Високата смъртност в Италия отново повдига неудобни въпроси

Високата смъртност в Италия отново повдига неудобни въпроси

© Associated PressИталия отново постави нежелан от никого рекорд. Отчете най-високия в Европа брой на смъртните случаи от коронавирус, след като здравната система отново не успя да защити възрастните и правителството се забави с налагането на нови ограничения. Това не трябваше да се случва. Италия беше първата западна страна, върху която се стовари COVID-19, и след огромна вълна от смъртни случаи тя постави заразата под контрол.


Италия имаше достатъчно време и опит, преди през есента да удари втората вълна на заразата. Тя регистрира новите големи огнища на коронавируса след Испания, Франция и Германия. И въпреки това вирусът се разпространи бързо и повсеместно и Италия отбеляза близо 29 хил. смъртни случая от 1 септември насам. "Очевидно трябва да помисли защо се случва това", заяви пред държавната телевизия Гуидо Раси, бивш изпълнителен директор на Европейската фармацевтична агенция, след като Италия отбеляза рекорден за цялото време на пандемията брой от 993 смъртни случая за един ден. "Това число от близо 1000 починали за 24 часа е много над средните показатели за Европа."


В събота Италия регистрира още 649 жертви, с което официалният им брой достигна 64 036. Като се има предвид, че официалните данни на британското правителство тогава бяха за 64 024 смъртни случая, Италия изпревари Великобритания, макар че данните на университета "Джонс Хопкинс" късно в събота все още показваха, че Великобритания е водеща в Европа с 64 123 починали. Смята се, че и двете цифри са много по-ниски от реалните поради пропуснати случаи на заразяване, ограничени тестове и различни критерии при броенето.
Италия поведе в тази позорна класация, въпреки че има 6 милиона жители по-малко от 66-те милиона във Великобритания, като изостава само след далеч по-големите САЩ, Бразилия, Индия и Мексико. Според преброяването на "Джонс Хопкинс" Италия има най-голям брой смъртни случаи на 100 000 жители сред най-засегнатите страни.


Здравните експерти посочват, че Италия е на второ място по застаряване на населението след Япония, а възрастните са най-уязвими към вируса. Средната възраст на жертвите в Италия се колебае около 80 години, освен това 65 на сто от починалите от COVID-19 в Италия са имали три или повече здравословни проблема, преди да дадат позитивен тест, например високо кръвно или диабет, според италианския Висш здравен институт.


Но това не обяснява пълната картина. Германия има подобно като възрастова характеристика население, но жертвите ѝ са една трета от тези в Италия, и то при по-голямо население - 83 милиона. Германия отбеляза в петък рекорден брой смъртни случаи - 598, а общо починалите са 21 500. Анализаторите посочват, че


в дългосрочен план Германия има по-високи разходи на глава от населението


за здравеопазване, което е довело до по-висок капацитет на интензивните отделения, по-добри възможности за тестване и проследяване и по-добро съотношение на лекарите и сестрите към общия брой на населението. Но освен това тази есен Германия по-рано наложи ограничителни мерки, те бяха по-строги, а сега ги затегна. "Ако успеете да действате по-бързо, дори и мерките да са малко по-леки, те работят по-добре, отколкото резки действия малко по-късно или прекалено късно", заяви Матео Вила, изследовател в Института за международни политически изследвания, базиран в Милано център за анализи. Според него Италия е чакала прекалено дълго, след като броят на случаите на заразяване започна да нараства през септември и октомври, преди да наложи ограничения, и не е подсилила достатъчно медицинската си система по време на лятната пауза.


"Ако погледнете Франция и Великобритания, ще видите, че Италия се справи много по-зле, заяви той. А ако погледнете към сравнимо население със сходни демографски характеристики, каквото е германското, Италия се справи много по-зле."


С опасенията, че съвсем скоро предстои още една вълна от случаи на заразяване, имайки предвид ходенето на гости по Коледа и зимния грипен сезон, мнозина се чудят колко още хора ще умрат. Лекари обвиниха системните проблеми с италианската здравна система, особено в най-тежко засегнатия регион Ломбардия, за липсата на адекватна реакция. Те посочиха


повишаването на броя на частните болници в Ломбардия през последните години


за сметка на държавните. Изтичането на мозъци и бюрократичните спънки доведоха до по-малко доктори, започващи практика, а общопрактикуващите лекари се оплакаха от липса на подкрепа, въпреки че са гръбнакът на системата. Близо 80 000 италиански здравни работници бяха заразени, а 255 лекари умряха. "Поискахме налагане на карантина в началото на ноември, защото ситуацията в болниците вече беше трудна", казва д-р Филипо Анели, ръководител на лекарската асоциация на страната. "През пролетта видяхме, че това работи и ни позволи да се измъкнем от хватката на ковид. Ако това беше направено, днес вероятно числата щяха да спадат."


Но през есента италианското правителство се противопостави на повторното налагане на национална карантина, знаейки какво опустошителното отражение би имала тя за икономиката, която тъкмо започваше да се съживява след пролетното спиране. Вместо това на 3 ноември правителството раздели страната на три рискови зони с различни ограничения. Но към този момент броят на заразените се беше удвоявал всяка седмица от близо месец и болниците в Милано и Неапол вече бяха претоварени.


Освен това Италия беше зле подготвена в началото на пандемията. Тя имаше по-малко легла в интензивните отделения на глава от населението от средното за развитите страни. А през последните седмици журналистически разследвания отбелязаха, че Италия не е осъвременявала плана си за подготовка за грипна пандемия от 2006 г., което може би обяснява първоначалния недостиг на защитна екипировка и хаотичната първа реакция на пандемията. Доклад на Световната здравна организация, който беше публикуван и след това незабавно свален от сайта на СЗО, отбеляза, че


италианският план от 2006 г. просто е бил "препотвърден през 2017 г.",


без да се осъвременява. Докладът посочва, че планът е бил "по-скоро теоретичен, отколкото практически" и при появата на COVID-19 всичко се е объркало. "Неподготвени за подобен поток от тежко болни пациенти, първоначалната реакция на болниците беше импровизирана, хаотична и креативна", се казваше в доклада.
Здравната агенция на ООН заяви, че е свалила доклада, защото е съдържал "неточности и несъответствия", а след това е решила да не го публикува отново, защото е разработила други начини за оценка на реакцията на страните.


Освен това Италия се класира на 31-во място между Индонезия и Полша в проведено през 2019 г. проучване на 195 държави, съставено от Глобалния индекс за здравна сигурност, който оценява способностите им за реагиране на пандемия или друга здравна криза. Италия е отбелязала особено лоши резултати в реакцията на извънредни ситуации, подготвеността и комуникацията със здравни работници по време на криза. Представители на правителството признават, че са били хванати неподготвени, но защитават категорично реакцията си на повторната поява на болестта като научнообоснована и пропорционална с цел да се предотврати колапс на икономиката. В четвъртък Доменико Аркури, специален комисар по свързаните с коронавируса въпроси, заяви, че въведените през ноември ограничения изправят кривата на заразяването.


"Дневният брой на заразените намалява, броят на приетите в болница намалява, броят на хората, които за нещастие са приети в интензивни отделения, намалява", каза Аркури.


Това е слабо утешение за Марчела Пола, която на 6 декември обяви смъртта на 90-годишната си леля, казвайки, че тя се е заразила с коронавируса в болница през октомври след усложнения, последвали ангиопластика. "Леля ми беше силна, с трентинска жилка", написа Пола, обяснявайки публикуваната изключителна снимка на леля си. На направената тази година снимка тя се е изправила на гимнастически халки. "Искам да я помня такава, макар че ме измъчва мисълта за нея и толкова много други, умиращи сами и след това поставени в чувал за трупове."/БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 158 Неутрално

  А в България не повдига. В джипката всичко е наред.

 2. 2 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Въпросът е един - и там ли беснеят по дискотеки и ресторанти и не спазват мерките?

 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  Неудобно въпроси като например - имат ли български ген италианците?

 4. 4 Профил на eston
  eston
  Рейтинг: 14 Неутрално

  "....Това е слабо утешение за Марчела Пола, която на 6 декември обяви смъртта на 90-годишната си леля, казвайки, че тя се е заразила с коронавируса в болница през октомври след усложнения, последвали ангиопластика. ...."

  О чудо и невиждана трагедия. Хора на преклонна възраст умират!!

  Моля дайте още информация. Това не може да е истина!!!

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Аз не мисля, че сега проблемът е в здравната система, име нещо, което явно не виждаме.
  Има нации, които са по-уязвими. Като цяло Европа е най-зле, както и двете Америки.
  Като цяло по-богатите държави страдат повече. Нещо друго не знаем за този вирус, ще се разбере след време.

 6. 6 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Починалите за един ден в Италия са 4 пъти повече от България. Населението е 8 пъти повече ...

 7. 7 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Починалите за един ден в Италия са 4 пъти повече от България. Населението е 8 пъти повече ...
  —цитат от коментар 6 на lemonadejoe


  Стига манипулации, от началото на пандемията в Италия 1076 починали на 1 мил. население, а в България 821

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Може да не са умрели всички от Ковид!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на nxh27649618
  nxh27649618
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Само че Италия е с 15,9 жертви на 100 000 жители за последните две седмици, а България с 26,8. Също така, съдейки по първата вълна, италианците хващат 2/3 от жертвите, а България в момента 1/3, останалите излизат в НСИ по обща смъртност. Тоест, разликата отива към 3-4 пъти по-голема смъртност в България спрямо Италия. Така че, пишете за България по-добре и търсете отговорни за ситуацията.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":

  Ми, не е сложно до се обясни.
  В богатите държави има много повече много по-стари хора...
  А в Италия въздухът е най-мръсен в Европа. Особено в северната част, къдено са и най-старите хора.

 12. 12 Профил на kingston
  kingston
  Рейтинг: 395 Разстроено

  Илюзията за контрол , завладяла западните елити е нещо , на което ще се смеем след време. Контрол няма, това е природна стихия, единствено можеш да се грижиш хората да са подготвени, лекарите да са подготвени и системата да издържи. Всичко друго е ... пей сърце!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3336 Неутрално

  До коментар [#11] от "tie_interceptor":

  "А в Италия въздухът е най-мръсен в Европа. Особено в северната част, къдено са и най-старите хора."
  ============
  Не може да бъде. Всички, дори в Непал знаят, че най-мръсният въздух е в България.

  Еретик
 15. 15 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Немалко българи в Италия са като "лични асистенти" на възрастни италианци. Няма да е зле, ако можем да чуем и тяхното мнение, което е "на терен".

 16. 16 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Само че Италия е с 15,9 жертви на 100 000 жители за последните две седмици, а България с 26,8. Също така, съдейки по първата вълна, италианците хващат 2/3 от жертвите, а България в момента 1/3, останалите излизат в НСИ по обща смъртност. Тоест, разликата отива към 3-4 пъти по-голема смъртност в България спрямо Италия. Така че, пишете за България по-добре и търсете отговорни за ситуацията.
  —цитат от коментар 9 на nxh27649618


  Пандемия се брои наесен..

  След 7-8 години, ще се види ясно, как всъщност стоят нещата и Белорус ли са се справили по-добре, или Русия където се раздуха ковидистична истерия и по едно време абсолчтно всичко бе затворено.
  Април даже спряха и заводите ..

 17. 17 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Само че Италия е с 15,9 жертви на 100 000 жители за последните две седмици, а България с 26,8. Също така, съдейки по първата вълна, италианците хващат 2/3 от жертвите, а България в момента 1/3, останалите излизат в НСИ по обща смъртност. Тоест, разликата отива към 3-4 пъти по-голема смъртност в България спрямо Италия. Така че, пишете за България по-добре и търсете отговорни за ситуацията.
  —цитат от коментар 9 на nxh27649618


  Защо да са важни само последните 2 седмици? Ако пролетта са починали съществена част от уязвимите е нормално сега да са по-малко.

 18. 18 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Днес минаха двама оживели от вируса...първият дишаше като Дарт Вейдър , вторият едвам ходеше все едно е на бутилка ракия и не забелязваше че панталона му се беше смъкнал..
  Но безкрайно щастливи..

  Абсолютно всички преживели казват едно и също...не го пожелавам и на най - големия си враг...

 19. 19 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Така че, пишете за България по-добре и търсете отговорни за ситуацията.
  —цитат от коментар 9 на nxh27649618


  Несъзнателните мангъристи , кой друг да е виновен..
  Беснеят по обществени места, неглижират мерките, а после - ритнат камбаната..
  С такъв народ, какво да правиш?

  Май вчера, си писахме с Таралежа и с hope надълго и нашироко..

 20. 20 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#13] от "stanishev":

  Това нищо не е. Голямата простащина предстои - с ваксините..
  Ще мрат, ще поставяме рекорди по смъртност, миндилита ще заразяват родителите си , баби и дядовци които ще мрат , но няма да си сложат ваксина..защото....

 21. 21 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 124 Любопитно

  "....Това е слабо утешение за Марчела Пола, която на 6 декември обяви смъртта на 90-годишната си леля, казвайки, че тя се е заразила с коронавируса в болница през октомври след усложнения, последвали ангиопластика. ...."О чудо и невиждана трагедия. Хора на преклонна възраст умират!! Моля дайте още информация. Това не може да е истина!!!
  —цитат от коментар 4 на eston


  Интересните/неудобните въпроси, които следват, произлизат от датата(6 декември)...

  "Ковид-19 обнаружен в мазке из носоглотки, взятом в начале декабря 2019 года в Милане у 4-летнего ребенка - исследование Миланского госуниверситета.
  Вот вам и летучая мышь с Китаем." https://t.ly/1rV4

  Толкова, за китайските прилепи от Ухан...

 22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Този път грешката е поправена и ще вземат много парици. Некои ще има да лапкат.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5802 Неутрално

  До коментар [#9] от "nxh27649618":

  Защо вадите някакви отделни числа от общата картина? С такива фокуси всеки може да се баламосва.
  Това не е коректно.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  В Италия са умрели 64 520 човека за периода на цялата епидемия, който е около десет месеца. Стандартната смъртонст в Италия е около 10.5 на 1000 човека за година, което означава, че за една година при население от 60 370 000 човека умират 633 885 човека. Това преди Ковид. Умрелите от Ковид от началото на епидемята са 64 520. Това е период от около десет месеца. За това време от други причини, споре данните от миналата година, би трябвало да са умрели около 522 000 човека. Т.е. умрелите от Ковид са около 12% от предполагаемите умрели за 10 месеца, не от Ковид.
  До каква степен сумата на починалите от Ковид се добавя върху общата бройка и дали това изобщо е така, не е ясно, докато нямаме данните за общата смъртност в Италия за 2020 година. Може да се окаже, еч общата смъртност като бройка е слабо или дори не е повишена в сравнение с предишната година.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 25. 25 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  До коментар [#13] от "stanishev":Това нищо не е. Голямата простащина предстои - с ваксините..Ще мрат, ще поставяме рекорди по смъртност, миндилита ще заразяват родителите си , баби и дядовци които ще мрат , но няма да си сложат ваксина..защото....
  —цитат от коментар 20 на lynyrds


  Защото сме българи и мотото ни е "Аре ся, няма нищо."

 26. 26 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Как да ти го кажа никой не умира от ковид
  Или от влошаване на съпътстващи заболявания или от недостиг до кислород, но зная че всички умират от мозъчна смърт - от какво е причинения тона е друга тема

 27. 27 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3418 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Как да ти го кажа никой не умира от ковид Или от влошаване на съпътстващи заболявания или от недостиг до кислород, но зная че всички умират от мозъчна смърт - от какво е причинения тона е друга тема
  —цитат от коментар 26 на 1001


  Евала брато, развий тезата си в насока - от обезглавяване никой не умира.

 28. 28 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  проблема с комид мога да ти го рзпиша простичко
  Храна + Кислород -->въглероден диоксид и АТФ
  като извадиш кислорода от схемата какво става

 29. 29 Профил на nxh27649618
  nxh27649618
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Защо да са важни само последните 2 седмици? Ако пролетта са починали съществена част от уязвимите е нормално сега да са по-малко.
  —цитат от коментар 17 на qid44693832

  Защото говорим за актуалната ситуация. А пролетта жертвите беха концентрирани в един италиански регион и по-конкретно в неколко от неговите провинции, сега са по-разпилени, така че нема връзка.

 30. 30 Профил на nxh27649618
  nxh27649618
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#23] от "Незнайко в Слънчевия град":

  А може би искаш да броим и жертвите на ковид от римско време още? Естествено, че най-важна е актуалната ситуация в конкретната вълна.

 31. 31 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 124 Весело

  Интересен исторически факт:

  "Екатерина Великая, первой привившаяся от оспы, несмотря на известную 2% смертность от "первой" вакцины назвала смерть просвещённого эуропейского короля Людовика ХV от оспы диким варварством. Монарх, извините, зассал делать прививку и позже заразился от молоденькой любовницы." https://t.ly/6r68

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7613 Неутрално

  Италия има 10 пъти по-голямо население и ако се абстрахираме от първата вълна, сега в сравнение с България си е направо добре. Имали 600 смъртно случая, а ние имахме по 200 на ден.

 33. 33 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#31] от "jord bond":

  бе знаех си че е добре да те управляват германци

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 124 Весело

  До коментар [#31] от "jord bond":бе знаех си че е добре да те управляват германци
  —цитат от коментар 33 на 1001


  То тогава още имало ли е Германия? 🤷‍♂️

 36. 36 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3801 Неутрално

  До коментар [#21] от "jord bond":

  Началото на декември 2019 - т.е. след завръщането на спортистите от Международните военни игри в Ухан в края на октомври 2019 г. не може да бъде доказателство за това, че източник на вируса не е прилеп от пазара в Ухан. Както не може да бъде доказателство и дали не е от САЩ или Австралия, където е намерен щам А на вируса според Питър Форстър от Оксфорд, пренесен през Ухан, където се намира вече щам Б. Между другото, пандемията напролет 2020 г. в Италия вече бе със щам Ц, възникнал вероятно в Германия. Докато не се каже кой щам на вируса е открит в намазката от носоглътката на италианчето нищо не се доказва.

 37. 37 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3666 Неутрално

  До коментар [#24] от "Боян Таксиров":

  В Италия, както и във Франция и Испания тази година има отчетливо завишена обща смъртност.
  https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/

  Въобще едно вече е ясно - Пораженията от ковида зависят силно от политическите граници, които определят медицинските практики и протоколи.
  Повече мерки и циркъджилъци - повече поражения.
  Това е най-забележимо при сравнение Испания-Португалия или Англия-Шотландия-Сев.Ирландия-Уелс.
  В Испания и Англия са поразени много повече отколкото другите, където почти не го усетиха.
  Гърците им се размина пролетта, но есента когато се престараха с мерките също се обзаведоха с кофти пик в общата смъртностт.

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4744 Неутрално

  До коментар [#31] от "jord bond":

  Пиши на български език, мурзилка! Или отиди в някой твой роден руски форум!

 39. 39 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4744 Неутрално

  До коментар [#33] от "1001":

  "бе знаех си че е добре да те управляват германци"

  Със сигурност е по-добре от това да те управлява пожарникар!

 40. 40 Профил на eston
  eston
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#20] от "lynyrds":

  Ей го на и тоя.

  Сега веднага се ваксинирам с експериментална помия забъркана за 5 минути и за, която производителите вдигат ръце и казват, че не носят отговорност ако нещо се прецака.

  Набождам се като лабораторно животно, и рискувам да ме удари Лупус или някоя друга автоимунна болест за да може евентуално дядо Гошо на петия етаж да не кашля два три дена без пак без никаква гаранция от производителя, че е ще се случи това нещо. Но пък за сметка на това във форума на Дневник "експертите" са повече от сигурни...

  Веднага скачам...

 41. 41 Профил на jord bond
  jord bond
  Рейтинг: 124 Весело

  До коментар [#31] от "jord bond":Пиши на български език, мурзилка! Или отиди в някой твой роден руски форум!
  —цитат от коментар 38 на vassilun


  Ма чакай малко, това не беше ли "старобългарски", според експертите по руски език у форума? 🤷‍♂️😎

 42. 42 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#24] от "Боян Таксиров":

  Общата смъртност в няколко държави и липсата на покриване от средната смъртност през последните години + отчетените от ковид. Реално положението без да е катастрофално е силно подценено.

  https://www.nytimes.com/interactive/2020/04/21/world/coronavirus-missing-deaths.html

 43. 43 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5483 Неутрално

  "Високата смъртност в Италия отново повдига неудобни въпроси"

  И Италия са подценили втората вълна, въпреки изживяния ужас

 44. 44 Профил на awp36673103
  awp36673103
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Високата смъртност в Италия"

  Викока, висока, колко да е висока? Да не би смъртността им да се е увеличила тройно както в Бълхарията на Борисов и ГЕРБ?

 45. 45 Профил на awp36673103
  awp36673103
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ние обаче си имаме вожда Борисов, ГЕРБ и верните им мисирки – въпроси не се задават.

 46. 46 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3336 Разстроено

  До коментар [#18] от "lynyrds":

  "Абсолютно всички преживели казват едно и също...не го пожелавам и на най - големия си враг..."
  ==============
  Трябва ли да си тожелаваме всички да го изкарат, за да се смирят?

  Еретик
 47. 47 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#19] от "simChо":

  Прав си, момко.....просто трябва ред....))))
  При наличие на ред и липса на завист (неща никога непостижими за територията българия.....а при този главоч боко от банкя...забрави за това..)...и знаеш ли какъв ще е резултатът....?))))
  При наличие на ред и липса на завист.....си мисля, че 1.....максимум 2 моми (жени) ще са достатачни за едно село...))).....това в кръга на шегата...))))))
  Хайде със здраве....))))
  А пропо, виждате ли "медицината" на територията колко "добре се справя" с вирусчето в началните му "изяви"....!?!? ((((((
  .....и още нещо, някой още ли се съмнява, че вируса е американска история....просто Китай брутално ги изхвърля от играта...!!!
  На изток няма теории на ненавист.....ноооо виж и си припомни как се е пръкнала нон-стоп печатащата парици америка (сега ще завалят минусите по СПРАВЕДЛИВОТО ми мнение...)
  Иначе обичам БЪЛГАРИЯ....и всички читави БЪЛГАРИ....))))))

 48. 48 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3336 Разстроено

  До коментар [#44] от "awp36673103":

  "Да не би смъртността им да се е увеличила тройно както в Бълхарията на Борисов и ГЕРБ?"
  ==============
  Подозирам, че няма да станеш патриот, дори и след възможната смяна на властта след март. Все ще си мислиш, че си над нещата, но няма да си ни българин, ни.... французин.
  Турците имат хубава дума за това - дьонме. Уж не е гяур, ама и турчин не е станало.
  Така с Бълхарията....

  Еретик
 49. 49 Профил на awp36673103
  awp36673103
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Моля дайте още информация. Това не може да е истина!!!
  —цитат от коментар 4 на eston


  Умирания в България по седмици
  https://www.nsi.bg/bg/node/18121/

  Страхувам се, че в Бълхарията на Борисов картинката е много по-грозна. А дори и преди това тройно увеличение имахме най-високата смъртност в света.

 50. 50 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  Мъка мъка, нямат край мъките на ковидистите-локдаунисти. Италия както и другите малоумници Испания, Франция, Великобритания, Германия и т.н., месеци наред налагат някакви ограничителни мерки, които уж спирали вируса или поне го забавяли. Резултата е единствено страданието на много хора останали без работа и доход или сериозно притесняващи се за работата и дохода си и много истерясали и психически докарани до разруха хора, които логично имат отслабен имунитет и ако хванат нещо то става в пъти по опасно отколкото ако бяха спокойни. Логично мерките им не дават никакви резултати и даже нещата са зле. От друга страна други европейски страни, които не налагаха почти никакви ограничения като скандинавските държави и Беларус, не само че с нищо не са по зле от въпросните локдаунаджий, но и нещата там са много по-добре.

 51. 51 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  До коментар [#3] от "blondofil":

  Абе аз се чудя как така ве излиза че виновни са винаги хората, независимо в България или на други места, дето все били безотговорни, не пазели, не спазвали и не знам си какво още. По цял свят все виновни са хората и никой от мейнстрийма не написа или поне не се запита има ли пък някаква вероятност просто "мерките" да са пълна малоумщина и вината да е точно в тях.

 52. 52 Профил на awp36673103
  awp36673103
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само че Италия е с 15,9 жертви на 100 000 жители за последните две седмици, а България с 26,8
  —цитат от коментар 9 на nxh27649618


  в Бълхарията на Борисов вече са над 40, три пъти повече от Италия. А при нас хората не достигат възрастта на италиянците.

 53. 53 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1365 Разстроено

  Болестта се лекува като цяло, но трябват достатъчно лекари и легла в болниците. Ако нямаш едно от двете смъртността ти скача много над средната за ЕС. Имаше през лятото статистика, че в Германия лекарите и леглата са от 5-10 пъти повече спрямо Италия, в завикимост от провинциите. И забележете Германия се затваря тотално, до след НГ. Така че, зарежете гени, държави и т.н., важни са простите неща-мерки за намаляване на натиска върху здравната система и ресурси на здравната система. Другото е ала бала, за политиците. И фундаменталното разбиране, кое по-важно човека или парите/бизнеса...

 54. 54 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3942 Неутрално

  До коментар [#20] от "lynyrds":

  Ваксината не предпазва от заразяване. Евентуално, да изкараш болестта по - леко.

 55. 55 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#3] от "blondofil":
  Бил съм в Италия и мога да ви кажа, че съм видял много простотии там. Разделението в Европа е Север-Юг, а не Изток-Запад, както повечето си мислят.

 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Стига манипулации, от началото на пандемията в Италия 1076 починали на 1 мил. население, а в България 821
  —цитат от коментар 7 на qid44693832


  От джендърите в АП друго и не се очаква. Сравнения:

  Италия:
  6% - Mortality / closed cases
  4% - Mortality / confirmed cases

  България:
  6% - Mortality / closed cases
  3% - Mortality / confirmed cases

  https://corona.help/country/italy
  https://corona.help/country/bulgaria

  Имам неприятното усещане, че тази епидемия ще бъде използвана за да ни натресат да плащаме в ЕС дълга на Италия и Испания. Някак си така се получава, че точно най-задлъжнелите са и най-пострадалите. Добре дошло за банките, те другояче дълговете си не могат да съберат от тези. Вече беше отработено с Гърция.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 57. 57 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1491 Неутрално

  Болестта се лекува като цяло, но трябват достатъчно лекари и легла в болниците. Ако нямаш едно от двете смъртността ти скача много над средната за ЕС.
  —цитат от коментар 53 на stoiank


  Самата болест не се лекува, облекчават се симптомите, т.е. температура, сърдечни проблеми и т.н. Обаче като се има предвид, че огромната част от умрелите са възрастни хора починали от хроничните си заболявания именно това облекчаване им е помогнало на някои да прескочат трапа.

  Временно, поражения има а и те са към краят на животът си. Но няма статистика за това колко би живял ако не те хване грип например.

  Разликата е в стила на живот, съответно и медицинската система. В страните които наблягат на профилактиката и не позволяват задълбочаване на хроничните болести до опасен стадий прекарват по-лесно епидемията. Които я пренебрегват и старите са на ръба тази епидемия е камъчето което предизвиква лавината.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#4] от "eston":

  Глупак!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 60. 60 Профил на anx55520847
  anx55520847
  Рейтинг: 21 Неутрално

  До коментар [#55] от "piliferus":

  Както и да я разделиш, пак сме в най-прецакания квадрант - хем на юг, хем на изток ;)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK