Борисов е "непредвидим", а Европа е в капан - ще има ли санкции срещу Турция

Борисов е "непредвидим", а Европа е в капан - ще има ли санкции срещу Турция

© Associated PressНепредвидим" е дума, която неведнъж е използвана за турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Европа. Пред EurActiv обаче я употребяват източници на изданието за друг политик - премиера Бойко Борисов - заради предстоящия Европейски съвет днес и утре, а може би и в събота, на който редом с коронавируса, климата, отношенията със САЩ и проточилия се спор с Полша и Унгария за бюджета (а той е пред решение) ще бъде обсъдена и Турция, за да се отговори на въпроса: време ли е за санкции?


Турция, освен с активността си в подкрепа на Азербайджан в кризата в Нагорни Карабах и с обрата, който осигури във войната в Либия, предизвика напрежение от европейска гледна точка и с проучването за петрол и газ в спорни води, което пряко засяга интересите на две държави от ЕС - Гърция и Кипър. Трета страна от ЕС, Франция, стана основен техен защитник, след като интересите на Париж и Атина се сблъскаха по редица въпроси. За исканията на страните за санкции ЕС даде краен срок - декември - за да се намали конфронтацията. Германия опита да посредничи, но избра друг тон в последните дни.


Турция обаче също промени тона. Ден преди събитието на дискусия, организирана от German Marshall Fund, съветникът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калън избра помирителен тон. "Искаме само всички да бъдат третирани като равни партньори" независимо от размерите, армиите и други подобни фактори, каза Калън. Ако националният интерес се дефинира тясно, наранява другите. "Тесен" е дневният ред на няколко членове на ЕС, на който ЕС не бива да се поддава за санкциите. От друга страна "разбирам солидарността и единството" с членове като Кипър и Гърция, а и Турция "все още иска да е пълноправен член на ЕС".
Така Калън върна дискусията към диалога, ден след като за него призова и работодателят му; дни по-рано обаче Ердоган говореше за "империализъм в Средиземно море", пред който Анкара няма да склони глава, и изрази надежда, че Франция ще се "избави" от президента си Еманюел Макрон. В интервала между тази и предходната обида срещу френския колега Ердоган успя да нажежи отново напрежението със Запада, да поведе бойкот на френски стоки (със спорни резултати), да направи спорна визита в Кипър и след удължаване на срока за работа на "Оруч реис" да го върне в Анталия - 10 дни преди срещата - и да поиска преговори с Гърция, които, според Калън, са отказани, за да има основания за санкции.


Късно ли е за помирение? Умори ли се ЕС от промените в отношението на Турция и ще наложи ли ограничения? "Дневник" попита турски наблюдатели и събра изразявани публично мнения на други какво очакват от срещата и как биха повлияли на кризата евентуални двустранни санкции.


"Игра на котка и мишка"


Също за EurActiv председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че според него "играта на котка и мишка трябва да спре", но не използва думата "санкции", за да опише инструментте, с коио може да действа блокът.


Върховният външнополитически представител на ЕС Жозеп Борел, в коментарите си по темата през август и октомври, не бе изключвал икономически санкции - секторни или дори затваряне на европейски пристанища за турски кораби. Това би било силен удар по турската икономика, бореща се със срива на лирата и с последиците от коронавируса. Преди две седмици обаче, попитан от "Дневник" за вероятността за европейски действия, той каза: "Не мога да предвидя, а и да можех, нямаше да кажа."


Разделенията в Европа са видими. Австрия, Словения и Словакия подкрепят другите три засегнати държави, но Италия, Испания и Малта са против, а Германия е раздвоена. Една държава би стигнала за вето.


Може ли тази държава да е България, чийто премиер се възприема на запад като силно приятелски настроен към Ердоган? За цитираното и други издания отговорът е труден, такъв е и за Кадри Тащан от German Marshall Fund, когото "Дневник" потърси преди събитието на Калън. "Не съм сигурен дали това приятелско отношение се дължи на връзката между двамата, лична, политическа, идеологическа като полско-унгарската или само от географски съображения и такива за сигурността," обясни Тащан по телефона с уговорката, че може би не познава премиера достатъчно добре, за да прецени. "Но да, от българския премиер мога поне да очаквам да е от лагера, който е срещу твърди санкции."


Същата логика може да се приложи обаче за няколко други страни, сред които Унгария. където турският външен министър Мевлют Чавушоглу опита да отправи към ЕС призив за балансирана позиция тази седмица.


Каквито и разделения да се усещат, "търпението в ЕС достига границите си", смята Синем Адар от Центъра за приложни изследвания на Турция към Германския институт за международни въпроси и сигурност. По думите ѝ се усеща "силна умора от Турция... дори при държави членки, които, исторически погледнато, са имали по-топли отношения с Турция."


"Бих го нарекла неработещ брак. И двете страни знаят, че не работи в сегашния си вид, но и се нуждаят едни от други по редица теми."


Синем Адар,

анализатор


Календар за санкции


Кадри Тащан от German Marshall Fund смята, че ще има санкции, но от думите му следва, че мерките утре биха могли да са само началото. "Мисля, че ще има някакви санкции. Не разбирам природата им, но от зам.-председателя на комисията и други разбрах, че утре или вдругиден ще започнат с нещо като "леки" санкции," обясни той в телефонен разговор с "Дневник".


Означава ли това въвеждане на календар за последващи мерки, ако няма промяна в поведението на Турция? Тащан отговори утвърдително, но добави, че подобен ход може да зависи и от предстоящата промяна в Белия дом: "Може да се наложат крайни срокове и конкретни санкции за след три месеца или за след шест месеца. Може би искат да почакат американската позиция и да видят какви позиции ще заеме администрацията на (Джо) Байдън."


Възможна ли е тогава ЕС да заеме една позиция сега и друга - когато администрацията на Байдън дойде на власт? "Да, възможно е," продължава анализаторът. Според него засега са малко вероятни секторните санкции, каквито искат Франция и Гърция - не биха ги приели нито Германия, "нито може би Испания или дори Полша".


Освен това не вярвам, че дори Франция би искала да унищожи турската икономика, която в момента е уязвима." Позицията да се промени след Байдън? "Да."


Изтекли и през турски медии проектозаключения от Съвета - които предвиждат евентуални персонални санкции като начало, но и още стъпки през март, ако няма диалог с Анкара.


На тази снимка турският президент Реджеп Тайип Ердоган е със съветника си Ибрахим Калън.

© Associated Press

На тази снимка турският президент Реджеп Тайип Ердоган е със съветника си Ибрахим Калън.


"Най-големият шанс на Турция по тази тема дойде от факта, че кризата в Източното Средиземноморие е без значение за много страни в Европа," каза за "Дневник" международният анализатор от "Хюриет дейли нюз" Илкер Сезер. По думите му, макар това да е едно от най-сериозните външнополитически предизвикателства в ЕС, освен Гърция, Франция и Кипър "не е приоритет за много страни, с част от които Турция е изградила отлични отношения."


"Решението за Турция ще зависи от процеса на вземане на решения на ЕС по други ключови теми," смята още Сезер. Припомня, че в последните месеци реакцията срещу Турция разногласията в ЕС се обсъжда редом с други теми като бюджетната криза, Беларус и Брекзит.


Действително, списъкът с проблеми пред евролидерите през октомври например, за малко над 24 астрономически часа от началото до края на срещата, бе дълъг бе дълъг ЛИНК, а преди това Кипър бе наложил вето на санкциите срещу Беларус заради липсата на консенсус за действия срещу Турция.


Големият въпрос - Германия


От лятото досега обаче има видима промяна. На среща на външните министри в понеделник германският първи дипломат Хайко Маас говореше за нужда да се оценят "последиците" за Анкара от действията ѝ в Източното Средиземноморие. Обсъждането на "последици" е чувствителна промяна от времето, когато Маас пътуваше до Анкара и Атина в търсене на взаимно приемливо решение и се опитваше да бъде медиатор между двете страни.


Позицията на Германия се смята за ключова в спора. Изчерпва ли се тогава търпението ѝ? Според Кадри Тащан, макар позицията на Берлин да се втвърдява, въпросът за нея е сложен, защото "директно влияе на вътрешната ѝ политика". В известен смисъл решението зависи и от Турция - от това какво ще направи Ердоган. "Не разбираме какво иска Ердоган. Тъкмо преди съвета изтегля кораба и решаваме, че не иска санкции. Но ето, че миналата седмица отново атакува остро Макрон с остри коментари." Същевременно "започвам да мисля, че Анкара вижда Берлин като гарант срещу този тип санкции срещу Турция, но не съм сигурен, че търпението е безгранично," каза Тащан.


"Последните изявления от Германия показват неефективността ѝ като посредник," смята Сезер. "Турция никога не е вярвала, че това ще проработи, защото Гърция е част от ЕС и не може да бъде съдена и оценявана по същите стандарти като Турция." В думите на Маас вижда само опит за сплашване на Анкара, както е ставало и преди изминали срещи на върха, предвид, че винаги е бил критичен към страната, още преди да стане правосъден министър.


Капанът на различните видове санкции


Какви инструменти действат срещу Турция в тази ситуация, когато от години вътрешнополитическите и геополитическите съображения и икономическите интереси на всяка цена - както ги виждат критиците на Анкара - стоят пред отношенията със Запада, а от Берлин и Брюксел или например Виена, изглежда сякаш страната не спира да се отдалечава от ЕС, за който кандидатства официално вече 21 години?


Силният удар би дал коз на Ердоган, слабият не би дал никакви желани резултати. Тази позиция споделя и Тащан.


"Наистина зависи от санкциите - дали ще се отразят на икономиката и дали ще повлияят на турската лира. Ако не са толкова твърди, не вярвам, че ще променят турския подход. Ако са много твърди, Ердоган ще се възползва и ще обвини ЕС за икономическата ситуация, в която е Турция в момента. Ердоган е политическо животно. Не знам как точно ще се възползва - не става въпрос за рационални стъпки, а за нещо, което можеш да използваш вътрешнополитически. Не вярвам, че някой, който не е на негово място, може да отговори на този въпрос. Не можем да очакваме нещо рационално от него."


Кадри Тащан,

анализатор


Символични и ограничени санкции без значими ефекти върху турската икономика биха довели до "силна реакция" от Турция и напрежението би могло да се повиши, но за ограничен период, и след това да има нов опит за помирение, смята Илкер Сезер.


Ердоган на посещение в <a href="https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/10/19/4128658_obedinenieto_na_kipur_se_otdalechi_s_nov_prezident_v/">отцепената съвсем доскоро</a> курортна зона Вароша, 15 ноември 2020 г. <br /><br />Калън опита да защити действията на турския президент. По думите му Анкара работи за обединенето на острова отново, но кипърските гърци не приемат кипърските турци като равни. "Това е проблемът - другите въпроси, дали Турция отива във Вароша или други, са странични в този проблем за отказа на кипърските гърци. Не ние бягаме от масата за преговори." Същевременно Анкара застана зад новия, желаещ решението му със създаването на две държави (вместо повторно обединение на острова) президент Ерсин Татар.<br />

© Associated Press

Ердоган на посещение в отцепената съвсем доскоро курортна зона Вароша, 15 ноември 2020 г.


Калън опита да защити действията на турския президент. По думите му Анкара работи за обединенето на острова отново, но кипърските гърци не приемат кипърските турци като равни. "Това е проблемът - другите въпроси, дали Турция отива във Вароша или други, са странични в този проблем за отказа на кипърските гърци. Не ние бягаме от масата за преговори." Същевременно Анкара застана зад новия, желаещ решението му със създаването на две държави (вместо повторно обединение на острова) президент Ерсин Татар.


Какво мисли Турция


Според Синан Улген, който оглавява базирания в Истанбул Център за икономически и външнополитически изследвания, нагласите към Анкара са се променили сред държавите в блока от срещата на върха през октомври насам. Проблемът е, че "истинският стълб на тази връзка, който е членството (в ЕС), е в застой и няма да бъде съживен в близкото бъдеще. Сега двете страни трябва да започнат да говорят по-зряло за задълбочаване на сътрудничеството за митническия съюз."


Тъкмо Кипър стана основна спирачка пред преговорите на Турция с ЕС в средата на първото десетилетие на века. По това време Анкара все още говореше активно за членство в ЕС и нуждата от реформи по пътя към стратегическата си цел. Оттогава турската външна политика се промени. След периоди на конфронтация обаче е имало не една помирителна крачка към Европа през последното десетилетие.


Икономическата ситуация може да подтикне Турция към нова такава крачка, ако се съди от думите на Илкер Сезер:


"Икономическите неволи на Турция и намерението ѝ да привлече повече инвестиции от ЕС може да се отрази пряко на политическата ѝ реторика в близките месеци. Последните изявления на президента Ердоган за бъдещи реформи в икономиката, за да стане Турция отново привлекателна за чужди инвеститори, може поне да промени говоренето на страната по тази тема."


Илкер Сезер,

"Хюриет дейли нюз"


Снощи Калън се вписа в тази прогноза. "Разочароващо е да се обмисля този език на санкции. Надявам се, че евролидерите ще избегнат този език срещу Турция. Санкциите няма да работят," каза той най-напред. "Искаме да обърнем нова страница с ЕС, да гледаме към членство в ЕС."


Същевременно отправи още едно предупреждение към Европа. "Старите политически йерархии на глобалния ред свършиха. Евроцентризмът по начина, по който съществува, наранява и западните интереси."

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Турция и Европа не са думи за едно изречение. Турция дори не е в Европа, като географско понятие, да не говорим за култура ценности и прочее.

 2. 2 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2407 Гневно

  "Освен това не вярвам, че дори Франция би искала да унищожи турската икономика, която в момента е уязвима." "

  Сакън, да не пострада турската икономика! Ще чакаме Турция да излезе от кризата и тогава ЕС ще налага санкции за което Ердоган ще е много благодарен на ЕС, както е благодарен на Русия че го предупруди за преврата!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2407 Гневно

  "Снощи Калън се вписа в тази прогноза. "Разочароващо е да се обмисля този език на санкции. Надявам се, че евролидерите ще избегнат този език срещу Турция. Санкциите няма да работят," каза той най-напред. "Искаме да обърнем нова страница с ЕС, да гледаме към членство в ЕС."
  Същевременно отправи още едно предупреждение към Европа. "Старите политически йерархии на глобалния ред свършиха. Евроцентризмът по начина, по който съществува, наранява и западните интереси."

  Турчина казва в прав текст на ЕС че не Турция ще се съобразява с него а ЕС трябва да се съобразява с нея и ако за пореден път не бъдат наложени санции ще излезе че е точно така!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2997 Любопитно

  "Не съм сигурен дали това приятелско отношение се дължи на връзката между двамата, лична, политическа, идеологическа като полско-унгарската или само от географски съображения и такива за сигурността," - по принцип, в ЕС всичко се прави по същия начин, макар и да "не личи". А това, че Баш Боса ни се извърта за всичко, му се счита за "висш" дипломатически пилотаж, подкрепен с поведението на срещи и разговори - добродушно и непохватно, уж. Турция да е дерт на ЕС, но щом се оправдава с нейната политика, значи няма твърда своя, която да отстоява! Оправданията, че съществуват демократични отношения в ЕС са лицемерни и това го доказа Великобритания, но пък за Турция това не са непознати неща, та затова и напира за "съюз". Баш Боса ни ще се жертва за евроценностите, а след като оправи Западните Балкани, колко му е и на изток да се прояви, нали ги работи с 200 и на тях явно не им е неприятно.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2407 Гневно

  Днес ще е и парада в Баку посветен на величавата ислямска победа над гяурите в Карабах на който ще присъства и Ердоган - наследника на Сюлейман Велеколепни! Та брюкселските зелки ще чакат турците пак да дойдат пред Виена ли че да се задействат или направо ще ги пуснат в ЕС и Европа ще се прададе без бой?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  За съжаление Европа (на първо място Германия) е твърде лицемерна спрямо Турция. Веднъж се дават огромни суми, веднъж се измислят някакви смешни санкции. Не се казва открито, че Турция вече не е поканена за членство в ЕС. А Турция е ислямска диктатура на прага на Европа, завземаща териториални води на европейска държава. В същото време за Полша и Унгария се търси под вола теле, за да се санкционират или да се изключат от Европа, към която логично принадлежат.

 7. 7 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 341 Любопитно

  Турция и Европа не са думи за едно изречение. Турция дори не е в Европа, като географско понятие, да не говорим за култура ценности и прочее.
  —цитат от коментар 1 на 442


  +++++
  Освен тва ,Ердо не разрешава пъстроцветните прайдове!🐵

  Много съм прост
 8. 8 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Абе в заглавието пише как Борисов бил непредвидим и можел да сложи вето. След което в статията се дискутира лицемерната и абсолютно непредвидима позиция на Германия, позициите "против" на Италия, Испания и Малта. Не, че нещо, ама защо все ние на топа на устата...

 9. 9 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Германия е поне частично отговорна за диктатурата на Ердо и големите проблеми, които този психопат с османски амбиции носи в целия регион. Немското ляво пък е голям радетел за Турция в ЕС. Те са пълни кукувци и хаховци. Добре, че е Франция в това отношение.

 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  Непредвидим ли? Ми, нали такъв си го отгледахте?

 11. 11 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Санкции, макар и предупредителни, трябва да има. И ако Турция не реагира на тях - след 6 месеца секторни санкции, които да ги ударят болезнено. Като премахване на Митническия съюз, например.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 12. 12 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  И само да отбележим за онези глупаци, които говорят, че България се намирала в изолация. ЕС сега има ли нужда от гласа на всички свои членки, за да защити Гърция и Кипър? Колко лесно би било това, ако България се намирала в изолация, заради някакви си други страни?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Борисов е аут. Досега беше веселият лигльо, оставен да прави каквото си иска на собствената територия. Сега обаче, след 11+ год. осиране, много се размириса. Интересно как ще ни продаде на ЕС за Македония; ще го направи за собственото оцеляване...

 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Не.

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5062 Неутрално

  Хубаво би било санкции на Турция, ама Меркел първо ще пита новият американски президент, че тя като бивша гедеронска комсомолка е свикнала да си съгласува мненията с най-горната инстанция!

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Борисов е аут. Досега беше веселият лигльо, оставен да прави каквото си иска на собствената територия. Сега обаче, след 11+ год. осиране, много се размириса. Интересно как ще ни продаде на ЕС за Македония; ще го направи за собственото оцеляване...
  —цитат от коментар 13 на Хи-хи


  Ако сме я докарали дотам, че Европа да предпочете една малка планинска Македония вместо България, причината надали ще е само в Лигльото!

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Борисов е аут. Досега беше веселият лигльо, оставен да прави каквото си иска на собствената територия. Сега обаче, след 11+ год. осиране, много се размириса. Интересно как ще ни продаде на ЕС за Македония; ще го направи за собственото оцеляване...
  —цитат от коментар 13 на Хи-хи


  Ако сме я докарали дотам, че Европа да предпочете една малка планинска Македония вместо България, причината надали ще е само в Лигльото!

 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Борисов е аут. Досега беше веселият лигльо, оставен да прави каквото си иска на собствената територия. Сега обаче, след 11+ год. осиране, много се размириса. Интересно как ще ни продаде на ЕС за Македония; ще го направи за собственото оцеляване...
  —цитат от коментар 13 на Хи-хи


  Ако сме я докарали дотам, че Европа да предпочете една малка планинска Македония вместо България, причината надали ще е само в Лигльото!

 19. 19 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 329 Весело

  Борисов е аут.
  —цитат от коментар 13 на Хи-хи


  Стой и гледай. Борисов 4.

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  Стой и гледай. Борисов 4.
  —цитат от коментар 19 на Емил Добрев


  и тогава ще се чудим и маем, защо парите се изсипват в Македония, а тук "мъжкарски" духаме супата

 21. 21 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 994 Неутрално

  До коментар [#8] от "blahblah":

  В случая Борисов е написан,за да се привлече вниманието и най важно , да бъде охулван .

 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  "Може би искат да почакат американската позиция и да видят какви позиции ще заеме администрацията на (Джо) Байдън."

  Те чакат Джо да им каже да не закачат Турция.
  А приятел ли е Боко с Ердо? Ми дааааа! Приятел е и то голям! Боко е приятел на всички, от които има полза.

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  "...А приятел ли е Боко с Ердо? Ми дааааа! Приятел е и то голям! Боко е приятел на всички, от които има полза.
  —цитат от коментар 22 на Judjuk


  И каква е ползата от приятелството с Путин? (изключвам ползата от разхлабването на хватката по топченцата на Бибитко)

 24. 24 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Турците са били основното ядро на антихристиянските войски по време на Великите Кръстоносни походи предвождани от Франция и Германия (тамплиерите и рицарите йоанити- хоспиталиери) в близкия изток през средновековието. Турция е владяла огромни територии от Европа (вкл. България Румъния, Сърбия и Унгария) за векове. Само обединените Кръстоносци от Полша и Унгария начело с Ян Собиески са успели да спасят Виена и Австрия от турско- татарска окупация. Няколкостотин години са нищо в хилядолетната културна история на човечеството. Азиатците, вкл. и Турция, целият мюсюлмански свят, са абсолютно различни от Християните, от Християнска Европа, във всяко едно отношение. Парица е царица, но само до някъде, дотам, откъдето започва религиозният фанатизъм. Жаждата за бързи печалби, алчността замъглява очите на нас, европейците, поради което сме склонни на компромиси и участта на преживеем онова, което са преживявали нашите предци. Хазартът, наркотиците, необезпеченото кредитиране, джендър моралът, демографският срив, криворазбраната демокрация и "права" на човека стигащи до анархия, до изоглавеност, а понастоящем и пандемията от ковид 19, ще ни ликвидират.

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  "И каква е ползата от приятелството с Путин? (изключвам ползата от разхлабването на хватката по топченцата на Бибитко)"
  До коментар [#23] от "historama":

  Ти това не можеш да го разбереш, щото така си програмиран.

 26. 26 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Като чета анализа, взависимост от решението за санкциите след срещата лирата или ще рухне или ще почне да се съвзема. Ако няма промяна в курса и, значи решението за санкции е било предварително известно на инвеститорите. Почти винаги е така. Тогава какво анализират онези в статията?

 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2173 Весело

  Те чакат Джо да им каже да не закачат Турция.
  До коментар [#22] от "Judjuk":

  Преди година Байдън се беше заканил да сваля Ердо с избори. По тоя повод Ердо твърдеше, че цялата опозиция е в заговор с Америка за преврат. Да не би и ЕС да иска да се включи в заговора?

 28. 28 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#16] от "historama":

  Тъй де, ама този лигльо управлява в последните 10 години, нали? Къде другаде да търсим причините?
  Иначе Борисов е много предсказуем и страхлив също. ЕС не се интересува много от България, още по-малко от Македония. Нащите спорове с Македония по-скоро отегчават Европа. Предполагам, че ако само намекнат на Борисов, че мислят да спрат евро-фондовете, до същата вечер Борисов ще е подписал всичко каквото му сложат на масата...!

  Бивш tww09306483.
 29. 29 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 957 Неутрално

  ЕС трябва да се отърси от икономическите си зависимости и да
  отреже Турция на Ердоган докато не смени политиката си или дойде
  друг нормален президент !!!

 30. 30 Профил на Me G
  Me G
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#8] от "blahblah":

  Само че обсесивните Дневник и техните клакьори въобще не им прави впечатление вече, всичко е Борисов. Хаххахахха ! Голямо падение, голямо !!!

 31. 31 Профил на STRATOR38
  STRATOR38
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Форд прави нова фабрика в Турция за акумулатори.
  Мита за стомана и алуминий ще удари силно Лирата и производството им, но едва ли ще има нак.мита...
  Забрана за турски кораби в ЕС, едва ли...

 32. 32 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#20] от "historama":

  Аз не бих се учудил и на Борисов 5. Просто защото вдебиляването на народонаселението е необратимо, а и далеч по-лесно е да се махнеш в Европа, вместо да се бориш с тая кочина тук. Един приятел адвокат затваря всичко и се мести във Виена - считано от другия месец.
  А с малоумния "натиск" за БЮРМ Брюксел и най-вече Берлин успя да реинкарнира дори Каракачанов и ВМРО, които бяха пътници. А ДаБългария пак се свива и маргинализира в посока подкрепящи Славчо, Маяма и 'Резидента. Та какво да очакваме е ясно...

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 33. 33 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Ако ставаше със санкции след толкова години поне Куба щеше да се пречупи.

  подпис
 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8081 Неутрално

  ЕС се държи много меко с Ердоган и това доведе до наглото му поведение към Кипър и Гърция. Той знае, че Турция никога няма да стане член на съюза, но му трябват европейските инвестиции. След като изостри отношенията си със САЩ, сега ще гледа да държи по-умерен тон към Европа. Но , който веднъж те е подвел, пак ще го направи.

 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  Борисов е "непредвидим" :)

  Баце непредвидим, аааахааа, да ви имам и анализаторите. :)

 36. 36 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Турция и Европа не са думи за едно изречение. Турция дори не е в Европа, като географско понятие, да не говорим за култура ценности и прочее.
  —цитат от коментар 1 на 442


  Европа също няма в географско понятие.

 37. 37 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  " Силният удар би дал коз на Ердоган, слабият не би дал никакви желани резултати. Тази позиция споделя и Тащан."

  Кой би бил силният удар в случая ? Та част от ЕС още се чуди дали изобщо да се налагало някакви санкции !!! Не ставайте смешни, закъсняло сте с твърдия подход и ограничаване на търговията с турските стоки ! Турция разпалва регионални войни, други новини от нея няма.....

 38. 38 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  "Неработещ брак", но и двете страни се нуждаят една от друга. За това санкции няма да има. Западноевропейските страни в лицето на техните големи корпорации имат многомилиардни инвестиции в Турция и ако наложат санкции, все едно, че ги налагат на себе си.

 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  До коментар [#5] от "Julian Mall":

  Днес ще е и парада в Баку посветен на величавата ислямска победа над гяурите в Карабах на който ще присъства и Ердоган
  =======
  Представям си........как се молиш, и Ердоан да бъде убит там....както на времето бе отровен и Тургут Йозал.....

  Bukalemun
 40. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#34] от "Роси":

  Освен инвестиции му трябва и пазара на ЕС.

  Достатъчно е да ударят турските стоки с високи мита или да ги блокират и нещата много ще се скапят. Но ЕС са меки китки и горките бюрократи си мислят, че с 2-3 декларации нещата ще се оправят. :)

 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Весело

  До коментар [#26] от "half truth":

  Ако няма промяна в курса и, значи решението за санкции е било предварително известно на инвеститорите. Почти винаги е така. Тогава какво анализират онези в статията?
  ========
  :)..... Защо разваляш джюмбюша.....?
  Опорката със санкциите е весела.... С нея си вадят хляба, много хора тук.....

  Bukalemun
 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Любопитно

  Снощи Калън се вписа в тази прогноза. "Разочароващо е да се обмисля този език на санкции. Надявам се, че евролидерите ще избегнат този език срещу Турция. Санкциите няма да работят,"
  ========
  Никой не е вечен.....дори и Ердоан.....
  Но ако този човек го наследи.......ще настанат интересни времена.....
  Тогава ще търсите...."мустакатия"...с лупа и фенерче.....

  Bukalemun
 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Любопитно

  До коментар [#27] от "half truth":

  Преди година Байдън се беше заканил да сваля Ердо с избори. По тоя повод Ердо твърдеше, че цялата опозиция е в заговор с Америка за преврат. Да не би и ЕС да иска да се включи в заговора?
  =======
  Това веднъж се случи, нали.... :)...!
  И резултатите ги видяхме....

  А преди да умре, Бай/дън.....има големия шанс да обърне нещата.....
  Например може да се почне с Гюлен...... Да го пакетира и предаде на турските съдебни органи......
  Панделка върху подаръка не е задължителна......

  Bukalemun
 44. 44 Профил на Gencho Genov
  Gencho Genov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А завода на "WV"? Когато в нарушение на икономическото споразумение с ЕС, Ердоган им пост ла червения килим, в Европа си затвориха очите. Сега, на Бойко стиска ли му, да им напомни?
  За една Македония искат да ни мачкат, а за това не ми се мисли...

 45. 45 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#42] от "eti mehter":

  Взе ми думите от устата!!!Никой не е вечен! А бай Реджеп колкото и да е ербап - все пак е човек.Стресът и напрежението и на него му разказват играта!!!Има доста тежък диабет доколкото знам, а последиците от него винаги са фатални!!!Въпросът е - кой ще успее да го наследи?И какви каши ще забърка!!!Сеира ще е голям! Действително ви чакат интересни времена!

 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Любопитно

  До коментар [#45] от "vincenzo76":

  Стресът и напрежението и на него му разказват играта!!!
  =======
  Не е лесно.....
  Но затова пък.....той превърна Турция от полу колониална светска сатрапия, в могъща и просперираща държава.....
  Турската нация колкото и да му благодари.....ще е малко.....

  Bukalemun
 47. 47 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#43] от "eti mehter":

  Имах предвид, че както казват и в статията, ЕС нито Америка нямат полезен ход относно вътрешната политика на Ердо.

  Докато ЕС обсъжда какви санкции да наложи, Алиев чете благодарствено слово към турците по всички турски канали.
  Никой не обсъжда резултата от евентуалните санкции! Ердо не обича предварителните обсъждания. Те са проява на слабост. Каквото дойде! Той ще се изкаже в зависимост от резултата. Ако няма санкции- Турция е велика и независима от Запада. Ако има санкции - Западът завижда на въздигането на Турция, ама Ердо ще ги пребори . Това ще измъдри Ердо. Нищо сложно. Обикновен фашист с ислямски бекраунд.

 48. 48 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#46] от "eti mehter":

  Само силната армия не стига, Турция да е могъща и просперираща държава!Когато турската лира се превърне във конвертируема валута, а турската финансова система и икономика премахнат напълно "крещяштата' нужда от чуждестранни капитали - едва тогава можем да говорим, че Турция сериозно се е приближила до могъществото и просперитета!!!На всички адекватни в Турция ви е ясно, че задграничните авантюри са ви много над реалните финансови възможности!И масрафа ще го плати накрая отново "рабочий турецкий класс". Неоосманизма е доктрина за която е нужна трилиоона икономика!!!

 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Любопитно

  До коментар [#47] от "half truth":

  Ако няма санкции- Турция е велика и независима от Запада. Ако има санкции - Западът завижда на въздигането на Турция, ама Ердо ще ги пребори . Това ще измъдри Ердо. Нищо сложно. Обикновен фашист с ислямски бекраунд.
  ======
  Значи.....според теб излиза следното.....
  Колкото независима и могъща е една държава....толкова по фашист и ислямист е нейния лидер......
  Ами няма какво да се добави повече.....
  Yorum yok......

  Bukalemun
 50. 50 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2407 Весело

  До коментар [#5] от "Julian Mall":Днес ще е и парада в Баку посветен на величавата ислямска победа над гяурите в Карабах на който ще присъства и Ердоган=======Представям си........как се молиш, и Ердоан да бъде убит там....както на времето бе отровен и Тургут Йозал.....
  —цитат от коментар 39 на eti mehter


  Да не са поканили и Веждито на банкета да го трови с лимонада? Иначе няма да е зле да се гътне от възторг докато приема парада на победните ислямски бюлюци!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 51. 51 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2407 Разстроено

  В момента по ТРТ дават парада който се приема от султана и васала му!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 52. 52 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Иска ви се да е "непредвидим". Много предвидим е даже - против сме да се караме с турците заради гърците.

 53. 53 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Турция е 80 милионна държава (колкото Германия) и заема важен световен кръстопът. От една страна пази Европа от прякото влияние на арабския радикализъм, от друга страна е бариереа срещу имигрантите от близкия Изток. Освен това е солиден пазар и има много кандидати да инвестират. Ако ЕС започна да се конфронтира с Турция, там ще се настанят китайци и американци. Германия никога пряко няма да засегне Турция, понеже това е огромен пазар за военни и граждански стоки, а освен това около 3 милиона турци живеят в Германия. И техният глас на изборите съвсем не е маловажен. Учудващо много от германските политици са етнически турци, откривателят на новта германска ваксина срещу китайския гост е също етнически турчин.
  Въпросът с гръцките претенции за териториални води е сложен и трябва да се разгледа на преговори. Договорите с Турция след Първата Война са доста несправедливи и в полза на Гърция. Дори на Гърция е била дадена мала Азия с Измир, но Мустафа Кемал Ататюрк изгонва гръцката армия заедно с гръцкото население там. Накратко - има несправедливости и има за какво да се преговаря.

  А конфликтът е безсмислен. Досега не е открит нефт или газ в оспорваните територии. Ако се открие нещо - тогава нека спорят. Това че Турция търси може и да е положително за Гърция, понеже на знам за гръцки проучвания. Винаги може печалбите да се делят, винаги може да се намери някакъв компромис.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 54. 54 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Значи.....според теб излиза следното.....
  Колкото независима и могъща е една държава....толкова по фашист и ислямист е нейния лидер......
  До коментар [#49] от "eti mehter":

  Така е според вас със Ердо, не според мен.
  И какво разбирате под независима? - възползвайки се от международната обстановка може да праща войници където си поиска. И то стига да не прекалява!

  А управлението на Ердо е фашистка диктатура, така че как да го наричаме?
  “Един водач, едно знаме, един нарид”, “Стойте твърдо зад мен като един”. “Велик е турският народ , чуждите завиждат на победите му”. Чии реплики са това, а Ети?


 55. 55 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2042 Неутрално

  Г-жа Меркел се държи доста лицемерно както срещу Турция, така и срещу Русия.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 56. 56 Профил на Koothrapalli
  Koothrapalli
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Санкции срещу Турция, нож с много остриета, а кой държи дръшката? Най вероятно това е целта на Ердоган, да създаде коалиции и съюзи в ЕС и да ги понаскара помежду си. А приемането на Търция в ЕС с 80 мил. (колкота и Германия) означава и
  съответните представители в европарламента, и тогава юздите на Европа се преразделят и падат маските. Дръште се здраво за палците Еуропейциии..........

  уморен от хитрините с които сблъсквам всеки ден
 57. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Весело

  До коментар [#54] от "half truth":

  Така е според вас със Ердо, не според мен.
  И какво разбирате под независима? -
  =====++
  Ха ха..... Ясно.....
  Мария си мечтае за слаба, разединена и светска полу колониална турция (с малка главна буква) ......
  Само че тоя филм вече свърши..... :)

  Bukalemun
 58. 58 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  "Преди година Байдън се беше заканил да сваля Ердо с избори. По тоя повод Ердо твърдеше, че цялата опозиция е в заговор с Америка за преврат. Да не би и ЕС да иска да се включи в заговора?"
  До коментар [#27] от "half truth":

  Да не харесват Ердо е едно, а да отблъскват Турция съвсем различно нещо. Няма да си го позволят, няма да го направят. Защото ако приемат драстични мерки срещу Турция, могат да я загубят окончателно. Опитаха преврат, не успяха. Сега само ще се заканват, за да печелят време.

 59. 59 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3363 Неутрално

  Специално за Меркел Борисов е предвидим, прави това което му нареди.

 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3733 Любопитно

  До коментар [#54] от "half truth":

  А управлението на Ердо е фашистка диктатура, така че как да го наричаме?
  ========
  Ако това беше вярно......ДАЛИ ....
  ..... Турция щеше да приюти над 3 милиона бежанци?
  .....турската държава щеше да дава помощи на над 150 страни по света?
  .....щеше да е възможно при избори....да се гласува за кандидат който лежи в затвора?
  ....в турския парламент щеше да има делегати освен турци....?
  ....в днешна Турция, сезонно щяха да работят хора от много държави, повечето от съседни страни?
  .... Ердоан би казал.... "Ще държа под краката си всякакъв вид етно национализъм"?
  .....турската държава щеше да харчи милиарди за възстановяване и опазване националната идентичност и традиции на десетки етноси като...араби,сюрияни,кюрди,помаци,малакани,заза,черкези....и много други?
  ..... Одрин (примерно) щеше да бъде търговски пристан за всички народи, населяващи Балканския полуостров....?

  И един тънък въпрос...."по ръба"....дето се вика....
  Да речем, че си права.... Или иначе казано..."управлението на Ердоан е фашистко".....
  Как трябва да наричаме правителствата и начина на управление....преди неговото?.....при условие че.....до края на миналото хилядолетие.....хората влиза ха в затвора......дори когато произнася на глас, думата кюрд....?

  Bukalemun
 61. 61 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 405 Весело

  До коментар [#60] от "eti mehter":


  А бе Мехтере, кажи, този не е ли средностатистически избирател и фен на Ердухан? Как мислиш?
  https://www.facebook.com/profile.php?id=100026997636872

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 62. 62 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Така...поне до март ЕС няма да налага санкции на Турция. Междувременно стана ясно и че САЩ ще наложи меки санкции засягащи само въоръжението. Лирата трябваха да се зарадва на такива новини. Ама нищо подобно не се случва. Лирата продължава бавно, но сигурно да пада!
  Следователно капиталовложителите са знаели решението за санкции преди да бъде произнесено.
  Второ следствие има нещо гнило във финансите също и в политиката.
  Трето следствие Ердо е нашия човек за нато.
  ...

 63. 63 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Четвърто следствие. Турция обяви че продължава политиката си в източното средиземноморие и Кипър.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK