Сладурани с предимство: чаровни застрашени животни получават най-много пари от ЕС

Сладурани с предимство: чаровни застрашени животни получават най-много пари от ЕС

© ReutersПарите, предоставени от Европейския съюз за опазване на дивата природа, се разпределят като на конкурс за популярност, като гръбначните животни получават близо 500 пъти повече финансиране за всеки вид, отколкото безгръбначните, според нов доклад, съобщава в "Гардиън".


Кафявите мечки, вълци, чаплите и евразийски рисове са звездите на европейските програми за опазване на природата и получават почти същата сума, както всички безгръбначни, взети заедно, според анализ на финансирането по Директивата за местообитанията на ЕС. Това оставя малко средства за по-малко харизматични същества като паяци и ракообразни, много от които са от решаващо значение за здравето на екосистемите и са изложени на по-голям риск от изчезване, установи проучването.


Изследването, публикувано в Proceedings of the Royal Society B, е поредното, което показва, че безгръбначните се пренебрегват в усилията за опазване, които обикновено се фокусират върху по-привлекателните птици и бозайници.
Екип, воден от Стефано Мамола, пещерен еколог от Италианския национален изследователски съвет, анализира програмата LIFE на ЕС - която финансира действията по климата и околната среда - между 1992 и 2018 г., за да види как са разпределяни парите.


Проучването установи, че 23% от гръбначните животни в Европа са получили финансиране в сравнение с 0.06% от безгръбначните. Общо гръбначните привличат 970 млн. евро, шест пъти повече от 150 млн. евро за безгръбначните.


Сладурани с предимство: чаровни застрашени животни получават най-много пари от ЕС

© Reuters


Изглежда рискът от изчезване не е повлиял на това колко пари е получил един вид. Кафявата мечка и сивият вълк са получили най-много пари - съответно 47 млн. и 33 млн. евро. И двете животни са в графата "най-малко застрашени", според Международния съюз за опазване на природата (IUCN).


Скоростта на изчезване при насекомите е осем пъти по-бърза от тази на птиците, бозайниците и влечугите, според анализ, публикуван миналата година, като известните спадове вероятно са само "върхът на айсберга".


Пристрастието действа на различни нива и при бозайниците - има няколко вида, които получават всичко. В Директивата за местообитанията е включен само един паяк, няколко ракообразни и нито един паразит.


Стефано Мамола,

еколог от Италианския национален изследователски съвет


Изследването излиза в момент, когато ЕС създава своята стратегия за биологичното разнообразие за следващото десетилетие, с цел да се отдели 30% от земята за консервация до 2030 г., с прогнозен бюджет от 20 млрд. евро. Статията очертава стратегия за справедливи разходи през следващото десетилетие, а неотдавнашно предложение на ЕС предполага, че ще се направив опит да се отделята повече пари за безгръбначните в програмата LIFE.


"Би трябвало вече да не ни се налага да обясняваме защо е важно опазването на биологичното разнообразие", каза Мамола. "Виждам смисъла да привличаме хора като използваме притегателни видове, но има и много харизматични видове в света на безгръбначните. Трябва да променим възприятието за това какво е харизматично, и да илюстрираме по-голямото разнообразие."


Сладурани с предимство: чаровни застрашени животни получават най-много пари от ЕС

© Reuters


Състоянието на повечето видове се влошава, но инвестициите в опазването им може да обърне тези тенденции. Един от най-големите успехи в опазването е завръщането на големи хищници като росомаха и рис в цяла Европа. Понякога защитата на видове като бобри или вълци облагодетелства местообитанията в по-широк аспект, но това не винаги е така.


"Проблемът е, че безгръбначните имат много различни екологични нужди от бозайниците, но екологичната ниша на един паяк или бръмбар е напълно различна. Трябва да защитим микрообитанията и други елементи, което не се случва, когато опазвате вълка, например", смята Мамола.


Поставянето на повече акцент върху защитата на специфични местообитания като разлагаща се дървесина или водни системи може да защити много редки безгръбначни едновременно.


Рискът от изчезване, използван в изследването, е оценен с помощта на базата данни на IUCN, а общественият интерес към даден вид е измерен чрез сканиране на търсенията в "Гугъл" между януари 2010 г. и декември 2019 г. В Топ 30 за безгръбначни, подкрепяни от LIFE, са намират бръмбари, пеперуди и водни кончета (изглежда, че големите и цветни видове се справят най-добре), но финансирането им е "незначително" в сравнение със средствата за гръбначни животни, пишат изследователите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2426 Неутрално
 2. 2 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Плазмодийте ще получат най-много пари от ЕС🐵

  Много съм прост
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  "За кучета и котки може, а за ...."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Абе аз не съм видял едно животно с банкова сметка и да получава пари - ни гръбначно, ни безгръбначно.

  Парите ги получават едни организации, "усвояват" ги, а с една малка част правят едни милинки-сладинки снимчици.

  Знанието е сила, информацията - власт
 5. 5 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Абе аз не съм видял едно животно с банкова сметка и да получава пари - ни гръбначно, ни безгръбначно.Парите ги получават едни организации, "усвояват" ги, а с една малка част правят едни милинки-сладинки снимчици.
  —цитат от коментар 4 на pag


  При затоплистите и защотниците на животните колкото си по безгръбначен получаваш повече пари!

  Ако обаче помагаш на хора не си толкоз предпочитан!

 6. 6 Профил на Jo Koff
  Jo Koff
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Крайно време е по-строг контрол и в нашата част на Европа. Пред очите ми "ерозираха" немалко ценни местообитания през последните 20г. Заради човешка дейност, разбира се. Кафявата мечка конкретно намалява критично в България... Вековните гори се секат, а ние имаме доста в сравнение със З. Европа.. Богатство си е.

 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Требва, требва да се отделят парици за развитието и на глистите, и на бактериите, а защо не и на коронавирусите. Стига с тези гръбначни! Всеки политик знае колко нежелателно явление е гръбнакът в матреала.

  Междувременно полицията в Охайо опатка един афроамериканец и май не този, когото търсели. Но за това няма да прочетете. Кака се ожени, военнопромишленият комплекс твърди, че е спечелил изборите, така че BLM ДГД.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на stanimirkou
  stanimirkou
  Рейтинг: 111 Неутрално
 9. 9 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 850 Любопитно

  "В Директивата за местообитанията е включен само един паяк, няколко ракообразни и нито един паразит."
  -----------'-----------
  Не съм запознат, но каква е ползата от паразитите? Питам сериозно, защото наистина нямам никаква идея как влияят на екосистемите?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 10. 10 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Банкоматът в гората не може да смогне. Опашки от вълци и мечки да си теглят милионите.

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4669 Весело

  До коментар [#7] от "Един вампир броди из Европа":

  "Требва, требва да се отделят парици за развитието и на глистите, и на бактериите, а защо не и на коронавирусите. "

  Сега и за твоето развитие ли ще трябва да плащаме?!

 12. 12 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  До коментар [#7] от "Един вампир броди из Европа":"Требва, требва да се отделят парици за развитието и на глистите, и на бактериите, а защо не и на коронавирусите. "Сега и за твоето развитие ли ще трябва да плащаме?!
  —цитат от коментар 11 на vassilun


  Слаба ракия. Хем злобно, хем необосновано, хем извадено от контекста.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Вероятно им логика и изводите са реални, но за мен по-важно е друго - дали става дума да се предвидят повече средства, та да ги огрее и безгръбначните или за преразпределяне на средствата, които вече се отпускат.
  Мето мнение е, че в рамките на предвидените срдатсва за екологични проблеми, хората които се занимават с тяхното усвояване и работят за тази кауза, да си направят свой съвет/парламент или както там го нарекат и да ги разпределят според актуалните нужди - днес за птици, утре за риби, а други ден и за охлюви, ако е необхдимо.
  Останалото: "Дай, дай и още дай" ми прилича на профсъюз на държавни чиновници, а не на хора, които се борят за каузи.

 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Катериците са просто плъхове с пухкави опашки.

 15. 15 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Катериците са просто плъхове с пухкави опашки.
  До коментар [#14] от "blondofil":

  Kатериците са кaто мравките! Събират зимнина.. А плъховете са като ромите. Ядът когато има.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK