Япония ще финанасира сватовници с изкуствен интелект

Япония ще финанасира сватовници с изкуствен интелект

© ReutersПравителството на Япония планира да засили усилията си за ограничаване на намаляващата раждаемост в страната, като финансира по-усъвършенствани системи с изкуствен интелект (AI), които да организират запознанства между мъже и жени с цел брак, предаде "Ройтерс", цитирайки местни медии.


Броят на ражданията в страната през 2019 г. е намалял с 5.8% до около 865 000, най-ниският годишен показател за всички времена - роля за това имат както спадът в броя на браковете, така и увеличаването на възрастта на сключване на брак.


Япония има дълга история на уреждане на бракове и местните власти вече използват AI системи за събиране на евентуални двойки. Много от тези системи взимат предвид само критерии като доход и възраст и дават резултат само ако има точно съвпадение.
Новото държавно финансиране ще позволи достъп до системи, които ще събират хората с потенциален партньор, дори ако изискванията за доход и възраст не съвпадат, пише вестник "Йомиури Шимбун".


Някои японски префектури вече са въвели такива системи, които отчитат хобита и ценности и дават по-широк спектър от резултати, но те могат да струват скъпо.


Сайтама, район на север от Токио, похарчи 15 милиона йени (144 000 долара) през финансовата година до март 2019 г. за уреждане на бракове, но само 21 двойки са се отправили към олтара. Правителствените данни показват, че броят на браковете е спаднал с 200 000 в Япония от 2000 г. до миналата година.


Правителството ще гарантира приблизително 60% от цената на по-сложните системи с изкуствен интелект, като планира да инвестира общо 2 милиарда йени през следващата година в борбата с намаляващата раждаемост.


"Надяваме се, че тази подкрепа ще помогне да се обърне намаляването на раждаемостта в нацията", е заявил правителствен служител пред АФП, като е уточнил, че местните власти ще решават как точно да бъдат изразходвани средствата.


Предполага се, че населението на Япония ще спадне от пика от 128 милиона през 2017 г. до по-малко от 53 милиона в края на века.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK