Емисиите от парникови газове достигнаха рекордни стойности

Емисиите от парникови газове достигнаха рекордни стойности

© ReutersЕмисиите на парникови газове са достигнали нов рекорд миналата година, поставяйки света на път за средно повишаване на температурата от 3 градуса по Целзий, показва доклад на ООН, публикуван в сряда.


Докладът на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) - поредният, който твърди, че светът е изправен пред екстремни климатични промени - идва в година на отрезвяващи метеорологични крайности, включително бързата загуба на лед в Арктика, както и рекордни горещи вълни и пожари в Сибир и западните части на САЩ.


В понеделник изследователи от европейската служба за изменение на климата "Коперник" заявиха, че миналият ноември е бил най-горещият, откакто се водят записи.
"2020 г. е напът да бъде една от най-топлите в историята, докато горските пожари, бури и суши продължават да нанасят щети", каза Ингер Андерсен, изпълнителен директор на UNEP, цитиран от "Ройтерс".


Годишният доклад за "разликата в емисиите" измерва разликата между очакваните емисии и тези, които съответстват на ограничаването на глобалното покачване на температурата през този век, както е договорено в Парижкото споразумение от 2015 г.


Съгласно глобалния пакт за климата държавите се ангажираха с дългосрочна цел да ограничат средното повишаване на температурата до под 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива и да продължат усилията си да го ограничат още повече до 1.5°С.


Емисиите обаче са нараснали средно с 1.4% годишно от 2010 г. насам, с по-стръмно увеличение от 2.6% през миналата година, отчасти поради голямото увеличение на горските пожари.


Общите емисии на еквиваленти на въглероден диоксид за 2019 г. (GtCO2e) са достигнали нов рекорд от 59.1 гигатона.


Емисиите от парникови газове достигнаха рекордни стойности

© Reuters


Тази година се наблюдава временно намаляване на емисиите, тъй като икономиките се забавиха поради пандемията от коронавирус.


Произтичащият спад в пътуванията, индустриалната активност и производството на електроенергия вероятно ще доведат до 7% намаление на емисиите, се казва в доклада. Това означава намаляване с едва 0.01°С на глобалното затопляне до 2050 г.


Зелените инвестиции в рамките на държавни стимулиращи пакети за изваждане на икономиките от предизвикания от пандемията спад могат да намалят до 25% от емисиите, предвидени през 2030 г.


Такива пакети могат да поставят емисиите през 2030 г. на ниво от 44 GtCO2e - в границите, които дават 66% шанс за поддържане на повишаването на температурата под 2 градуса по Целзий, но все още недостатъчно за постигане на целта от 1.5 градуса.


ООН и Великобритания ще проведат онлайн събитие в събота за отбелязване на петата годишнина от Парижкото споразумение, а правителствата са под натиск да представят по-строги климатични цели преди края на годината.


Все повече страни се ангажират да постигнат нулеви емисии до средата на века, но те трябва да бъдат превърнати в силни краткосрочни политики и действия, се казва в доклада на UNEP.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  От 30 години четем как след 10 години ни е спукана работата.
  Предпочитам да науча какво е количеството на валежите през последното денонощие и как се е отразило на почвата и язовирите.

  Еретик
 2. 2 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  И разбира се, за тези промени са виновни само и единствено парниковите газове, а промяната на формата на Земята, която вероятно е генерирала неимоверно количество енергия, няма нищо общо?

 3. 3 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 448 Разстроено

  Декември 3 градуса над норма за България. Зима на кукуво лято...

  Stef
 4. 4 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  Еми, водата в язовирите пак "някой" я източи.

 5. 5 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Цитат:
  "2020 г. е на път да бъде една от най-топлите в историята
  ----

  Нали покрай Проекта Корона всичко се сниши и затаи, спряха се безцелните мотания с колите насам-натам, производствата надолу, пък файда - йок.

  Значи не в Човека и неговата дейност е работата.

  Може пък да има пряка зависимост - колкото по-малко найлонови торбички се използват - толкова по-топло е, колкото повече "зелена" енергия - толкова по-топло е и пр.

 6. 6 Профил на chironex
  chironex
  Рейтинг: 140 Неутрално

  От 30 години четем как след 10 години ни е спукана работата. Предпочитам да науча какво е количеството на валежите през последното денонощие и как се е отразило на почвата и язовирите.
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов


  Мани ги язовирите, виж дали има вода у бунара. Ако има, значи всичко е затоплистка пропагана.

 7. 7 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":Еми, водата в язовирите пак "някой" я източи.
  —цитат от коментар 4 на ivanpopov


  Да си източим язовирите , та да добием ВЕИ. енергия и да намалим емисиите , е най-малкото което можем да направим за Грета Тунберг.

  Това почна да се прави навред!
  Браво#


  Ето . вече почна да захладнява - значи усилията имат смисъл.

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5372 Неутрално

  "Емисиите от парникови газове достигнаха рекордни стойности"

  Язък за полаганите усилия за намаляването им.

 9. 9 Профил на avtolik
  avtolik
  Рейтинг: 262 Неутрално

  ДПС източиха язовирите, но някак успя да го свържеш с Грета... уникална логика

 10. 10 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 997 Неутрално

  "Тази година се наблюдава временно намаляване на емисиите, тъй като икономиките се забавиха поради пандемията от коронавирус.
  Произтичащият спад в пътуванията, индустриалната активност и производството на електроенергия вероятно ще доведат до 7% намаление на емисиите, се казва в доклада. Това означава намаляване с едва 0.01°С на глобалното затопляне до 2050 г."

  Така трябва да се дават прогнози! За след 30 г. и повече, защото тогава никой няма да си спомня за тях и всякакви щуротии могат да бъдат публикувани. Какво ще е времето след 30 дни не могат да прогнозират(прогнозират, но обикновено не познават), но след 30 ГОДИНИ просто няма как да не са познали!
  Преди 30 г. ни обясняваха, също толкова убедително, че предстои ледников период и ще замръзне планетата. Замръзването и опичането вече ги използваха. С какво ли ще ни плашат след 20-30 гидини??? Вероятно, че ще изчезне въздухът? Или водата?

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Има някои въпроси, като например как се измерват тези емисии и не по-малко важния е, ако измерването е коректно, от кога се измерват, за да направим изводи за тенденции.
  И да не забравяме, в света колко действащи вулкана има и какъв е техния принос в емисиите, както разбира се и пожарите, каквито е имали много преди "хомо сапиенс" да се появи и да подкара колата си.
  И последно, но не и по значение, Дони изкара САЩ от споразумението, Китай и Русия са на друго мнение, Да не говорим за маса територии извън тези споразумения, заселени от недружелюбни индивиди.

 12. 12 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 289 Неутрално

  ДПС източиха язовирите, но някак успя да го свържеш с Грета... уникална логика
  —цитат от коментар 9 на avtolik


  ДПС източиха язовирите не случайно , а за да добият ВЕИ енергия!
  Която се дотира!

  Но майната му на дотирането , бюджетът ще плати - важен е ефектът.
  Намаляване на емисиите, увеличаване на ВЕИ делът, спасяване на Планетата от заливане с вода и загряване!

  А за тебе кое е по-важно. Екологията , или ДПС да е зле?

  Екологията!
  Удри, Грете!

 13. 13 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Болшинството хора няма да им влезе нищо в главите, докато не получат ритник в зъбите. Стана и изключително актуално, всеки втори глупак, без никаква подготовка и познания да си има желязно мнение по всякакви въпроси, изградено от лесни за храносмилане идиотщини от Фейсбук и Ютуб.

  COVID беше измислица, докато не почине някой близък, познат или приятел. COVID беше "обикновен грип" докато не се окажеш "излекуван" с фиброза на белите дробове.

  Няма да се ваксинираш, защото стадо хитри кукловоди искат да те чипират и подчинят съзнанието ти (сякаш има нужда от чипиране, при толкова по-добри средства като Фейсбук например, които доказано работят)

  Така и с климатичните промени - докато не останете без вода години наред, не ви изгори къщата, реколтите станат рекордно слаби и се чудим от къде да внасяме зърно и хранителните стоки ударят тавана - до тогава няма да повярвате на учените.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 14. 14 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 607 Неутрално

  От 30 години четем как след 10 години ни е спукана работата. Предпочитам да науча какво е количеството на валежите през последното денонощие и как се е отразило на почвата и язовирите.
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов
  Мани ги язовирите, виж дали има вода у бунара. Ако има, значи всичко е затоплистка пропагана.
  —цитат от коментар 6 на Chironex


  Има ли вода у бунара и ракия у мазето - сичко е наред. Да си охлади доматите у бунара, да си сипе една ракийка и ич да не им се връзва на затоплистите.

 15. 15 Профил на Evta
  Evta
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":

  Само така, баце! Гледай си задния двор и за останалото ич да не ти пука.. Светът има нужда от редки феномени като теб.

 16. 16 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Болшинството хора няма да им влезе нищо в главите, докато не получат ритник в зъбите. Стана и изключително актуално, всеки втори глупак, без никаква подготовка и познания да си има желязно мнение по всякакви въпроси, изградено от лесни за храносмилане идиотщини от Фейсбук и Ютуб.COVID беше измислица, докато не почине някой близък, познат или приятел. COVID беше "обикновен грип" докато не се окажеш "излекуван" с фиброза на белите дробове.Няма да се ваксинираш, защото стадо хитри кукловоди искат да те чипират и подчинят съзнанието ти (сякаш има нужда от чипиране, при толкова по-добри средства като Фейсбук например, които доказано работят)Така и с климатичните промени - докато не останете без вода години наред, не ви изгори къщата, реколтите станат рекордно слаби и се чудим от къде да внасяме зърно и хранителните стоки ударят тавана - до тогава няма да повярвате на учените.
  —цитат от коментар 13 на mastikata


  Те не вярват на Грета и на активистите..

  Завиждат на ДПС, че печелят от ВЕИ енергията..

  "Източват ни язовирите. Това са Гретенски лъжи "

  Ами ЗАРАДИ ВАС се източва, колкото и да не вярвате!
  За да не ви изсъхне всичко, а отделно - да не се залее Земята с вода!

  За това хидролози, замислят проекти и добиват ВЕИ.
  До 2050 ЕС ще е 100% нулево въглероден..

  "Ама хидролозите печелят милиони"
  Ами да - то цялото ВЕИ печели. Ама ви спасява от заливане.. .. и от изсушаване!

  Екологията , не е ли по-важна от завист и дребни сметки?

 17. 17 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 802 Неутрално

  За бай Ганя учените не са фактор, щото той бил по-учен...

 18. 18 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  До коментар [#7] от "simChо":

  Гретето и аверите й казват и субсидии дават да си изсечем и горите и праим ток от тях, щото щели да порастнат пак.
  И от гащи и папуци може и трябва да се праи ток и затова дават субсидия.
  Те тез субсидии ги взимат от нас преди да ги дадат на другите, ама нищо не можеш да направиш щом си закачен за жицата.

 19. 19 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 289 Неутрално

  За бай Ганя учените не са фактор, щото той бил по-учен...
  —цитат от коментар 17 на Kosta Delev


  Ни на учените вярва, ни на ДПС - "заради тебе го правим", ни на Гретето , дето не си изживя момичето, детството..

  Ей ги, българите ..

  Що тъй правят , тез хора?

 20. 20 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":Само така, баце! Гледай си задния двор и за останалото ич да не ти пука.. Светът има нужда от редки феномени като теб.
  —цитат от коментар 15 на Evta


  Мани ги бе ..
  Светът е едно!

  "Що секат горите ни и ги изнасят"..
  Ами заради ВЕИ ..
  Все ще се намали въглеродният отпечатък..

  Но това простичко нещо, не могат да го разберат ..

 21. 21 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1158 Весело

  Начи нямате и представа, колко се кефя на топлото. Не обичам да е студено. Понасям, ама не обичам. Ако тия 3 градуса се вдигнат не след цял век, а още от другата година, България ще прескочи от умерено-континентален, направо на тропически климат. Ще се кефя на нашите плажове, след като огромните свръхурагани заличат напълно берономорието и климата се стабилизира. Водата на плиткото ще се нагрява до над 30*С за над 4 месеца годишно, направо ще е идеално!

  мурзилка
 22. 22 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Нали спряхме да се пръскаме с дезодорант, какво повече.

 23. 23 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Климатичните мерки се целят в грешния виновник - в автомобилите на вътрешно горене. Това се движи на първо място от Германия, където традиционно Фолксваген имат много силно лоби и изненадващо именно от миналата година те лансират АйДи серията модели.
  За ТЕЦ-овете никой не говори. Ние си мислим, че само с Марица Изток е така, но в цяла Европа въглищата си остават основен енергоносител. Никой няма политическа воля да им посегне заради профсъюзите, затова се говори за някакви въобръжаеми дати за затваряне към 2030 до 2050 г.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  А дали не се дължи на Слънцето.

 25. 25 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#13] от "mastikata":

  Не пий мастика и ще се оправиш. Междувременно не пиши в Нета

 26. 26 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  ЕДИН ОТЛИЧЕН МЕТОД


  за справяне с проклетия въглероден диоксид е масовото засаждане на нови гори... Но защо зелените не го лансират? Много е просто, евтин е. Малко пари могат да "усвоят" глобалните тратстационални компании... Друго си е "Зелената сделка"!

 27. 27 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#26] от "ogp03622986":

  И кой те заблуди така жестоко, че "... не го лансират"?

 28. 28 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Климатичните мерки се целят в грешния виновник - в автомобилите на вътрешно горене. Това се движи на първо място от Германия, където традиционно Фолксваген имат много силно лоби и изненадващо именно от миналата година те лансират АйДи серията модели.
  За ТЕЦ-овете никой не говори.
  Ние си мислим, че само с Марица Изток е така, но в цяла Европа въглищата си остават основен енергоносител. Никой няма политическа воля да им посегне заради профсъюзите, затова се говори за някакви въобръжаеми дати за затваряне към 2030 до 2050 г.
  —цитат от коментар 23 на Густав

  Затвориха ги бе, споко..

  Премина се на нисковъглеродни горива .. биомаса, твърди битови отпадъци, а-у ..

  -------------
  .."Biomass for energy continues to be the main source of renewable energy in the EU , with a share of almost 60%.
  The heating and cooling sector is the largest end-user, using about 75% of all bioenergy. Bioenergy contributes to the EU’s energy security, as most of the demand is met from domestically produced biomass (about 96% in 2016). Forestry is the main source of biomass for energy (logging residues, wood-processing residues, fuelwood, etc.). Wood pellets, mainly for heating and electricity production, have become an important energy carrier.
  Germany, France, Italy, Sweden and the UK are the largest bioenergy consumers in absolute terms, while the Scandinavian and Baltic countries, as well as Austria, consume the most bioenergy per capita.
  Bioenergy can play a key role in achieving the EU's renewable energy targets for 2030 and beyond. However, biomass for energy must be produced, processed and used in a sustainable and efficient way in order to optimise greenhouse gas savings and maintain ecosystem services"

  А ние спрехме Ковачки , по този път .. мани, мани ..

 29. 29 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 802 Любопитно

  Начи нямате и представа, колко се кефя на топлото. Не обичам да е студено. Понасям, ама не обичам. Ако тия 3 градуса се вдигнат не след цял век, а още от другата година, България ще прескочи от умерено-континентален, направо на тропически климат. Ще се кефя на нашите плажове, след като огромните свръхурагани заличат напълно берономорието и климата се стабилизира. Водата на плиткото ще се нагрява до над 30*С за над 4 месеца годишно, направо ще е идеално!
  —цитат от коментар 21 на Маршалов


  Ми значи най-гот ще ти бъде да се запали зиме къщата на съседа, че приятно да се погрееш...?!?

 30. 30 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  От 30 години четем как след 10 години ни е спукана работата. Предпочитам да науча какво е количеството на валежите през последното денонощие и как се е отразило на почвата и язовирите.
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов


  До преди няколко година проблема го наричаха увеличаване на температурата на земята, дори Парижкото споразумение сложигорна граница от 2 градуса, като за целта редица дестрикции за много държави!

  Обаче средната годишна температура не се е дигнала дори с половин градус от 10 години! Ми тя ако знаеше би се дигнала! Ха, ха ...

  Сега явлението има ново име, климатични промени, за който някои президенти казаха, че е фейк и извадиха страната си от споразумението от Париж!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK