Съд в Австрия обяви за дискриминация забраната момичета - мюсюлманки да носят забрадки

Консервативният канцлер Себастиан Курц в момента е в коалиция с левите Зелени, но коалиционното им споразумение включва много политики, въведени по времето на коалицията с Партията на свободата, включително план за разширяване на забраната на забрадките и за ученичките на възраст до 14 години.

© Associated Press

Консервативният канцлер Себастиан Курц в момента е в коалиция с левите Зелени, но коалиционното им споразумение включва много политики, въведени по времето на коалицията с Партията на свободата, включително план за разширяване на забраната на забрадките и за ученичките на възраст до 14 години.Австрийският конституционен съд реши, че законът, забраняващ носенето на забрадка от момичета на възраст до 10 години в училище, е дискриминационен, като отмени мярката, въведена от управляващите консерватори по времето, когато бяха в коалиция с крайнодясната Партия на свободата, съобщи Ройтерс.


Законът не споменаваше конкретно забрадките, а забраняваше "религиозно облекло, свързано с покриването на главата". Съдът обаче прецени, че забраната явно е насочена срещу мюсюлманските забрадки. "Селективната забрана (Е.) се отнася изключително до ученичките-мюсюлманки и по този начин ги отделя по дискриминационен начин от останалите ученици", каза председателят на съда Кристоф Грабенвартер.


Консервативният канцлер Себастиан Курц в момента е в коалиция с левите Зелени, но коалиционното им споразумение включва много политики, въведени по времето на коалицията с Партията на свободата, включително план за разширяване на забраната на забрадките и за ученичките на възраст до 14 години.


Структурата, която официално представлява мюсюлманите в Австрия, Общността на ислямската вяра, която подаде жалбата до Конституционния съд, приветства решението. "Осигуряването на равни възможности и самоопределение за момичетата и жените в нашето общество не се постига със забрани", се казва в изявление на организацията. /БТА

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Това му се вика прогрес. Навремето са ги спряли при Виена, сега сами им отварят пътя към ислямски халифат. Между другото, колко църкви има в Саудитска Арабия, за един приятел питам?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Забрадки може.
  Фереджета не може.
  Щом си на обществено място - нямаш право да си криеш лицето.

 3. 3 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 554 Неутрално

  В недалечно бъдеще очаквам женитбата със 6-9 годишни да бъде обявена за дискриминация. Все пак Айша е едва шестгодишна, когато Мохамед я взима за жена. В исляма този брак легитимира за столетия напред браковете с малолетни момичета.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 4. 4 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Докато във варварския ислямски свят християните са подложени на гонения, в разкрачената като ханджийска порта Западна Европа мюслитата получават ВИП обгрижване, разбира се от левите бездарни психопати.....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 5 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Малко са Ви атентатите.... като идват в Европа да се съобразяват с нашите ценности, ние като ходим по техните места как се съобразяваме за облекло, поведение и носене на религиозни символи...

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 6. 6 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Да вземе съдът в Австрия да обяви забрадките задължителни в училище така още по малко дискриминирани ще се чувстват учениците. Скоро този комплекс, който австрийцте получиха след като сънародника им задължи евреите да носят жълтии звезди няма да го преодолеят.

  Свободата, Санчо...
 7. 7 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 480 Любопитно

  До коментар [#2] от "atmanpg":

  Забрадки може.Фереджета не може.Щом си на обществено място - нямаш право да си криеш лицето.
  —цитат от коментар 2 на atmanpg


  Аз пък мислех, че сега фереджетата са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за всички. Кога са го отменили?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 8. 8 Профил на spr1364o446
  spr1364o446
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Самият закон е сбъркан, забрадките не са религиозно облекло. Ако забранят носенето на забрадки изобщо (в училище - уточнявам за бавноразвиващите, макар да се разбира от контекста на статията), съдът нема да има за какво да се хване.

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  И сега тоз съд независим ли е или не? ;)

  Питам тука за един приател? ;)

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Споко като стане шериат ще станат задължителни :)

 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  Всяко време със своите си ценности. По соца в НРБ а и в Царство България всички ученици са били с униформи. Считале се е, че така се заличава материалното неравенство между децата. После униформите са премахнати, защото било уравновиловка и подтискало децата. Сега пък е проблем, че ефин ходил със скъпи дрехи а друг с дрехи от немските бакалии. А някои със забрадки ... Няма угодия.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 12. 12 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Съдът е казал, че е проблем, че е насочено само към конкретна група. Ако забранят всички религиозни символи за всяка възраст в училищата, ще е най-добре.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 13. 13 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 349 Неутрално

  И сега тоз съд независим ли е или не? ;)Питам тука за един приател? ;)
  —цитат от коментар 9 на realguru

  Разбира се! Един съд е независим и свободен когато подкрепя розово-марксистката политическа доктрина. Ако не я подкрепя значи е зависим от мафията и трябва да се реформира по румънски модел.

  "Нашите деца не получават образованието, от което имат нужда. Те трябва да бъдат обучавани в традиционните морални ценности, но вместо това им се казва, че имат изконното право да бъдат гей. Това е измама, която ги отклонява от верния път в живота." - Маргарет Тачър, 1987
 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1020 Любопитно

  А по бански само може ли?

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  Когато правната система и апарат престават да служат на интересите на обществото, което ги е институирало, те реябва да бъдат заменени. В противен случай следва разпад на държавата. Не бива концепцията за индивидуалната свобода и право на избор на отделния индивид, да се превръщат в инструмент запълзящо налагане на една средновековна уредба на обществото, при това от хора, влязли в страната с мотива, че искат да се отърват именно от нея.

 16. 16 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  Съдът е казал, че е проблем, че е насочено само към конкретна група. Ако забранят всички религиозни символи за всяка възраст в училищата, ще е най-добре.
  —цитат от коментар 12 на fpyyh


  Другите религии са узряли до степен, да предоставят възможност за духовно развитие на индивида, без да му пречат в обществената интеграция.

 17. 17 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  А по бански само може ли?
  —цитат от коментар 14 на Веселин Дечев


  Може! Но само в училищния басеин. И да не вземеш да дойдеш с бански за мюсулманки, какъвто беше показан на изложение в СА!!!

 18. 18 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Тоя закон беше само за да подклажда мюсюлманския сепаратизъм. Забраната се отнасяше за момиченца до 11г. Както е заключил съдът, тия работи не стават със забрани.
  Образование и социално приобщаване трябват.

 19. 19 Профил на cbt38646154
  cbt38646154
  Рейтинг: 0 Неутрално
 20. 20 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  В недалечно бъдеще очаквам женитбата със 6-9 годишни да бъде обявена за дискриминация. Все пак Айша е едва шестгодишна, когато Мохамед я взима за жена. В исляма този брак легитимира за столетия напред браковете с малолетни момичета.
  —цитат от коментар 3 на Мизийски


  В оправдание на мюсулманите, ще спомена, че макар и да я е взел за жена на 6г възраст, той е консумирал брака си едва когато тя е била 12-14 годишна. Т.е. когато онзи горе е решил, че женският индивид може да се включи в демографската фаза на обществото. Между другото, бракове между 13-15г съвсем не са рядкост за българското население, дори в началото на 20-и век.

 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  "Селективната забрана (Е.) се отнася изключително до ученичките-мюсюлманки и по този начин ги отделя по дискриминационен начин от останалите ученици", каза председателят на съда Кристоф Грабенвартер."
  =========
  Глупости. Забраната пречи на желаещите да се самодискриминират.
  Но при подобни забрани кръстчетата също трябва да се забранят.
  Изобщо, не е работа на децата да се правят на попове и ходжи.

  Еретик
 22. 22 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 218 Неутрално

  в разкрачената като ханджийска порта Западна Европа мюслитата получават ВИП обгрижване, разбира се от левите бездарни психопати.....
  —цитат от коментар 4 на venci4  Тази опорка няма връзка с реалноста. Историята ще помни че Западна Европа е полазена с пришлеци по времето на конзерваторите Меркел, Дейвид Камерън, Силвио Берлускони , Никола Саркози ...

 23. 23 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  А маски мои ли?
  —цитат от коментар 19 на cbt38646154


  С мацки, не само "мои", но и "требе"!

 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4464 Разстроено

  Скоро ще настъпи времето когато ще трябва да забравим за Европа, тази Европа с която израснахме.....😢

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Това са млади хора , едва ли им харесва да се отличават от съученичките си
  облечени модерно, проблема е във родителите им. Те се опитват да запазят
  по някакъв начин традиция и идентичност на културата си, но във модерното
  общество изглеждат нелепо !!!

 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  Като ви превземат ислямистите, от право и закон изобщо няма да има нужда в Австрия ! Нито от КС ! Така става с общества и държави, които живеят откъснати от реалността..

 27. 27 Профил на Georgi Mihaylov
  Georgi Mihaylov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  “Осигуряването на равни възможности и самоопределение...”. Самоопределяне предопределено от месторождение и семейна среда. Но това е друга тема.

 28. 28 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  той е консумирал брака си едва когато тя е била 12-14 годишна
  До коментар [#20] от "ivanpopov":

  Някой да не му е светил. Харесал си за жена момиченце на 7г. и се обенил за него. Това е фактът. Останалото е фантазия.

 29. 29 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#1] от "rumen_s":
  1

  rumen_s
  Рейтинг: 1618
  10:03, 12 дек, '20 / Неутрално
  Това му се вика прогрес. Навремето са ги спряли при Виена, сега сами им отварят пътя към ислямски халифат. Между другото, колко църкви има в Саудитска Арабия, за един приятел питам

  Питай твоя приятел да ти каже, колко христиени има там. ........ мда
  Или викаш, ще построим Детска градина, и после ще правим и деца. Мда

 30. 30 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2433 Весело

  Аз като казвам, че най-сериозен проблем в световен мащаб представлява превзетата от крайни марксисти съдебна система никой не ми вярва. В цяла Западна Европа, САЩ, Канада и т.н. съдиите са правоверни марксисти и се изживяват като активисти, а не като съдии. И тук пак. Тия викнали ли са някой специалист по ислям да го препитат? Викнали са друг път. Щото ако бяха викнали щеше да им каже, че забрадки се слагат на 12 години, а това преди тази възраст няма нищо общо с исляма (не че одобрявам и другото), а е плод на пещерен манталитет.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 31. 31 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1126 Весело

  Няма проблем, ще им народят още виенски стрелци, като оня от преди месец. Честитио!

 32. 32 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 299 Неутрално

  бах, теа унгарски сосроиди, да го вкарат с 200 на метрополията :)))

 33. 33 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  той е консумирал брака си едва когато тя е била 12-14 годишнаДо коментар [#20] от "ivanpopov":Някой да не му е светил. Харесал си за жена момиченце на 7г. и се обенил за него. Това е фактът. Останалото е фантазия.
  —цитат от коментар 28 на half truth


  Предвид чергарския начин на живот на арабите, от онова време, и живота в палатки, тясно разположени една до друга, не само че е факт, но вероятно са документирали дори дълбочината на проникване, във всяка фрикция, предвид това, че става дума за духовния водач. Между другото, практиката е разпространена и днес в много общества от Северна Африка, където жената или официалната любовница се преселват в къщата на съпруга за дълго преди официалното започване на брака. Това, че подобни отношения изглеждат на нас европейците, като противоестествени или даже извратени, не значи, че на тях, в собствения им хабитат, не вършат работа. Проблем става, когато се преселват тук и не само продължават да практикуват обичаите си, довели до разруха на страната им, но дори имат наглостта да се опитват да ги налагат на нас.

 34. 34 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 480 Разстроено

  Така се почва!Първо забрадки,после мечити,джамии и накрая....Аллаху акбар,хиджаб и тн.!Справка,Германия!

 35. 35 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  До коментар [#20] от "ivanpopov":

  Всъщност според хадитите е била на 9, когато я е консумирал.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 36. 36 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Нещо не ми се вързва-там бяха атентатите и те добричките съдии-мъдии са взели някое евро.Австрия е царството на препраните пари.

 37. 37 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Правилно. Трябва да важи за всички съществуващи почитатели и фанатици на детски приказки, ака религии.

 38. 38 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  Правилно решение.
  А някои да не бъркат забрадките и фереджетата !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 39. 39 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  Спомням си времето, когат спортистките мюсюлманки се състезаваха със спортни екипи както другите състезателки, а не омотани с дрехи от главата до петите. Тогава Иран беше светска държава, жените от просветените слоеве на обществото се обличаха по европейски без забрадки. Така беше и в много други мюсюлмански държави.
  Ататюрк премахна забрадките в училища и университети в Турция още някъде през 30-те години на миналия век! Той превърна църквата Света София (тогава джамия) в музей.
  А сега какво наблюдаваме? Обратен процес на връщане към средновековието, маскиран като зачитане на лични права. И най-жалкото е, че това става в Европа и се приветства от партии и движения, които са се самопровъзгласили за "прогресивни". Голям прогрес, няма що!

 40. 40 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Тогава Иран беше светска държава, жените от просветените слоеве на обществото се обличаха по европейски без забрадки.
  —цитат от коментар 39 на pamela

  Дори в Афганистан е било така.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 41. 41 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 851 Неутрално

  С оглед на бъдещата геополитическа обстановка(Халифат на запад и псевдоосманска империя на югоизток и още една псевдоримска на североизток), призовавам правителството да поеме кампания за масово сменяне на религията или за въоражаване с ядрени оръжия.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 42. 42 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#30] от "Тюфлекчия":

  Не е само съдебната система, цялата "интелигенция" е превзета от троцкисти и прогресивисти. След всяка изминала година започвам да разбирам защо мустакатият грузинец изби толкова народ. Апропо ето интересна статийка която се доближава близко до темата с левичарският проблем.
  https://move.bg/quo-vadis-homo-liberalis?fbclid=IwAR0qz6PmhguRFp2rWNOJhDc4tPZEJjX8QX7WACwj14swkBPcrQ_781Qg9Ck

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 43. 43 Профил на Stan Todorov
  Stan Todorov
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#5] от "angevins":

  Точно така. Нека се съобразяват с европейските ценности..а именно че всеки човек може да се облича както си поиска. Защото всички сме различни и европейските ценности и моите ценности ми казват да уважавам различния от мен. Защото няма нищо общо между ценностите и културата на развита и цивилизована Европа и "ценностите" на балканския Бай Ганьо.

 44. 44 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Весело

  До коментар [#11] от "DDR":

  Срещат се и по-глупави забрани. Например пред вратата на СЦЗ виси забрана за внасяне на затворниците на потници и джапанки, тъй като не било благоприлично.

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Как издевателстват над децата, Не вярвам едно дете , по свое желание, да ходи стегнато със забрадка.

 46. 46 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Весело

  До коментар [#33] от "ivanpopov":

  В Индия "бракът се счита от религиозната церемония, която по-скоро за нас би била годеж" /Ценз ъф Индиа, 1900/, така че е имало "омъжени във възрастовата група под 5 години. Те също са били отглеждани в домакинството на "мъжа си". Случаи на подобни "бракове" имаше още в началото на 1970-те години.
  В Китай също е бил разпространен т. нар. "малък брак", при който малки момичета се отглеждат в дома на бъдещия си съпруг, но там, за разлика от Индия, церемонията се провежда едва през пубертета и бракът се счита от нея.
  Въобще практиката е била древна - при аборигените от С.Австралия средната брачна възраст при момиченцата е била 9 години, като са се женели за мъже средно на 43 години /от 35 до 55 години/. Брачната възраст се е определяла от достигането на възраст, през която да изпълняват традиционните женски занимания, домакински и стопански. Консумацията на брака е била по-късно.
  Впрочем, в Англия до 1753 година родителите имат право да сгодяват децата си след навършване на 7-годишна възраст и да ги омъжват след достигане на 12 години за момичетата и 14 - за момчетата. Едва през 1930 година минималната брачна възраст е повишена.
  Това е наследство в Англия и Англиканската църква от католическата /там също минималната брачна възраст също е 12 години за момичетата и 14 за момчетата/. Същото е и в православната църква - според светите отци и византийското законодателство минималната брачна възраст е 12 години за момичетата и 14 за момчетата, като до 30 години те нямат право да се женят по свое желание, а родителите/настойниците им избират съпруг. Само овдовелите и малобройните разведени младежи от двата пола са могли сами да си избират съпруг /Ив Левин, Сексът в обществото на православните славяни/.
  При отсъствието на регистри и документи за раждане дори тези минимални граници са били пренебрегвани, когато се е считал бракът за изгоден.
  За отглеждане на момиченце от възрастен ерген с цел бъдещо встъпване с него в брак в Серес през 1930-те години съм слушал от майка си /не е била тя това момиченце, а нейна съученичка/.

 47. 47 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Ако попиташ някой (някоя, някое ........):
  Трябва ли да има силово налагани от държавата и обществото расови и етнически разделения, ограничения върху секс практиките и религиозните ритуали?
  Ще скочат - ама не, не и не!!!
  Защо тогава тези същите се борят за привилегии, квоти и финансови бонуси към горе изброените?!

  Живял съм във времето на партийните привилегии.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 48. 48 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Нека се съобразяват с европейските ценности..а именно че всеки човек може да се облича както си поиска. Защото всички сме различни и европейските ценности и моите ценности ми казват да уважавам различния от мен. Защото няма нищо общо между ценностите и културата на развита и цивилизована Европа и "ценностите" на балканския Бай Ганьо.
  —цитат от коментар 43 на Stan Todorov


  Другарю марксист, европейските ценности и българските ценност са формирани въз основа на един и същ многовековен фактор - християнската религия!
  Не кради, не лъжи, не убивай, не пожелавай ... и т.н., когато имаш повече сподели със ближния.

  За съжаление едни твои леви съмишленици 45 години бяха забранили тази религия, защото вярваха, че могат да наложат тяхната чрез сила - доносници и милиция - но се оказа, че също като тебе не разбират от къде идват ценностите и създадоха нация от безверници и Бай-Ганьовци.

  Вярно, че и след освобождението има бай-ганьовски елементи, но не може да очакваш да сме най-солидната християнска държава след 500 години господство на мюсюлмани по тези земи. Религията не се подсилва по същия начин като примерно една централно-европейска държава където всички висши постове до върха на държавата са християни и подсилват вярата в религията ежедневно.

  По същия начин като комунистите обаче в ЕС твоите леви европейски съмишленици се опитват в 21 век да избутат вековната християнска религия и да настанят своите леви убеждения. Да видим какъв ще е резултата.

 49. 49 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Весело

  До коментар [#48] от "everlast666":

  Е, да, ама в Новия завет пише, че жените трябва да си покриват главата или да си отрежат косата!

 50. 50 Профил на kjf47693753
  kjf47693753
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е какво толкова и е на забрадката? По нашите ширини традиционно е носена забрадка!
  Ако не вярвате , вижте картини на Стоян Венев, Майстора, и т.н.
  Малките момиченца с три пиърсинга на носа ли са по-нормални?

 51. 51 Профил на kjf47693753
  kjf47693753
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Почитателите на християнската религия, са избили най- много хора, до сега, по света!
  И не говоря само за инквизицията!
  Фанатиците са опасни!

 52. 52 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  До коментар [#50] от "kjf47693753":

  По принцип и трите аврамически религии - юдаизъм, христианство и ислям изискват жените да си покриват косите. Особено омъжените.
  През първата половина на 20-ти век забрадката е задължителна за българките на село. СКваляла се е само нощем. Когато се въвеждат личните карти се стига до протести заради изискването да се снимат жените без забрадки /Атанас Мочуров, ок. 1985, Мамо, ти си плакала - автобиографична повест/ в Търновско."Мене мъжът ми не ми е виждал косите, а сега този тука да ме гледа! - казва бабата на автора.
  В старото Баварско право да смъкнеш забрадката от главата на жена се е приравнявало с изнасилване и се е наказвало съответно със смърт.
  В Западна Европа забрадката е заместена с боне или шапка /за по-богатите/, но поне частичното покриване на косата остава задължително до Първата световна война. До Втория Ватикански събор в католически храм е задължително жените да покриват косите си поне с носна кърпа.

 53. 53 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  До коментар [#51] от "kjf47693753":Почитателите на християнската религия, са избили най- много хора, до сега, по света!

  Испанската инквизиция за няколко века е осъдила 350 хиляди души, от тях 35 хиляди на смърт.
  Йосиф Висарионович и Адолф Хитлер са унищожавали повече за няколко месеца.

 54. 54 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2243 Любопитно

  До коментар [#52] от "Patsis":

  Все пак е 2020 година в Европа, все още светска.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на sxd25692278
  sxd25692278
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#52] от "Patsis":

  Това не е вярно.Забрадките са носени за друго. Само като се влиза в църквите винаги е било така и сега е така,макар маи не се спазва.Чети повече.

 57. 57 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  До коментар [#54] от "etty1":

  Именно - която е вярваща християнка, еврейка или мюсюлманка, да покрива косите си, която е невярваща - да не ги покрива. Това е светкостта.
  Иначе имаме наложена задължителна гражданска религия.

 58. 58 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3884 Неутрално

  До коментар [#56] от "sxd25692278":

  Прочетете посланията на Св.Ап.павел, там е обяснено за какво са носени забрадките.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK