Брекзит може да е път напред за ЕС-27

Брекзит може да е път напред за ЕС-27

© Associated PressНапускането на Великобритания е несъмнена загуба за ЕС, но това скъсване с един исторически подозрителен партньор може да е шанс за напредък за съюза на 27-те, смятат експерти.


С Брекзит си тръгва втората по големина икономика на континента след Германия и една от двете големи европейски военни сили заедно с Франция, които имат ядрено оръжие. Този развод след 47 години бурен брак все пак би могъл да придвижи политиката на обща европейска отбрана.


"Великобритания никога не е подкрепяла възникването на обща европейска отбрана. Тя винаги е защитавала водещата роля на НАТО", подчерта Пиер Вимон от европейския клон на фондацията "Карнеги". "А именно след референдума за Брекзит беше моментът, когато започна да се появява Европа на отбраната", отбеляза той.
В областта на външната политика Лондон едва ли ще се отдалечи от европейските позиции по големите теми като иранския ядрен въпрос, Русия или Близкия изток.


Най-пресният пример за тази близост е Иран с поисканото от САЩ през септември възобновяване на санкциите на ООН срещу Техеран, което се сблъска с единен фронт на Париж, Берлин, но и Великобритания на Борис Джонсън.


Факторът Байдън


"Лондон ще иска да запази привилегированите си отношения с Франция и Германия и френско-германската двойка не иска да ги прекрати. Надеждата му е да влезе "през прозореца" на срещите на европейските дипломати", смята Пиер Вимон, който е бил постоянен представител на Франция в ЕС.


"Британците ще се навъртат около ЕС било за двустранни отношения, било в опит да установят връзки с групи страни" като Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Чехия и Словакия), предполага той.


Идването на нов американски президент през януари, противопоставилия се на Брекзита Джо Байдън, също е фактор, който трябва да се вземе под внимание. "Той ще е по-малко склонен от Тръмп да разделя европейците", смята Ерик Морис от фондация "Шуман".


Затова пък в икономически план, със или без споразумение за периода след Брекзита, има риск отношенията да са по-хаотични. Сключването на "историческото" споразумение за плана за възстановяване от COVID-19, който създава общ европейски дълг, обаче щеше да е невъзможно предизвикателство в Европа на 28-те.


"Ако британците бяха тук, даже нямаше да го обсъждаме, веднага щяха да кажат "не". Европейците имат малко повече възможности да напредват", смята историкът Робърт Франк, който е написал книга за английско-европейските отношения.


Търговските отношения също "ще се променят из основи" между Лондон и общия пазар с митнически проверки, повече бумащина и удължаване на сроковете в производствения процес на силно взаимосвързани сектори като автомобилостроенето или химическата индустрия.


"Последиците ще са неравномерни" и ще засегнат по-специално Белгия, Ирландия, Германия, Нидерландия и в по-малка степен Франция, предвижда Янике Ваховяк от Центъра за европейска политика. "Като цяло икономическият шок ще засегне повече Великобритания, а ЕС би трябвало да го понесе по-добре", смята икономистката.


Великобритания гледаше на Европа преди всичко като на голям пазар и остана настрана от много политики на интеграция като общата валута или Шенгенското споразумение за свободно движение.


Приносът й към изграждането на съюза е най-вече този за една либерална Европа. "С пандемията осъзнахме, че в крайна сметка държавата е необходима и се отдалечаваме от тази ултралиберална визия, която се критикуваше от много евроскептици", подчерта Робърт Франк.


"Иди ми - дойди ми"


Във всеки случай тази тежка криза доведе до реакция на единство сред европейците през лятото, макар че сега Полша и Унгария развалят настроението. Дали обаче, като отмине кризата, други страни ще се изкушат да последват британския пример?


"Ще има напрежения с източните страни", особено ако Великобритания се справи добре, предвижда бившият британски евродепутат либералдемократ Андрю Дъф.


Засега обаче Варшава и Будапеща, които добре се възползват от европейските фондове, избягват да размахват заплахата от напускане, още повече че техните граждани подкрепят оставане в ЕС.


Разводът на 1 януари 2021 г. ще е нова глава в бурната история между острова и Стария континент, но може би не последната.


"Те от векове са ту вътре, ту вън. Това иди ми - дойди ми ще продължи, освен ако Европа се срине. Ако благодарение на Брекзита тя успее да се реформира и да работи по-добре, можем да разчитаме на прагматизма им да кажат: Връщаме се!", смята Робърт Франк. /БТА

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4738 Весело

  😂😂😂. Какво друго да се коментира. Цялата статия е изпълнена с мокри сънища и АКО, АКО, АКО....Тези всичките сме ги слушали достатъчно през последните 3/4 години.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1591 Любопитно

  Дали Мути Меркел и Макарон Френския ще клекнат на GB- клоуна Борис със поредния миризлив компромис в послендите минути на 2020 ?!
  мда, тва е въпроса !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3306 Любопитно

  Много ми е любопитно как е " иди ми - дойди ми " на езика на Робърт Франк.

  Еретик
 4. 4 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 884 Весело

  ЕС 'самостоятелна' от НАТО е кремълската мечта.

  За която упорито работят 'прозападните' умнокрасиви 'антикомунисти' :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Британците винаги са оспорвали общите решения и винаги са получавали отстъпки. Затова смятат, че и сега ще е същото.

 6. 6 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4738 Весело

  ЕС 'самостоятелна' от НАТО е кремълската мечта.За която упорито работят 'прозападните' умнокрасиви 'антикомунисти' :)
  —цитат от коментар 4 на Morbias


  Те не могат да се договорят за ваксините и бюджета вече 6 месеца та какво остава за всичко друго, пък и обединена армия щели да правят 😂😂😂
  Както написах в началото само АКО, АКО и АКО. Няма едно конкретно решение с план и дата до която да се въведе.Организация в ЕС НЯМА, доказаха го стотици пъти особенно това лято.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Е що бе, Великобритания излиза, ама се гласим да каним Македония и Албания. А както знаем 2 е повече от едно... За съжаление брюкселската бюрократщина и онова "ще се справим" на бабката няма да доведат до нищо добро.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Брекзит няма да има.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 724 Весело

  “С Брекзит си тръгва втората по големина икономика на континента след Германия и една от двете големи европейски военни сили заедно с Франция, които имат ядрено оръжие.“

  Те всъщност никога не са били на континента. Те са едни островитяни завладяни от Римската империя шото по онова време климатът на островите е бил подходящ за отглеждане на грозде, а империята е била пълна с пияндета. Е, пияндета има и сега, нали помните един с ишиас, но климатът на островите не става за грозде.

  73! Go Go
 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Германия е първата икономика на ЕС само на хартия. Почти всичко се произвежда в Китай. Е, сглобяват се доста коли и се изнасят за Китай. Само че чстите за тях се произвеждат основно в Източна Европа.
  Реално Германия е най-пропадналата икономика в Европа и е чисто китайска провинция. Това е плод на работата на ЩАЗИ и лично на оная с китайската латексова маска.

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Както върви може и Полша и Унгария да си бият камшика от ЕС. Има шанс и Ирландия да напусне, защото най-големия им търговски партньор е Великобритания и ще бъде доста сложно за тях при твърд Брекзит. От периферията може да изпаднем и ние и Румъния, защото ЕС може да се ограничи само в рамките на Шенген, а такива като нас ще пратят на 2-ра, 3-та и 4-та космическа скорост към майната си.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 12. 12 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4738 Любопитно

  Както върви може и Полша и Унгария да си бият камшика от ЕС. Има шанс и Ирландия да напусне, защото най-големия им търговски партньор е Великобритания и ще бъде доста сложно за тях при твърд Брекзит. От периферията може да изпаднем и ние и Румъния, защото ЕС може да се ограничи само в рамките на Шенген, а такива като нас ще пратят на 2-ра, 3-та и 4-та космическа скорост към майната си.
  —цитат от коментар 11 на Darcas


  За това винаги съм казвал, юе Бг не трябва да бърза с приемането на Еврото и отказ от националната валута ама хората са забравили да мислят.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  До коментар [#8] от "EU defender":

  Брекзит има. Сега вървят договорките за някои улеснения в полза на британците.

 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  Може да е, а може и да не е. Зависи от бюрократите в Брюксел. А те не мислят много рационално.

 15. 15 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 884 Весело

  До коментар [#6] от "padrino":

  Изглежда това е съдбата на всяка голяма конгломерация - в един момент достатъчно хора просто приемат че то си е добре просто щото е добре и забравят ква е цената за да е толкова добре и най-агресивно посредствените умнокрасивци като кариесна плака разяждат точно структурите които би трябвало да са управляващи и почват да вземат 'решения'

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4400 Любопитно

  "Разводът" е неизбежен , но най-важното е , че Големият Бизнес на Острова иска тесни връзки с ЕС!Освен това много важен фактор е , че палячото Тръмп вече не е президент на Америка и Байдън е много по-цивилизовано и про-европейски настроен!Така , че Лондон да му мисли!Очаквам веднага след Брекзит деня да започнат нови преговори между ЕС и Лондон!А за курса на паунда...............тепърва ще видим!

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Англичаните позволиха шепа клоуни да ги измамят и сега ще си платят!!!

 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2569 Неутрално

  Каквото —такова. Земята няма да спре да се върти.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на SOWhat
  SOWhat
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#11] от "Darcas":
  Както върви може и Полша и Унгария да си бият камшика от ЕС. Има шанс и Ирландия да напусне, защото най-големия им търговски партньор е Великобритания и ще бъде доста сложно за тях при твърд Брекзит. От периферията може да изпаднем и ние и Румъния, защото ЕС може да се ограничи само в рамките на Шенген, а такива като нас ще пратят на 2-ра, 3-та и 4-та космическа скорост към майната си.

  Глупости говорите. Ирландия никога няма да напусне ЕС,явно никога не сте бил там. По-скоро двете Ирландии са на път да се обединят ,което е неизбежно,а и при твърд Брекзит Шотландия е новият член на ЕС.
  Интересно защо по-горе никой не споменава гордите шотландци, които са масово про-Европейски настроени?

 20. 20 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Всяко зло за добро. Дано да е за по-добре и за нас и за тях. Бъдещето ще ни даде нови възможности.

 21. 21 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#12:"padrino"][/quote]

  Ти не мислиш!
  За нас риемането в Еврозоната и приемането на еврото е единственият шанс да се отървем от Валутният борд и да имаме отново свободно плаване на икономиката.
  Под надзора на ЕЦБ та да не решат комунитстите да точат пак банките...

  Колкото до Британско ич не ги мисля - да се оправят, кто искат да се махат.
  ЕС никога няма да се разпадне, а само ще се реформира.
  Разделени държавите нямат никакъв шанс срещу Китай или САЩ.

 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  "Дали обаче, като отмине кризата, други страни ще се изкушат да последват британския пример?"

  Зависи колко трилиона евроментета ще напечатат?
  Може и скоро да стане.

 23. 23 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 623 Весело

  До коментар [#11] от "Darcas":Както върви може и Полша и Унгария да си бият камшика от ЕС. Има шанс и Ирландия да напусне, защото най-големия им търговски партньор е Великобритания и ще бъде доста сложно за тях при твърд Брекзит. От периферията може да изпаднем и ние и Румъния, защото ЕС може да се ограничи само в рамките на Шенген, а такива като нас ще пратят на 2-ра, 3-та и 4-та космическа скорост към майната си.Глупости говорите. Ирландия никога няма да напусне ЕС,явно никога не сте бил там. По-скоро двете Ирландии са на път да се обединят ,което е неизбежно,а и при твърд Брекзит Шотландия е новият член на ЕС. Интересно защо по-горе никой не споменава гордите шотландци, които са масово про-Европейски настроени?
  —цитат от коментар 19 на SOWhat


  Събуди се, събуди се, че краката ти са отвити. Всички вкупом напускат ЕС и развалят най-големият икономически съюз, щото някви малоумници направили същото в UK, ама онези в UK вече отчитат, че Шотландия напуска UK, а обединението на ирландиите е все по-близко, a в Уелс, движението "YesCymru" скоро ще е сред водещите и от UK май ще остане една нещастна Англия, а другите ще си се присъединят към ЕС. :)

 24. 24 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 805 Весело

  То и преди 80 години Брекзит уж трябваше да не пречи на прекрасния европейски хилядолетен Райх, който гарантираше свободно придвижване на стоки, арийци и на капитали (леко присвоени от евреите ;)

 25. 25 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 623 Весело

  До коментар [#11] от "Darcas":Както върви може и Полша и Унгария да си бият камшика от ЕС. Има шанс и Ирландия да напусне, защото най-големия им търговски партньор е Великобритания и ще бъде доста сложно за тях при твърд Брекзит. От периферията може да изпаднем и ние и Румъния, защото ЕС може да се ограничи само в рамките на Шенген, а такива като нас ще пратят на 2-ра, 3-та и 4-та космическа скорост към майната си.Глупости говорите. Ирландия никога няма да напусне ЕС,явно никога не сте бил там. По-скоро двете Ирландии са на път да се обединят ,което е неизбежно,а и при твърд Брекзит Шотландия е новият член на ЕС. Интересно защо по-горе никой не споменава гордите шотландци, които са масово про-Европейски настроени?
  —цитат от коментар 19 на SOWhat


  Аз ги споменавам веднага. SNP официално заяви, че след изборите догодина ще обявят нов референдум, за напускане на UK!. Тогава риболовните спорове с Англия наистина ще са весели, че газ, че нефт, че граница :) А както имат и милион английски пенсионери на територията на Шотландия, ела да видиш :)

 26. 26 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#24] от "Kosta Delev":

  Коста, понякога е добре да замълчи човек, а?
  You are not the sharpest tool in the shed!

 27. 27 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4738 Неутрално

  До коментар [#24] от "Kosta Delev":Коста, понякога е добре да замълчи човек, а? You are not the sharpest tool in the shed!
  —цитат от коментар 26 на Мизо


  Thanks God that you are ...... a TOOL 😂😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 28. 28 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#27:"padrino"][/quote]

  Почетната роля е заета от Брекзитъри и Тръмписти :)

 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  До коментар [#17] от "selqnin":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 30. 30 Профил на Viktor Tzolov
  Viktor Tzolov
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#10] от "EU defender":

  Смени си дилъра.

 31. 31 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2217 Неутрално

  С тоя Изход нещата горе-долу са ясни...

  В САЩ щатът Тексас се възмутил от скандалните избори за президент и дигнали въпроса пред Високата Порта...

  Texas sues four battleground states in Supreme Court over ‘unlawful election results’ in 2020 presidential race
  Texas Republican Attorney General Ken Paxton on Tuesday filed a lawsuit in the U.S. Supreme Court to invalidate presidential election results in Pennsylvania, Georgia, Wisconsin and Michigan.
  The lawsuit asserts that “unlawful election results” in those four states, which President-elect Joe Biden won, should be declared unconstitutional.
  https://www.cnbc.com/2020/12/08/texas-sues-four-battleground-states-in-supreme-court-over-unlawful-election-results.html

  Цакай, Тръмпе!

 32. 32 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Дали Мути Меркел и Макарон Френския ще клекнат на GB- клоуна Борис със поредния миризлив компромис в послендите минути на 2020 ?!мда, тва е въпроса !
  —цитат от коментар 2 на Dark Avenger alias Дечо Пора


  Не трябва да има никакъв компромис за Брекзит - искаме хард Брекзит. Не искаме да се внасят повече швабски стоки в Обединеното Кралство. Заради швабските концерни и пласирането на продукцията им е цялата тази олелия. Най-доброто решение ако Англия започне да купува повече японски и щатски електромобили вместо да внася немски такива.

  Марс е изконна Американска територия!
 33. 33 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 359 Весело

  До коментар [#31] от "Аскет":

  ей каскетче ръшистанско, и видя ли кво станаАААААААААААААААААААААА:

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-9032445/Supreme-Court-REJECTS-Republican-demand-overturn-Joe-Bidens-victory-Pennsylvania.html

  ХА-ХА-ХА

 34. 34 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#11] от "Darcas":Както върви може и Полша и Унгария да си бият камшика от ЕС. Има шанс и Ирландия да напусне, защото най-големия им търговски партньор е Великобритания и ще бъде доста сложно за тях при твърд Брекзит. От периферията може да изпаднем и ние и Румъния, защото ЕС може да се ограничи само в рамките на Шенген, а такива като нас ще пратят на 2-ра, 3-та и 4-та космическа скорост към майната си.Глупости говорите. Ирландия никога няма да напусне ЕС,явно никога не сте бил там. По-скоро двете Ирландии са на път да се обединят ,което е неизбежно,а и при твърд Брекзит Шотландия е новият член на ЕС. Интересно защо по-горе никой не споменава гордите шотландци, които са масово про-Европейски настроени?
  —цитат от коментар 19 на SOWhat


  Глупостите ги говорите Вие и определено не сте бил в Ирландия, или в Северна Ирландия. Как точно тези две Ирландии ще се обединят, като доскоро се взривяваха едни други, едните са католици, другите са протестанти?? Те дори не си общуват тези две части на остров Ирландия. Относно Шотландия - там има силно разделение и е около 50 на 50 дали ще останат с Англия, или ще останат с ЕС. Последните проучвания сочат леко наклоняване към Обединеното кралство и то заради коронакризата.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK