилие към дадена група, била тя расова, религиозна, полова или сексуална. Дали и колко подобни действия в медиите се наказват, в страната отдавна тече дебат. Професионални сдружения на журналистите и международни организации в страната предупреждават, че институциите често са безучастни пред случаите на омраза. Междуетническа омраза (но към албанците) и заплахи към журналист изпъкнаха около мача с Грузия, класирал Северна Македония на европейското първенство.


Има ли системен проблем с използването на някое от двете в македонските медии? Част от отговора се крие в доклада отпреди 10 години.


Като преди 10 години - с много негативизъм, но без системна омраза


В труда си, писан по време на управлението на известния с трудните отношения със съседите Никола Груевски, на базата на 652 анализирани от водещите медии Живановски регистрира "негативно отношение към България, което се появява спорадично или по-последователно и допринася за закрепването на негативния стереотип и формирането на неблагоприятни представи в съзнанието на гражданите".


Въпреки "езиковата изразност с отрицателна конотативност и конфликтен заряд" обаче "проявите на език на омразата към България са инцидентни", се казва в заключенията. Омраза е открита само в седем текста, а част от тях са писани от родения в Габрово поет Стефан Влахов Мицов, станал известен като водещ защитник на македонизма.Отрицателното отношение намира израз в различни средства, от фигури на речта и открити критики до дезинформация (например чрез обобщения) или пресилени изводи за демократичните дефицити на страната. Могат да се срещнат паралели с Втората световна война, ясно насаждане на притовопоставяне "ние срещу тях"; описването на България като неприятел; понякога напълно липсва контекст, а някои от клишетата изглеждат като взети от съседите (в един от текстовете, редом с коментарите за фашизъм се говори за "българска работа", а след това се търси баланс с "македонецът вади пищова").Впрочем друго изследване от същото време (в прикачения файл) потвърждава думите на Живановски, но за медиите в България в същия период, макар да откроява сериозен проблем с отношението към България другаде, в мрежите и блоговете. Схващането, че по това време, в началото на миналото десетилетие, речта на омразата не преобладава, но се насаждат стереотипи и от двете страни, се споделя и в български изследвания.


Обвинението в език на омразата в медиите днес е "произволно" и "продукт на политиканстване", смята той. "Мисля, че това се форсира от българската страна, защото те искат да провокират нещо от българска страна, на което Македония да реагира, а те да го осъдят", смята Живановски. Няколко пъти се разграничава от социалните мрежи, в които положението е различно.


"Раздразнението, провокирано от българска страна заради ветото, е причина да има всякакви коментари... (но) свободата на словото позволява да се публикуват и мнения, които някой път са негативни за България, обаче там можете да намерите и портал, където позициите са позитивни. Ако видите публикациите на (бившия външен министър) Денко Малески или (бившия премиер) Любчо Георгиевски, позициите им са много по-близки до България, отколкото до (Северна) Македония... Ако има на някакъв сайт имплицитно негативен коментар срещу България, има още пет други, където може да се публикуват [положителни] коментари за България.


Кои обаче преобладават?


​​​​​​​"Личното ми впечатление е, че, нормално, преобладават имплицитно негативните. Повечето читатели са с такова впечатление напоследък. Не можете да очаквате в (Северна) Македония читателите и гражданите да имат подобно мислене като в България. Но вярвам, че и в България на 10 текста на Бойко Борисов, Ангел Димитров или Красимир Каракачанов ще се публикува един на Стефан Дечев или който би бил етикетиран като работещ за македонската кауза."


Ненад Живановски,

журналист и изследовател


Поглед към македонските медии


Няма изследване, подобно на осъщественото от Живановски с контент анализ, за последните години. Има обаче доклади на международни организации, на Съвета на Европа, на базираната в Грац група BiEPAG и други. Където е откроен проблем с омразата, той е свързан с други етнически групи в Северна Македония. BIEPAG говори за омраза основно към журналисти, пренебрегвана от властите, и последните месеци потвърдиха това. Македонските медии страдат от сериозни проблеми и, както отбелязва тази група, медийните системи на Западните Балкани се нуждаят от преструктуриране. Смята го и Съветът на Европа. Но и в неговия доклад от 2017 г. отсъстват сведения за системен говор на омразата срещу българи в традиционни медии; междуетническото напрежение обхваща групите в самата страна.


В изследване на университета "Гоце Делчев" в Щип, публикувано тази есен, Андон Майхошев, Ядранка Денкова и Шенай Османов са посочени единствено "вътрешноетнически" примери - в. "Вечер" отправя призив в заглавие "Молете се ромите да не правят цигански неща", а в интервю в телевизия "Сител" през 2016 г. Заев като лидер на опозицията е обвинен, че "лъже като турчин". Липсва обаче количественият анализ, направен в "Език на омразата".Примери от публикации няколко медии в последната седмица вероятно ще откроят същинския проблем с България, но едва ли повечето ще покажат коренно различна ситуация от тази в българските медии за Северна Македония.


В телевизия "Сител", някога известна като водещ проводник на омраза към България, тонът днес е различен. В студиата има и гости, които обрисуват България негативно (но това става и в българските телевизии за македонската политика). В интернет тази и други медии може да подхождат избирателно към чужди позиции за българо-македонския спор, опитвайки се да представят позициите им като подкрепящи по-скоро Скопие (например на авторитетния изследвател Раймонд Детрез, който обаче критикува и Скопие), цитират се активно външни неблагоприятни оценки за България на чужди медии (каквито обаче се препечатват и в самата България). Все пак преобладава отразяването без груби оценки, квалификации и дезинформация за България.


Сходна е ситуацията с "Канал 5" за България, където има акцент върху събитията, свързани със спора със Северна Македония, и други по-важни въпроси - като кризата с коронавируса - и се отразяват активно тезите в защита на македонската позиция за историята (но това правят и много медии в България със собствените тези). Оценъчно са отразени българските искания в цитирания случай, но в много труди просто е представен ходът на събитията. И в двете споменати телевизии обаче също се търсят гласове като споменатите Георгиевски и Бучковски - умерени позиции присъстват в ефира им. Търси се и другата гледна точка - точно както предаването на Канал 77 с вицепремиера Красимир Каракачанов и македонския премиер Зоран Заев търсеше баланс.


Телевизия "Телма" и сайтът МКД представят много информация за българо-македонската криза и палитра от мнения - в Северна Македония и България - но в МКД има и критични коментари за българската политика и позициите за историята (каквито има и в България). Същото се вижда и на сайта Plusinfo, където е колонката на сочения за пробългарски настроен Малески. Това става и в NOVA, където често се отразяват и споменатите позиции на Георгиевски и Бучковски, но и на остри и добре познати в Северна Македония гласове като Петър Богойески и Биляна Секуловска, заедно с призиви за въздържание от антибългарски реакции, защото ветото е от правителството на Бойко Борисов, не от българите.

Интерес будят проблемите с България в "Република", която попада в списъка със сайтове под контрола на унгарски инвеститори, близки до управляващата "Фидес". В този и други подобни сайтове недвусмислено присъстват позициите на ВМРО-ДПМНЕ, трибуна за критика на властта чрез отношението към България. Критичните коментари вървят ръка за ръка с фашиви видеоклипове с горене на македонски знамена. Публикуват се безкритично и коментари от "Фейсбук" с внушения срещу Договора за добросъседство.


Такива имаше и в близките до ВМРО-ДПМНЕ издания след одобряването на парламента от Договора за добросъседство - "Дневник" направи проверка през 2018 г. (макар по ирония на съдбата гласовете, предупреждаващи, че София "иска промяна на историята" и може да блокира македонската евроинтеграция, да бяха прави). От друга страна подобни коментари са в сърцевината на описаната съвсем наскоро от Кралския колеж в Лондон, по искане на комисията за външна политика в Европарламента, открило дезинформационна кампания "смесваща антибългарски, антигръцки и антиалбански чувства със страхове, че младите македонци ще са пушечно месо във войните на НАТО". "Необикновен" е броят на кампаниите по международни въпроси в Северна Македония.


Очаквано остри са колонките с мнения. В други се долавя отрицателно отношение, има квалификации за български политици като "шовинисти" и се говори за плановете им да "българизират" Северна Македония - унищожителен тон, който често и без особена мярка се използва и за Заев и кабинета му. Някои от тях, адресирани до "българския народ", са на ръба на омразата, тъй като внушават отговорност на цяло население за конкретни политики и гняв към него. Този език обаче по-скоро напомня за стила на 10-годишното управление на ВМРО-ДПМНЕ, която виждаше врагове и битки навсякъде - и в страната, и навън.


В последните седмици в някои сайтове трудно се сдържа гневът срещу България и отношението в последните месеци е силно негативно. Off.net, от групата на MKD, например с връщане към тезата за тюркските корени на българите (с подвеждащото заглавие "Българите си намериха корените и се радваме за това") или чрез цитиране на откъс от филм на Майкъл Пейлин със силен ромски акцент. В този текст авторът бърза да уточни, че днешна България не е "фашистичка", но се връща към болезнения и в София въпрос за съдбата на македонските евреи във Втората световна война. В следваща се стига и до твърдения за опит за реабилитация на фашизма. Има язвителен коментари, при това само чрез заглавие, за думите на Заев, че Югославия е разделила България и Македония: стара статия за посещението на легедарните Queen в Белград е препечатана в оригинал:


За България с омраза или не съвсем - поглед към македонските медии


Ролята на Студената война във взаимното отношение се коментира отдавна. "Въпреки че вече почти едно десетилетие България е членка на НАТО и ЕС, представата за страната от времето на комунизма е все още жива в съзнанието на част от македонците, включително сред представителите на журналистическата общност, и оказва влияние върху изграждането на негативен стереотип за българите", пише Ненад Живановски през 2011 г. В началото на следващото десетилетие, попитан от "Дневник" дали това се е променило, той отговори:


"Мисля, че с новите поколения, които идват в Северна Македония, нямат такова чувство на превъзходство спрямо България, не помнят времето, когато Македония е била по-отворена, по-либерална от България. Сега обаче имам чувството, че колкото повече чувството за превъзходство в младите македонци намалява, толкова повече чувството за малоценност при старата генерация в България, от която са Борисов и Каракачанов, се задълбочава."


Ненад Живановски,

журналист и изследовател


От "най-лесно е да покажем среден пръст" до "на Заев му идва акълът"


Бързият поглед днес потвърждава, че България изглежда неблагоприятно, описана от македонските журналисти. "Език на омразата" обаче звучи пресилено или най-малкото няма убедителни доказателства, че се използван системно - не са намерени в изследвания, не са видими и с просто око. От друга страна, реакцията на властите, когато се употреби, невинаги отговаря на желаната от България. Попитан по ТВ 21 (в деня на ветото на София на 17 ноември) идва ли му да покаже среден пръст на България, Заев не постави под въпрос думите на водещия, а колегите му в София държат именно правителството отговорно, че не овладява подобни ситуации.


Друг е въпросът дали коментарът на вицепремиера Красимир Каракачанов, че "на българина акълът винаги му идва на другия ден, така и с колегата Заев", не е също толкова враждебен. От България Северна Македония чува, включително в медиите, нападки като "кражба на историята" и коментари за вредните отстъпки и лошия двустранен договор. И за подобряване на възприятията от двете страни на границата ще е необходимо още много време.Каква е ролята на политиците в негативното отношение към България и защо проблемът е много по-сериозен в социалните мрежи, четете по-късно тази седмица в "Дневник".

Ключови думи към статията:

Коментари (283)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Дали няма да е добър знак, ако СРМ направи усилия да се поотдалечи от югославското си, и по-точно просръбското си минало. Напр. да си върне "ю" и "я", наместо сърбизираните jу jа? Подобни актове не са ново нещо в държави, избиращи нов път на развитие.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на M M
  M M
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Моите наблюдения за коментарите от "северно македонисти" под статии в български медии по скоро потвърждават заключението за език на омраза, в почти всички случаи дори без най-елементарен опит за аргументация.

 8. 8 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Сори, ама държавата Северна Македония и народът и още не са готови да влязат в голямото семейство, наречено ЕС!

  Да си чакат в чакалнят и да работят над себе си, може би след 20-30 години ще изреят!

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Любопитно

  А поглед към някои българските медии няма ли да има?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Македонците не са българи. Хубаво! От друга страна е известно, че съществуването на македонски език е обявено със закон през 1945 г. Въпросът ми е: на какъв език са говорили македонците преди 1945 г.
  Малко уточнение: това не е въпрос на омразата, а породен от любопитство, примесен с малко ехидност (признавам).

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Абсолютно ненужна вражда, подклаждана от политици.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  "Мисля, че с новите поколения, които идват в Северна Македония, нямат такова чувство на превъзходство спрямо България"?!
  Кви работи имат в главите?! Майко мила...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3347 Неутрално

  С омраза за България от.... българи. Успех

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Yavor Hristov
  Yavor Hristov
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Мицов е страшен пропагандист. Освен, че е роден в Габрово е завършил висше в София, но лее искрена омраза към България. Гледайте му интервюто с Васко Ефтов. Самият Ефтов пък е журналист от такава класа каквато няма в България, но за сметка на това яростен сърбофил и югославски пропагандист

 22. 22 Профил на Mariaм
  Mariaм
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Абсолютно ненужна вражда, подклаждана от политици.
  —цитат от коментар 15 на #ОСТАВКА


  Истината в едно изречение.

  maribo2005
 23. 23 Профил на Yavor Hristov
  Yavor Hristov
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Какво очаквате от държава, в която се блокира всякакво българско влияние освен телевизия Планета и масово се гледа сръбска телевизия и се следят сръбски медии. Разбира се веднага ще кажете - ами заради Югославия, но Югославия много отдавна я няма , но сърбофилията и бългорофобията са си все още там

 24. 24 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 562 Разстроено

  Някой очаквал ли е друга реакция? Най мразим да се минем и да настинем. Който е очаквал македонци с коефициент на интелигентност под 130 да се плеснат по челото и да кажат - вярно че е сбъркана историята ни, доста се е объркал. Трябват сериозни инвестиции за свързаност между съседите, аргументирани разговори и държавни политики от двете страни.

 25. 25 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Г-н Петров, и от десет кладенеца вода да носите фактите са си факти. И най-простият от тях е , че Вие сте от крадливо, татарско племе, племе на фашистки окупатори.
  Моля модератора да не ме изтрива - това не са мои думи- това учат т. нар. ни братя по история.
  Те ни обиждат включая и автора на тази стаатия. А той ги защитава. Струва ли си....

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 26. 26 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Според мен политиката ни е много грешна и сее омраза срещу нас в Македония. За това са виновни политиците на двете страни.

  Любовта ще спаси света!!!
 27. 27 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  Аз лично не си го причинявам да гледам северномакедонска телевизия, но случайно попаднах на това
  https://youtu.be/9oe3fBHY_d4

  Гледайте след 20:37-ата минута и вижте как се сменя националността на един жив в момента българин и ще ви се избистри картинката, дневникари.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Тези , които познават историята,посещавали са тази " нова " държава , говорили са с местните или с роднини те си , не са забелязали , а знаят , че там омразата се насажда от политическите образувания , а не се намира в сърцата и душите на самите жители на тази страна......Изобщо , за нас ще е най-полезно да предлагаме и обясняваме необходимостта да се търси форма на единение и наблюдаваме развитието им на място.

 30. 30 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Демек, спираме ги за Европейски съюз понеже не ни харесват! Сигурно ще прозвучи налудничаво, но с тая политика няма да ни заобичат много.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Ами какво толкова, да си вярват в каквото си искат и да си се борят за каквито си искат интереси ,нямат място в ЕС , да си правят комунизма със сърбите и да чакат руснаците да ги спасяват .

 33. 33 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Абсолютно ненужна вражда, подклаждана от политици.
  —цитат от коментар 15 на #ОСТАВКА


  Абсолютно ненужна вражда, подклаждана от срутващи се политици и от двете страни на границата...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 34. 34 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Няма смисъл да се впрягаме.
  Нека просто да ги игнорираме, докато "узреят".

 35. 35 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Разликата мевду гювендиите на централна гара или онези другите те по прилягат в случая по Х. Ботев и списувача на това е, че те поне си признават, а този е прикрит и гръмко твърди, че е знаещ и можещ (май само за майцепродавщина), а му личи от Горна Македония какъв е.

  Едно е негативни коментари, друго е език на омразата закърмен от Сърбия, после от Коминтерна не без съдействието на нацоналния предател гошо с малка буква тарабата, поддържан и до днес.

 36. 36 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Как до пробив в отношенията? Според македонците със следващите крачки - София да се извини за престъпленията през двете окупации, да изплати обезщетение на семействата на убитите, да върне откраднатите артефакти, да се извини за всички обиди от последните 30 години ...

 37. 37 Профил на marko vasilev
  marko vasilev
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Следя отношението в Македония към България от десетилетия,няма никакава промяна от традиционно враждебното и изпълнено с детска омраза отношение към нас.Сръбската пропаганда трайно се е настанила в главите им.За съжаление ние нямаме полезен ход на този етап.

  mV
 38. 38 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тоест, какво се оказа? "Езикът на омразата" от Македония бил изваден най-вече от социалните мрежи. Демек, по същата логика, в България има дваж повече език на омразата към Македония и македонците, както и откровени претенции към тяхната теритприална цялост, език и идентичност.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на Jo Koff
  Jo Koff
  Рейтинг: 74 Неутрално

  До коментар [#26] от "hope":

  Според мен не си чел и две страници исторически извори.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Следя отношението в Македония към България от десетилетия,няма никакава промяна от традиционно враждебното и изпълнено с детска омраза отношение към нас.Сръбската пропаганда трайно се е настанила в главите им.За съжаление ние нямаме полезен ход на този етап.
  —цитат от коментар 37 на marko vasilev


  А замислял ли си се, че това отношение съществува най-вече заради безкрайно арогантното отношение на българите и България към Македония. "Вие сте българи" "Не, не сме" "Аа, не! Българи сте и толкоз".

 45. 45 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Напр. да си върне "ю" и "я", наместо сърбизираните jу jа?
  —цитат от коментар 4 на historama


  Светът винаги ходи напред. Българите също трябва да премахнем буквите измислени в Русия - Я, Й ,Ю и Щ. Няма нищо
  срамно в тва да признаем ще сърбите и македонците са наравили подобри азбучни реформи. Руско-съветската реформа на азбуката ни от 1945 е идиотия.

 46. 46 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не е за вярване как от българска медия като Дневник се ле е такава антибългарска пропаганда и омраза към България.
  —цитат от коментар 43 на Дисидент в ЕССР


  По твоята логика, някой заклеймяващ национал-социализма в Германия преди и по време на ВСВ, е бил антигерманец, нали? Пък то точно обратното.

 47. 47 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  До коментар [#43] от "Дисидент в ЕССР":

  Парата, парата. Там е обяснението.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 48. 48 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 302 Весело

  До коментар [#23] от "Yavor Hristov":

  Ха, припомнихте ми една забравена случка! През 2006, в Кабул ни идват макетата на гости, лагера им беше на 20 м от нас! И сядаме да пием по кафе, а по тв си вървеше CNN, и античния ми вика, брат, пусни Планета тв. Аз, честен кръст, дотогава не бях никога гледал тази чалга. Казвам, каква е тази телевизия? Оня, облещи едни антични очи и вика: абе какъв българин си, ако не гледаш Планета тв! Е, това дава отговора, те наследници на Клеопатра и Сашо лявата резба ли са, или 200% бъгари!

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#45] от "novo-star dnevnik-ar":

  Тия букви преди 1945 сигурно ги е нямало....

 52. 52 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 587 Неутрално

  "За България с омраза или не съвсем - поглед към македонските медии"

  Не ни трябва поглед към северомакедонски медии, когато има техни представители тук като Икономедия.

  И в морето ми е до колене .....................
 53. 53 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 218 Неутрално

  От друга страна е известно, че съществуването на македонски език е обявено със закон през 1945 г. Въпросът ми е: на какъв език са говорили македонците преди 1945 г
  —цитат от коментар 11 на grajdanin1


  1945 със решение (не закон) е обявена македонска азбука, което е съсвсем нормално за нова държава. Ние от 1878 до 1945 имаме дори шест подобни решения докато се стигна до днешата ни съветизирана кирилица. Понятието "български език" има го от средата на 19ти век. В началото на "възраждането" езика ни беше наричан славянски, след тва славяно - български.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 136 Весело

  До коментар [#11] от "grajdanin1":

  Вие пък задавате направо отговора. Разбира се, че са говорили на северномакедонски.

 57. 57 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Дневник иска да ни убеди, че всичко е цветя и този.
  Напълно нормално за политическата линия, която редакцията следва.

 58. 58 Профил на M M
  M M
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А замислял ли си се, че това отношение съществува най-вече заради безкрайно арогантното отношение на българите и България към Македония.
  —цитат от коментар 44 на Сенсей НАНАЙ


  Аз ще се радвам ако ми дадеш пример за това, защото горното ти изказване е пример за омраза без аргументация.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Ако не бяха ВМРО, ГЕРБ щяха да клекнат, а Македония е продукт на коминтерна (БКП (БСП) са съучастници). Като се замисля Божа работа е точно сега ВМРО да са във властта. При всички други конфигурации България щеше да бъде предадена.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 61. 61 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Цялата днешна македонска идентичност е построена върху това, че те не са българи. И за това няма как да имат добро отношение спрямо България и всичко българско, защото цялата им "история" и национални легенди стъпили на личности, които сами са се определяли за българи. Като цар Самуил и Гоце Делчев и много други. Всичко това е с цел да ги държи разделени от българщината, и да ги привърже по-близко към сръбската идея.

  Реалният проблем с Македония не е историята или езика. Проблема е, истеричната омраза към България и всичко българско. Защо в Македония няма българско малцинство? Защо в училище ги учат, че българите са татари (разбирай по-нисша раса) и врагове? Защо няма транспортни връзки? Защо постоянно има негативни материали. Не виждам как този проблем ще се реши скоро. И със сигурност тази анти-българска държава няма да ни е от полза в ЕС. Защото изведнъж всичката тази пропаганда ще получи нов тласък. С европейско финансиране ще започнат да промотират анти-българските си становища и омраза.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Аз ви казвам бан на тея до дупка, докато всички Българи от Македония не вземат БГ паспорт.

  После албанците ще разкажат играта на останалите промите мозъци.

  И нещата ще си дойдат на мястото.

 65. 65 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 815 Весело

  До коментар [#36] от "novo-star dnevnik-ar":

  А Русия и Сърбия на нас,кога?

 66. 66 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 555 Неутрално

  „Македония се отделила в самостоятелна държава?
  На добър час!
  Но нима когато синът се дели от баща си,“ непременно трябва да се отрече от него и да го напсува жестоко?“
  Това пише Трифон Кунев през 1946 г.
  Може и да бъркам, но не намерих друга позиция, която да е различна от официалната линия на Дневник по темата през последните седмици, която да е допусната в сайта.
  Позиция, пропусната да бъде отстранена, предполагам по недоглеждане, или в резултат на неосъзнато раздвоение. Тя е в публикация, озаглавена с други думи на Кунев: "Каква държава е България днес?" Публикация, която трябва да пренесе една негативна оценка от миналото към настоящето, и да затвърди сякаш впечатлението "За България с омраза или не съвсем..."
  Защо, Дневник, не публикувате какво пише Кунев за Венко Марковски?

 67. 67 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Виж, за последно, не ме интересува те за какви се определят,
  —цитат от коментар 59 на proudbulgarian


  Всъщност, си умирате от яд, че македонците не искат да се пишат българи и на тази основа е целият конфликт, предизвикан и раздуван от България. Ако България нямаше тази грандоманска претенция да ги заставя да признават, че са българи, и че езикът им е български, в Македония отношението може би щеше да е нормално.

 68. 68 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Винаги разчитам на собствените си очи и мозък. Точно затова лично чета различни медии в Македония. Истината е, че напълно в духа на социализма са се изходили "Дневник". Половината от статията се базира на разработка от преди десет години, когато обстановка е коренно различна. Освен това сравненията с Гърция са направо смешни. В края на краищата какво се опитвате да ни кажете другари?

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 69. 69 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Демек, спираме ги за Европейски съюз понеже не ни харесват! Сигурно ще прозвучи налудничаво, но с тая политика няма да ни заобичат много.
  —цитат от коментар 30 на L Glassman


  Харесването, любовта и омразата са си лични чувства, да си изпитват каквото им е на сърце. Действията им, обаче, са неприемливи и затова не искаме да водим преговори с тях за приемането им. Спира се някой, който е тръгнал да влиза, а те не са тръгнали никъде, стоят си в комунизма и Югославия.

  За да е по-ясно - всеки си е свободен да обича и мрази, но когато държава допуска език на омразата, когато държавни медии, министерства, университети, училища, организации и т.н. го употребяват ежедневно, тогава имаме неприемливо поведение.

  Колкото до приемане в ЕС, това не е някаква неизбежна даденост. РСМ може и никога да не стане член на ЕС. Не е лошо да си дадат сметка, че съвсем, ама съвсем не е задължително да са част от клуба и никой не ги спира. Те дори не са поканени на разговори, за какво спиране става въпрос!

 70. 70 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Аз ще се радвам ако ми дадеш пример за това
  —цитат от коментар 58 на M M


  За арогантно поведение ли? Че всички социални мрежи, вкл. и тоя форум, гъмжат от такива изказвания. Примерно:

  Аз ви казвам бан на тея до дупка, докато всички Българи от Македония не вземат БГ паспорт.После албанците ще разкажат играта на останалите промите мозъци.И нещата ще си дойдат на мястото.
  —цитат от коментар 64 на realguru


  Ето тук директно се говори за затриването на държавата Македония с надежда и задоволство.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Момчил Костов
  Момчил Костов
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Дневник, вие продажна медия. Няма нищо по-жалко и тъжно да продадеш свободата да говориш и мислиш каквото искаш.

 73. 73 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 136 Любопитно

  Чудя се едно - как така живея с македонски преселници и щерката има македонска жилка.

  Лесно е. Е, понякога се шегуваме на тая тема, но родителите на бабата са прогонени от тази територия, защото са се определяли като българи.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  Успешно е включена и ФИДЕС на Орбан с антибългарско говорене. Има неянота за унгарският интерес в просръбските политики или е чист слугинаж за жълти стотинки?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 76. 76 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Дължината на статията, може да съперничи единствено на липсата на структура и смисъл в нея. За да не си губите времето Ангелчо с половин уста признава, че има изобилие от негативни коментари за България в СевМак медиите, но това не е проблем защото и в нашите имало такива, въпреки, че не посочва какви. Загуба на време, грантове и мозъчни клетки като цяло.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 123 Неутрално

  Преди извесно време гледах едно предаване с участието на Виктор Канзуров в СМ телевезия,където водещата го попита защо не си отиде в България,щом се декларира като българин и при опита му да и покаже,че това е говор на омраза,тя дори не можа да разбере за какво става въпрос.Там не се реагира въобще при такова говорене,като се счита за нещо нормално щом е срещу българин или България.Защо не каже някой албанец от СМ да си ходи в Албания?Защото ще я изхвърлят като парцал от телевизията,въпреки че е националистическа тв. и това доказва само толериране от властите на такъв говор и то само срещу БГ.Същото е и за паметниците и историята,но авторът се опитва да защитава северо македонската гледна точка и наратив и е готов да храчи по България всеки ден и час като се надявам да му плащат поне достойно за работата.

 79. 79 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  Докарахме нещата до там, че преговорите от двете страни на масата се водят от руски подлоги, какво може да се очаква, като резултат...
  —цитат от коментар 12 на kpenkov


  Винаги проверявай за скрити руснаци под леглото си и в никакъв случай не гаси лампите нощем ! Ако сънуваш руснаци с македонски знамена - викай баба си да те отърве преди да си се изпуснал.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 322 Весело

  Дневник отчаяно бичи соросовите опорки, а всичкото соросоид реве отчаяно, отново афтър рейн хууд. Не мога да повярвам, че наште използваха соросоидите, за да свалят Груевски, и после ги преметнаха. И БПЦ не се хвана на "молбата за помощ" на "Охридската архиепископия".

 82. 82 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 785 Весело

  До коментар [#70] от "Сенсей НАНАЙ":

  Обясниха ли ти какво иска България от СевМак, че се притесних сега пак?

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84 Профил на M M
  M M
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За арогантно поведение ли? Че всички социални мрежи, вкл. и тоя форум, гъмжат от такива изказвания.
  —цитат от коментар 70 на Сенсей НАНАЙ


  Говорим за политици, държавни институции, медии разбира се.

 85. 85 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  До коментар [#30] от "L Glassman":

  Ние не държим да ни харесват. Ние искаме да не лъжат и да крадат. Дали ще ни харесват или не, тяхна си работа. Може и да не ни харесват, но трябва да има взаимно уважение.
  На гърците пука ли им дали в Македония ги харесват? Не, разбира се! Смениха им знамето, смениха им и името. Тоест постигнаха своето. И доколкото усещам, македонците не смеят да кажат нищо срещу Гърция, за да не ги дразнят, защото знаят какво ги чака...! Ние трябва да направим това, което направи Гърция. Толкова ли е лошо да гоним интереса си?!

  Бивш tww09306483.
 86. 86 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#4] от "historama":

  Ю и Я е искал да премахне още Вазов, но не да въвежда букви от караджицата (сръбската кирилица), като Ј, а обикновена йота Ii, която си е кирилска буква и още се използва на украински и белоруски.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88 Профил на yen27695753
  yen27695753
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ангел петровски пак лъготи за няколкото сребърника на композитора прокофиев, автор на симфонията на постсоциалистическото облагодетелстване и духовна мизерия....

  нямало език на омразата, да бе :))) То САМО това има, тоя си пелтечи лъжите съвсем вече в разрез д аквато и да е действителност. Еми тва са. Непризнатите деца на номенклатурата

 89. 89 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  До коментар [#67] от "Сенсей НАНАЙ":

  Стига лъга бе...! Никой не ги заставя да се обявяват за българи. Да се мислят и да се обявяват за каквито искат, това си е тяхна работа. Ако искат и за марсианци да се обявят и за основатели на цивилизацията. Да си говорят на македонски или както там му казват. Да си пишат каквато история искат. Но, всичко това да е с дата след 1945-та година. Преди това ги няма никъде по картите...! Или вярваш, че са открити древни македонски надписи в Америка...?! ;)

  Бивш tww09306483.
 90. 90 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  До коментар [#70] от "Сенсей НАНАЙ":

  Вие по добре кажете защо наричате Родината си Булгаристан!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 91. 91 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 322 Весело

  До коментар [#79] от "dark'star":

  Да, един познат дабългарист скоро (преди да затворят кафенетата) забичи тая опорка - Русия искала да не приемаме РСМ в ЕС, защото това било изгодно на Русия. Затова ние веднага да сме приемели РСМ в ЕС, за да не стане както Русия иска.
  Аз не съм спец по руска външна политика, ама със сигурност в Москва още не са намерили РСМ на картата, в онова високото им външно министерство дето е в Москва.
  Те си имат цял отдел да я търси на картата, и хората взимат заплата, защо да бързат.
  Но как дабългаристите изведнъж се наелектризираха, явно отнякъде са ги заплашили пак, че ще връщат парички. А те са ги опукали за бири и кафета.

 92. 92 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Любопитно

  " В последните седмици в някои сайтове трудно се сдържа гневът срещу България и отношението в последните месеци е силно негативно. Off.net, от групата на MKD, например с връщане към тезата за тюркските корени на българите (с подвеждащото заглавие "Българите си намериха корените и се радваме за това") "

  Е, Дневник, открихте езика на омразата, честито, както се казва ! Комшиите не го крия, то няма и как, напротив, открито се гордеят с него, с много малки изключения ! Сега какво правим ? Пак ще обвиняваме цялото си общество за това, че го е провокирало, като е наложило ветото на Скопие ?

 93. 93 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2433 Весело

  Тоест, какво се оказа? "Езикът на омразата" от Македония бил изваден най-вече от социалните мрежи. Демек, по същата логика, в България има дваж повече език на омразата към Македония и македонците, както и откровени претенции към тяхната теритприална цялост, език и идентичност.
  —цитат от коментар 38 на Сенсей НАНАЙ


  Пак не позна. Оказа се, че заповедта на грантодателя да се следват твърди коминтерновски и про-сръбски позиции е била натъртена и Дневник изпълнява. Ти на този ученически опит за журналистика ли вярваш? Па я се поразходи малко по сайтовете на северомакедонски медии да видиш какво става.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 94. 94 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#44] от "Сенсей НАНАЙ":

  А замислял ли си се, че това отношение съществува най-вече заради безкрайно арогантното отношение на българите и България към Македония. "Вие сте българи" "Не, не сме" "Аа, не! Българи сте и толкоз".
  —цитат от коментар 44 на Сенсей НАНАЙ

  Ти замислял ли си се , че съществува едно нещо , наречено обективна истина. Точно обратното на гена на педерастията , дето все не може да бъде открит.

 95. 95 Профил на gbg
  gbg
  Рейтинг: 158 Неутрално

  Дневник - вместо да се правите на неутрални и търсите от тук от там информация - ми отворете кой да е сайт, ей го на Вечер примерно - случвало се е последните месеци да има до 7 негативни материала едновременно. Като казвам "негативни", да знаете, че не е точната дума, бих ги нарекъл безсрамно нагли. И да - най0много лично мен ме дразни чуството за превъзходство което им е насадено, И че, сегашната ситуация е ненормална, временно са ни разменени ролите. И не си мислете, че там е 2020, не са мръднали някои хора. За съжаление те са най-кресливите и имат много медийно пространство. Явно темата се харчи.

 96. 96 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#60] от "Мизийски":

  Да, обаче времето на ВМРО в политиката си отиде. Язък, можеха да станат нормална партия, но не можаха да се надскочат.

 97. 97 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  До коментар [#61] от "Светослав":

  Защо в училище ги учат, че българите са татари (разбирай по-нисша раса)

  Zashtotop sa izostanali v 19-ti vek. Izsledvanijata na IQ prez poslednite njakolko desetiletija pokazvat, che mongoloidite sa po-inteligentni ot evropoidite. Znach I nie kata tatari s poveche mongoloidni primesi sme po- inteligentni ot makedoncite! Nie sme znachi po--visshata rasa!

 98. 98 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  До коментар [#60] от "Мизийски":

  Пълни глупости...! ВМРО и Каракачанов са още по-големи продажници и от ГЕРБ-ерите. Чисто и просто имаме късмет, че от Москва командват парада. Реално, това вето не е от България, ами е от Москва. Освен ако не искаш да ни убеждаваш, че агентите на ДС в лицето на Каракачанов, внезапно са прегърнали идеите на ЕС? Няма такова нещо...!

  Бивш tww09306483.
 99. 99 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  До коментар [#86] от "Славейко":

  I kojato jota si e ot gryckata azbuka!

 100. 100 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 322 Весело

  До коментар [#99] от "Patsis":

  Е тя цялата кирилица е от гръцката азбука, мерси за просветлението

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK