Има сделка за бюджета на ЕС - Полша и Унгария оттеглиха ветото

Премиерите на Полша и Унгария, Матеуш Моравецки и Виктор Орбан, на днешното заседание.

© Associated Press

Премиерите на Полша и Унгария, Матеуш Моравецки и Виктор Орбан, на днешното заседание.Варшава и Будапеща се отказаха от ветото на европейския бюджет и фонда за възстановяване на обща стойност 1.8 трлн. евро, след като изпаднаха в изолация заради нежеланието си да подкрепят обвързването на евросредствата и достъпа до тях с върховенството на закона.


Това направи възможно съобщението на президента на Европейския съвет Шарл Мишел на среща на евролидерите в Брюксел, която тече в момента.


"Сделка за "МФФ (многогодишна финансова рамка или седемгодишния бюджет - бел. ред.) и Възстановителния фонд! Сега можем да започнем с прилагането и да изградим наново икономиките си," написа Мишел в "Туитър." "Знаковият ни пакет за възстановяване ще ускори зеления и дигитален преход."

България ще получи 11.5 млрд. евро от политиките за сближаване на ЕС в идните седем години - 5 млрд. за регионално развитие, 2 млрд. за заетост, 1.5 млрд за околна среда, 1 млрд. за енергиен преход и т.н. Повече четете тук, а обща картина на бюджета можете да откриете тук.

От вчера насетне, когато източници във Варшава дадоха сигнал за предстоящия компромис, се очакваше официално потвърждение, че правителствата на Матеуш Моравецки и Виктор Орбан няма да блокират бюджета, след като са приели предложение, отправено от Германия.


"Ел паис" пише, че Моравецки и Орбан са променили позицията си в замяна на минимални отстъпки, изразяващи се в декларация, с която ЕС гарантира, че няма да прилага новия регламен за върховенството на закона по дискриминационен начин и дава възможност те да се съгласят, без това да изглежда като унижение в столиците им. Единствената съществена отстъпка е нуждата Европейският съд да се произнася, преди да се пристъпи към спиране на средствата за дадена членка съгласно новия механизъм.


Според вестника това ще улесни приемането на друго тежко за някои евролидери условие - смяната на климатичната цел за 2030 г., при която намаляването с 40% на парниковите газове спрямо нивото от 1990 г., договорено досега, става по-амбициозно - новата цел е 55 на сто.


Пакетът, който лидерите усвояват в последния момент, е на стойност 1.074 трлн. (бюджет за 2021-2027 г.) и фонд за възстановяване от коронавирусната криза (750 млрд. евро).


"Ел паис" нарича постигнатия компромис брошка на ревера на германското председателство на Съвета на ЕС в момент, когато германският канцлер Ангела Меркел за последен път е на Европейски съвет в качеството на лидер на страна председател, тъй като няма да е кандидат за канцлер на следващите избори в края на септември 2021 г.


"Германия работи усилено, за да изглади различията и да намери решения за тревогите на Полша и Унгария, докато по същото време утвърди механизма за върховенство на закона така, както е договорен с Европарламента," каза Меркел при пристигане на срещата, предава думите ѝ "Ройтерс". Малко преди това тя нарече днешната среща "момент на истината".


Повече за това как се обвързват достъпът до евросредства с върховенството на закона четете тук.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK