Добра ли е идеята за "паспорт за имунитет" в пандемията

Имунизационен талон, който се издаваше в Германия през 2009г. по време на кампанията за защита от H1N1, т.нар. свински грип.

© Associated Press

Имунизационен талон, който се издаваше в Германия през 2009г. по време на кампанията за защита от H1N1, т.нар. свински грип.Ваксинациите срещу COVID-19 започват в Англия днес и скоро ще последват и другаде. Това е чудесна новина, но е само началото на програма, която може да продължи до средата на 2021 г., а и след това. Междувременно броят на защитените от симптоматичен COVID непрекъснато ще нараства, тъй като повече хора са ваксинирани.


Естествено икономиката няма да се рестартира внезапно с първите инжекции на 8 декември, но би ли могла бавно да се отвори отново и може би да позволи на ваксинираните да се върнат към нормален живот?


Идеята за "паспорти за имунитет" - документи, удостоверяващи дали някой си е поставил ваксина срещу COVID-19 или се е възстановил от болестта и възможно ли те да се използват за влизане в държава или обект - се обсъжда през цялата година. Някои правителства вече са приели концепцията.
Системата на общественото здравеопазване (NHS) на Обединеното кралство създаде специална карта за хората, получили ваксината, в която се посочва името ѝ, партидният номер и датата на ваксиниране. Има място за информация за първата и втората доза. На картата е отбелязано с подчертан шрифт: "Носете тази карта в чантата или портфейла си."


Картата ще позволи на NHS да следи датите на ваксинацията и не бива да се смята за паспорт за имунитет. Всъщност здравният министър на страната Мат Ханкок каза пред Sky News, че правителството не планира картата да действа като паспорт. Но това не е задължително да спре бизнеса или други държави да се отнасят към него именно като към такъв.

 • "Паспортите за имунитет" се обсъждат за първи път в началото на пандемията, когато хората, оцелели от COVID-19, показват, че имат доказателства за специфични за вируса антитела, Т-клетки или и двете. Някои хора предположиха, че тъй като това са признаци за защитен имунитет и от някои други вируси, те вероятно означават и защита от SARS-CoV-2, коронавируса, който причинява COVID-19. Но в момента не бихме могли безопасно да предскажем какво ще се случи с онези, които са били изложени на вируса за втори път, така че "паспортите за имунитет" определено не са добра идея.

Сега знаем, че ваксините могат да предизвикат защитен имунитет, като накарат имунната система да реагира на част от коронавируса. Данните от защитени хора след ваксинация обаче все още не са публикувани. Това е важно, защото ако не разбираме ключовите съставки за защита, не можем да наблюдаваме ефективно имунитета.


Например достатъчно ли е наличието на антитела, насочени към въпросните протеин на коронавируса, за да се предпазим от повторно заразяване? А еднакви ли са праговете за защитен имунитет при млади и възрастни и специфични групи като хората с изкуствено потиснат имунитет?


Трябва да знаем как можем да наблюдаваме имунитета, за да започнем да разбираме кой може да бъде в безопасност и за колко дълго време след ваксинацията. Без това "паспортите за имунитет" или техен еквивалент могат да ни кажат само кога някой е бил ваксиниран или заразен - а не дали все още е защитен.


Ако приемем, че ако носим отличителните белези на защитния имунитет и можем да се считаме за безопасни, какво означава това за другите около нас? Ефективен "паспорт за имунитет" може да бъде много привлекателен за дейности като пътуване със самолет, посещение на театър или дори посещение на ресторанти, кръчми и клубове.

 • Една от основните цели на ваксините е да е по-малка вероятността от тежко заболяване за ваксинираното лице и да се намали рискът от смърт от болестта, срещу която се ваксинира. Това е възможно, тъй като ваксинацията води до бърза защитна реакция, когато се заразим с вируса, тъй като имунната ни система е вече подготвена от ваксината.

По-ранна реакция също намалява времето, през което сме заразени, а това от своя страна може да намали времето, през което разпространяваме заразният вирус. Въпреки това ваксинираните хора все още могат да предават инфекция и трябва да съберем доказателства след пускането на ваксините, за да измерим дали ваксините могат да изградят стерилизиращ имунитет и да премахнат предаването на коронавируса.


За да защитим хората около нас, ще трябва да продължим да носим маска и да се държим на разстояние след ваксинация, докато ваксините станат достъпни за всички или докато разберем кой може да бъде защитен.


Личната защита след успешна ваксинация не ни освобождава от социална отговорност.Тук идва и добрата новина: когато ваксинацията достигне над 70-80% от населението, вирусът би трябвало да остане без места да се крие. По този начин премахнахме шарката в миналото, намалихме случаите на полиомиелит до нива, близки до ликвидирането му, и можем да премахнем SARS-CoV-2 като заплаха за човечеството.


Дори да няма стерилизиращ имунитет, ограничаването на количеството вируси, които носи един човек, и продължителността на инфекцията при ваксинирани хора ще помогне за намаляване на предаването.


За да постигнем това, трябва да достигнем до носителите на вируси, които определят скоростта на предаване. А това може да не са същите хора като уязвимите групи, които първо ще бъдат ваксинирани. Това може да са младите, които са изложени на по-малък риск от смърт от това заболяване, но могат да го предават добре в ситуация на масово разпространение.


Когато разберем "корелатите на защитата" - биологичните маркери, които са свързани със защитата срещу заболяването - може да е възможен някакъв вид имунен мониторинг от типа на паспорт, който да ни помогне да поддържаме т.нар. бустерни ваксинации за защита на ваксинираното лице (това е термин, описващ поставянето отново на ваксина, когато се смята, че изработените при първото ваксиниране антитела започват да намаляват - бел.ред.).


Трябва да работим заедно, за да си осигурим взаимна защита. В комбинация с мерки за предотвратяване предаването на коронавируса ваксинацията ще помогне той да бъде под контрол и ние да можем да се върнем към живота, както го познаваме.


Но този път и много по-мъдри.


Зания Стаматаки е старши преподавател по вирусна имунология в Университета на Бирмингам. Тя е член на Британското общество на имунолозите и работи с SARS-CoV-2 в лаборатория от с висока степен на сигурност по проекти, които не са свързани с ваксините. КК Ченг е професор по обществено здраве и директор в Института за приложни здравни изследвания в Университета на Бирмингам. Коментарът им е от изданието The Conversation.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Преди години отказах командировка в Индия само заради това, че трябваше на ми направят 15 ваксинации.

 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Голямото чудене е, как ваксината да не е задължителна, а на практика да е.

 3. 3 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 572 Весело

  За тези, на които подобна карта причинява неудобства предлагаме миниатюрен чип. Инсталира се за минути и дори ще изглеждате куул с небрежно наклонена глава към скенера при преминаване през летищата и входовете на тренди барове. Чипът е в две разновидности - стандартен и лукс. При луксозния вариант сме включили Джи Пи Ес, който не се изключва. Така, дори и да прекалите в близкия бар рано сутринта, ще можете да проследите маршрута си до малките часове и да се насладите на незапомненото преживяване отново и отново. Ние гарантираме сигурността на вашите лични данни и лични спомени в облака.

 4. 4 Профил на Скелета
  Скелета
  Рейтинг: 49 Неутрално

  И ваксината ще е задължителна, и маски ще носим, и над 70% ще го изкараме (или вече го изкарахме) вируса :)

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Аз съм твърдо "ЗА"! Крайно време е А-социалните типове да бъдат изолирани от обществото и да не се ползват от придобивките му! Не може хора, които категорично не искат да пазят другите да се разхождат сред тях свободно! Който не ще и гори маски, да си стои вкъщи! Просто и ефикасно е!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Нещата отиват към още един документ още повече при пътуване по света. Добре би било да се помисли за използване на паспорта и полагането в него нещо като виза.

 7. 7 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5797 Неутрално

  документи, удостоверяващи дали някой си е поставил ваксина срещу COVID-19 или се е възстановил от болестта и възможно ли те да се използват за влизане в държава или обект - се обсъжда през цялата година. Някои правителства вече са приели концепцията.
  _______________________________________________________

  Ясно, обещанието, че ваксинирането ще е доброволно, е била една огромна лъжа!

 8. 8 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Стигма?

  Do or do not. There is no try. Yoda
 9. 9 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 988 Любопитно

  До коментар [#1] от "442":

  Я ги кажи тия 15 ваксини

  гошо
 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  Когато 70-80% се ваксинират, дъра бъра, защото когато над 70% са го изкарали, резултатите са същите. И още нещо, когато преборите успешно обикновения грип, тиогава ще успеете и със семейството на коронавирусите. И има огромна разлика м/вирусна и бактериална инфекция.

 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  Кой те пита ти за какво си трол сплескан

 12. 12 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3835 Весело

  Има си вероятна причина да се търсят начини за обхващане на неверующите в подредени списъци , лесни за обслужване и недопускащи несъгласие с правилната линия......( ето , една конспиративна теория !).

 13. 13 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5092 Любопитно

  Откровено не разбирам тази лудост с чипирането на която много хора вярват. Само да попитам тези всичките които са против ваксината защото била "чипирана" Вие мобилни телефони имате ли? Имате ли поне бегла представа какво всъщност е вашия телефон? Със съвременните технологии компаниите могат да установят вашето местоположение с 2 (два) метра отклонение и в денивилация от 1.50м. Така, че да обобщим: Вие се виждате в коя стая и на кой етаж сте примерно само защото си носите телефона.
  И какво толкова имате да криете ако приеме, че ще Ви "чипират"? Не искате никой да знае като си бъркате в носа ли?😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 14. 14 Профил на Даниел Панев
  Даниел Панев
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#6] от "telqk":

  Че то такъв документ има от много време. Ето ти и как изглежзда:
  https://bit.ly/3ow3dqL

 15. 15 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Престъпление срещу човечеството - нацистите ги бесиха заради подобни неща!

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 16. 16 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Е аз като бях в Индия преди 15 години как минах с нула ваксини? И не, не съм се разболявал от нищо докато бях там.

 17. 17 Профил на karni
  karni
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  Когато човек го е страх за живота си мозъка превключва на друг режим и забравете за рационално мислене търси се спасение сега и веднага.

  Създавас се масова истерия и страх и това е резултата.
  Типичен пример на човек почнал да мисли със задника си и всички други са му задължени да го пазят от вируси.

  Крайно време е всички здравни фашисти и асоциални типове като теб да бъдат сритани. Като те е страх ходи се ваксинирай къв ти е проблема.

 18. 18 Профил на karni
  karni
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#13] от "padrino":

  Откровено не разбирам защо всеки който е скептичен трябва да е конспиратор чипове и не знам си какво.
  Нов метод никога не използван досега и претупано тествне с нула информация за дълготрайните ефекти. Никаква гаранция няма, че е безопасна но щом съм скептичен съм откачен консипратор това е.

  Не съм активаксър, ваксиниран съм и децата ми също. Благодаря ще пропусна този път.

 19. 19 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  До коментар [#13] от "padrino":

  Не само, преди 10ина години сред изтеклите документи на GHCQ (английското ЦРУ) имаше презентация как могат да включат отдалечено камерата и микрофона на 90+% от мобилните телефони, само да поиска някой от шефовете и да каже чий телефон. Чипирането става, когато покажеш документ за самоличност, за да получиш сим карта за телефона.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  "Тук идва и добрата новина: когато ваксинацията достигне над 70-80% от населението, вирусът би трябвало да остане без места да се крие. По този начин премахнахме шарката в миналото, намалихме случаите на полиомиелит до нива, близки до ликвидирането му, и можем да премахнем SARS-CoV-2 като заплаха за човечеството."

  Един от шефовете на НОЩ заяви, че този процент е 75%. При всички положения в България е невъзможно да се достигне до този висок процент, съмнявам се, че в рамките на ЕС ще се достигне. А на световен мащаб е направо изключено. Така, че вируса ще продължи да си циркулира и занапред.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 179 Весело

  Няма нужда от паспорт, направо слажат чип във ваксината, и ще могат да следят кой е ваксиниран.

 22. 22 Профил на Chironex
  Chironex
  Рейтинг: 416 Неутрално

  "Тук идва и добрата новина: когато ваксинацията достигне над 70-80% от населението, вирусът би трябвало да остане без места да се крие"

  Аз па не знаех, че вируса се крие.
  Се си мислех, че заразява и при 70-80% ваксинирани нема да има много за заразяване.

 23. 23 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 98 Неутрално

  Каквито искате тапии си изкарвайте - мога и да не пътувам няколко години. Предпочитам да видя как ще се отрази на хората груповата ваксинация, преди да се прежаля и аз.

 24. 24 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 98 Неутрално

  “Някои правителства вече са приели концепцията” - Кои са тези правителства?

  “Мат Ханкок каза пред Sky News, че правителството не планира картата да действа като паспорт. Но това не е задължително да спре бизнеса или други държави да се отнасят към него именно като към такъв.” - Аха, ясно...

 25. 25 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Най-много стерилитет. Какво друго може да докара ваксината

  malart.blog.bg
 26. 26 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Преди много години една германка ми показваше книжка, че нямала спин.
  После стана ясно, че и за трипер е трябвало да поискам.

 27. 27 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1121 Любопитно

  Не знам дали е демократично, морално и дали защитава личните данни, но този "паспорт" от научна гледна точка е напълно логичен и оправдан.

 28. 28 Профил на hls28695706
  hls28695706
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ...документи, удостоверяващи дали някой си е поставил ваксина срещу COVID-19 или се е възстановил от болестта и възможно ли те да се използват за влизане в държава или обект - се обсъжда през цялата година. Някои правителства вече са приели концепцията.
  ...

  Т.е. правителствата повтарят като папагали думите на Бил Гейтс от интервюто му в Редит.

  https://www.forbes.com/sites/mattperez/2020/03/18/bill-gates-calls-for-national-tracking-system-for-coronavirus-during-reddit-ama/

  Но после "теоретиците" на конспирацията са били откачалки и не трябвало да им се обръща внимание според друга статия на денвник.

  Леко шизофренично не мислите ли?

 29. 29 Профил на hls28695706
  hls28695706
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не знам дали е демократично, морално и дали защитава личните данни, но този "паспорт" от научна гледна точка е напълно логичен и оправдан.
  —цитат от коментар 27 на Kosta Delev


  Експериментите на доктор Менгеле и евтаназията на недъгавите при нацистите също са били научно обосновани и логични.

 30. 30 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иво":

  И преди го имаше, но нямаше истерия, шаш и паника.

 31. 31 Профил на hls28695706
  hls28695706
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":Е аз като бях в Индия преди 15 години как минах с нула ваксини? И не, не съм се разболявал от нищо докато бях там.
  —цитат от коментар 16 на iavorski


  Циркулират няколко лъжи в този форум пръскани от фарма-тролове. Опитват се да нормализират здравния паспорт при пътувания.

  Това е единственият начин да се нормализира и масовата редовна ваксинация на възрастни, която създава страхотен нов пазар и бизнес модел за фарма компаниите и поредният инструмент за контрол над масите.

  То за това е и целият този Ковид цирк.

 32. 32 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  И какво толкова имате да криете ако приеме, че ще Ви "чипират"? Не искате никой да знае като си бъркате в носа ли?😂😂😂
  —цитат от коментар 13 на padrino

  Браво бе! Ти пусни политиците и в спалнята си, като няма какво да криеш, но аз пък искам да не знаят всичко за мен, независимо има ли или не какво да крия.
  Сега и да няма какво да криеш, представи си, че дойде нов режим и забранят примерно да разказваш вицове за тогавашния Бат Бойко и кажат, че ще се ходи в затвора за това. Нима не е ставало в миналото?
  С чиповете точно така ще стане - малко по малко ще подготвят народа, ама то е за ваше удобство, ама да не мъкнете хартиени паспорти, ама то нали няма какво да криете... Телефона поне можеш да го изхвърлиш в кофата, ако не искаш да те следят чрез него. Но чип ако се съгласиш да ти сложат един път, щото нямало какво да криеш, сам си събуваш гащите. После ще викаш "ама сложете поне малко вазелин", но дали ще те чуят, не знам. На политици вяра нямам - нито на български, нито на световни.


 33. 33 Профил на hls28695706
  hls28695706
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#13] от "padrino":

  Няма а да ти казвам какъв си, ти си знаеш. Без телефон може да се живее, това което искат да нормализират е без ваксина да НЕ може да се живее.

  Затова и тази ваксина трябва да бъде избягвана на всяка цена.

 34. 34 Профил на hls28695706
  hls28695706
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  Силно ти желая да ти плащат за глупостите които пишеш. Ако ли не жална ти майка. Бедна и те фантазията какво те чака с такава позиция в реалния живот.

 35. 35 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lazarus":

  Няма никакво чудене. Ваксинацията е напълно доброволна. Но ако нямаш паспорт че си ваксиниран не можеш да започнеш работа в колектив или затворено помещение, с една дума кравар или овчар. Децата ти ако нямат паспорт за ваксинация не могат да отидат на училище.

 36. 36 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Американската ваксина ще имплантира микрочип.
  Руската - малък лампов усилвател.

 37. 37 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Че защо само за ковид, всякакви хора с хронични заболявания, да не бъдат допускани в страната. Вземат са се влошат и ако нямат качествена застраховка.
  Е, братята руси не позволяват дългосрочното пребиваване на ХИВ позитивни на своя територия. Злите езици твърдят, че имат най-хаднаъа епидемия извън Африка, ама сигурно са заедно слухове.

  Само китайците не бива да се ограничават. Тези смели, прогресивни хора, дето първи се сблъскаха с неизвестното зло но успяха да го докарат до по-малко от 10 случая на ден (1 на 130 милиона), трябва да може да щъкат където си поискат. Добре де, евентуално без някои пещери, обитавани от прилепи. А за най-сигирно и без северномАкедонци от Прилеп.

  А като сме почнали- чува се, че в Индия са особено предразположени към вируса. Не може ли така, деликатната, да им наперем едно административно ограничение да посещават страната. По санитарни причини. Зер, и без това си имаме бая индийци.

 38. 38 Профил на STRATOR38
  STRATOR38
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Задължителна е за жълта треска за пътуващи в Индия, Бразилия, Африка...
  За Тоз вирус не смятам да се ваксимирам...

 39. 39 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#38] от "STRATOR38":

  Бил съм на всички споменати места, никога не съм се ваксинирал за нищо и никой не ме е принуждавал.

 40. 40 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#34] от "hls28695706":

  Не знам какъв е реалният живот при вас, но в Мадрид без лицензирана маска си загубен не можеш да излезеш от къщи. И ако излезеш без маска освен да се разхождаш по тротоара и всички да те избягват като прокажен докато те глоби полицията нищо не можеш да направиш дори до тоалетна няма да те пуснат.

 41. 41 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 135 Неутрално

  Не разбирам какъв е проблемът. И сега има имунизационен паспорт, жълт, в който се нанасят ваксините за тиф, жълта треска, тетанус и др. Има страни, в които не може да се влиза без тези ваксинации. Това е право на всяка страна да пази населението си. Путувам доста и този паспорт винаги е с мен както задграничния. Понякога се налага да пускам и PDF копие предварително, за да ми издадат билет. Ако нкъде искат такъв сертификат, то трябва да има възможност той да се извади, за да може човек да си върши работата.

 42. 42 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Имам всички ваксинации, както и съм категорично ЗА ваксинирането. Но този път прекалиха и много силно ще си помисля дали да си сложа тази ваксина. Има и други много по-страшни болести, но никой не е тръгнал за тях да иска разни хартийки за бърсане на зад*ици, за да можело видиш ли да пътуваш. И преди някой да ми е скочил да ми твърди как се искат хартийки за малария и разните трески - не говоря за тях, говоря за ХИВ, хепатит, сифилис, туберкулоза, различните вирусни енцефалити, денга и т.н., и т.н.

 43. 43 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Не, не е, защото не е много "доброволна" една ваксина, ако на края не мога пътувам, летя или посещавам публични места неваксиниран.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 44. 44 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#36] от "Инженер Раул Викторов":

  Глупости. Руската е с паспорти а американската още никой нито в САЩ нито във Великобритания не е посмял да рискува.

  Колко нанометра е този чип, че да може да мине през иглата? Ха ха ха голям майтап. 😂😂😂😂😂😂

 45. 45 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Не разбирам какъв е проблемът. И сега има имунизационен паспорт, жълт, в който се нанасят ваксините за тиф, жълта треска, тетанус и др. Има страни, в които не може да се влиза без тези ваксинации. Това е право на всяка страна да пази населението си. Путувам доста и този паспорт винаги е с мен както задграничния. Понякога се налага да пускам и PDF копие предварително, за да ми издадат билет. Ако нкъде искат такъв сертификат, то трябва да има възможност той да се извади, за да може човек да си върши работата.
  —цитат от коментар 41 на Stoil Stoilov


  Проблемът е, че тези ваксини за особено опасни болести са изпитани, безопасни, отнасят се до малък брой непопулярни дестинации, където наистина може да предизвикат проблем.

  Тази ваксина е недостатъчно тествана, отнася се за смешна болест със смъртност от 0.2% и без нея няма да ме пуснат на кино или театър в собствената ми държава. И не на последно място - отвращава ме, че ме лъжат собствните ми власти, като ми казват, че ще е доброволна ваксината, а на края се оказва, че де факто няма да мога да водя нормален живот, ако си позволя да имам лично мнение, съобразено с моите нужди, което е несъвместимо с ваксинацията.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 46. 46 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Що да глупости, 2018 нямаше никакви задължителни ваксина, над имунизационни календар на България. Единственото препоръчително са хепатитите понеже те се прилагат от скоро и по-възрастните може да ги нямат.

 47. 47 Профил на goliat
  goliat
  Рейтинг: 52 Любопитно

  До коментар [#40] от "madridchanin":

  Абе що приказваш глупости ,кой в Мадрид ходи с лицензирана маска. Я се поразходи и виж каква богата гама има от маски всякакъв тип ,а някой можеш да ги познаеш и на колко месеца са,толкова са захабени. В държавният весник е описано точно как да се носят маските и къде.

 48. 48 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#45] от "Clint_Eastwood":

  И защо намесвате собствената си държава - в БГ няма и най-вероятно няма да има ограничения за не-ваксинирани. Но решението на други държави си е тяхно право и ако не може да пътувате без ваксина там не е проблем на нашата държава.

 49. 49 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#42] от "zero_day":

  Основната разлика между всички тези опасни болести е че може да се разболеете вие но е малко вероятно да заразите много други хора без да усетите. И това че са много по-смъртоносно за вас всъщост няма значение щото те на практика не са опасни за обществото. Примерно колко човека може да заразите със СПИН без да разберете ?

 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иво":

  Разбира се че ще се достигне и 99%, няма никакъв друг вариант. Единствения въпрос е дали ще се достигне естествено със съпътстващите жертви или изкуствено с ваксина и много, много по-малко умрели. И донякъде всеки един от нас си решава и си поема риска за едното или другото. Но в рамките на следващите 3-5 години 99% от хората на тая земя ще се срещнат с вируса.

 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  До коментар [#50] от "m17":

  Аз в моя коментар имах в предвид изкуствено чрез ваксинации.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1209 Разстроено

  За мен е абсолютна глупост. Кой ще ги администрира, кой ще казва това може, това не. А беше време, когато в Англия нямаха документи за самоличност. Полудял свят, всеки иска тотален контрол.... Никога не съм бил против ваксинирането, но чак пък паспорт си е идиотизъм.

 53. 53 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#42] от "zero_day":Основната разлика между всички тези опасни болести е че може да се разболеете вие но е малко вероятно да заразите много други хора без да усетите. И това че са много по-смъртоносно за вас всъщост няма значение щото те на практика не са опасни за обществото. Примерно колко човека може да заразите със СПИН без да разберете ?
  —цитат от коментар 49 на m17


  С колкото съм имал полов контакт преди да започна прием на лекарства, които да намалят броя вирусни частици - било 1, 10 или 1000. Питал ли си се защо в Русия има буквално пандемия от ХИВ заразени, а на никого по света не му пука и руснаци пътуват свободно навсякъде по света?!

 54. 54 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#45] от "Clint_Eastwood":И защо намесвате собствената си държава - в БГ няма и най-вероятно няма да има ограничения за не-ваксинирани. Но решението на други държави си е тяхно право и ако не може да пътувате без ваксина там не е проблем на нашата държава.
  —цитат от коментар 48 на m17


  Намесвам БГ, зашото може да стане и тук.

  Ако другата държава е в ЕС, ме засяга, тъй като погазва свободите на придвижване в рамките на съюза, от който сме част и ние.

  Дори и да не е държава от ЕС, не ми харесват тоталитарните наклонности по света.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 55. 55 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Голямото чудене е, как ваксината да не е задължителна, а на практика да е.
  —цитат от коментар 2 на Lazarus


  Ваксината ще стане задължителна, когато свършат желаещите доброволно да се ваксинират. Също както маските бяха не-препоръчителни, докато ги нямаше и станаха задължителни, когато се произведоха достатъчно складови наличности. Колкото повече доброволци има, толкова по-късно ваксината ще стане задължителна.

  Този сценарии ще работи, ако не се налага пре-ваксиниране. В такъв случай доброволците може да ги ваксинират още веднъж и допълнително да се отложи задължителното ваксиниране.

 56. 56 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Не е "трябвало", пожелателнин са. Бил съм няколко пъти без да си слагам никаква ваксина

 57. 57 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#53] от "zero_day":

  И с колко човека може да имате незащитен полов контакт?. Дори проститутките искат презерватив, какво остава за инцидентни срещи. За сравнение, един прокашлящ на мач лесно ще зарази хиляди.

 58. 58 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lazarus":

  Мдаа, голямата демокрация се чуди как да те остави без избор но в същото време да претендира, че не те задължава.

 59. 59 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  "Но това не е задължително да спре бизнеса или други държави да се отнасят към него именно като към такъв."

  Как може бизнеса да си решава как ще се отнася, това би било незаконно и дискриминиращо.

 60. 60 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#54] от "Clint_Eastwood":

  Ами като не ви харесва този свят може да си намерите друг. Или да се скриете в някаква дупка, далеч от хората.
  Живота в общество дава много предимства но си има и недостатъци. Примерно такива болести като короната въобще нямаше да ги има в едно слабо свързан свят. Но тогава нямаше да има и пътуване за кеф по далечни места.

 61. 61 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#40] от "madridchanin":

  ковиде 1984 пълен ужас слава бого в българия такова ниво на обикновен фашизъм(сталинизъм)ми изглежда невъзможно навсякъде ходя без маска

 62. 62 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  До коментар [#55] от "Густав":

  Точно обратното, ще има натиск за поставяне на ваксината докато има малко ваксинирани и преболедували т.е няма групов имунитет и съответно това е проблем на общественото здраве. След това ще бъде като грипната ваксина - който иска и то с пари и ако се разболееш си носиш последствията.

 63. 63 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#54] от "Clint_Eastwood":Ами като не ви харесва този свят може да си намерите друг. Или да се скриете в някаква дупка, далеч от хората. Живота в общество дава много предимства но си има и недостатъци. Примерно такива болести като короната въобще нямаше да ги има в едно слабо свързан свят. Но тогава нямаше да има и пътуване за кеф по далечни места.
  —цитат от коментар 60 на m17


  Ми аре ти да се завреш в някоя дупка, като не ти харесва да съжителстваш с хора с различно мнение, а?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 64. 64 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#47] от "goliat":

  Я не се разхождай а ми се опитай да влезеш в клиника с менте маска!

 65. 65 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#61] от "bnc59488372":

  Това е война не политика, че да говорим за фашизъм и сталинизъм

 66. 66 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  А аз съм твърдо "ЗА" да масажираме здраво с бухалки известно количество Ковид-психари, убеден съм , че тази терапия ще ги върне към реалността. А като се разчуе останалите ще се кротнат. Хубаво е да си набиете в главите, че:
  1. Ваксинация се прави само на ЗДРАВИ хора. Всеки с хронично заболяване или примерно рак има основание да откаже да се ваксинира. Отказ да бъдат обслужени тези хора от който и да е бизнес ли държавен орган е ДИСКРИМИНАЦИЯ!
  2.Ваксината е лекарство и както всеки медикамент при част от хората води до странични ефекти. Предвид скоростта, с която бяха изпитани и одобрени, и не бяха публикувани докладите от изследванията, всеки има правото да реши дали да изпитва този медикамент на себе си.
  3. Не е изяснен въпросът с имунитета след преболедуване - колко е дълготраен, респективно има ли смисъл да се слага ваксина на преболедували.
  4. Ваксината не защитава на 100%, но създава фалшиво усещане за сигурност. Т.е. не само, че можете да се заразите, но можете да заразите и възрастните си родители и близки.

 67. 67 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#35] от "madridchanin":

  Абе хора, зорлем ще докарате положението до въоръжен метеж. Трябва да се прекратяват глупостите разпространявани от разни Ковид психясали индивиди по телевизиите и не само.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK